HCL.HR

Isplati li se sada kupiti PlayStation 3 konzolu?

Zoran Žalac 29.07.2014.   •   39 komentara


Dok svi bruje o novoj i snažnijoj generaciji konzola, na onim starim još uvijek se može pošteno naigrati, čak i da konzolu nabavite u njezinim poznim godinama.

Svjesni smo činjenice da je gaming skup „sport“, pogotovo za ovdašnje uvjete i standarde. Stoga ne čudi što je dolazak novih PlayStation 4 te Xbox One konzola pokrenuo sasvim drugi trend zanimanja za starije PlayStation 3 i Xbox 360 verzije. Za njih se zainteresirao dobar dio vas koji ranije nije imao konzolu ove generacije, pa smo vam jednim ovakvim tekstom pokušali pomoći oko odluke pri nabavljanju konzole. U ovom tekstu osvrćemo se na PlayStation 3 konzolu, no nije zgorega provjeriti i onaj o Xboxu 360.

Odgovor na pitanje „Je li sada isplativo kupiti staru konzolu?“ ne možemo dati izravno jer si svatko mora sam definirati što mu je isplativo shodno financijskom stanju. Ipak, možemo vam prikazati kako stvari trenutno stoje po pitanju ponude igara (a to je ono zbog čega se konzola i kupuje), kao i eventualne razlike između dvaju konkurentnih konzola.

Prije nego krenemo odgovarati na najvažnija pitanja, treba samo napomenuti da u ovom vodiču ne spominjemo nikakvo modificiranje, čipiranje konzole ili nešto treće što bi omogućilo reproduciranje piratskih materijala. Ako konzolu kupujete s tim ciljem, o tome se morate raspitati negdje drugdje jer HCL u sklopu educiranja o videoigrama i gaming kulturi ni na koji način ne promiče piratiziranje istih. Nadalje, spomenimo još i to da su sve navedene cijene u tekstu okvirne i prenesene na temelju istraživanja po hrvatskim online oglasnicima i web trgovinama i predstavljaju cjenovno stanje zatečeno na hrvatskom tržištu početkom srpnja 2014. godine. Isto tako, u ovom članku nećemo reklamirati prodajna mjesta u kojima možete pronaći spomenute konzole, stoga preporučamo da za daljnje usmjeravanje pri kupnji koristite servis Nabava.net.

Idemo odmah izravno odgovoriti koliko je novca potrebno izdvojiti za novu PS3 konzolu. Na području Europe, pa tako i kod nas, u trgovinama se u 90% slučajeva danas može naći samo PS3 Super Slim model konzole u dvije verzije – s tvrdim diskom od 12GB i od 500GB. Kasnije ćemo odgovoriti je li ta razlika u kapacitetu diska važna, sada vas vjerojatno zanimaju novčani iznosi.

PS3 Super Slim (12GB model) u našim se trgovinama može pronaći po akcijskim cijenama od 1500 do 1600 kn. U redovnoj ponudi cijene se kreću od 1800 kn. Ti se iznosi odnose na samu konzolu i prateću opremu (jedan kontroler, AV kabel) te donose garanciju od 12 mjeseci.

Kupnja PS3 konzole

Ukoliko s konzolom želite i neku igru, postoje različita pakiranja koja se kreću oko 2000 kn – 2100 kn. U paketu s konzolom dobije se jedna ili eventualno dvije relativno starije igre (obično iz 2012. ili 2013. godine).

Što se tiče PS3 Super Slim modela od 500 gigabajta, njega nećete često vidjeti na akciji, a cijena mu se u osnovnom paketu kreće od 2000 kn do 2200 kn, ovisno o trgovini. Želite li u paketu s njim neku igru (ili dvije), to će vas izaći od 2300 kn do 2500 kn.

