HCL.HR

Pištanje hard diskova?

  • 14 Odgovora
  • 8520 Hitova
*

Atera

  • *
  • 17
Pištanje hard diskova?
« : 19. Listopad, 2013., 15:58 »
Znaći, imam WD Blue od 1TB koji je radio besprijekorno nekih 6 mjeseci. S vremenom je počeo strašno vibrirat na neko kraće vrijeme, radila nešto ili ne, no kad sam malo s prstom lupila o stranu kućišta prestalo bi. To je radio sve češće i češće i na kraju je počeo UŽASNO pištat i zujit, kao oni stari CRT monitori. Mislila sam da će uskoro krepat, odnijela ga na servis gdje su ga testirali i rekli su mi da je sve ispravno i da se kod njih apsolutno ništa ne čuje.
A danas sam kupila Seagate/Samsung ST500DM005 od 500GB. Tražila sam po internetu da li se itko žalio na ikakvu buku vezano za taj HDD, nisam mogla ništa nać pa sam kupila za probu. No za divno ćudo, proizvodi IDENTIČNO pištanje i zujanje kao i WD Blue. Možda ne toliko glasno kao WD Blue, ali dovoljno da izludi čovjeka.

Očajna sam, ne znam više što da mu radim. Promijenila sam napajanje, ubacila sam neko jaće napajanje od MS-a jer je staro isto pištalo i kad bi kompjuter bio ugašen i ovo sad novo radi sasvim normalno.
Da li je to do kućišta, pa odašilje taj zvuk zbog nekih vibracija? Dal da probam izvadit hard disk i stavit ga na nešto drugo što bi smanjilo buku? Ili jednostavno nemam sreće što se tiće kupnje hard diskova? :(

Odg: Pištanje hard diskova?
« Odgovori #1 : 19. Listopad, 2013., 21:07 »
Pa probaj ga izvaditi iz kucista, jer to jedino moze biti ako na testiranju nije pokazao nikake probleme ;)
Svakodnevno palim bojler i izmišljam toplu vodu.

*

Atera

  • *
  • 17
Odg: Pištanje hard diskova?
« Odgovori #2 : 19. Listopad, 2013., 21:58 »
Probala sam, nije ništa promijenilo.

Ne znam da li da probam promijenit SATA kabel, zato jer mi je matična oštečena, proizvodi onaj ''coil whine'', kako god mi to na našem zvali. Nisam ju još imala prilike odnijet na servis jer sam imala sto drugih problema s pištanjem koje i dalje postupno riješavam. A sad ne znam da li je moguće da oba dva pište zbog matične ploče.

Odg: Pištanje hard diskova?
« Odgovori #3 : 19. Listopad, 2013., 23:31 »
Pa ako imas mogucnosti probaj spojiti na neciji comp pa vidi.
Svakodnevno palim bojler i izmišljam toplu vodu.

Odg: Pištanje hard diskova?
« Odgovori #4 : 20. Listopad, 2013., 10:58 »
Atera

Pistis na sve strane \:D/. Wd Blue/Seagate nisu bucni hdd-ovi pa nebi smjelo biti ovakvih problema, tako da je moja pretpostavka da tebe muci kuciste ili ti "pisti" nesto drugo.

Ako nije problem navedi kompletnu konfiguraciju po komponentama i snimi to pistanje da mozemo okvirno zakljuciti o cemu se radi.

*

Atera

  • *
  • 17
Odg: Pištanje hard diskova?
« Odgovori #5 : 20. Listopad, 2013., 13:50 »
Evo konfiguracija
Matična Asus M5 A97 R2.0
CPU: AMD FX 8350 8-core, 4 GHz
Kingston SSD 64GB
PSU: MS Industrial, 550W, ne znam točno koji model, mijenjala sam se.
GPU: AMD Radeon HD 7770 1GB
RAM: 8GB HyperX KIN
HDD: WD Blue 1TB i Samsung/Seagate ST500DM005 500GB
Prije sam imala Thermaltakovo napajanje od 530W, ali ono je isto počelo pištat i kad bi kompjuter bio ugašen.

Danas sam promijenila SATA kablove i nema razlike. Sumnjam da će mi netko dopustiti da im otvaram kompjuter i da spojim svoj hard disk na njihov komp.
Znam da hard diskovi pište jer kada ih maknem sa napajanja više se ništa ne čuje osim pucketanja matične. Tako da ne znam da li je možda nešto drugo oštečeno pa to nekako utječe na hard diskove.

Odg: Pištanje hard diskova?
« Odgovori #6 : 20. Listopad, 2013., 15:51 »
Ja koliko znam da u HDD-u uopce nema nekoga izvora koji bi mogao proizvodit zvuk (zvucnik, membrana...) tako da jedino moguce su vibracije, ili je onaj mali zvucnik koji je na maticnoj probaj ga od spojit i provjerit tako :(
Svakodnevno palim bojler i izmišljam toplu vodu.

*

Yuri

  • *****
  • 1958
  • Feeeeejk
Odg: Pištanje hard diskova?
« Odgovori #7 : 20. Listopad, 2013., 16:51 »
Isti problem, ali kod mene je jednostavno do kucista.
Nakon nekog vremena cijelo kuciste jednostavno pocne rezonirati iz nekog razloga.

