HCL.HR

Deset savjeta kako doći do željenog ranga u Overwatchu

Vedran Kašerić 24.01.2018.   •   30 komentara


Igranje Overwatcha prije svega je dobra zabava. No, ako u kompetitivnom pogledu želite nešto postići kroz tu igru, važno je pridržavati se nekoliko ključnih pravila i savjeta.

overwatch prodaja

Vjerujem da je većina igrača vrlo dobro upoznata s Overwatchem, no za one koji sporije hvataju trendove, radi se o Blizzardovom prvom FPS naslovu vrlo kompetitivnog duha. Kako igra sama po sebi ima taj natjecateljski duh, tako ponekad i nailazimo na probleme povećanja svog osobnog ratinga (iliti ga ELO-a). ELO je poznati akronim koji datira još od vremena igranja šaha, u kojem se ostvaruju rezultati za osnovne i osobne bodove. Ti se bodovi kalkuliraju te na kraju odlučuju u koju diviziju ili ligu će vas smjestiti i prema tome, dobivate nagrade na kraju sezone.

Da biste se u Overwatchu uopće se i mogli pridružiti tim vodama, prvo morate doći do levela 25, koji je po nalogu Blizzard-a osnovni level za početne igrače koji su spremni krenuti u malo novije, dinamičnije prostore. Nakon što se priključite, ubrzo osjetite da je i atmosfera dosta napetija. Nije napeta kao puška, ali dovoljno da ostanete malo isprovocirani sa svim tim svađanjem i toksičnom atmosferom od koje se jednostavno ne možete koncentrirati. No, ipak ima lijeka, a u ovom tekstu pripremili smo listu savjeta uz koje je lakše doći do željenog cilja –  višeg ranga.

1. Ne pjenite se

Svi mi u kompetitivnom okruženju znamo malo ostati isprovocirani (ili kako to cool djeca danas nazivaju triggerani). Iako je vrlo jasno da to u takvim krugovima zna ponekad biti dosta frustrirajuće, ipak morate imati na umu da ste u Overwatchu prvenstveno iz zabave te da pokušate ostaviti dobar dojam na vaše suigrače. Oni će to cijeniti, a u najmanju ruku steći ćete naviku samokontrole, koja je krucijalna u ovakvoj igri.

overwatch-vrijeđanje

2. Prilagodite se suigračima

U predvorju ste, čekate na taj zov rankeda, čujete ga, ušli ste u igricu spremni za pobjedu, samo da biste shvatili da uopće nemate posložen tim jer je mali Mate odlučio trollati. Iako ćete se susretati s ovakvim preprekama većinu svoga vremena, nemojte očajavati. Tu ste da se prilagodite vašim suigračima, koliko god vam to teško bilo u početku.

3. Igrajte lika s kojim se osjećate vješto

S ovim se, naravno, podrazumijeva da igrate ono što je u granicama vaših kapaciteta. Ako vaš tim traži od vas da igrate healera, logično bi bilo da uzmete nešto što možete igrati u toj kategoriji. Igranje nečega što i niste baš uvježbali prije ranked mode-a vas može koštati gubitka a i reporta od strane vašeg tima.

overwatch-release

4. Uzmite pauzu kada gubite

Ako vidite da vas ne ide nakon nekoliko loših mečeva, uzmite pauzu. Čak i pauza od pet minuta može značiti puno za vaše daljnje avanture a i pomogne vam da ostanete hladni u kritičnim situacijama tijekom meča.

5. Shvatite da ne možete stalno pobjeđivati

Iako ste odigrali solidno ili pak odlično, uvjereni ste da možete izvući meč, samo da bi na kraju ga i izgubili. U vašem timu imate sveukupno šest igrača, a iako vi svakako možete doprinijeti dobitku vaše partije, ne možete sve sami izvući, koliko god vi to htjeli.

6. U ”Overtimeu” se spoznaju pravi ratnici

Neophodno je da kada su timovi izjednačeni da ćete se susretati s ovom poznatom fazom. U Overtimeu primijetite da suparnički tim zaista ”podivlja” i da vas namuči da budete izjednačeni ili da izgubite. Trebate odoljeti tim napadima koliko možete da biste ostvarili pobjedu.

Overwatch Lucio PC

7. Držite se osnova

Jedna od jako bitnih stvari u svemu ovome je upravo ta da se držite navedenih osnova. Pod tim se, naravno, misli da budete blizu svojih suigrača većinu vremena te da ne idete daleko kao guska u magli. Često mi igrači znamo prekalkulirati naše pothvate pa završimo, blago rečeno, mrtvi.

