HCL.HR

Laptop monitor - WIP

  • 2 Odgovora
  • 3632 Hitova
*

Dragster

  • ******
  • 7719
  • OKO SOKOLOVO xD
Laptop monitor - WIP
« : 17. Srpanj, 2012., 15:54 »
Kako mi je krepao laptop, a ekrana, reciklaže i ponovnog korištenja stvari nikad dosta, potražio sam koje su mi mogućnosti glede iskorištavanja ekrana od laptopa.

Prvo što sam vidio (nakon 5 minuta traženja) jest ovo:

Xbox 360 Working On Old Laptop LCD Screen

NJYTouch je tvrtka koja se specijalizirala za ovakve kemije; tek su nedavno počeli s distribucijom invertera i čipova potrebnih za iskorištavanje LCD panela korištenih za ekrane laptopa i prema mom nedavnom iskustvu, rade izvrstan posao. Korisnička podrška je super, odgovaraju doslovce u roku pola sata - sat (nevezano za vremenske zone, imao sam upite u svako doba dana), za alternativne distributere ne znam jer nisam osjetio nikakvu potrebu za traženjem istih...

Uglavnom, o čemu se radi:

Prvo i osnovno, ovo ne smatram nekim iznimno isplativim projektom, jer je količina posla kojeg treba obaviti u slučaju da planirate koristiti ovakav monitor kao primarni pozamašna - dobit ćete komad čipa veličine dlana, inverter signala, kontroler napona i glavni strujni ispravljač. Za hobi projekt, sekundarni monitor ili nekakav ... pričuvni, ovo je super stvar a i nauči se nešto.

Drugo, LCD panel je potrebno izvući iz kućišta u potpunosti, dakle sve dok ne vidite oznake LCD panela. Ovo je iznimno bitna stavka jer ćete na temelju tih oznaka naručiti svoj inverter. Obavezno OTVORITE i pogledajte, ne preporučam zujanje po netu i traženje oznake na bilo koji drugi način; uostalom, da biste uspjeli ovo upogoniti, LCD panel mora biti gol. Za uspješno rastavljanje preporučam vam skočiti na google i upisati "<model laptopa> disassembly", negdje u rezultatima bi trebali naći service manual za laptop na kojem radite. Trebate doći do ove oznake:



epic autofocus
Treće, pazite na carinu. Ja sam svoju platio  :hiha: Na ovakve elektroničke komponente ne naplaćuju se obje stavke (PDV + Carina), već samo jedna od tih dvije, koja, nisam više siguran  :fpalm:

Četvrto, uživajte! Nema ničeg boljeg od iskorištavanja "propalog" kapitala... moj ekran je sa HP 6820s, 17 inča, nativne rezolucije 1440x900 i poslužit će jako dobro kao sekundarni ekran iako još treba osmisliti kvalitetnu bazu da to sve stoji kako treba a i da je prijenosno više manje... više detalja u slikama.

Prva montaža, nedugo nakon primljenog paketa:




I tu dolazimo do problema normalnog korištenja ovakvog monitora, odnosno potrebno je uložiti malo truda da se složi poštena baza i učvrste konektori kako bi se cijeli sklop moglo nazvati funkcionalnim monitorom. Al, bitno da stvar funkcionira! Taj dio posluži kao dobra motivacija za dalje  :hihi:

LCD panel sam vratio u originalni metalni okvir, u kojem treba biti kako bi se dao montirati natrag u kućište (pripazite da su svi šarafi na mjestu, najbolje je uzeti list papira i markirati ih po poljima):



veći kabel koji vidite je video kabel (stiže s paketom) koji direktno spaja s "ribbon" kabelić i novi kontroler LCD panela, manji je za struju (vezan za panel):



...............................................................................Bacimo se na kućište...............................................................................

WiFi antena - u smeće



Kako mi manjka alata, švicarskim nožićem sam malo handyworkao  :hiha:



Složio sve nazad prema manualu i zasad imam ovo:




Čim nađem malo vremena, skicirat ću si bazu tako da se monitor ima za što prihvatiti za nogice koje tomu i služe. Veći problem je dužina kabela i općenito orijentacija nekih stvari na samom čipu pa tu treba malo promisliti detalje da to sve bude koliko toliko kako treba:

Ukupni troškovi:



Za početak toliko, tu sam ako netko ima nekakva pitanja. Ne ispričavam se zbog loše kamere  :hiha: pozz


"There is great strength in numbers, but there is great power in one, for the strength of the will of one may gather numbers to it. There is strength not only in *knowing* the self, but *knowing* how to bring it forth in others."

tl;dr pušite mi kurac xD

*

Dragster

  • ******
  • 7719
  • OKO SOKOLOVO xD
Odg: Laptop monitor - WIP
« Odgovori #1 : 19. Ožujak, 2013., 22:57 »


Treba mi jedno računalo koje će biti samo za izradu diplomskog pa sam našao primjenu za ekran, od monitora je cijeli sklop ugrađen u kućište, razmišljam možda staviti rezistivni panel preko ekrana pa da bude debeli prijenosnik, no pitanje je iskoristivosti toga... Ovako imam kućište i fiksni monitor sa strane i dva kabela za struju i to sve radi.

Ekran ću umetnuti od okvir bočne stranice pod manjim nagibom, pospremiti žice... stavim sliku kad bude gotovo... možda i diplomski budem tu updateao, bit će interesantno


"There is great strength in numbers, but there is great power in one, for the strength of the will of one may gather numbers to it. There is strength not only in *knowing* the self, but *knowing* how to bring it forth in others."

tl;dr pušite mi kurac xD

*

Ementaler

  • Administrator
  • *********
  • 38936
  • Embrace the mountain
    • HCL.hr
Odg: Laptop monitor - WIP
« Odgovori #2 : 19. Ožujak, 2013., 23:01 »
Bome interesantno - samo ti to updateaj :piva:

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9