Na tržištu rabljenih konzola ponuda je daleko raznovrsnija i stalno varira. U trenutku pisanja ovog teksta bilo je tako moguće naći neraspakirani PS3 Super Slim 12 GB za 1400 kn; pa čak i relativno novi model od 500 GB za 1450 kn. Već za 1100 kn Super Slim (12 GB) nudi se s nekoliko igara i još aktivnom garancijom.

Najviše polovnih konzola u ponudi su, međutim, konzole najstarijeg modela – takozvani PS3 Fat, koji nosi taj nadimak zbog svojih glomaznih dimenzija. Cijene tih modela koji imaju tvrde diskove kapaciteta 40, 60 ili 80GB, kreću se od 750 kn pa nadalje. Negdje ih je u ispravnom stanju moguće naći i za manje, ali bez popratne opreme (kontrolera, kablova…). Treba napomenuti da za Fat modele konzole u principu ne vrijedi izdvajati više od 900 kn jer su ti modeli najstariji i najpodložniji kvarovima. Inače, to je ujedno i jedini model konzole koji može pokretati starije PS2 igre, ali shvatite to “može” uvjetno jer podrška za PS2 igre nije prisutna na svim Fat modelima, a čak i kad je pristupna ne radi za sve igre i ne radi savršeno. Ukratko, za PS2 igre najbolja opcija vam je dobri, stari PS2.

Kupnja PS3 konzole

Sretnije rješenje su PS3 Slim modeli čije se cijene kreću od 900 kn za verziju sa 160 GB diskom, preko 1200 kn za 320 giga, te 1400 kn za 500 GB. Razlika između Slim i novijeg Super Slim modela nije toliko značajna – stari Slim troši nešto više struje, zauzima malo više prostora, i radi mrvicu glasnije, ali je po mnogima ljepša konzola – ako vam je do toga uopće stalo. U bilo kojem slučaju, ako neki od starih Slim modela uspijete naći malo korišten ili sasvim nov, s garancijom, za oko 1400 kn, to je definitivno „sweet spot“ odnosno najbolja ponuda za kupnju PlayStation 3 konzole.

Na oglasnicima se može naći i niz neispravnih (najčešće PS3 Fat) modela, kao i čitav niz dijelova za njih. Neispravnu konzolu možete nabaviti već od 300 kn, a dijelove od 100 kn do 500 kn. Isplativost ovisi o težini kvara (je li otišla matična, ventilator, laser ili nešto treće), što u praksi znači da i neispravna konzola jednim dijelom može poslužiti za igranje igara. Primjerice, ako nabavite konzolu kojoj ne valja Blu-ray čitač, svejedno možete igrati igre koje kupite preko PSN-a jer njih čitate s tvrdog diska konzole.

Kupnja PS3 konzole

Popravak neispravne konzole u pravilu dođe oko 250 kn, a ako se osjećate sposobno možete ju i sami popraviti izmjenom dijelova jer danas nije problem biti majstor uz YouTube tutoriale. Međutim, treba na umu imati činjenicu da će vam se ovo najjeftinije rješenje očitovati time što će vam konzola, koja se ionako ranije kvarila, imati kraći životni vijek.

Većina igara na konzolama može se instalirati s optičkog diska na tvrdi disk kako bi učitavanja igre bila brža. Štoviše, određene igre zahtijevaju instalaciju prije pokretanja (primjerice, GTA 5), a ako igre kupujete digitalno (preko PSN-a) sve što skinete zauzima prostor na tvrdom disku. Kako PS3 Super Slim model kod nas najčešće dolazi sa svega 12 GB flash memorije, mnogima to neće biti dovoljno ako planiraju igrati više od dvije-tri igre naizmjenično. Primjerice, ako instalirate GTA 5, na konzolu s 12 GB memorije ne možete skinuti više ništa dok ga ne izbrišete.

