HCL.HR

RAM- Problem

  • 25 Odgovora
  • 1508 Hitova
RAM- Problem
« : 05. Kolovoz, 2014., 07:12 »
Maticna automatski bira jednokanalni ram. Jel moze netko pomoc kako da to promjenim?
RAM: Transcendence 2x4GB 800Mhz
Maticna: AsRock FM2A75M-DGS
Procesor: AMD Athlon X4 750K
Graficka: ASUS EAH6670

Ponekada bude da se upali i prepozna svih 8GB ali vecinom nakon nekog vremena se dogodi BSOD ili se komp skroz zamrzne.
Svakodnevno palim bojler i izmišljam toplu vodu.

*

Hrv4tin4

  • Moderator
  • ******
  • 4005
  • Bez predrasuda
    • Steam
Odg: RAM- Problem
« Odgovori #1 : 05. Kolovoz, 2014., 09:26 »
Pa prepoznao ti je svih 8GB RAMa.
Pogledaj da li ti je memorija možda hardware rezerviraa. Odi u Task maneger i pogledaj pod preformance i klikni resource monitor pa ćeš vidjeti točnu podjelu RAMa

Odg: RAM- Problem
« Odgovori #2 : 05. Kolovoz, 2014., 17:49 »
Da tako je hardware rezervirana je.


Evo kako to izgleda u UEFI-u
http://i.imgur.com/6ff9vey.png
« Zadnja izmjena: 05. Kolovoz, 2014., 18:19 MrSmolaCar »
Svakodnevno palim bojler i izmišljam toplu vodu.

*

Hrv4tin4

  • Moderator
  • ******
  • 4005
  • Bez predrasuda
    • Steam
Odg: RAM- Problem
« Odgovori #3 : 05. Kolovoz, 2014., 18:40 »
Onda odi na Start (onaj skroz lijevo dolje orb) upiši msconfig.exe i otvori ga

Odi na: Boot -> Advanced options

I provjeri ima li na maximum memory kvačica ili ne, u svakom slučaju isključi tu opciju, ako je uključena!

Instaliraj najnovijio BIOS za svoju matičnu ploču (ako već nisi)

I zadnje što je meni zapravo čudom pomoglo je preslagivanje RAM pločica. Izvadi ih i zamijeni im mjesta, pri tome probaj malo i počistiti prašinu koja se zna zavući u slotove.

Pa javi kako je prošlo.

Odg: RAM- Problem
« Odgovori #4 : 05. Kolovoz, 2014., 23:06 »
Napravio sam to sa msconfig, ali opet isto.
Preslagivanje pomaze i meni ali kazem kada uspije koristiti 8gb, mogu mozda biti 20min i pokaze mi se BSOD ili se skroz komp zamrzne.

Citat:
Evo kako to izgleda u UEFI-u
http://i.imgur.com/6ff9vey.png
Svakodnevno palim bojler i izmišljam toplu vodu.

*

Hrv4tin4

  • Moderator
  • ******
  • 4005
  • Bez predrasuda
    • Steam
Odg: RAM- Problem
« Odgovori #5 : 06. Kolovoz, 2014., 07:30 »
OK.

Ali zašto nisi napravio SVE što sam ti rekao?!?! Tvoja verzija BIOSa je 1.9, a najnovija verzija je 2.6 http://www.asrock.com/mb/AMD/FM2A75M-DGS/?cat=Download&os=BIOS

Kad napraviš sve što sam rekao, onda ćemo tek ići dalje.

Odg: RAM- Problem
« Odgovori #6 : 06. Kolovoz, 2014., 10:31 »
Napravio sam sve i sada je dual channel.

Hvala.
« Zadnja izmjena: 06. Kolovoz, 2014., 10:48 MrSmolaCar »
Svakodnevno palim bojler i izmišljam toplu vodu.

*

Hrv4tin4

  • Moderator
  • ******
  • 4005
  • Bez predrasuda
    • Steam
Odg: RAM- Problem
« Odgovori #7 : 06. Kolovoz, 2014., 12:02 »
Nema problema, drugi puta prvo napravi sve korake i vidjeti ćeš da nema potrebe za brigom!

Kad god nešto trebaš uvijek se slobodno svima obrati :piva:

Može lock!

Odg: RAM- Problem
« Odgovori #8 : 06. Kolovoz, 2014., 12:31 »
Nemoze. Nevalja, maloprije mi se komp chrasa opet, ja ga resetam i uopce nece da se upali nego samo se resetira svake sekunde. Iskljucim iz struje izvadim bateriju od biosa, stavim nazad ukljucim, normalno sve. Nakon 20 min opet chrash i dobijem  beep code odem na laptop da vidim sta je problem i problem je without memory, ja ugasim, pa  upalim  i evo sada sve normalno pisem post. Ali nevjerujem da ce dugo bit normalno. Hah
Svakodnevno palim bojler i izmišljam toplu vodu.

*

Hrv4tin4

  • Moderator
  • ******
  • 4005
  • Bez predrasuda
    • Steam
Odg: RAM- Problem
« Odgovori #9 : 06. Kolovoz, 2014., 13:01 »
Jesi istestirao RAM?!?!

Ajde opet odi pod start i upiši:

mdsched.exe

i izaberi prvu opciju. Pusti komp da odradi svoje pa se javi.

Odg: RAM- Problem
« Odgovori #10 : 06. Kolovoz, 2014., 16:45 »
Napravio test, proslo bez greske.
Svakodnevno palim bojler i izmišljam toplu vodu.

*

Hrv4tin4

  • Moderator
  • ******
  • 4005
  • Bez predrasuda
    • Steam
Odg: RAM- Problem
« Odgovori #11 : 06. Kolovoz, 2014., 16:48 »
Znam da je možda malo glupo pitanje, no jesi li 100% provjerio položaj RAMa.

Dogodilo se puno puta kada ljudi instaliraju RAM stisnu na krajevima gdje su capice koje ih frže, a ne gurnu ih dovoljno u sredini do kraja.
Matična ploča se pod pritiskom svija i kako ljudi stišču sa strane zna se dogoditi da se gubi kontakt po sredini.

Ajde izvadi ponovno RAM pločice i stavi ih ponovno natrag, pažljivo i svakako malo ih stisni i po sredini (ne jako), pa ćemo vidjeti je li to rješilo problem.

Odg: RAM- Problem
« Odgovori #12 : 06. Kolovoz, 2014., 17:08 »
100% sam siguran da su postavljene dobro.
Svakodnevno palim bojler i izmišljam toplu vodu.

*

Hrv4tin4

  • Moderator
  • ******
  • 4005
  • Bez predrasuda
    • Steam
Odg: RAM- Problem
« Odgovori #13 : 06. Kolovoz, 2014., 17:12 »
Ajde molim te ponovi postupak. Imao sam isti problem s jednim računalom i isto sam bio siguran 100%, pa kad sam sve drugo isprobao, morao sam se ponovno vratiti na reinstalaciju RAMa i gle čuda riješio sam problem...

Probaj ne košta te ništa osim 5 minuta vremena. Samo stisni polako i čvrsto u sredini.

Odg: RAM- Problem
« Odgovori #14 : 06. Kolovoz, 2014., 17:19 »
Napravljeno! Zadnji bsod http://prntscr.com/4a52xy
Svakodnevno palim bojler i izmišljam toplu vodu.