8. Komunikacija je ključ

Iako postoji timski chat u kojem možete napisati ono što imate na umu, isto tako postoji i voice chat, u kojem možete pričati s ostalim suigračima iz vašeg tima. Bitno je da govorite u kratkim crtama, jer često igrači pojačaju svoje audio postavke u igrici, što rezultira da vas slabije čuju ako pričate malo poduže. U ovom slučaju, što kraće, to bolje!

Overwatch-widowmaker

9. Ne gubite nadu

Izabrali ste dobar tim, lijepo se složili, krenuli ste s veselim duhom, samo da bi izgubili u rekordnom vremenu od suprotnog tima. Iako je šteta da se to dogodi, nemojte gubiti svoju volju za pobjedom. Gameovi se inače kreću od 3 win-a te uvijek imate priliku za dobiti. Tko zna, možda netko izvede ludi potez i samo to vam osigura zadnju pobjedu koju trebate.

10. Zabavljajte se

Najvažnija stvar u svemu ovome je da se prvenstveno i zabavite. Overwatch briljira u tome jer vam donosi i zabavu i kompetentnost u istom zamahu. Sjetite se da kada zaigrate Overwatch da ste tu radi zabave i da vam je cilj ostvariti određeni xy rating kako biste bili zadovoljni. Naravno, to ne podrazumijeva da se ne držite gornjih pravila samo zato što vam se zabavlja, u tom slučaju, preporučujemo Quick Play, gdje vam nitko ne bi trebao zadavati probleme.

Ukoliko budete pratili osnove ovih kratkih savjeta, trebali biste doći do svoga zadanoga cilja u kratkom vremenu. Ako imate pitanja ili dodatnih proširenja na istu temu, slobodno ih uputite kroz komentare! I da, nemojte mainati Hanzo-a, na lošem je glasu. Pozdrav!

Označeno sa:

Komentari (30)

  • hyperion

    24.01.2018 - 18:53

    Opa, novi član hcl-a ili mi je nešto promaklo ?

    • JADRO

      @hyperion, 25.01.2018 - 07:13

      Da i meni se čini da je novi.

    • Vedran Kaseric

      @hyperion, 25.01.2018 - 11:24

      Bok,

      konkretno još ne mogu ništa potvrditi ali mislim da ćemo se viđati i u bliskoj budućnosti 🙂

    • DjokaBA

      @Vedran Kaseric, 26.01.2018 - 01:13

      Dobrodosao, pocasti nas ponekad i vestima iz OW League. 🙂

  • Cro-K

    24.01.2018 - 19:08

    Zapeo sam na koraku gdje mali mate odluči trollati. Ja ne očajavam, lijepo ga zamolim da igra ozbiljno da imamo šanse za pobjedu, a dobim kitu.

    • Dukie

      @Cro-K, 24.01.2018 - 19:41

      Da, lako ovo sve izrec gore navedeno, ali kad od deset meceva u njih osam dobis malog Matu….

    • xMateeo'

      @Dukie, 24.01.2018 - 21:43

      Mali Mate maina Hanza i boli ga, hehe

    • imagineak

      @Cro-K, 24.01.2018 - 23:04

      To ti je korak 5. = Shvatite da ne možete stalno pobjeđivati.

      Inače ako ćeš igrati timsku igru bez tima onda se pripremi na to. Cijela poanta ovog posta, po mom mišljenju, je da se fokusiraš na sebe jer ćeš tako “pobjediti” i kad izgubiš – poboljšat ćeš svoju individualnu igru bez obzira na to jesi pobjedio ili izgubio što je na kraju i cilj igranja solo queue. Povećati taj “average elo” na kojem igraš svakodnevno, uvijek će ti se winrate vrtjeti oko 50% a ako igraš ispod svojeg ranga, iznad 50% sve dok ne dođeš to svog ranka, tad opet padne na 50%.

