HCL.HR

Pomoc, laptop mrzne/ledi nakon promjene termalne paste

  • 16 Odgovora
  • 8859 Hitova
Pomoc, laptop mrzne/ledi nakon promjene termalne paste
« : 24. Veljača, 2015., 00:06 »
Pozdrav svima, hvala sto ste odlucili da procitate moj problem i samim time pokusate pomoci.

Naime, radi se o sljedecem: prije nekog vremena sam primjetio da mi se na laptopu ventilator cuje malo vise nego inace, ali ne radi se o tome da se okrece brze tj ne usljed povecane temperature nego onako dok je laptop u idle stanju, npr dok citam nesto povremeno cujem kao neko grebanje/struganje od ventilatora. Nasao sam ventilator od istog modela laptopa po povoljnoj cijeni i odlucio da ga zamijenim. Posto sam znao da ce mi trebati, kupio sam i termalnu pastu (CoolerMaster IC Essentials E2) i polako se upustio u proces.

Laptop je stariji, HP ProBook 4510s, Core2Duo T5870, 4GB ddr2, ATI Radeon HD4330, 500gb HDD SATA2. Uzeo sam si dovoljno vremena i polako poceo da rastavljam. Uz malo muke i nerviranja, nakon nekog vremena sam dosao do ploce i hladnjaka. Skinuo sam hladnjak, zamijenio ventilator, ocistio tragove stare paste, nanio novu pastu i sve vratio na svoje mjesto. Kad sam sastavio laptop i upalio ga, usao je u sistem (WIN 8.1) i radio normalno. pokrenuo sam CoreTemp da vidim temperaturu procesora (koju nisam ni zapamtio, ali bila je ispod 40 C) i zatim sam krenuo da pokrenem GPU-Z da vidim temp graficke medjutim laptop je zaledio. Ne reaguje ni na sta, ni mis, ni ctrl+alt-del,  ni CAPS, nista! Samo 5s power i restart.

prvo sam mislio da je mozda ostecen RAM ili HDD.
odradio sam test u biosu i test kaze da je sve ok

onda sam mislio da se zagubio neki fajl sistemski i pokusao da repair-am sistem, ali nisam uspio, jer zaledi tokom procesa...
pokusao sam podici sistem ponovo, nije islo, ni win8 ni win7, tako da sam trenutno bez sistema.

Citao sam forume i kako kazu pregrijava se grafika. Kazu da se TERMALNA GUMA NE MOZE mijeanjti pastom i da moram nabaviti gumu ili zvaku ili traku kako je neki zovu. Nakon sto sam se dobro nahodao, nasao sam gumu i postavio je na graficki cip, ali opet isto. Pokusavao sam i sam manjim i bolje rasporedjenim slojevima paste na proc ali nista...

Da napomenem, kupio sam i novi SSD i postavio umjesto HDD-a tak da do diska nije sigurno.
RAM je testiran, ni do njega nije.

I jos jedna vazna napomena, u BIOSU radi bez problema, radio je i sa MINI TOOL PARTITION WIZARDOM kad sam testirao disk oko 15ak min normalno.
Sa UBUNTU live stickom ne radi, ledi kao i sa win.

Izvinjavam se zbog duge teme, ali takav je problem, i molim sve koji imaju neki prijedlog ili savjet da pomognu jer sam ja ostao bez ideja...

HVALA :)

Odg: Pomoc, laptop mrzne/ledi nakon promjene termalne paste
« Odgovori #1 : 24. Veljača, 2015., 00:25 »
Da li je hladnjak dobro sjeo na GPU i CPU? Druga stvar koja bi mogla biti je promjena HDD-a koja uzrokuje freezanje. Da li je taj SSD ikako radio kako spada, tj. da li je SSD bio u laptopu i prije promjene hladnjaka?

Odg: Pomoc, laptop mrzne/ledi nakon promjene termalne paste
« Odgovori #2 : 24. Veljača, 2015., 00:33 »
Hladnjak je dobro uklopio, vise puta sam pokusavao sa raznim kolicinama paste i pravilno zavrtao zavrtnje/sarafe jer je redoslijed ugraviran na hladnjaku. Uglavnom ne mislim da je to problem.

