HCL.HR

Gamerski rječnik

  • 54 Odgovora
  • 149806 Hitova
*

WEAPONX

  • *****
  • 2209
  • Doom-driven
Gamerski rječnik
« : 15. Studeni, 2011., 18:34 »
Kao što naslov kaže, ova tema je Gamerski / Forumski riječnik i pojmovnik. Naravno, nitko od nas ne barata apsolutno svim pojmovima.
Zato tražim od vas da napišete one koje znate, naravno uz objašnjenje. Sve pojmove ću složit po abecedi ovdje u prvi post.
Što se tiće već napisanih pojmova, ako mislite da imate bolje objašnjenje, samo recite. Ako vas zanima neki pojam, a nije tu naveden, pitajte pa ćemo ga dodati.



A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   W   X   Y   Z


A

Ace - koristi se u FPS igrama, npr. COD-u, ako igrate war 4 vs 4 i vi sami pobijete sve protivnike.

Administrator - osoba koja na forumima ili MP serverima ima ovlasti kickati / banati igrače / ljude koji su nepristojni, varaju ili na bilo koji način ne poštuju pravila.

AFAIK - (As far as i know), koliko ja znam.

AFK - (Away from keyboard), npr. u multiplayer igrama kad vidite da netko samo stoji i ne radi ništa neko vrijeme, on je vjerojatno odsutan od tipkovnice/računala.

AI - (Artificial Intelligence) iliti umjetna inteligencija, kontrolira sve aspekte ponašanja NPC likova u igrama na temelju skripti.

Aimbot - alat koji se koristi za varanje u online FPS igrama, radi tako da sam cilja i trn je u oku svakog poštenog igrača.

Akcije - igre koje od igrača zahtijevaju brze reflekse, rješavanje zadataka u vremenskom roku. Jedan od najstarijih i najraširenijih žanrova igara, ima najviše podvrsta.

Aoe - (area of effect); područje utjecaja, koristi se u mnogim igrama.

ASAP - (As soon as possible), što je prije moguće.

Assist - pojam uobičajen kod FPS MP-a, asistiranje kod killa; prethodi "ranjavanjem" suparničkog igrača, kojeg kasnije dokrajči/ubije timski kolega za što se dobivaju bodovi.

ATM - (At the moment), trenutno, u ovom trenutku.

Avanture - jedne od najstarijih vrsta igara. Nastale su 1970. godine, prvo kao tekstualne, a zatim su uvedeni grafički elementi.


B
B2P - (Buy to Play), igre koje je potrebno platiti samo jednom, nemaju mjesečnu pretplatu.

Ban - Trajna zabrana pristupa igraču nekom serveru zbog nepoštivanja pravila, varanja i sl.

Base Rape - kada protivnički tim u nekom MP modu FPS igre "stjera u kut"/drži u bazi protivnički tim, tj. maksimalno im smanji broj spawn pointova.

BB - (Bye Bye), koristimo za pozdravljanje igrača koji će upravo napustiti server ili kada želimo pozdraviti ostale igrače prilikom vlastitog odlaska.

Benchmark - test koji služi za mjerenje performansi računala u svrhu usporedbe s drugim računalima.

Beta - period u kojem se igra / softver testira u svrhu otklanjanja greški i problema, poliranje igre / softvera.

BG - (Bad Game), koristimo kad želimo izraziti nezadovoljstvo rezultatom i vlastitim / timskim učinkom u MP matchu.

BGM - (Background music), sve više prisutna (skoro standardna) postavka u igrama, koja daje mogućnost odabira vlastite pozadinske muzike za vrijeme igranja.

Bind - vezanje naredbi na određenu tipku kako bismo tu naredbu mogli brže izvršiti. U nekim igrama moguće je bindati tekst koji se pritiskom na tipku ispisuje na chatu.

Boss - naziv za glavnog neprijatelja u igrama, bossovi su obično vrlo snažni suparnici pa je potrebno uložiti sve što smo do te točke naučili.

Bot - računalom upravljani lik koji oponaša igrača, izraz se ponekad koristi za ljude koji varaju, koriste Aimbot i/ili Wallhack.

