HCL.HR

Je li 2017. godina kada je gaming otišao kvragu?

Zoran Žalac 30.08.2017.   •   62 komentara


Čini se kako je vrag odnio šalu – najprodavanija igra 2017. godine nije dovršen proizvod i to je definitivno dalo neke ideje velikim korporacijama.

PUBG

Zvučat ću kao pokvarena ploča jer sam kroz nekoliko kolumni već izražavao bojazan prema modelu Early Accesa iliti prodavanja alpha verzija igre. Još sam 2014. pisao o tome, a od tada su se stvari pogoršale do te mjere da situacija otprije tri godine sada izgleda idilično. Prošle godine isticao sam o kako se Early Access model uvukao u visokobudžetne igre pa smo dobili sadržajem osiromašene naslove kao što su Star Wars Battlefront, Street Fighter V i No Man’s Sky, uz razliku da se te igre nisu prodavale kao Early Access naslovi.

Vrijeme upozoravanja na stvari poput Early Accessa je prošlo. Za to je sada kasno jer je praksa kupovanja nedovršenih igara danas postala normalna. Early Access više nije samo alphafunding nego Game Preview (Xbox), Soft Launch (Android/iOS), Games in Development (GOG) i ono što vam nitko neće priznati, model igre kao usluge, vrlo popularan kod Electronic Artsa, Ubisofta i Activision Blizzarda. Prije nego pojasnim „klikbejt“ naslov, za one koji ne znaju što je model igre kao usluge, evo kratkog objašnjenja.

Early Access više nije samo alphafunding već i Game Preview, Soft Launch, Games in Development program i model igre kao usluge.

Sve donedavno, većinu igara pojmili smo kao proizvode. Proizvod platiš i dobiješ ga u gotovom izdanju. Katkad ga moraš složiti (instalirati), ali podrazumijeva se da u paketu dobivaš čitav proizvod, a ne da neki sastavni dio moraš kupiti odvojeno. Većina današnjih gamera još uvijek vidi igre kao takve pakete, pogotovo na konzolama gdje se stvari još uvijek kupuju na optičkim diskovima. Međutim, ljudi za proizvod nisu navikli plaćati unaprijed. Većina kupnji obavlja se kada je proizvod službeno lansiran na tržište.

we happy few

S druge strane, unaprijed smo navikli plaćati usluge, npr. kada zovete majstora da vam oliči kuću, najčešće ćete mu platiti unaprijed, od čega dio plaćenog iznosa njemu treba za materijal, ako ga sami ne kupite (a često za to nemate vremena niti znate što je najbolje/najpovoljnije pa to prepuštate majstoru). Takav model plaćanja unaprijed jako je atraktivan izdavačima igara. Naime, razvoj svake igre je riskantan jer nema garancije da će se ista dobro prodati da bi pokrila troškove razvoja. Kada za igru platimo unaprijed – prije nego je dovršena (kao proizvod), to je izdavačima naznaka isplativosti projekta. Ili što bi se u narodu reklo, bolje vrabac u ruci nego golub na grani. Zbog toga izdavači toliko forsiraju tzv. preorder igara, iako ranije rezerviranje igre nema smisla u digitalnom obliku jer nije kao da će kupac ostati bez svog primjerka po izlasku kad broj digitalnih primjeraka nije ograničen.

Model plaćanja igre prije nego je ista dovršena vrlo je atraktivan izdavačima koji vas na svu silu trude namamiti na preorder.

E sad, igre s modelom usluge su Overwatch, The Division, Rainbow Six Siege, For Honor, Destiny – igre koje su u prodaju krenule u drugačijem izdanju od onoga u kakvom ćete ih danas zateći. Sve te igre sada imaju više mapa, modova, klasa, questova i mehanika nego što su imale po izlasku. To je dobra stvar, pogotovo ako su nadogradnje za igru besplatne. Ali, trenutno nema jasno postavljene definicije koja je to minimalno prihvatljiva količina sadržaja koju igrač može očekivati kad plati takvu igru. Niti jasno postavljene definicije smije li developer promovirati svoju igru kao obećanje, a prodavati ju kao nešto drugo. Da upotrijebim raniju analogiju s majstorom koji će vam okrečiti kuću – vi njemu platite cijenu usluge unaprijed, no on nije dužan reći vam hoće li mu početni iznos biti dovoljan za nabavu materijala za uslugu koju vam je obećao ili kratko demonstrirao, niti kada će točno obaviti tu uslugu.

