HCL.HR

PS4 ili Xbox One – koju konzolu kupiti?

Igor Belan 13.10.2016.   •   73 komentara


PS4 ili Xbox One – koja konzola predstavlja bolju kupnju za prosječnog gamera s ovih prostora? Evo kako bismo vam mi odgovorili na to pitanje.

playstation-4-vs-xbox-one-1

Iako i Wii U spada u osmu generaciju konzola, Nintendov aktualni uređaj za igranje tehnički je zastario i podbacio u prodaji pa na njemu nećete naći mnoge nove igre. Ipak, moramo reći da ga mi  osobno volimo jer smo stari prdonje što vole dobro napravljenu japansku igru, s Mariom ili Linkom u glavnoj ulozi, po mogućnosti.

Osim toga, Nintendo već početkom sljedeće godine planira zamijeniti Wii U s novom konzolom kodnog naziva NX pa su PS4 i Xbox One najbolje i praktički jedine opcije oko čije se kupnje uopće možete dvoumiti ako želite igrati najaktualnije nove naslove. Naravno, još jedna opcija je i gaming PC, ali hajmo za potrebe ovog članka pretpostaviti da vas koncept konzole više privlači od onoga što PC može ponuditi i u najkraćim mogućim crtama odgovoriti – koja konzola je bolja kupovina – PS4 ili Xbox One?

Da se odmah u startu razumijemo, prošle su gotovo tri godine od izlaska ovih konzola na tržište i već smo se dovoljno dobro upoznali s hardverom i mogućnostima oba uređaja da znamo da o tome ne vrijedi previše tupiti. Zato ovdje nećemo duljiti o hardverskim karakteristikama obje konzole jer su u suštini i jedna i druga sposobne za vrlo slične stvari. Samo ćemo u kratkim crtama spomenuti ono što znamo već duže vrijeme:

  • PS4 je hardverski malo snažniji pa se neke multiplatformske igre (dostupne na obje konzole) izvršavaju glađe ili u malo višoj rezoluciji nego na Xboxu One, no razlika u većini slučajeva nije pretjerano značajna
  • Kontroleri za obje konzole su izvrsno osmišljeni i kvalitetno izrađeni, svaki na svoj način, i vrlo brzo ćete se naviknuti na jedan ili drugi
  • Iako ima vrlo dobre multimedijalne mogućnosti poput gledanja DVD i Blu Ray filmova te raznih aplikacija za streaming video sadržaja, PS4 je malo inferioran u pogledu multimedije u odnosu na Xbox One koji uz najnoviji Xbox One S model podržava čak i Blu Ray filmove u 4K rezoluciji (ova specifična mogućnost vrijedi samo za novi Xbox One S model)

Mogli bismo još nekoliko ovakvih natuknica napisati, ali ne želimo duljiti o stvarima za koje zaista smatramo da u ovom trenutku nisu važne za vašu odluku o kupnji konzole. Iako PS4 uživa bolju prodaju, obje konzole su u svijetu dovoljno popularne da izdavači izbacuju multiplatformske naslove na jednu i drugu stranu, a u konačni sve te igre na obje konzole izgledaju toliko slično da prosječnom gameru razlika nije pretjerano uočljiva. Zato ćemo se u ovom članku fokusirati samo na tri točke koje su po nama najvažnije.

1.   EKSKLUZIVNE IGRE

Prva stvar koju se morate zapitati u ovoj nedoumici je koja konzola ima bolje ekskluzive, po vašem mišljenju. Vidite kako sam boldao “po vašem mišljenju”? Upravo vaš ukus je ovdje od presudne važnosti jer jedno je otići na Metacritic i provjeriti koja konzola ima bolje ocjenjene ekskluzivne igre, no potpuno je druga stvar uočiti koje od tih igara vas kao gamera zapravo zanimaju. Ovdje nećemo navesti sve najatraktivnije ekskluzive iz jednog i drugog tabora, već vas samo pokušati usmjeriti da razmišljate u pravom smjeru.

Primjerice, izvrsni Bloodborne ekskluzivan je za PS4 i mi smo mu dali iznimno visoku ocjenu, ali ako vam zahtjevni RPG naslovi japanske proizvodnje ne zanimaju, to vam neće značiti mnogo. Ako ste više ljubitelj atraktivnih simulacija vožnje, Xbox One bi vam mogao predstavljati zanimljiviju kupnju jer je nedavno izašla grafički prekrasna i gameplayom zarazna Forza Horizon 3, no ona je dostupna i za PC, kao i sve nadolazeće Xbox One ekskluzive iz Microsofta.

Taj nedavno povučeni potez da će sve Xbox One ekskluzive učiniti dostupnima i na računalima s Windowsima 10 je u široj slici gledano odlična stvar za gamere, no na neki način umanjuje vrijednost kupnje Xboxa One jer to više nije jedina mašina na kojoj možete zaigrati neke od Microsoftovih najatraktivnijih naslova.

Sve u svemu, ekskluzive su uvijek subjektivna stvar – no vodeći se ocjenama kritičara i našim subjektivnim mišljenjem, PlayStation 4 ipak ima bolje ekskluzivne igre. Opet, ponavljamo – sve to na kraju ovisi o vašem ukusu. Xbox One ima neke vrlo zanimljive naslove poput spomenute Forze, Halo serijala i Gears of Wara, no još uvijek nema konkretan odgovor na izvrsni Uncharted 4 koji je jedna od onih igara koje morate zaigrati u ovoj konzolaškoj generaciji. Izlaskom PlayStation VR-a taj popis zanimljivih PlayStation-ekskluzivnih iskustava na koje Microsoft trenutno nema odgovor dodatno će se proširiti.