Brb - (Be right back), vraćam se odmah.

Brt - (Be right there), bit ću odmah tu.

BSOD - (Blue Screen of Death), plavi ekran smrti. Pojavljuje se kada je u računalu došlo do ozbiljnije greške ili kvara.

BTW - (By The Way), uostalom, usput.

Bullet Time - efekt u igrama koji na određeno vrijeme "usporava vrijeme", tj. sve osim lika s kojim se igra i time omogućava razne specijalne pokrete.

Bunny Hopping - tehnika kretanja u nekim FPS-ovima koja uključuje repetivno poskakivanje umjesto normalnog hodanja s ciljem bržeg kretanja.

Button Mashing - dio gameplaya u kojem je potrebno brzo stiskati jednu ili više kontrola u razne svrhe; oslobađanje od protivnka & "finiširanje" istih, držanje ravnoteže ili kao dio QTE-a.


C
Cel-Shading - tehnika stvaranja "ručno crtane" (ko iz crtića) grafike u igrama.

CGI - (Computer Generated Imagery), trodimenzionalna računalom stvorena grafika. Koristi se u igrama, filmovima, animacijama.

Cheat - varanje u SP igrama putem šifri koje se obično upisuju u igrinu konzolu. Najčešće šifre su: besmrtnost, beskonačna municija, letenje, nevidljivost.

Cheater - još jedan naziv za osobu koja u MP igrama koristi nedopuštena sredstva i alate kako bi stekla nepoštenu prednost nad suigračima.

Coop - način igre u kojem preko interneta/LANa te u splitscreenu možete igrati s istu igru sa svojim prijateljima.

CP - (Checkpoint), mjesto gdje se igra automatski sprema ili pak nudi mogućnost samostalnog spremanja, nadogradnje opreme i sl.

CTF - (Capture the flag), FPS multiplayer mod u kojem je potrebno "ukrasti" zastavu iz baze protivničkog tima te ju donjeti u svoju bazu.

CW - (Clan war), označava sukob dva ili više klanova u kompetitivnim online igrama, npr. Counter-Strike.


D
Dafuq - isto znaćenje kao i WTF.

Def - (Defend), koristi se u Multiplayer igrama, vrlo često u rečenici "def the base" što znači "Brani bazu".

Demo - okrljaštena verzija igre ili softvera koja služi za pregled / reklamu istih te da nam pomogne odlučiti želimo li ili ne kupiti igru / softver.

Ding - obično se piše u MMO igrama kada se igrač popne za jedan level.

DLC - (Downloadable Content), dodatni sadržaj za neku igru koji se obično plaća, a dolazi kao download (u nekim, rijetkim slučajevima i kao retail).

DM - (Deathmatch), MP mod u kojem nema ekipa, svatko se bori protiv svakoga i cilj je skupiti što više killova. Također je poznat pod nazivom "Free for all".

DMG - (Damage), skraćenica korištena u gamingu, označava količinu počinjene štete.

DND - (Do not disturb), ne ometaj.

Don8 - (Donate), izraz koji označava doniranje ingame itema, oružja ili opreme.

DPS - (Damage per Second), označava količinu nanesene štete po sekundi.

Dunno - (Do Not Know), isto kao i IDK, koristite kad neznate odgovor na postavljeno pitanje.


E
Easter egg - u igru namjerno uključene, skrivene stvari koje služe da nas nasmiju, nisu bitne za prelazak igre niti za otkrivanje priče.

Engine - računalno okružje u kojem se radi i izvodi igra, postoji mnogo različitih engina (npr. Source, Unreal, Cry Engine, Quake 3 engine, id Tech).

Epic Fail - isto što i Fail, samo s jačim, epskim značenjem.

ESL - (Electronic Sports League), profesionalna, natjecateljska, gamerska liga.

ESRB - (Entertainment Software Rating Board), sustav označavanja igara koji daje kupcima do znanja kojima su dobnim skupinama igre namijenjene.

Expansion - (Ekspanzija), veće proširenje za neku igru, obično donosi potpuno novi dio SP-a, MP-a ili obojeg. Može doći na disku (retail) ili kao download.