Destiny 2 Xbox One

Upoznajte Might & Magic: Showdown, igru poznatog Might & Magic serijala koju je razvijao Ubisoft, jedna od financijski najstabilnijih tvrtki u industriji videoigara. Spomenuta igra početkom ove godine lansirana je kao Early Access naslov po cijeni od 20 eura. Nakon pola godine prodavanja igre u Early Accessu, uz obećanja da će novi sadržaji doći, Ubisoft je potpuno ugasio M&M: Showdown i uklonio ga sa Steama. Pazite što su rekli:

„Želimo se zahvaliti svim našim posvećenim igračima koji su nam pomogli u našoj Early Access kampanji – zbog vas smo naučili mnogo toga kako vam najbolje SLUŽITI i nadamo se da ćemo to znanje prenijeti na buduće Ubisoftove projekte.“

Nadamo se da ne misle na znanje kako zaraditi na igri pa ju onda isključiti. Da budemo korektni, Ubisoft je svim kupcima igre ponudio povrat novca, ali u roku od 20 dana prije nego ju je uklonio sa Steama. To je kao da vam majstor kaže: novac vraćam ako niste zadovoljni mojom uslugom, ali samo ako mi to kažete prije nego što odradim posao do kraja.

fortnite

No, dobro – nije kao da će sve igre sad magično postati usluge umjesto proizvoda. Na kraju krajeva, imamo i pozitivnih primjera Early Accessa i za proizvode i za usluge. Divinity: Original Sin, primjerice, DiRT Rally, Starbound ili Terraria… No, ima li doista razloga da jedan Fortnite, koji je u razvoju pet godina, izađe na Early Accessu kao igra za 40 eura, a obećan je kao F2P naslov koji će u F2P izdanju izaći iduće godine? I pazite sad ovo – igra se, kao nedovršena beta verzija (skrivena pod nazivom Deluxe Edition) prodaje na PlayStationu 4 za koji Sony službeno nema program lansiranja nedovršenih igara! Ima li ikakve razumne logike zašto bi jedan We Happy Few, inače naslov koji je potpomognut crowdfundingom na Kickstarteru, nakon Early Accessa koštao 20 eura više samo zato što je pronašao izdavača koji igru želi prodavati po višoj cijeni?

Kako je, pobogu, beta verzija Fortnitea uspjela doći na PS4 konzolu ako ista ne podržava Early Access modele?!

To su samo neke od kontroverzi koje se vežu uz Early Access, a nisam se ni dotaknuo onoga što je zamišljeno kao centralna tema ovog teksta. Možete se praviti da je sve dobro jer vi ne kupujete nedovršene igre. Međutim, od ove godine je postalo jasno da idemo prema budućnosti u kojoj ćete dovršene igre tražiti povećalom. Naime, znate li koja je igra iz ove godine prodana u najvećem broju primjeraka, na bilo kojoj pojedinoj platformi? Odgovor je PlayerUnknown’s Battlegrounds. Znate li koja je najigranija igra na Steamu u zadnje vrijeme? PUBG!

pubg-moda

Ne mislim da je PUBG loša igra. Štoviše, vidim zašto je zanimljiva određenoj publici. No, ne smatram ni da je dobro što je najprodavanija igra ove godine nedovršena jer kupnjom takvog proizvoda nemamo dobar stav prema onome što je u igrama važno. Je li vam važnije da je igra dobro optimizirana ili da ima podršku za kutije s lootom? Ako ste kupili PUBG važnije vam je ovo drugo. Okej, niste vi krivi što je developer dao prioritet tome, štoviše – obećali su vam da neće dodavati mikrotransakcije dok ne dovrše igru, ali eto – lagali su, promijenivši plan kad su vidjeli priliku za brzu zaradu čim je broj aktivnih igrača počeo rasti. Ali hej, radi se o popularnoj igri pa koga briga? Jona Snowa je briga.

jon snow lies

A idemo pričati o tome kako se Microsoft zalijepio za igru kao nekakva pijavica. Veliki div ne namjerava uložiti novac u nju da bude kvalitetnija ili brže dovršena, jer zašto bi – prodaja ionako ide dobro, nema razloga za dodatna ulaganja. Međutim, uložit će novac samo za promociju igre tako da prodaja nastavi ići dobro, ili bolje rečeno, da se zanemari činjenica kako promoviraju igru koja je još uvijek u fazi beta testa.

