HCL.HR

Top 5 načina kako Xbox Scorpio može biti uspješniji od PlayStationa 4

Zoran Žalac 07.04.2017.   •   64 komentara


Najsnažnija konzola ikad napravljena ima šansu ugroziti konkurenciju i okrenuti vodu na svoj mlin. Mi zato analiziramo što Microsoft mora napraviti da bi osigurao uspjeh Xbox Scorpia.

Scorpio konfiguracija

Situacija ove generacije konzola ugrubo vam je poznata. Sony je prodao preko 55 milijuna PlayStation 4 konzola dok je Microsoft prestao brojati nakon 25 milijuna prodanih Xbox One uređaja. No, krajem ove godine dva će se konkurenta razići u utrci koju su počeli na istim startnim pozicijama. Dok se Sony odlučio za ranije, ali manje značajno unaprjeđenje PS4 konzole, Microsoft je sa nadolazećim Xbox Scorpiom napravio radikalan zaokret i najavio hardverski najsposobniju konzolu današnjice.

Za razliku od PlayStationa 4 Pro, Scorpio neće biti samo unaprjeđenje Xbox One konzole već sasvim nova arhitektura, hardver spreman za igranje u nativnoj 4K rezoluciji. Uz skoro duplo više radne memorije nego PS4 te uz 43% više procesorske snage od PS4 Pro modela, Scorpio se pozicionira kao vrlo atraktivna platforma za igranje. Međutim, hardver je uvijek samo polovica priče pa da bi platforma bila uspješna potrebno je ispuniti ostale kriterije.

Mi smo povodom otkrivanja Scorpiove mišićne mase složiti pet takvih kriterija, ili bolje rečeno pet koraka uz koje se Microsoftu sa Scorpiom ne može dogoditi greška u koracima. Dobro, može, nismo mi toliko pametni koliko znamo filozofirati i teoretizirati, ali ovo ponajprije pišemo kao gejmeri i potencijalni kupci Scorpia, s namjerom isticanja što je za jednu igraću konzolu važno. Evo dakle tih pet točaka u kojima Xbox Scorpio mora briljirati da bi bio uspješan.

5. Privlačenje PC igrača uz Xbox Play Anywhere

Scorpio će izaći na pragu pete godine ovog konzolaškog ciklusa i godinu dana nakon što je PlayStation stavio svoje karte na stol. U tom trenutku nema smisla privlačiti publiku nudeći sve što i konkurencija. Vjerojatnost se da će vrlo mali broj igrača odlučiti za kupnju Scorpia ako već imaju PS4 ili ako je PS4 jeftiniji. Microsoft stoga ne treba mamiti postojeću konzolašku publiku u svoj kamp nego samo nastaviti podršku za Xbox Play Anywhere program.

Najperspektivnija nova publika za Xbox Scorpio su PC igrači. Znam da će se mnogi na to grohotom nasmijati, ali podjele na PC-jaše i konzolaše polako postaju stvar prošlosti. Danas je nezamislivo biti PC gejmer bez gamepada. Sony je, primjerice, prošle godine učinio nezamislivo te omogućio igranje PlayStation igara na PC-u uz PS Now uslugu. Microsoft je s druge strane za nekoliko igara ponudio opciju „kupiš jednu dobiješ dvije“ utoliko što npr. Resident Evil 7 možete kupiti na PC-u te ga dobiti i u verziji za Xbox One. Iako ponuda nije idealna jer morate koristiti Windows Trgovinu, svejedno je ključ za privlačenje PC publike prema Scorpiu.

Proširenjem ponude Xbox Play Anywhere naslova Scorpio bi postao poželjan dodatak igračima na PC-u. Kažem dodatak jer iako PC mnogima služi kao glavna platforma za koju imaju svetište, treba priznati da se na PC-u ne može zaigrati sve što poželite. Samo da stavim sol na ranu – nije da ćete na PC-u po izlasku igrati Red Dead Redemption 2. Niti ćete preko emulatora, barem za sada, pokrenuti njegovog prethodnika. Možda se konzola ne nabavlja radi jedne igre, ali računajte na to da će Scorpio imati nešto što vaš kompjuter gotovo sigurno nema – čitač za 4K Blu-ray diskove. Nije neka velika prednost niti ima veze s gamingom, ali hej – velika većina stvari kod osobnih računala također nema veze s gamingom pa si nitko ne kupuje računalo samo za igranje.

4. Zanemarivanje podrške za VR igre

Godinu dana otkako se družimo s VR uređajima zaključili smo jednu stvar – ta tehnologija još uvijek nije zrela niti dovoljno istražena za širu primjenu u igrama. Jasan pokazatelj toga jest činjenica da je Resident Evil 7 jedina visokobudžetna igra rađena s podrškom za VR. Okej, Fallout 4 i Gran Turismo Sport dolaze naknadno, ali svi ostali VR naslovi mahom su eksperimentalni. Kad promatramo budućnost VR igara čini nam se da je ona stala i prije nego je tehnologija našla svoj put do korisnika.

Naravno, Scorpio će biti hardverski sposoban za VR iskustva pa bi bilo glupo onemogućiti mu takve sadržaje. Ovdje to ni ne predlažem već samo tvrdim da Scorpio ne treba promovirati kao uređaj za VR igre koje trenutno nisu zanimljive. To bi bio loš marketing jer nitko ne kupuje konzolu od 6 teraflopsa da bi igrao igre poput Job Simulatora. Microsoft za VR i AR ima šire planove u sklopu Windowsa, ali mislim da se konzola treba distancirati od toga. Jer kad pričamo o 4K gamingu onda definitivno ne pričamo o VR iskustvima. Jedno se kosi s drugim i bilo bi štetno da se VR uopće spominje u kontekstu Scorpia.

