HCL.HR

Adobe Flash uskoro će izumrijeti, ne dajmo da se to dogodi i ovim igrama

Zoran Žalac 03.08.2017.   •   9 komentara


Tvrtka Adobe nakon 2020. godine prekinut će podršku za svoj Flash player, a to bi moglo značiti i smrt za mnoge online igre.

flash igre (3)

Danas na internetu možete pronaći hrpu besplatnih igara. Abnormalna količina sadržaja inicijalno je besplatna za mobilne uređaje, a na PC-u imate hrpu besplatnih igara na itch.io i sličnim stranicama. No, prije nekoliko godina situacija je bila drugačija – mobiteli nam nisu bili sposobni vrtjeti išta kompleksnije od Zmije, a ograničen pristup internetu nije nam dopuštao streamanje ikakvih 3D igara. Većina igrivog sadržaja na internetu tada se pretežno bazirala na multimedijalnom softveru znanom kao Flash tvrtke Adobe.

Flash je godinama bio kralj animiranog sadržaja na internetu i pomoću njega su ostvarene brojne videoigre manjeg formata. Još u vrijeme zaraze Facebookom popularizirale su se flash igre od FarmVillea do Candy Crusha i može se reći da se svaki gejmer barem jednom susreo s igrama u Flashu. Neki čak imaju vrlo drage uspomene igranja flash igara u multiplayeru, stoga je pomalo tužno čuti da će za nekoliko godina sve to otići u povijest.

Naime, tvrtka Adobe nedavno je najavila kako će do kraja 2020. godine ukinuti podršku za svoj Flash, što znači da više neće ažurirati taj softver niti će se isti moći preuzeti s njihovih stranica. Iako to ne znači da će sve igre u Flashu automatski izumrijeti, velika količina sadržaja na internetu morat će se prebaciti u druge formate kako bi preživjela. Dobar dio toga vjerojatno se neće konvertirati pa će s vremenom nestati kao da nije niti postojalo.

farmvil

Što smo skrivili Adobeu da takva kletva pala na nas? Pa, zapravo se ne radi o kletvi nego o oslobođenju. Adobeov Flash mnogim je web stranicama bio izvor ranjivosti i nesigurnosti, a kako su ga s vremenom zamijenili sposobniji formati, poput HTML5, došlo je i krajnje vrijeme da se Flash umirovi. Uostalom, neki internetski preglednici poput Chromea i Firefoxa unazad godinu-dvije ionako već po defaultu blokiraju Flash sadržaje. Htjeli mi to priznati ili ne, internetu će biti bolje bez Flasha, ali smo pomalo nostalgični za igrama u Flashu koje su na neki način obilježile dio naših gejmerskih karijera.

Takvih je doista mnogo i ne bismo ih sve mogli nabrojati da ovaj tekst pišemo čitavog mjeseca. S time na umu, ovaj tekst zamišljen je kao mali pokretač prisjećanja na takve igre koje će uskoro nestati u svojim izvornom formatu. Ako ste pak dio mlađe gejmerske publike, ovim tekstom dobit ćete preporuke za laganu i besplatnu zabavu koja će vam vrijediti do 2021. godine. Ideja je da se svi zajedno sjetimo zanimljivih Flash igara, pa zato uz ove koje ću ja nabrojati u tekstu, slobodno bacajte svoje preporuke u komentarima. Pa, krenimo redom.

(linkove do igara pronaći ćete u slici koja vodi do njih)

Samorost

flash igre (4)

Pripadnicima stare garde P’n’C žanra ne treba posebno predstavljati češku senzaciju pod imenom Samorost. No, za sve novake reći ćemo kako je riječ o cijenjenom serijalu igara od kojih je prvi dio besplatan. U Samorostu je cilj riješiti niz zagonetki kako bi se izbjegao sudar između planeta i svemirskog broda. Zagonetke su koncipirane tako da ih rješava jedino pravilan redoslijed klikanja po stvarima, što možda i nije naročito zabavno, ali sve to prati unikatni vizualni stil koji miješa tehnološke i fantazijske maštarije. Ukoliko vas ovaj tip igre zainteresira, nastaviti možete sa Samorostom 2 i 3 (koji ipak nisu besplatni), te sa Machinariumom ili Botaniculom.