2.   KOJU KONZOLU IMAJU VAŠI FRENDOVI?

Sasvim je u redu igrati se sam u svojoj sobi (op.a. to je krivo ispalo), ali važan dio posjedovanja konzole jesu frendovi koje ćete oko nje okupiti subotom navečer na kauču ispred televizije. Ili srijedom, kao mi. Ako ti frendovi nemaju kući istu konzolu kao vi, šanse su da nemaju ni kompatibilan kontroler koji će donijeti na vaš subotnji party. To znači da morate kupovati dodatni kontroler da zadovoljite frendove (op.a. opet, krivo ispalo) koje ste pozvali u goste na partiju Fife, a to je dodatni trošak koji si ne želite stvarati.

Još jedna prednost posjedovanja iste konzole kao i vaši frendovi je mogućnost igranja online s ekipom s kojom se inače, u stvarnom životu, družite. S time na umu, dobro je posjedovati i konzolu koja je na području na kojem živite općenito popularnija – tako ćete surfajući lokalnim gaming forumima poput našeg lakše doći do random ekipe na online serverima koja priča vašim jezikom, upoznati nove ljude iz okolnih gradova i stvoriti nova prijateljstva oko igara koje igrate.

No možda i najveća prednost kupnje lokalno popularnije konzole, odnosno konzole koje vaši frendovi posjeduju, je u tome da ćete lakše i jeftinije doći do novih igara. Kada vaš frend završi s igrom, može vam je posuditi pa ćete je vi odigrati za točno nula kuna, a i veće su šanse da ćete u lokalnim oglasnicima pronaći rabljene igre za popularniju konzolu.

Veće su šanse da ćete u lokalnim oglasnicima pronaći rabljene igre za popularniju konzolu.

Mislim da već shvaćate gdje ovo vodi – cijelo ovo naše područje svijeta često nazivano Balkan, u kontekstu gaming konzola može se nazvati i PlayStation Land. PlayStation 4 je službeno podržan na našim prostorima i po našim posljednjim saznanjima, samo u Hrvatskoj dosad je prodano već više od 100 000 PS4 konzola. To je golema baza igrača s kojima se možete mijenjati za igre ili odigrati kakav online meč bez da morate pričati engleski.

Upravo to je po našem mišljenju i najvažniji argument u ovoj usporedbi konzola.

Xbox One nema službenu podršku za Hrvatsku pa je te konzole ovdje teže servisirati, teže ih je naći na policama trgovina, a i cijena im je ovdje malo viša no u državama gdje takva službena podrška i sustav distribucije službeno postoji. Samim time, znatno manje ljudi je na ovim prostorima posjeduje. Unatoč tome, ako živite u nekom dijelu ovog našeg PlayStation Landa gdje nekim ludim slučajem ipak vlada Xbox One, kojeg usput imaju i svi vaši frendovi, situacija je jasna – onda si kupite Xbox One.

3.   CIJENA

Važan faktor u ovoj usporedbi je i cijena konzole koju kupujete. Preporučena maloprodajna cijena PS4 konzole u Hrvatskoj i to u osnovnom paketu bez dodatnih kontrolera te bez igara je 2499kn, što vrijedi i za novu, tanju i energetski učinkovitiju PS4 Slim varijantu. Neki hrabri lokalni trgovci imaju i Xbox One u svojoj ponudi, no nove, tanje i lakše Xbox One S modele još nećete tako lako naći. Zapravo, ako baš želite Xbox One i želite proći što jeftinije, možda vam se čak i više isplati probati naručiti konzolu online iz Ujedinjenog Kraljevstva ili Njemačke. U tom slučaju, Xbox One može čak imati malu prednost u cijeni.

No općenito govoreći, cijene Microsoftovih konzola u našim trgovinama su obično više od PS4 konzola s istim hard diskom i dodatnom igrom. Doduše, valja reći da ta razlika u cijeni nije više toliko drastična kao na samom izlasku obje konzole, kada ste za Xbox One morali dati i do 1000kn više nego za ekvivalentni PS4.

Ipak, zbog čiste popularnosti PlayStation branda i utabanih staza distribucije te službene podrške u Hrvatskoj, PlayStation 4 ćete često naći na raznim dodatnim popustima čak i na nekim pomalo neočekivanim mjestima. Primjerice, Hrvatski Telekom (da, stvarno) vam ovih dana nudi možda i najbolji i najjeftiniji način da uđete u svijet PlayStationa 4.

Kao što vidite na gornjoj slici, HT vam ovih dana nudi najvrjedniju PlayStation 4 1TB konzolu i najatraktivniju mu ekskluzivu Uncharted 4 u jednom paketu za svega 598kn – jednokratno. Ključna riječ je jednokratno – nema one fore da platiš dio sada pa ostatak na rate.