EZ - (Easy), skračenica koja se koristi za provociranje gubitničkog tima na kraju igre, kao "lagana pobjeda".


F
F2P - (Free to Play), igra koja je besplatna za igrati, takve igre obično se financiraju mikro transakcijama.

Fail - ne uspjeti u nećemu, radnji, šali ili bilo kakvoj interakciji s okolišem.

FAQ - (Frequently Asked Questions), često postavljana pitanja.

Flankiranje - ratna strategija; jedan igrač usmjeri svu pažnju na sebe, dok se ostatak tima kreće bočnim stranama mape i napada protivnike s leđa i boka.

FPA - (First Person Adventure), slično kao FPS samo je više baziran na riješavanje zagonetki i sličnih stvari.

FPS - (First Person Shooter), pucačina iz prvog lica, igra u kojoj vidimo samo ruke i oružje. Također može značiti "Frames per second", broj sličica u sekundi.

Frag - kada u MP matchu jedan igrač upuca drugoga. Frag je isto što i "Kill".

FF - (Friendly Fire), mogućnost da dok igrate, ako upucate svog suborca vi ili vaš suborac umirete, FF se može i isključiti.

FFA - (Free For All), MP mod u kojem svatko igra protiv svakoga, isto kao i DM.

FOV - (Field of view), vidno polje u igrama, najčešće spominjano u FPS-ovima. Veći broj omogučava da vidimo veću površinu.

FTW - (For the win), izraz entuzijazma o nećemu na kraju komentara.

FU - (F*** you), klasična psovka u skraćenom obliku, često korištena u online gamingu.


G
G2g - (Got to go), moram ići.

Gamepad - igrači kontroler, služi kao primarni način upravljanja igrama na konzolama trenutne generacije, koristi se i na PC-u.

Generično - pojam često korišten na forumima, znaćenje: obično, često, neposebno, ne ističe se po ničemu.

GFU - (Good For You), dobro za tebe.

GG - (Good game), obično se koristi na kraju MP runde kako bi rekli da smo zadovoljni sa rezultatom.

GN - (Good Night), koristimo da poželimo nekome laku noć.

Griefer - igrač u MP igrama koji namjerno iritira suigrače te im smeta pri igranju. Npr. ubija svoje kolege u FPS-ovima, razbija kuće u Minecraft-u i sl.

Grind - naziv za radnju koju je potrebno puno puta izvesti u svrhu napredovanja i skupljanja iskustva, pojam uobičajen u MMORPG igrama.

GJ - (Good Job); koristi se kada individua u MP izvede kvalitetnu akciju (kill, streak) te vlastitom zaslugom osvoji bod svom timu.

GL - (Good Luck); koristi se prije početka organiziranog MP meča da bi se protivniku zaželila sreća, također "gl" je skraćenica za "grenade launcher".

GR - Good / great race, naravno, u racing igrama.

Gratz - (krače: gz; congratulations), piše se kada nekome nešto želite čestitati (npr. ako je u nekom MMO-u igrač digao level).

Guild - trajna skupina odanih igrača u MMORPG igrama koji igraju zajedno i pomažu jedni druge.
 

H
H8 - (hejt), koristimo kada želimo izraziti mržnju prema nekome ili nečemu u online igrama.

Haker - (Haxor, Hacker) - U gamingu je to obično naziv za one koji varaju, koriste neki "Hack" ili "Hax".

Hardscope - Suprotno od Quickscopea, kad se u ciljanje pri korištenju snajpera uloži realistična količina vremena.

HF - (Have Fun); zabavite te, koristi se prije početka organiziranog MP meča, obično ide u paru s "good luck", sretno, (GL & HF).

HS - (head shot), pogodak u glavu, obično u MP FPS-ovima.

HUD - (Heads Up Display), pokazivači u igrama koji nam govore o stanju oružja / municije, zdravlju igrača i ovisno o igri razne druge informacije.


I
IDC - (I don't care); nije me briga, ne marim.

IDD - (Indeed); potvrđivanje tj. slaganje s tuđim mišljenjem.

IDK - (I don't know), uglavnom kad neznate odgovor na postavljeno pitanje odgovorite sa ovim.