Kupnja PS3 konzole

To je dosta limitirajući faktor, pogotovo uz činjenicu da igre ne možete instalirati na nekakav USB stick ili eksterni tvrdi disk. Umjesto toga, jedino što možete napraviti jest kupiti bilo koji 2,5 inčni hard disk (doduše, ne veći od dimenzije 9.5mm) i montirati ga u PS3 konzolu. Takvi diskovi (novi) kapaciteta 500 GB koštaju oko 400 kn, ali da biste ih montirali u konzolu treba vam i držač koji košta dodatnih 100 kn (ili upola manje ako je polovni). Sve u svemu, ako konzolu platite 1500 kn, disk od 500 GB izaći će vas oko 500 kn; što na kraju dođe na isto kao da ste kupili model od 500 GB s kojim bi imali manje posla.

Nova PlayStation 3 konzola obično ne dolazi s HDMI kablom koji je preporučen za bolju kvalitetu slike na HD televizorima, nego samo s AV kablom. HDMI kabel izaći će vas dodatnih 50-ak kuna. Inače, televizor s HD ili FullHD rezolucijom nije nužan za PS3 konzolu, ali je preporučen jer pojedine igre nisu baš čitljive na prastarim CRT-ovima.

Isto tako, nova konzola uvijek dolazi s jednim bežičnim kontrolerom, pa ako planirate igrati igre u društvu, dodatni kontroler morate platiti oko 450 kn (novi) ili 300 kn (korišteni). Moguće je također koristiti ugodniji PlayStation 4 kontroler (od 500 kn) na PS3 konzoli, ali ne u svim igrama (ne podržavaju ga npr. Gran Turismo 6, Metal Gear Solid HD Collection, L.A. Noire i dr.). Stari kontroler za PS2 također može raditi na PS3 konzoli, ali uz posebni adapter koji košta 20-ak kuna.

PlayStation Plus je usluga s nizom pogodnosti za one koji su pretplaćeni na nju. Pretplata nije obavezna, ali oni koji se odluče za nju mogu je aktivirati na tri mjeseca za 129 kn ili na godinu dana za 399 kn kupnjom bona u jednoj od trgovina ili putem Interneta, tj. PlayStation Networka za 365kn.

Kupnja PS3 konzole

Dok vam pretplata traje, svakog mjeseca dobivate dvije do četiri unaprijed odabrane igre koje možete besplatno preuzeti u cjelini. Nadalje, dobivate i popuste na određene igre koji mogu dosegnuti i 50%, kao i opciju pohranjivanja snimljenih pozicija iz igara na mrežu, što uvelike olakšava prelazak s jedne konzole na drugu, ako vam se ikada javi potreba za tim. Također, tu je i opcija jednosatnog isprobavanja do dvije cjelovite igre mjesečno prije nego se odlučite želite li ih kupiti.

PlayStation 3 ima bazu od preko tisuću igara, uz još stotine starijih naslova za originalni PlayStation koji se mogu kupiti digitalno kao PS One klasici. Sonyjeva konzola također ima pozamašan broj ekskluzivnih igara koje ne možete zaigrati na drugim platformama, kao što su The Last of Us, Journey, Heavy Rain, Uncharted, God of War, Gran Turismo, LittleBigPlanet, InFamous i Killzone serijali. Štoviše, PlayStation 3 konzola je jedino mjesto na kojemu možete odigrati sve igre Metal Gear serijala uz Metal Gear Solid: The Legacy Collection kompilaciju koja dolazi po cijeni jedne igre. Od multiplatform naslova tu su gotovo sva značajna imena, uključujući GTA, Red Dead Redemption, Assassin’s Creed, Call of Duty, Battlefield, Mass Effect, Fifu, Resident Evil, Street Fighter, Final Fantasy, Minecraft itd..

Vrijedi spomenuti i to da PS3 ima niz free-to-play naslova koje možete zaigrati besplatno, a ako želite brže napredovati u njima, možete platiti da biste dobili bolju opremu i sl. Među takvim naslovima su Ace Combat: Infinity, Tekken Revolution, DC Universe Online, Payday: The Heist, Dust 514 te Uncharted 3 multiplayer itd.

