HCL.HR

Tutorijal: Ubacivanje LED-ica

  • 14 Odgovora
  • 9057 Hitova
*

vilim

  • ****
  • 1389
Tutorijal: Ubacivanje LED-ica
« : 05. Siječanj, 2010., 18:47 »
Daklem, kao što sam jučer obečao, danas sam ostvario :clap: dosađivao se pa da napravim nešto kreativno i korisno.

Dok sam to radio uzeo sam koju fotku, pa ću probat predočit to onima kojima slabije ide elektrotehnika, ili onima koji nisu baš često otvarali kučište. Pa da pokažem kako je to otprilike izgledalo.





Zašto LEDice?
Nema neki određeni razlog. Čisto mi se pri ruci našlo par LEDica, a postavljanje neonke bi mi bilo pregotovanski, a i nisam u stanju dati nekoliko desetaka kuna da bi mi nešto svjetlilo u kučištu. To bi dolazilo u obzir tek kada bi imao veče i ljepše kučište. Ovako imam premalo mjesta, a i jedino mjesto gdje bi neonka stala nebi dovoljno osvijetlila unutrašnjost. LEDice zahtijevaju malo znanja, muke, alata, improviziranja i ako dobro pogodite položaj LEDicam može izgledati itekako dobro.



Alat, materijal, i komponente
Od alata i materijala vam netreba ništa pretjerano, no opet su potrebni rekviziti koje bi trebao imat svatko ko zna promijeniti žarulju i zalemiti otpornik. Od električnih komponenata potrebne su, naravno, 2 ili više LEDica* željene boje, i 1 otpornik od 1 kohma. Pošto nisam imao otpornik od 1 kohma, poslužio sam se s 2 otpornika od kojih svaki iznosi 470 ohma, a spojeni u seriju daju 940 ohma, što je zanemarivo blizu 1 kohm.


Od alata i materijala su potrebni lemilica, sijekača kliješta(cvikcange), skalpel, komad bakrene žice s izolacijom(gumenim bužirom), komad telefonskog kabla, tinol, te selotejp ili izolir traka.


Nakon otvaranja kučišta preporučljivo je i očistiti ga, najbolje s tankim crijevom na usisavaču, kako bi se riješili ove gamadi(slika nije za one slabog želuca) :mrgreen:




Počinjemo
Nakon otvaranja kučišta bilo bi dobro odmah napraviti plan gdje i kako postaviti LEDice. To je potrebno napraviti kako bi odmah mogli odrediti duljinu žica, jer ako je žica preduga lako ju negdje sakrijete, no ako je prekratka mogla bi vam zadati velike probleme.
Nakon što smo odredili kolike žice su nam dovoljne, na red dolazi telefonski kabel. Sa skalpelom zareženo po dužini telefonskog kabla kako bi rasporili vanjsku izolaciju, te izvučemo žice.


Zatim je potrebno zalemiti 1 LEDicu i otpornik(ili u mom slučaju 2 otpornika) jedno do drugog. Nije nužno zalemiti jedno do drugog, no tako čemo uštedjeti na vremenu pošto nam je potrebno manje žice i manje lemljenja. Nožice otpornika i LEDica preporučljivo je skratiti kako bi ih lakše izolirali, a i manja je mogučnost da dođe do kratkog spoja. No i dalje treba ostaviti razlike u duljini nožica na LEDicama kako bi raspoznali anodu i katodu(+ i -).


Nakon što smo otpornik zalemili s jednom LEDicom, ledice međusobno povežemo žicom, i to tako da se katoda(krača nožica) prve LEDice spaja s anodom(dulja nožica) druge LEDice. Pošto je meni prva LEDica na dnu kučišta, a druga na vrhu kučišta, uzeo sam žicu koja je za cca 20 cm dulja od visine kučišta kako žica nakon postavljanja nebi bila napeta, i lakše bi se podvukla ispod drugih žica kako nebi vizualno smetala.


Tako bi to otprilike trebalo izgledati. Još sam zalemio jednu žicu na drugu LEDicu kako bi mogao spojiti u napajanje.