Bejeweled

flash igre (1)

Bejeweled je igra slaganja čije ste varijacije viđali masu puta, ali original je uvijek bio prvi izbor za zabavu. Doduše, sama igra inspirirana je sličnim naslovom zvanim Shariki iz 1994., a izvorno nije ni bila Flash igra. No, svoju slavu ostvarila je početkom ovog stoljeća upravo izdanjem u Flashu. Bejeweled je zatim prebačen na sve moguće platforme i danas ga zasigurno nećete igrati u Flashu jer postoji stotinu boljih verzija. Ipak, ako ste krajnje nostalgični, već znate koju si kombinaciju morate posložiti.

Bike Mania

flash igre (6)

Nisam siguran s kojim je naslovom počela manija teških 2D motociklističkih igara s naglaskom na fiziku, no sjećam se da mi je Bike Mania bila jedna od najpopularnijih u svojoj vrsti. Istina je da je Ubisoftov Trials serijal odveo ovaj koncept miljama dalje od osnove kakvu nudi Bike Mania, no to ne znači da ovdje nema onog zadovoljavajućeg osjećaja kada prijeđete set prepreka sa svojim motorom… ili frustracije koju osjetite kada se glavom dočekate prilikom pada na tlo.

Drunken Homerun

flash igre (1)

Ova igra bila je naročito popularna na mojim satovima informatike. Format je relativno jednostavan – mišem upravljate ravnotežom pijanca koji se vraća kući. Cilj je hodati što dalje bez pada; zadaća koja je lakša nego se čini. A zapravo je i u stvarnosti tako, što znači da je igra vrlo edukativna – u pripitom stanju doista imate dojam da možete učiniti stvari koje tada, realno, ne možete. Nikada nisam stigao do kuće, a nisam siguran ni da kuća u igri postoji. U bilo kojem slučaju, javite mi u komentarima.

Snowcraft

flash igre (2)

Grudanje je sastavni dio zimskih radosti, no u igrama baš i nije često zastupljeno (zato je Witcher 3 bio igra godine). Nisam sasvim siguran je li Snowcraft izvorno bio flash igra, sjećam se da sam ju s frendom otkrio na nekom Hackerovom CD-u, ali ako ju želite brzo pokrenuti onda je verzija u Flashu idealna. Cilj je igre potući suparničku bandu grudama snijega prije nego oni potuku vas. Gameplay je iznimno zarazan, rekao bih zbog zadovoljavajuće animacije kad nekoga pogodite grudom nasred čela. Ako ništa, barem vas u igri neće ići tužiti mami zbog toga.

Burrito Bison

flash igre (3)

Burrito Bison je igra relativno novijeg datuma koja spaja koncepte popularnih naslova kao što su Angry Birds i Flappy Bird. Nije moj osobni favorit, ali neka se na listi nađe i preporuka koju sam dobio u pripremi za ovja tekst. Uostalom, kako ne preporučiti igru koja ima policiju gumenih medvjedića. Nemoguće.

Grip

flash igre (2)

E sad već polako prelazimo na čisti mazohizam. Grip je igra u kojoj se penjete koristeći slova na tipkovnici. Baš poput pravog penjanja po stijenama, stvar izgleda lakša nego što zapravo jest. A kad ju počnete igrati izgleda frustrirajuće, nemoguće i besmisleno. Kakav Dark Souls, kakav Nioh – tamo barem imate šanse, ovdje ste pokojni već nakon dva koraka. No, igra ima svojih trikova i definitivno možete postati bolji kad se malo „ufurate“ i uvježbate.

QWOP

qwop

Isto otprilike vrijedi i za kultni QWOP – igru u kojoj upravljate atletičarem koji je šlagiran. Ili tako barem izgleda. Cilj je dobrom koordinacijom između dva dijela nogu natjerati lika da trči što je dalje moguće. Riječ je o jednoj od najpopularnijih flash igara oko koje su se radile brojne parodije, te o igri u kojoj je opće prihvaćeno biti grozan. Naživcirat će vas, da, i nikamo ne vodi, istina, ali je dio ostavštine Flasha koji nikako ne smije biti zaboravljen.

