HCL.HR

Top 5 stvari koje FIFA mora napraviti s Journey modom

Zoran Žalac 17.07.2017.   •   23 komentara


Journey mod bio je iznenađujuće kvalitetan dodatak prošlogodišnje Fife. Uz našu listu neophodnih noviteta, druga sezona istoga također može biti uspješna.

fifa18-journeypage-cast-lg (1)

Kad pričamo o svakom sljedećem izdanju FIFA i PES serijala, na listi želja su nam ponajprije stvari koje se tiču samog nadigravanja na zelenim travnjacima. Želimo realistično i autentično nogometno iskustvo i svi otprilike imamo viziju kako bi ono trebalo izgledati. Ponekad poželimo vidjeti neke nove vrste natjecanja, izazova i modova igranja, ali se uglavnom ne bavimo maštanjem o onome što bi jedna nogometna simulacija koja izlazi svake godine trebala biti kao ukupan proizvod. Na kraju krajeva, dobar dio fanova ne bi imao ništa protiv ni da nogometne simulacije dolaze samo s offline/online exibition modom jer je to sama srž onoga što je za jednu nogometnu igru potrebno – utakmica je uvijek utakmica, kako god okrenete.

Međutim, EA Sports nam je prošle godine dao novu definiciju sadržaja kojega možemo očekivati u paketu s FIFA igrama. Po prvi put otkako je nogometnih simulacija, dobili smo mod u kojemu nogomet ima priču. Malo glupavu priču, ali ipak je ima. Zanemarimo sad kojekakve Captain Tsubasa igre koje ionako nikad nisu bile simulacije već strategije, činjenica je da je tzv. Journey mod otvorio golemi prostor za napredovanje jedne nogometne igre izvan samog terena. Nakon više od dvadeset godina, koliko postoje dva aktualna nogometna serijala, vidjeli smo nešto potpuno drugačije.

fifa17journey_02

Možda vas nije briga za to i Journey mod ne želite ni štapom dirati. Možda mislite da je to bezvezno trošenje budžeta za razvoj igre. Ipak, to neće promijeniti činjenicu da se Journey mod i Alex Hunter vraćaju u Fifi 18. A kad je tako, onda im je bolje da se vrate u proširenom i unaprijeđenom izdanju. Ako je prva sezona bila samo zagrijavanje, imamo pet ideja s kojima buduće FIFA igre, počevši s Fifom 18, trebale ostvariti puni potencijal Journey moda.

5. Mjerač morala

Priča Alexa Huntera uglavnom je fiksna i tek na nekoliko točaka može završiti „Game Over“ ekranom. Međutim, igrač je svog Huntera mogao definirati kao vatrenu, odmjerenu ili smirenu personu, što je imalo mali utjecaj na odnos s trenerom, odnosno na borbu za mjesto u prvoj momčadi. Ta je mehanika pristojna, ali i vrlo površna te bi joj dobro došlo proširenje u obliku Hunterovog morala.

Primjerice, Hunterov odnos s fanovima mogao bi imati neki konkretan značaj – u utakmicama kada ga „lopta ne ide“, podrška s tribina mogla bi mu dati vjetar u leđa. Uz dobar moral, Hunter bi npr. imao 10-20% bolju statistiku vještina, a prilikom loše serije ocjene bi mu počele opadati.

journey-mod-fifa-18 (2)

To ne mora značiti da bi igranje bilo lakše kad se pobjeđuje, a teže kad se gubi. Moguće je, npr. izvesti to da igrane sekvence izvan terena s Hunterovim suigračima, obitelji i prijateljima budu protuteža događanju na terenu. Vidjeli smo da će Hunter ovoga puta imati djevojku pa bi bilo zanimljivo da njegov osobni život utječe na onaj sportski, i obrnuto.

Moral je prisutan kod igrača u modu karijere, ali definira igračevo zadovoljstvo u timu, ne i njegovu igru na terenu. Godinama se već šuška da je moral dio nevidljivog „hendikepa“ u FUT modu, stoga nije izgledno da bi EA Sports mogao uvesti nešto poput dinamičnog sustava morala tijekom same utakmice, barem ne javno. No, bili bismo zadovoljni i promjenama statistika prije i poslije same utakmice kao u player career modu.

4. Suočavanje s ozljedom

Ozlijede nogometaša su gotovo sastavni dio njihovog posla. Neke karijere staju i propadaju upravo zbog toga, ali jedna je stvar zajednička u svim scenarijima – igrač ne pauzira sve aktivnosti dok se ne oporavi. S obzirom da su događaji u Hunterovoj karijeri skriptirani (npr. igra odlučuje kada će vas poslati na posudbu u drugi klub), bilo bi zgodno da suočavanje s ozljedom bude dio koji bi eventualno razbio monotoniju rutine trening-utakmica-trening-utakmica.

journey-mod-fifa-18 (3)

Ne kažem da nam trebaju mini-igre bućkanja u toplicama ili nešto slično, ali bi recimo bilo interesantno kada bi ozlijeđeni Hunter morao trenirati po posebnom programu. Kako u Fifi nema kondicijskih priprema, zgodno bi bilo npr. uvođenje medicinskih lopti. Možda vam to zvuči kao nepotrebno kompliciranje za jednu nogometnu igru, ali sjetite se da u Journey modu dajete intervjue poslije utakmice. Po čemu bi davanje intervjua bilo važnije od prezentiranja rehabilitacije u modernom nogometu?

