HCL.HR

Top 5 najboljih događaja u gamingu 2017

Zoran Žalac 29.12.2017.   •   46 komentara


Na izmaku kalendarske godine prisjećamo se najvažnijih događaja, stvari i trendova koje nam je donijela 2017. Nakon pregleda loših vijesti, slijede one optimistične.

zelda smile

Uz naš jučerašnji tekst mogli ste se osvrnuti na gamersku godinu 2017. u pogledu manje dobrih i izravno loših događaja, situacija, praksi i trendova. Danas pak imamo nešto vedrije štivo pa ćemo proći kroz pet dobrih vijesti za gaming koje smo dokumentirali u 2017. godini. Naravno, optimistične je stvari uvijek teže nabrajati i opisivati pa će ovaj tekst vjerojatno biti nešto kraći i sažetiji, ali to definitivno nije dokaz da je cijela godina bila u banani. Dapače, bilo je tu nekih zaista odličnih stvari, samo ne za sve i ne za svakoga. Pa krenimo redom…

5. Najave dugo iščekivanih igara

Teško da će ikoja godina nadmašiti 2015. po najavama igara koje su brojni igrači tražili, ali 2017. je po tom pitanju bila dostojan konkurent. Pisao sam već malo o tome u nedavnoj kolumni, gdje sam spomenuo kako mi je drago što su napokon najavljeni Beyond Good and Evil 2 te MediEvil Remaster(ed). To su nova izdanja meni dragih serijala koji do 2017. nisu bili živi ni aktivni već više od deset godina. Po meni sasvim dovoljan razlog za reći: dobro je da se vraćaju. E sad, hoću li zbog toga zažaliti, vidjet ću kad igre izađu.

Osim tih dvaju naslova u 2017. je najavljeno još nekoliko traženih igara. Nintendo je na E3 sajmu imao kratku, ali nakon jako dugo vremena obećavajuću najavu za Metroid Prime 4. Također smo se morali prekrstiti i okrenuti triput oko svoje osi kada su nam potvrdili kako rade na punokrvnom Pokemon RPG-u za „veliku“ konzolu, a ne samo na još jednom izdanju za handheld (iako je Switch i to). Ne treba zanemariti ni to što su nakon četiri godine najavljene prve simulacije tenisa za aktualnu generaciju konzola, a najavljeno je i kako će Marvelovi Avengersi napokon dobiti visokobudžetnu igre.

4. Uspjeh AA igre Hellblade: Senua’s Sacrifice

Razvojni tim Ninja Theory u 2017. je lansirao svojevrsni eksperiment zvan Hellblade: Senua’s Sacrifice. Ova akcijska avantura na prvi pogled izgleda kao visokobudžetna igra – ima grafičku prezentaciju na zavidnoj razini, zvuk joj je fantastičan, a gluma nevjerojatna. Takve stvari u razvoju igara su skupe, no Hellblade je rađen s vrlo malim budžetom – manjim od deset milijuna dolara, što je danas sitniš. Kako je onda developer uspio napraviti to što je napravio?

hellblade-ss (16)

Odgovor na to dokumentirali su kroz seriju od tridesetak videa snimanih tijekom razvoja igre. Ukratko, pametno su investirali vlastiti novac od prethodnih projekata i radili kreativne rizike. Prvotni plan bio im je angažirati profesionalnu glumicu za glavni lik, no prilikom eksperimentiranja shvatili su kako je urednica video sadržaja idealna za tu ulogu – premda ranije nije imala nikakvog glumačkog iskustva. Takvim rizicima Ninja Theory je ostvario uštede, a bez izdavača koji bi im puhao za vratom, mogli su diktirati cijenu za svoj proizvod. S obzirom da nikada nisu ciljali na igru u trajanju od 50+ sati, Hellbladeu su odredili sasvim prihvatljivu cijenu od 30 eura, što se pokazalo kao pun pogodak.

Krajem godine doznali smo da je Hellblade postao profitabilan, prodavši se u više od pola milijuna primjeraka na PC-u i PS4 konzoli. Sami developeri nisu očekivali da će zaradu ostvariti nakon svega šest mjeseci, no to je samo dalo dodatan značaj poanti koju su nastojali demonstrirati – ima mjesta na tržištu i za srednju kategoriju videoigara, ne moraju ponudu činiti samo skupi projekti po cijeni od 60 eura i indie biseri po 15 eura. Nadajmo se samo da je pothvat Ninja Theoryja inspirirao ostale tvorce videoigara.