Kamo sreće da PUBG ove godine dobije puno izdanje s kojim bismo svi bili zadovoljni. No, čak i s takvim scenarijem, zahvaljujući uspjehu te igre otvorena su i vrata i prozori za sve daljnje eksploatacije Early Accessa te igara kao usluge. Nakon ovoga nema natrag. Prodavanje nedovršenih igara je isplativiji, manje riskantan model za industriju videoigara nego što su to produkcija u epizodnom formatu ili razvoj igara sa srednje velikim budžetom. Poslije zapaženog uspjeha PUBG-a, sada je to kristalno jasno svima onima koji trljaju ruke gledajući kako će zaraditi na padu vrijednosti kritičkog razmišljanja gamera o igrama koje kupuju.

Označeno sa: ,

Komentari (62)

  • Mister_Cro_Noob

    30.08.2017 - 16:49

    Izvrstan članak, sve si rekao kaj se trebalo reći.

  • trulex

    30.08.2017 - 16:50

    Ko se sjeća dobrih storyline igara sa pečom do 1.3 i amen? Bilo je to dobro vrijeme ne tako daleko, na ps2 izađe npr. destroy all humans ja se fino zabavim, pa izađe god of war, pa izađe midnight club, pa izađe Bully, pa izađe metal gear solid, pa izađe Burnout, a ja sav sretan uvijek imam šta igrat fino se zabavit ne zna čoek šta bi prije upali oda igra. A yebo te ovo sad imam PC mašinu od 2000€ nemaš šta igrat, sve nešto tehnički nedovršeno, sve nešto bezveze, sve nešto nema ni storyline niti zabave neke. Nije to što sam ja ostario, ja i dan danas mogu Bully igrat istom uživancijom kao i prije, al sad ovo što god upalim nemogu nikako da nađem neku čar.

    • JADRO

      @trulex, 30.08.2017 - 17:10

      Razlog zbog čega neću prodati svoj PS2.

    • nikola65478

      @JADRO, 30.08.2017 - 18:31

      Ja svoj ps2 takoder jos uvijek imam ima 10 godina

    • JADRO

      @nikola65478, 30.08.2017 - 18:44

      Fat model kao kod mene? 🙂

    • nikola65478

      @JADRO, 30.08.2017 - 20:12

      Ne slim .

    • nikola65478

      @JADRO, 31.08.2017 - 11:13

      Slim

    • Black op

      @trulex, 30.08.2017 - 17:27

      Potrošiš 2000€ na mašinu da bi igrao portove sa konzole dizajnirane za 30 FPS na nižoj rezoluciji O_O Zalosno je što uspiju natjerati ljude da potroše 250+€ na procesor koji je nekoliko puta jači od konzolaškog i opet se vrti kao sr4nje.Razumijem one koji ulažu u pc, ali su mi smiješni oni koji takve mašine histerično pokušavaju opravdati pljuvanjem po konzolama – pc cancer race.

    • trulex

      @Black op, 30.08.2017 - 20:09

      PC je strojka jer radim na njemu, nije prvenstveno zbog gaminga da budemo jasni, ali naravno kad sam slago PC gledo sam da i za gaminga bude pristojan.

    • funky0308

      @Black op, 31.08.2017 - 13:08

      Zadto pricas stvari koje nemaju uporista ni u cemu? Tko kaze da na takvim strojevima igramo portove sa konzola? Pa jesi ti uopce svjestan koliko PC ima dobrih igara? Koliko je taj isti Early Access priblizio igre obicnom covjeku? I koliko je PC gaming dobar? Ja igram na PCu vise od 30 god i ne prihvacam ovakve izjave ljudi koji pricaju na pamet, a zadnji dobar PC su imali 93god. Early access nije losa stvar, samo, poceo se iskoristavati u krive svrhe. Ali izdavaci pokusavaju zaraditi na sve moguce strane. Nama je ok jer je igra 20eura, a ne 60, samo treba biti pametan i otpusiti svaki veci studio koji tako nesto pokusa. Sami smo krivi sto smo pristali na to da platimo pristuo beti i sl fore – sami to trebamo i zaustaviti. Nemojte ljudi biti naporni s tim forama oko PCa. PC je gantasticna platforma mocna i jaka. Sve konzole su misevi naspram PCa o lojemu mi pricamo i jadno je ovako nesto pisati i pricati. Da se na konzoli moze zabaviti – moze, naravno ali ovakve stvari kalve ti pises ja ne cujem od svog petogodisnjeg djeteta koji ima PS4 kojega rijetko pali iako ima igara na njemu. Igra trenutno Early Access Brick rigs i super se zabavlja. Jel i on glup sto to radi? Oladi malo s tim. Ocito ne razumijes o cemu se radi… ne zelim se svadjati ali daj vise prestani razvlaciti PC u suludim komentarima bez smusla i logike. Sta se to vrti kao sranje? Hoces par gameplay videa iz igara da vidis kako to sranje izgleda? Ono sto je cancer su tvoje izjave. Cancer nije niti PS4, niti Xbox, a bome niti PC.