3. Pametnije planiranje ekskluzivnih sadržaja

Microsoft je, blago rečeno, u ovoj generaciji podbacio sa svojim ekskluzivama. Sjećate se Project Sparka? Phantom Dusta? Fable Legendsa? Iona? Scalebounda? Belowa? Cobalta? LocoCyclea? ReCorea? Crimson Dragona? Jedna polovica tih ekskluzivnih igara nikada nije izašla, dok je druga izašla, a bolje bi joj bilo da nije. Koliko je samo novca utučeno u takve projekte upitne vrijednosti, sve u namjeri da XBO ima što širu ponudu za sve vrste publike. Potrošen je novac na privremene ekskluzive poput Rise of the Tomb Raidera, Dead Risinga i sličnih, a umjesto toga mogao se komotno uložiti u podršku projektima kao što su Ori and the Blind Forest ili Cuphead.

Microsoft ubuduće treba pametnije birati bitke za ekskluzivne sadržaje. Previše se prilika propušta zbog kojekakvih trivijalnih ekskluzivnosti od kojih nitko zapravo nema koristi. Čisto sumnjam da se itko veseli što će Destiny 2 imati neku bonus pušku samo u PS4 verziji. Gejmere ne treba tretirati kao idiote koji misle da će ekskluzivna beta testiranja na nekoj platformi u konačnici nekome koristiti ako igru testira manje igrača. Nismo blesavi i za takve ekskluzivnosti ne treba grepsti. Umjesto toga bilo bi korisnije da Microsoft zagovara što više besplatnih vikenda za igranje, makar i sam za njih platio novac. Korisnici bi bili zadovoljniji ponudom kada bi svakog mjeseca nešto mogli zaigrati besplatno. Novac ne bi propao kao u slučaju gore navedenih igara koje su otkazane ili su katastrofalno zakazale.

2. Proširenje regionalne podrške

Microsoft bi definitivno trebao poraditi na pripremi tržišta za Scorpio, prvenstveno na području Europe. Pod tim mislim na širenje regionalne podrške u kojoj Sony uvjerljivo vodi s preko 70 podržanih zemalja naspram 40-ak zemalja u kojima je Xbox službeno zastupljen. Iako nepostojanje regionalne podrške za konzolu u nekoj zemlji ne sprječava igrače da ju kupe, svakako je faktor koji se uzima u obzir.

croatia-flag-distressed-xbox-one-s-controller-skin-sknflgdis28xbx1sc-pr-01

Prvo i najvažnije, čim je konzola službeno podržana to znači da znate gdje ju možete kupiti zajedno s pratećom opremom, te po potrebi servisirati. Bez službene podrške ovisite o milosti domaćih trgovaca koji će konzolu obično nabaviti samo ako procjene da za nju postoji interes kupaca. U slučaju da ju nabave imaju pravo sami diktirati po kojoj će ju cijeni prodavati. Danas to nije toliki problem jer putem interneta često naručujemo stvari izvana, ali stvar nije samo u tome. Kad konzola nema regionalnu podršku onda morate lažirati adresu s koje se prijavljujete, a to nije najsretnije rješenje jer vam cijene u digitalnoj trgovini nikad neće biti u valuti vaše zemlje pa ćete ovisiti o tečajnim listama.

Naravno, Microsoft odlučuje u kojim će zemljama službeno distribuirati konzolu po vlastitoj procjeni tržišne isplativosti. Ta je procjena uvijek upitna pa se možemo zapitati po čemu je to Slovačka sa svojih 5,4 milijuna stanovnika zaslužila biti službeno podržana zemlja za Xbox platformu, a Hrvatska sa svoja 4,2 milijuna stanovnika nije. Računica je jednostavna – što je dostupnost Xbox Scorpia veća to su veće i šanse da će konzolu kupiti više ljudi.

1. Integracija Xbox Game Passa

Hardverska moć Scorpia doći će na naplatu po cijeni višoj od 400 eura. Točnu cijenu još ne znamo, ali znamo da je to više od onoga što smo navikli plaćati za igraće konzole, pogotovo zato što uz njih obično imamo i dodatni trošak utoliko što moramo kupiti neku igru koju ćemo na konzoli igrati. Upravo u tom segmentu leži najbolja prilika za uspješno lansiranje Scorpia. Cijena mu možda ne bude mačji kašalj, ali što biste rekli na ideju da uz konzolu na mjesec dana dobijete 100 igara?

Kakve su nam to nezamislive sheme? Pa zapravo nisu. Microsoft će ovoga proljeća lansirati uslugu Xbox Game Pass koja će korisnicima za 10 eura mjesečno ustupiti katalog od stotinu X360/XBO igara. Te se igre iznajmljuju i ne ostaju u trajnom vlasništvu, a takvu uslugu pri lansiranju nije imala nijedna konzola prije Scorpia. Microsoftu bi doslovno upala sjekira u med da uz svaki Xbox Scorpio upakira „poklon bon“ – mjesec dana besplatne Game Pass usluge. Ako ste novi kupac na raspolaganju imate 100 igara za preuzimanje, a najbolja stvar je u tome što će sve te igre raditi bolje na Scorpiu bez obzira imaju li patch ili službenu podršku developera za Scorpio. Za razliku od PS4 Pro konzole na kojoj tek poneke starije igre mogu iskoristiti napredniji hardver, na Scorpiu će sve igre imati super sampling ocpiju, bolje izvođenje i brže učitavanje.

Xbox-Game-Pass_Hero-hero

Microsoft ovime tehnički ne gubi novac jer je usluga ionako opcionalna, tj. nije kao Xbox Live Gold zbog kojega vam je konzola ograničena na offline igranje ako ne plaćate pretplatu. S druge strane, ovime novac ne gube ni developeri igara koje se nađu u katalogu jer im Microsoft ionako ne dijeli zaradu od pretplate na Xbox Game Pass. Idealna je to stoga propozicija i jedinstvena prilika da Scorpio starta snažno.

