HCL.HR

digiBLAST – konzola kojoj nije pomogao ni Spužva Bob Skockani

Zoran Žalac 12.02.2018.   •   9 komentara


Sredinom prošlog desetljeća nekoliko je proizvođača igračaka napravilo konzolu namijenjenu djeci. Čitava stvar nije im bila nimalo isplativa.

digiblastgames

Gaming je od ranih početaka bio tretiran kao zabava za djecu i mlade. Za takvu sliku bile su krive čiste činjenice jer su videoigre bile vesele i šarene, a konzole su prodavale maskote likova kao što su Super Mario, Sonic, Crash Bandicoot i drugih. Od devedesetih je godina također bilo teško pronaći neku animiranu seriju ili film bez pripadajuće videoigre. Mickey Mouse, Lion King, Bugs Bunny, Ninje Kornjače… sve su to franšize koje uglavnom nisu imale vrhunske igre, ali su zato imale igre koje je bilo lako prodati, primarno zbog popularnosti i prepoznatljivosti njihovih likova.

S obzirom da je gaming izrazito popularan među mlađim uzrastima, bilo je samo pitanje vremena kada će netko doći na ideju da napravi konzolu specifično namijenjenu djeci i svemu što djeca vole. Do tog nauma došle su tri velike tvrtke koje se bave proizvodnjom i/ili distribucijom igračaka: Nikko – najveći svjetski proizvođač igračaka na radio-upravljanje; Vivid Imaginations – najveći nezavisni tvorac igračaka u Europi, te Gruppo Giochi Preziosi – talijanski proizvođač igračaka.

Ove tri tvrtke 2005. godine zajednički su najavile prijenosnu konzolu zvanu digiBLAST. Bio je to uređaj koji je osim gaminga tada nudio širu funkcionalnost kroz reprodukciju videa i glazbe, kao i hvatanje fotografija. Za razliku od Nintedovog DS-a i PSP konzole, digiBLAST se na tržištu promovirao kao uređaj za gledanje crtanih filmova. Osim igara, s njime su se prodavale i crtane serije u paketima po tri epizode. Među takvim crtićima bili su Spužva Bob Skockani i Winx Club čije su se epizode dobivale uz samu konzolu.

digiblast_set

Hardverski gledano, digiBLAST je bio dosta ograničen uređaj. Imao je mali LCD ekran od 2.7 inča s podrškom za 4096 boja, mono zvučnik, a koristio je kazetice na kojima su dolazile igre, crtići i različiti dodaci. Npr. za gledanje videa u RealPlayer formatu, za slušanje glazbe u MP3 formatu ili fotografiranje s kamerom od 1.3 megapiksela, morale su se koristiti zasebne kazetice, odnosno moduli. Modul za MP3-ice imao je 256 MB memorije, a dodatak za kameru 128 MB. Uređaj se mogao spojiti na TV pomoću RF kabla, kao i na PC s kojega su se mogle prebaciti datoteke na konzolu, i obratno. digiBLAST je osim klasičnog D-pada imao pet tipki namijenjenih za gaming, te četiri multimedijalne tipke.

Uređaj je dolazio u paketu s pet Atarijevih klasika – Centipede, Missile Command, Super Breakout, Asteroids i Tempest. Od zvučnijih imena na konzoli su bili dostupni Tony Hawk’s Pro Skater 4 i Rayman 3: Hoodlum Havoc. Ostatak ponude bazirao se na licenciranim naslovima kao što su The Fast and The Furious, Spider-Man, X-Men i drugi. Platforma je sveukupno brojala trideset igara koje su se prodavale po cijeni od 15 eura.

digiBLAST je izašao u rujnu 2005. godine nakon minimalne reklamne kampanje. Glavni adut bila mu je cijena, niža od tražene za konkurentne uređaje. Kao uređaj za djecu u dobi 5-12 godina, digiBLAST je koštao prihvatljivih 80 eura, ali bez dodataka za MP3 podršku i kameru koji su koštali dodatnih 30, odnosno 40 eura. Konzola je lansirana na nekoliko europskih tržišta, i to bez velike pompe, iako je prethodno nominirana za najbolju igračku 2005. godine.