Da vam bolje oslikamo o kakvom popustu se radi, ta konzola s 1TB hard diskom i Unchartedom 4 inače košta najmanje 2900kn, a ovdje sve to dobivate za gotovo pet puta nižu cijenu. Naravno, „kvaka“ je u tome da konzolu po toj cijeni možete nabaviti uz Magentu 1, no to zapravo i nije neka kvaka jer u toj ponudi dobivate i sve usluge koje ionako najvjerojatnije već plaćate – telefon, internet, televiziju i pretplatu za mobitel. Još možete ostvariti i veće brzine interneta pa možete dobiti fiksni optički internet do čak 100 Mbit/s ili (obzirom na trenutnu lokaciju) i mobilni internet brzine i do 262.5 Mbit/s download na nekim lokacijama – što zvuči naprosto suludo. Zamislite samo tom brzinom skidati neku igru – 50GB skinuli biste za manje od pola sata.

Pardon, malo zastranih s teme. Uglavnom, ako vas zanima više o tome kako možete kupiti PS4 po toj cijeni, ovdje imate više informacija.

U našim je krajevima veća mogućnost da ćete dobru ponudu pronaći za PlayStation 4, nego za Xbox One.

A kad već pričamo o cijeni, važno je spomenuti i cijenu igara. Tu opet vrijedi ono zlatno pravilo – ona konzola koja je lokalno popularnija ima u pravilu i veću mogućnost za jeftiniju cijenu igara. To doduše vrijedi samo kada kupuje igre nove u domaćim trgovinama ili rabljene na oglasnicima. U našim trgovinama sve igre za konzole koštaju otprilike isto po izlasku, oko 550kn za potpuno nov AAA naslov, no bilo da planirate kupovati rabljene igre preko oglasnika ili u trgovinama, veća je mogućnost da ćete dobar deal pronaći za PS4, nego za Xbox One.

ZAKLJUČAK

Napisao sam ovaj članak jer me u posljednje vrijeme sve više pratitelja HCL-a pita koju od ove dvije konzole je bolje kupiti. Nisam siguran koji je razlog iznenadnog povećanja broja takvih pitanja, ali mislim da to možemo pripisati činjenici da su obje konzole nedavno dobile primamljive nove i tanje modele, kao i tome da se bliži hladnije, blagdansko vrijeme pred kraj godine kada si ljudi vole kupiti takve stvari.

Naravno, da živimo u nekom nemogućem, idealnom svijetu gdje novac raste na granama, takva pitanja pa ni ovakvi članci ne bi postojali – najbolje bi bilo da si možete kupiti sve tri konzole (sad ćemo uključiti i usamljeni Wii U u priču) te zaigrati sve njihove sjajne ekskluzive. Zamislite samo – ne bi li bilo krasno i bajno da jedan dan igrate Forzu i Halo na Xboxu, drugi dan Uncharted i Driveclub na PlayStationu, a treći dan udarate po gljivama u Super Mario 3D Worldu za Wii U? Naravno da bi – još kad ubacite u tu mješavinu malo Crysisa 3 u 4K rezoluciji na high-end gaming PC-u, pa gdje bi vam bio kraj?

Lijepo je maštati, ali moramo biti realni – gaming je skup sport i većina nas ima novca samo za jednu konzolu i/ili gaming PC. Sve su to uređaji za zabavu i svaki će vas na svoj način dobro zabaviti, ali ako ste u situaciji da se pitate koja konzola predstavlja najpametniju kupnju, ne gledajte u hardverske karakteristike već prije svega u ekskluzive, a zatim bacite pogled i ispod TV-a vaših frendova. Na kraju ćete, vjerujem, doći do zaključka da je PS4 u ovom trenutku jednostavno najbolja i najjeftinija opcija.

Komentari (73)

  • nikola2222253

    13.10.2016 - 19:56

    Ja imam ps4 2 godine i zadovoljan sam a i igre su znatno jeftinije nego kad je izasao.

  • Marac77

    13.10.2016 - 20:00

    PC logično D:

    • Alan Wake

      @Marac77, 13.10.2016 - 20:07

      PC nije konzola, a ja imam oboje (PS4) – Mutiplatform master race 😛

    • Marac77

      @Alan Wake, 13.10.2016 - 20:12

      Samo deri,nema labavo haha

    • nikola2222253

      @Alan Wake, 13.10.2016 - 20:18

      Ja isto imam oboje kod mene je podjela ono sto nema za pc ili na njemu nece radit ide na konzolu.

    • lucho-CRO

      @Marac77, 13.10.2016 - 20:29

      Frende kupi si sada ps4 Pro i.igraj ko covjek 😛 dosta si se patio s pc master race spikom i losom optimizacijom i sve ostalo sto ide uz to..para se ima, znam da imas haha i lijepo ti mene poslusaj i jedan sony 4k tv 123-140 cm sa HDR podrskom i ps4 pro uzmes u 11 mj i stari moj nema ti kraja..taj pc sta imas opet ce ti ostati sastrane za ovak malo losije igrice koje bude mogao pokrenut i dobro..ipak je gtx 1080 unutra nije nesto al eto 😛

    • nikola2222253

      @lucho-CRO, 13.10.2016 - 20:37

      Pa tak i ja isto radim fino nabavio sam si lcd od 82 cm specijalno za konzolu i igram ko covjek a pc je onako za starije igre .