3. Gaming industrija u Hrvatskoj biva prepoznata

Ovo će vam možda zvučati smiješno, no u Hrvatskoj se tijekom 2017. o gamingu i videoigrama pričalo znatno više nego ikad prije. Pojam gaminga kao da se potiho uvukao u našu svakodnevnicu pa su se i naši news portali odvažili izvještavati o videoigrama. Usred Slavonije, najdepresivnijeg i najiseljenijeg kraja Hrvatske, H18 se ohrabrio otvoriti trgovinu specijaliziranu za hobi igranja videoigara. Po tramvajima se promovirala gaming oprema – do prije nekoliko godina rekao bih da se takvo što nikada neće dogoditi.

Značajan doprinos ovome dala su brojna događanja vezana uz gaming. Na samom početku godine vaš HCL sudjelovao je u organiziranju i vođenju Zagreb Gaming Arene. Istog mjeseca na Bug Future Showu u organizaciji kolega iz Bug-a pričalo se i o gamingu kroz domaću MakerBuino konzolu Alberta Gajšaka (koja će se btw. Uskoro predstaviti i na CES sajmu u Las Vegasu). Na osječkom Kulendayzu 2017 također se pričalo o radu u gaming industriji.

reboot-develop-2017-report-dan-1 (9)

Na proljeće je održano najveće regionalno okupljanje tvoraca videoigara na Reboot Developu 2017 u Dubrovniku. Sredinom godine najavljena je Vip Adria Liga, jedan od najvećih esports događaja u Hrvatskoj. Split je u jesen ponovno ugostio veliko Dota Pit natjecanje s atraktivnim ekipama i nagradnim fondom od dva milijuna kuna. Krajem godine održan je sajam poslova u domaćoj gaming industriji, Game Dev Career Day u organizaciji Machina Academyja. Najveći gaming događaj bio je pak Reboot Infogamer sajam koji je ove godine narastao kvadraturom i posjetiteljima omogućio da zaigraju hrpu igara, među kojima i nadolazeće hitove poput Far Cryja 5, The Crew 2 ili Detroit: Become Human.

Pored svih ovih događanja kojima je gaming bio zajednički nazivnik, čak se ni naša vlada više nije mogla praviti kako za industriju videoigara ne zna ili ne želi znati. U sklopu novih odredbi za zakon o audiovizualnim umjetnostima najavljeno je kako će se videoigre kod nas po prvi put zakonski klasificirati kao audiovizualna djelatnost, jednako kao i filmovi, serije i sl. Eto, dok je serijal videoigara The Witcher već nekoliko godina najunosniji izvozni proizvod Poljske, mi smo se u Hrvatskoj tek 2017. primakli tome da „kompjuterske i transmedijske igre“ uvrstimo među djela od državnog interesa.

zagreb-gaming-championship-2

Doduše, kako to kod nas biva, ovo je samo nominalni temelj koji bi developere trebao obvezati na upisivanje u registar Hrvatskog audiovizualnog centra. Dalje od toga vladajući organi za sada nisu razradili strategiju kojom bi se proizvođačima videoigara u Hrvatskoj na neki način pomoglo u poslovanju. No, ako je ovo tek početak, dobro je da se državna svijest o gamingu uopće i javila te da je Hrvatska u 2017. napokon pred ulaskom u 21. stoljeće.

2. Battle Royale je sada službeno podžanr

Neki će na ovo zakolutati očima i zapitati se kako je moguće da battle royale igre poput PUBG-a i Fortnite: Battle Royalea možemo nazvati dobrom stvari za gaming. Ta obje su u 2017. većinom bile nedovršene, a jedna je još uvijek loše optimizirana. To je istina, no ovdje ne bih razglabao o konkretnim igrama nego radije o novom podžanru koji su stvorile. Ne događa se svaki dan da se u gamingu rodi nova vrsta igranja. A još je impresivnije kad ta vrsta igranja evolucijski nastane iz nečega sitnijeg – prvo iz korisničkih modifikacija, zatim moda igranja, pa preko nekoliko eksperimentalnih naslova do sasvim zasebnih igara.

Pravo bogatstvo nekog medija je u širini istoga. Da su videoigre samo pucačine i utrkivanje, kad-tad bismo se zasitili ponude takvih igara. Iz istog razloga došlo je do razvijanja varijacija u žanrovima i kombiniranja istih u nove podžanrove. Battle Royale igre u suštini nisu drastično različite od svega što smo do sada igrali, ali jedinstvenim konceptom omogućuju neka nova iskustva i doživljaje. Nitko vam, recimo, ne brani da PUBG igrate kao pacifist dok god to možete; odnosno da ga igrate kao igru skrivanja od ostalih igrača.

