HCL.hr forum

Upiti i savjeti o tehnologiji => Hardver i gadgeti => Autor teme: 191x7 - 19. Prosinac, 2012., 14:01

Naslov: Savjetnik za izbor gaming tipkovnice
Autor: 191x7 - 19. Prosinac, 2012., 14:01
Koliko dobra tipkovnica utjeće na vašu dobru igru i samo pisanje (bilo chat, pisanje tekstova, programiranje, ...) nećete znati dok si ne priskrbite tipkovnicu koja bi vam odgovarala.
Je li tipkovnica koju trenutno imate idealna za vas, odlučite nakon što pročitate ovaj savjetnik za izbor tipkovnice.

PS2/USB
Za razliku od miševa, vrijeme PS/2 konektora za tipkovnicu nije prošlo. Dapače, PS/2 tipkovnice imaju određene prednosti naspram USB modela. Prva od prednosti bila bi mogućnost korištenja kombinacija više tipki odjednom. Većina USB tipkovnica muku muči s kombinacijama od 2 ili više tipki dok večina PS/2 tipkovnica bez problema prihvaća i do 5 tipki. Kako bih vam demonstrirao na što mislim poslužit ću se primjerom na kojeg sam nedavno naišao a koji traži da se dok su pritisnute obje Shift tipke (lijeva i desna) otipka tekst THE QUICK BROWN FOX JUMPS OVER THE LAZY DOG. Tipična USB tipkovnica rezultira tekstom tipa "HE QUIC BROWN OX UMP OVER HE Y OG" ili sličnim (točan tekst varira između pojedinih modela i proizvođača tipkovnica). Druga mana je - USB tipkovnica zauzima USB slot, dakle 1 USB manje za ostale uređaje i treća mana je što USB tipkovnice ne funkcioniraju u mnogim biosima (bez uključenja USB support opcije u biosu).
Još jedna prednost PS/2 tipkovnica je što nemaju pooling rate, tipka se registrira kada se stisne i vrši se hardverski interupt što znači da procesor odmah registrira tipku - ne može doći do zagušenja sabirnice drugim uređajima kao što je slučaj kod USB-a. Prednost USB tipkovnica uglavnom se odnosi na broj dodatnih tipki (makro, multimedija, razne kontrole), USB tipkovnice ih mogu imati puno više. Druga prednost bila bi to što se USB tipkovnicu može koristiti za stolno računalo, laptop i još poneke uređaje dok većina laptopa npr nema PS/2 konektor za miš/tipkovnicu.

Žično/Bežično
Bežične tipkovnice imaju veće kašnjenje nego žične, stoga su žične bolje za gaming i više tipkanja. Bežične su dobre za multimedijsko računalo u slučaju čega možete npr iz fotelje udaljene par metara od računala upravljati računalom. Bežične tipkovnice također zahtijevaju i dodatno napajanje u obliku baterija što može biti vrlo nezgodno ako se baterije brzo troše ili ako su pri kraju a nema drugih da se zamijeni. Manu žičanih može predstavljati dužina kabela u nekim slučajevima, no to je jako rijetko. Dakle sve ovisi za što vam treba tipkovnica. Žične imaju blagu prednost generalno gledano.

Membranske/Mehaničke
Membranske tipkovnice su najčešći oblik tipkovnica jer su najjeftinije za proizvesti i najlakše ih je napraviti te na tržištu imaju najprihvatljiviju cijenu. Ukratko, koriste se silikonske membrane ispod tipki i jeftina plastika. To rezultira kratkotrajnošću same tipkovnice (tipke gube na prepoznavanju nakon određenog broja pritisaka), tu i tamo nekim problemčićem registriranja pritiska tipke kod bržeg tipkanja i generalno lošim odzivom kao i osjećajem pri tipkanju. Na membranskoj tipkovnici tipku treba potpuno protisnuti kako bi se pritisak tipke što bolje registrirao. Neke skuplje membranske tipkovnice naspram jeftinijih membranskih što se samog tipkanja i trajnosti membrana tiče nemaju nikakve prednosti, stoga je glupo investirati veću količinu novca u membransku tipkovnicu koja nema neke napredne mogućnosti kao što je npr pozadinsko osvjetljenje tipki, antighosting, n-key-rollover. Ako ste prosječan korisnik koji računalo koristi za surfanje netom, pisanje pokojeg kraćeg teksta povremeno, za multimediju ili uredski rad, ovaj tip tipkovnice bit će vam sasvim dovoljan i dovoljno dobar.
Mehaničke tipkovnice nešto su skuplje i neopisivo dugotrajnije (membranske 1-10 milijuna klikova po tipki, mehaničke od 20-50 milijuna klikova po tipki). Koriste se mehanički prekidači (switchevi) ispod tipki što rezultira puno većom kvalitetom i težinom same tipkovnice kao i puno boljim osjećajem tokom tipkanja. Postoji nekoliko različitih tipova mehaničkih prekidača koji se koriste o kojima ovisi kolikom je silom potrebno pritisnuti tipku, kolika je glasnoća pritiska tipke, na kojoj dubini se registrira pritisak tipke (ne mora se pritisnuti tipku do kraja), proizvodi li se zvuk klika tokom pritiska tipke te koliko se brzo tipka vraća u početni položaj. Svim tipovima prekidača zajedničko je besprijekorno registriranje pritiska tipke i ugodan osjećaj koji tipkanje pruža. Pošto nemaju krivog registriranja tipki, pružaju bolji osjećaj tokom tipkanja, manje umaraju ruke (a time i osobu koja tipka) i puno duže traju. Ovakav tip tipkovnica predstavlja najbolji izbor za daktilografe, programere, novinare, blogere, pisce i naravno gamere.