Kupnja PS3 konzole

PlayStation 2 igre (na DVD diskovima) igrive su na PS3 konzoli, ali samo na nekim od najstarijih Fat modela. Dobar dio njih, međutim, prerađen je u HD kolekcijama koje se mogu kupiti u trgovinama ili digitalno. Među takvim naslovima su ICO i Shadow of the Colossus, Resident Evil 4, Silent Hill 2&3, Ratchet & Clank igre, Jak & Daxter igre, Sly Cooper igre, Devil May Cry igre itd.

Cijene igara za PS3 variraju, ali su generalno prihvatljive. Aktualne igre (izašle unazad pola godine) znaju koštati do 450 kuna. Ekskluzive koštaju nešto manje te se mogu naći od 200 do 300 kuna. Mnogo isplativija je kupnja korištenih igara koje u oglasnicima možete naći od pedeset pa do dvjestotinjak kuna; a one starije i u paketima do 500 kn za čak deset i više igara.

PlayStation 3 nije regionalno zaključana konzola, što znači da igre možete kupovati i „izvana“, ako imate tu mogućnost. Uz to, kao što smo već spomenuli, pretplata na PlayStation Plus donosi i do 50% popusta na kupnju odabranih digitalnih verzija igara. Inače, za kupnju igara preko PlayStation Storea nije vam nužna kartica već u odgovarajućim trgovinama možete kupiti i PSN bonove u vrijednosti 150 ili 350 kn koje možete potrošiti za kupnju digitalnih sadržaja preko Interneta.

PlayStation 3 do kraja 2014. godine imat će aktivnu ponudu, a nakon toga živjet će na još nekoliko nadolazećih hitova. Većina tih igara bit će vizualno lošija nego u inačicama za PlayStation 4, no po pitanju sadržaja bi općenito trebala biti identična, uz poneku iznimku. Stara Sonyjeva konzola od ekskluzivnih igara još će imati LittleBigPlanet 3, Tales of Xilliu 2 te Personu 5.

Kupnja PS3 konzole

Od multiplatformskih naslova, do kraja godine između ostalih stižu uzbudljive igre kao što su: Destiny, Alien: Isolation, Dragon Age: Inquisition, Middle-earth: Shadow of Mordor, The Evil Within, Borderlands: The Pre-sequel, Call of Duty: Advanced Warfare, Far Cry 4, Lego Batman 3: Beyond Gotham i Tales from the Borderlands. Iduće godine, na konzoli bismo trebali moći zaigrati Battlefield Hardline, Dying Light, Rise of the Tomb Raider, Mortal Kombat X, Mad Maxa te Metal Gear Solid V: The Phantom Pain.

Izvjesno je kako će Sony još jednom spustiti cijenu PlayStation 3 konzole za nekih 50 eura, samo nije jasno kada. Ipak, postoje dvije mogućnosti. Prva je mogućnost da se sniženje cijene konzole dogodi pred blagdansku sezonu krajem ove godine. Dakle, studeni ili prosinac. Druga mogućnost je da konzola pojeftini dolaskom PlayStation Now usluge (koja će omogućiti streamanje PS3 igara na PS4 i PSV konzolama) negdje tijekom 2015. godine.

Obje konzole dijele većinu istih igara, no PlayStation 3 ima veliku prednost utoliko što s njim možete besplatno pristupiti online multiplayeru, dok za to na X360 konzoli morate platiti pretplatu. Ako konzolu kupujete s namjerom da preko Interneta s drugima igrate GTA Online, Call of Duty, PES/Fifu, Battlefielde i slično, onda je PS3 daleko isplativija opcija. Naravno, imajte na umu da pristup mrežnom multiplayeru ne ide uz piratiziranje igara.

Kupnja PS3 konzole

Velika prednost je i ta što je PSN službeno podržan za Hrvatsku pa imate mogućnost kupovanja dodatnog sadržaja u vidu DLC proširenja i slično. Istina je da su cijene često veće od standardnih, ali barem imate više opcija, uključujući Amazonovu digitalnu trgovinu i pretplatu na spomenuti PlayStation Plus.

