HCL.HR

Tko ima najbolji internet za gaming u Hrvatskoj?

Igor Belan 21.10.2016.   •   81 komentara


Okupili smo ekipu iz cijele države da pokušamo testirati tko nudi najbolji ping u online igrama i tko omogućuje najbrži internet za download sve težih igara sa suludo oštrim 4K teksturama.

ISP-UVOD

Čak i single-player igre poput Hitmana i Need For Speeda ovih dana zahtijevaju stabilnu vezu s internetom. Multiplayer igranje putem interneta ključan je, ako ne i centralni dio gaming kulture današnjice, a dobar ping važan je koliko i gladak framerate za istinsko uživanje u napetim online mečevima.

Upravo zato ovih dana okupili smo cijeli tim naših suradnika iz Hrvatske i još nekoliko prijatelja HCL portala iz Rijeke, Splita, Osijeka i Zagreba s ciljem da zajedničkim snagama izvrtimo par testova u igrama i provjerimo tko u Hrvatskoj ima najbolje rezultate. Kroz testiranje smo naučili da je ovo vrlo nezahvalan zadatak jer rezultati mogu varirati zbog nekoliko čimbenika nad kojima nemamo kontrolu (kvaliteta/postavke routera, spojevi bakra u kući i slično), a teško je u potpunosti očistiti taj „šum“ i prezentirati samo rezultate koji odaju koje su točno razlike između pojedinih telekoma. No unatoč takvim „šumovima“ mislimo da smo ipak uspjeli pokazati da postoje dosljedne razlike.

Iako se kvaliteta konekcije može mjeriti na razne načine, budući da pričamo o igrama i želimo da svi možete bez potrebe za učenjem novih pojmova shvatiti konačne rezultate, fokusirali smo se samo na ping. Za početak – jedna brza lekcija.

ŠTO JE ZAPRAVO PING?

Kada govorimo o igrama, to vam je ona brojka što obično stoji na scoreboardu pokraj vašeg online nadimka, a označava vrijeme reakcije vaše konekcije – odnosno koliko brzo dobijete odgovor od servera nakon što ste prema njemu poslali neki upit. Ping se mjeri u milisekundama – što je niži, to je brža komunikacija sa serverom na koji ste spojeni, što u online igrama rezultira boljim iskustvom igranja.

Ako igrate neku brzu online pucačinu u kojoj milisekunda može učiniti razliku između života i smrti, ping blizu i pogotovo iznad 100 milisekundi može vam potpuno uništiti raspoloženje pa čak i učiniti da zamrzite igru koju igrate, život koji živite i još razbijete miša i tipkovnicu – jer oni su krivi, a ne vaša konekcija. Šalim se naravno, ne uništavajte tu tipkovnicu – tek ste si ju kupili i baš je dobra.

No na stranu vaša sjajna nova tipkovnica, živci vam mogu stradati kada iznova i iznova umirete u online meču iako ste sigurni da ste se na vrijeme izmaknuli neprijateljskom metku. Iako su same igre, odnosno njihov netcode, ponekad krive za takve situacije, previsok ili nestabilan ping je onaj kojeg za to često možete okriviti. Pored vaših refleksa, naravno.

TRACEROUTE TEST

Prije nego se bacimo na rezultate glavnih testova koje smo proveli u dvije online igre diljem Hrvatske, za početak smo na nekoliko adresa u Rijeci zavrtjeli par traceroute testova. To je nešto što i sami možete probati ako u Windows Command Promptu upišete komadu „tracert“ i zatim IP servera. Pritisnete li potom Enter vidjet ćete kako se polako popunjava lista routera kroz koje paket informacija prolazi od vašeg kućnog routera prije nego dođe do konačne destinacije, odnosno servera s kojim želite komunicirati.

Poanta ovog testa je pokazati broj skokova iliti hopova koji su potrebni od vašeg kućnog routera do udaljenog servera. Budući da ta brojka varira od telekoma do telekoma, jer svaki od njih ima svoju putanju po kojoj žele da vaš paket informacija skače prije nego dođe do konačnog odredišta, ovim testom trebali bismo odmah u startu vidjeti koji pružatelj internet usluga u prosjeku radi najmanje takvih skokova, odnosno najbrže dolazi do željenog servera. Naravno, od istoga ćemo na kraju očekivati i prosječno najniži ping u glavnom gaming testu.

traceroute-test

Ovaj test radili smo kroz nekoliko dana na šest odvojenih lokacija u Rijeci, kod naših suradnika i prijatelja portala koji su korisnici B.neta, Iskona i HT-a, a u gornjem grafu možete vidjeti konačne rezultate. Kod svakog korisnika spajali smo se na dva njemačka game servera (jedan od kojih smo kasnije koristili i u gaming testu) te jedan hrvatski web server. Najmanji broj skokova uvijek je zabilježen kod korisnika Hrvatskog Telekoma – korisnici Iskona i Bneta najčešće su radili dva skoka više od HT-a da dođu do iste konačne destinacije. Znači li to da će HT biti najbolji i u testu pinga ili stvari nisu tako jednostavne?

GAMING TESTOVI

Dugo smo razmišljali i raspravljali o igrama u kojima želimo izvršiti testove pa dopustite da vam prije izlaganja rezultata objasnimo zašto smo se na kraju odlučili za dvije pucačine iz prvog lica – Team Fortress 2 i Quake Live.

Najlakše bi bilo izabrati neku najpopularniju igru današnjice, poput Overwatcha ili LoL-a i jednostavno to odraditi u tim igrama, no budući da smo htjeli u Rijeci, Splitu, Zagrebu i Osijeku pokriti što više različitih igrača koji će izvršiti isti test, morali smo razmišljati o tome da svaki korisnik u našem testiranju ima pristup tim igrama i može ih izvršavati u tolikom broju sličica po sekundi da to ni na koji način neće utjecati na ping. Iz te rečenice izvlačimo dva zaključka – igre koje ćemo izabrati moraju biti lako dostupne (besplatne po mogućnosti) svima u testiranju te malo starije (ili izvrsno optimizirane) kako bi se mogle više no ugodno vrtjeti na eventualnim starijim konfiguracijama, odnosno laptopima.

Drugi par rukava je podrška za lagometer – graf koji u nekim igrama možete pozvati konzolom i koji u svakom trenutku tijekom igre pokazuje ping i još neke druge metrike iz kojih možemo usred igranja iščitati postoji li neka vrsta problema sa serverom na kojem testiramo ili samom konekcijom. Također, da bismo mogli garantirati da se svi učesnici testiranja uvijek spajaju na identičan server, bitne su nam bile igre koje ili podržavaju spajanje na servere komandama putem konzole ili imaju server browser. Team Fortress 2 i Quake Live pokazali su se kao savršeni kandidati sa svim tim uvjetima na umu. Dobro, Quake Live nije besplatan i morao sam osobno kupiti par kopija za one koji ga nisu imali, ali kad se radi o kvejkiću, ništa mi nije teško. Ako ga još niste probali, odite ga kupiti na Steamu – to vam je inače najbolja igra na svijetu i ne želim čut’ da nije.