    • Black op

      @funky0308, 31.08.2017 - 14:06

      A sta igraš nego portove (osim nekih indie igara)?Sad zbilja počinješ izgledati kao osoba koja opravdava svoj ogroman trošak iako igra ono što mu se servira sa konzola 🙂 Usput pc je moćan samo na high endu, pokušaj sastaviti pc po cijeni konzole a koji će trajati koliko i konzola, ni medium end ponekad ne može trajati koliko i konzola (a košta i duplo više od konzole).

    • funky0308

      @Black op, 31.08.2017 - 18:19

      O jebote i od tebe svakakih gluposti cuti. Na PCu su portovi i indie igre. Dobro je lega, vidim vladas materijom. Ostaviti cu te na miru da malo provjeris info po netu i vidis gdje se sto igra i koliko jedna igra zivi na kojoj platformi.

    • Black op

      @funky0308, 01.09.2017 - 07:23

      Vidim da si “triggeran” kao feministkinja kojoj je neko rekao da nema prava, smiri se čovječe, braniš pc platformu kao da živiš od nje.

    • funky0308

      @Black op, 01.09.2017 - 19:38

      Pogledaj malo danas vijesti po HCLu i ostalim portalima. Mozda ti te vijesti konacno objasne o cemu pricam. Hrpa igara za 60ak kn, FF koji izgkeda i radi kao druga igra i pazi sada – ekskluzive za PC i to ne od tamo nekog turskog studija osnovnog sinoc. Nisi u pravu i nadam se da barem sada shvacas..

    • zeljo024

      @trulex, 30.08.2017 - 18:39

      Mozda si tu masinu podsvesno kupio zbog emulatora 😉

    • funky0308

      @zeljo024, 31.08.2017 - 13:10

      Ulupao 3000 eura da mu se dobro vrti CEMU 😛 …sad kad sam vec spomenuo CEMU, miram priznati da dam probao i radi CEMUa planiram nabavku Switcha 🙂

    • zeljo024

      @funky0308, 31.08.2017 - 13:22

      Radi CEMU samo tako, novu zeldu vrtim preko 20 frejmova u 4K rezoluciji 🙂

  • edviiN

    30.08.2017 - 16:50

    Jesam li jedini koji je profitirao preko 150 eura od PUBG? prodao sam kutija i kutija…. xdd hail pubg

    • Mister_Cro_Noob

      @edviiN, 30.08.2017 - 16:51

      Isto ovdje.

    • metalshegy

      @edviiN, 31.08.2017 - 01:32

      si te pare uspio materijalizirat ili moraju ostat u steam walletu? sad su pale cijene svih itema taman kad sam saznao da se moze prodavat+na accountu koj sam napravio za PUBG nemam pristup marketplaceu zato sto sam igru kupio kao gift. sranje ful

  • Texas Flood

    30.08.2017 - 17:05

    Jel vidio tko ovu ogromnu poplavu u Texasu?

    • Susjed

      @Texas Flood, 30.08.2017 - 22:49

      Jel nick zbog SRV-a možda? ?

    • Texas Flood

      @Susjed, 30.08.2017 - 23:55

      Je Susjede, znaš ti što valja 😉

    • zeljo024

      @Texas Flood, 31.08.2017 - 13:20

      Posto prorices buducnost 😀

    • Texas Flood

      @zeljo024, 31.08.2017 - 13:28

      Hehe.

  • Black op

    30.08.2017 - 17:23

    Za mene je gejming propao oko 2014. sve što sam odigrao do tada je ono što se sada izbacuje iznova, gdje su igre poput portala, minecrafta, half life-a 2, skyrima, hitman-a, assassin’s creeda 2, crysisa, Deus ex HR-a?Sve se sada svodi na esports, strimere, early access, 4k, grafiku, grafiku, skupe mašine a samo ne zabavu.Prave igre se mogu igrati i na najjadnijoj rezoluciji i detaljima te 30 FPS, šta će ti mašina od 2000€ kad igraš sr4nje.Lose je ovo, dok konzole ne dobiju barem 8 zen jezgri neće biti napretka na polju simulacije, a kada se to desi gotovo je doba jeftinog gejminga.