Ono zbog čega PS3 nije isplativ u odnosu na X360 jest nekoliko lošijih portova igara. Primjerice, Red Dead Redemption je nešto mutniji na PS3 konzoli zbog niže rezolucije, Black Ops 2 ima više problema sa spajanjima na servere, Deus Ex: Human Revolution ima duža učitavanja igre, a TES: Skyrim i Fallout naslovi masu bugova koji često znaju dovesti do zamrzavanja igre. No, riječ je o tek nekoliko igara, pa sami procijenite koliko su vam one važne.

Dakle, to je to što se tiče PlayStation 3 konzole. Ako imate dodatnih pitanja na ovu temu, možete ih slobodno postaviti u komentarima ili na našem forumu. A ako se još dvoumite koju konzolu nabaviti, svakako pročitajte i naš drugi članak koji govori o tome što sve nudi Xbox 360 i s kakvim iznosima možete doći do te konzole.

Komentari (39)

  • LordHezi

    29.07.2014 - 17:05

    ''HOĆE LI XBOX 360 JOŠ DODATNO POJEFTINITI?''. Da se to ispravi, odma !! 😀

  • trulex

    29.07.2014 - 17:22

    Nemogu svoju da prodam tricu 🙁

    • ivanino77

      @trulex, 29.07.2014 - 18:27

      razumin te brate ni ja svoju 😛

    • maxim.x

      @trulex, 29.07.2014 - 20:47

      Trazi pravu cijenu pa ces prodati 😉

    • Pero Zdero

      @trulex, 29.07.2014 - 22:40

      Evo, ja prodam za samo 3200 krznenih zivotinjica. Gratis kabel za napajanje :)))))

  • gamerman

    29.07.2014 - 17:29

    Iako sam PC igrac nisam mogao dozvoliti da ne odigram neke konzolaske igre tj.eskluzive i odlucio sam da nabavim konzolu.Razmisljao sam o Xbox-u 360 jer mi je djelovao zanimljivje i jefttiniji je od PS3.Medjutim kad sam malo *istrazio* uvjerio sam se da je PS3 mnogo bolji izbor jer ima mnogo vise igara (eskluziva)…..cak sam se iznenadio kad sam vidio da PS3 ima ne nekoliko eskluziva vise nego nekoliko puta vise eskluzivnih igara…..

    • manjamax

      @gamerman, 29.07.2014 - 17:40

      +1

    • Maki

      @gamerman, 29.07.2014 - 18:16

      Ako konzola ima više ekskluziva ne znači automatski da je i bolja konzola. Koja igra ima bolje ekskluzive zavisi od čovjeka do čovjeka. Nekom će Uncharted, Killzone i ekipa biti smeće dok će mu Halo, Alan Wake biti remek djela, a nekom obrnuto.

    • manjamax

      @gamerman, 29.07.2014 - 19:33

      PS je u globalu puno bolji. Usporedi ove ''Isplati li se kupiti?'' kolumne.

    • gamerman

      @gamerman, 29.07.2014 - 21:58

      OK ako je HALO npr.nekom bolji od uncharteda,al tesko da mu moze biti bolji i od the last of us-a,jer bukvalno na xbox-ovu eskluzivu(vrhunsku igru) SONY nudi 3 igre(eskluzive)….ja sam veliki fan gears of war-a al da uzmem gearsa i jos 4-5 igara a da propustim nekihg 20-tak ne ide….moje neko logicno misljenje….