    • lucho-CRO

      @nikola2222253, 13.10.2016 - 20:55

      Nikola tv 82 cm nije isto kao i nesto poput ovoga 😉 ako vec idemo na ps4 pro ili sam ps4 bilo bi lijepo ako imas prilike pogledati neke ekskluzive na ovom tv-u i to sa standardnim ps4 modelom a uz ps4 pro nema smisla ni komentirati..ovo ti je best buy tv za uzet i onda znas sta imas haha..salim se ali ovo je svakako preporuka 4k tv-a od mene za sve koji misle uzeti ps4 pro..malkice je skuplji ali kako kazu i ovi u SD i kolege gameri u susjednoj nam Italiji s tim tv-om ne mozete nista izgubiti, taj tv je stvoren za ono sta zelite vidjeti 😉
      http://www.sancta-domenica.hr/led-tv-sony-bravia-kd-49xd8005-4k.aspx#

    • nikola2222253

      @lucho-CRO, 13.10.2016 - 21:06

      Imam nekoliko ps4 exkluziva a moj tv je bio jeftin .

    • Alan Wake

      @nikola2222253, 13.10.2016 - 21:30

      Ne treba srljat s tim 4k, PS4 pro nije još ni izašao pa ne znamo kak će to sve izgledat, a 4k televizore bolje uzet u blagdansko vrijeme ili kasnije.

    • micky1987

      @lucho-CRO, 14.10.2016 - 11:13

      koliko sam upucen možda griješim ovaj tv nema HEVC a za neki 2000 više novaca može se puno bolji kupit http://hdtelevizija.com/2016/07/25/samsung-49ks7002-ks7000-uhd-tizen-tv-i-hw-k550-soundbar-recenzija/

    • lucho-CRO

      @micky1987, 14.10.2016 - 17:55

      Mozda bi se zeznuli oboje koji je bolji ali siguran sam sto se tice gaminga da ovaj ima bolji prikaz boja i kontrasta prilikom hdr izvodenja, vidljivost iz kuta i input lag za 11 manji od ovoga u 4k hdr sadrzajima..e sad kad bi ih stavili jedan pored drugog i da biramo koji ce kojeg sigurno se.ne bi potukli vec bi se lako dog haha taj samsung je sto kazes jeben konkurent sony u gamingu ali ima tu i lg jedan predobar i panasonic dx700 serije itd al sony sam stavio eto kao sony na sony ljepse zvuci a i bio bi red da slika bude stani pani..osobno provjerio na osnovnim modelima ps4 tv samsung, lg, panasonic i sony..meni osobno za moje oko sony i panasonic nude naljepsu sliku u igri i filmovima..moje misljenje i moj dozivljaj..ma sve je to isto al eto neke razlike moraju biti da bi se lakse prodalo

    • Reponja123

      @lucho-CRO, 27.11.2016 - 19:59

      PS SUCK PC GREAT

    • besantesteras

      @lucho-CRO, 22.02.2017 - 15:48

      Bok stari, ja tek sada čitam ovaj članak… A moja prva konzola je upravo PS4 PRO koju sam kupio sredinom januara, ubrzo se troše pare na PS+ pretplatu, na nešto dolara u wallet-u, te na Sony Gold wireless headset, PS$ kameru ver2 i sve je to ok na mom SMART TV Samsung F6400 od 50”, te sada nameravam kupiti prvo VR set i to onaj bundle ako ga nađem pa tek onda 4K TV, jer namenjao sam se u svom životu kompjutera, od spectruma, preko Comodore, Amige, PC 486 do HP omen X full gaming mašine, ali svakako da više ne nameravam dokupljivati SSD (mada je Omen X baš za to i preporučljiv jer se u njemu za tili čas može promeniti veći deo hardvera bez imalo tehničkog znanja)… Čudno je to da mi sve igre, sa ovim možnim sliušalicama i DS4 ver2 kontrolerom (koji koristim prvi put u životu) sve izgleda mnogo lepše i življe na FULL HD TV sa PRO konzolom nego li na PC gaming mašini i HP ENVY OMEN monitoru, za koji sam bukvalno bacio novac, rado bih ga sada menjao za jedan PSVR set, ali on naravno kod mene u Srbiji ne vredi više toliko, koliko je vredeo pre samo 6 meseci, a i nije više nov…
      Veliki pozdrav iz Banata

  • josipk

    13.10.2016 - 20:04

    pc is the best

  • gamer 192837465

    13.10.2016 - 20:12

    100 000 plejki u RH? Nije li to malo previše?

    • mpx

      @gamer 192837465, 13.10.2016 - 21:43

      29. listopada 2014. – 25 000 + službeno prodanih konzola u Hrvatskoj

      22. siječanj 2016. – 100 000 + službeno prodanih konzola u Hrvatskoj

      Zašto misliš da je to prevelika brojka? Par osoba koji znam nisu veliki igrači, a uzeli su PlayStation 4, i prvi puta u životu počeli kupovati original igre.

      Po grupama na Facebooku koliko vidim u Hrvatskoj ekipa koja prodaje ili mijenja igre je od 15 – 40 godina, najveća grupa 8000 + ljudi broji.

      Nema sumnje da je PlayStation 4 u Hrvatskoj popularan kao što su svojedobno PlayStation 1 i PlayStation 2 bili.

    • nikola2222253

      @mpx, 13.10.2016 - 23:45

      Al treba uzet u obzir i to da je ps4 bio 3400 kad je izasao dok je ps3 bio skoro 6000 kn možda je i ta niža cijena navela ljude da ga kupe.

  • Silvio_7Tech

    13.10.2016 - 20:23

    Uzeo bih XBOX, jer imam Windows na PC-u, i na mobitelu. Ali pošto je Windows 10 isti sustav za sve, dijeli istu trgovinu, uzeo bih PC.