Da vam budem iskren, u PUBG-u osobno ne vidim neku veliku zabavu, a Fortnite nisam još ni igrao. No, bez obzira što mi se te igre ne sviđaju ili me ne zanimaju, drago mi je zbog njihovog uspjeha. Drago mi je da je jedna potpuno nova igra na tržištu u 2017. prodana u preko 30 milijuna primjeraka i postavila rekord igranosti na Steamu – sad već nekoliko puta. Drago mi je jer je to dokaz da igrači prihvaćaju nove ideje i različite podržanrove od kojih se kasnije može razviti nešto sasvim treće.

Iako me PUBG ne privlači, jedva čekam vidjeti varijacije na njegovu tematiku. Pod tim ne mislim na jeftine imitacije i mobilna govanca zamišljena kao magnet za lovu. Pod tim mislim na inovacije koje će dolaziti prilikom nadmetanja različitih igara. Dugogodišnji sam fan Survivora i smatram kako se od battle royalea može napraviti i nadmetanje bez izravne PvP komponente, po principu igrač protiv okoliša. Jedva čekam battle royale igru obrnute tematike – jednu u kojoj će igrači bježati od centra prema rubu mape dok im se tlo pod nogama urušava. Battle Royale podžanr nosi toliko potencijala da ga je šteta otpisati samo zato što vam se PUBG ili Fortnite ne sviđaju.

1. Nintendo Switch

Poslije fijaska s Wii U konzolom, zlogluki proroci najavili su propast Nintenda. No, starješina gaminga uspio je izbjeći sve loše prognoze nakon nepune prve godine koliko je Switch konzola već u prodaji. Sama konzola unovčila je inovativnost hibridnog pristupa tako što je ujedno i kućna i prijenosna platforma. Pokazalo se da ljudi žele ozbiljniju zabavu u pokretu, zabavu koja se može mjeriti s onim što se nudi na ostalim konzolama. Switchu je to osiguralo zavidnu poziciju – umjesto da se izravno bori protiv Xboxa i PlayStationa, Nintendov se uređaj za igranje pozicionirao kao konzola koja je poželjna i onima koji već imaju neku od navedenih platformi.

Dakako, Switch bi bio samo malo bolji tablet za igranje da mu nije odlične ponude ekskluzivnih igara po fino odmjerenoj recepturi Nintendove kuhinje. The Legend of Zelda: Breath of the Wild i Super Mario Odyssey predstavljaju tako ponajbolja izdanja u tim vremešnim serijalima, a Nintendo se k tome još potrudio da ponudu upotpuni raznovrsnim žanrovima kroz igre kao što su ARMS, Splatoon 2 i Xenoblade Chronicles 2 – sve to u roku od osam mjeseci.

No, daleko najveća pobjeda Switcha ove godine je u tome što je ta platforma postala prava oaza za nezavisne proizvođače igara. U vrijeme kada je Steam pretrpan ogromnom količinom igara među kojima se indie biseri sve teže ističu, Switch je došao kao spasitelj te je, za razliku od Wii U konzole, već u prvoj godini dobio enormnu podršku indie developera. Na Switchu smo tako primjerice mogli zaigrati Stardew Valley, Shovel Knighta, Oxenfree i još hrpu drugih odličnih igara. Pristojnu podršku ponudili su i velike ribe industrije – Bethesda, Rockstar, Ubisoft i ostali.

Naravno, Switch unatoč svom uspjehu nije konzola bez problema. Uređaj je imao tehničkih problema s JoyConima, neke igre ipak nisu uspijevale dostaviti prihvatljive performanse ili su dolazile u sadržajno siromašnijim verzijama nego na drugim platformama. Kod nas nije bilo problema s dostupnošću konzole, no ostala tržišta muku su mučila s kroničnim nedostatkom konzola u prodaji. Funkcionalnosti samog uređaja koji košta 300 eura dosta su limitirane izvan sfere gaminga pa konzola nema ni najosnovniji internetski preglednik. No, ništa od toga ne umanjuje uspjeh ove platforme u vrijeme kada se sve češće može čuti da više nećemo vidjeti nove generacije konzola nego ćemo sve igre streamati preko interneta. Uz Nintendo Switch takva budućnost odgođena je na još neko vrijeme; a možda je i bolje da je tako.

Označeno sa:

Komentari (46)

  • coksy

    29.12.2017 - 22:36

    Odličan članak 😀 .. Samo mala greška u odlomku vezan za battle royale, PUBG je prodan u 30 milijuna primjeraka, ne 30 milijardi xD

    • Negan

      @coksy, 29.12.2017 - 22:40

      S obzirom kak se prodaje, haha..

