HCL.HR

Otključavanje Cijevi

Igor Belan 28.12.2006.   •   0 komentara


Vodič kroz otključavanje maskiranih cjevovoda vaše grafičke kartice.

Proizvođači grafičkih čipova ( Nvidia, ATI…) testiraju proizvedene čipove za stabilnost. Čipovima koji ne prođu testiranje zaključavaju se cjevovodi koji rade probleme ( tj. ne ispunjavaju određeni postotak stabilnosti na testu ) i ti čipovi idu na kartice iste serije, ali druge oznake( npr. 6800ultra ima najbolje čipove, a 6800LE najgore, ali je u principu to isti čip). Ponekad su ti cjevovodi uistinu nestabilni i rade probleme, ali nekad nisu. Da se razumijemo, ni jedan od otključanih cjevovoda nije 100% stabilan, ali su često dovoljno stabilni da ih se koristi bez straha.

Kao primjer uzet ću Nvidijinu 6800 karticu sa 12 pixel i 5 vertex unita za AGP ( za PCI-E ne postoje cjevovodi za otključat, to je potpuno drugi čip). Ona je bazirana na istom čipu kao i 6800ultra ( GT ) kartica sa 16 pixel i 6 vertex unita, no proizvođač je utvrdio da cjevovodi na 6800 karticama nisu dovoljno stabilni da bi se taj čip ugradio u 6800ultra ili GT kartice, pa su zaključali loše cjevovode i pustili chip u prodaju kao 6800. 6800 chip i dalje sadrži 16 pixel i 6 vertex cjevovoda samo su skriveni i potrebno ih je otključat. U narednih par redaka pokušat ću vam objasnit kako otključat te cjevovode najpopularnijom tehnikom, RivaTunerom.

Otključavanje Riva tunnerom

Prva stvar kod otključavanja cjevovoda je da znate koju karticu imate i da znate da je bazirana na čipu koji sadrži skrivene cjevovode. Sad izlazi nova generacija i tko zna što će se na njima dati otključati, ali za sada ( meni ) poznate kartice koje se daju otključati su 6200 (128bitne), 6800LE te 6800nu kartice ( Određeni ATI jevi chipovi se isto tako daju otključat, ali o njima drugom prilikom). Otključavajući 6200 kartice možete dobit punokrvnu 6600 karticu koja ih čini vrlo primamljivim za nisku cijenu. 6800LE kartice mogu se otključati na 12,6 ili 16,6 arhitekturu, ali često to nije slučaj jer na 6800LE kartice idu najlošiji čipovi na testu . 6800 kartice se vrlo čestu daju otključati na 16,6 arhitekturu, ali i one ponekad zakažu. Tako da nema sigurnosti kod ovakvih stvari, ili imate sreće ili ju nemate. Jedina preporuka kod kupnje koju vam mogu dati je da se raspitate uokolo o proizvođaču kartice ( ovdje ne mislim na proizvođača chipa poput Nvidie ili Atija, već na proizvođača kompletne kartice sa Nvidijinim ili Atijevim čipom, npr. Gigabyte, PNY, Leadtek, Gainward itd. ) koji imaju najkvalitetnije chipove koji se najčešće daju otključat( Asusove 6800LE kartice se u većini slučajeva daju otključat na 12,6, što je odlično).

Nakon što ste utvrdili da imate karticu sa skrivenim cjevovodima možete početi sa otključavanjem. U RivaTuneru se to ovako radi…

Otvorite RivaTuner. Kliknite na dugme označeno na slici ispod i kad vam se otvori set ikona kliknite na prvu u nizu ( low-level system settings).

Sada bi trebali gledati u prozor sličan ovome na slici ispod. Da bi vidjeli prozor identičan slici ispod kliknite na tab «NVStrap driver».

Prva stvar koju morate učiniti je staviti kvačicu na «allow enabling hardware masked units» ( broj 1. na slici). Zatim kliknite na dugme Customize ( broj 2. na slici ). Ostale opcije ne dirajte.

Nakon klika na dugme Customize otvorit će vam se sljedeći prozor.