  • Michael De Santa

    29.07.2014 - 18:29

    Kakvo je to glupo pitanje isplati li se kupiti PS3 ili X360? Normalno je da se isplati. Zapravo se isplati daleko više od next-gen konzola. Obje konzole imaju ogromni izbor igri kakav next-gen konzole još neće imati godinama od kojih se danas mnoge mogu naći po smiješnim cjenama. Osim toga većina prvih naslova na next-gen konzolama su zapravo cross-gen naslovi koji imaju samo par efekata više od last-gen verzija i malo veću rezoluciju i framerate. Bolji naslov bi bio:"isplati li se kupovati next-gen konzole". Što se tiče teksta također nisam baš zadovoljan napisanim. Kod nabrajanja ekskluziva ste izostavili mnogo velikih serijala poput Ratchet & Clank, Resistance,Tales of, Atelier, Disgaea. Jasno je meni da nećete sada nabrajati sve ekskluzive, ali ovo su serijali od kojih svaki ima po nekoliko igri na PS3. A što se tiče nadolazećih ekskluziva, zaboravili ste napisati Tales of Zestiria. Kod kupovanja igri također niste spomenuli da na PS Storeu svako malo ima nekih rasprodaja od kojih neke znaju biti baš brutalne. Kao ova zadnja koja je trajala do 17.7. gdje su se mogle kupiti igre poput Ni No Kunia i Dark Soulsa za mizernih 37,99 kn, a mnoge druge po cijenama od oko 70-90 kn, Lighting Returns: Final Fantasy 13 se je mogao kupitit za samo oko 150 kn, znači nova velika AAA igra izašla prije par mjeseci. Osim toga niste spomenuli niti ništa o sheranju.

    • Michael De Santa

      @Michael De Santa, 29.07.2014 - 18:33

      Zaboravio sam napomenuti i da niste dobro napisali cijenu za godišnju pretplatu na PS+ koja iznosi 365 kn, a ne 399 kako ste vi napisali.

    • manjamax

      @Michael De Santa, 29.07.2014 - 19:35

      AC Unity-ne zanima
      The Witcher 3-ne zanima
      Uncharted-Jedino zanima
      itd. Meni se ne isplati kupiti, ali ima ljudi kojima se isplati. Sto ljudi, sto ćudi.

    • liam

      @Michael De Santa, 29.07.2014 - 21:07

      Preko ps store je 365,a kada kupis bon onda 399kn. Malo cudno…

    • Necromancer

      @Michael De Santa, 29.07.2014 - 21:56

      Tako je, i ja sam razmišljao o kupovini PS3 konzole ali kad sam malo bolje razmislio shvatio sam da nema smisla jer sam ogroman fan Witchera prije svega, ali onda i AC-a. Tako da ću radije još malo štedjeti i uzeti PS4. Ali sve ovisi o ljudima, ko ne voli ove naslove slobodno uzme i PS3.

    • Ementaler

      @Michael De Santa, 30.07.2014 - 08:50

      Istina, nadodali smo i cijenu za PSN u međuvremenu u tekst.

  • SumegiN

    29.07.2014 - 18:30

    " Primjerice, ako nabavite konzolu kojoj ne valja Blu-ray čitač, svejedno možete igrati igre koje kupite preko PSN-a jer njih čitate s tvrdog diska konzole."
    – ispravak netočnog navoda, ne možete pristupiti psn-u i napraviti update ukoliko nemate blue-ray čitač… Glupo ali istinito

    • ShadowIam

      @SumegiN, 29.07.2014 - 18:49

      Moze! Ja neman blueray citac i sve 5

    • SumegiN

      @SumegiN, 29.07.2014 - 19:09

      Ja nemogu update napraviti nikako

  • Antimadridista9

    29.07.2014 - 18:34

    Dobar tekst, nego cijena za godisnju Ps plus pretplatu je 365 kn a ne 399

    • ShadowIam

      @Antimadridista9, 29.07.2014 - 18:49

      365 je na psn,a u ducanu 399

  • GamerAr09

    29.07.2014 - 18:36

    Znam da je predugo proslo, ali ja bih htio da napravite neki takav clanak za Playstation 2 😉

    • Red Falcon 2

      @GamerAr09, 29.07.2014 - 19:45

      PS2 je prastara konzola i nju će vjerojatno kupiti djeca do 9 godina ili netko tko bi htio igrati stare igre koje se samo tamo mogu igrati.

    • Necromancer

      @GamerAr09, 29.07.2014 - 21:57

      nema više smisla za PS2 raditi ovako nešto…

  • Njec

    29.07.2014 - 19:18

    Super – ajde sad napravite za Wii članak.

    • Ementaler

      @Njec, 30.07.2014 - 08:52

      A nema nam baš toliko smisla pisati isti ovakav članak za Wii kad je sada tu Wii U, a on ima punu podršku za stare Wii igre.

  • l)oolvl

    29.07.2014 - 20:03

    da, zadnji put kad sam gledao godišnja pretplata na PSN je bila 365kn…. Inače, kupio bih trojku makar samo radi Persone 5 😀 Ali mene interesira vaše mišljenje, koliko će vremena trebati da zbog Playstation Now usluge konzole starije od PS4 postanu skoro pa suvišne ? Mislim da je to glavno pitanje isplativosti, jer zašto kupovati staru konzolu ako na novoj možeš igrati sve…

    • Ementaler

      @l)oolvl, 30.07.2014 - 08:55

      Ne bih previše nade polagao u PlayStation Now u ovom trenutku da ti budem iskren. Pogotovo za nas u Europi, a onda pogotovo za nas u Hrvatskoj. Imamo i ovdje već sada solidne internet veze u većim gradovima, ali ako si u nekom predgrađu, zaselku – onako malo bogu iza nogu, sumnjam da će PS Now raditi dobro ili uopće. A i ne nazire se baš kada će ta usluga proraditi ovdje kod nas.

  • EpikFajl

    29.07.2014 - 20:47

    Ja sam uzeo pred Bozic PS3 za 1800kn s dva dzjostika i 6-7 igara (polovno). Konzola je fantastična. Igrao sam Last of Us, GTA 5, Demon's Souls, Heavy Rain, RDR, Nier, Ni No Kuni i jos mnogo toga. Najveci dojam ostavio mi je Journey. Igra je gotiva. I online igranje je uzitak ako imate jarane (a i bez njih zna bit dosta zabavno). Igre uzimam vecinom polovone, cijena se krece od 80 do 200 kuna (Last of Us i GTA 5, uzeo sam ih par mjeseci nakon sto su izasli). I PSN Plus se isplati uzasno, bude odlicnih igara kao sto su Bioshock, Borderlands 2, Metro Last Light, Tomb Raider i jos mnoge druge za free.
    Jedino sto ako nema te HDMI ulaz na tvu, nece te moc uzivat maximalno, jer stvarno preko av-a slika zna bit toliko loša da se ne moze text uopce citat. I jos jedna mana, sto je sitnica al opet: psn cesto kao da steka, freeza.
    Nisam osobno nikad imao priliku da probam Xbox360, tako da o njoj nista ne znam.
    Moj osobni savjet je: ako imalo razmisljate o trici, imate priliku za dobru ponudu i ako imate odakle jeftinije igre nabavljat, onda uzmite, jer necete se pokajat 😀

  • Gunman

    29.07.2014 - 21:00

    ja imam Ps3 i sve je super tako da ne namjeravam do Bozica kupit Ps4 za Bozic ce biti tu a do tad Ps3 vlada i call of duty ghosts multiplayer 😉

  • maxy15

    29.07.2014 - 21:05

    Po meni da se isplati platija sam ps3 1100 kn slim od 12 gb sam ubacija memoriju od 500 gb i jos ulozija 1200 kn na igrice ,primjer the last of use se kupi za 200 kn s online codom ,samo triba naci a ima preko njuškala koji prodaju zapakirane nove naslove za siću.a i na online store se moze besplatno skinut par igrica tipa meni najzanimljivije tekken i besplatno dereš online .Tako da se ima sto raditi cilu zimu 😉