Najčešći tipovi mehaničkih prekidača korištenih u modernim mehaničkim tipkovnicama
Cherry MX Black - linearni, ne klikaju tokom tipkanja i nemaju osjetan "bump" pri određenoj dubini pritiska tipke koji bi signalizirao da je pritisak registriran.  2 milimetra treba pritisnuti do registriranja tipke, 4 milimetra do dna tipke   Jako dobri za gaming jer gameri svejedno stišću do kraja pa im nije bitan osjet na pola. :) Nisu tako dobri za ostala tipkanja.
Cherry MX Brown - taktilni, ne klikaju tokom tipkanja, 2mm treba pritisnuti do registriranja tipke (imaju taj "bump", osjeti se kad dođe do registriranja tipke, otud i naziv taktilni), 4 milimetra do dna tipke. Smatrani su najboljima za kombinaciju gaminga i pisanja.
Cherry MX Blue - i taktilni i proizvode zvuk klika. 2mm  do registriranja tipke i klika, 4mm do dna tipke. Ponajbolji za tipkanje jer i osjeti se po tipki i čuje se kada je pritisak tipke registriran.
Cherry MX Red - linearni kao MX Black, no tipke su nešto mekše (potrebna manja sila za pritisnuti tipku nego kod ostalih). Zbog mekih tipki mnogi ih ne preferiraju, no opet su bolje nego membranske.
Postoji još nekoliko tipova mehaničkih prekidača korištenih u tipkovnicama (uglavnom starijima), no slabo su zastupljeni.

Pozadinsko osvjetljenje tipki
Ovo je jedna od stavki koja dosta podiže cijenu i uglavnom je vrlo korisna. Postoje dva tipa osvjetljenja, osvjetljenje prostora između tipki i osvjetljenje unutar samih tipki. Prvo je loše i iritantno jer odvlači pažnju s monitora a ne osvjetljava tipke dovoljno da bi se vidjeli znakovi na tipkama. Drugo je vrlo korisna opcija za one koji tipkaju (pišu, igraju) pri slabom osvjetljenju a trebaju iz nekog razloga pogledati ili gledati u tipkovnicu jer svijetle sami simboli na tipkama. No kvalitetne tipkovnice s ovakvim tipom osvjetljenja su i relativno skupe (membranske 300-500 Kn, mehaničke 700-1200 Kn).

Dubina hoda tipki
Postoje tipkovnice s dubokim hodom tipki, hodom srednje dubine (najviše membranskih je takvo) i plitkim hodom tipki (kao npr na laptopima). Dublji hod je generalno bolji, no izbor ponajviše ovisi o subjektivnom dojmu. Neke osobe (npr ja) vole dublji hod tipki dok se pak druge kunu da je plitki hod tipki bolja opcija. Uglavnom, membranske s plićim hodom tipki se i brže trgaju, nije potrebno objašnjavati zašto je tako (jer ako se ista sila koristi na tipke s dužim hodom i na one s plitkim hodom - više stradaju one s plitkim).

Oblik tipki i tip znakova
Oblik varira od ravnog vrha tipki do blago udubljenog vrha (recimo da prati jagodicu prsta). Opet, razlika je u tome kako kome bolje odgovara iako je za dulje sesije tipkanja bolje udubljene tipke.
Znakovi na tipkama tipkovnice mogu biti ispisani (print), lijepljeni ili laserski gravirani. Ispisani i lijepljeni nisu dugotrajni, znaju nakon nekog vremena nestati (izbrisati se ili oljuštiti). Laserski ugravirani su pak trajni, koliko traje tipkovnica toliko se i znakovi na njoj vide. Najbolje - gravirani.