  • baDarmageddoN

    29.12.2017 - 22:43

    Slabi neki top 5 najboljih događaja. Makar su mi 3 i 1 interesantni. 3 jer je Reboot meni blizu i općenito fenomenalan a 1 jer će Switch 2 ili neka nadolazeća PS hibridna konzola ponuditi za sve to što Switch trenutno nudi uglavnom fanovima njihovih ekskluziva po toj cijeni 😀 Ne mislim na nedostatak interneta, glasovne komunikacije, slabog frejmrejta sa padanjem istog nego ono što Switch ne nudi- prijenosnu konzolu koja nudi igranje i multiplatform naslova barem u 1080p30 (stabilnih) 😀

    • Oblakoder

      @baDarmageddoN, 30.12.2017 - 00:51

      Pa ovako poznati provokatoru 😉 moram da te pitam na kojoj to konzoli nema pada fps-a? Interneta ima na Switchu jer da ga nema ne bi mogao igrati online igre, sto znaci ima interneta ali nema web browsera. Neke aplikacije su se pojavile u odredjenim zemljama pa ne vidim razlog da se uskoro ne pojave i ovde. Vise ne insistiras na 4k 60fps sad moze i 108030fps :D? Usao si na ovu vest, video da je Nintendo Switch dogadjaj broj 1, a onda ustanovio da od HZD nema ni traga ni glasa i krenuo si da jebavas od muke 😉

    • baDarmageddoN

      @Oblakoder, 30.12.2017 - 01:07

      Opet nisi popio lijek?

    • m4r1ju4n

      @baDarmageddoN, 30.12.2017 - 07:09

      dežurni lejmer HCL portala je opet u pogonu. opet će on o nintendo fanovima i svemu ostalome što nije ps4 i rezolucije. žalac je u tekstu zaboravio napomenuti visoke cijene dodataka da Switch postane uistinu funkcionalna konzola hibridnog tipa. sjećam se izlaska Sony PSP konzole ali sam nakon vrlo kratkog vremena mogao kupiti rezervnu bateriju puno većeg kapaciteta koja je šišala jedan GBA po dužini trajanja pa je igranje sa UMD diskovima bila prava poslastica. jedino što tada nije bilo cool jest inzistiranje na njihovim memorijskim karticama što je vjerojatno pokopalo veći uspjeh PSP konzole. također je zaboravio istaknuti i preuranjeni izlazak konzole na tržište, mučenje sa nabavom memorijskih modula i redovi za čekanje Switcha te lutrijsko dobijanje Switcha na japanskom tržištu. očigledno Nintendo i nije očekivao takav uspjeh pa mi vlasnici Switcha smo zakinuti za punu online funkcionalnost koja je postala standard izlaskom šeste generacije kućnih konzola (PS3, X360, Wii)ali se eto nadamo jer homebrew ekipa je otključala dosta stvari koje su skrivene kao mogućnost. u jednom sam davnom postu napisao nešto što se doima kao izazov ali ću to opet ponoviti. strpaj hardware PS4 slim konzole strpati u tablet od 6,2 inča sa dva funkcionalna HD rumble kontrolera i aku baterijom koja će imati trajanje 3 sata. kada to uspiješ ja ti skidam kapu i onda slobodnu pljuj po Switchu jer na to imaš pravo.
      ono što bi se moglo malčice zamjeriti autoru teksta jest količina kvalitetnih premium i indie naslova što se vidi u izboru za Zlatnog Dabra pa je komotno mogao ovaj tekst imati i šesti podnaslov da nadmaši onaj tekst o pet najgorih ove godine.

    • baDarmageddoN

      @m4r1ju4n, 30.12.2017 - 09:41

      Što sam ja rekao da nisu istine? Nintendo ima daleko najjaču postavu igara a daleko najlošiji hardver. Svaki hardver van ekstra PCa ima mane. Moj VR najviše od svih. Ali ja to prihvaćam tako kako jeste. Ps4 je također imao probleme sa kontrolerom i do dolaska Proa sa frejmrejtom. I ja sam to komentirao. 2 kontrolera sa morao mijenjati zbog problema. Neki dan sam kupio 4TB eksterni hard za manje igre za Pro jer je 1TB (800GB) premalo memorije. Da se o temi govori o Xboxu spomenuo bi da nemaju niti jednu ekskluzivu jer ja igram te koje su dobre na pCu. Da se govori o pCu spomenuo bi preskupe grafičke (a netko drugi ram i ssd) jer sam planirao na 1080 Ti otići ali ne volim plaćati previše. Da se govori o Samsungu i iPhoneu rekao bi kako su im novi modeli stalno preskupi i da ne bi platio iznad 4000kuna nikad za mobitel. Da se govori o vRu rekao bi da makar pruža najviše imerzije, niski frejmrejt postaje filmski ugođaj kod bržih kretnji, slaba rezolucija ne može potpuno opustiti mozak da uživa, povremeni blur isto zna smetati… Ali tema je Switch. Najprodavanija nintendova konzola. Igre koje tamo izlaze su kao da izađu sa duge. No…slabi je third party support zbog slabog hardvera a kada i dođe igra tamo ona je skoro gola a skupa ili skuplja nego na drugim platformama, memorija je u današnje vrijeme manja nego na pCu prije 12 godina što je ‘”fenomenalno”, konzola nema minimum toga što su x360 i ps3 nudili van igara, kontroleri su taman da jesu…očito se moralo štedjeti na njima makar ja osobno ne bi… Što sam ja sada lagao? Navedi jednu stvar.