Nadamo se da će se barem dio ovih točaka ostvariti kada krajem godine Scorpio krene mljeti piksele i frejmove. U bilo kojem slučaju, mi već krećemo sa štednjom za tu zvijer, a vas pitamo što bi Microsoft trebao napraviti da dobije vašu naklonost i interes za Scorpiom.

Komentari (64)

  • marko1106

    07.04.2017 - 18:58

    po mome misljenju,a i je samo to ,,misljenje”…dosta ce se pc igraca prebaciti na konzolu ne zato sto je nesto bolje od drugoga, nego zbog cijene….cijena ce biti glavni faktor…pc gaming je preskup za danasnje ,,super” optimizirane igrice…

    • Oblakoder

      @marko1106, 07.04.2017 - 19:50

      Da PC je skup ako hoces da igras igre bez problema ali nemoj zaboraviti da si na njemu 90% igara besplatne i da posle kratkotrajne Denuvo pauze pirati opet rade punom parom 🙂

    • marko1106

      @Oblakoder, 07.04.2017 - 21:15

      Mislim na legalan nacin sto je jeftinije…nemojte me krivo shvatiti i ja sam zadrti pc gamer i volim mis i tipkovnicu..ali nece ni piratstvo jos dugo trajati..cek samo da kazne pocnu stizati..punit cemo mi svi proracun..

    • Oblakoder

      @marko1106, 07.04.2017 - 23:12

      Nije legalan ali postoji i nisam cuo da je neko isao u zatvor ili platio kaznu za igranje piratskih igara ,a to sta ce biti u buducnosti to niko ne zna.Kad se vec prave ovakva poredjenja o ceni PC vs Console aj da se ne pravimo fini i da uzmemo cinjenicno stanje o svemu pa da onda zakljucimo sta je skupo ,a sta ne.Nemoj pogresno da me shvatis , ja volim da kupim dobru igru,pogotovu ekskluzivu ali da sam do sad kupio sve igre sto sam odigrao ,filmove,muziku trebalo bi mi brdo para 🙂

    • funky0308

      @marko1106, 07.04.2017 - 20:01

      Skupo je relativan pojam, meni je skup BMW 7, nekome nije. PC gaming kosta, to stoji ali mi igre, originale, kupujemo po 200-250kn i to odmah po izlasku, konzole svoju bolju cijenu u startu, pojedu kroz kupovinu igara. Istina, ne moras igru kupiti odmah po izlasku ali ne moras ni GTX1080 ako cemo tako i tu mozes cekati da cijena padne

    • marko1106

      @funky0308, 07.04.2017 - 21:09

      Hmm.. onda ti cekaj da BMW 7 padne cijena pa ga onda kupi..govorim samo ono sto znam..a znam da cu htjeti igrati i u budusnosti neke igre a da cekam da padnu cijene mogao bih i umrijeti cekajuci..pa gtx 960 jos drzi cijenu a smece je od graficke bar za danasnje igre..dobro istina je da ja igram na laptopu pa je skuplje…ali sto se tice novog xboxa ako bude igara na njemu ..isplati se definitivno..i moze se sklopiti dobar komp isto za te pare..ali kako su poceli optimizirati igre trebat ce nam komp na nuklearnu energiju da pokrenemo super mario novi…to je onaj glavni problem..

    • brlja

      @marko1106, 08.04.2017 - 12:33

      mislim da nisi u pravu, prosjecne godine gamera svake godine rastu, samim time i kupovna moc, ako se ljudi nisu prebacivali sa pca na konzole za vrijeme zaltnog doba ps3a i xboxa 360, nece ni sad. pogotovo ne zbog scorpia. microsfot faila cijelo vrijeme jer nemaju dobre ekskluzive, to je jedino sta ih moze izvuc. prosjecni pc igrac poput mene, ako ima konzolu ima ps4 ili/i ili switch za xboxom jendostavno nema potrebe…

    • marko1106

      @brlja, 08.04.2017 - 13:11

      pa ja sam jedan od njih 27 godina…radim i primam placu…jednostavno mi je pc postao skup sport…konzola je jeftinija opcija..

    • funky0308

      @marko1106, 08.04.2017 - 16:09

      Zapravo smo svi u pravu, tesko je tu biti pametan, ako covjek kupi par igara godisnje, onda je svakako konzola pametnija opcija ali ako se kupuje nekoliko igara mjesecno i ako si djete u dusi, a matorac izvana (kao ja :))oa moras igrati sve odmah, onda je PC tu negdje sa konzolom upravo radi cijene igara. Meni je, nekako, najlogicnija kombinacija PC + Sony. Pokrio sam tako vecinu MSa, hrpu Nintenda kroz CEMU (emulator) i konzole kroz PlazStation. Ali, kao sto rekoh, sve ovisi o navikama igraca, dok jedni ocima ne migu pogledati Halo, drugi ce dati zadnju kunu za Xbox…. I to je OK, razliciti smo..

    • brlja

      @funky0308, 09.04.2017 - 11:40

      Jos uvijek se veze stigma oko gamera. Netko ce dat 50% vise para za komad odjece svaki mjesec jer to voli, neko svaki dan potrosi 20 kn na kave (oko 8000kn godisnje) i to je svima u redu. Za te pare ja u godinu dana kupim konzolu i par igara, ili neki gamerski pc cak. Netko ce rec da sam ja lud sto sa 30 godina imam radni pc, gamerski pc i 2 konzole, i puno pre malo vremena za igranje, no mene to veseli. A ludjak je moj deda koji skuplja marke i smije mi se 🙂

    • funky0308

      @brlja, 09.04.2017 - 15:08

      Haha… Skuplja marke i smije mi se :), istina, strastveno skupljanje markica, novcica ili znacki ima cak i svoje nazive i to je u redu ali ako sa 30 ili 40 god igras igre, igre koju su zapravo umjetnicka djela raznih bransi ili smjerova, kako god, e to je glupo. Ma ljudi se trebaju maniti tudjeg posla i raditi ono sto vole, zele ili ih opusta, naravno, sve dok taj njihov hobi ne steti drugima. Sve ostalo nema smisla niti se time treba zamarati.

