HCL.hr forum

Upiti i savjeti o tehnologiji => Hardver i gadgeti => Autor teme: Dragster - 17. Srpanj, 2012., 17:54

Naslov: Laptop monitor - WIP
Autor: Dragster - 17. Srpanj, 2012., 17:54
Kako mi je krepao laptop, a ekrana, reciklaže i ponovnog korištenja stvari nikad dosta, potražio sam koje su mi mogućnosti glede iskorištavanja ekrana od laptopa.

Prvo što sam vidio (nakon 5 minuta traženja) jest ovo:

Xbox 360 Working On Old Laptop LCD Screen (http://www.youtube.com/watch?v=SKifzJ7sEWs#ws)

NJYTouch (http://www.njytouch.com/) je tvrtka koja se specijalizirala za ovakve kemije; tek su nedavno počeli s distribucijom invertera i čipova potrebnih za iskorištavanje LCD panela korištenih za ekrane laptopa i prema mom nedavnom iskustvu, rade izvrstan posao. Korisnička podrška je super, odgovaraju doslovce u roku pola sata - sat (nevezano za vremenske zone, imao sam upite u svako doba dana), za alternativne distributere ne znam jer nisam osjetio nikakvu potrebu za traženjem istih...

Uglavnom, o čemu se radi:

Prvo i osnovno, ovo ne smatram nekim iznimno isplativim projektom, jer je količina posla kojeg treba obaviti u slučaju da planirate koristiti ovakav monitor kao primarni pozamašna - dobit ćete komad čipa veličine dlana, inverter signala, kontroler napona i glavni strujni ispravljač. Za hobi projekt, sekundarni monitor ili nekakav ... pričuvni, ovo je super stvar a i nauči se nešto.

Drugo, LCD panel je potrebno izvući iz kućišta u potpunosti, dakle sve dok ne vidite oznake LCD panela. Ovo je iznimno bitna stavka jer ćete na temelju tih oznaka naručiti svoj inverter. Obavezno OTVORITE i pogledajte, ne preporučam zujanje po netu i traženje oznake na bilo koji drugi način; uostalom, da biste uspjeli ovo upogoniti, LCD panel mora biti gol. Za uspješno rastavljanje preporučam vam skočiti na google i upisati "<model laptopa> disassembly", negdje u rezultatima bi trebali naći service manual za laptop na kojem radite. Trebate doći do ove oznake:

(http://i.imgur.com/erTco.jpg)

epic autofocus

Treće, pazite na carinu. Ja sam svoju platio  :hiha: Na ovakve elektroničke komponente ne naplaćuju se obje stavke (PDV + Carina), već samo jedna od tih dvije, koja, nisam više siguran  :fpalm:

Četvrto, uživajte! Nema ničeg boljeg od iskorištavanja "propalog" kapitala... moj ekran je sa HP 6820s, 17 inča, nativne rezolucije 1440x900 i poslužit će jako dobro kao sekundarni ekran iako još treba osmisliti kvalitetnu bazu da to sve stoji kako treba a i da je prijenosno više manje... više detalja u slikama.

Prva montaža, nedugo nakon primljenog paketa:

(http://i.imgur.com/c3i2m.jpg)
(http://i.imgur.com/2YENs.jpg)

I tu dolazimo do problema normalnog korištenja ovakvog monitora, odnosno potrebno je uložiti malo truda da se složi poštena baza i učvrste konektori kako bi se cijeli sklop moglo nazvati funkcionalnim monitorom. Al, bitno da stvar funkcionira! Taj dio posluži kao dobra motivacija za dalje  :hihi:

LCD panel sam vratio u originalni metalni okvir, u kojem treba biti kako bi se dao montirati natrag u kućište (pripazite da su svi šarafi na mjestu, najbolje je uzeti list papira i markirati ih po poljima):

(http://i.imgur.com/maBgz.jpg)

veći kabel koji vidite je video kabel (stiže s paketom) koji direktno spaja s "ribbon" kabelić i novi kontroler LCD panela, manji je za struju (vezan za panel):

(http://i.imgur.com/Rr1GU.jpg)

...............................................................................Bacimo se na kućište...............................................................................

WiFi antena - u smeće

(http://i.imgur.com/yD6h7.jpg)

Kako mi manjka alata, švicarskim nožićem sam malo handyworkao  :hiha:

(http://i.imgur.com/bxoYR.jpg)

Složio sve nazad prema manualu i zasad imam ovo:

(http://i.imgur.com/5GDAS.jpg)
(http://i.imgur.com/bazQt.jpg)

Čim nađem malo vremena, skicirat ću si bazu tako da se monitor ima za što prihvatiti za nogice koje tomu i služe. Veći problem je dužina kabela i općenito orijentacija nekih stvari na samom čipu pa tu treba malo promisliti detalje da to sve bude koliko toliko kako treba:

Ukupni troškovi:

(http://i.imgur.com/kwAaL.png)

Za početak toliko, tu sam ako netko ima nekakva pitanja. Ne ispričavam se zbog loše kamere  :hiha: pozz
Naslov: Odg: Laptop monitor - WIP
Autor: Dragster - 19. Ožujak, 2013., 23:57
(http://i.imgur.com/fn6IJz2.jpg)

Treba mi jedno računalo koje će biti samo za izradu diplomskog pa sam našao primjenu za ekran, od monitora je cijeli sklop ugrađen u kućište, razmišljam možda staviti rezistivni panel preko ekrana pa da bude debeli prijenosnik, no pitanje je iskoristivosti toga... Ovako imam kućište i fiksni monitor sa strane i dva kabela za struju i to sve radi.

Ekran ću umetnuti od okvir bočne stranice pod manjim nagibom, pospremiti žice... stavim sliku kad bude gotovo... možda i diplomski budem tu updateao, bit će interesantno
Naslov: Odg: Laptop monitor - WIP
Autor: Ementaler - 20. Ožujak, 2013., 00:01
Bome interesantno - samo ti to updateaj :piva: