HCL.HR

Mafijaška gaming platforma – kako je propala najslabije prodavana konzola u povijesti?

Zoran Žalac 06.09.2017.   •   10 komentara


Da baš svatko može napraviti konzolu potvrdit će vam priča o prijenosnom uređaju zvanom Gizmondo. No, ista priča potvrdit će vam i to da ne može baš svatko prodati konzolu.

gizmondo-konzola-special (1)

Prošlog mjeseca pokrenuli smo serijal balada o neostvarenim, propalim i neuspješnim konzolama. Prva je na tapeti bila fantomska konzola Phantom, a danas je red da vam ispričamo priču o mafijaškoj konzoli zvanoj Gizmondo. Ako za nju niste ranije čuli, postoji itekako dobar razlog za to. Naravno, prije 14 godina proizvođači tog uređaja pjevali su drugu pjesmu – Gizmondo trebao biti najnaprednija prijenosna konzola na tržištu.

Priča počinje 2002. godine formiranjem tvrtke Tiger Telematics u Farnboroughu, gradiću nedaleko od Londona. Tvrtku su osnovali Šveđani Carl Freer i Stefan Eriksson, a prvi proizvod trebao im je biti GPS uređaj koji bi roditeljima otkrivao gdje im se djeca nalaze. Problem s tom idejom bio je taj što djeca nisu imala razloga nositi takav uređaj uz sebe pa su se u Tiger Telematicsu dosjetili da bi mogli napraviti prijenosnu konzolu za igranje.

Nazvali su je Gametrac i predstavili na internetu u listopadu 2003. godine. Konzola se u konceptualnom izdanju pojavila na CES sajmu u Las Vegasu početkom 2003. godine. No, Gametrac je živio kratko. Naziv konzole morao je biti promijenjen jer je Tiger Telematicsu prijetila sudska tužba za povredu patenta Gametrak kontrolera. Za novi naziv odabran je „Gizmondo“ u osmom mjesecu 2004. godine.

gizmondo-konzola-special (3)

Gizmondo konzola temeljila se na WindowsCE.net OS-u modificiranog sučelja. Pokretao ju je ARM9 procesor na 400 megaherca, a za sliku na TFT ekranu rezolucije 320×480 bio je zadužen nVidia GeForce 3D 4500 GPU čip. Konzola je također imala 128 MB radne memorije, kameru od 0.3 megapiksela, GPS za navigaciju, podršku za Bluetooth, GSM radio, Internet i SMS/MMS usluge. Igre za konzolu trebale su se distribuirati mrežno i preko SD kartica. Baterija je bila klasična litij-ionska.

Gizmondo se trebao se natjecati sa Sonyjevom PSP konzolom te Nintendo DS-om, iako je to natjecanje u startu bilo nepravedno jer je za razvoj Gizmonda potrošeno triput manje novca nego za ostale platforme. Gizmondo nije imao veliku podršku developera, ali među najavljenim igrama moglo se naći nekoliko zanimljivih naslova.

Electronic Arts je za platformu razvijao Fifu 2005 te SSX 3, a trebali smo još igrati prijenosni Richard Burns Rally, Worms World Party, Conflict: Desert Storm II, Tron 2.0 i još nekoliko manje poznatih naslova. Uglavnom, u razvoju je bilo tridesetak igara za tu platformu.

Gizmondo je također imao zanimljiv koncept utoliko što se konzola mogla kupiti po jeftinijoj cijeni u zamjenu za tzv. Smart Adds program. Stvar je bila zamišljena tako da bi korisnik svakoga dana u glavnom meniju trebao gledati najviše tri reklame prilagođene prema njegovim interesima. Doduše, sam program nije zaživio po izlasku konzole, pa čak ni do njezine neizbježne smrti.

Konzola je lansirana 19. 03. 2005. na području Velike Britanije po cijeni od 225 funti. Popratila ju je samo jedna igra, no promocija je zato bila… raskošna. Nekim čudnim vezama Tiger Telematics uspio je angažirati hrpu tadašnjih slavnih osoba na tulumu kojim je konzola lansirana u prodaju. Skupili su se ondje Pharell Williams, Lennox Lewis, Busta Rhymes, Jamiroquai, Jenson Button i brojni drugi.

gizmondo-konzola-special (2)

Na tulumu je pjevao Sting koji je za taj angažman navodno pobrao 300 tisuća funti. Program su vodili Danii Minogue i Tom Green. Potonji je tvrdio kako je Gizmondo neuništiv, no to nije uspio dokazati bacajući ga na pod. Konzola se, naravno, razbila.

Na dan izlaska prodano je oko tisuću primjeraka. Dalje od toga baš i nije išlo jer je Tiger Telematics muku mučio s isporukama naručenih konzola, a nije pomoglo ni to što se uređaj prodavao u svega nekoliko trgovina diljem Velike Britanije. U Švedskoj je situacija bila još i gora – prodano je manje od stotinu komada. Oni koji su je kupili nisu se baš naigrali – em zbog manjka igara, em zbog nefunkcionalnih multimedijalnih mogućnosti. Cijena konzole srezana je za stotinu funti svega 30 dana nakon izlaska.

gizmondo-konzola-special (5)

Konzola je na američkom tržištu lansirana 22. 10. 2005. po cijeni od 400 dolara uz svega osam igara. Marketinške kampanje praktički nije ni bilo, a nije pomoglo ni to što je Tiger Telematics već najavio novi model konzole widescreen formata. Gizmondo 2 trebao je izaći u drugom tromjesečju 2006. godine uz ugrađeni Wi-Fi, TV-out, ekran 480×272 rezolucije, 500 MHz procesor i kameru od 2 MPX – sve po cijeni od 99 američkih dolara. Konzola je trebala biti predstavljena na CES sajmu 2006. godine, no to se nikada nije dogodilo.

U listopadu 2005. godine uslijedio je neočekivan razvoj situacije. U švedskoj tiskovini zvanoj Aftonbladet osvanula je priča o Stefanu Erikssonu, osnivaču tvrtke Tiger Telematics, koja je razotkrila njegov kriminalni dosje. Eriksson je, naime, nekoliko puta služio zatvorsku kaznu zbog pljačke, posjedovanja droge i oružja te pokušaja pranja novca kojim je oštetio švedsku banku za 20 milijuna kruna. I ne samo to, navodno je bio čelni čovjek mafije u švedskom gradiću Uppsala. Doista – upsalala!

gizmondo-konzola-special (6)

Čim se to doznalo, osnivači Tiger Telematicsa dali su ostavke, a zaposlenici su mahom počeli napuštati tvrtku. Početkom 2006. godine proglašen je bankrot, otkazan je razvoj svih igara za platformu, a Gizmondo se prestao proizvoditi. Do tada je prodano manje od 25 tisuća primjeraka konzole, čime je Gizmondo ostao zabilježen kao najslabije prodavana konzola ikada.

Ubrzo nakon toga ranije spomenuti Stefan Eriksson u Los Angelesu se razbio vozeći rijetki primjerak automobila Ferrari Enzo. Istragom je utvrđeno da je automobil ilegalno uvezen u SAD, zbog čega je Eriksson odgulio dvije godine zatvora, a potom je 2008. isporučen u Švedsku gdje je odslužio još nekoliko kazni. Zadnje što smo čuli od njega bilo je krajem 2014. godine kada mu je, nećete vjerovati, ponovno prijetila zatvorska kazna zbog posjedovanja droge i vožnje u drogiranom stanju.

gizmondo-konzola-special (4)

Tiger Telematics iza sebe je ostavio velike dugove, no nakon procesa likvidacije tvrtku je ponovno preuzeo drugi osnivač, Carl Freer. Nije teško pogoditi što se dogodilo nakon toga. Freer je najavio veliki povratak Gizmonda u 2008. godini, a za taj pothvat udružio je snage sa švedskom tvrtkom Media Power. Do kraja 2008. godine nizala su se objašnjenja zašto novi Gizmondo nije otkriven, a zadnje što smo čuli bilo je to da se za platformu namjerava koristiti Googleov Android OS.

