HCL.HR

Deset najboljih PlayStation VR iskustava

Zoran Žalac 23.10.2017.   •   21 komentara


Ulazak u svijet virtualne stvarnosti od ove je jeseni povoljniji nego prije, a u ovom članku otkrivamo zbog kojih se igara vrijedi odvažiti na njega.

psvr-farpoint

PlayStation VR nedavno je obilježio svoju prvu godišnjicu postojanja i premda je na naše prostore došao prije devet mjeseci, PSVR je već dobio svojevrsno sniženje cijene. Službena cijena mu je ostala ista – 3299,99 kuna, no sada je u tu cijenu uključena i PlayStation kamera (koja je ionako obavezna za korištenje PSVR-a). Štoviše, Sony je za Europu pripremio paket u kojemu za navedeni iznos dobivate PSVR headset i Gran Turismo Sport. S obzirom na to da GT Sport samostalno košta 449 kn, ovo je odlična ponuda, pogotovo jer u paketu dolazi novi, ažurirani model PSVR-a koji će vam između ostaloga omogućiti da ga koristite uz HDR prikaz na TV-u, ako vaš televizor ima tu funkciju.

Sve je to lijepo i sjajno, no nismo li nedavno imali tekst u kojemu smo o PlayStation VR-u pisali uz izraženi skepticizam? Istina, budućnost je još uvijek vrlo neizvjesna za VR gaming općenito, i situacija nije sasvim stabilizirana tako da bi VR igre mogle ispuniti svoj potencijal. Međutim, da ne bi ispalo kako VR nema svojih čari (jer to definitivno nije točno), u ovom tekstu donosimo argument s pozitivne strane i navodimo iskustva zbog kojih se isplati uploviti u taj svijet virtualne stvarnosti.

Listu najboljih igara s podrškom za VR kreirali smo oko Sonyjevog PlayStation VR-a jer je to još uvijek najisplativiji VR uređaj na tržištu namijenjen igranju. Uz to, PSVR još uvijek ima neke ekskluzive zbog kojih bi mnogima mogao biti prvi izbor za upoznavanje s virtualnom stvarnošću. Upravo s takvim ekskluzivama i otvaramo ovu listu.

Resident Evil 7

Ako vas nije strah i svjesno tražite nešto što bi vam ubrzalo otkucaje srca povodom skorašnjeg Halloweena, nema bolje preporuke od Resident Evila 7 u VR modu. Osim što ima pametno riješene kontrole i dovoljno jasne postavke za ugodan boravak u virtualnoj stvarnosti, Resident Evil 7 je sam po sebi odlična survival horor igra. Dovoljno je samostalna pa ne morate biti poznavatelj serijala da biste se u njoj snašli, a opet, za sve one koji su uz Resi od samih početaka ima tu nekih zgodnih iznenađenja.

Gran Turismo Sport

Ako planirate nabaviti novi PSVR, trenutno ga je najbolje kupiti uz ranije spomenuti paket s Gran Turismo Sportom. Ako ne obilazite razne sajmove automobila, GT Sports će vam biti jedinstvena prilika da iz prve ruke vidite kako izgledaju kabine nekih nabrijanih jurilica, te kako se iste ponašaju prvi velikim brzinama. Ruku na srce, GT Sports se može igrati u VR-u samo kroz zasebni mod u kojemu utrkivanja i nije naročito uzbudljivo. Ipak, i kao takav je bolji izbor nego Driveclub VR jer izvan VR okruženja ionako dobivate sasvim solidnu simulaciju vožnje koju ne možete pronaći nigdje drugdje nego na PlayStationu 4.

Rigs: Mechanized Combat League

Rigs je igra koja traži smiren želudac u napucavanju s robotiziranim napravama, no trenutno je jedna od boljih igara za kompetitivni online multiplayer u VR-u. Na raspolaganje vam daje 24 različita Rigsa kroz četiri klase koje možete koristiti u tri vrste mečeva. Jedan od razloga zašto Rigs ističemo u ovome tekstu je taj što ga tijekom ovog mjeseca možete dobiti besplatno ako ste pretplaćeni na PlayStation Plus uslugu.

Farpoint

Farpoint je primjer prave PSVR ekskluzive na kojoj vlasnici drugih VR uređaja zavide. Radi se o znanstveno-fantastičnoj pucačini iz prvog lica koju možete igrati samostalno ili uz pomoć prijatelja putem mrežnog co-op moda. Lov na vanzemaljce i istraživanje nepoznatog stranog planeta posebno je atmosferičan jer je ovdje riječ o jednoj od vizualno najatraktivnijih igara za PSVR. A dojam igranja moguće je dodatno poboljšati i uz PSVR Aim kontroler u obliku puške. Odlučite li se za kupnju istoga do kraja ove godine, u paketu s igrom možete ga nabaviti za 549 kuna.