    • dandelion

      @baDarmageddoN, 30.12.2017 - 16:40

      uzalud ti gigabajti,terabajti,skupe komponente,možda ipak dođeš pameti pa zaigraš remek djelo na konzoli tebi ispod časti “Its a me,Mario!”yahoooo

    • m4r1ju4n

      @baDarmageddoN, 30.12.2017 - 16:43

      ako me pamćenje ne vara, još nisi stavio PS4 slim u tablet od 6,2 inča. kad to napraviš, javi svima. dečki koji su radili rocket league i doom za Switch govorili su o problemima programiranja za Switch ali igrajući rocket league ne stignem primjetiti loše teksture i ostalo. za kraj, što se tiče3rd party podrške puno je veća na početku distribucije Switcha, pogledaj na jubito najave za Switch igre 2018. godine i vidjet ćeš da ih ima više nego dovoljno.

    • baDarmageddoN

      @m4r1ju4n, 30.12.2017 - 16:52

      Nisam ali neću plačati nečiji loš pokušaj…

    • Goran1234

      @baDarmageddoN, 31.12.2017 - 08:48

      Joj prijatelj…to što navodiš o npr Switch 2,pa koliko bi to koštalo??600e?

    • baDarmageddoN

      @Goran1234, 31.12.2017 - 11:29

      Pa neće doći ove godine… Valjda za 3-4. Onda bi trebalo biti oko 300€ Ovakav Switch je preskup. 200 do 250€ još nekako za to što nudi

    • Oblakoder

      @baDarmageddoN, 31.12.2017 - 12:06

      Digital Foundry momce pa to kad dodje za 3-4 godine tebi ce to opet biti malo. Moras da menjas pristup gamingu ili ce tu uvek biti malo, uvek ce ti faliti barem jedan piksel :)

    • baDarmageddoN

      @Oblakoder, 31.12.2017 - 12:42

      Piksel? Pad frejma. Nikakav piksel. Opet moram povezati lošu grafiku VRa i Switcha? Uopće mi grafika nije bitna, frejm je jako bitan. Neću u današnje vrijeme igrati na nečem što nema barem 30 stabilnih frejmova i 1080p rezoluciju. I gdje je problem? Ti radi što želiš, ne znam zašto me svi napadaju ako ja ne prihvaćam manje od onoga što zaslužujem. Ako ti i takvi to prihvaćate, tko vam je kriv? Slavite boga nintenda i uživajte 😀

    • Oblakoder

      @baDarmageddoN, 31.12.2017 - 13:24

      Neću u današnje vrijeme igrati na nečem što nema barem 30 stabilnih frejmova i 1080p rezoluciju??? Cekaj odbices da igras neke od najboljih igara danasnjice zbog frejma i rezolucije? Tuzno sta drugo da ti kazem :). Nije stvar da je Nintendo bog, ja to nigde ne tvrdim cak sta vise Sony je odlicam, ima vrhunske ekskluzive i generalno mnogo vise igara nego Switch, uostalom to je logicno jer je mnogo duze na trzistu. Nikad nisam proklinjao PS4 sto nije hibrid konzola i ako mi taj koncept najvise odgovara, ne kmecim zato sto ni on nije sposobna da sve igre izgura u 1080p30fos, a da ne pricam sto su ljudi sa 500gb konzolom u mnogo vecim problemima nego vlasnici Switcha sa 32gb, pa tamo i fizicka izdanja zauzimaju po 80gb prostora. Ja cu u toku sledece kodine dostici cifru od 10 najvecih Switch ekskluziva i necu ni zagrebati po toj jadnoj i bednoj memoriji sto na PS4 konzoli nije moguce. Stalno kmecite za cenu Switcha i totalno ste oduzeti od stvarnosti! Evo hocu ja portable Sony konzolu koja staje u dzep, ima najmocniji Tegra cip, 4k display, 8gb rama i hocu da kosta 100 eura 😀

    • baDarmageddoN

      @Oblakoder, 31.12.2017 - 13:29

      Da su igre tako dobre kupio bi Switch tablet odavno. Ali nisu tako dobre kao što ih ti predstavljaš…

