HCL.HR

Game of Thrones igre kojima si možete skratiti čekanje do sedme sezone

Zoran Žalac 10.07.2017.   •   27 komentara


Preostalo nam je još manje od tjedan dana do početka nove sezone popularne TV serije Game of Thrones! Tim povodom pogledat ćemo možete li čekanje ikako skratiti GoT videoigrama.

game-of-thrones-a-telltale-games-series-14-700x393

S obzirom da smo u godini koja završava na neparni broj to znači da ovo ljeto neće proći u znaku velikih sportskih događanja koja pratimo preko TV-a. Usudio bih se stoga reći da je najveći televizijski događaj ovoga ljeta sedma sezona serije Game of Thrones, koja starta 16. 07. na HBO programu.

Fanovi su na novu sezonu morali čekati tri mjeseca duže nego prethodnih godina, čime je neizvjesnost dodatno porasla. U prilog nestrpljivom iščekivanju ide i to što će ovo biti predzadnja sezona pa ćemo konačno vidjeti prema kakvom nas kraju vodi ta luda avantura sa zombijima i zmajevima, prije nego ju njezin autor ispiše u književnom predlošku zvanom „A Song of Ice and Fire“.

Ako vam je prije sedme sezone potrebno osvježavanje memorije, u Westeros baš i nije tako jednostavno uletjeti. Serija već ima šezdeset epizoda pa za ponovno gledanje morate izdvojiti skoro 60-ak sati svog vremena. Stoga bi, u teoriji, bilo zgodnije pripremiti se za novu sezonu uz virtualni posjet svijetu Westerosa kroz Game of Thrones videoigre.

01-hodor

Nažalost, u praksi to baš i nije vesela aktivnost. Vidite, nekim čudom još uvijek ne postoji odlična Game of Thrones / A Song of Ice and Fire igra. Tvorci Skyrima i Fallouta bili su blizu tome da krenu raditi na takvom projektu, ali su se na kraju ipak odlučili za vlastitu igru nad kojom imaju puno vlasništvo. Licenca za Game of Thrones stoga je na kraju završila kod tri različita developera koji su lansirali ukupno četiri igre prema tom predlošku. Kratko ćemo proći kroz njih te prokomentirati isplati li ih se zaigrati.

Game of Thrones – A Telltale Game Series (2015.)

Telltaleova avantura od šest epizoda najbolji je način da doživite priču po uzoru na GoT. Doduše, ta priča je originalna i dobrim dijelom toliko sporedna da se nitko uopće ne zamara time je li kanon. Neće vam ni na koji način produbiti ni proširiti vaš znanje o svijetu Georgea R. R. Martina, ali ako tražite šokantne preokrete po kakvima je GoT karakterističan, onda će vam servirati dosta takvih „uboda“.

Ako ste igrali bilo koju igru Telltaleove produkcije onda znate u čemu je problem – interaktivnost je ovdje na razini upravljanja playlistom na YouTubeu. Drugim riječima, s ovom avanturom više ćete se nagledati nego naigrati. Pod uvjetom da ste s time kul kao što su White Walkeri kul kad idu u bitku, slobodno se počastite. Ako ste vlasnik PS4 konzole u sklopu pretplate na Plus uslugu igru ionako dobivate gratis.

Game of Thrones (2012.)

Odlučite li se za GoT u obliku akcijskog RPG-a kojega je proizveo developer Cyanide, možda ne bi bilo loše da si pripremite nekoliko miligrama cijanida, za svaki slučaj. Telltaleov uradak barem vas nije tjerao da ga igrate, no ovdje za neku priču morate igrati igru sa svim tipkama na kontroleru i pritom se osjećati kao Bran Stark dok upravlja Hodorom.

Originalna priča ove igre zapravo je vrlo solidna, ali sama igra je dosta loša. Prezentacija je bila ispodprosječna još i prije pet godina, a gameplay je bugovit, repetitivan i općenito naporan. Ne postoje čvrsti dokazi da se itko ikada usrećio ovom igrom, ali isto tako ne postoje ni drugi RPG naslovi po GoT licenci.

A Game of Thrones: Genesis (2011.)