Sto se tice HDDa, kako sam naveo, mrznuo je i sa starim hddom, tako i sa novim ssdom. I mrzne i bez hdda kada bootam sa usb live sticka UBUNTU. Tak da nije ni to.

Hvala za pomoc, ako imas jos nekih ideja ili prijedloga, reci, cijenim svaku pomoc ;)

Odg: Pomoc, laptop mrzne/ledi nakon promjene termalne paste
« Odgovori #3 : 24. Veljača, 2015., 00:38 »
Što se tiče paste, uvijek stavljaš na sredinu procesora (GPU/CPU) odprilike veličine zrna riže, ni manje ni više. Jer premalo paste izaziva lošu vodljivost, dok previše paste može stvoriti termički izolator. Tako da sve je u mjeri.

Jesi probao enable/disable AHCI moda za disk u biosu? Čistio CMOS?
« Zadnja izmjena: 24. Veljača, 2015., 00:40 peacewalker93 »

Odg: Pomoc, laptop mrzne/ledi nakon promjene termalne paste
« Odgovori #4 : 24. Veljača, 2015., 00:41 »
Ma ok je to sa pastom, postavio sam dovoljno (cak pokusao i manje i vise)  sto se tice BIOSa, evo sad cu da pokusam pa javim rezz ;)

Odg: Pomoc, laptop mrzne/ledi nakon promjene termalne paste
« Odgovori #5 : 24. Veljača, 2015., 00:45 »
AHCI ne mogu naci u biosu, a CMOS nisam cistio, mislio maloprije da ga otvorim ali mi bilo mrsko jer je kasno, moram na fax rano ujutro a jako je komplikovan za rastaviti/sastaviti. Uglavnom izvadim cmos batt, drzim power button 30ak sec i tjt? Btw pokusavao sam BIOS vratiti na default :)

Odg: Pomoc, laptop mrzne/ledi nakon promjene termalne paste
« Odgovori #6 : 24. Veljača, 2015., 00:49 »
Samo izvadiš CMOS bateriju na neko vrijeme i vratiš je. Ako ni to ne pomogne probaj update BIOS-a, pa se javi sa rezultatima.

Odg: Pomoc, laptop mrzne/ledi nakon promjene termalne paste
« Odgovori #7 : 24. Veljača, 2015., 00:53 »
Pokusati cu sa CMOS resetom, a sto se tice update-a BIOSa, ne vidim kako ce pomoci jer nisam mijenjao hardware nikakav (osim coolera) sto ne znaci nista bitno za BIOS... ili se varam?

Odg: Pomoc, laptop mrzne/ledi nakon promjene termalne paste
« Odgovori #8 : 24. Veljača, 2015., 20:29 »
Pokusao sam sa resetom, opet isto...

*

andrash

  • ******
  • 5939
Odg: Pomoc, laptop mrzne/ledi nakon promjene termalne paste
« Odgovori #9 : 24. Veljača, 2015., 21:34 »
Znači problemi su počeli nakon što si mjenjao vent i paste. Moguće je da je ljudski faktor - da si nešto previdio, da nešto nisi dobro spojio, pokidao nešto i sl. Možda je i do matične, ovako prema napisanomu sve si probao što si mogao, možda najbolje da odneseš u neki servis...

Inače nije istina za ovo za termalnu gumu - svejedno je, funkcija im je ista, čak štoviše pasta je bolja.

http://superuser.com/questions/613658/what-is-the-gum-like-thing-on-the-heat-sink
https://www.youtube.com/watch?v=8Pn4A8vYS_w




Odg: Pomoc, laptop mrzne/ledi nakon promjene termalne paste
« Odgovori #10 : 24. Veljača, 2015., 21:48 »
Nisam nista pokidao, nista ostetio jer sam radio jako pazljivo. Sto se tice gume, tacno je da je slabiji provodnik toplote od paste ali ima prednost u tome sto ima postojaniju debljinu jer ukoliko npr hladnjak ne nalijeze fino na graficki cip i ako stavim pastu, kad se zagrije pasta je tecna i "ode" sa mjesta gdje je najkriticnije dok se to sa gumom ne desava. To je poenta, nadam se da razumijes sta sam pokusao reci :)

Ne znam za servis jer vjerujem da ce mi reci da je otisao graficki cip ili nest slicno jer ne mislim da su voljni da se zezaju sa tim. A reballing mi je zadnja opcija, i to ako se bude isplatilo raditi ga :)

Hvala ti sto si procitao problem, ukoliko imas jos savjeta, molim te reci. I ukoliko poznajes jos clanova na forumu koji su iskusni hardwerasi, zamoli ih da pogledaju temu, mozda se neko sretao sa slicnim problemom...