    • Drunkenstein

      @Black op, 30.08.2017 - 21:39

      Slazen se, tesko je neprimjetit koliko je ovaj danasnji trend prisutan i forsiran. Bas to sta si naveo, strimeri/4k/early access, bas je doslo bezvezno vrime, i nije to samo ograniceno na ovu industriju. U potpunosti se slazen da je prije bilo neizmjerno bolje, jednostavnije i zabavnije.

    • R3surge

      @Black op, 31.08.2017 - 00:26

      E dragi moj Black op… Baš čudno, tako je i meni gaming propao 2014. Zadnja realno igra koju sam odigrao i bio sretan je bio Ori & The Blind Forest u 2015. početkom. Poslije toga Ništa. Drago mi je da se većini pravih gejmera današnji gaming zgadio. Nisam tako star, 28 godina tek imam. No 2014. mi se svijet kakav sam imao srušio. 2016. sam još kupio XBox One i šljakao je godinu dana za PES samo iskreno. Ona smeća na pretplati Games With Gold i naplaćivanje online igranja (koje inače nije nešto meni) i sada ovo uvaljivanje 4k i grafike i early accessa. Eto, kupio sam The Long Dark na XBox One u Early Accessu, prodao sam račun i konzolu prije nego je igra dovršena. To je prvi i zadnji early access koji sam kupio. Samo sam malo lutao sandbox modom. Od story moda ništa. “Prave igre se mogu igrati i na najjadnijoj rezoluciji i detaljima te 30 FPS” – Zbog toga sam ti lajkao post. Žalosno što velika većina vjeruje Bogu Xboxu kako je budućnost u 4k. Eto, nemojte mi zamjeriti hejteri ali ja sam onaj koji ne mogu pokrenuti YouTube u 60 FPSa u 1080P. Internet mi je pre spor. Sada vidim svugdje opciju za 60FPS, ali ako želim glazko bez štekanja, moram spustiti na 720P u 60FPSa. No prije je sve išlo na 1080P. Jebo ih glupi FPS. Ajde, razumijem za FPS igre. No za gledanje videa na youtubeu? Koj kurac ljudi? Pa filmovi su još na 25FPSa i oči mi ne titraju nakon. Znam da je tu razlika u responzivnosti. No igrao sam silinu igara u 30FPSa i u 60 na više i razlika je zanemariva. I taj 4K. Dao Bog zdravlja i života onima sa 16/20 vidom. No moj je i sa naočalama i dalje 20/20. Nije oko sokolovo. Na svom laptopu od 17″ ne vidim piksele a FHD je. A i ljene su mi oči pa mi je 30FPS super. Mora da je zbog toga jer sam odrastao na “ružnim i bljutavim” konzolama kao PS1 i PS2 i N64. Koliko je FPSa imao Super Mario na prvom GameBoyu? Jel netko zna? Ja nisam ni čuo za taj pojam, a žicao susjeda da rasturam to. Rezolucija je bila 50×50 jebote. Sada imaš XOneX za 5k kn i? 60 FPSa i 4K… A igre? Može biti 16K i 240FPS, ako su igre sranje, što se slažem da je završilo 2014. onda sve te đinđe možeš objesiti o k*. Inače ne komentiram više na HCL-u i samo proletim preko naslova vijesti. No kada Zoran alarmira, znam da je ozbiljno stanje. Ono što sada igram je Skyrim Legends. Kartašku igru. Defakto solitaire. PES 2017 se dobro pokreće na laptopu i ima zakrpu za novu sezonu. A PES 2018 bogami zahtjeva malo pre naprednu mašinu. PES sam ionako svladao do kraja i na najtežoj AI razini, a o onlineu ne bi. Nije cheating, nego i na konzolama ljudi kada gube prekinu match, a kada ja gubim neka me natrpaju. Ljudi su gora govna od računala. Računalo se bori i kada mu natrpaš sedmicu. BF4 multiplayer izgleda na komediju. Općenito ovaj prelazak na MMO igre mi je retardiran. Kao prvo moraš naći prijatelje, a ako si kao ja nedruštven i u godinama kada ljudi većinom, kao i ja, biju bitke na poslu i sa problemima oko privatnog života, teško da ćeš naći kolegu koji rastura BF4 pa ćete igrati. Bezveze po meni i super članak Zorane. Kako su ostali rekli… diskete i raranje i kazetice, CDi, dovršeni proizvodi… Bila su to vremena. Ako je GTA:SA na PS2 izašao u super stanju bez ikakvih zakrpa… Ne vidim zašto sada seru.