U obje igre pronašli smo nekoliko javnih servera lociranih u Njemačkoj, točnije u Frankfurtu, i testirali koji se ponaša najstabilnije te zatim poslali upute učesnicima testiranja za spajanje na taj server, aktiviranje lagometera i podnošenje izvještaja s rezultatima prosječnog pinga svakog testa. Iako smo testom htjeli pokriti što više različitih pružatelja usluga u Rijeci, Splitu, Zagrebu i Osijeku, bilo je zaista teško pronaći više korisnika nekih manje popularnih ISP-ova, poput H1, Amisa ili Optime. Fokus nam je zato bio na tri najpopularnija – Iskon, HT i B.net.

Optimu nećemo uvrstiti u grafove koji slijede, no spomenut ćemo je u obrazloženju ispod, ali čisto informativno jer ne vjerujemo da su to uistinu reprezentativni rezultati budući da nismo imali podjednako mnogo korisnika Optime u testu. No Amis i H1, primjerice, zbog zaista premalog uzorka nismo ni uvrstili u testiranje, a isto tako su prošli i pružatelji kućnog interneta putem mobilne 3G ili 4G mreže. Takve mobilne konekcije ovise o lokaciji pa stoga previše variraju u brzinama i pingu od lokacije do lokacije da bismo mogli doći do iole reprezentativnih rezultata za ovakvo testiranje. Uostalom, takvu vrstu internet konekcije ionako ne bismo preporučili za redoviti kućni gaming.

TF-2-TEST-GAMING-ISP

Graf koji vidite prikazuje prosjek svih testova koje smo izvršili kod korisnika ovih telekoma. Čim smo ušli u ovo istraživanje znali smo da nećemo naći 20-ak pouzdanih ljudi od kojih su svi na različitim telekomima, ali s identičnim paketima brzine – to nam je jednostavno bila nemoguća misija. Stoga smo tu ideju odmah odbacili i okrenuli se ovom principu s prosjekom svih testova predstavljenih u jednom, jednostavnom grafu.

Da bolje pojasnimo što taj prosjek znači, neki korisnici u našem testiranju bili su na VDSL-u Hrvatskog Telekoma brzine 50/10 (50 Mbps download, 10 Mbps upload), neki na HT optici, drugi na Iskon VDSL-u brzine 30/5, a treći na Bnet 50/10 konekciji ili 10/0.6 vezi Optime. Dakle, u gornjem grafu vidite prosječan ping iz svih rezultata koje smo prikupili na Bnetu, Iskonu i HT-u. A što se Optime tiče, samo ćemo spomenuti da je prosječan ping u ovom testu bio oko 35 – i dalje svakako igrivo (barem u slučaju ovog servera), ali vidljivo iza svih.

Team Fortress 2 server na koji smo ciljali lociran je u Frankfurtu u Njemačkoj, a iz grafova je potvrđeno i ono što smo vidjeli i u traceroute testu – da Hrvatski Telekom u prosjeku daje najniži ping. Razlika nije drastična i ostali glavni operateri nude solidne rezultate, ali HT očito ima prednost. Pritom treba reći da je HT-u u ovom slučaju dodatnu prednost pomogla ostvariti njihova optika koja redovito daje najbolje rezultate, a takve konekcije kod ostalih operatera nije bilo u našem testu (takvu uslugu ili ne nude ili je ograničena na manja područja Hrvatske pa je bilo teško pronaći nekoga na ekvivalentnoj optici drugih operatera). Doduše, kada smo uspoređivali samo klasične bakrene VDSL i ADSL konekcije, bez optike, HT je i na tom polju imao prednost, ali ne toliko veliku kao kada optiku uključimo u priču.

Primjerice, dok je na dobroj 50/10 VDSL konekciji (HT Turbo opcija) prosječan ping po testu iznosio 15ms, na HT optici (100/20) rezultat je bio 10ms (čak i 5ms u jednom trenutku). Naravno, 15ms je i više no odličan ping za potrebe online gaminga, ali hej – 10ms je još bolje. Tih 8 milisekundi razlike u prosjeku će vam omogućiti četiri dodatna headshota godišnje! Šalim se, neće. U ovom slučaju, ta mala razlika nije bitna jer ping ispod 30ms, općenito govoreći, uvijek pruža vrlo dobro iskustvo igranja, ali uvijek je dobar osjećaj kada znate da ping najmanje moguće smeta vašim performansama u igri.

Kada je server na koji se spajate tako blizu i tako stabilan kao ovaj u Frankfurtu na kojem smo testirali, za očekivati je da ćete na bilo kojoj ADSL/VDSL konekciji dobiti dobar ping, ali ako vas matchmaking sustav neke igre odvede na neki udaljeniji server, gdje se pingovi na ADSL/VDSL konekciji iz Hrvatske kreću od 70-90, u teoriji biste optičkim internetom trebali dobiti primjetno bolje iskustvo igranja uz nekih 40-60 milisekundi pinga, što je već vrlo značajnija razlika koja u nekim situacijama i igrama može odlučiti hoćete li u online meču pobijediti ili izgubiti.

QUAKE-LIVE-TEST-GAMING-ISP

Isti pristup testiranju i prikazu rezultata kroz ovaj graf primijenili smo i za Quake Live. Dakle, gledate prosjek svih testova koje smo izvršili podijeljen po telekomima.

Kao što sam već spomenuo, Quake Live server na koji smo ciljali ovim testom je također bio lociran u Frankfurtu, no ping je uvijek bio viši od zabilježenog u slučaju Team Fortressa 2. Naravno, ne radi se o istim serverima pa ni o istim igrama i prirodno je da te stvari variraju, a dotičem se te teme upravo zato da još jednom napomenem kako je teško postići idealne uvjete pri ovakvom testiranju.

Budući da danas vladaju bakrene ADSL/VDSL konekcije, zbog raznih uvjeta u infrastrukturi diljem gradova u kojima smo testirali rezultati mogu varirati od testa do testa pa smo neke testove ponavljali više puta da dobijemo što dosljednije rezultate. No koliko god puta ponavljali testove, kada se izračuna prosjek svih testova konačni rezultat uvijek je dosljedan jednom zaključku: HT ima najmanji ping, Bnet i Iskon se vječito bore za drugo mjesto, a Optima, koja zbog premalog uzorka nije uvrštena u grafovima, je uvijek nekoliko milisekundi iza svih.

Pritom opet napominjemo – za Optimu smo imali i manji broj korisnika u testu, a najbolja konekcija na Optimi je bila tek 10/0.6. Valja imati na umu da bismo uz više korisnika Optime u našem testiranju vjerojatno na kraju došli do malo boljih rezultata za Optimu od ovih koje smo dobili na kraju. Pretpostavljamo da bismo dobili rezultate koji su vrlo bliski Iskonu ili Bnetu.

PREDNOST OPTIKE

Već smo ustanovili da optički internet nudi najniži ping u online igrama, no velika prednost optike je zapravo sirova brzina downloada i uploada koju možete ostvariti takvom konekcijom. U ovo vrijeme tekstura 4K razlučivosti u igrama, vrijeme kada su nove visokobudžetne igre „teške“ po 60 i više gigabajta, brza konekcija na internet može vam uštedjeti mnogo vremena. Prisjetite se samo da novi Call of Duty: Infinite Warfare dolazi u paketu zajedno s remasteriziranom verzijom CoD: Modern Warfarea i cijela stvar je teška čak 130GB. Zamislite to skidati na klasičnom ADSL-u brzine downloada 5 Mbps!

Na bakrenim konekcijama moguće je maksimalno ostvariti 50 Mbps downloada i 10 Mbps uploada, što je zapravo odlično i skinut će taj novi Call of Duty dovoljno brzo, no u slučaju čak najlošije optike pričamo o dvostruko višim brzinama od toga100 Mbps downloada i 20 Mbps uploada. Trenutna optička infrastruktura u Hrvatskoj omogućuje još više brzine od toga – nije neobično čuti da neki korisnici HT optike u Rijeci, Zagrebu, Splitu ili Osijeku već sada uživaju u 200/100 brzinama, a oni dubljeg džepa mogu se spojiti i 500/250 brzinom.

Nije stvar samo u brzinama koje optika omogućuje, već i u općenitoj dosljednosti u isporuci te brzine te stabilnosti veze. Na bakru stabilnost vaše veze ovisi o nizu čimbenika poput udaljenosti od pristupnog čvora, vremenskih prilika ili kvalitete (starosti) kabela kojim se spajate pa čak i o broju korisnika mreže u danom trenutku. Svjetlovodni kabeli na kojima se zasniva optička infrastruktura ne pate od takvih mana.

Kroz sirove brojke teško je percipirati koliko vam vremena optički internet zapravo može uštedjeti prilikom downloada ili uploada u odnosu na prosječnu VDSL konekciju, pa evo jedne male ilustracije. Na slici ispod vidite usporedbu koliko dugo se jedna igra skida preko Steama na Iskonovoj 20/2 VDSL konekciji u usporedbi s HT optikom na 100/20.

gaming-ISP-optika-kraj

Dakle za igru koju biste skidali 15 minuta na VDSL-u (20/2) trebat će vam oko 1 minuta na optici brzine 100/20. Kao dodatni primjer, računajte da ćete 10 GB skidati više od sat vremena na VDSL-u (20Mbs download), a samo 10 do 13 minuta na optici (100/20). Naravno, što veću igru skidate, to je i razlika u vremenu koje uštedite s optikom veća.

I ŠTO JE NA KRAJU NAJBOLJE?

Odgovor se očito i sam nameće – optika. Optički internet, ako vam je dostupan, u pravilu uopće nije osobito skup, a nudi sulude brzine, stabilnost i dosljednost u radu. Na optici nije problem streaming videa u 4K rezolucijama, download igara mjeri se u minutama umjesto u satima, a i ping će vam biti niži i stabilniji.

Prilikom ovog istraživanja primijetili smo da su čak i neki od malo iskusnijih korisnika interneta i dalje pod uvjerenjem da je optika u Hrvatskoj dostupna samo na par lokacija u Zagrebu. To je čak i istina u slučaju, primjerice, Amisa, no Hrvatski Telekom na službenim stranicama kaže da njihova optička mreža već sada pokriva određeni broj lokacija u 15 gradova diljem Hrvatske: Bjelovar, Čakovec, Dubrovnik, Karlovac, Koprivnica, Osijek, Pula, Rijeka, Slavonski Brod, Split, Šibenik, Varaždin, Vinkovci, Zadar i Zagreb. Na naše iznenađenje, čak kažu i da optikom pokrivaju određeni broj lokacija u manjim mjestima poput Bukovje Bistransko, Donja Bistra, Gornja Bistra, Jablanovec, Novaki Bistranski, Oborovo Bistransko, Poljanica Bistranska.

No što ako vam optika još nije dostupna? Što ako niste toliko sretni da živite u Gornjoj Bistri? Ciljajte na VDSL– praktički svi ozbiljniji pružatelji internet usluga u Hrvatskoj morali bi vam do sada biti u mogućnosti ponuditi VDSL barem 20/2 brzine. Naši rezultati u gaming testovima pokazali su nam da korisnici HT ADSL/VDSL paketa u prosjeku imaju najniži ping u igrama, što ima smisla budući da je poznato da HT najviše investira u infrastrukturu od svih telekoma u Hrvatskoj. No kao što smo već komentirali, spajate li se na bliske vam servere u Europi, bilo čiji VDSL trebao bi vam biti dovoljno dobar za solidno iskustvo igranja.

Komentari (81)

  • Alan Wake

    21.10.2016 - 18:43

    Svaka čast na članku! Ja koristim Bnet preko žice uvijek, zna se rijetko dogodit tu i tamo loš ping u vrijeme kad dosta ljudi istovremeno surfa po internetu, al jbg. Očito je optika zlatni standard sad. 🙂

  • josipk

    21.10.2016 - 18:53

    koliko tebi skida gb u sekundi alan wake

    • Alan Wake

      @josipk, 21.10.2016 - 20:55

      Misliš mb valjda. 11mb dole, 1 mb gore

  • ivan21

    21.10.2016 - 18:54

    15 gradova kako da ne “pokriva određeni broj lokacija” to je ono ključno neki koji nisu u samom centru grada i dalje su na tužnom ADSL2+ profilu da smo mi kao kinezi imali bi cijelu državu pokrivenu optikom i vdsl standarima do 2020. 🙂

    • Igor Belan

      @ivan21, 21.10.2016 - 19:03

      A čuj, poanta je da je pokrivenost svakako šira i stalno raste, ljudi ponekad zaborave provjerit ako im je to dostupno. Pazi ovo, čak nam je na kraju lakše bilo pronaći nekoga na HT optici nego nekoga na Amisu ili H1 telekomu 🙂 Slučajnost ili ne, uzmi od toga što hoćeš 🙂

    • Czar

      @Igor Belan, 22.10.2016 - 00:11

      Mrvicu sam se uzrujao na tvrdnju da “ht naravno najviše ulaže” pa je zato ispred drugih.
      Ht bi i pod mojim vodstvom bio daleko ispred drugih da sam ga kao dt dobio političkim igricama i tajnim ugovorima za sitniš, da je i meni bio omogućen dugogodišnji monopol na tržištu, da sam skupa sa kompanijom dobio i besplatni dtk čiju su izgradnju plaćali naši starci po 3000 dojčmaraka koliko je koštao telefonski priključak, a danas ju još i rentam drugim telekomima.