PlayStation VR Worlds

PlayStation VR Worlds sam po sebi nije igra već kolekcija manjih igara koje demonstriraju što je izvedivo uz PSVR. Na ovoj ga listi navodimo zato što ga možete pronaći u određenim paketima zajedno sa samim PSVR-om. The London Heist igra nudi jedno od zanimljivijih napucavanja čak i s DualShock 4 kontrolerom dok vas Oceans Descent spušta u morske dubine u kakve se vjerojatno ne biste usudili poći da niste u virtualnoj stvarnosti. VR Luge nudi ludo adrenalinsko spuštanje niz cestu, a Scavenger’s Odyssey put u nepoznatu svemirsku nebulu.

Star Trek: Bridge Crew

Kad smo već kod svemira, jedno je iskustvo neponovljivo izvan virtualne stvarnosti. Upravljanje svemirskim brodovima u Star Trek: Bridge Crewu je intenzivno iskustvo, pogotovo ako u multiplayeru pronađete još troje igrača za svoju posadu. Svaki član posade ima ključnu ulogu tako da su komunikacija i koordinacija među igračima najvažniji, a i najzanimljiviji dio ove igre. Ako ste sanjali da ćete jednog dana moći polagati ispit Kobayashi Maru, taj dan je došao uz Star Trek: Bridge Crew.

DiRT Rally

Samo su rijetki ljudi dovoljno ludi da sjednu u auto i provozaju ga po ekstremnim terenima u sklopu rally natjecanja. Srećom, uz DiRT Rally ne morate biti toliko ludi jer vam virtualna stvarnost približava svu napetost te vrste utrkivanja. Blatne staze, maglovito vrijeme i izazovne zavoje u DiRT Rallyju uz PSVR možete ekskluzivno voziti uz pomoć stvarnog „suvozača“ koji ima zadatak davati vam informacije o stazi i nadolazećim zavojima. Nije preporučljivo pokraj sebe imati nekoga tko ne zna što radi, ali kad se nađu dvojica smotanih, ili dvojica vještih – zabava je u VR modu ove igre zagarantirana.

Superhot VR

Brojne igre još uvijek imaju problem s mehanikom kretanja u VR okruženju. Pucačina iz prvog lica zvana Superhot potpuno je idealna u tom pogledu jer ima jedinstvenu mehaniku – vrijeme u igri kreće se jedino kad se vi krećete. Ako ste se ikada poželjeli izmicati metcima u tzv. bullet-timeu kao Neo iz kultnog filmskog serijala Matrix, ovo je igra za vas. Ovo je također jedna od onih igara koje su zapravo postale bolje u VR izdanju te im je to preferirani mod igranja.

Arizona Sunshine

Zar ste mislili da će ovaj tekst proći bez uvrštavanja zombija? Ma dajte, molim vas! Resident Evil 7 kreirao je neke nove kreature, no survival horor pucačina Arizona Sunshine vraća nam naše stare prijatelje zombije. Ovo je uz Farpoint druga igra kojoj najprirodnije odgovara PSVR Aim kontroler jer je svima dobro poznato da se zombiji zaustavljaju preciznim hitcima u glavu. Arizona Sunshine daleko je od razine onoga što nam se za PS4 sprema u budućnosti (mig na Days Gone i The Last of Us: Part II), ali je do te budućnosti pristojan trening.

Batman: Arkham VR

Najstariju VR igru na ovoj listi nismo mogli zaobići iz jednog jednostavnog razloga – i dan danas ostaje neopisivo kul promatrati se u ogledalu kao tamni vitez grada Gothama. Batman: Arkham VR je još uvijek najbolji primjer detektivske igre u virtualnoj stvarnosti, a ako vam je tlaka oblačiti masku i plašt za Halloween, provjeravajte sniženja i popuste jer bi ova igra vrlo lako mogla pojeftiniti ove jeseni.

Zaustavit ćemo se na deset igara, ali i napomenuti da podrška za PSVR tu ne staje. Idućeg mjeseca stiže Skyrim VR, a tvorci proslavljenog Until Dawna spremaju nam novu horor avanturu The Impatient. Unatoč tome što je budućnost VR igara neizvjesna, ako ste zainteresirani za ovu tehnologiju i ovaj imerzivni oblik zabave, probajte si u hrpi eksperimentalnih stvari priuštiti upravo ova iskustva koja smo vam naveli.

Komentari (21)

  • Sandman

    23.10.2017 - 22:42

    Ja mislim da PS Worlds nije besplatan,nego je samo onaj demo disc 🙂

    Dok sam kupovao PSVR naknadno sam kupio i PS Worlds

    • besantesteras

      @Sandman, 27.10.2017 - 07:54

      Tako je, samo je DEMO besplatan, koji ne uključuje sve igre sa VR Worlds-a, i to smo kao dobili free, dok već današnji paketi, oni obićni PSVR se dobijaju uz GTS!!!

