HCL.HR

TOP 7 tragedija u igrama

Zoran Žalac 22.11.2011.   •   1 komentara


Naš novi specijal odbrojava sedam najtragičnijih, najtužnijih i najemotivnijih scena u video igrama.

Tuga. Vreća očaja. Vagon suza. Običnom laiku moglo bi se učiniti da te izraze nikako ne možemo dovesti u vezu s video igrama, no HCL je tu, kao i obično, da demantira takva vjerovanja. Prvenstveno za braću gamere, a onda i za ostale dušobrižnike, u ovom specijalu izdvojili smo sedam tragedija za koje tvrdimo da različitim tehnikama dopiru i do najzatvorenijeg srca. Naznake kriterija uvaženih pri odabiru igara naći ćete u opisima, pa treba samo spomenuti kako smo se ograničili na jednu igru po serijalu.

Razlog tome bi trebao biti jasan sam po sebi, a ako i nije, odgovor je opet naznačen u opisima pojedinih tragedija. Stoga, bez daljnjeg odugovlačenja, evo naslova uz koje je HCL ekipa ridala gorke suze.

No budite upozoreni prije čitanja, ovo je tekst prepun spoilera.

Tragični trenutak najrecentnije igre na ovoj listi je smrt dr. Elija Vancea. Iako nam vremešni Eli nikad nije dovoljno prirastao srcu da bi ga posebno žalili, način na koji se završna scena druge Half Life 2 epizode odvila, uspio je rasplakati brojne fanove serijala.

Žalili smo Alyx više nego pokojnog Elija, obzirom da se čitava nesreća odvila pred njezinim očima dok je i sama čekala smrt. I kao da nije dovoljno što je izgubila oca na prilično brutalan način, još je ostala zakinuta za utjehu jer je dragi Gordon opet ostao bez komentara. A sličnu reakciju imali smo i mi sami zbog cliffhangera kojim nas Valve u neizvjesnosti drži skoro pa već četiri godine. Dakle, tragedija iz više perspektiva.

Kada spominjemo tragedije, vječno depresivnog Max Paynea jednostavno ne možemo zaobići. Nesretni Maxonja osobne katastrofe više ne može ni izbrojati, ali ona najupečatljivija zbila se na kraju drugog dijela kada je izgubio novopečenu ljubav Monu Sax.

Ono što razlikuje ovu tragediju od ostalih je gradacija kojom igrač postaje privržen liku fatalne Mone, baš kao i sam protagonist. Krajnji ishod je očekivan, ali i dalje napet, što Max jasno pojašnjava monologom o linearnosti te iluziji izbora. I naposljetku, tragediju uvećava ironija koju Vladimir Lem opisuje otrcanom frazom „Ljubav je slijepa.“ I da, svjesni smo da Mona tehnički nije umrla, ali isto tako znamo da taj završetak nije potvrđen kao kanon. Dakle, tragedija kako god okrenete.

Kladimo se da ste barem malo iznenađeni ovim izborom. No iako je Prey sasvim generičan shooter, jedna savršeno tempirana bitka uspjela ga je izdvojiti na ovu listu tragedija. Dakako, opet se radi o pogibiji, ali ovoga puta imamo uvrnut zaplet koji joj prethodi.

Morate priznati, to je poprilično zajebana tragedija. K tome još i dosta frustrirajuća jer se naš protagonist čitavu igru borio upravo da spasi svoju Jen. Eventualno ju je i spasio, samo ne onako kako si je to zamislio. Impresivna stvar u svemu tome jest to da ovakav rasplet nije bilo moguće predvidjeti. Ova emotivna devastacija poveći je odmak od tradicionalnih epiloga, stoga joj naškoditi ne može ni loš voice acting. Dakle, tragedija podjednako iznenadna i neizbježna.

Silent Hill je jedan od onih serijala kojima emotivnih trenutaka ne nedostaje. Obzirom na to, dosta dugo smo se dvoumili koju tragediju izdvojiti, no za konačan izbor ipak nije trebalo ići dalje od originalne noćne more. U njoj je iznimno tužan kraj dočekao Lisu Garland.

Tijekom boravka u Silent Hillu i okolici vidjeli smo oveći broj šokantnih i uznemirujućih stvari. Međutim, Lisina transformacija najčudnija je tragedija na ovoj listi jer tu nije riječ o klasičnoj smrti već o misteriji. A kako joj se točno dogodilo ono što joj se dogodilo, nikada nećemo saznati jer je Harry brže bolje pobjegao spašavajući živu glavu. Naravno, ne osuđujemo njegove postupke, ali Lisini vapaji popraćeni kucanjem još su i danas jednako jezivi kao i prije dvanaest i pol godina. Dakle, tragedija takva da nas je strah i razmišljati o njoj.