IMAO - (In My Arrogant Opinion), po mom arogantnom mišljenju.

Imba - (imbalanced); nebalansirano, neuravnoteženo.

IMHO - (In my humble opinion), po mojem skromnom mišljenju.

IMO - (In my opinion), po mojem mišljenju.

IP - (Intellectual Property), nova, jedinstvena, ekskluzivna, franšiza / igra zaštićenog intelektualnog sadržaja.

IRL - (in real life), u stvarnom životu.


J
Jk - (Just kidding), samo se šalim.

Joystick - upravljačka palica danas korištena pretežno u simulacijama letenja, nekad je bila primarni način upravljanja igrama na konzolama.

Jugger - (Juggernaut), pojam često spominjan u novijim cod igrama, perk koji vam daje veće zdravlje, zabranjen na nekim serverima.


K
K/D - (Kill/Death Ratio), odnos "killova" i smrti, najbitniji dio u sistemu bodovanja MP FPS igara, uz assiste.

Kamper - (eng. Camper), osoba koja u MP matchevima uglavnom stoji iza zaklona otkuda fraga druge igrače. Kamperi su uglavnom nepoželjni.

Kick - jednokratno izbacivanje igrača sa servera od strane administratora zbog blažeg nepoštivanja pravila (npr. kampanja).

Kill Streak - obično "važi" nakon 3 uzastopna killa bez umiranja, no streak može biti i puno duži, a poprilično igara (npr. FPS i Combat Racing) prati ga i u statistikama.

K ili Kk - istoga značenja kao i OK.

Klan - naziv za skupinu igrača koji se zajedno natječu protiv drugih klanova u tzv. klanskim warovima. Uobičajeno kod FPS MP igara.

KS - (kill steal), česta pojava u Doti, kada ubijate nekoga, a kolega iz tima vam ga dokrajči i pokupi frag i novce.


L
L2P - (Learn to play), bahati online igrači to govore svojim protivnicima, hakerima ili lowovima.

Lag - Zaštekavanje i usporenje igre koje onemogučava normalno i fluidno igranje.

LAN Party - veća okupljanja gamera/turniri (u nekoj igri) na lokalno spojenim računalima.

Leet - (1337), elite, alternativna abeceda korištena u gamingu te na internetu, sastoji se od kombinacija slova, brojeva i ostalih znakova.

LMAO - (Laughing My Ass Off), još jedna skraćenica koja se koristi kada nam je nešto užasno smješno.

LMFAO - (Laughing My *ucking Ass Off), nepristojna verzija "LMAO" sa žestinom, težim značenjem.

LOL - (Laughing out loud), smijanje na sav glas, koristi se na forumima, chatovima te online igrama.

Loot - pojam iz RPG i MMORPG igara, nagrada koju pokupimo od virtualnih neprijatelja koje smo porazili (monstera, mobova, bossova i sl.).

Lore - pojam čest u RPG i MMORPG igrama; povijest, mitologija, događaji koje na neki način otkrivamo kroz igru (knjige, svici i sl.).

Low - Naziv za osobu koja u MP igrama ne poštuje gamerske norme čime živcira druge igrače, također, koristi se u MP igrama koje nemaju auto health regen da bi se označio igrač s niskim HP-om.


M
Melee - borba bez korištenja vatrenog oružja, borba golim rukama, mačevima, noževima i sl. oružjima.

MMORPG - (Mass Multiplayer Online Role Playing Game), RPG igre koje se igraju preko interneta gdje tisuće igrača igraju zajedno ili jedan protiv drugoga.

Mob - naziv koji se koristi za NPC-ove koje moramo poraziti kako bi napredovali dalje.

MOBA - (Multiplayer Online Battle Arena), arene za borbu većega broja igrača uobićajene kod igara kao što su DotA, LoL, HoN.

Mod - modifikacija igre stvorena od strane korisnika, moddera. Modovi mjenjaju igru te unose novi i raznolik sadržaj.

Moderator - osoba koja je na forumu zadužena za održavanje reda i pravila u određenom podforumu, ima ovlasti uređivati / brisati / usidriti teme.