3. Poziv u nacionalnu selekciju

Svaki nogometaš pamti poziv i prvi nastup za reprezentaciju, osim ako je Luka Modrić. Poziv u nacionalnu vrstu za mnoge je igrače dodatni izazov i prilika za daljnji napredak. Prilično sam siguran da je to sljedeći korak i za Alexa Huntera, ako ne ove sezone onda zasigurno u narednim. S obzirom da se radi o 18-godišnjem nogometašu, izgledno je da bi prvo mogao nastupiti za U21 kategoriju.

journey-mod-fifa-18 (1)

Iako u nastupu na nacionalnoj razini igrač ne bi imao mnogo slobode pri odabiru reprezentacije jer je Hunter gotovo sigurno pripadnik „Gordog Albiona“, moguće je smisliti i scenarij da zbog porodičnog stabla igrač može zaigrati za nekoliko nacionalnih selekcija u ponudi. Osim što bi se dodavanjem internacionalnih natjecanja produžilo trajanje sezone, igrač bi svjedočio i drugačijoj nogometnoj dimenziji izvan klupske razine.

2. Novi režimi treninga

Budimo realni, treninzi su bili najdosadniji dio u prvoj sezoni Journey moda. Isprva su bili zabavni, no sezona je duga i već je nakon nekoliko utakmica postalo jasno kako ćete jedne te iste vježbe ponavljati dok ih ne budete znali izvesti bez gledanja. Spomenuo sam ranije da ne postoji nešto poput kondicijskih priprema, a osim toga ne vjerujem da će uvođenje predsezonskih natjecanja ičime doprinijeti rješavanju ovog problema.

journey-mod-fifa-18 (4)

Naravno da ne očekujem da se plan trening razlikuje od momčadi do momčadi, ali na minimalnoj razini napretka nadam se barem većem broju skill gamesa. Volio bih vidjeti uigravanje unaprijed definiranih akcija uz AI suigrače umjesto dosadašnjeg sustava u kojemu se od igrača traži da sam složi kreativnu akciju – iako mu trener bira ono što će trenirati.

1. Veća kontrola nad igračem

Iako na terenu uglavnom možete diktirati sve, Hunterova priča je zaključana za vaše želje. Primjerice, ni u kojem trenutku nemate takvu kontrolu nad likom da npr. možete zatražiti transfer u drugi klub ili prekid ugovora s postojećim. U ono malo interakcija s drugim likovima ne možete napraviti ništa osim nebitnih stvari, pa ispada da je život nogometaša prilično loš. Nema davanja autograma, sponzorstva ne znače apsolutno ništa i kupnja stana nema nikakav značaj za priču jer ne odlučujete vi kako ćete trošiti novac koji zaradite.

fifa-journey-18

Smatram da je većina tih stvari ostala površna čisto zato jer se EA Sports po prvi puta uhvatio stvaranja priče u svojoj nogometnoj simulaciji pa nisu htjeli pretjerano komplicirati s ambicijama. Međutim, situacija je sada nešto drugačija – iskustva imaju, resurse imaju i doista ne vidim po čemu ne bi mogli napraviti bolju „avanturu“ od Telltaleovih uradaka. Pri tome čak ne trebaju ni izmišljati toplu vodu – za prijenose i konferencije pogledati u dvorište 2K Sportsa, model upravljanja sponzorima mogu pokupiti od Codemastersa, a ako ništa, od bratskog tima u BioWareu mogu naučiti stvar-dvije o mini-igrama zavođenja.

Kakva su vaša očekivanja od povratka Alexa Huntera? Planirate li popratiti njegovu karijeru i kakva biste događanja u njoj željeli vidjeti?

Označeno sa: ,

Komentari (23)

  • Tony Ghost 1811

    17.07.2017 - 16:13

    “Svaki nogometas pamti poziv i prvi nastup, osim ako je luka modric”. ?

    • Mojo Risin

      @Tony Ghost 1811, 17.07.2017 - 18:40

      HCL mi se odmah svidio čim sam mogao pročitati u njihovim tekstovima kakvo mišljenje imaju u vezi HR nogometa. Apsolutno mi je drago da i ovdje mali štakor ne može izbjeći podsmijeh.

    • Tony Ghost 1811

      @Mojo Risin, 17.07.2017 - 18:47

      Da. Lijepo je znati da se ne poistovjecuju sa ostalom populacijom “domoljuba”.