    • Dragan[MKD]

      @ivan21, 21.10.2016 - 23:47

      To zavisi od mnogo faktora a ponajvise od geografsko prostranstvo eto vidis kod nas svih gradova imaju mogucnost optika ali mi smo mala drzava i po korisnika i po povrsina pa tako lako je Telekomu ponuditi 1Gbps/1Gbps svima, dok kablovske operatera nude 100/3 u najbolji slacajeva preko DosCis ili 60 preko Lan kable, eto sada su pocele da kopaju i po selama pa tako za ocekivanje je da ce se do 2020 godina pokriti celu drzavu a cuo sam da je moguce i ranije, ali ta oprema sta koriste tehnicare za optika, je jako jako puno skupa, a da ne napominjam da nema puno ljudi koji znaju da rede sa njom i vecinom posao ode preku druge kompanije ili ljudi koji saraduju sa Deutsche Telekom.

  • Tony Ghost 1811

    21.10.2016 - 18:55

    Ht je smece. Ono njihovo govno od tv programa skoro pa nikad ne radi kad je oblacno. Koristim iskon, zadovoljan sam.

    • Igor Belan

      @Tony Ghost 1811, 21.10.2016 - 19:01

      Stari, evo ja sam trenutno na Iskonu i ne mogu biti manje zadovoljan posljednjih mjesec dana 🙂 Stalno neka pucanja, pa smanjivanje brzine itd. Moraš razumjeti da gotovo svi koriste internet, što je jako puno ljudi… i naravno da će nekome iz te ogromne mase ljudi postojati određeni problemi kod koga god bili.

    • josipk

      @Igor Belan, 21.10.2016 - 19:06

      tako je

    • ivan21

      @Igor Belan, 21.10.2016 - 19:10

      Koliko kod vas treba nakon uređivanja videa da ga stavite na YT
      što imate VDSL? ili optiku? 🙂

    • Igor Belan

      @ivan21, 21.10.2016 - 19:57

      Ja uglavnom uploadam na VDSL-u od Iskona.. do nedavno 30/5, a u zadnje vrijeme mi smanjili na 20/2 jer je na 30/5 pucalo. 2Mbps mi nije dovoljno za upload vecih videa pa znam aktivirati za 10kn ‘internet dan’ (opcija na bonovima od HT-a – dobijes flat 4g internet na 24 sata) pa uploadam 4g brzinom puno brze.

    • rasim

      @Igor Belan, 22.10.2016 - 08:51

      Završio sa Iskonom, čekam optiku od Amisa. dolazi za par dana, do tada koristim taj INTERNET DAN pa preko mobitela dijelim ostalim uređajima u stanu. Inače vidio sam da ima opcija za 15 kn, INTERNET DAN 4G, samo je fora što se spajaš na 4g i za 10 kn i flat je. Ne razumijem, nikakve razlike osim da potrošiš 5 kn više 🙂

    • Tony Ghost 1811

      @rasim, 22.10.2016 - 13:33

      Tako sam i ja napravio. Samo jednom platio 15kn i onda svaki put po 10kn i imam 4g.

    • Igor Belan

      @ivan21, 21.10.2016 - 21:56

      Pardon, zaboravih javit koliko dugo traje upload na YT. Na VDSL-u s 5Mbps uploadom je prosječan video od 2-3GB uploadan za sat i pol, a na Optici 100/20 bi to bilo gotovo za par minuta.

    • ivan21

      @Igor Belan, 21.10.2016 - 22:28

      wow koja razlika,naravno optika je korak naprijed ali neće svagdje biti FTTH,nego samo FTTC sve ostalo ide preko bakra samo operateri moraju “pobojšati” bakar i skratiti svoje korisnike jel najveća mana bakra je udaljenost 🙂

    • KornjacaNS

      @Igor Belan, 21.10.2016 - 20:04

      Gledaj opste je poznata stvar da se internet nikada ne uzima od preprodavaca ako se moze uzimati direktno od snabdevaca. U ovom tvom slucaju mozda gresim jer nisam gradjanin HR nego Srbije i rekoh bih da je Iskon preprodavac internet usluga i kao takav oni ce uvek staviti vise korisnika na link da bi zaradili, ali propisano je koliko tacno moze ljudi na jedan link da ide da bi svima internet radio bez gubitka brzine i da veza ne puca. To pricam jer i kod nas ima tih pilicara koji kupuju internet od Telekoma Srbije i prodaju drugim korisnicima po nesto nizoj ceni ali ne mogu da garantuju brzine jer ako po zakonu mogu na jedan link da stave 10 korisnika oni ce staviti 12 korisnika i ta dva korisnika po linku su cista zarada para koju neko stavlja u dzep, zato sam ja i presao direktno kod Telekoma jer dobijam link direktno od njih a oni dobijaju link direktno od Deutsche Telekoma i mogu da mi u svakom trenutku garantuju VDSL brzine 50/2 Mb/s… jedina stavr koja nas u Srbiji zeza je mali upload mada ni kod kablovskih operatera nije nista bolje jer kod nas ja ne znam jel neko daje vise od 10 mega za upload ali zato download brzine kod nas idu isto jako visko mogu da idu linkovi do 1 gigabita ali uplad nije nesto sto mzoe da se pohvali.

    • Tony Ghost 1811

      @Igor Belan, 21.10.2016 - 20:38

      E jbg. Meni na iskonu nema pucanja. Tu i tamo malo zastane. Zato sam i zadovoljan s njim. Znam da svi koriste ali HT je katastrofa. Po meni najgori. Da ne spominjem koliko su korisnika izgubili i oni su jos gori. Ipak oni najvise zaradjuju zato i dobivaju najvece kritike. HT zaista mora i moze biti bolji,

    • Dragan[MKD]

      @Tony Ghost 1811, 21.10.2016 - 23:50

      Isto stanje i kod nas MK Telekom (Deutsche Telekom) rade ista sranja, puno su skupi ali bar ulaze u optici i nude 1Gbps/11Gbps sto je ok ali naplatuju jako puno za njega.