MP - (Multiplayer), bilo koja igra koja podržava više od jednoga igrača, igra se preko interneta ili LAN-a.


N
N1 - (Nice one), pohvala za nešto.

NAP - (Not A Problem), nije problem ili u nekim igrama kao npr. OGameu znači "Non Aggression Pact", pakt o nenapadanju.

Nerf - oslabiti nešto / nekog u svrhu balansiranja igre.

NT - (Nice Try); koristi se nakon što netko pokuša izvesti nešto nesvakidašnje ili izvanredno.

Noob - pogrdni naziv za početnika, zna se koristiti kao naziv za osobu koja se pravi da zna igrati a zapravo je početnik.

Noob Tube - u FPS MP igrama, izraz za dodatak puški poznat kao "grenade launcher" koji je u nekim igrama nepoželjan od strane gamera.

Noscope - pojam iz FPS MP igara, kill snajperom bez korištenja njegove optike.

NP - (No problem), nema problema.

NPC - (Non playable character), neigrivi igrač pod kontrolom A.I.-a, igrina priča se često razvija kroz interakciju sa ovim likovima.

NS - (Nice Shot); u prijevodu, dobar/lijep pogodak.

NVM - (Nevermind); kada se ne želi obračat pažnja na određenu stvar, konstataciju, akciju, trollanje.


O
o/ - (wave); mahanje, najčešće se koristi u MMO igri EVE.

o7 - (salute); salutiranje, također se najviše koristi u igri EVE.

OFC - (of course); naravno.

OMFG - (O my F****** God), nepristojan oblik OMG izraza kojime se pokušava na jači način iskazati zaprepašćenje, često korištena na forumima i online igrama.

OMG - (O my God), kratica za "O moj Bože" često korištena na forumima i online igrama.

Owned - koristimo u FPS igrama kada nekoga ubijemo na lijep način ili smo jednostavno bolji od njega, slično kao i "Pwned".


P
P2P - (Peer to peer), naziv za vezu gdje se igrači povezuju na jednog glavnog igrača, hosta, bez upotrebe dedicated servera.

P2P - (Pay to Play), najčešći platni model kod MMORPG igara, večinom je to unaprijed određena mjesečna pretplata.

P2W - (Pay to Win), pojavljuje se obično u F2P igrama u kojima se nemože biti konkurentan bez kupovanja itema ingame mikrotransakcijama.

PK - (Player Kill), pojam čest u MMORPG igrama, ubijanje igrača od strane drugoga igrača.

Pozz - (Pozdrav), često korišteno u online MP gamingu.

PPL - (people), ljudi, koristi se u online gamingu, često u kontekstu "hi ppl", pozdrav ljudi ili sl.

Pro - Profesionalni igrač (igrač sa skillom).

Promod - mod u kojem su FPS MP igre očišćene od nepotrebnih oružja, dodataka, mapa. Služi pretežno za klanske warove.

Punkbuster - program koji služi za sprečavanje varanja u online igrama koje ga podržavaju, najčešće kod FPS-ova.

PvP - (Player vs. Player), element igranja u kojem se ne borimo protiv računala nego protiv drugih, stvarnih igrača.

Pwned - koristi se u MP igrama kad nekome želimo poručiti da smo ga lako pobijedili, "rasturili".


Q
QQ - služi kao kratica za cviljenje/žaljenje/plakanje, "Stop QQing" "Why do you QQ now?".

QTE - (Quick Time Event), dio igre u kojem se gameplay svodi na pravovremeno stiskanje određenih kontrola, koje se na kratko vrijeme pojavljuju na ekranu.

Quest - uobičajeni naziv za misiju, zadatak u RPG i MMORPG igrama. Izvršavanjem questova dobivamo novac i iskustvo.

Quickscope - (QS), pojam korišten kod FPS MP igara, munjevito korištenje optike snajpera kako bismo u kratkom vremenu na relativno maloj udaljenosti naciljali i ubili protivnika.


R
Ragequit - kada netko iz ljutnje izađe iz (MP) igre. Igrač također može izaći iz ljutnje u timskoj igri ako osjeća da tim nije dovoljno dobar ili da timovi općenito nisu dobro balansirani.