    • brlja

      @marko1106, 09.04.2017 - 11:28

      kuzim da ti je pc skup sport, no ralzog tome je sto si s balkana, gdje na zalost kupovna moc nije dovoljno velika, ako si visookoobrazovan onda je to bas tuga 🙁 A opet zanima me o kojoj konzoli razmisljas? Po meni je u tvom slucaju logicniji izbor ps4, jer imaju do sad vec nekoliko konzola vrijednih spomena, ms mi nema ni jednu u ovoj generacijio konzola…

    • adycro

      @marko1106, 08.04.2017 - 16:09

      Ja bih rekao da to sve dodje na isto. Na PC u igre kupujes jeftinije ali hardwer moras nadogradjivati svake 2 godine. Konzolu kupis jednom ali su zato igre pri izlasku urnebesno skupe i treba najmanje 6 mjeseci od izlaska da pocnu padati.Ako si strpljiv i nije ti bitno uzeti igru po izlasku uvjek ces moci naci odlicne hitove za 20 $ na sale ovima koji su stalni sto eu sto usa psn. I treba nadodati jednu vaznju cinjenicu Sony ima najbolje exkluzivne igre od svih platformi Last of US, Uncharted, Final Fantasy trenutni, Kingdom hearts, , God Of War, Infamous itd. Ja osobno dajem prednost konzolaskom gaming u za onoga tko je strpljiv i zbog boljih naslova, ali samo blagu prednost jer ne moze se zanemariti cinjenica da danas neke naslove za PC poput Far Cry 4 za 8 eura, Shadow of Mordor za 4 eura, Mad MAx za 4 eura, Dirt Rally za 7 eura i slicno a na konzoli i na sale u nisu ispod 15-20eura. Za onoga tko ne mari za day one igrama i nisu mu bitne sony eve exkluzive moze s jeftinijim PC em biti miran igrajuci danasnje igre po odlicnim sale ovima i starije igre na max postavkama vise manje za do 10 ak eura.

    • funky0308

      @adycro, 08.04.2017 - 17:31

      Dobro si ti to slozio. Bas tako, sinoc sam kupio AC Bkack Flag kojega sam imao samo na PS4 i Mad Maxa, sve za PC, sve digitalni originali za 12 eura. Mad Max mi zapravo nije nista posebno ali za te pare cu ga odigrati. AC Black Flag mi je jedna od drazih igara i sada je konacno imam i na PCu. Izludio me AC s kontrolama vec sinoc ali OK, to je neka druga prica i problematika ACa koja se vuce godinama

    • BoneDigger

      @marko1106, 09.04.2017 - 10:27

      Koliko kosta igra za konzolu a koliko za pc?

    • funky0308

      @BoneDigger, 09.04.2017 - 15:10

      Ja sam Ghost Recon, preko Uplaya, na dan islaska platio 310kn. Ista ta igra, u isto to vrijeme na PS storeu kostala je 549kn. Mislim da je razlika i te kako vidljiva. Radi se o dva oficialna stora, ne o G2A, Instant Gamingu ili necemu trecem.

    • BoneDigger

      @funky0308, 10.04.2017 - 06:06

      Zato pitam. Mislim da je za neke ljude (oni koji igraju malo vise) isplativiji pc od bilo kakve konzole.

  • ck7

    07.04.2017 - 19:10

    Samo dva faktora me interesiraju. Regionalna zastupljenost i igre. I da mi netko daruje 4K tv jer pare za oboje neću imati 🙂

  • josipk

    07.04.2017 - 19:17

    i meni se svida jako xbox

  • scheilinkin

    07.04.2017 - 19:20

    Pazi Zoki, BOOST mod na PS4 Pro ti je sada prektično otključana konzola i za one non Pro patch igre. I gde god je bilo naslova sa varijabilnim framerate-om sada je to manje više zakucano na 60FPS.

    • Zoran Žalac

      @scheilinkin, 07.04.2017 - 21:46

      Bloodborne. Toliko o tome.

    • funky0308

      @Zoran Žalac, 08.04.2017 - 16:18

      E jbga sada… Ali OK, u pravu si. Tek treba vidjeti kako ce MS odraditi taj dio, nije to bas tako jednostavno – poboljsati nesto sto je radjeno da radi kako radi. Sony se stvarno trudi dovesti ono sto je obecao, sada je red na MS da pokaze sto znaju. Scorpio stvarno djeluje impresivno u usporedbi sa ostalim konzolama. Igre se ne rade kako bi trebale, hardware se, realno, ne iskoristi i vec ide na Njuskalo… To je problem. Kada ja moram i5 (4GZ, LGA 1155) mjenjati sa i7 da igram igru koju bi morao moci vrtiti na nekom dual coreu, kada igra izasla prije mj dana ne zna iskoristiti sav potencijal 1080 ili istog tog cpua… Nema smisla upumpavati vise para u PC, trebaju developeri prestati surovati sa Nvidiom i odraditi optimizaciju kako treba i za AMD i za Nvidia grafe.. Dokle god gejming industrija gura proizvodjace hardwarea tako sto konstantno podize ljestvicu i trazi vise, a isti ti proizvodjaci guraju odredjene igre nema nama srece ni sa i805 i GTX8080ti 🙂

  • Dragan[MKD]

    07.04.2017 - 19:51

    Dobro ta regionalnoj podrsci, je malo farfetch, za nas mali Balkan i siromasniji bi samo dodao, ali da vi u HR ste definitivno u prednosti, jer mozete narucivati/kupovati u Njemackoj, Francuskoj kao kod kuce, jer ste clanica EUa, pa tako ne placate carinu, a ni pdv, dok meni je naisplatljivije ic u Grckoj (jer mi je jako blize), i tamo kupiti jevtinije(zbog povrat pdva) i platiti carinu kod nas sto je za volju istine jako naporno. A necete imati problem i sa valutom jer cete zamjeniti kune sa eurima uskoro (bar tako sam cuo, ni sam ekspert za monetarnu politiku). Danas je nezamislivo biti PC gejmer bez gamepada – dodao bih i console gamer bez tipkovnici+mouse za FPSova, kad bi imao Skorpio oficijalnu podrsku, bez dodatni hardver bi bilo super za PC gamere kad predju na Skorpio, ne kazem da je autoaim na kontrolerom varanje, ali nemam taj osjecaj da je zapravo moj skill presudan. Sa drugim stvarima se manje-vise slazem.