    • lucho-CRO

      @Igor Belan, 21.10.2016 - 20:46

      Ja sam na iskonu VDSL do 50 download bude nekih 45-48 kako kad a upload mi je uvijek preko 10 znaci nekih 11-12 skoro uvijek..zadovoljan sam ali preko wi fi mi puca barem dnevno dva puta neznam zasto ali dogodi se..valjda preopterecenje nekakvo ili nesto..skida super brzo za moje potrebe..u online nema nikakvih smetnji i prilikom spajanja vise uredaja npr susjedi kad dozvolim..dva laptopa..dva mobitela..ps4 itd radi sve kako treba..samo to pucanje malo iznenadi u posljednja 2 tjedna..i da bilo mi je pad brzine na par dana negdje oko 17 mbs download a upload ostao netaknut sa 11-12..po ugovoru navodno oko 30-35 trebaju ispostovat a receno mi je samo da budem strpljiv i da se radi o privremenom globalnom kvaru 😀

    • bojanum

      @Igor Belan, 21.10.2016 - 23:01

      Ja sam isto na Iskonu i to jos u malom gradu na kraju Hrvatske hehehe i imam 30/5 i preko zice je apsolutno uvijek izmedju 28-30 brzina, a pucanja nisam uopce primjetio, barem dok sam na netu, a vjeruj mi jako puno vremena provedem. Preeezadovoljan sam uslugom. Jedino sto ja zivim odmah pored pošte gdje se nalazi centrala pa vjerovatno zato imam dobru vezu.

    • Igor Belan

      @bojanum, 21.10.2016 - 23:11

      Eto, upravo to govorim – nekome će nekada veza puknuti, nekome neće – u svakom slučaju ako se to događa treba nazvat tehničku podršku i riješit problem, ne vikat o tome na internetu s pomalo vulgarnim komentarima i govorit da zbog toga ne valja telekom 🙂 Takve vrste problema su kod svakog telekoma moguće, ali pričanje o tome samo stvara neki čudan šum u ovom članku koji je više tu da prodiskutira o brzinama, pingu, hopovima i sličnim razlikama između telekoma. Mi smo ovdje samo odlučili provjeriti jednostavnim testom (koji je trajao oko dva tjedna doduše) to tko bi gamerima koji nas čitaju trebao pružiti najbolji ping u igrama – volio bih čuti više vaših komentara na tu temu općenito.

    • oetam

      @Tony Ghost 1811, 21.10.2016 - 19:31

      Svejedno Igore, To je HT, nije Iskon ili optima telekom ili H1 itd.
      To je HT, oni uvijek tvrde da imaju najbolje usluge, a usluga im je za (ispričavam se) k…. Visoke cijene također, ne vrijede te novce. :S

    • Igor Belan

      @oetam, 21.10.2016 - 20:46

      Što nisi ti dolje rekao da si na Vipu? Mislim, svejedno je – nismo ovdje testirali pucanja veze već brzine, a i jasno ti je valjda ono što sam rekao gore – pucanje se ponekad događa na svima, ljudi samo vole (na internetu pogotovo) komentirati kako su s nečim nezadovoljni :). Ja sam primjerice promijenio i HT i H1 i sada sam na Iskonu.. i na HT-u sam placao manje nego Iskonu i bilo je stabilnije po pitanju pucanja veze.

    • oetam

      @Igor Belan, 22.10.2016 - 00:13

      Bio sam i ja HT jedno dobrih 4g, onda 2g na H1 i sad sam na vipu 2g.
      Tko je bolji? Pa svi su više manje oke. Ali što se tiće brzine su svi loši, jer HT ne želi provući infrastrukturu kroz Zg-Sk. Tako da mi je jedino VIP najisplativiji makar htio i na veću brzinu, kao što sam dolje napisao, ali mi je svejedno skupo.

    • Kovri

      @Igor Belan, 10.02.2019 - 23:04

      Ja sam iz Gornje Bistre imam optiku preko telekoma i internet je prebrz i jako sam zadovoljan i max tv nikad ne steka

    • TheBestHulkYT

      @Igor Belan, 23.02.2019 - 10:48

      A kad bih uzeli mi okolici Križevaca (Ja sam iz Kalnik), doduše najgori Internet imam, a to je Optima. I želimo uzeti Internet u A1.
      Koliko bi moglo biti download i upload.
      Pošto je sada 5 mbps download, a auploadd je 0.60 mbps, da li bude veći ako uzmemo u A1 Internet.
      I dal bih se moglo stremati, ako uzmemo u A1.
      Hvala

  • TeroXCro

    21.10.2016 - 19:05

    HT je jednostavno najbolji što su ovi testovi i dokazali,download mi je stalno iznad 50 a upload 10,ping cak i na serveru iz oceanije neskace preko 250ms-a.

    • josipk

      @TeroXCro, 21.10.2016 - 19:07

      istina

    • Tony Ghost 1811

      @TeroXCro, 21.10.2016 - 20:43

      Zato im max tv radi besprijekorno. Ako je sunce i ako ne puse.

    • Shepy1999

      @Tony Ghost 1811, 21.10.2016 - 21:26

      Čuj, to vjerojatno varira od lokacije do lokacije jer ovdje kod mene MAXTV radi besprijekorno i za vrijeme Sodome i Gomore. He, he!

    • Tony Ghost 1811

      @Shepy1999, 21.10.2016 - 23:36

      Kod mene ima velikih problema. Sve koje znam i koji ga imaju se zale. Neoguce ga gledat. Bar si ti sretnik ?

    • kova95

      @TeroXCro, 22.10.2016 - 02:16

      slazem se isto tako kod mene, jesu malo skuplji ali se isplati, imam sve kod njih i jako rijetko puca veza, max radi besprijekorno isto

  • Queae

    21.10.2016 - 19:05

    Sponzoriran članak

    • domba_bomba007

      @Queae, 28.10.2016 - 00:30

      čudno kak Igor izbjegava ove komentare i samo Iskon u zadnje vrijeme ne valja. HT je super i jeftinij. Definitivno nije sponzoriran članak hahaha

    • Igor Belan

      @domba_bomba007, 28.10.2016 - 01:28

      Komentare? Jedan čovjek kojemu je očito do provociranja napisao je ništa više od dvije riječi: “sponzoriran članak” i što bih ja sada nakon dva tjedna rada na ovom članku trebao njemu odgovoriti? Očito mu nije do racionalne rasprave o internet brzinama, pingovima, gamingu, ne želi podijeliti svoje iskustvo s nekim telekomom, svoju brzinu interneta itd. (što je informacija koja nekome možda može i pomoći dok čita komentare)… samo je došao malo prcnuti mene osobno s te dvije riječi. Ni prvi ni zadnji put da anonimac s interneta prca ljude. Nemam praksu odgovarat na to, jer čemu? Ali hej, mogu ti samo reć da ne bismo imali ništa protiv da radimo s HT-om. Ali ne, nisu jeftiniji – barem ne koliko znam – dapače, trebali bi biti i za nijansu skuplji od ostalih, ali u cijene u ovom istraživanju nisam ulazio – previše je različitih paketa u ponudi na različitim lokacijama uz popuste za neke dobne skupine i slično da bih radio neku usporedbu. Uostalom, htio sam se fokusirat na ping u članku. Ranije u ovom sam komentirao da mi je HT svojevremeno bio jeftiniji od Iskona sada jer tada nisam imao njihov Max TV, a kasnije kad sam se prebacio na H1 imao sam i TV za istu cijenu (uz istu brzinu i više-manje istu stabilnost). Pa eto, H1 je jeftiniji – confirmed. Prebacio sam se kasnije na Iskon jer su mi prvi ponudili VDSL, a H1 ugovor je taman istekao. I da, s Iskonom sam bio zadovoljan u potpunosti do prije mjesec dana kada je krenulo pucanje… a u članku to nisam ni spominjao (zašto bih uopće?), već samo u komentarima kada je čovjeku koji je pisao neke ružne komentare trebalo objasniti da svi telekomi ponekad imaju problema s pucanjem veze i da bi bilo skroz OK da fokusira svoje komentare u konstruktivnijem smjeru jer inače samo uništava komentare jadikovanjem o pucanju veza… što se svima može dogoditi. Samo zato sam ja spomenuo svoj primjer s Iskonom.