  • Papa6

    13.10.2016 - 20:24

    Imam stari debeli ps3 i ne plaćam nikakav ps plus a igram online igre free,ne mogu imat aute s hidraulikom u gta ili PES na kojem je svaka vlat trave posebna. No i dalje se s njim mogu zabavit s minimalnim troškovima

  • darijoman

    13.10.2016 - 20:28

    Od izbora bi bio PS 4 ponajviše radi nekih ekskluziva

  • DjokaBA

    13.10.2016 - 20:32

    Nikada pare ne bih dao Soniju.. platim igru 60e i moram da placam multiplayer da igram.

    • Onaj Koji Igra

      @DjokaBA, 14.10.2016 - 10:36

      Po čemu je tu Microsoft bolji? Obje su korporacije tu s ciljem zarađivanja novca i mi smo im samo statistike kupovine.

  • Vailent

    13.10.2016 - 20:35

    Šta god izaberete nije pogreška,obje su konzole jako dobre,tko god voli konzole neće se zeznuti šta god kupi od ove dvije ponuđene mada ja više nekako preferiram ps4 samo zbog Gran Turisma jer ga nema za xbox ja mislim,ali zato ima Forza Motorsport na xbox a to su skoro pa iste igre.Konzole su danas jako popularne i zadnjih nekoliko godina su popularnije od PC da se ne lažemo,opet PC je PC i on je nenadjebiv,nervira me to kao fana PC meni najdraža igra na svijetu je Gran Turismo a nema je na PC pa sam primoran kupiti PS4 i da ja sam jedan od onih koji bi kupio PS4 samo radi GT ostalo mi ne treba eventualno bi još kupio Uncharted :P.

  • BHLazio

    13.10.2016 - 20:38

    Prešao sa PS4 na XBox One i ostajem u budućnosti na XBox konzolama, definitivno jeftinij sport od igranja na PS4, a bolji ugođaj 🙂

  • Zoran Žalac

    13.10.2016 - 20:43

    Sto tisuca ljudi, for real? Da si napisao brojkom mislio bih da si se zeznuo za jednu nulu.

    • Negan

      @Zoran Žalac, 14.10.2016 - 00:38

      Ja bas imam dojam da to i nije puno. 🙁
      Dobro, s obzirom na broj stanovnika i to da smo jos u kamenom dobu, ajd, ima smisla.

  • KhorneFlake

    13.10.2016 - 20:48

    Mjerkam XO S već jedno vrijeme, i da se odlučim da uzmem konzolu definitivno bih tu uzeo. Ima više igara koje me interesuju, backwards kompatibilnost sa naslovima sa prošlih konzola koje sam propustio, plus vizuelno odgovara mom novom stolu.

    • Alan Wake

      @KhorneFlake, 13.10.2016 - 21:28

      + Imaš mogućnost igrati Red Dead Redemption. To nije mala stvar 😛

  • Daky101

    13.10.2016 - 20:53

    sponzoriran članak

    • Onaj Koji Igra

      @Daky101, 14.10.2016 - 10:40

      Vidi se gdje oni naginju, ali to ima smisla s obzirom na to da Xbox One uopće nema službenu distribuciju u RH.

  • Dilo_trasul

    13.10.2016 - 20:53

    Trenutno se igram s posudjenom konzolom ps4,planiram sebi kupit pro kad izadje,ps4 je super igre ganjam na snizenjima,mp ne igram al brate mili gamepad je jebena katastrofa.

    • Sackboy

      @Dilo_trasul, 13.10.2016 - 23:43

      PS4 gamepad je po igračima najpopularniji gamepad trenutno u svijetu, kada sam istraživao za kupovinu naletio sam na ankete gdje je glasalo po pola milujuna ljudi i oko 70% je bilo za PS4 controller na PC-u iako onda nije niti bilo još službene podrške (prije 2 godine) u međuvremenu sam ga i ja počeo koristiti i toliko mi je bolji od xbox gamepada koji sam prije koristio da sada imam 3 DS4 gamepada 🙂

    • Dilo_trasul

      @Sackboy, 14.10.2016 - 14:15

      Meni je gamepad njihov los,sta me briga sto tamo neki igraci s tamo nekakve ankete misle 🙂

  • Dragan[MKD]

    13.10.2016 - 20:54

    Hahaha samo MKD nije u PS Land u svim prodavnice ima XO a nema PS4 osvim u oficijnih distributera za MKD Sony Galerija koja se nalazi negdje skrijena i ako malo ne istrazujes ne mozes je nac, a tu je i Grcka pa za neki 70km vise mozes ic u Solun (Thesaloniki) i kupis je za neki 300eura ili manje sa povrat PDV i naravno kako ti se posrece na carini. Inace najbitnija stvar za balkanu je to sto mozes prodat neke igre na PS4 kako primer SP only igre tipa neke Nothy Dog igre i vratis deo ulozenih novca. Inace to na strani jer u MKD kako sta sam napomenao ranije nema originalni PS4 igara ili su jako skupe i ne prate trend novih igara i popusta, tako da XO S po meni je bolji izbor, naravno prvi model nije bio sjajan ali zato XO S me odusevio i je bio sve ono sto sam ocekivao od prva generacija. Mislim da je razlog za popularnost XO na pocetku bio to sto su svih ovdje mislili da ce biti brzo krakiran ali su naravno pogresili i to sto XBOX 360 je bio super popularan u MK pa mnogi su produzili na XO. Bas sad skoro sam gledao neke XO S konzole i bas bi mi lepo stajale pored telke posebnu onu Gears of War crvenu.
    Evo jednu sa FIFA 17 bundle http://www.plaisio.gr/games/xbox-one/xbox-one-konsola/Microsoft-Xbox-One-S-500GB-FIFA-17-Bundle-ZQ9-00056.htm
    i onu moju crvenu http://www.plaisio.gr/games/xbox-one/xbox-one-konsola/Microsoft-Xbox-One-S-Gears-of-War-4-Limited-edition-23N-00009.htm smrc, smrc