    • Filter

      @Tony Ghost 1811, 17.07.2017 - 23:47

      Nisam Hrvat, ali sam vatreni navijač Real Madrida, a samim tim Luka Modrić mi je jedan od najboljih igrača. Citat mi je zapao za oko, ali ne znam o čemu se radi.. Može li neko od vas da mi objasni šta se to dogodilo sa Modrićem i reprezentacijom? Zaintrigirali su me vaši komentari..

    • Tony Ghost 1811

      @Filter, 18.07.2017 - 00:32

      Ukratko. Uskoku je dao jedan iskaz kao dokaz za kriminal koji se radio u dinamu, medjutim na sudu je promjenio misljenje. Branio se da nikad nije dao takav iskaz uskoku, te da se ne sjeca. Te je onda rekao da se ne sjeca kada je zaigrao za reprezentaciju. Mozes na googlu sve procitat. Previse je opsirno da pisem.

    • Filter

      @Tony Ghost 1811, 18.07.2017 - 01:07

      Kapiram. Dobio sam jasniju sliku o tom događaju. Hvala za odgovor.

    • Tony Ghost 1811

      @Filter, 18.07.2017 - 09:29

      Ma nema na cemu.

  • GhostMan

    17.07.2017 - 16:21

    ako ce ovo sadrzavati bit ce to odlican mod

  • baDarmageddoN

    17.07.2017 - 16:47

    Što god da urade bit će dobro. Ne trebam neke velike moći oko odlučivanja, draže bi mi bilo da imamo odličnu linearnu “kampanju” koju ja samo pratim. Mislim, ovo je Fifa. Imaju oni daleko važnijih stvari da unaprijede od toga da naprave neki RPG u svojoj igri. Animacije, fizika, uklanjanje skripti (momenta) u kompetativnim mečevima. Ne bih želio da ovo postane previše bitna stvar. Par kozmetičkih promjena i to je dovoljno.

  • Robert_zg

    17.07.2017 - 17:34

    Kaj se tiče poziva u reprezentaciju. Zar nije prva sezona završila upravo pozivom u englesku repku?

  • Texas Flood

    17.07.2017 - 17:47

    6. Ako mu je ono na trećoj fotki treba, da gledam

  • Texas Flood

    17.07.2017 - 17:48

    Da gledamo cut scene interracial seksa…

  • Wolfboy

    17.07.2017 - 19:34

    Dok nogometaše zovu u nove klubove.Modrića zovu na sud.Ja iskreno po mom mišljenju neznam dali ću uopće kupit fifu 18 vjerovatnije ću kupiti pes 2018.

  • movie

    17.07.2017 - 20:09

    Stvarno ne znam jesam li prestar za ovakvu vrstu igre ali meni se ovo jednostavno ne igra niti me interesira. Vrhunac igre mi je par tekmi online dnevno za opuštanje ili frustriranje, ovisno o rezultatu. No snaga fife je u mnoštvu svih tih modova i svatko će pronaći nešto za sebe. Razvijanje svakog moda je dobra stvar koja može samo privući nove igrače.

  • 1oR

    18.07.2017 - 00:53

    Kakva ba Fifa, PES je amin!

    • movie

      @1oR, 18.07.2017 - 09:15

      Dobro si rekao, pes je amen tj. pokojni…

    • 1oR

      @movie, 18.07.2017 - 13:20

      lol

    • movie

      @1oR, 18.07.2017 - 17:14

      Volio bih da se ponovno uzdigne jer na ovim prostorima ima možda i najveću bazu zaljubljenika. Nadam se da ih ove godine neće razočarati. Igrao sam ga od prvog pojavljivanja i naziva iss pro na prvoj PS konzoli davne 1997 god. pa sve do 2010 god. kada sam ponovno probao fifu i ostao na njoj. Već te 2010 god pes me jako razočarao a onda su uslijedile godine , jedna gora od druge… Nadam se da će i konamiju svanuti jer situacija ne izgleda dobro. Još jedna užasna godina s prodajnim rezultatima i pitanje je što će i u kome smjeru krenuti serijal.

    • 1oR

      @movie, 18.07.2017 - 17:20

      Znam samo jedno, da od 2012 godine i tadasnje fantasticne FIFE12 pes vise uopste ne igram. Nema svrhe, to je nebo i zemlja.Na konzoli je situacija malo bolja ali iz ponizenja mi je na svom kompu igrati PES kakvog izbacuju iz godine u godinu.Vise nije ni los koliko je smjesan!

  • fpapac

    18.07.2017 - 08:52

    jedini razlog zasto bi kupio fifu je taj journey mod, ali posto imam pes ne mislim bacat pare i na fifu

    • VEK1NG

      @fpapac, 02.08.2017 - 17:47

      Kako ga imaš kad nije izašao?

  • MuKKsoN

    12.08.2017 - 11:42

    Ako ce Jurney mod biti sa ovim dodatcima koje ste vi naveli sigurno kupujem FIFU 18

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?