    • Denijaki

      @Igor Belan, 28.10.2016 - 14:10

      ne kužim zbog čega si obrisao moj komentar ,zato jer sam napisao da mi ovo izgleda kao plaćena reklama a ona to sigurne i je.Zato jer sam napisao da na bakrene žice internet brzina ide do 120 a vi ste u članku napisali 50 ?Ja iz osobnog iskustva znam da mi taj famozni iskon ne može pružiti veću brzinu od 15-1.5. bio sam kod amisa prije nego ga je kupio b net imao sam brzinu 8-1 a plaćao sam 15 jer kao tv skida 4 telefon 1 itd.bio sam i kod t coma isti slučaj kao kod ovih gore navedenih.sada sam na bnetu i konačno sam ne zadovoljan nego više od toga.trenutno kod njih imam 60-15 što može ići još gore al mi u ovom trenutku nije potrebno ,ističe mi ugovor za 1 mjesec pa ću onda dogovoriti za povećanje brzine i manji račun normalno.e sada što se tiče pinga ne mogu se žaliti jer kada ga mjerim na speed test kao da sjedim na njemu .što se tiče igrica isto sam zadovoljan ovisi naravno gdje je server npr arma 3 king of the hill nađem server di je ping od 20 do 40 dok je mom frendu više od 60 a u tcomu je .da ne dužim bnet u ovom trenu je najbolji izbor za mene živim u Zagrebu i nemam optiku a oni jedini mi mogu pružiti najbolji upload i download.što meni znači ping najbolji ako mi je sve ostalo loše .

    • Igor Belan

      @Denijaki, 28.10.2016 - 19:11

      Pardoniram na čekanju, ali ne – nisam ti obrisao komentar – komentari ti nisu bili vidljivi jer svim novim korisnicima komentari prvo nisu vidljivi čisto kao vid zaštite od spambota – samo nisam stigao sve komentare odobriti ovih dana na vrijeme – to se radi ručno. Mogu razumjet zašto nekome članak djeluje sponzorirano na prvu, ali realno, ako ga pročitaš do kraja vidiš da sam uzimao sve opcije u obzir… barem od onoga što mi je bilo dostupno… i da nikoga previše ne kudimo – čak suprotno, svi su se pokazali kao OK opcije. Što drugo da ti kažem – hvala što si naveo svoj primjer s Bnetom, može samo koristiti nekome tko čita članak i komentare ispod. To je i poanta ovog istraživanja – da vidite što smo mi ustanovili i da u komentarima popričamo o tome. Btw, ako je tebi ping od 20-40, a frendu iz istog grada ide i preko 60, a spajate se na isti server, to je već ozbiljna razlika… rekao bih da ti frend ima nekih problema s vezom, neovisno o telekomu. Možda je skidao nešto u pozadini dok ste provjeravali ping. Ja sam u ovom testiraju pokušao simulirati što kontroliranije uvjete kod svih korisnika kod kojih sam išao testirati, da bi rezultati bili što precizniji, i razlike u pingu nikad nisu bile tako drastične.

  • BaueRcr0

    21.10.2016 - 19:19

    Cekaj a sta znaci ciljajte na VDSL kad je vdsl govno zbog kojeg moras bit blizu njihove stanice… , isto tako t-com je objavio da svoj vdsl 1.1.2017 gasi???? dafuq nije ono da je skoro 85% zagreba pod optikom jer su dobili da do 1.1.2017 mora bit zagreb pod 100% pokriven optikom iz razloga sto vdsl-a vise nece bit zato ez katka , gaming4life.

    • Igor Belan

      @BaueRcr0, 21.10.2016 - 20:00

      Pa koliko ja znam iz iskustva, i kako sam napisao gore, VDSL je sada mnogo dostupniji nego prije svega godinu dana. Nisam ja nešto ludo blizu centrale pa mogu VDSL dobiti, a prije godinu dana nisam mogao. I znam za još mnogo takvih slučajeva.

    • TeroXCro

      @BaueRcr0, 21.10.2016 - 22:27

      Koji je ovo vrag sa gašenjem VDSL-a,to samo u Zagrebu ili???.
      Ja živim na otoku udaljenom 1 km od centrale,ko zna kada su mjenjali kabele na mostu koji povezuje,tako da stvarno neznam što se svi žale na HT.Ja imam ovaj VDSL-2 već 4 mjeseca skoro nijednom nije konekcija puknula ni dok je tuća padala ni ništa.

  • CosmicSativa

    21.10.2016 - 19:38

    Super članak, volio bi u budućnosti više ovakvih.

  • oetam

    21.10.2016 - 19:40

    Što je najgore od svega, glave ceste tipa Zagreb-Sisak koja je među najprometnijima u RH, ja u svom selu Pešćenica kroz koju ide glavna cesta, ne mogu imati veću brzinu od 17Mbps
    https://s11.postimg.org/501pv83o3/Brzina_neta.png
    I ako želim imati veću brzinu, košta me 50% skuplje od ukupne cijene što plačam trenutno. A u tu cijenu brzina bi mi mogla ići do 50/20 ali ne ide, plačao bi 50% skuplje a dobivao max 17 down.. i to je pljačka u hrv. Inaće, na Vipu sam.

  • Black op

    21.10.2016 - 19:46

    Grafikone izgleda kopirate od AMD-a, sponzorisan clanak?

    • Igor Belan

      @Black op, 21.10.2016 - 19:51

      Ma svašta, grafikone sam sam radio. Ne znam iskreno ni kako izgledaju AMD-ovi.

  • RapthorPechina

    21.10.2016 - 20:08

    Ljudi… 4.2 megabita… nešto manje od 2 kilometra je udaljen autoput s optičkim internetom … i ne žele smradovi potegnuti liniju… u kojoj vukojebini živim!!!