Grafička koju ja otključavam je Geforce 6800 sa 12×1,5 arhitekturom, dakle ima 12 pixel cjevovoda i 5 vertex unita. Kao što možete vidjeti na slici, pod pixel unitima otključana su samo tri dok je jedan disabled. Pitate se zašto su samo tri otključana kad kartica ima 12 pixel cjevovoda? Odgovor je vrlo jednostavan. Naime, svaki od tih pixel unita zove se quad, tj. skup od četiri pixel cjevi. Tako da ako su tri quada otključana, a svaki ima 4 pixel cijevi, imate 12 pixel cijevi ( 4×3 =12)! Da bi dobio 16 pixel cijevi na ovoj Geforce 6800 moram otključat još jedan quad. Na slici sam označio zaključan pixel i vertex unit. Da bi ih otključali morate kliknuti na mjesto gdje im nedostaje kvačica. Nakon što ste otključali i vertex i pixel unit kliknite na ok te resetirajte računalo, kad vas to RivaTuner upita. Ovime ste otključali zaključane cjevi na vašoj geforec 6800 kartici, koliko su cijevi zahrđale tek morate provjeriti.

Napomena: Na svakoj kartici su drugačiji pixel i vertex uniti zaključani, tako da vam vjerojatno neće bit zaključani treći pixel unit i šesti vertex unit kao meni, ali princip otključavanja je isti. Kod 6800LE kartica bit će više unita za otključat jer one tvornički rade na 8×1,4 arhitekturi, tako da ćete imati 2 pixel i 2 vertex unita za otključat.

Provjeravanje ispravnosti otključanih cijevi

Ponekad su cijevi koje ste otključali u toliko lošem stanju da vam se pojavljuju grafičke greške ( artefakti, slični kao kao overclocka ) i u Windowsima, ali to je rijetkost i obično se greške pojavljuju u 3D igrama / Benchmarcima. Iz tog razloga testiranje vršite u nekom zahtjevnom 3D Benchmarku ili igri. 3Dmark 2005 bi trebao pokazati artefakte ako su cijevi oštećene, ako ne u Game testovima onda zasigurno u Pixel shader testu. Ako vidite artefakte, cijevi su previše oštećene i treba ih vratiti na default opcijom «Reset to default» u prozoru za otključavanje. Ovdje je najvažnija sreća i nitko ne garantira da će se otključat željeni cjevovodi, ali ako se otključaju poboljšanje je poprilično. Napomena: Ako se Artefakti ne pojavljuju po cijelom ekranu, ako se ne pojavljuju u igrama, već samo u vrlo zahtjevnim benchmarcima i to samo par artefakata, onda možete ostaviti karticu otključanu i nikakva šteta se ne bi trebala desit.

Za usporedbu napravio sam par screenshotova sa par artefakata prouzročenih lošim otključanim cijevima.

Na slikama iznad možete vidjeti artefakte prouzročene lošim otključanim cijevima. Neki su veći, neki su manji, ali svi su napravljeni od malih točkica grupiranih u razne oblike( često su to pravokutnici ili kvadrati). Ovi artefakti se razlikuju od onih prouzročenim prevelikim overclockom memorije ili jezgre. Kod prevelikog overclocka memorije vidjeti ćete male crne točkice po 3D modelima, a kod prevelikog overclocka jezgre vidjeti ćete iskakajuće poligone i/ili bijele točkice.

Zaključak ®

Ako ste jedan od onih sretnika koji mogu otključat svoju 6800LE karticu na 16×1,6 arhitekturu, razlika između tvorničkih 8×1,4 će bit vrlo velika. Otprilike usporedna sa 30% overclockom jezgre i memorije, što zasigurno nije mala stvar. Ista stvar je kod 6800nu ( non ultra) kartica, ali je razlika između njihovih tvorničkih 12×1,5 i 16×1,6 malo manja. Otključavanje cijevi će značit povećanje od otprilike 1000 bodova u 3dmarku 2003 i nekih 500 bodova u 3dmarku 2005. Još kad malo clockate di vam je kraj ;-). Ako vam se cijevi nedaju otključat, ne očajavajte, još vam preostaje da overclockirate karticu ( ako ni to neide… očajavajte! 🙂 ). Još jedna dobra stvar za znat je da ako imate samo par artefakata uzrokovanih cijevima, možete probati flashati BIOS za grafičku sa većom voltažom jezgre. Na taj način grafička jezgra dobiva više struje i cijevi ne bi trebale više proizvoditi artefakte. Nitko ne garantira da će opisani tweak radit, ali često je upalio i usrećio ponosne vlasnike Geforsica 6800…

Komentari (0)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?