Imate još onaj cijanid koji spomenuh? Neka ga se nađe i za GoT: Genesis, prvu stratešku igru u serijalu. Ovu igru također je skovao Cyanide, no za razliku od gornjeg poluproizvoda, Genesis je još manje igriv. Znate onaj tip igre koji je tolika trulež da ne vrijedi ulaziti u to što točno u njoj ne valja? E, to vam je ovaj slučaj. Ako vam je baš stalo do strateškog elementa GoT-a, radije probajte alternativna rješenja, o kojima ćemo nešto više čim riješimo

Game of Thrones: Ascent (2013.)

Druga najpopularnija TV serija na svijetu ima sasvim solidnu mobilnu igru, pa što ne bi mogao i GoT? Bilo bi dobro, kad ne bi bilo tako komplicirano kao što je to sa GoT: Ascentom. U suštini, Ascent nije toliko loš koliko malo toga ima za ponuditi. Igra je živjela dok su se casual naslovi još igrali na Facebooku. Svojedobno ju je igralo desetak milijuna igrača, ali u zadnje vrijeme skoro nitko više ne mari za nju.

Novi sadržaji još uvijek dolaze, ali česti problemi sa serverima po mom mišljenju ne vrijede truda. Ascent vas ionako neće uvući u svijet GoT-a jednako kao knjige i serija.

PA U IME BOGOVA, STARIH I NOVIH, JE LI SVE TAKO LOŠE?

Čovjek ne nalazi pristojnu Game of Thrones igru. Čovjek napravi GoT u drugim pristojnim igrama. Na sreću PC publike, pretežito one koja voli strateške igre, Game of Thrones može se doživjeti na zanimljive načine kroz niz modifikacija za nekoliko igara. Ako biste željezni tron htjeli osvojiti političkim spletkama kao Littlefinger, onda je za vas GoT modifikacija Crusader Kingsa 2 koja pretvara srednjovjekovnu Europu u Westeros.

Ako vam je Crusader Kings previše hardcore, postoji sličan mod i za Civilization V. Okej, nema u njemu mnogo magije i misterija, ali možete zaigrati s više različitih likova iz serije, što živih što otpisanih, te promijeniti tijek radnje po svojoj volji. S druge strane, ako se želite igrati Tywina Lannistera onda je za vas Seven Kingdoms mod koji se uparuje s Total War: Attilom. Mod je vrlo aktualan pa s njime možete dobiti scenarije za bitke koje su se u seriji odvile prošle sezone. Ako pak tražite samo scenarij rata pet kraljeva onda bi vam mogao biti zgodan istoimeni mod za kultni Age of Empires 2.

Na kraju se postavlja pitanje kakva je budućnost GoT igara i hoće li situacija ikada postati bolja nego što je trenutno. Za sada je teško reći, ali znamo barem da će Telltale izbaciti drugu sezonu svoje avanture. Veliki MMORPG projekt pod nazivom Seven Kingdoms vjerojatno je pao u zaborav te ga možemo prekrižiti, tako da nam sva nadanja leže u jednom modu za legendarni Skyrim.

The Game of Thrones Adaptaion Mod za Skyrim već je neko vrijeme u razvoju i mogao bi biti zgodna distrakcija. Naravno, radije bismo htjeli da dobijemo službenu GoT RPG igru, ali za to bi se iz sadašnjeg gledišta trebalo dogoditi pravo čudo.

Komentari (27)

  • BigBen

    10.07.2017 - 21:02

    Zorane Game of Thrones ti nema sto epizoda, nego točno 60.

    • Zoran Žalac

      @BigBen, 10.07.2017 - 21:05

      Ma kad si to prije vidio? Istina, je, previše mi se TWD mota po glavi.

    • DjokaBA

      @Zoran Žalac, 15.07.2017 - 18:21

      Nmg da verujem 😀 .. Clash of Kings mod za Mount and Blade nisi stavio, ubedljivo najbolji od svih.

  • Tony Ghost 1811

    10.07.2017 - 21:05

    Gledao do 5 sezone, dosadila serija kao i walking dead.

    • hyperion

      @Tony Ghost 1811, 10.07.2017 - 22:23

      Čuj, meni Game of thrones nije najdraža serija, gledao sam je onako, reda radi, ali ova šesta sezona je baš dobra i vrijedi pogledat ako si već gledao do 5. Tek sam se sad navukao.