Respawn - vračanje u život nakon što ste ubijeni u MP igrama.

Retail - softver ili igra koja dolazi pojedinačno, na nekom (optičkom) mediju. Koristi se i termin "box", najlakše ga je objasniti kao "igru u kutiji, koju kupiš u dućanu".

ROFL - (Rolling On Floor, Laughing), valjam se po podu od smjeha.

ROFLMAO - (Rolling On Floor, Laughing My Ass Off), varijanta ROFL-a koja nosi još teže znaćenje.

RPG - (Role Playing Game), igre u fantasy svjetovima u kojima preuzimamo ulogu jednog ili više heroja.

RTS - (Real-time strategy), strategija u realnom vremenu, igrači se međusobno bore u realnom vremenu, bez poteza.

Rush - u strategijama, nagla izgradnja vojske od osnovnih jedinica, te napad istima prije nego protivnik izgradi obranu, u FPS-ovima, agresivan napadački način igre.


S
S&D - (Search and Destroy), FPS MP mod u kojem je potrebno uništiti određenu metu ili spriječiti neprijatelja da uništi metu.

Sandbox - vrsta igre kojoj su glavne karakteristike veliki otvoreni prostori (gradovi) te slobodno kretanje njima.

Save point - mjesto na koje igač mora doći da bi mogao snimiti svoju igru. Ovo igru čini težom jer igrač nije u mogučnosti snimiti igru svaki put kada se osjeća ugroženo.

SDK - (Software Development Kit), skup alata za kreiranje aplikacija i video igri, npr. UDK (Unreal Development Kit).

Simulacije - igre koje vrlo realno "simuliraju" sportske discipline, život, vožnju i sl. (uglavnom s pravim imenima igrača, vozača, timova), preslikavaju realni život u igre.

Skill - vještina, nečija sposobnost da igra bolje od ostalih, izraz se koristi u online igrama.

SP - (Single Player), gameplay se odnosi na samo jednog igrača.

Spammer - igrač koji zasipa chat ili vaš inbox raznim reklamama, tj. želi vam prodat svoje iteme za pravi novac, najčešće u MMORPG-ovima.

Spawn point - mjesto na kojem se igrač pojavljuje na mapi nakon što je fraggan.

Sry - (Sorry), isprika često korištena u online FPS-ovima u slučaju teamkilla.

SS - (Screenshot), slika iz gameplaya koju je "ulovio" sam igrač, također može značiti "Split Screen", lokalni MP gdje je ekran podjeljen na više jednakih dijelova.

STFU - (Shut the f*** up), koristite kad želite nekome nepristojno poručiti da zašuti, prestane pričati.

Strategije - Igre taktičkog nadmudrivanja, gdje je akcija u drugom planu. Podvrste: u realnom vremenu (RTS) i strategije potez-po-potez (turn-based strategy, TBS).


T
TBA - (To Be Announced), pojam koji baš i ne volimo predugo gledati, a odnosi se na službenu potvrdu o (datumu) izlaska neke igre.

TBS - (Turn-based strategy), strategije koje se izvode u ograničenim potezima / krugovima.

TDM - (Team Death Match), DM sa timovima, dakle, ne pojedinačno. Pod raznim imenima u FPS igrama (Warfare recimo u KZ3-u).

Teamkill - ubojstvo igrača iz vlastitoga tima, moguće samo na serverima koji imaju omogučen "Frendly Fire".

Tenk - (eng. Tank), najčešće u (MMO)RPG-ima, lik jače napadačke i obrambene snage od ostalih, korišten kao mamac u grupi da prima udarce od kojih bi drugi likovi brzo stradali.

THX - skraćenica za "Thanks", zahvaljivanje.

Troll - koristi se u MP igrama te na forumima, osoba koja namjerno govori gluposti kako bi započela prepirku iz koje izvlači zadovoljstvo. Trolove je najbolje ignorirati.

Tutorial - vodič za igrače, pojavljuje se u različitim oblicima (pisani, glasovni, vizualni) najčešće na početku igre ili kao zaseban mod.

TY - (Thank you), isto kao thx.