    • funky0308

      @Dragan[MKD], 08.04.2017 - 16:25

      Ja bih rekao da je mislio na gameoad za igre tioa ACa, WDa i sl. Ja ne nogu zamisliti igrati bilo koji FPS ili brzi 3rd person shooter gamepadom. Nisaniti s kontolerom ne mogu, jednistavno mi to nije precizno ali isto tako ne mogu vise zamisliti igranje na bilo cemu igre koje sam naveo bez kontrolera. Vecina nas, kada je para, kuouje ono sto mu treba za odredjenu igru. Kada me uhvatila manija igranja auto utrka, nabavio sam volan, kada sam letio helikopterima nabavio sam palice, problem je zapravo sto isti ti gejmeri koji su podigli dobnu granicu i mogu si priustiti neke stvari koje kao klinci nisu mogli, sada imaju djecu i ooet je platezna moc, barem za hoby, manja. Meni je mali poceo sada igrati, vec je zdrobio svoj Xbox 360 kontroler (igra Lego igre, tako da je tipka B ubijena) i sada napada moj DS4… I odose moje pare namjenjene novom SSDu 🙂

    • funky0308

      @funky0308, 08.04.2017 - 17:33

      Strasno kako sam ovo napisao, zivi uzas. Sorry svima. Tipkam s moba i ne kontroliram sto sam napisao, moram gledatisto sam napisao jer se ovo gore ne da desifrirati.

  • BHLazio

    07.04.2017 - 19:58

    XBox je zakon, ćao 🙂

  • GAMEmaher

    07.04.2017 - 20:00

    Ja sam zadovoljan i sa normalnom PS4 kreonzolom i uz to starija ps3 jo aktivna dovoljno… eventualno scorpio bi se nabavio ako bi bio uspješan i kad padne cijena s vremenom i naravno podrška za hrvatsku

  • funky0308

    07.04.2017 - 20:09

    Sve mi je OK osim tocke 5. PC gamere nece privuci Xbox, barem ne u nekom vecem broju, zasto? Zato sto je meni suludo dati pare za nesto sto vec imam kroz PC i MSov program kompatibilnosti. PC gameri cesce kupuju PlayStation kako bi pokrili obje platforme, a RDR2 se moze igrati i na Sonyu. MS se sam ukopao i tesko ce iz toga izvuci, ja sam navijao za njih ali sto su to oni planirali i mislili kada su krenuli s tim Xlive programom ili kako se vec zove? PC gamerima si dao ono sto nisu imali ako nisu imali Xbox, zasto bih sada netko tko igra na PCu kupovao Xbox?! Kupis PS4 ili PRO i uz PC sigurno igras 99% igara.

    • Dragan[MKD]

      @funky0308, 07.04.2017 - 20:53

      Vjeruj da vecinom igra na konzoli, samo vidi neke multiplatform igre na Steamu koliki je broj igraca usporedeno sa konzolama, svi znamo da je gaming skup sport, i da PC igre se mogu nadgi na third party stranice kao G2A, Kinguin i slicnih za manje pare i to legalno, dok kod igre za konzole moras gi kupiti iz oficijalnog stora. Za mene je odlicno resenje Skorpio za igre i laptop za rad, jer odkad sam uzeo laptop vise ni ne koristim stolni racunar. Zavalim se u kauc i jako e udoban, a i nije bio jako skup (nije imao dedicated graficku karticu). Tako da to je moje mislenje, naravno MS je najavio Skorpio prije godinu dana pa imao sam dosta vremena da se podnovim sa 4K telku. E sad za ekskluzivama si u pravo, sad ovisi od osobni ukus, mene linearne avanture me ne privlace puno, pa eto, ali ima neke igre koji mi se svidjaju, ne iz Sonyjeve studija, nego iz studija koji saradjuju sa njima, kao FromSoftware, Atlus, Team Ninja, Platinum Games, Quantic Dream i slicnih.

    • funky0308

      @Dragan[MKD], 08.04.2017 - 16:37

      Nije ni to lose rjesenje, laptop + Scorpio, zasto ne. Ma sve he stvar ukusa i igara koje covjek igra. Tjerati nekoga na Sony, a ne zanima ga, recimo Naughty Dogsova igra, je blesavo (karikiram, naravno ali mislim da me kuzis). Stvar osobnog ukusa ali ono u cemu se, vjerujem, svi slazemo je – MS mora gadno “uprti” i osigurati dovoljno igara da konzola zazivi. Lega mi uzeo PS4 PRO i nema sta igrati, odnosno tesko je iskoristiti tu konzolu, a Sony se bas potrudio da sve bude kako treba, tek sada polako dolaze naslovi vrijedni takve investicije. Puno ljudi ce sada usporiti i nece ponoviti istu gresku. Zasto kupiti odmah, platiti vise, a ne imati sto igrati (naravno da mozes igrati stare igre ali ako kupim nesto sto tjera igre u 4k, onda to hocu i vidjeti). MS ovdje mora vratiti ono sto su nekada imali, dobre igre, pokoju ekskluzivu (iako sam protiv ekskluziva ali jbga, one prodaju konzole), u protivnome, jbs Scorpio ako ce mi sluziti kao Blue Ray player, to za par stoja ubacim u PC, sigurno ga ne bih kupio samo radi BlueRaya

    • darijoman

      @funky0308, 07.04.2017 - 23:41

      Ja sam se isto zapitao tko bi uradio tako ne promišljen potez . Jedina stvar koja se može desiti je da Scorpio krene izbacivati ekskluzive isključivo za sebe i da ova suradnja sa PC-igračima padne u vodu pa na taj način privuče PC igrače pod uvjetom da ima vrhunske ekskluzive kao PS4

    • funky0308

      @darijoman, 08.04.2017 - 16:39

      Hehe… A jel da da je cudan potez? Potpuno su odgurnuli PC gejmere od sebe time sto su napravili daj Xbox sustav, xlive ili kako se vec zove. Ajde sada budi faca pa ukini sve… Haha… Blesav potez, samo su ucvrstili Sonyevu poziciju.