  • HistorixCRO

    29.07.2014 - 23:33

    Uzeo sam za prošli Božić polovni ps3 slim, dakle mjesec dana prije nego je ps4 izasao u nas. Ovo je bio odličan potez jer su svi brzo prodavali stare ps3 da skupe novac za ps4 pa se nalazilo velike ponude. Ista stvar je sa kupovanjem igara koje se nađu za sicu po forumima. Prije ps3 sam bio pc gamer tako da sam propustio mnogo odličnih igara koje treba odigrat. Još jedna dobra stvar je ps plus sa svojim besplatnim igrama. Uzeo sam 3 mjeseca za 130kn u dućanu (kutija mi jr kasnije dobro došla!), aktivirao ga 3.3 i ispio skinut igre za veljacu hehe. Ukupno 4 mjeseca besplatnih igara za te male pare, a naslovi su sve bili hitovi 2013 i jos neke odlicne. Među njima su bili Tomb raider, bioshock infinite, uncharted 3, metro last light, pupeteer, pes14 i jos neke manje.
    Uz ps3 slim 120gb sam dobio original sony ps3 službene slušalice, 2 joysticka, 5 igara (gtav,tlou, fc3, skyrim i cod mw3) sve za 1900kn.

  • BaDly

    30.07.2014 - 09:10

    Godinama sam fan PS-a i uvijek sam smatrao PS3 vs. X360 kao totalno podjenake konzole…dok nisam uz PS kupio X360 i onda sam tek vidio da je razlika nebo i zemlja, naravno na stranu PS-a. Zašto ?
    Kako imam PS3 FAT model (koji bezprijekorno radi već točno 7 godina), nabavio sam i prvi X360 FAT….prednosti PS-a: HDMI, 4 USB porta, memory card reader, WiFi, baterija unutar kontrolera, puno više i boljih ekskluziva, BlueRay, optički audio izlaz, …. Mislim da je sve jasno i da ne moram dalje…
    Naravno ovo su sve činjenice i meni definitivne prednosti…naravno da se za X360 mogu kupiti neki dodaci koji bi isto nadomjestili…ali kod PS-a sve to dobijem sa konzolom…

    • davidcro

      @BaDly, 07.08.2014 - 22:54

      Ima xbox 360 slim, HDMI i više USB portova, samo je glupost to što se moraju kupovat Play and Charge Kit i XBL, zbog toga sam planirao prodati Xbox 360 i nabavit sony 3 pa barem i godinu dana 😀

  • globijat

    01.08.2014 - 11:02

    se mogu igrati ps3 igre na ps4?

    • Ementaler

      @globijat, 01.08.2014 - 11:16

      Ne, PS3 igre ne rade na PS4. Iako Sony trenutno radi na PlayStation Now servisu koji će takvo što omogućiti, ali samo preko internet streaminga, odnosno cloud gaminga – dakle i dalje nećeš moć stavit staru PS3 igru u konzolu i igrat to na PS4, nego samo "iznajmiti" PS3 igru na PS4 i streamati ju preko interneta. I još se ne zna ni kada će taj PS Now doći u Europu ni hoće li biti podržan u Hrvatskoj ni kako će raditi na prosječnoj hrvatskoj konekciji.

    • globijat

      @globijat, 03.08.2014 - 15:51

      hvala…na ovako detaljnoj informaciji…poz..

  • kwamo92

    18.09.2014 - 15:38

    Nedavno mi je grom pogodio kucu pa sam od elektronike izmedju ostalog ostao bez PS3. Nadam se da ce na servisu uspjeti sve rijesiti a u protivnom ako ne uspiju definitivno cu uzeti opet PS3 prije no sto se prebacim na Next Gen. Ima tu jos puno toga da se zaigra prije no sto se stavi u mirovinu.

  • Deva23

    07.01.2016 - 00:07

    Za božič sam dobio ps3 i jedva sam cekao da otvorim gta online da vidim jahtu nove stanove od milion dolara,benny itd,itd…ali sam vidio da je skoro na sve konzole došao update sa svim tim osim na ps3,pa jeli moguće da ce kasnije doći taj update koji je sada došao na ostale konzole??Hvala i pozdrav i volio bi vidjeti odgovor….

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?