    • Dom3gaming

      @RapthorPechina, 22.10.2016 - 07:50

      I kod mene isto. Optika mi iza vrata,a smradovi je nezele potegnit do mene…

    • The_DnA_Paradox

      @Dom3gaming, 22.10.2016 - 13:27

      Tak su i meni rekli u poslovnicama HT-a, a preko Web Chata mi unutar 48 sati ugradili i pičim na 100/100

  • gogo123512

    21.10.2016 - 20:10

    Je li netko imao iskustva s ovime:naime zivim u Požegi u ulici u kojoj je šuma i s jedne i druge strane a centrala je u centru u HT-u oko 2.5km od mene,i ne mogu imat internet vrvi od 5mbps/0.5mbps dolazili su i iz iskons i iz ht i nista nidu napravili,bio sam i na vipu i optimi i sada na iskonu kazu da je daleko centrala i to je to. je li netko imao slican problem?

  • Alkaram

    21.10.2016 - 20:14

    Zato sam se ja preselio u svedsku placam cca 400kn ali zato imam 500/250 mbit-s i vise nego zadovoljan s netom 🙂

    A ht je cisto smece koje naplacuje previse za svoje usluge s tim jos im i veza konstantno puca, bar je tako bilo u mom slucaju..

    • oetam

      @Alkaram, 21.10.2016 - 20:26

      + ovo za Ht

    • Tony Ghost 1811

      @Alkaram, 21.10.2016 - 20:45

      Ipak smo mi balkan.

    • Igor Belan

      @Alkaram, 21.10.2016 - 20:54

      A kako ne bi bio zadovoljan 🙂 fina konekcija stari. Mislim, malo je skupo, ali platio bi takvu konekciju i ovdje da mi je dostupna sada. Nisi valjda samo zbog interneta otišao u Švedsku? A za pucanje – kažem vam – kod svih se može dogodit, meni na Iskonu sve bilo ok nekih pola godine pa u posljednjih mjesec dana počeli problemi s isporukom brzine, pucanjem itd. Nazoveš tehničku podršku i nadaš se da će brzo riješit. U mom slučaju ne riješava se tako brzo na Iskonu 🙂 Ali trude se 🙂

    • Alkaram

      @Igor Belan, 22.10.2016 - 08:12

      Ma salim se da sam zbog toga ovdi dosao hehe, radi posla a net je dosao usput 🙂
      Ma iskreno zvao sam ih mali milijon puta, sve bude ok i opet pucanje veze i ogroman lag u igrama, mijenjali su router vise puta ako se ne varam imam ih doma 5 komada a 2 sam sam kupio u nadi da ce se veza popravit. Zadnju god prije odlaska iz HR sam imao K3 i veza je bila vise nego odlicna par put se dogodilo pucanje mreze ali nista strasno za razliku od ht-a sto mi se desavalo gotovo svakodnevno 😛

  • SikyCRO

    21.10.2016 - 20:21

    A od svih ja baš na optimi… U 1. zoni grada nemam full brzinu… Puca prosječno 10 puta dnevno (jedan dan sam zvao da prijavim, ladno kaže 7 puta puklo do 1 popodne, ali njemu to ništa nije)… A ugovor s njima traje još bar godinu 🙁 Šta reći, a ne zaplakati

    • Alkaram

      @SikyCRO, 22.10.2016 - 08:14

      Jednostavno snimis razgovor, zapises datum poziva i datum kad su popravili. Odes kod njih s tim informacijama i trazis raskid ugovora u svoju korist. Vrijedi pokusat 🙂

  • DarthVader

    21.10.2016 - 20:47

    Ma sve je to dobro dok si u gradu ili u okolici, ja zivim na selu i vec mjesec dana nemam interneta zbog kvara na zicama, zvao sam ih nebrojeno puta, ali nista od toga cini mi se, a i kad sam imao mogao sam max 2Mbit/s ?

  • Demolisher

    21.10.2016 - 21:16

    Koliko ljudi se zali a ja ovdje na selu s max 520kb/s download a kad je lose vrijeme 250-300 kb/s download.Živim 4 km od centrale tako da i najveca moguca brzina koju bi mogao imati je 900-1000 kb/s,a s takvim internetom vise mi se isplati kupovati igre s cd nego cekati popuste na ps store ili steam kao sto mi se sad dogodilo s CoD:IW.
    Samo se nadam da ce pokriti moje podrucje u slijedecih 3-4 godine.

  • TypicalHog

    21.10.2016 - 21:18

    Infrastruktura je kod mene koma (http://www.speedtest.net/my-result/5734440062), ali iz nekog razloga mi je ping u CS:GO oko 15ms.

  • Silvio_7Tech

    21.10.2016 - 21:20

    Hrvatska je slaba s optikom. Recimo u T-Comu imam net(+ telefon + lovac + 1000 min prema svima), VDSL, 50/10 za 235 kn/mj Turbo+ S50 je paket ako se ne varam.
    Tako da ako tražite net, eto vam jedna opcija(ako nema optike). Naravno ima i jačih paketa.

    • Igor Belan

      @Silvio_7Tech, 21.10.2016 - 21:53

      Ma naravno, nije optika još svuda, ali širi se pa valja provjeravati. Ja prelazim čim mi bude dostupna – frend ne tako daleko od mene je na HT 100/20… i još manje plaća nego ja Iskonu 🙂 Al’ dobro, mislim da on nema telefon i TV, a meni je i to u paketu.

    • Silvio_7Tech

      @Igor Belan, 21.10.2016 - 21:57

      TV izbaci(ne fizički TV :D) iz kuće. Samo je smeće koje si truje mozak.

    • TeroXCro

      @Silvio_7Tech, 21.10.2016 - 22:32

      Bitno je samo naći one promotivne ponude ja iman 24 mjeseca 170kn +10 za turbo opciju samo zato jer imam osobu stariju od 60 u kući pa je na račun toga popust,i još smo tablet dobili.Naravno telefon beskonačni pozivi prema svima.

  • GTgameplayTime

    21.10.2016 - 21:40

    prije godinu dana sam bio na HT-u sa brzinom od 10 MB na adsl-u , prešao sam na iskon koji mi je u startu ponudio VDSL sa brzinom 20 MB … nemogu ih imati , imam 18 što mi je isto ok ( za sad pošto nemogu imat više ) . u oba slučaja imam mjesečno pucanje veze , tako da je nebitno kod kojeg si operatera nego je bitna infrastruktura u koju se ne ulaže! Inače, iz Samobora sam i gejmam na bakru :/
    Ne isplati se žalit jer kad budu u mogučnosti složit če nam tu je..u optiku , tako da strpljenja ljudi 😉

    • Silvio_7Tech

      @GTgameplayTime, 21.10.2016 - 21:58

      Pročitaj moj komentar iznad. Razgledaj opcije, kontaktiraj T-Com.