Nimalo iznenađujuće, tvrtka Media Power se raspala nakon što je njezin osnivač Mikael Ljungman optužen za utaju poreza. Kao dobar i uzoran građanin, odslužio je zatvorsku kaznu, a nakon toga je nastavio djelovati u politici te je na stranačkim izborima u Švedskoj 2014. bio predstavnik Kršćanskih Demokrata na listi za parlament.

Da konačno zaključimo baladu o Gizmondu, mislim da se nema što pametno reći o čitavom slučaju „mafijaške konzole“. Međutim, vrijedi napomenuti da je Gizmondo bio jedan od prvih uređaja proširene stvarnosti koji se pojavio na tržištu. Njezini tvorci bili su na tragu nečega i može se diskutirati o tome kako je Sony pokupio njihovu ideju za PlayStation Vitu. Iako AR igre nisu pravilno zaživjele ni na jednom od tih uređaja, možda ih jednoga dana doista budemo uzimali kao početne točke AR tehnologije u gamingu.

U bilo kojem slučaju, Gizmondo će ostati dio neslavne gaming prošlosti i vremena kad se mislilo da će publika biti zainteresirana za neki gaming proizvod čim vidi da ga koristi neka slavna osoba koja nema veze s gamingom. Sve sreća pa smo se maknuli podalje od tog blesavog marketinškog mentaliteta!

Ili možda ipak…

Komentari (10)

  • Wolfboy

    06.09.2017 - 19:03

    Jedva sam čekao drugi dio ovog serijala.

  • Sackboy

    06.09.2017 - 19:07

    “odslužio je zatvorsku kaznu, a nakon toga je nastavio djelovati u politici te je na stranačkim izborima u Švedskoj 2014. bio predstavnik Kršćanskih Demokrata” – Zašto kriminalci najviše biraju demokršćanske stranke? Šta ta stranka nije nešto kao naš hdz?

    • baDarmageddoN

      @Sackboy, 06.09.2017 - 19:39

      hhh Jer su vjernici stoljećima učene ovce. Respekt svima ali njima je najlakše prodati “čast”, “domoljublje” i sto drugih gluposti koje zvuče idealno

    • "PRIPROSTI SELJAK"?

      @baDarmageddoN, 06.09.2017 - 21:30

      Nemoj tako. Totalno nepotrebno od tebe. Nadam se da se sukladno svojem postu ne smatras vjernikom jer u protivnom sto da netko kaze tebi da su ateisti ucene ovce kojima je najlakse prodati ” big bang” , “evoluciju” i sto drugih gluposti? Vjernicima pravim istinskim Krscanima( koji ono sto citaju iz Svetog Pisma automatski nastoje realizirati u svakodnevnom zivotu tj. uzorni su Krscani sto obuhvaca sirok spektar moralnih, duhovnih,..stvari) cast, dostojanstvo, domoljublje i sto drugih stvari znace u zivotu! Takva je vjera. I da napomenem rijec vijernik izražava značenje osobe koja u nesto vjeruje i vrši nauk ne 0,01% nego 100%. Nemojmo stavljati neke rijeci u krivi kontekst i biti namjerno zaslijepljeni.

    • baDarmageddoN

      @"PRIPROSTI SELJAK"?, 07.09.2017 - 10:28

      No comment

    • Negan

      @baDarmageddoN, 12.09.2017 - 12:22

      Jedan od onih, cestih, “username checks out”.

    • baDarmageddoN

      @Negan, 12.09.2017 - 20:05

      Kada vidim ” ” big bang” , “evoluciju” i sto drugih gluposti? ” što da uopće komentiram? Sto drugih gluposti. LOL na najjače, bitno da se čita iz Biblije 😛

    • Negan

      @baDarmageddoN, 12.09.2017 - 23:22

      Ma gluposti. Da nije doslo do raspada Rimskog carstva nebi doslo ni do krscanstva, a biblija i slican sund nebi bile nista vise nego rijeci jednog ludjaka. Postujem svacija uvjerenja i stavove, ali neke stvari su smijesne. Tko voli, nek izvoli.

  • boris 34

    06.09.2017 - 19:26

    Ali eto na kraju ipak je nasljednik playstation vita dobar je i kraj

  • JADRO

    06.09.2017 - 20:06

    Pa logično da je propala kada se nije dobro prodavala.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?