Provjera
Nakon što je sve zalemljeno, poželjno bi bilo spojiti to na napajanje da provjerimo dali radi, i moguče greške odmah otklonimo. LEDice čemo spojiti na molex priključak(priključak kojim se napajaju hard diskovi i optički čitači). Preporučljivo je da LEDice rade na 3-4 V, a pošto ih spajamo na 7V u seriju, na svakoj će se stvoriti pad napona od 3.5V. Na 7V čemo ih spojiti tako da anodu prve LEDice spojimo na žutu žicu koja daje 12V, a katodu druge LEDice spojimo na crvenu žicu koja daje 5V. Pošto su ta 2 napona suprotnog smjera i suprotstavljaju se, rezultantni napon u krugu u koji su spojene LEDice će iznositi 7V. U slučaju da obrnuto okrenete polaritete i krivo spojite LEDice neče se ništa strašno dogoditi(LEDice neće svijetliti), i LEDice je potrebno samo obrnuto spojiti na MOLEX.




Postavljanje LEDica u kučište
Prije nego počnemo s postavljanjem LEDica, gole dijelove žica potrebno je izolirati! To se može napraviti tako da se od tvrde bakrene žice bužir presiječe po dužini, natakne na komad gole žice koji izoliramo i učvrsti sa selotejpom ili izolir trakom.
Vjerovali ili ne, no pravilno smještanje LEDica u kučišti je najzahtjeniji i najteži dio posla ako nemate već razrađenu ideju kako to napraviti. Uz malo mašte komad bakrene žice pokazao se izvrsnim. Tanke 'pipke' na kučištu sam svinuo prema unutra, i oblikovao ih tako da čine slovo L ili J. Zatim sam bakrenu žicu jednim krajem 'zavezao' oko njih, a za drugi kraj pričvrstio LEDicu.




Nakon što su LEDice postavljene, treba ih i spojiti kao što sam već i naveo. Da ponovim, u slučaju da polaritet obrnuto okrenete i obrnete 5V i 12V LEDice samo neće svijetliti i potrebno je okrenuti žice, no ako se spoji na krivi napon, samo na 12V i na GND može doči do oštečenja LEDica. No to se neće dogoditi ako se držite žute i crvene žice!

LEDice spojene na molex, žuta žica(anoda) na žutu žicu molexa(12V) i crvena žica(katoda) na crvenu žicu molexa(5V).




Usmjeravanje LEDica i zatvaranje kučišta
Nakon što smo opet provjerili da sve radi po kako bi trebalo, LEDice usmjerimo i postavimo tako da osvjetljavaju željeni dio kučišta. Ja sam obje LEDice usmjerio tako da osvjetljavaju Zalmana na procesoru. Kučište konačno zatvorimo, pospajamo svu periferiju i uključimo, poslikamo i koji puta bacimo pogled na lijepo osvjetljen interijer kučišta :piva:

par fotki za kraj(slabo se vidi u mraku, puno je bolji doživljaj uživo)




*u slučaju da se odlučimo za postavljanje više ledica, 3 ili 4, onda ih spajamo na 12V(žuta žica na molexu) i GND(crna žica na molexu). No svakako je nužno u seriju s LEDicama postaviti otpornik od 1 kohma, jer bi bez njega struja koja prolazi uništila LEDice. Razlog tomu je što je otpor LEDica jako malen pa je i struja automatski velika. Ohmov zakon, nikakve filozofije ;)
« Zadnja izmjena: 05. Siječanj, 2010., 20:23 vilim »
"Women don't respect salad eaters."

*

Cole

  • ******
  • 13453
    • CroSimRacing
Odg: Tutorijal: Ubacivanje LED-ica
« Odgovori #1 : 06. Siječanj, 2010., 00:53 »
+1 Svaka čast,  :thumbs:

*

vilim

  • ****
  • 1389
Odg: Tutorijal: Ubacivanje LED-ica
« Odgovori #2 : 06. Siječanj, 2010., 01:07 »
ma jednostavan zahvat ;) evo dok mi prođe ispitni rok onda budem još se malo s tim igrao, probao neke druge elemente osvijetliti
"Women don't respect salad eaters."

