HCL.HR

Top 5 igara koje ste u 2017. možda propustili

Zoran Žalac 21.12.2017.   •   8 komentara


Godišnje izađe nekoliko tisuća novih igara i neizbježno je da se neke kvalitetne izgube u gužvi. Danas zato iz gomile izdvajamo pet igara koje ne smiju doživjeti tu sudbinu.

west of loathing

Svakog mjeseca na našim listama nadolazećih igara nađe se oko pedesetak različitih igara. Tu grupu čine skroz nove videoigre, nastavci postojećih serijala, ekspanzije, prerade, dorade i brojna druga posebna izdanja te portovi. Iako čak ni mi ne igramo toliko mnogo igara svaki mjesec, liste zapravo probiremo i filtriramo, izostavljajući barem dvije trećine manje popularnih ili manje kvalitetnih naslova. Ako ste se ikada upustili u istraživanje dubina Steama, onda znate da tamo ima svakakvih uradaka od kojih se neki ni ne zaslužuju zvati videoigrama.

U 2017. je takvih poluproizvoda bilo više nego ikad prije, a zbog toga su patile neke kvalitetnije igre koje se u gužvi nisu uspjele dovoljno istaknuti. Volimo vjerovati da kvaliteta kad-tad bude prepoznata, makar i od manje zajednice igrača, ali pod drugačijim okolnostima neke od manje razvikanih igara pružile bi nam poštenu količinu zabave. Gotovo je nemoguća misija u jednom tekstu pohvaliti sve što je pohvalu zaslužilo, ali potrudit ćemo se da učinimo malo uslugu za barem pet igara koje definitivno ne bi trebale proći nezapaženo među ljubiteljima gaminga.

Nisu to vrhunske 10/10 igre niti visokobudžetni hitovi od kojih treba očekivati do sad neviđene stvari. Igre koje ćemo izdvojiti prije svega su iskustva koja nisu slična hrpi drugih popularnih naslova. Upravo ih zbog toga treba cijeniti i naglasiti kako su i te igre obilježile 2017. iako ih vjerojatno nitko neće nagraditi nekim nagradama za njihova postignuća.

Naslov sugerira da smo napravili odbrojavanje pet takvih igara, no to je očito besramni clickbait jer ove igre nemamo srca rangirati brojevima. Umjesto toga, ističemo ih jednostavno po abecednom redoslijedu.

Everspace

Zanimljivo je kako praktički nemamo igru u kojoj beskompromisno možemo napucavati letjelice u otvorenom svemiru. Dobro, imamo SW: Battlefront II, ali svemirska akcija je ondje samo u zasebnom multiplayer modu i pojedinim misijama SP kampanje. Imamo No Man’s Sky i Elite: Dangerous, no ondje napucavanje nije primarna gameplay mehanika. Upravo tu prazninu popunjava Everspace, prekrasna arkadna 3D igra svemirske tematike.

U Everspaceu osim napucavanja sakupljate resurse za crafting, istražujete različite kozmičke anomalije te napredujete kroz nelinearnu priču. Igra je izazovna, ali nije nepoštena jer ima dva odvojena sustava napredovanja pa prilikom smrti gubite resurse i opremu, ali zadržavate zaradu i nacrte za nadogradnje.

Everspace možete zaigrati na PC-u i Xbox One konzoli (kupnjom na Windows Store dobivate obje verzije), a ako imate HTC Vive ili Oculus Rift VR headset možete ga iskusiti i u virtualnoj stvarnosti. Igra košta 28 eura, no vjerojatno će biti na sniženju kad krene skorašnji Steam Winter Sale.

Hollow Knight

Bila je ovo odlična godina za platformere, bilo dvodimenzionalne ili trodimenzionalne. Zapažen uspjeh ostvario je akcijski platformer Cuphead koji se na prvu istaknuo svojim unikatnim vizualnim stilom. No, Cuphead nije bio jedini izazovni platformer odlične prezentacije. Još prije njega dobili smo dosta sličnu igru zvanu Hollow Knight.

Riječ je o 2D metroidvaniji smještenoj u podzemlje grada Dirtmoutha, lokaciju koja priziva brojne avanturiste i zatim ih proždire uz pomoć hrpe ludih kukaca. Jedan od takvih je i naslovni junak u potrazi za blagom Hallownesta, napuštenog kraljevstva insekata. I ovdje se radi o igri s roguelike elementima, što znači da nakon smrti gubite ranije ostvaren napredak ako se ne vratite na mjesto pogibije i pobijedite svoju Sjenu koja se rađa nakon umiranja.

Hollow Knight dočekan je prilično dobrim ocjenama i prodao se u preko pola milijuna primjeraka. Možete ga nabaviti u PC verziji po cijeni od 15 eura. Početkom 2018. trebao bi se pojaviti i na Nintendo Switch konzoli.

Nex Machina

Stariji igrači pamte kako igrama nekad davno nisu trebali tutoriali koji iskaču svake minute i pauziraju akciju. Čim ste na pakiranju igre vidjeli oružje, znali ste da se u toj igri puca, a kako, gdje i na koga – snađi se, brate mili, prije nego sam dobiješ metak. Sličnog je pristupa arkadna pucaljka zvana Nex Machina, iza koje stoje tvorci Resogun igara.