U
U2 - (You too), koristi se kad nam netko čestita na dobroj igri, pa mu želimo reći "i ti isto".

Uber - grubo prevedeno sa njemačkoga znaći super, često korišteno u MP igrama.


V
VGG - (Very good game), isto kao i GG, koristi se kada smatramo da je igra bila još bolja.

VGR - (Very good race), spominje se nakon neke fantastične MP utrke.


W
W00t - (We Owned the Other Team), koristimo kad želimo reći da smo "rasturili" protivnički tim, također se koristi kao izraz sreće i veselja.

W8 - (wait), pričekaj.

Wallbang - pojam iz MP FPS-ova, ubijanje igrača kroz zid.

War - naziv za dogovoreni okršaj između dva klana, obično u FPS MP igrama. Warovi se obično igraju u promodu.

WASD - tipke koje se koriste za kretanje unutar igara, tradicionalne "strelice" u novim igrama zamjenjene su ovim tipkama.

WB - (Wellcome back), dobrodošao natrag.

WH - (Wallhack), alat koji se koristi za varanje u online FPS igrama, omogučava korisniku za protivnike vidi kroz zid.

Whine - Kada se stalno žalite na nešto (ping, lag ...).

WP - (Well Played); koristi se gotovo uvijek u istim situacijama kao "good job" ili GG.

WTF - (What The F**k), obično se koristi kada se nešto nejasno dogodi (npr. lag u MPu).

WTB - (want to buy), najčešće korišteno u MMO igrama pri trgovanju itemima, može znaćiti: "želim kupiti" ali i "želiš li kupiti?".

WTS - (want to sell), najčešće korišteno u MMO igrama pri trgovanju itemima, može značiti: "želim prodati" ali i "Želiš li prodati?".

WTT - (want to trade), najčešće korišteno u MMO igrama kada želimo mjenjati / trgovati nekim predmetima.


X
XD - smijanje, X su zatvorene oči dok se smijemo, a D široki osmjeh.

XP - (Experience), iskustvo koje dobivamo prelazeći igre, iskustvo nam otključava nova oružja, čarolije, oklope i ostale aspekte igara.


Y
YT - (You there?), jesi li tamo? Koristi se na chatu i online igrama.


Z
ZZ - skraćeno od "Pozz" ili "Pozdrav", često korišteno u online gamingu.



SASTAVLJENO OD STRANE HCL FORUMAŠA.
« Zadnja izmjena: 31. Ožujak, 2015., 08:23 WEAPONX »
Lijepo je biti važan, ali je važnije biti lijep.    PREĐENE IGRE | PLAYLISTA | IKONE

Odg: Gamerski rječnik
« Odgovori #1 : 18. Veljača, 2012., 12:17 »
QQ - jedan od rijetkih smajlića koji ujedno služi kao i kratica za cviljenje/žaljenje/plakanje "Stop QQing" "Why do you QQ now?"
Ja sam morski pas.

Odg: Gamerski rječnik
« Odgovori #2 : 05. Svibanj, 2012., 15:52 »
FPA (First Person Adventure) - slično kao FPS samo je više baziran na riješavanje zagonetki i tako sličnih stvarni (Metrid Prime serija je FPA)

*

WEAPONX

  • *****
  • 2209
  • Doom-driven
Odg: Gamerski rječnik
« Odgovori #3 : 05. Svibanj, 2012., 15:59 »
Dodano  :thumbs:
Lijepo je biti važan, ali je važnije biti lijep.    PREĐENE IGRE | PLAYLISTA | IKONE

Odg: Gamerski rječnik
« Odgovori #4 : 06. Svibanj, 2012., 19:25 »
FFS - for fucks sake!
"If you whine long enough, someone will eventually hear you. If you keep whining after you're heard, someone will eventually shoot you."

Odg: Gamerski rječnik
« Odgovori #5 : 06. Svibanj, 2012., 19:31 »
bb = Bye Bye :))

*

WEAPONX

  • *****
  • 2209
  • Doom-driven
Odg: Gamerski rječnik
« Odgovori #6 : 06. Svibanj, 2012., 19:39 »
FFS - for fucks sake!

