HCL.HR

Upgrade RAM-a i reinstalacija Windowsa (par pitanja)

  • 4 Odgovora
  • 2314 Hitova
*

hoffa

  • **
  • 192
Upgrade RAM-a i reinstalacija Windowsa (par pitanja)
« : 23. Kolovoz, 2013., 04:44 »
Evo, nova tema za isti laptop. Ne mogu pronaći papire :tired: pa sumnjam da ću ga prodavati na kraju.

Tako da, ako ostane kod mene, htio bih definitivno poboljšati RAM-e. Trenutno je unutra 4GB DDR3 @ 532MHz. Sad, mogu staviti 8 unutra, al muči me brzina. Znam da je vjerojatno prejednostavno pitanje za većinu vas, ali nisam nikad do sad to radio pa ne znam kako odrediti koja je maksimalna brzina koju mogu staviti? Znam da ako stavim dvije pločice s različitim brzinama, radit će na manjoj, i to je to šta znam :D
Daklem, koji podaci mi trebaju da to odgonetnem? Ili je brzina neograničena dok god stavljam DDR3 unutra?

Drugo pitanje vezano uz Windowse je - kako reinstalirati Windowse koji su došli s laptopom? Znači nemam CD. Čitao sam da je moguće samo skinuti istu takvu verziju s neta i onda ukucati onaj kod koji mi se nalazi na etiketi na laptopu. Jel to funkcionira tako?

Treće pitanje, isto Win, mogao bih preko faxa uzeti Win 8. Jel mi se isplati to ili da ostanem na 7-ici? Zbog performansi samo, čuo sam da je 8-ica u odnosu na 7-icu ko 7-ica prema Visti. Ne tolko drastično, ali :D

*

Glitch

  • **
  • 489
Odg: Upgrade RAM-a i reinstalacija Windowsa (par pitanja)
« Odgovori #1 : 23. Kolovoz, 2013., 10:00 »
Šibni unutra stick RAMa koji odgovara specifikaciji (DDR3) i to je to, raditi će na brzini prijašnjeg sticka. Eventualno ćeš dobiti na performansama ponešto zbog Dual Channela, ali ne može se natjerati jednog da radi na većoj brzini od drugog standardno.

Što se reinstalacije tiče, skini bilo koje Windowse koji približno odgovaraju verziji koju sad imaš. Jezik čak ne mora biti isti, ali verzija Windowsa (Home, Pro, itd) mora biti.
Prije reinstalacije upotrijebi https://www.google.com/search?q=windows+activation+token&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:en-US:unofficial&client=firefox-aurora da saveaš token aktivacije na neki vanjski medij (usb stick ili internet upload), zatim reinstaliraj sve, te ponovno s istim programom importaj token.

Ukucavanje broja s laptopa radi ako imaš točan serial number, no ponekad ti ne daju čitav serial number uz laptop, pa čisto sigurnosti radi saveaj token.

Ja sam uz laptop dobio dual licencu Win 7 i Win 8, a morao sam reinstalirati sve zbog jezika; no obzirom da Win 8 službeno nema serial number nego broj dolazi embeddan u čip na laptopu, nije bilo mogućnosti da reinstaliram Win 7 na temelju tog čipa nego sam morao iskoristiti token.

8ica, kako tebi odgovara - interfejs je potpuno nov i drugačiji, dok su u performansama jedine bitne razlike u boot timeu koji je skraćen.

*

hoffa

  • **
  • 192
Odg: Upgrade RAM-a i reinstalacija Windowsa (par pitanja)
« Odgovori #2 : 23. Kolovoz, 2013., 13:43 »
E hvala, to je to šta mi treba! Vidio sam 8-icu kod sestrične, pa ima onaj neki classic interface ili nešto? Mislim, znam da može šaltat između onog novog izgleda i klasičnog. Stvarno nisam puno gledao, pa ne znam točno. Al mislim da ću uzet 8-icu bar da probam, ionako mi je besplatna.

A za RAM-e, e sad ne znam dal si ti mene krivo shvatio ili sam ja krivo pokopčao nešta. Ja bih stavio 8 potpuno novih RAM-a, znači i ova 4 bi zamijenio za brži. Npr. maknem ovaj i ubacim dva nova na recimo 1333 MHz (primjer samo). To bi onda radilo tako na 1333?

I još jedna stvar, sad sam malo guglao, našao sam neku listu, 533MHz je navedeno kao DDR2, a da DDR3 ide od 800MHz. Jel to nepotpuna lista, pa imam neku najjadnu verziju DDR3, ili imam DDR2 RAM-e? Instalirao sam sad i CPU-Z za svaki slučaj za provjeru, piše mi DDR3. Nije mi jasno ovo stvarno.

*

Glitch

  • **
  • 489
Odg: Upgrade RAM-a i reinstalacija Windowsa (par pitanja)
« Odgovori #3 : 23. Kolovoz, 2013., 13:49 »
Ako CPU-Z kaže da imaš DDR3, valjda imaš DDR3, to nitko od nas ne može znati bez da točnu verziju matične ploče, laptopa i ostalo ne napišeš.

A to ubacivanje potpuno novih RAMa ovisi opet o tome koja je ploča i na kojoj brzini radi sabirnica procesora. Gotovo je sigurno da su tvornički stavili najbržu memoriju koja može raditi u toj kombinaciji proc-memorija i da ništa nećeš dobiti stavljanjem novih stickova.

*

hoffa

  • **
  • 192
Odg: Upgrade RAM-a i reinstalacija Windowsa (par pitanja)
« Odgovori #4 : 23. Kolovoz, 2013., 14:07 »
Ajde, stavit ću onda malo kasnije skrinšatove od cpu-z (ako je to dovoljno?) pa ako ćeš imati volje (ili bilo tko drugi) baciš oko :)

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9