    • darijoman

      @funky0308, 08.04.2017 - 16:59

      Pa naravno da su učvrstili Sonyevu poziciju hehe. Ne znam šta će izvesti sa ovim Scorpiom vjerojatno ništa osim što su ga nafilovali hardverski da može guliti igre u 4K jer objema konzolama je PC strah i trepet u tom području.

    • funky0308

      @darijoman, 08.04.2017 - 17:43

      Sony i Naughty Dog su pokazali sto se moze sa PS4, ne PRO, nego PS4, uostalom, jedna od upecatljivijih igara koje sam odigrao prosle godine bile su mi Heavy Rain i Boyond Two Souls koje su mi odlicne. Sto hocu reci, od konzola ocekujem jednostavnost, ocekujem da sve radi pritiskom jedne tipke i da mogu s kauca kontrolirati konzolu. Ne vidim razlog zasto bi konzola morala vrtiti grafu kao SLI 1080ti, niti moze, niti treba, konzole imaju svoje prednosti i na tome treba raditi. PS4 je odicna konzola, savrseno pogodjen balans izmedju cijene i onoga sto daje. Grafa moze biti i nesto losija ako mi pruza ono sto od kauc gejminga ocekujem. Ako se sjecas ja sam navijao da MS uspije i da PS4 PRO ne zazivi, bio sam u krivu i to vec nekoliko puta priznajem. Sony ocito zna sto radi i radi to jako dobro. Napucavati konzolu do iznemoglosti, ici na 4k i sl, a zapravo jos ni Full HD nije zazivio kako treba je ocigledno krivi potez. Sony je ponovno pogodio tocno gdje treba i nije isao toliko visoko, ocito niti nema potrebe. Imas 1080 sa upscaleom na vise ako ti treba. Napisali su takav kod da ja i dalje ne mogu vjerovati da je tako sto uopce moguce. Neka se posvete sadrzaju i neka nam prestanu mazati oci sa teraflopsima i terabajtima – ne dajte se zavarati jer ti brojevi ne znace apsolutno nista ako se ne hardware ne zaposli kako treba, a kako sada stvari stoje, nece se jos dugo nista ni zaposliti, barem ne nesto novo ili ekskluzivno u nativnoj 4k rezi. MS se pokusava boriti na hardwareskom polju, po meni, potpuno promasen put. Super je Scorpio, da me netko krivo ne shvati ali sta cemo mi s time? O konzoli sve znamo, ajmo sada vidjeti zbog kojih cemo mi to igara izvaliti cca 600 eura

    • lucho-CRO

      @funky0308, 08.04.2017 - 21:22

      Izvalit cemo 600 eura za novi rdr 2, gta 6 kad bude, pa recimo zbog novog cod-a i sw battlefronta, pa recimo zbog novog tomb raidera kad bude nesto sam citao da se radi na nastavku, pa onda zbog nove forze itd itd..naravno ako to sve bude iskoristilo u potpunosti 4 k tv sa hdr podrskom pri stabilnom frejmu..doduse sve to ce se igrat i na ps4 pro konzoli ali ako bas budemo morali malo mahati sa onom stvari dolje i pokazati se u drustvu, jbga nekak ce se skupit za to, ima sume kod nas, ljeto jos nije pocelo a ovi bez posla lagano nek se uhvate sjekire, motorke i laganini metar po metar i prodavat, baustele, sezona itd do jeseni/zime si svatko moze zaraditi za solidan 4k tv i konzolu (ps pro ili xbox scorpio ) a sto se tice igara bit ce i vise nego sto si mozemo priustit, ako ne bude ekskluziva sto se tice MS bit ce multiplatform naslova da iskoroste moc njihove nove zverke 😀 btw 600 eura snalazljivi momci lako izvuku preko noci od bogatih udovica..tako da pare nisu problem, para nema 😛

    • funky0308

      @lucho-CRO, 09.04.2017 - 15:12

      Hahaha… Odlicne ideje za zaraditi pare, u nekim idejama se da i uzivati (sjeca drva u sumi recimo :P)

    • BoneDigger

      @funky0308, 09.04.2017 - 10:31

      “zasto bih sada netko tko igra na PCu kupovao Xbox?!” Razumiješ li da oni ne zaraduju na konzoli koliko ti se čini? Velika većina prihoda dolazi od prodaje igre a ne hardwarea. Oni moraju prodati konzolu sto jeftinije, cesto i ispod cijene kako bi imali veći player base koji ce kupovati igre.

    • funky0308

      @BoneDigger, 09.04.2017 - 15:14

      Prijatelju, izvini ali o cemu ti to? Pa upravo o igrama i pricamo. Zasto kupiti Xbox ako imas PC, kada sve to stize na PC!? Barem po onome sto MS prica. Prica se o – koja kombinacija je bolja, PC+PS4 ili PC+Xbox.

  • sedf

    07.04.2017 - 20:13

    Ma nema šanse.

    • tryon

      @sedf, 07.04.2017 - 22:47

      kvalitetan komentar

    • sedf

      @tryon, 08.04.2017 - 10:06

      Hvala.