  • Hrv4tin4

    13.10.2016 - 20:55

    Prije sam stalno imao PS konzole i bio im vjeran, no sada kako sam stariji koristio bih konzolu za više stvari, a ne samo za igranje. Tako da više naginjem XONE… PSove jedine prednosti (po mom osobnom stavu i mišljenju) je Final Fantasy serijal, ove druge njihove ekskluzive me ne zanimajju uopće… 😀

    • Sackboy

      @Hrv4tin4, 13.10.2016 - 23:44

      Za koje stvari osim za igranje?

    • Hrv4tin4

      @Sackboy, 14.10.2016 - 07:01

      Multimedija, streamanje filmova, glazba, surfanje, skype razgovori…

    • Sackboy

      @Hrv4tin4, 14.10.2016 - 14:51

      Od ovoga što si nabrojao jedino skype ne radi jer je vlasnik microsoft. Za streamanje imaš plex i browser imaš iako ne znam zašto bi netko surfao sa controllerom i to bez adblocka 🙂

    • Hrv4tin4

      @Sackboy, 14.10.2016 - 15:13

      I zato sto mi PS ne pase… Ekskluzive su mi.dosadne i odbojne. Rekoh jedino mi pase FF serijal…

  • theth1ef

    13.10.2016 - 21:10

    Zar si i ti počeo s magenta reklamama 😀

  • Mario6641

    13.10.2016 - 21:14

    Ps ima bolje ekskluzive eto.I volim sony

  • trulex

    13.10.2016 - 21:36

    PC! Zašto? Pa zato što ga kupim i onda na njemu mogu zaradit za igre i daljnje komponente, to na konzoli ne možeš.

  • RapthorPechina

    13.10.2016 - 22:11

    Imam dva Ds4 i nema šta nije mjenjano na njima.. od baterija do gljiva do cijelog unutarnjeg kostura… i još na oba dva ne radi touch. Inače po mogučnasto svakome savjetujem konzolu i pc. Najbolja kombinacija

  • blacklist0907

    13.10.2016 - 22:27

    Najlakši izbor u životu….PS4

  • psycho01

    13.10.2016 - 22:39

    PS4 <3

  • vragec25cro

    13.10.2016 - 22:50

    PS 2 xbox i nitendo 64.al sam odustao od konzola kad sam prvi puta probao pc .) jedini mi zao sta nema na pc all human must die

  • Scope00

    13.10.2016 - 23:48

    PS4 500e+ i jos igre na koje kostaju kao da beremo pare sa grane. Dok xOne ima dobru saradnju sa windowsom te je dobra konzola, Xbox one nije lose resenje.

    • mpx

      @Scope00, 14.10.2016 - 10:42

      Igre za PS4 za divno čudo uopće nisu skupe. Ovdje u Hrvatskoj rabljene igre se daju po 100 – 200 kuna naći (cca 13 – 26 eura); dok nove igre ako se naručuju iz UK shopova dođu po 300 – 350 kuna (cca 40 – 46 eura). U slučaju da se pričeka mjesec, dva ili tri nakon izlaska igre, prođe se još jeftinije – evo za primjer Deus Ex: Mankind Divided izašao 23.8.2016., danas 14.10.2016. se može izvana kupiti za cca 35,44 eura. Ni dva mjeseca nisu prošla, a igra je pojeftinila. Digitalne igre također imaju znatna sniženja tijekom godine, tako da se i tu da dosta povoljno proći.

    • Scope00

      @mpx, 14.10.2016 - 14:53

      Kod vas je onda super,kod nas gta izasao pre ne znam ni ja koliko vec koštao je 7.700 din (73e-od prilike) a sada kosta 6.990 (66e), dok.polovne igre idu od 3500 do 4500 din. Kod nas je preskupo. Kod vas je to puno puno bolje.

    • mpx

      @Scope00, 14.10.2016 - 16:32

      Službena cijena novih igara u hrvatskim dučanima je 549 kuna (cca 73 eura). U odnosu na velika tržišta (UK prvenstveno) cijene igara slabije padaju, ali koliko vidim ima pomaka i povremenih akcija – PES 16 + EURO se bio po 99 kuna prodavao (cca 13 eura), a koliko vidim povoljnih novih igara ima po 169 – 250 kuna (22-33 eura).

      Bolje i kvalitetnije igre bilo nove, bilo rabljene i dalje drže cijenu. GTA V se recimo rabljeni prodaju između 200 – 300 kuna (cca 26 – 40 eura).

      Prednost je što ulaskom u EU nema carine niti PDV-a kad se iz UK dučana kupuju igre, a također i pad vrijednosti funte pogoduje nikad nižim cijenama novih igara. Mafia III primjerice naručena izvana 350 kuna tj. cca 46 eura dođe.