Ghosting, antighosting i Key Rollover
Ghosting je pojava da pritisak kombinacije dvije tipke (ili više) rezultira registriranjem još jedne tipke kao pritisnute a koja nije bila pritisnuta. Javlja se jako rijetko jer većina proizvođača ograničava broj kombinacija tipki na npr 2, 3 (ranije opisano - problem oba Shifta + tekst - umjesto da se registrira i neke tipke koje nisu pritisnute ne registriraju se neke koje jesu pritisnute.). Antighosting na više tipki je dijelom marketinški trik, dijelom korisna stvar jer eliminira "prepoznavanje" pritiska tipki koje nisu pritisnute (tako npr na Razer Blackwidow onaj tekst postane THEQCKBRWFXJVERTHELAZYG odnosno registrira se više tipki ispravno).
N-key rollover pak označava koliko se tipki može koristiti u kombinaciji prije nego dođe do problema. Stare PS/2 su tako znale pištati kad se pritisne 3, 4, 5 tipki, novije kuže do 5, mehaničke uglavnom do 6, USB već muku muče s 3...

Naslon za ruke
Ako je dobro izveden predstavlja vrlo koristan dodatak tipkovnici. Smanjuje umor ruke/ruku tokom dužeg tipkanja, rukama je udobnije, bolja je radna ergonomija.  Mnoge tipkovnice ne dolaze s naslonom za ruke što je šteta jer nije skup dodatak.

Dodatci tipkovnici
Ovdje spadaju raznorazne multimedijske i makro tipke, ugrađeni USB hub, ugrađeni LCD zaslon, ugrađeni produžni za slušalice (ili čak ugrađena USB zvučna), zamjenjive "gaming" tipke raznih boja, otpornost na zalijevanje vodom itd.
Nešto od toga nekome može biti korisno, nešto potpuno beskorisno. Najčešće su dodatne tipke za pokretanje aplikacija korisne, a ostali dodatci samo rijetkim pojedincima.

Ergonomske tipkovnice
Posebne tipkovnice specijalnog dizajna, očito razdvajanje dijela tipki za lijevu ruku i tipki za desnu ruku. Korisno za one koji puno tipkaju, no nije baš naj za gaming i svakako čudno izgleda.
Primjer Logitech Wave, Microsoft Natrual Ergonomic serija. Nisu raširene.

Preporuka tipkovnica:
Cijenom do 300 Kn: bilo koja što zadovoljava ono što od tipkovnice tražite, sve u ovom cjenovnom rasponu su membranske. Preporuka je uzeti Logitech zbog kvalitete i dugog jamstva (3 godine). Nema smisla plaćati iznad 180 Kn.
300- 500 Kn: Logitech G105 - membranska ali s dobrim pozadinskim osvjetljenjem tipki i antighostingom na često korištenim tipkama.
500 Kn na više: mehaničke s Cherry MX Brown i Cherry MX Blue prekidačima.

Poznatije mehaničke tipkovnice na domaćem tržištu:
Razer BlackWidow - Cherry MX Blue
SteelSeries 6Gv2 i 7G - Cherry MX Black
Zowie Gear Celeritas - više modela, MX-brown ili MX-Red
Corsair Vengeance K60 - MX red
CoolerMaster Storm Quickfire i Trigger (razni modeli; postoje s svim različitim Cherry MX prekidačima).

Tekst napisan na: Logitech Media 600 USB

Više o tipkovnicama, mehaničkim tipkovnicama i ostalome na:
http://www.ergocanada.com/ergo/keyboards/mechanical_vs_membrane_keyswitches.html (http://www.ergocanada.com/ergo/keyboards/mechanical_vs_membrane_keyswitches.html)
http://www.overclock.net/t/491752/mechanical-keyboard-guide (http://www.overclock.net/t/491752/mechanical-keyboard-guide)
http://www.tomshardware.com/reviews/mechanical-switch-keyboard,2955.html (http://www.tomshardware.com/reviews/mechanical-switch-keyboard,2955.html)
http://www.cmstorm.com/en/products/keyboards/ (http://www.cmstorm.com/en/products/keyboards/)

Evo par videa:
Mechanical Switch Sound Comparison Cherry MX Blue vs Black vs Red vs Brown (http://www.youtube.com/watch?v=zzX0MnVzEAU#ws)  Cherry MX Red, Blue and Brown Switch Comparison (http://www.youtube.com/watch?v=xDUyNY4CAGk#ws)  Mechanical Gaming Keyboard Roundup - 4 Best Mechanical Keyboards Compared (http://www.youtube.com/watch?v=DZnz3caWGKg#ws)  Mechanical Gaming Keyboard Shootout. 5 Top Keyboards Reviewed and Compared. (http://www.youtube.com/watch?v=MC1XWE3Cses#noexternalembed-ws) 


Ako mislite da sam nešto zaboravio ili ako uočite kakvu grešku u tekstu, molio bih da mi javite...