  • Black op

    07.04.2017 - 20:22

    Nezamislivo biti pc gamer bez gamepada?Prvi put ovo čujem, zašto koristiti gamepad na pc-ju kada su miš i tastatura jedne od prednosti PC gejminga?

    • Alan Wake

      @Black op, 07.04.2017 - 20:54

      Malo je Zoranova konstatacija nespretna, međutim je li prednost igrat utrke sa tipkovnicom ? Nije, za to je kontroler bolji, kao i za igre kao što su GTA, FIFA, PES, AC, Tomb Raider, tučnjave i slično.

    • AceRimmer

      @Alan Wake, 07.04.2017 - 23:13

      Tipkovnica se vrlo lako pretvori u kontroler: W-A-S-D za kretanje i strelice kao ”action buttons”. I jos je ne moras drzat u rukama kao kontroler, nego ju stavis na stol i odmaras ruke na istom…

    • Alan Wake

      @AceRimmer, 07.04.2017 - 23:36

      Pih, nezgrapno i neergonomično za razliku od jednostavnog kontrolera, al kužim da ima “PC only” koji doslovno ne znaju držat kontroler u rukama, kamoli koristit 😀 čudan fenomen

    • darijoman

      @Alan Wake, 08.04.2017 - 00:01

      Zoran je se izrazio malo u šaljivo promotivnom tonu tako da ništa ozbiljno 😉 Znam koristiti oboje tako da ima prednost i jedno i drugo ovisno o grama jel i tu je kraj priče
      p.s. Tomb Raider igram sa mišem i tipkovnicom 🙂

    • funky0308

      @Alan Wake, 08.04.2017 - 16:45

      Dok jednom ne probaju… E onda nas se ne moze odvojiti od kontolera. Ja sam stari PC gejmer i PC mi je uvijek br 1 ali prednosti ovako dobrih kontolera (i MSovog i Sonyevog), je jednostavno suludo ne koristiti.

    • lucho-CRO

      @Black op, 07.04.2017 - 21:08

      Pa jel igras samo fps na pc-u ili je veci spektar igara..zato se misli da je nezamislivo jer “vecina” se opredjeli za xone kontroler na pc-u kod sportskih igara, voznji, opcenito vise manje svega osim tipicnih ubijacina za koje je mis bog i batina, pa sve vise i vise se moze reci da i igre poput mafie, gta, tomb raider itd na neki nacin privuku pc gejmaca da upotrijebi kontroler 😛

    • funky0308

      @Black op, 08.04.2017 - 16:43

      Isto sam i ja pricao i onda nabavio X360 i DS4 kontolere, spojio ih na PC i ne bi ih se nikada vise odrekao. PC mi je spojen na TV, monitor mi je 1440p 144hz i, naravno, nema 4k igranja na njemu. Prebacim sliku na TV u 4k, upalim DS4 kontoler i izvalim se na kauc i igram. DS4 ima touch tipku koja savrseno simulira kretnje misa tako da se bez ikakvih problema komp i ugasi bez ustajanja. Mafia, Watch Dogs, AC, Tomb Raider, Batman, Lego igre… i ostale igre kao npr utrke, stvorene su za kontroler

    • darijoman

      @funky0308, 08.04.2017 - 17:07

      E kako kome i kako je tko navikao. Recimo Tomb Raider i Batman ja osobno igram i bolje mi je sa mišem i tipkovnicom i ne vidim razlog zašto je bolje sa kontrolerom igrati te igre. Sportske, simulacije i borilačke se slažem. One su više prilagođene kontroleru

    • funky0308

      @darijoman, 08.04.2017 - 17:50

      Probaj ali odigraj par sati u par dana. Istu stvar sam i ja govorio ali od rijeci do rijeci istu i onda mi lega pokloni X360 kontroler. Mj dana je stajao pa ajde da probam Fifu… Pa odigram jedno poluvrijeme, gubim, prebacim se na tipkovnicu i dobijem utakmicu ali malo po malo ja se navukao na tu jednostavnost, tu komociju… vise ni za sto ne bih to mjenjao. Mozes se zavaliti u stolicu, ne moras biti pogrbljen nad stolom, sluske ukljucim u DS4 i igram odakle hocu, ruke mi ne trnu nakon par sati, a mappiranje u igrama je odradjeno tako dobro da sami prsti idu na tipku iako prvi puta igras igru. Naravno, tebi mozda nece stimati, jbga, razliciti smo ali ja sam na PCu od svoje pete godine (sada sam 36) i nikada nisam kontroler koristio na PCu, ako se meni, nakon 30ak god koristenja samo misa i tipkovnice kontoler toliko svidio, a valjda ima nesto u tome 🙂

    • darijoman

      @funky0308, 08.04.2017 - 18:44

      Imam oko 700h Dark Soulsa upravo sa tim X360 kontrolerom. Nisam ništa rekao protiv nego jednostavno imam svoju selekciju koje igre igram sa jednim a koje s drugim. Recimo taj Tomb Raider mi više paše sa mišem i tipkovnicom. Ove starije dijelove poput Legend, Anniversary i Underworld su mi bili lakši za manevrirati tim kletim vratolomijama na mišu i tip.. ali ne kažem da se to ne može igrati i sa kontrolerom ali meni je bilo lakše. Možda je razlog miš sa visokim DPI, g-sync monitor, stotinjak fps-ova pa to tako sve ugodno i fluidno ide da mi je gušt pomjerati miš po podlozi. Tako vjerujem da i ti imaš neku selekciju jer ne vjerujem da igraš tj. ako igraš FPS da koristiš gamepad

    • funky0308

      @darijoman, 09.04.2017 - 15:18

      Ma da, ne igram se gamepadom, naravno. FPSe svakako, tu nema gamepada ni blizu, Division i GRW takodjer. Probao sam GRW sa gamepadom ali skidanje likova sa tornjeva sa 300m je puno lijepse misem :). Sto se tice opreme, ista stvar je i kod mene, mis i tipkovnica pokazuju svu raskos brzog SSDa, 144hz monitora sa gsyncom i misa vrijednosti proracuna manje drzave :). Ali kao sto rekoh, ima mi gameoad prednosti u nekim igrama i u njima ga i koristim, kao i svi drugi 🙂