      Nego, kaži mi po koliko eura kod vas se rabljene PlayStation 4 konzole prodaju?

    • Scope00

      @mpx, 14.10.2016 - 17:03

      PS4 1tb slim-339e pa do 350e
      PS4 slim 500gb- 325e
      Imas one i po dogovoru gde možeš menjati za nesto i jos doplatis.
      Imas i one cipovane PS4 one idu i do 400e.

    • mpx

      @Scope00, 14.10.2016 - 21:13

      Ovdje u Hrvatskoj PlayStation 4 rabljeni se daju naći najjeftiniji po 1600 do 1800 kuna (cca 214 do cca 241 eura) modeli od 500 gb,

      1 TB stariji model ili 1 TB slim moguće je po 2000 do 2200 kuna (cca 267 do cca 294 eura) kupiti rabljene, u većini slučaja čak i zapakirane.

      Cijena je neuobičajeno niska zahvaljujući lanjskoj Tele2 i ovogodišnjoj T Mobile akciji da se uz mobitel na pretplatu može preuzeti PlayStation 4.

      Što se tiče nove konzole, trenutno određene trgovine imaju akciju PlayStation 4 slim od 1 TB s igrom (Mafia III ili Rise of Tomb Raider ili FIFA 17) + dodatni joypad po 2900 kuna (cca 388 eura).

      Osobama koje su blizu Hrvatske granice, definitivno se isplati ovdje kod nas kupiti konzolu i igre.

      Btw, kakav je to čipovan PS4? Hoćeš reći razbijena je zaštita?

    • Scope00

      @mpx, 14.10.2016 - 21:36

      Da, kad je cipovan mozes skinuti bilo koju igru preko interneta i onda je igrati na svojoj konzolu dzabe a i mzoes kupiti originalne igre ne smeta cip. Samo kod skinutih igara sa interneta multiplayer nije moguc. Kod vas je dosta jeftinije to je i zbog EU standarda verujem, ja ako budem uzimao konzolu verovatnu cu naruciti iz hrvatsne nece me puno izadji kad gledam da je 1tb 294 + koliko uzmem na carini i sva ostala placanja nece izadji vise od 320e.
      Samo sto kod nas ima dosta tih cipovanih verzija i to je super jel je bukvalno sve free sto je singplayer moze i multiplayer al su to vec serveri nekih ljudi koji daju pare da imaju servere pa imaju zaradu od njih.

    • Hit.man47

      @Scope00, 15.10.2016 - 10:58

      Drugar, ne postoji cip za Ps4, neko te je debelo slagao :p

    • Scope00

      @Hit.man47, 15.10.2016 - 11:19

      Ne znam ja sam igrao kod druga cipiran ps3 a i vidim prodaju se na netu ps4 takodje cipirani sad ne znam tacno. Za ps3 sam siguran a za ps4 al vidim da prodaju sad ne znam jel skam .

    • Scope00

      @Hit.man47, 15.10.2016 - 11:20

      A i ako nema sad sigurno ce doc jel uvek izadje cip za svaku seriju ps-a

  • PppPP

    14.10.2016 - 02:48

    PC i PS4 najbolja opcija. Sve ekskluzive za Xbox će ionako od sada izlaziti i za W10.

  • Lazy

    14.10.2016 - 05:58

    Hrvatska je poslovincno PS meka, a i licemjerni microshit nikad sluzbeno nije podrzao x konzolu, da ne govorimo o bazi gamera s kojima mozes trejdat igre.Stoga je sve jasno oko eventualne kupovine konzole.

  • panisher20

    14.10.2016 - 10:25

    Uvijek naginjem onoj koja mi pruza bolje autosimulacije, imao sam Xbox 360 i PS3, GT5i GT6 su me razocarali tako da ostajem trenutno na Xone gje forza Horizon 3 rula, o Ps4 nisam ni razmisljao, fifu i NBa mi je tak svejedno na cemu igram

  • Filip Ruzic

    14.10.2016 - 10:58

    Jel ovo za ozbiljno Ps4 za 598 kn. Ili to moraš uzeti neku tarifu za mobitel ili kučni internet koju češ sljedečih 2 god plaćat 300 kn misečno. Nešto mi tu smrdi, sugurno su oni tu uvalili neku ugovornu obvezu pa te svaki misec po novčaniku.

  • Virty

    14.10.2016 - 11:25

    Imam obe konzole ali prednost dajem Xbox One-u ?

  • Annabella_M.

    14.10.2016 - 12:56

    Kad bih imala para definitivno bih uzela ps4. Xbox nebi nikad uzela jer ima jako čudan i po meni nenormalan kontroler. To je moje mišljnje, xbox fanboyevi nemojte me sada krenuti napadati.

    • Scope00

      @Annabella_M., 14.10.2016 - 15:41

      Ma nema te ko napadati jednostavno kome koji kontrler odgovRa to i uzima.