Spank the Monkey

flash igre (5)

I za kraj, jedna gluparija. Nema veze sa prostim engleskim terminom, ovo je doslovno šamaranje majmuna. Ljubitelji životinja, ne brinite – majmun je balonski, od zraka – nije stvaran. Ljubitelji PC periferije, evo vam načina da opravdate svoju investiciju za gejmerski miš od pecto milijuna DPI. Ipak, ni najbolji miš neće vam pomoći ako imate sporu ruku. Jao vama ako imate sporu ruku.

Mogao bih nastaviti s ovim nizom, no ostavit ću nešto i za vas. U komentarima nam podijelite svoje omiljene flash igre kako bismo ostavili trag da su nekada postojale i u tom obliku. Iako još uvijek nije vrijeme za oproštaj, Adobe Flashu možemo zahvaliti na zabavi koju nam je pružao godinama prije današnjih Unityja, HTML5 i ostalih alata za dostavljanje igara. Nećemo reći „živio“, ali „zaboravit’ te nećemo“ je isto tako prigodno.

Komentari (9)

  • closingtime

    03.08.2017 - 19:38

    Nisam znao da tako brzo ukidaju flash, šteta. Meni vjerojatno najdraži je bio serijal Fancy Pants, parkour igra u stilu sonica, sada vjerujem da ima čak i na konzolama i steamu, ali legendarna su bila prva 2-3 nastavka. A od ostalih… Line Rider, Thing Thing Arena, Raze, Strike Force Heroes, The Game, Sonny, Draw Play, flash Doom, N… i naravno Paper Toss gdje gađaš kantu sa smećem. RIP flash!

    • l)oolvl

      @closingtime, 03.08.2017 - 23:11

      tako brzo ?? hahah, a ja evo ne mogu dočekati da ukinu to smeće koje koči razvoj cijelog interneta već godinama, i zapravo čisto sumnjam da neće još barem malo odgoditi taj prestanak podrške i iza 2020. Što se tiče svih tih igrica u Flashu, treba biti iskren pa reći da je barem 90% njih smeće koje nećete igrati (ni pamtiti) duže od 15 minuta tako da mi ni toga nije uopće žao.

    • closingtime

      @l)oolvl, 05.08.2017 - 03:11

      Sad reći da koči razvoj cijelog interneta je možda pretjerano, ali da, bilo je vrijeme da ‘umre’ svi znamo zašto. Ali što se igrica tiče, sve ima svoju svrhu, tako i te male igrice koje ti dobro dođu da potrošiš vrijeme i kad ti se jednostavno ne da ništa drugo… zato i jesu posebne, da ih ne pamtimo više od 15 minuta ne bi sad Zoran pisao članak o njima. 🙂 Ipak to je vjerojatno jedina negativna stvar koja će izići iz ovog ukidanja. I da, tek sada nakon ponovnog čitanja članka sam skužio da je riječ o 2020. godini, iz naslova mi se činilo maksimalno mjesec dana. Sjećam se da je bilo govora i 2015. i prošle godine da se ukida flash, ništa od toga… kako su krenuli, možda neće ni 2020.

  • Negan

    03.08.2017 - 20:18

    Niste htjeli preporuciti Ass Huntera? 😀

  • reus93988

    03.08.2017 - 20:22

    Bike Mania <3 Tu sam igru igrao po cijeli dan.

  • theth1ef

    03.08.2017 - 23:10

    Sift Heads i Crush the Castle(Angry Birds prije Angry Birds-a). Počasni spomen može ići i Fireboy and Watergirl.

  • LanMyyy

    04.08.2017 - 14:08

    Da li se seca neko Chaos Faction (prva dva dela) jedna od najboljih flash igrica po meni

  • Dom3gaming

    05.08.2017 - 09:28

    Fancy pants serijal i Crush the Castle.
    Moram li ista vise reci?

  • c_ronaldo

    03.08.2020 - 20:40

    Tanoth. Dobra igra, zanimljiva, bez puno sadrzaja ali bilo je zabavno igrati.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?