    • hacksor1234

      @Tony Ghost 1811, 10.07.2017 - 22:38

      game of throens je miljama ispred walking deada, a sesta sezona se dosta iskupila za pomalo dosadnjikavu petu sezonu

  • TeroXCro

    10.07.2017 - 21:47

    Ma kakve igre treba se opet nabrijat sa 60 sati buljenja u ekran.

  • crolink07

    10.07.2017 - 22:16

    Telltaleove igre su smijurija,dam psiću da se igra upravljačem i za par sati igra gotova a tko nema psića može upravljač baciti niz dovoljno duge stepenice i opet igra gotova.Serija mi je dosadna,bolja je bila Dinastija.

  • Kralj Budala

    10.07.2017 - 23:22

    Koja je to druga najpopularnija serija na svijetu koja ima moblinu igru? (ne mogu dokučiti, stvarno)

  • l)oolvl

    11.07.2017 - 00:49

    Znam da ovo nema veze s ovom vijesti, ali evo sve nešto gledam članke objavljene na HCL-u 10.07.2017., od 11 članaka njih 5 je o filmovima/serijama ili povezano s njima (+ 1 “Game Over”). Osobno bih puno radije samo 5 zbilja gamerskih članaka nego ove ostale stvari koje se sve više uvlače u HCL.

    • Czar

      @l)oolvl, 11.07.2017 - 01:55

      Pa jednostavno preskoči ako te ne zanima…
      Inače ja bih to “ostalo” još pojačao s recenzijama knjiga?

    • l)oolvl

      @Czar, 11.07.2017 - 02:33

      mogu ja preskakati ali malo pomalo gubim općenito interes za takvim praćenjem nekad omiljenog gamerskog portala. Nerado to kažem ali sve mi se čini da ću uskoro radije gledati isključivo gamerske vijesti negdje drugdje nego prebirati po vijestima na HCL. Naročito kad bi još ubacili knjige, mobitele ili nešto treće što me ne bi iznenadilo.

    • Zoran Žalac

      @l)oolvl, 11.07.2017 - 16:07

      Sori, ali portal ne može živjeti od pet zbilja gamerskih članaka, pogotovo za vrijeme sezone kiselih krastavaca kad nema velikih najava i kada je u industriji videoigara zatišje. Kamo sreće kad bi moglo tako – imali bi više vremena za druge stvari.

  • TheDarkBlazer

    11.07.2017 - 02:04

    Zaboravili ste spomenuti odlican Mount and Blade Warband mod po imenu A Clash of Kings iliti ACOK. MiB je brutalna igra a kad se tek skombinira sa GOTom postaje jos brutalnija.

  • Negan

    11.07.2017 - 02:40

    Telltaleova igra je zapravo jako dobra, sto se tice price i izbora… ako ste voljni zanemariti da je to Telltaleova igra. 8/10.

    • Chronosus

      @Negan, 11.07.2017 - 11:02

      Upravo igram Telltaleov Borderlands koji je također bio na PS Plus prošli mjesec i moram reći da nisam očekivao tako kvalitetnu igru/interaktivnu priču, kako god to želite nazvati pogotovo jer me Borderlands igre nisu nimalo privlačile.

      Priča jako zanimljiva, humor fantastičan i zbilja genijalni likovi. Savršeno za igranje u paru.

  • Negan

    11.07.2017 - 02:53

    Btw, koja je to prva najpopularnija serija na svijetu? Jer BrBa je srot, a TWD jos veci. 😀