    • funky0308

      @R3surge, 31.08.2017 - 18:21

      Kako mislis nije razlika u 60 ili 30fpsa. Ako to kazes onda ocito nisi igrao u 60fpsa. Ogromna je razlika i Sasa Matic bi je skuzio.

    • "PRIPROSTI SELJAK"?

      @funky0308, 04.09.2017 - 20:07

      Ma ti si skroz fulao poantu buraz?

    • Dukindra

      @R3surge, 01.09.2017 - 14:59

      R3surge,ti bas imas visak vremena pa pises celu svoju istoriju igara…

    • xXLuckyXx

      @Black op, 31.08.2017 - 18:29

      Meni je Dusk(2017) dao nadu za gaming. Jako mi se igra svidjela jer općenito volim Doom, Quake i Serious Sam. Šta ti vrijedi 4k rezolucija u igri ako se nećeš zabavit. Makar je Dusk namjerno napravljen da izgleda kao iz 90-ih, vrti se na 4 Gb Rama i to je sasvim solidno za razdoblje računala od 2011 do 2015 godine. Inače zabavio sam se igrajući ju više nego sve igre koje sam igrao u zadnje tri godine.

  • IvanHR

    30.08.2017 - 17:31

    Zorane,dobar ti je special.

  • armin221186

    30.08.2017 - 18:13

    Ovo ide na štetu AAA naslova,koliko ja mogu zakljuciti danas su najigranije igre koje su veoma jedostavne i koje naravno imaju skinove i te gluposti, ali eto ocekujem ove godine povratak velikog igraca CoD-a, mozda CoD razvali te skinove cistom kvalitetom… teškoo… ali vidjet cemo…

  • vragec25cro

    30.08.2017 - 18:20

    Po meni sve to izgleda jednostavno.Kakvi igrači takve i igre.Da ljudi ne plačaju preorde early aces i ostale slične gluposti toga nebi bilo,a studio koji nije siguran hoče li igra biti dobra ili ne bolje da ju uopšte ne pravi.Zbog takvih i sličnih stvari gaming ide u k…. Više nemožeš nači neku normalnu igru gdje samo vještina odlučuje typa(cod 2,wolfenstein et)danas sve neke mikro transakcije packovi upgrejdovi i slično.

    • pleto

      @vragec25cro, 31.08.2017 - 08:29

      Svaka čast za ovu izjavu “a studio koji nije siguran hoče li igra biti dobra ili ne bolje da ju uopšte ne pravi”, upravo sam tako i ja razmišljao. Pa u svakom poslu ima rizika, zašto i oni ne prihvate svoje rizike.
      Svako tko napravi dobar posao zna da ce za njega biti plaćen, al ovi early access naslovi su čista muljaža, to ti je ono ajmo počet dobro da nam plate pa cemo ih kasnije shebat i sklepat nešto samo da opravdamo novac koji smo pokupili.. ako je piratstvo bila krađa gamera od developera onda je Early Access krađa developera od gamera!!!

  • Zvonimir Komar

    30.08.2017 - 18:32

    Važna tema i dobro napisan članak. Drago mi je za ovakve sadržaje na HCLu.

    Ono u čemu vidim nadu je da na PCu konstantno izlaze igre (gotovo ništa AAA, naravno) sa manjim i realnijim budžetom, originalne i bez ovakvih pizdunskih praksi. Dokle god je PC relativno otvorena platforma, te se uz to vidi i da itekako ima publike za ovakve manje igre, mislim da će taj aspekt tržišta PC igara jačati, dok će AAA sve dublje tonuti (ne mislim nužno financijski – tome se samo nadam -, već u smislu igara i praksi vezanih uz njih koje dobivamo).

    Ali svakako se slažem da ne treba 100% otkantati AAA, već vršiti stalnu konstruktivnu kritiku radi samoosvješćivanja gamera i posljedično njihovog bojkota nekih praksi, a podržavanja nekih drugih.

  • baDarmageddoN

    30.08.2017 - 19:08

    Već dugo tvrdim da su ljudi glupi. Kupac EarlyAccess sadržaja sam sebi kroji lošu budućnost. Naravno, mislim samo u gamingu- za dolazak novih igara. AAA igre postaje skoro nemoguće napraviti. Skupe su, trebaju odlično izgledati, trebaju čim širi raspon publike, trebaju iz prve imati čim više sadržaja. Ako to nije tako- problemi. No, sa EarlyAccess igara tih istih problema nema. Developeri su to zaobišli na način da im se plati za nedovršene stvari, pusta obećanja i još su igrači sretni. Dok ne izađe igra van. Ne alfa, nego “kompletna” igra. E, onda su problemi. Ideja odlična- izvedba promašena jer, kako kaže Zoran, ne postoji nikakvo pravilo. Nito jedno pravilo, a kamoli više njih.

