HCL.HR

DosBOX emulacija na Symbian operativnom sustavu

  • 0 Odgovora
  • 3654 Hitova
*

H31180Y2

  • *
  • 19
  • It's a JUMPING ELEPHANT!!1
DosBOX emulacija na Symbian operativnom sustavu
« : 02. Ožujak, 2009., 08:17 »
Prvo i prvo, hail! Već dugo lurkam po forumu no nikako da nađem odgovarajuće mjesto za početak... I onda se sjetih, hej, zgodan sam i lijep, žene me obožavaju, zašto ne početi sa nečim o čemu znam poprilično mnogo i čemu posvećujem dobar dio slobodnog vremena. (potonju rečenicu ne shvatiti ozbiljno jelte, samo sam se šalio kad sam rekao da se sjetih^^)
Daklem, prije nekoliko dana sam surfajući bespućima interneta naletio na podulji tekst o emulaciji na Symbian operativnom sustavu. So I said I'll give it a go... Daklem, skinuo sam DosBOX lite za Symbian, potražio kod frendova tko je voljan donirati nešto starog softvera, uključujući i Windows 3.1 i Windows 95 operativne sustave. Windows 95 sam pribavio, no zasad ga nisam instalirao, no Windows 3.1 je uspješno instaliran i pokrenut na N95-1. Napisah podulji tekstić o metodi izvođenja gore navedenog procesa (gawd, kak neki put zvučim pametno *proud*) na bratskom vam PCPlay forumu, pa rekoh, da to podijelim sa ekipom ovdje i tako započnem moju karijeru na ovim prostorima ^^. Daklem, here it goes:

Windows 3.1 uspješno instaliran i pokrenut na N95. Postupak je bio sljedeći:
instalacija DOSBox aplikacije i pripadajućih datoteka za Symbian operativni sustav (morao sam instalirati lite verziju jer je standardna verzija izbacivala low memory error), znači prvo sam instalirao datoteke iz Install foldera a zatim samu DOSBox aplikaciju na memorijsku karticu (može ići i na memoriju uređaja, no brže se izvodi emulacija ako je na istom mediju kao i aplikacija koju izvodite, a na memoriji uređaja najčešće nema dovoljno memorije za sve, iako Windows 3.1 zauzima samo nekakvih 15 megabajta, Windows 95 traži oko 190MB).

Nakon instalacije i probnog pokretanja DOSBox aplikacije, slijedio je prijenos Windows 3.1 podataka u Data folder na memorijskoj kartici preko phone explorera koji se integrira u My Computer nakon instalacije uređaja. Sam Data folder nakon kopiranja mora sadržavati CALMIRA, DOS i WINDOWS foldere te 2 filea koji određuju boot sustava i key mapping (ako imate uređaj sa QWERTY tipkovnicom, mapirajte si tipke kako spada, N95 ima standardnu mobilnu tipkovnicu koja traži posebno mapiranje tipki da bi radile).

Nakon potvrde da su svi podaci uspješno kopirani, prilikom pokretanja DOSBox aplikacije vidimo Windows 3.1 boot screen (sam sustav se diže u nekakvih 5 sekundi no to ovisi o uređaju na kojem je instaliran).

DOWNLOAD DOSBox za Symbian

par screenshota - nakon dizanja sustava, veličina zaslona na N95 je nedovoljna da prikaže fine detalje pa se moram navoditi pomoću ikona jer je neki put tekst nečitak







kasnije ću probati Windows 95 :D

Uglavnom, sustav radi relativno sporo te se moram poigrati postavkama DosBOX-a da to izvedem da radi štogod glađe i brže jer zasad aplikacije otvara nekoliko sekundi neovisno o aplikaciji. Također je vrijedno napomenuti da Windows 95 i 98 sustavi također mogu biti emulirani no radit će još sporije od ovoga, no cilj ovog postupka ionako nije funkcionalnost nego, well, hvalisanje kako imate prave Windowse na mobilnom uređaju :D

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9