Prodajni rezultati konzole bili su očekivano loši. Ograničavanje publike na isključivo mlađe uzraste, kombinirano s nevidljivim marketingom, digiBLASTu je donijelo samo sto tisuća prodanih primjeraka. Kupci istoga brzo su shvatili da su se opekli jer je ionako mali broj igara bilo jako teško naći u trgovinama. Konzola je tako živjela nešto više od godinu dana, a onda je iščezla iz postojanja i danas o njoj imamo vrlo malo podataka. S obzirom na to da nikad nije bila naročito popularna, digiBLAST konzola danas se na eBayu može nabaviti za relativno sitan novac.

Lekcija koju su tvorci digiBLASTa izvukli jest ta da uspjeh nikada nije zagarantiran, pogotovo ne kod igrača mlađih uzrasta koji su itekako zahtjevna publika. Također je još jednom potvrđeno kako konzola ne može živjeti isključivo od jedne demografske skupine, pogotovo ne u 21. stoljeću kada smo se malo odmaknuli od predrasude da je igranje videoigara aktivnost kojom se bave samo mala djeca i oni koji ne žele odrasti.

Komentari (9)

  • GAMEmaher

    12.02.2018 - 16:05

    Ajd… barem ovi iz Sony se mogu izvlačit da im Ps Vita nike najgora i ipak bila popularnija od ovog čuda što sad prvi put čitam i čujem 🙂 U to vrijeme je PSP bio car prijenosnih!

    • Mashed potato

      @GAMEmaher, 12.02.2018 - 16:52

      I GBA.

    • GAMEmaher

      @Mashed potato, 12.02.2018 - 17:39

      Da… s tim da GBA se sad i na PSP vrti pa je i dalje ta sony konzolica za 300-400 kn preko oglasa best buy sa stotinama igara free. Neponovljivo!

    • Goran1234

      @GAMEmaher, 12.02.2018 - 18:55

      Ne,najpopularniji je u to vrijeme bio Nintendo DS, koji je se više prodao čak i od slavnog PS2…

    • Goran1234

      @Goran1234, 12.02.2018 - 19:05

      Tj slavni PS2 vodi za 2/3 milijuna….moj bed ali kužiš poantu. 🙂

    • GAMEmaher

      @Goran1234, 12.02.2018 - 21:04

      Istina…slažem se. Al čak ni psp rezultati nisu za bacit. A danas je definitivno sam po sebi bolji od ds i gba jer vrti sve njegove igre uz one od ps1 i psp (tada odlicne grafike) tako da je konzola nest of. Imam ih 3. Jedna curi, jedna meni za korištenje…i jedna 3004 model zapakirana za kolekciju il kad riknu oba 🙂 imao i 2ds nedavno kupio al prodao jer su igre preskupe i nema neke ekstra puno ponude ko psp sve free. A o predobroj Ps Viti bolje da se ne sjetim što je Sony ufitiljio…

  • Goran1234

    12.02.2018 - 18:51

    Ccccc…platformeri na 16bit generaciji a bili su na temu Disney(Lion King,Aladin) i tipa ninja kornjače “kornjače u vremenu” su najbolje igre izašle na tu temu.

  • 312AE

    13.02.2018 - 03:10

    U tim 2000-tim su svašta pokušali napraviti i prodati! Primjer za Flop: Nokia N-gage. Meni je Psp za to doba bil super,ljepo ga flešaš i pucaš Sega i SNES emulatore na njemu. ?

  • MikiXD

    15.02.2018 - 00:10

    Oces da kazes da nisam odgledao sve epizote sunjer boba

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?