  • baDarmageddoN

    11.07.2017 - 09:44

    Kad pogledam kako je popularna ova serija onda se malo zamislim kako smo mi kao ljudska rasa u k… i kako idemo sve dublje u govna. Incesti, pederluk, sex, gorljivi prikazi ubijanja, silovanja, dekapitacije, borba za moći, sotonizam i sektizam, morbidnosti… jedina pozitivna stvar je jako lijep cgi uvod u seriju. I ja pratim da ne bi bilo da sam hejter ali kako smo nisko pali kao ljudi kada su nam takva sranja toliko interesantna. I ovaj gore napiše da je GoT 100x bolji od TWD. Kako onda čovjek ne bi zalazio u igre (koje većinom drže visoki standard kulture) jer je njegova rasa potpuno poludjela. A ovaj George, majke mi, ako nije psihopat totalni onda ne znam više. Ludi smo i bit ćemo sve luđi do neke točke pucanja i restarta. Ludi smo da to nije normalno. Ne ludi, bolesno ludi. Najgore je što su nekada takva obilježja imali izopačenici iz drustva a sada su veći izopačenici oni koji su normalne osobe. Jbt, ova me serija i deprimira u dibini i interesira do doje granice može ići makar je orešla sve granice koje sam smatrao dobrim ukusom.

    • maxim.x

      @baDarmageddoN, 11.07.2017 - 12:13

      Ti si bas neki osjetljiv cvjetić.

    • Negan

      @baDarmageddoN, 11.07.2017 - 12:33

      Bas smo u kurcu zbog ljudi koji su toliko konzervativno zatucani i imaju stavove poput tebe. 😀

    • baDarmageddoN

      @Negan, 11.07.2017 - 13:51

      Konzervativno zatucan? Ne mogu se dovoljno nasmijati

    • Negan

      @baDarmageddoN, 11.07.2017 - 15:09

      Balkanac u srzi. 😀 lmao

    • baDarmageddoN

      @Negan, 11.07.2017 - 15:25

      Nisam ponosan što sam iz Hrvatske a kamoli da bi bio ponosan što sam iz “balkana” 😛 Možda ima poneki dan u godini za ponos ali kada sve zbrojim, svaki krug mojeg zavičaja, države i ostalih područja je zagađen. Ma, neću više komentirati. Bolje da stanem. Idem se najesti i sam za sebe razmišljati u dubinu da li su ljudi uopće bolji na ikoji način od životinja.

    • Typhoonflame

      @baDarmageddoN, 11.07.2017 - 14:25

      Serija (tj, knjige koje su sto puta bolje 😛 ) je zapravo vrlo realna slika zivota u srednjem vijeku (naravno bez zombija, magije itd…) ali i u ono doba bilo je isto toliko incesta kao i u GoT-u, istp toliko javnih kuca, sređenih brakova bez ljubavi, ratova…

    • baDarmageddoN

      @Typhoonflame, 11.07.2017 - 15:21

      Istina. Sve to stoji. Ali mislim da u novije vrijeme od pouka iz prošlosti radimo inverzije i one stvari koje su bile dobre danas su loše a one loše dobre. Mislim, meni je to fascinantno. I onda još čujem da sam konzervativan što u meni odmah budi neku ideju da sam ja sam loš a ne znam zašto. Majke mi ako ja spadam (moja ideologija) u današnje okvire “normalnoga”. Jer nebitno da li se radi o igri, seriji, filmu ili životu biram stvari koje su čim bliže nekom mojem zamišljenom idealnom svijetu. Ne “modernom” vremenu nego za par milenija (ako se ne uništimo do onda) kad ćemo možda i evoluirati ako nećemo nastaviti ovim putem samouništenja i fizičkog i uništenja same biti čovjeka kao bića. Ne znam, možda sam previše filozofski nastrojen danas ali kada zamislim svijet u kojem bi ja želio živjeti to definitivno nije ovaj. A nije niti neko vrijeme iz prošlosti. A kao što sam rekao za budućnost se bojim. E onda, jedino mi preostaju igre i serije koje su u granicama onog što želim. 😀

  • Typhoonflame

    11.07.2017 - 14:27

    Serija (tj, knjige koje su sto puta bolje 😛 ) je zapravo vrlo realna slika zivota u srednjem vijeku (naravno bez zombija, magije itd…) ali i u ono doba bilo je isto toliko incesta kao i u GoT-u, istp toliko javnih kuca, sređenih brakova bez ljubavi, ratova…i ubojstava, silovanja…svega toga je bilo…Ne znam zasto se ljudi toliko zale na ovaj serijal, kad je jedan od realnijih, bez obzira na neke fantasticne elemente.

  • GhostMan

    11.07.2017 - 20:25

    aj da i to vidimo

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?