    • Oblakoder

      @baDarmageddoN, 31.12.2017 - 14:01

      Ne predstavljam ih ja to moras da utuvis u glavu! Znaci ovako Zelda je pobednik The Game Awardsa, a Odyssey je zajedno sa Zeldom jedna od najbolje ocenjenih igara ikad. Pa majku mu nisam ja radio sve te reviewe :D. Generalno sve Switch ekskluzive su ili dobre ili najbolje u istoriji, a onih losih na tvoju veliku zalost nema. Svaka njihova igra je vrh ponude tog zanra i sto je najvaznije svaka je zabavna, dovoljno inovativna, a pojedine su unikati na trzistu kao Arms i Splatoon 2. Ljudima je pun k… od copy paste konzola, od igara sa slicnom tematikom, pokusavaju da pobegnu od sivila i tu je Nintendo jedini spas. To ti je oaza za ljude koji zele da se zabave, nisu robove tehnike i sto je najvaznije ne gledaju igre Digital Foundry ocima 😉

    • crolink07

      @Oblakoder, 31.12.2017 - 14:11

      Ajde ne žesti se,haha.babarabaDargedon je kupio Switch i igra se na njemu,kao da je blesav ne zaigrati najbolje igre današnjice jer on to zaslužuje.Ovako piše da te iznervira,vjerojatno jer si mu drag,zadirkuje te😀

    • Oblakoder

      @crolink07, 31.12.2017 - 14:16

      I on je meni jako drag momak :)! Da mi nije drag ne bih ni pokusavao da mu otvorim oci, otgnem iz kandzi tehnike, vratim na pravi put… Nisam besan, cak sta vise smiren sam i hladan kao spricer. Jednostavno ne postoji nacimn da me ovde neko iznervira :)

    • baDarmageddoN

      @Oblakoder, 31.12.2017 - 14:39

      Hahaha. Evo. Od prvog siječnja neću više 😛

    • baDarmageddoN

      @crolink07, 31.12.2017 - 14:37

      Naravno da ga imam. Makar, sada što god da kažem ovaj neće vjerovati. Da uploadam na net sliku sa njegovim nadimkom uz ovaj tekst da ga uvjerim da ga samo vrlo dobro zajebavam zbog dosade?

    • Robotz

      @Oblakoder, 01.01.2018 - 13:37

      On je cooler hipster kojega nitko na svijetu osim njega i njegove mame ne razumije,7 milijardi puta vidjen primjer man childa ili naprosto childa od 13-15 godina koji kao i svi mi u tim godinama misli da mu govno ne smrdi i da je pametniji i posebniji od svih drugih.
      I sa tim rtrd hipster cooler mindsetom propusti odlicnih igara 😀
      Cemu ga kriviti on je na gubitku ne mi.

    • m4r1ju4n

      @baDarmageddoN, 31.12.2017 - 14:24

      ma ne mogu vjerovati. mislim da je zavjera Switch fanova krvavih očiju kriva za visoke ocjene Switch ekskluziva. spasi Hrvatsku i HCL portal ispaljivanjem metka u glavu. ali u tvom slučaju je to pucanj u prazno. jadni mi.

    • baDarmageddoN

      @m4r1ju4n, 31.12.2017 - 14:37

      Ti nisi zanimljiv ko Oblakodaner, on je pravi fan 😛

    • Oblakoder

      @baDarmageddoN, 31.12.2017 - 14:47

      Cek pa zar nisi rekao da sam ja fanatik, a ne fan? Zasto mi sad oduzimas tu titulu? To da li imas Switch je veliko pitanje ali sam misljenja da ces ga pre ili kasnije imati, jednostavno gamercina koji se javno hvali da ima mnogo para nece moci odeleti najmocnijoj igrackoj konzoli tog tipa 😀

    • baDarmageddoN

      @Oblakoder, 31.12.2017 - 14:50

      Ponašaš se kao fanatik, van Nintenda ne znaš i ne priznaješ ništa. To je ograničeno 😛 A Switch imam od badnjaka, dobio na poklon. Sam ga ne bi kupio do dolaska 3D Pokemona, kao što sam rekao 😀 I daj me nemoj sa tim “najmoćnijom”. Zvuči toliko pogrešno da ne mogu reći

    • Oblakoder

      @baDarmageddoN, 31.12.2017 - 14:58

      Pa jel ima nesto mocnije, a da stane u dzep, dobro dobro da stane u malo veci dzep :D? Tacno znam sta ces sledece napisati pa zato napominjem malo veci dzep. Toliko gluposti od pojedinaca da covek mora biti fanatik da bi se izborio sa svima vama? Za Switch ne moras da saljes slike nego posalji friend code to ti je dovoljan dokaz…