Nex Machina je takozvani twin stick shooter iliti pucačina s kamerom iz ptičje perspektive da igrač ima bolju preglednost kad prema njemu istovremeno leti više tisuća metaka, projektila, lasera i tko zna čega sve ne. Kritike recenzenata i publike slažu se da je Nex Machina čista rapsodija svog žanra, a vrlo vjerojatno i labuđi pjev istoga. Naime, unatoč vrlo dobrim reakcijama, igra nije ostvarila dobru prodaju pa je developer Housemarque najavio kako ubuduće više neće raditi na arkadnim naslovima poput ovoga. Nex Machinu trenutno možete zaigrati na PlayStationu 4 i PC-u po cijeni od 20 eura.

The Sexy Brutale

Osim po svom nazivu, The Sexy Brutale je također i jedna od najoriginalnijih igara ove godine. Žanrovski pripada puzzle avanturi, a inspirirana je filmom Groundhog Day. U igri kontroliramo sudionika jedne razuzdane, luksuzne fešte pod maskama. Maska glavnog lika iščupala ga je iz normalnog tijeka vremena i omogućila mu da spriječi ubojstva koja se događaju svakih 12 sati.

Cilj je u igri istražiti mjesta zločina, špijunirati likove i složiti plan kako na vrijeme spriječiti ubojstva. Svakim spašenim životom vaš lik dobiva nove moći koje potom možete koristiti da biste otkrili konačnu misteriju. Iza svega se krije intrigantna priča u kojoj više doznajete o sudionicima zabave i zašto im se to događa.

The Sexy Brutale dostupan je na svim aktualnim platformama, uključujući PC, PlayStation 4, Xbox One i Nintendo Switch. Možete ga nabaviti po cijeni od 20 eura.

West of Loathing

Od svih izdvojenih igara na listi, West of Loathing definitivno se najviše ističe, ponajprije svojim vizualnim identitetom. Možda vam se taj crno-bijeli stil crteža na razini djeteta od četiri godine ne sviđa, ali ako ovoj igri date priliku velike su šanse da će vas osvojiti. Radi se o 2D RPG-u koji ima prilično površan sustav borbe, ali zato hrpu humora i dovoljno originalnosti da ne bude samo još jedna western igra.

Ako niste kupljeni trailerom, opis igre na Steamu govori sam za sebe: igra sadrži preko 50 šešira, pijanog konja, bogatu rukom crtanu crno na bijelo grafiku te šaroliku ali ne i šarenu postavu likova. Ako nakon igranja pomislite da biste i vi mogli napraviti ovakvu igru – zašto ne, probajte! West of Loathing može se zaigrati na PC-u te iOS uređajima, a trenutno košta 11 eura.

Još nekoliko prijedloga

Osim nabrojanih igara vrijedi spomenuti još nekoliko zgodnih stvari za koje smatramo da vam ne bi smjele proći ispod radara. Ljubiteljima klasičnih point’n’click avantura savjetujemo da bace pogled na Thimbleweed Park, a zatim i na Paradigm. Odličnu priču mogao bi vam ispričati RPG zvan Rakuen, jednako kao i Finding Paradise, neizravni nastavak To the Moona. Krajem godine dobili smo odlične igre Gorogoa i SteamWorld Dig 2, dok smo ranije mogli zaigrati Dead Cells, obećavajuću 2D akcijsku avanturu koja je još uvijek u razvoju.

Ako i vi imate svoj prijedlog za neku igru koja nije dobila ogroman medijski prostor, iako je dovoljno kvalitetna da bi to zaslužila, slobodno nam u komentarima podijelite preporuke.

Označeno sa: ,

Komentari (8)

  • darkstar

    21.12.2017 - 19:57

    Ja možda zaigram Nex Machina i Everspace izgleda zanimljivo.

  • SemirTheChosen

    21.12.2017 - 20:01

    They Are Billions je igra koja je vrijedna igranja a koja nije dobila ogroman medijski prostor.

  • baDarmageddoN

    22.12.2017 - 06:33

    Probao Everspace…ne može prismrditi Eliteu, po mojem skromnom mišljenju, u niti jednom segmentu.

  • SanKa

    22.12.2017 - 11:46

    everspace se čini kao igra koju trebam ,a nisam to ni znao

  • Alkaram

    22.12.2017 - 12:42

    Everspace sam presao i mogu reci da je zanimljiva, u pocetku se cini dosta monotona ali postaje sve bolja sto vise igras i vise stvari odkljucas. Neda mi se ici u detalje, cijenom je dosta pristupacna svima cca 15-20 eura. Od mene solidna ocjena 75/100

  • MyWishIsToEndThisWorld

    22.12.2017 - 14:55

    Vrijedi spomenuti i A Hat in Time, fantastičan 3d platformer.

  • Sasa_X

    23.12.2017 - 16:47

    Everspace mi se cini zanimljivo.

  • Zeroman

    29.12.2017 - 09:52

    W.o.l. se cini jako zanimljiv

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?