HCL.HR

Problem sa osvjetljenjem nakon igranja

  • 2 Odgovora
  • 12684 Hitova
*

Negan

  • *
  • 58
Problem sa osvjetljenjem nakon igranja
« : 13. Rujan, 2017., 16:14 »
Dakle, totalno čudno pitanje i probao sam guglati riješenje no, problem je tražiti nešto kad ne znaš o čemu se radi.

Naime, nakon igranja određenih naslova (primjetio sam ovo samo kod GTA V i HOTS-a) desktop i sve druge aplikacije povise kontrast i crne boje su totalno... crne. Ništa super strašno, ali smeta ti kad znaš da tako ne smije biti. Nakon restarta problem je uvijek riješen, ali smiješno mi je svaki put restartati PC samo zato jer sam igrao nešto što "nisam smio".

Teško mi je detaljnije opisati problem jer ne baratam nekim iznimnim kompjuterskim riječnikom, pa evo mog pokušaja da vam približim o čemu se radi u Paintu: https://i.imgur.com/KcRqG5J.jpg

Da još nadodam, nije riječ samo o taskbaru kao što sam to pomno ilustrirao, već o svim bojama na računalu. Koristim najnovije drivere za GTX 1060, a vrijedi napomenuti da mi se ovo dešava još otkad sam složio komp prije par mjeseci.

Opet, pojava nije česta jer je vezana uz ove dvije igre, ali ako itko zna o čemu se radi bio bih mu zahvalan.

*

hrv4tin4

  • Gost
Odg: Problem sa osvjetljenjem nakon igranja
« Odgovori #1 : 13. Rujan, 2017., 18:08 »
To ti je do Windowsa i zove se aero transparency ili aero theme. Stvar je u tome što Windowsi automatski (mislim još od Windowsa 7) naprave disable te "teme" gdje je toolbar i start menu proziran (transparentan) kada je igra prezahtjevna i Windowsi usmjere sve resurse u igru kako bi lakše radila, jer ne bi vjerovao i ovo troši resurse...


E sad ako su sve boje - moguće da je i do monitora ako ima aktivan nekakav "game" mod. I naravno ovisi sve koji je monitor, itd.


Još jedna jako bitna stvar je proći sve drivere - dakle DDU prvo za uninstall svih do sada prisutnih drivera u računalu. A tek nakon toga skidanje najnovijih drivera.
Moguće je, ako si prije na istom sistemu (Windowsu) imao drugu grafu (nema veze je li AMD ili nVidia) da su ostali stari driveri (ostali su sigurno ako nisi koristio DDU) koji imaju drukčiji "potpis" od ove tvoje grafe. To može zeznut puno toga pa i same performanse.


Dakle vidi prvo DDU pa fresh driver install. Nakon toga vidi monitor i njegove postavke ili ako si instalirao nešto sa CD/DVD-a koji je došao uz monitor.
Idemo korak po korak pa ćemo vidjeti dokle ćemo doći.

*

Negan

  • *
  • 58
Odg: Problem sa osvjetljenjem nakon igranja
« Odgovori #2 : 13. Rujan, 2017., 21:33 »
DDU napravim svaki put kad izađu novi driveri, vjerujem da nije do toga. Bio sam se služio integriranom AMD grafom prije nego što sam uzeo GTX. Nisam siguran jesam li napravio DDU tih AMD-ovih drivera (iako vjerujem da jesam jer sam koristio DDU prije nego što sam prvi put stavio novu grafu unutra), ali ionako je monitor prikopčan na GTX pa ne vjerujem da tu dolazi do problema.

Monitor je Benq GW2470 i osvjetljenje je na 100%. Osim toga ima četiri različita moda za reguliranje razine bijele boje i to je na multimedia settingu koji jedini izgleda normalno. Ostala tri moda su za čitanje, surfanje itd. da ti čim manje smeta svjetlina. Uz monitor sam dobio neki CD koji vjerujem da nikad nisam koristio, pa ne znam što ima gore.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9