    • baDarmageddoN

      @Oblakoder, 31.12.2017 - 15:02

      Smartphon 😀

    • Oblakoder

      @baDarmageddoN, 31.12.2017 - 15:23

      Smartphon kao smartphon, priznajem zna imati impresifne specifikacije, pogotovo oni od 1000 eura ali cak ni za njih nisam siguran da su jaci po grafickoj snazi od Switcha, da mogu da izguraju igru poput Zelde, a da se pritom ne istope i ne raspadnu u paramparcad :). Switch komponente su posebno prilagodjene igranju video igara dok to kod telefona nije slucaj tako da pusti te brojke, nije sve u ciframa…Sto se tice Switcha 2 i mene raduje ta pomisao da cu ga imati jednog dana ali nemoj stalno trcati pred rudu, sve u svoje vreme :)

    • Oblakoder

      @Oblakoder, 31.12.2017 - 14:59

      Zaboravih dodati da ti to zasluzujes 😀 😀 😀

    • baDarmageddoN

      @Oblakoder, 31.12.2017 - 15:12

      Zaslužujem nešto bolje 😀 switch 2

    • dandelion

      @baDarmageddoN, 31.12.2017 - 15:30

      Hehe,postalo je žestoko,ako ovako nastavite,eto nama prvog vjenčanja na HCL-u.

    • Robotz

      @baDarmageddoN, 01.01.2018 - 13:35

      “daleko najlosiji hardwer” ok posteno po toj logici Ps3,ps4,ps4pro i svaki Xbox edition koji ima su obslete jer PC naprosto ubija boga u njima od rezolucije,FPSa i customizacija po tvojoj logici PS i Xbox ne valjaju jer imaju daleko najlosiji Hardwere or mid i high end gaming PCa ?

      Nije stvar jel lazes ti ili ne stvar je da smaras sa tehnickim opcijama nitko ne govori da je Switch tehnicko cudo da kojem igras BOTW u 4k u handheld modu zelimo ti reci bez obzira na prosjecan hardwere Switcha konzola i igre za nju su fantasticne.

    • baDarmageddoN

      @Robotz, 01.01.2018 - 21:13

      Ali PC od 3000 kuna i ps3 od 3000 kuna i xbox od 3000 kuna i switch od 3000 kuna? To usporedi, a ne PC za potencijal od 40 somova. Daj malo pameti kad već pametuješ!

    • baDarmageddoN

      @Robotz, 01.01.2018 - 21:14

      Ne ps3 nego ps4… Na ovu generaciju sam mislio. Isti cijenovni rang a sasvim drugačije performanse. S time da PS4 još uvijek ima daleko više kvalitetnih ekskluziva nego Switch. Što je je

    • hyperion

      @baDarmageddoN, 30.12.2017 - 01:04

      A vidi vraga našao je 5 najboljih stvari. Nisam još čitao ali kad vidim da je jedna od njih “najave za iduće godine” vidim da je navučeno hahah.

  • AWPAssasin_69

    30.12.2017 - 00:54

    po meni 3 i 4 je stvarno veliki uspjeh svim gamerima je drago cuti da i hravtska biva prepoznata u gamingu

  • Saren

    30.12.2017 - 04:18

    Super clanak Zorane :) Slazem se da je odlicno sto se netko konacno sjetio uvrstiti gaming u audivizualnu djelatnost tj. ozakoniti to. Kako autor kaze – jos je puno posla sa time al definitivno dobar korak unaprijed. HCL, Bug Future Show te Reboot takodjer puno pomazu i oko po meni samih gaming okupljanja te razlictih prezentacija jer se dosta zanimljivoga i korisnoga moze vidjeti i cuti iz prve ruke i drago mi je da se to takodjer prepoznaje sve vise iz godine u godinu (ako bog da konacno da i ja odem sljedece godine na bar nesto od toga umjesto da nazalost citam samo o tome xD) ^^ Prica oko malog razvojnoga studia Ninja Theory i odlicne (meni) Senua’s Sacrifice igre je fakat nesto nevidjeno i tjera te da se zapitas ako mali tim kao Ninja Theory i nesto srednje veliki tipa CD Projekt Red mogu izdavat odlicne AA i AAA igre sa troduplo manjim budzetom od neznam jednog BioWarea, DICE-a, Sledgehammer Games-a i ostalih uspije napraviti kvalitetan proizvod a navedene (a nazalost i mnoge druge velke firme) ne onda se zapitas tko je tu lud lol. Nadajmo se jos takvih odlicnih projekata i drugih razvojnih timova poput naseg Croteam-a i Gamepiresa da sa svojim igrama (i onim nadolazecim) naprave velike uspjehe u 2018-toj :) Sta se Battle Royale igara tice nemogu se vise sloziti sa autorom – kao da si mi citao misli Zorane lol. Iskreno same igre mi se ni najmanje svidjaju iz vise razloga, ali kako si ti naveo – ” da igrači prihvaćaju nove ideje i različite podržanrove od kojih se kasnije može razviti nešto sasvim treće” – u potpunost se slazem tu. DOTA je nastala kao online mod WC-3, CS kao Half Life-a itd. Tako da ako je Battle Royale nastao kao modifikacija Arme onda tko zna sto se jos moze izroditi iz samoga zanra tj koja podmodifikacija – sve u svemu bit ce zanimljivo za pratit daljnji razvoj situacije sa zanrom ^^