    • Dukie

      @imagineak, 24.01.2018 - 23:46

      A neznam bas. Kad sam poceo prve dvije sezone sam imao iznad 50% win rate, nakon toga katastrofa, pad u ranku i ode ja ispod 50% win rate-a. Cak sam jednom prilikom zgubio 800 pointsa. Bez tima si zivi k u takvim kompetitivnim igrama tipa OW i slicnima, jer je jako tesko carry-at solo. Plus, smurf ekipa ( a ima ih gro ) te namjerno prca da ne napredujes. Na to sve vecina ekipe uzima ono sto mu se igra i ne obazire se na timsku igru. Tako da, bez tima takve igre ne igrat u kompetitivnim mecevima. I nije tu da nemrem pobjedjivat svaku. Svjestan sam toga, i nemam nista protiv kada protivnicki tim nadigra moj. Bili su bolji i pobjedili, ali kad netko namjerno prca i trolla, to je druga prica. Mozemo mi raspravljat o tome koliko oces. Ja stojim kod toga da nekoga u solo queue-u ide matchmaking bolje a nekoga losije. I to ne samo u OW. Plus, na to sve da ti kazem, ti likovi koji su u top 500 su svi u timovima i to sam siguran 100%. Cisto sumnjam da je netko u top 500 dosao kroz solo queue.

    • imagineak

      @Dukie, 25.01.2018 - 00:30

      Ne kuzim sto si tocno htio reci… Jel to znaci kad pro ili igraci veceg ranka “smurfaju” naredaju im se ponovno desetci ili stotine “sretnih” igara i tako se vrate u svoj originalni top rank? Ili su mozda samo dobri, hmmmmmmm. U zivotu nisam vidio pro igraca, boljeg igraca, ili sebe osobno u timskim igrama da se pati vratiti u svoj visoki rank zbog trollova, smurfova ili nooobova. Kad taj postotak sadrzi toliko matcheva da se izpegla sreca i pokaze samo skill i koordinacija, jel. Igrao sam i LoL i CS jos od prije 5-6 godina i sjecam se kak su frendovi uvijek isto govorili kak moras imat srece itd da odes u vece rankove. Onda kad sam lijepo krenuo gledati videa kako postati bolji itd i usao u cijeli taj “improve yourself” mentalitet idem samo gore i nikad mi se nije problem vratiti kad igram na drugom accu jer sam naucio kako igrati igru i tako zloupotrebljavam ili bodem slabosti koje uocim.

      Svi su svjesni da ima mnostvo trollova i budala u multiplayer igrama ali ako cemo se stalno zaliti na druge onda nitko nece nigdje bitno doci. Ako se 100% fokusiras na sebe i nakon par tjedana ili mjeseci ne vidis napredak onda si dosegao skill gap iako vjerujem da bi i dalje mogao raditi na slabostima i povecati rank. Uostalom, kako raste rank tako raste i kompetitivnost, ozbiljnost, komunikacija i timski rad. U svakoj igri.

    • Dukie

      @imagineak, 25.01.2018 - 01:11

      Znaci oces rec da kad igras solo que mozes bez beda carry-at tim?? Iako ti je tim jako lose poslozen i koordiniran? Neznam bas…. Jedno je to da dobro igras i da imas skill, a drugo je to kad nemas ekipu s kojom mozes pobijediti. U solo que, ako imas debile u timu, neces pobijediti da si neznam kako dobar. LoL necemo stavljat u kos sa OW i CS jer se razlikuju po svemu. Ah, i to je pitanje koliko ta ozbiljnost raste zajedno sa rankom. Ne, ne moras imat srece da odes u veci rank ( je**s srecu ako si los bez obzira kakav tim imas ) , vec samo moras dobiti tim. Znaci ljude koji su spremni na suradnju. A iz iskustva ti kazem da od 10 meceva njih 3-5 dobis likove koji nece suradjivat. I govorim samo za solo que. Kad imas tim to je sasvim druga prica i ako gubis, onda su problemi drukciji.

    • Vedran Kaseric

      @Cro-K, 25.01.2018 - 11:27

      Često se događa da xy igrač trolla i to je jedna od svakodnevnih pojava u bilo kojem ratingu. Problem je u tome što igrači često puta ”podgrijavaju” samu vatru, što dovodi do toga da on još i više počne trollati. Best tip bi bio da ga pustite neka igra što želi, jer vrlo su male šanse da će repickati ako ga forsirate. Uz dlaku ljudi 🙂

  • Snoozly

    24.01.2018 - 19:31

    Većina ovih savjeta se može preslikati i na ostale competitive igre (CS:GO, LoL, Dota, Rainbow Six Siege, WoT…) tako da ne vidim po čemu je Overwatch poseban da je zaslužio članak. Više bih volio vidjeti nekakav univerzalan vodič kako se ponašati u online igrama.