    • Mister_Cro_Noob

      @baDarmageddoN, 30.08.2017 - 22:10

      Slazem se sa tobom i sa clankom od Zorana, ali jedine Early Access igre koje me nikad nisu razočarale niti prevarile su Rust i The Forest. Developeri se dodali sve sto su obecali i izveli su to izvrsno, a ovaj 4k ne brinite se raja je jos na 1080p, neće to otići jos dugo vremena.

    • baDarmageddoN

      @Mister_Cro_Noob, 31.08.2017 - 09:28

      Ima ih, naravno…ali su u manjini

    • Mister_Cro_Noob

      @baDarmageddoN, 31.08.2017 - 11:34

      Nažalost

    • funky0308

      @baDarmageddoN, 31.08.2017 - 13:15

      Jbga, kao i kod gotovih naslova – treba paziti sto se podrzava. Ja imam samo jednu igru u Early A. i to je Brick rigs kojega je mali htio. Kada ga vidim kolilo se zabavlja i kolilo mu je “to” super- nije mi zao 🙂 inace, rijetke bi igre podrzao u Ealry A. Ocito je sto se tu radi i to treba pod hitno zaustaviti. Pustiti male studije da se probijaju kroz taj pristuo prodaji i izradi igara – to mi je ok. Jedan Ubisoft ili EA nemaju sto traziti u Early Accessu

    • baDarmageddoN

      @funky0308, 31.08.2017 - 15:16

      Imaju…dodatnu zaradu 😛

  • rokonja

    30.08.2017 - 19:11

    Al si nagazio PUBG (npr. nema tu realno prelaza preko prepreka), al to je šugava realnost, a još realnije je da su gamer koji igraju neke današnje igre otišli k vragu (možda ih android i ipod uništio). Okorjeli sam fan PC-a gaminga bilo je tu i PS-a i Xbox-a, znam kako je nekad bilo a kako je sada (diskete su bile zakon, furaš njih 10 da staviš simcity iz-raran na njih i to je to).

  • matyX6

    30.08.2017 - 19:17

    Eh sad si me izbedirao Zorane. Dobar članak.

  • l)oolvl

    30.08.2017 - 19:34

    a ti im vjeruješ ?

  • l)oolvl

    30.08.2017 - 19:46

    zahvalite Steamu za takvu situaciju. Što mi je još žalosnije, izgleda kako se taj rak polako širi i na konzole koje su dosad bile otporne na takve stvari. Ali neki dan baš otvorim PS Store na PS4, a ono prepuno raznog poludovršenog indie smeća za koje nitko nije ni čuo, nekako me baš podsjetilo na Steam. Svejedno, mislim da nasreću ovakva situacija ne može još predugo potrajati jer jednom kad se tržište prekrca smećem, opet će doći do krize u industriji i preokreta ovih skroz bolesnih trendova. Jedino što ljudi trenutno mogu napraviti, kad bi bili malo pametniji, jeste ne podržavati Early Access, preorder, DLC-ove, loot boxove, pretplate i ostale gluposti koje nam pred našim očima uništavaju gaming.

  • Grimbold

    30.08.2017 - 20:27

    Kakav Jon Snow, to je Aegon Targaryen

  • Dilo_trasul

    30.08.2017 - 20:37

    Kad je hl 2 nastavljen u obliku epizoda a kasnije populariziran dlc djir kao nesto prihvatljivo,vec tada je barem meni sve otislo kvragu.

  • Drunkenstein

    30.08.2017 - 21:51

    Dobar clanak, ali bas deprimira. Uvik san bio pomalo staromodan, ne zato sta ne volin promjene, vec potpuno preziren vecinu danasnjih trendova. Da, sve je krenilo nizbrdo s DLC metodom, no i to je bilo puno prihvatljivije nego ovo sad. Ovo je dno dna.