  • Igor77

    14.10.2016 - 15:18

    Imenjače, lijep pozdrav iz Sarajeva i evo napokon sam se registrirao na HCL, iako već jako dugo s velikim zanimanjem pratim rad vaše talentirane ekipe gaming novinara. Toliko si me samo puta nasmijao svojim duhovitim komentarima tokom video prezentacija pojedinih igara…Čitam ovu tvoju usporedbu i zaključujem kako je PS4 puno bolja opcija u našem regionu, a kao vlasnik PS3 došlo mi je vrijeme da se malo “ponovim”. I sad u tvom tekstu navodiš ponudu Hrvatskog telekoma u paketu Magenta 1 sa PS4 konzolom 1Tb i igrom Uncharted 4 za nevjerovatnih 598 kuna! Ja bih to rado uzeo, ali kako nisam državljanin Hrvatske ne mogu, a od rodbine tu imam samo neku “staru gardu” i čisto sumnjam da oni furaju optički internet ili full Max TV sadržaje. Pa, hajde molim te, ako ti ili neko od tvojih kolega (a i ja sam kolega novinar) već imate Magentu 1 da vam uplatim novac i da kupite to za mene. Za preuzimanje konzole ili dostavu bi se naknadno dogovorili. Znam da sam malo preslobodan u svom prvom postu ovdje, ali fakat bi to bila odlična prilika, a opet možete računati na mene ako vam šta iz naše branše zatreba u BiH. Hvala puno i samo nastavite biti tako dobri!

    • Igor Belan

      @Igor77, 16.10.2016 - 21:54

      Imenjače, hvala na lijepom komentaru. Nažalost, mi ti ne možemo pomoći s time, ali možemo te možda barem usmjeriti u pravom smjeru – pitaj malo rodbinu koju spominješ da ispitaju malo mogućnosti za Magentu 1, nije ti mogućnost instalacije optičkog interneta presudna za ovu ponudu koliko mi znamo.

    • Igor77

      @Igor Belan, 16.10.2016 - 23:40

      Hvala na odgovoru Igore i sorry ako sam bio preslobodan. Vidjet ću još s jednim frendom iz Osijeka kako on stoji sa HT-om i Magentom 1.

  • Scope00

    14.10.2016 - 16:00

    Mada nova ekskluzivna igra koja nam stiže za Xone “Sea of thieves” moze napraviti lepo iznenađenje gledajuci da nam daje multiplayer open world. Pogledajte trailer vredan je pogledati.

    • Igor Belan

      @Scope00, 16.10.2016 - 21:55

      Izgleda lijepo, istina, ali dolazi i na PC – nije samo za Xone.

  • rakanisshu

    15.10.2016 - 08:25

    Jutro! Cijeli svoj zivot sam bio PC user i stalno sam igrao FPS igre (CS gO, BF serijale), ali nikako na PCU naletiti na nekakvu dobru vožnju. Kad sam vidio forzu 6 na šta liči i kako je fizika brutalna i realna, jednostavno sam vidio priliku prodati PC i kupiti Xbox konzolu. Jedini problem je što nema službenog servisera za X1 u HR, pa se moraš oslanjati na samostalno otklanjanje kvara ili nekome tko je malo vičniji od tebe.

    Mene je xbox dobio na foru Forze i sheranja igara. Igrice su u startu duplo jeftinije (ako računaš da jednu kupiš ti a drugu kolega/ica). Pretplata nije skupa, ispadne oko 300 kn godišnje, što kad izračunaš je mizerna cifra, jer svi koji kukaju kako je pretplata skupa, minimalno potroše 150 – 200 kn na birtije mjesecno…

    Tako da dajem glas za Xbox one, jer kad danas sutra kupim PC (opet), imam mogućnost Play Anywhere opcije, koja dozvoljava da igre koje si kupio na xboxu, mozes igrati na PCu (naravno ne sve, samo one koje su označene stom oznakom). Ali vjerovatno će to sada biti vecina naslova.

  • Hipsteros

    18.10.2016 - 17:04

    Unaprijed se ispričavam na svoje izražavanje, ali ne mogu ništa baš lijepo reći za hrvatski telekom.
    Što se tiče te ponude u t-com za ps 4 za samo 598 kn, to je tako zvani bullshit jer prelaženjem u magentu 1 da bi dobili po toj povoljnoj cijeni ps4 morate produljiti mobilni ugovor ili uzeti novi ugovor. Moja obitelj je već godinama ima max 3 paket i nedavno sam ja na pretplati… u međuvremenu jednom su nam oni produžili ugovor bez da smo mi to tražili ili išta potpisali, samo su tražili mom ocu oib, a on neznajući što su u mogućnosti napraviti im je dao. Pitam ja da koliko bi koštalo mjesečno to da već sada produžim ugovor i ispalo bi skuplje nego što sada plaćam. Sada plaćam 164 kn s tim da je 40 kn isplaćivanje mobitela. Da se uzme novi ugovor trebalo bi se naravno i dalje isplaćivati mobitel ali cijena mjesečno se s 164 kn povećava na 189 kn što je po meni apsurdno s obzirom da je i dalje ista tarifa… Ono koji vrag? samo kradu ljude ako ćemo realno… zašto na primjer nebi mogli bez da se pravi novi ugovor dati po možda malo skupljoj cijeni ako im već tako nije isplativo, a ne da se mora produljit ugovor ili napravit novi

  • PowerGamingHD

    06.01.2017 - 21:11

    Radije bi kupio Xbox one nego ps4

  • PlayerUnknown

    03.07.2018 - 11:00

    Ja jos nisam siguran sta uzeti.Xbox one S mi je malo lepsi nego ps4 ali ps4 ima bolje ekskluzive.Trenutno uzimam xo S zbog forze 3 i pubga.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?