    • darijoman

      @Snoozly, 24.01.2018 - 20:04

      Zato jer je najbolji 😀

    • imagineak

      @Snoozly, 24.01.2018 - 23:06

      Zato jer ovaj koji je pisao post igra Overwatch. Odgovorio si sam na svoje pitanje. Preslikaj ove savjete na druge igre. Igrao sam i LoL i CS:GO i u svakoj igri su ti ista pravila za napredak.

    • Vedran Kaseric

      @imagineak, 25.01.2018 - 11:29

      U team based igrama bi se moglo aplicirati dosta sličnih savjeta, ali iskreno smatram da svaka igra ima svoja pravila i da se određenih pravila moramo pridržavati.

    • imagineak

      @Vedran Kaseric, 25.01.2018 - 17:40

      Slazem se, krivo sam se izrazio. Naslovi savjeta od 1. do 10. su prenosivi na svaku igru osim trećeg koji se lako promjeni na “Igrajte oružje / spot na mapi s kojim / na kojem se osjećate vješto.”

  • Saren

    24.01.2018 - 19:31

    Dobar clanak, zanimljiv i poucan. Nazalost ne drze se svi ovoga a jos manje polovice ovoga al sta se moze, nesto dobis nesto izgubis xD Volio bih da netko od HCL ekipe napravi RB6 Siege specijal, vidim da dosta ljudi igra a i igra je poprilicno zabavna stim da bih rekao da su situacije posebice 1v1 napete xD

  • striborino

    24.01.2018 - 19:46

    Jos da nabacite koji video iz istog …
    Inače dobri savjeti 😀

  • Agent

    24.01.2018 - 20:04

    2. PRILAGODITE SE SUIGRAČIMA – ako mali mate trolla,pridružite mu se

  • chrizash

    24.01.2018 - 20:55

    mate prestani

  • $inke

    24.01.2018 - 21:02

    11 i mozda najbitniji savijet,kupite adapter za mis i tipkovnicu ak igrate na konzoli(trollam:)

  • RapthorPechina

    24.01.2018 - 21:26

    Došao sam do toga da jako dobro razumijem taktiku i pozicioniranje u overwatchu, ali trenutno me ograničava većinom mehanički skill . Jako teško poboljšavam mehanički skill ali nakon nekog vremena osijetim poboljšanje. Samo što je presporo!

    • imagineak

      @RapthorPechina, 24.01.2018 - 23:10

      Svatko je drukčiji pa je u tome fora. Ako znaš u čemu se odlikuješ onda se na to fokusiraj. Ako ti jako dobro idu taktike i pozicioniranje a lošije mehanika igre onda budi in game leader, shot caller ili kako god se timski kapetan zvao u Overwatchu.

    • Sackboy

      @imagineak, 26.01.2018 - 04:50

      Zove se shot caller i JAKO fali jer ga ima u 1 od 10 igara možda a igram puno competitive.

    • Sackboy

      @RapthorPechina, 26.01.2018 - 04:51

      Igraj winstona, moiru i mercy 😀

  • Furo97

    25.01.2018 - 02:06

    Sve je to dobro dok ne uđeš u ranked i nakon picka krenete i on ti zamrzne igru i kaže “rendering devices has stoped working”… a štaš onda… odeš kontaktirat blizzard oni ti kažu napravi update grafičke (kao sam ja blesav pa to i sam ne znam) i onda nakon cijele rasprave i odlučivanja u čeme je problem lik ti kaže “ej sa zadnjim radeon grafičkim karticama imamo malo problema to nam se dešava od zadnjih 5-6 updateova, de ti odi obriši updateove grafičke i instaliraj neku stariju verziju”… i na kraju ni to baš ne pomaže…

  • L3gi0naR

    25.01.2018 - 06:14

    Da baš,drugi će meni govorit s kojim likom da igram a oni svi igraju sa svojim favoritom.Zato mi se nit ne igraju takve igre.

  • ExEcUtIoNeR

    27.01.2018 - 22:23

    Mene je bukvalno sramota da ovo kazem ali sto se tice Overwatcha, iz nekog razloga koliko god da se trudim nikako da izadjem iz Bronze, uvijek imam sve gold medals ali svaki game se nadju leaveri i throweri. Mislim da igra pod hitno treba neke nove opcije da se igraci nose sa toxicnoscu.

  • _Honex

    28.01.2018 - 17:15

    Isplati li se ove godine kupiti overwatch?

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?