  • Czar

    07.04.2017 - 21:04

    Ne pada mi na pamet kupovati ovo, i PS4 sam uzeo čisto radi Uncharted serijala i to mi je prva konzola ikad, a primarno sam picek gamer.
    A i ova hereza da ko još nema kontroler na piceku? Na pamet mi nije palo šteknut kontroler na njega pored žive tipkovnice i miša.
    Jedina prednost konzola pred picekom je dugoročno cijena ako imaš strpljenja da ne kupuješ hitove na day one, jer u suprotnom se razlika u lovi kompenzira s osjetno višom cijenom igara.
    A što se tiče spomenutog piratluka na piceku u nekom komentaru gore, tj. besplatnog igranja to je sve stvar političke volje i može se promjeniti preko noći ako Bruxelles stisne Zagreb, kao što je u UK ili Francuskoj gdje ispovi moraju po defaultu blokirati pristup svom piratskom sadržaju i staviti poruku da pristupom dotičnoj stranici činiš kazneno djelo-ako si uporan a prijavi te, nema tog advokata koji će te izvuć jer ti umjesto željene stranice izbaci tu poruku preko cijelog ekrana tako da niti ako pepeljarke nosiš iznad nosa ju nemožeš fulat.

  • QFlash

    07.04.2017 - 21:17

    Xbox ne zanima Hrvatska ? Ok, mene ne zanima Xbox.

    EOD

  • moordrak

    07.04.2017 - 22:11

    A što je sa starim korisnicima Xbox platformi? Već mjesecima gledam kako recikliraju Xbox360 igre i uopće mi nije jasno čemu to. Pa neću baciti Xbox360 zato što je izašao novi Xbox One S. I što sada sa XboxOne S kada izađe Scorpio? I njega bi trebalo baciti? Na kraju, koliko je XboxOne S slabiji od scorpia? Nemam ideje. S druge strane, imam PC na kojem mogu igrati sve current naslove koji paralelno izlaze za Windows i xbox. Zašto bih kupovao scorpia? U svakom slučaju, strpiti ću se, odigrati par ekskluziva na PS4 i pričekati odgovor iz Sonya. Mislim kako su opet krenuli ratovi konzola.Treba štedit’ pare

  • undisputed_kiki

    07.04.2017 - 22:28

    Smijesno, pa ovo kod nas nece biti ispod 4200 kn..malo sam i rekao! Sony ce pustit pro na 350$ za holiday 2017. i sah-mat. Ustvari, vec sad je 350$. Sam spencer je rekao da ocekuje da ce se xbox one S puno bolje prodavati od scorpia, a razlog je jednostavan, CIJENA.. Eno ga na njuskalu za 1500 kn sa fifom 17! Mislim da ce ljudi biti razocarani kad vide uzivo i na netu da uopce ne kuze razliku ps4 pro vs scorpio grafike..normalnom korisniku je nebitno ti par pixela, dok oni ludjaci koji pate od pixela su ionako na pc-u. Koliko ce se developeri truditi oko svega toga, I to je upitno?! Ma hebo ih ovaj medjugeneracijski cirkus, cisti cashgrab..

    • PrydaCro

      @undisputed_kiki, 08.04.2017 - 02:13

      Znaju itekako razliku izmedju piksela pogotovo Sony ekipa. Odkako je Digital foundry poceo brojat pixele Sony kamp nije prestao srati po jadnom slabom Xboxu e sad kad su se stvari okrenule e sad grafika nije bitna sad su bitne igre odjednom. Da se razumijemo igre jesu bitne i gameplay je najvazniji ali ovim danasnjim retardima ne znam kako da ih drukcije nazovem je bitno da plejka vrti mocni 1080p al xbox tek 900p u pojedinim igrama. I tako je sve pocelo danas su svi pametni jer imas informaciju za sekund ali isto tako nikad nisam vidio vise glupi ljudi na netu nego u danasnje vrijeme.

    • undisputed_kiki

      @PrydaCro, 08.04.2017 - 17:53

      Ma meni dosta i 1080p, a imam obicni ps4 i ps4 pro i samsungov 4k tv.. To izdrkavanje s rezolucijom je katastrofa. Pro mi dobro dodje za bolji framerate i to je to.. Recimo fifa 17 na pro-u je u nativnih 2160p/60 fps i sa 3 metra na 50″ ekranu meni izgleda isto kao fifa 17 na obicnom 1080p/60 fps..usporedjivao sam, nema nikakve razlike sa te udaljenosti..sad neznam jel tko igrana na projektorima i dijagonalama 60-70″, tamo bi se vidjela razlika..

    • funky0308

      @undisputed_kiki, 09.04.2017 - 15:21

      Jesi ti siguran da si otkljucao 4h na HDMIu u postavkama TVa? Lega i ja smo se neki dan zaje s time i kada smo skuzili da u settingsu TVa treba otkljucati vecu rezoluciju, napravili to o pokrenuli FIFU17 uz HDR, to nije ista igra. Od sivih ruznih tonova iz FullHDa do bogatih boja i ocigledno lijepse igre, animacije, fluidnosti pokreta…. Ne znam kakav TV imas ali razlika je vidljiva iz aviona, a ne sa par metara. Nesto ne radis dobro ako ne vidis razliku.

  • Leo Kocijan

    08.04.2017 - 10:47

    Idalje mi je ps bolji

    • PrydaCro

      @Leo Kocijan, 08.04.2017 - 11:33

      Idaljetijepsboljiiakoscorpionijeizasao.

  • Reponja123

    08.04.2017 - 21:55

    držđim se ja pc-a

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?