Stavi hardove malo izvan kucista na stabilnu povrsinu, upali komp, radi nesto sto ce ih natjerat da rostaju i slusaj jel ce bit istog pistanja bas iz hardova.

Ako ipak piste, preostaje ti jedino maticnu servisirat da se vidi jel coil whine utjece na to.

*

Atera

  • *
  • 17
Odg: Pištanje hard diskova?
« Odgovori #8 : 20. Listopad, 2013., 17:24 »
Vadila sam obadva iz kućišta i ne prestaje. Probala sam koristit spužvice u kućištu i stavila ih na njih, ni to nije pomoglo. Koristila sam tri različita napajanja da testiram, isto dobijem.
Imam neko Thermaltake V3 Black Edition kućište. Nekako je malo 'jadno' pa bih razumjela vibracije, ali ako je sve bilo tiho tih prvih 6 mjeseci... ne znam što reć.

Probat ću još otpojit taj zvučnik na matičnoj prije negoli ju odnesem na servis. Nadam se da ništa drugo više ne može utjecat na to pištanje.
Hvala na odgovorima, javit ću kak je prošlo

Odg: Pištanje hard diskova?
« Odgovori #9 : 21. Listopad, 2013., 11:47 »
Koliko vidim radi se o novoj konfiguraciji tako da nosi na reklamaciju gdje si i kupila, iako ako su sve komponente ispravne coil whine bilo koje komponente ili malo bucniji rad hdd-a ce ti tesko biti priznat pod reklamaciju, no to ovisi o volji ducana gdje si kupila konfiguraciju.

Ono sto bi ti ja preporucio je da si kupis kvalitetno napajanje. MS moze drzati ovakvu konfiguraciju, ali se radi o napajanju kojem je vecinski dio jedinice srotex te nije namijenjeno za ovakvu konfiguraciju.

Nego daj odvrti hd tune error scane i nabaci health screenshot.

*

metalni

  • ****
  • 1762
  • Seoski mudrac
    • My Art Gallery
Odg: Pištanje hard diskova?
« Odgovori #10 : 21. Listopad, 2013., 13:55 »
Kod mene je sličan problem- no, meni bruji sekundarni HDD.
Na XP-u je radio normalno- no, W7 ga po defaultu uspava poslije nekog vremena nekorištenja, i onda prilikom pokretanja bilo čega sa tog HDD-a dolazi do već spomenute brusilice po stolom. :tired:
Plus, stol mi je zatvoren pa još djeluje prilično akustično... :bonk:

Odg: Pištanje hard diskova?
« Odgovori #11 : 21. Listopad, 2013., 16:46 »
Na XP-u je radio normalno- no, W7 ga po defaultu uspava poslije nekog vremena nekorištenja, i onda prilikom pokretanja bilo čega sa tog HDD-a dolazi do već spomenute brusilice po stolom.
I kod mene.
Uz to, teško ga upalim (otvorio sam posebni topic o tome), ali zato se sam upali bez problema. Svaki dan. ''Kopao'' sam po BIOS-u (jer sam negdje pročitao da problem može biti tamo), no ništa nisam riješio. Da se barem upali uvijek u isto vrijeme...

Rekao sam sebi deal with it! i ostavljam ga kako jest.

*

metalni

  • ****
  • 1762
  • Seoski mudrac
    • My Art Gallery
Odg: Pištanje hard diskova?
« Odgovori #12 : 21. Listopad, 2013., 18:21 »
Da, prekopao sam i ja sve i svašta i opet nula bambija. Čak se i jedan od IT modova sa Forum.hr gnjavio sa tim jedno vrijeme i kapitulirao.... :geek:
No, siguran sam da postoji neka caka, vjerovatno jednostavna- ali... :tired:

*

Atera

  • *
  • 17
Odg: Pištanje hard diskova?
« Odgovori #13 : 22. Listopad, 2013., 12:29 »
Ne mogu trenutno ništa testirat jer sam već odnijela komp na servis. A sad, ja vjerujem da će mi uvažit reklamaciju ako su mi dali da zamijenim napajanje sa nekim sasvim desetim kad sam se žalila na pištanje. Imam neko MS-ovo napajanje i u starom kompjuteru, radi bez problema već skoro 10 godina (toliko dugo je bio i neočišćen), tako da ću ga ostavit zasad.

Ako ni nova matična ploča ne bude ništa promijenila, eh, onda ću kompjuter prebacit na neko drugo mjesto.

*

MadeInChina

  • n00b
  • 1
Odg: Pištanje hard diskova?
« Odgovori #14 : 22. Listopad, 2013., 20:06 »
Mislim da bi trebala zamijenit cijelu konfiguraciju,ako je još uvijek sve pod garancijom jer ti je tako najlakše umjesto da se mučiš sa svakim dijelom posebno. Moguće je da si imala jednu neispravnu komponentu i da si kad si mjenjala nešto onda pokvarila i tu novu,tako da lako možeš pokvarit i sve ostale komponente pa bolje samo zamijenit sve odjednom. Jednostavnije tako nego da sad mjenjaš svaki put nešto drugo kad ni ne znaš točno u čem je problem. U svakom slučaju sretno.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9