*

joze

  • **
  • 155
    • Prodaja nautičke opreme
Odg: Tutorijal: Ubacivanje LED-ica
« Odgovori #3 : 06. Siječanj, 2010., 08:02 »
Jel se smi stavljat te ledice i ostale stvari dok garancija traje. Jer kad sam ja složia konfiguraciju links mi je sastavio sve to

*

vilim

  • ****
  • 1389
Odg: Tutorijal: Ubacivanje LED-ica
« Odgovori #4 : 06. Siječanj, 2010., 10:53 »
Pa u pravilu nebi smio otvarat kučište, a još ak ti je novi komp, nemoj si to stavljat još. Neznam kolko si spretan u tome, ali čist da nekaj ne skuriš, a onda nema te garancije koja bi ti to pokrila. Kako očeš, ali gubiš garanciju na kučište koje su ti oni dali.
"Women don't respect salad eaters."

*

Ementaler

  • Administrator
  • *********
  • 38936
  • Embrace the mountain
    • HCL.hr
Odg: Tutorijal: Ubacivanje LED-ica
« Odgovori #5 : 06. Siječanj, 2010., 12:26 »
Eto 1+ na reputaciju otišao vilimu. Dobra tema, ide u sticky  :piva:

*

vilim

  • ****
  • 1389
Odg: Tutorijal: Ubacivanje LED-ica
« Odgovori #6 : 06. Siječanj, 2010., 12:40 »
 :D :piva:
"Women don't respect salad eaters."

*

max21

  • *
  • 11
Odg: Tutorijal: Ubacivanje LED-ica
« Odgovori #7 : 27. Ožujak, 2010., 10:15 »
zanimljivo   :thumbs:

Odg: Tutorijal: Ubacivanje LED-ica
« Odgovori #8 : 04. Veljača, 2012., 00:02 »
fora :)

a kolki bi otpor trebalo spojit kad bi od ledica radio okvir na pleksiglasu
cca 15 - 20 komada
da ih sve spojim u seriju ili da ih odvajam :D

savjet?
in principio erat Verbum et Verbum erat apud Deum et Deus erat Verbum

Odg: Tutorijal: Ubacivanje LED-ica
« Odgovori #9 : 29. Rujan, 2012., 21:18 »
Odlicno svaka cast !

Odg: Tutorijal: Ubacivanje LED-ica
« Odgovori #10 : 07. Studeni, 2013., 14:15 »
svaka cast odlicno!

Odg: Tutorijal: Ubacivanje LED-ica
« Odgovori #11 : 28. Travanj, 2014., 05:26 »
super, evo kako još jednostavnije složit ledice (ko ja) od starog štop svijetla od auta (treče štop svijetlo) samo se spoji + - 12 v na ata priključak od napajanja.. kod mene u sobi je ko u bordelu dok upalim komp :-D
bolje miješati alkohol nego beton... AMD RULEEES...

*

andrash

  • ******
  • 5939
Odg: Tutorijal: Ubacivanje LED-ica
« Odgovori #12 : 28. Travanj, 2014., 19:03 »
Hahah daj sliku neku

Inače ja osobno nisam baš lud za ledicama

Odg: Tutorijal: Ubacivanje LED-ica
« Odgovori #13 : 29. Travanj, 2014., 07:23 »
uh neznam sliku poslat jer na kompu nemam Internet a koristim net preko androida..
bolje miješati alkohol nego beton... AMD RULEEES...

*

adson3492

  • n00b
  • 1
Odg: Tutorijal: Ubacivanje LED-ica
« Odgovori #14 : 01. Siječanj, 2015., 06:34 »
Ne treba mu stol,igrati će na podu. :D
Neznam,kako mu to ne treba stol?
Cut down your exam stress by using our latest learn spanish and high quality learn italian online gmat and passguide gre. We provide updated collegeboard with 100% pass guarantee along with selftestengine itil.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9