Mislili ste da će ovaj tragični trenutak zasigurno zauzeti prvo mjesto na ovoj listi? E pa to bi stvarno bilo predvidljivo. No i ova pozicija je sasvim dostojna najemotivnijeg rastanka Final Fantasy franšize. Sa simpatičnom Aeris nevoljko smo se oprostili pod tužnim okolnostima.

Ova tragedija na igrače je imala jako velik utjecaj. Dobar dio fanova ni dan danas se ne može pomiriti s nemilim potezom developera koji je za Aeris oduvijek planirao isključivo smrt. Istina, na ovoj listi imamo još kolateralnih žrtava s takvim sudbinama, ali na umu treba imati da je ovo najstariji unos među njima. I obzirom na to da se ova tragična scena bez problema nosi s aktualnim dosezima dramatike u igrama i pritom ih još uvijek uspijeva nadmašiti, njezina vrijednost nikad neće doći u pitanje. Dakle, tragedija s titulom evergeena.

Zahvaljujući filmskom ugođaju i tendenciji pretjerivanja, svaka smrt u Metal Gear Solid serijalu zasebna je tragedija. Ali naravno, ništa ne steže bolan obruč oko srca kao ishod epskog okršaja s heroinom znanom pod titulom The Boss.

Na ovu digitalnu poeziju ne bi trebalo trošiti riječi jer je ambijentom, glumom i glazbom rečeno sve što se treba naglasiti. Ipak, valja spomenuti da apsolutno svaki djelić odnosa Big Bossa i The Boss postupno vodi prema ovoj tragediji, a da se težište njegove problematike nalazi se na savršenoj granici teatralnog i uvjerljivog nastupa. Nadalje, treba uočiti da se tragedija ovdje ne očitava samo u činu, već i u dalekosežnim posljedicama istoga, što definitivno ostavlja znatno dublji trag u usporedbi s ostalim nesrećama na ovoj listi. Bez obzira na to volite li Metal Gear ili ne, morate se složiti da je ovo scena na koju je nemoguće ostati ravnodušan. Dakle, tragedija konsekvenci u nastajanju.

Za prvo mjesto na našoj listi tražili smo idealan spoj drame, impakta i linearnog navođenja prema tragediji. Nakon prisjećanja, analiziranja i vijećanja, odabir je pao na specifičnu kulminaciju viđenu u standardnom scenariju prvog dijela Resident Evil 2 diptiha.

Uh, gdje početi? Ova tragedija prožeta je nizom preokreta, ali i interakcija koje su je oblikovale prije nego se i odvila. Isprva indiferentan odnos Leona i Ade prerastao je u pravu baladu. On se žrtvovao za nju, ona za njega, a oboje su znali da ne mogu vjerovati jedno drugom. Kad su njihovi putovi postali toliko isprepleteni da je simpatija bila neizbježna, oboje su shvatili da su pogriješili. Leon je htio vjerovati u suprotno, Ada ga je molila da ju napusti, a onda je uslijedio rasplet.

Prava drama u njemu dolazi do izražaja kada Ada pokuša pucati u Leona, ali prazan šaržer tragediju odvodi u drugom smjeru gdje Leon instantno oprašta izdaju, no uzalud jer se njegova nesuđena ljubav već pomirila sa smrću. Nakon pada dolazimo do onoga što stavlja točku na i – stižemo do burne reakcije. Znamo da najveći frajeri pate u sebi, ali Leon u trenutku tragedije doslovno puca i iskazuje ljutnju, žalost i razočaranje, sve zajedno u klasičnom položaju očaja – na koljenima. Intenzitet tih emocija ne umanjuje ni činjenica da Ada zapravo ne umire, ali nakon svega što je učinila, ona je ionako mrtva u našim očima. Dakle, tragedija u više slojeva.

I, to je to – završili smo odbrojavanje najvećih tragedija u video igrama. Nadamo se da vas ovim tekstom nismo bacili u depresiju te vas ujedno pozivamo da nam putem komentara kažete što mislite o našem izboru, odnosno da navedete svoje favorite među emotivnim, dirljivim i tužnim scenama u igrama.

Komentari (1)

  • gamelaker

    06.11.2012 - 20:07

    Mogli ste još stavit iz mafie 2 kad vitova mama umre…

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?