  • BlindnateAltair1

    21.10.2016 - 22:31

    Ja neću imati brzi internet sve do 2020. Jer živim i radim u Vukovaru. Tako da sa 20mb/s i 0.8 uploadom ću se zadovoljiti sve dok ne prođe optika. A kako naš T-Com uvodi optiku “brzo i jeftino” to možda neće niti biti do 2020. Well played T-Com. Well played. U 9 godina nisu uspjeli riješiti optiku u Hrvatskoj. A kako bi tek onda napravili u Americi koja ima 9,629,091 km2 a Hrvatska 56,594 km2. Da je tamo poslati cijeli Hrvatski tim i postaviti optiku u cijeloj Americi. Trebalo bi im 2 stoljeća. Ne, lažem, čak i 2 stoljeća je premalo koliko su spori.

  • PppPP

    21.10.2016 - 23:36

    Ima i Iskon optiku, na 80 Mbps.

  • kova95

    22.10.2016 - 02:10

    Ja živim u malom selu blizu Koprivnice i imam bez problema HT-ov VDSL 50/10 na speed testu brzina ide cak do 52-53 megabita tako da sam super zadovljan, malo jesu skuplji kad imam max i telefon ali ono isplati se.

  • rasim

    22.10.2016 - 08:57

    Ja sam bio korisnik Iskona, dugo godina, ali sam se odlučio prijeći na optiku. U zgradi ima AMIS, za 150 kn 100/100. To fakat nije puno, meni samo net treba. Inače i u Zagrebu nemaju svi dobar net, neki dijelovi koji nisu baš rubni dijelovi grada nemaju mogućnost za više od 10 mbps. Tako da nije ni tu sve sjajno.

  • DATA

    22.10.2016 - 09:23

    Ja sam zadovoljan s HTom. Ping mi je 5..

  • BOX1m0

    22.10.2016 - 11:34

    Kada dodem na forume HCL-a u vezi optike, svi pricaju o njoj kao da je flat, doduse i ja sam mislio da je bila, narucio sam i sve je bilo bajno i divno. Sutra dan 0mb download, 0mb upload. Nazovem likove iz “Vip-a” i kazu mi da su se zabunili, nije flat nego 70gb mjesecno, pa jel to normalo? 70gb potrosim sto svaki dan u 2 tjedna odem na yt par videa pogledati. Neznam sta da kazem, na Vipu sam sada vec dugo, isti problem, konekcija 5 dolje, 0,70 gore i gasi se svaki dan na pola sata, sat. Gledam vec dugo na koga da prijedem ali nigdje nema konkretnog odgovora, zivim u Novoj Gradiski a kod nas je internet isto tako, oprostite na izrazu “sranje”.

  • The_DnA_Paradox

    22.10.2016 - 13:25

    Bez obzira što ljudi govore, HT se i meni dokazao najbolji. Osobno sam napokon prešao na optiku (Down/up – 100/100) 😀
    Ping: 10
    Odjednom dobar u Multiplayer-u. 😎

  • Lord Davor

    22.10.2016 - 19:41

    Eh,lako tako sa 10mbps,javite se kad i vi budete imali 7mbps. HT niti ne zna da mi daje 7,a ne 4 koliko oni misle da mogu.

  • Toka123

    22.10.2016 - 20:11

    Cek jel bolji HT ili b.net

    • Igor Belan

      @Toka123, 24.10.2016 - 11:34

      Pa po pitanju pinga, što smo mi testirali gore, HT je imao najbolje rezultate (što niži ping, to bolje), a B.net i Iskon su se uglavnom otimali za drugo mjesto.

  • Gem_mhz

    25.10.2016 - 10:46

    HT drži monopol jel, ali evo imam ISKON već nepune 2 godine i sada mi je dostupna neka polu optika 80/10. Naravno počeli su me huškati pozivima na novi ugovor i planiram napraviti isto. Doduše unazat 2 mjeseca mi zna vrisnuti veza i to naravno baš kada igram nešto online pa se nadam da će to sriktati u skorije vrijeme. U svakom slučaju optiku ću imati i plačati je manje no što plačam sada…neznam kako ali tako je…kazala teta iz korisničke službe, a koristim samo Internet i 2x TV.

  • d1cme

    26.10.2016 - 15:37

    @Igor Belan , dobar clanak, i naravno da je optika uvjerljivo ispred svega. Da li ste uzimali u obzir korisnike koji imaju carnet kao ISP ili su u istom loncu sa svim ostalim? Iz nekog manjeg iskustva, imam dojam ljudi ciji promet ide kroz Carnet imaju malo bolje pingove

    • Igor Belan

      @d1cme, 27.10.2016 - 11:30

      Zapravo, po mom iskustvu su pingovi lošiji pa smo Carnet korisnike zaobilazili, jer: a) nismo sigurni što se tu događa s pingom, b) malo tko može biti na Carnetu pa kad već imamo ograničeno ljudstvo i resurse za ovakav test, bolje nam je da se fokusiramo na najveće igrače.

  • SWydor

    11.05.2017 - 18:45

    Haha , 999 ping , ja s iskonom sam imao ping preko 2000 ! Iskon je koma , pao mi internet brdo puta i uopce nije dobar skoro pa za nista.

  • SC0RPl0N

    14.08.2023 - 15:25

    U startu ste napravili grešku bazirajući kvalitetu interneta za gaming na osnovu pinga jer operateri poput T šljama naprimjer varaju kad je u pitanju ping. Da pojasnim, imam mikrotik router i iz njegovog sučelja mogu raditi traceroute prema gaming serverima koristeći icmp (ping) pakete ali također i udp (gaming ) pakete koje igre koriste za hit detekciju, pozicioniranje igrača i ostale interakcije igrača u igrama). Kad radim traceroute na određeni gaming server sa ping paketima dobijem u prosjeku nekih 10 hopova do njemackih servera a kad napravim traceroute prema tim istim serverima sa udp.paketima ispadne i do.16 hopova. Što to zapravo znači? Znači da konkretno t šljam vara korisnike na način da ping pakete šalje najkraćim i najboljim zakupljenim rutama da bi vrijednosti pinga bile što manje a sve ostale pakete šalju rutama koje idu tko zna kuda dok dođu do tog istog servera. 50% veći broj hopova na lošim i najjeftinijim rutama rezultira nerijetko gubitkom paketa. Dakle vi pingate gaming server u Njemackoj i dobijete niske vrijednosti pa odmah pomislite ovaj internet je super za gaming a u stvari šipak jer gaming paketi ne idu istom rutom kao i ping paketi nego nekom zagušenom rutom na kojoj su switchevi i routeri mjenjani zadnji put za vrijeme Franje Josipa. Dakle nizak ping nije nikakav garant da je i sama internetska veza i dobra za gaming

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?