  • blacklist0907

    30.08.2017 - 23:12

    Zato prije strucnih recenzija na ign-u i gamespotu nedam lovu za ništa vise

  • snooker

    30.08.2017 - 23:23

    upravo zbog ovog postoje pirati

    • Zara9

      @snooker, 30.08.2017 - 23:43

      pirati su postojali i prije tako da ovo nije razlog njihovog postojanja

  • HCM2A

    31.08.2017 - 01:34

    zato pametni znaju zasto se igre kupuju 12 miseci pa i vise nakon izlaska….Prvo ide gameplay…pa onda grafika….tako da kupiti igru nakon…2….3…4…5 godina ne znaci nista,ako je grafika zastarila ako je gameplay vrhunski….ja na svom prastarom racunalu…dovoljno da kazem gtx260….igram fallout new vegas….igra mi se toliko podvukla pod kozu da namjerno izbrisem save samo da mogu igrati iz pocetka….ono utukao sam 500 sati a da nisam zavrsio igru do kraja…..

    odustajem od pc gaminga i vracam se kuci….konzole….s njima sam zapoceo….1999 i ps1….ps4 pro ili novi box….Ali dok drugi budu kupovvali najnovije igre u om trenutku…ja cu igrati fallout 4,MGS V,Diablo III…..itd…itd….i niti jednu necu platiti vise od 20€…..dok vi budete igrali RDR2….ja budem igrao HZD….infamous…GOW3…Ratchet &Clank…..

    braco i sestre po video-gamingu…STRPLJEN SPASEN….da placam polu proizvod 60 €
    malo sutra…ja se strpim i za tu lovu nabavim 3,4,5 isto AAA igara

  • HCM2A

    31.08.2017 - 01:42

    Stalker igre sam nabavio cim su izasle kao pirat verzije…ali samo sam prvi prosao do kraja….jerbo sam uvik sebi govorio….slag se cuva za kraj….evo 2017 a ja tek prvog stalkera odigrao….obecanje ce biti ispunjeno..zadnje igre koje budem odigrao na svom racunalu..koji ove godine slavi 10 godina od kupovine…su upravo stalker…

    I to ne pirat verzije…nego sam na steam kupio na snizenju cilu trilogij…70 kuna….stalker nije igra to su IGRETINE…2017 godina a stalker pojede vecinu igara u svakom pogledu

  • pleto

    31.08.2017 - 08:31

    Early Access=piratstvo, samo sad ne kradu gameri

  • MaliMicek

    31.08.2017 - 08:52

    Ne kaže se bezveze: Ne kupujte mačka u vreči 😀 Odlična kolumna Zoki, bit u potpunosti pogođen, doista još od 2014. se slažem sa konstatacijom da je Early Access dobar ali samo u rijetkim slučajevima, večinu vremena služi pa ono grubo rečeno: “za pranje novca”. I odkad je na sceni nedovršenih proizvoda sve više i više, da ne kažem da je kvaliteta na silaznoj putanji.

  • Strahinja Radonjic

    31.08.2017 - 09:42

    I ja sam mislio da će biti tako ali sad kada su developeri PUBG-a videli koliko je zapravo igra uspešna te loot kutije nikada neće ni izbrisati jer žele biti kao CS: GO sa skinovima. A taman sam mislio i radovao se u isto vreme kako je nejzad prošlo ono ludilo sa CS: GO klađenjem i evo došao PUBG pa će tako doći i stotine novih PUBG sajtova za klađenje.

  • Strahinja Radonjic

    31.08.2017 - 09:47

    A taman sam mislio i radovao se u isto vreme kako je nejzad prošlo ono ludilo sa CS: GO klađenjem i evo došao PUBG pa će tako doći i stotine novih PUBG sajtova za klađenje.

  • rotkvica45

    31.08.2017 - 17:53

    Ja mislim da je u redu da neka indie igra na kojoj radi par ljudi koji stvarno nemaju novaca ode u early access kako bi ju oni mogli završiti. Ali kad mi ubisoft i slični rade isto, to je bezobrazno.

  • xXLuckyXx

    31.08.2017 - 18:23

    Ako se dobro sjećam, Early Access je počeo s Minecraftom u 2010-oj godini. Early Access je bio odličan do negdje 2016./2017. Stvarno šteta što se u svemu onome što je dobro nađe netko tko će to iskoristit za pare. Nema većeg primjera od No Man’s Sky-a, sva sreća pa sam pričekao koji mjesec da vidim šta će bit od te igre. Micro-transactions sam oduvijek mrzio, ali šta je tu je. Mislim da bi se trebalo ponovno vratit na zatvoreni developing i puštanje besplatne demo verzije igre prije službenog izlaska te igre.

  • Iris94

    03.09.2017 - 09:45

    Razlog zbog čega nemam pubg, i ne planiram ga kupiti. Apsolutno odbijam da kupujem igre koje su early acces. Doduše, cijena Pubga je prilično ok za ono što nudi.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?