Može neko objašnjenje za ovo. Mislim, jasno je što znači, ali kako će osoba koja ne razumije engleski jezik shvatiti o čemu se radi.
Lijepo je biti važan, ali je važnije biti lijep.    PREĐENE IGRE | PLAYLISTA | IKONE

Odg: Gamerski rječnik
« Odgovori #7 : 06. Svibanj, 2012., 20:00 »
(NAP) Not a PRO koristeno najvise u MP igrama primjer You`r not a pro slicno pojmu NOOB.

*

WEAPONX

  • *****
  • 2209
  • Doom-driven
Odg: Gamerski rječnik
« Odgovori #8 : 06. Svibanj, 2012., 20:10 »
Koliko vidim po internetu, NAP je prije "Not A Problem" ili u nekim igrama (OGame) "Non Aggression Pact". Može netko potvrdit ovo.
Lijepo je biti važan, ali je važnije biti lijep.    PREĐENE IGRE | PLAYLISTA | IKONE

Odg: Gamerski rječnik
« Odgovori #9 : 06. Svibanj, 2012., 20:44 »
H8 = mrziti
FTW = For The Win
« Zadnja izmjena: 06. Svibanj, 2012., 20:46 Antkiller1 »

Odg: Gamerski rječnik
« Odgovori #10 : 06. Svibanj, 2012., 22:47 »
MOBA= Massive Online Battle Arena -> tip igara poput DotA, League of Legends, HoN itd. koje se također mogu nazvati i Action RTS...
P2P= Pay to play (vecinom slucajeva su to MMO RPG igre)
B2P= Buy to play (skoro sve igre single player moda)
dafuq? = verzija wtf ili what?!

Odg: Gamerski rječnik
« Odgovori #11 : 07. Svibanj, 2012., 10:24 »
Koliko vidim po internetu, NAP je prije "Not A Problem" ili u nekim igrama (OGame) "Non Aggression Pact". Može netko potvrdit ovo.
Da da, u pravu si bas sam htio i to napisati. http://www.urbandictionary.com/define.php?term=nap&page=3

*

Šef

  • *
  • 55
Odg: Gamerski rječnik
« Odgovori #12 : 09. Svibanj, 2012., 19:57 »
FFS - for fucks sake!

Može neko objašnjenje za ovo. Mislim, jasno je što znači, ali kako će osoba koja ne razumije engleski jezik shvatiti o čemu se radi.
"Pa jebemu!" "Za milog Boga!" etc.

npr.: "FFS branite MCOM!"  - Jebote, branite MCOM!

Tako bi otrprilike bilo značenje na našem jeziku... malo vulgarno.

*

Ne[c]ro

  • *
  • 105
  • Once upon a time nobody gave a fuck!
Odg: Gamerski rječnik
« Odgovori #13 : 23. Svibanj, 2012., 10:36 »
Shazbot - jebemu, sranje 
tribes ftw  :D
The moon will illuminate my room and soon Im consumed by my doom.

*

Korisničko Ime

  • **
  • 450
  • Kak ti fino jedeš.
Odg: Gamerski rječnik
« Odgovori #14 : 06. Kolovoz, 2013., 09:20 »
Izometrijska perspektiva - tip perspektive koji podsjeća na ptičju perspektivu jer se kamera nalazi

iznad igrača, ali pritom stvara dojam trodimenzionalnosti.

Poznata još pod nazivom 2.5D perspektiva (3d je puna trodimenzionalnost).

Koristile su je  igre sa Infinity Enginom, a najpoznatije su Planscape Tournament, Icewind

Dale serijal te Baldurs Gate serijal.
E jesi gledo ti film macaraba?
E jel znate vi gdje se nalazi Bukovac ulica?
Bok.
Ha? Šta je smiješno?
Jakove oćeš sladoleda? No reci.
Jel to za mene? Stvarno? <3.
Ljubavi dobit ćeš šamarelicu
Pazi auto.
Jesi ti završio studij?
hopa cupa
ZATO jer ja tako kažem.
Pikachu jesi ok?
Koga kopiraš?
Hvaljen Isus I Marija.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9