Odg: Pomoc, laptop mrzne/ledi nakon promjene termalne paste
« Odgovori #11 : 24. Veljača, 2015., 21:58 »
Jos sam razmisljao dvije opcije:

Prva je da provjerim da li je slucaaaaajno nekim cudom doslo do krivljenja heatpipe-a koji ide od hladnjaka (onog rebrastog koji se hladi ventilatorom) i grafike pa mozda ne nalijeze ravno na grafiku, pa ne znam sta mislite smijem li pokusati malo da ga savijem... ili sto sam procitao negdje na forumu, da ubacim bakarnu kovanicu (ispoliranu naravno) izmedju hladnjaka grafike i same grafike ali tu bi morao biti jaako oprezan da ne stegnem previse hladnjak na grafiku jer bih je mogao ostetiti. Misljenja?

Druga opcija je da pokusam povaditi sve komponente pa sastaviti laptop na stolu pa vidjeti sta se desava i mozda mi naleti neka ideja...

Stvarno me smara ovaj problem, a laptop mi treba zbog fakulteta. Najlakse bi mi naravno bilo da kazem da je "gecrken" i da trazim novi, ali tesko mi da se predam (vjerujem da me neki od vas razumiju) :)

*

andrash

  • ******
  • 5939
Odg: Pomoc, laptop mrzne/ledi nakon promjene termalne paste
« Odgovori #12 : 24. Veljača, 2015., 22:03 »
Sto se tice gume, tacno je da je slabiji provodnik toplote od paste ali ima prednost u tome sto ima postojaniju debljinu jer ukoliko npr hladnjak ne nalijeze fino na graficki cip i ako stavim pastu, kad se zagrije pasta je tecna i "ode" sa mjesta gdje je najkriticnije dok se to sa gumom ne desava. To je poenta, nadam se da razumijes sta sam pokusao reci :)

Zbog te debljine ima i više temperature od paste, koja ipak bolje naliježe jer je heatsink rastjera po svojoj potrebi - pa bude tanje i ravnomjerno naneseno, tj. ne "ode" ti gdje ne treba ako si ju pravilno stavio.

čiča o tome

http://youtu.be/8Pn4A8vYS_w?t=59s

Evo ti o širenju paste (jer neznam kako si ju nanosio)
https://www.youtube.com/watch?v=EyXLu1Ms-q4
https://www.youtube.com/watch?v=-hNgFNH7zhQ

« Zadnja izmjena: 24. Veljača, 2015., 22:06 Andrash »

Odg: Pomoc, laptop mrzne/ledi nakon promjene termalne paste
« Odgovori #13 : 24. Veljača, 2015., 22:22 »
Hehe, pratim the tec, nanio sam ok, nije do paste :) i razumijem zasto si "protiv" gume, ali sam postavio gumu jer sam pokusao i sa pastom pa nije islo i onda sam mislio da mi samo guma preostaje... veliko razocarenje kada sam vidio da ni sa gumom nisam postigao nista...

*

andrash

  • ******
  • 5939
Odg: Pomoc, laptop mrzne/ledi nakon promjene termalne paste
« Odgovori #14 : 24. Veljača, 2015., 22:42 »
Prvo ako možeš ikako provjeriti temperature grafičke i cpu-a prije zamrzavanja, npr. u biosu ako imaš neku monitoring sekciju.
Ako si hdd, rame (memtest) i OS eliminirao, ostaje da je ili matična u banani ili gpu & cpu. Znaju ljudi stavljati i bakreni novčić i stock cooler od stolnog i sl...

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9