  • crolink07

    30.12.2017 - 08:39

    Po meni je Nintendo Switch događaj godine.Bilo je još lijepih stvari ali ništa ni blizu igranja AAA naslova tj. franšiza za koje si siguran da će biti vrh jer tu Nintendo nikad ne zezne stvar,a još možeš i birati hoćeš igrati na TV-u ili pod borom u sjeni,na plaži,kao ja.

    • Oblakoder

      @crolink07, 30.12.2017 - 11:32

      Nintendo Switch sa svim svojim mogucnostima, prednostima , manama i biserima od igara je definitivno najveci dogadjaj 2017 godine. Kad igras njihove igre imas osecaj ciste zabave, obuzme te nostralnija bez obzira sto se radi o modernim igrama. Kad se setim Zelde i prvih minata u igri, najblaze receno fantastican osecaj, taj svet te prosto guta i ne da ti da izadjes iz njega narednih 200 sati. To nije samo igra to je najlepsa bajka na svetu :). Na zalost dobar deo danasnjih gamera kvalitet igre meri brojem piksela, a konzole posmatra kroz proste brojke njenog hardwera, zaboravljaju sta je prava snaga svake konzele i za takve Switch je fail. Da se ne lazemo igrao sam mnogo graficki impresivnih igara kao sto su Metro Last Light, BioShock Infinite, Rise of the Tomb Raider itd, a zapravo ni jednu od njih nisam igrao zbog grafike :). Sve u svemu imam para da kupim najsnazniju konzolu ikada One X ali to nikad uraditi necu jer ne pripadam toj grupi gamera 😉

    • crolink07

      @Oblakoder, 30.12.2017 - 11:58

      Baš nas briga za ostale gamere, tko im je kriv? Mi smo igrali najbolje igre na Switchu a dobre igre na PS4 su samo dodatak odličnoj godini.Nadam se da će i iduća biti jednako dobra ili čak i bolja,volio bih uhvatiti više vremena za PC koji sam potpuno zanemario,privlači me Divinity 2,ali nikad se ne zna,možda dođe na četvorku kao jedinica,ili možda čak i na Switch.

    • Zoran Žalac

      @crolink07, 30.12.2017 - 12:04

      Dolazi Divinity 2 na konzole skorto 90%, framework je već napravljen s PC verzijom, ali ne bih preporučio igranje na konzoli, jednostavno nije isto iskustvo s gamepadom i dosta uspori igru.

    • crolink07

      @Zoran Žalac, 30.12.2017 - 12:21

      Hvala na informaciji,onda PC verzija.

  • Edomedo

    30.12.2017 - 18:46

    Ja mislim da je Battle Royale definitivno događaj godine jer do sada 70 posto igrača nije znalo za takvu vrstu igre, možda se varam ali kad je izašao PUBG (trenutno najpoznatija Battle Royale igrica kao i Fornite jer je besplatna) svi su počeli igrat Battle Royale što znači da je došao novi žanr igara tako da po meni to je definitivno događaj godine!! Nadam se da će PUBG izaći za PS4 što prije jer imam osjećaj da će na PS4-u osječaj biti puno bolji.

  • Virty

    31.12.2017 - 09:33

    Ni jedan od nabrojanih ne spada po meni u top 5.
    Za switch bi se jos i mislio, ostali su na margini.

  • moordrak

    01.01.2018 - 21:32

    Ne bih rekao Switch, rekao bih Nintendo je događaj godine. Napravili su nekoliko odličnih, unikatnih igara koje se još uvijek prodaju kao vruće kifle, izdali su novu platformu koja je ekspresno postala globalni hit, a struka i igrači su im od nagrada dali sve što su mogli. Ne moram se osobno slagati sa tim izborom, ali tako stoje stvari.

    Dodao bih možda još jednu pozitvnu stvar koja je također obilježila ovu godinu:
    Singleplayer. Da, možda multiplayer igre vladaju tržištem ali najbolja igračka iskustva ove godine su pružile upravo igre koje imaju odličan singleplayer: Nier Automata, Horizon zero dawn, Gravity Rush 2, Zelda, Hellbalde, Divinity Original sin 2, Prey, Wolfenstein 2 … vjerojatno sam preskočio još neku ali ove godine smo definitivno imali odličnih singleplayer igara.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!