  • rajv0sa

    24.10.2017 - 00:55

    Zoran našao razlog da još ne vraća VR Igoru hahaha

  • deanHR

    24.10.2017 - 08:20

    Ovi članci toplo-hladno su vrhunski. Malo valja pa malo ne valja pa ipak malo valja…slijedi clanak da ne valja?

  • Gregor Stojev

    24.10.2017 - 09:31

    Rezi je vrh u VRu, cak i u niskoj rezoluciji, ali Rush of Blood me zapravo iznenadio koliko je kvalitetno odraden za jednu spin-off glupost.

  • Igor Belan

    24.10.2017 - 09:34

    Da mi Zoran nije maznuo PSVR evo sad bih igrao Star Trek Bridge Crew, vrh mi ta igra – smiješno bude koliko se uživiš u tu kapetansku ulogu :))) A i GT Sport bi valjalo probat.

  • Wolfboy

    24.10.2017 - 09:59

    Istina da volim i posjedujem ps vr ali što je sa HTC Vive?

  • Mtobi

    24.10.2017 - 10:11

    Nitko recimo ne spominje The Solus Project. U 2D prosječna igra ali u VR stvarno posebna?.

  • vojnovic4

    24.10.2017 - 11:36

    moj PSVR jadan stoji na stolu samo ga upalin nekad kad mi dodu prijatelji pa igramo headmaster vrh igra za ekipu
    Trazin igru da ga mogu malo gustat

  • moordrak

    24.10.2017 - 12:02

    Oteo sam kolegi 🙂 PSVR je posebno iskustvo. Još se nisam prilagodio na ovo čudo. Ako stojim, a u igri se krećem, događa mi se da me tu i tamo “odnese”, ono osjećaj kao gubim ravnotežu. Kada sjedim, gubljenje ravnoteže nije toliko naglašeno. Svejedno, nakon pola sata korištenja VR-a, želudac mi je u nosu. Malo sam iznenađen ovakvom reakcijom. Valjda ću se vremenom naviknuti.

    • Igor Belan

      @moordrak, 24.10.2017 - 13:49

      Taj osjećaj mučnine ovisi od osobe do osobe, a onda još i od igre do igre. Ali da – po mom iskustvu, svi se mogu naviknuti na to uz dovoljno vremena tako da im ni jedna igra ne smeta. Mislim, isto je i u stvarnosti kad malo pogledaš 🙂 Tipa, ako letiš s onim malim brzim avionom i radiš akrobacije, nećeš ni u stvarnosti proći bez osjećaja mučnine. Samo eto – neki su više podložni tom osjećaju, neki manje. Imam jednog frenda kojemu nikada, ni u jednom slučaju niti jedna igra nije stvarala taj osjećaj. Tip je tu kod mene u uredu bio sat vremena dok sam ja nešto tipkao i igrao RIGS Mechanized Combat (od čega je meni u početku bilo zlo) bez ikakvih problema 🙂

    • BaDly

      @Igor Belan, 26.10.2017 - 15:16

      Istina…treba malo vremena pa prođe mučnina. Kad sam ga tek dobio mogao sam igrati maks pol čuke i nakon toga je bio izbor…igrati dalje i “isporučiti sve što sam pojeo” nazad van ili prestati igrati….s vremenom je to sve prošlo i sad nemam više problema. Ono što sam skužio da pomaže (bare meni) da je prozor otvoren i dosta svježeg zraka (bilo ljeto ili zima…naravno bolje kad je malo hladno).

  • 4mal

    24.10.2017 - 19:16

    sva sam odigro i sve igram…odlican popis 🙂

  • Elijah

    24.10.2017 - 22:18

    E ljudi, trenutno imam ps4 slim, jeli se isplati kupiti psvr i upariti ga s njim?

    • PaskiSir

      @Elijah, 25.10.2017 - 18:50

      Itekako.

  • Count de Money

    25.10.2017 - 00:11

    Nadam se da će biti dovoljno uspješan da dobijemo bežični model.

  • PaskiSir

    25.10.2017 - 18:48

    Ajde što prije snimaj Star Trek BK. Igra je vrh a ja još nisam nabavio VR da ju sam zaigram. Nadam se da ćeš snimati……

    ?

  • BaDly

    26.10.2017 - 13:32

    Zorane…Igore….po mom mišljenju daleko najbolji VR experience je Battlefront X-Wing mission….to mora biti na listi gore….MORA !! 🙂

    • vojnovic4

      @BaDly, 26.10.2017 - 15:53

      i jos je besplatno ?

  • Mila Grubisic

    06.11.2017 - 12:21

    Možete li napraviti listu i za HTC Vive

  • PppPP

    13.11.2017 - 13:51

    taman sam se “istrošio” na ps4 pro.. ps vr će morat pričekat 2018. 🙂 a možda ni tad, moram si nabavit previše ekskluziva, stvarno vrh igre dolaze

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?