HCL.HR

Windows 10 – vrijedi li odmah prijeći na novi OS?

Zoran Žalac 01.08.2015.   •   51 komentara


Windows 10 operativni sustav u samo 24 sata nakon izlaska instaliran je na preko 14 milijuna uređaja. No vrijedi li ga odmah instalirati ili je mudrije malo pričekati?

Windowsi 10 su konačno stigli i spremni su za vaša računala ako su ona spremna za njih. A spremni ste i vi, koliko vidimo, jer ste nas odmah zatrpali pitanjima gdje možete skinuti te nove Windowse i hoće li vam oni pobrisati sve na računalu ako ih instalirate.

Ukratko – možete ih besplatno preuzeti preko alata na službenoj stranici i neće vam pobrisati sve na računalu sve dok ih nadograđujete sa sedmice ili osmice, i to na istu verziju – dakle ako imate Home verziju Windowsa onda nadograđujete na Windows 10 Home, ako imate Professional onda nadograđujete na Win 10 Profesional. Ne možete, doduše, nadograditi Windowse bez gubitka podataka s 32-bitne verzije na 64-bitnu ili obratno.

Inače, da biste uopće razmatrali nadogradnju računajte da vam za podnošljiv rad u Windowsima 10 treba barem dvojezgreni procesor i najmanje 3 GB radne memorije. Iako sustav tehnički možete instalirati i na slabije konfiguracije, to baš i nije preporučljivo jer iskustvo rada ispod dvojezgrenog procesora i tri gige RAM-a baš i nije humano.

No toliko sad o tome, ovaj smo tekst namijenili PC gamerima koji još nisu sigurni isplati li im se uopće prelaziti na nove Windowse, barem odmah po izlasku dok se OS još uvijek krpa ažuriranjima. Proći ćemo tako kroz nove stvari u desetki i prokomentirati kako one funkcioniraju u smislu igranja na PC-u, jer to je ono što nas najviše zanima s obzirom da su ovi Windowsi najavljivani kao idealan sustav za igranje.

Windows 10 Start

I odmah ćemo tu preskočiti glavni novitet, a to vam je poznati start meni koji se vratio na staro nakon što je u osmici prešao u full screen, što se mnogima nije svidjelo. Preskočit ćemo ga jer nema neke poveznice s igranjem, osim što na njega možete nakačiti prečace do igara, ali to već ionako znate i sami.

Preskočit ćemo i najveći ekskluzivni novitet Windowsa 10, a to je DirectX 12 s kojim će nam kompatibilne igre ići brže, izgledati ljepše i sve to, samo jednom kad izađu. Zato ga i preskačemo, jer u ovom trenutku nema naslova koji ga podržavaju pa vam tu zapravo nemamo što ni komentirati. O DirectX-u 12 ionako imamo zaseban članak u kojemu možete saznati što vam za njega treba, kakve pogodnosti donosi i kada će prve DX12 igre pojaviti.

Cortana je Xbox fanboy.

Ono što nećemo preskočiti je ogromna traka u taskbaru, odnosno mali kružić u donjem lijevom kutu kraj starta. To vam je Cortana, zgodna plava hologramska cura iz Halo igara, a ona vam u Windowsima 10 služi kao virtualni pomoćnik. Osim što dolazi iz svijeta videoigara, Cortana o njima zna ponešto, pa ju recimo možete pitati kada neka igra izlazi ili kad je izašla. Možete ju pitati je li bolji PlayStation ili Xbox, ali tu će vam odgovor uvijek biti isti – Cortana je Xbox fanboy.

Cortani možete reći da vam pokrene Steam ili uPlay (Origin ne registrira), ali ipak ne zna pokrenuti igre iz tih programa već samo one koje su instalirane na klasičan način ili preko trgovine za Windows aplikacije. Sve u svemu, Cortana može obaviti zgodne stvari pod uvjetom da joj se obraćate uz mikrofon i na engleskom. Samo ju nemojte pitati da vam pjeva.

Windows 10 Start

Još jedna značajna stvar za igranje u Windowsima 10 je nova Xbox aplikacija. Doduše, značajna je samo ako imate Xbox One konzolu s koje možete streamati igre na PC monitor. Za sve ostalo na PC-u je ta aplikacija gotovo zanemariva. Ne možete u nju prenijeti listu kontakata i prijatelja sa Steama, Origina ili uPlaya. Ne možete ni preko nje postaviti svoje video snimke na YouTube ili Facebook, pa čak ni na Xbox Live ako snimke nisu iz igre koja je sa trgovine aplikacija. A tamo ćete naći jedino aplikacije prvotno namijenjene za tablete i mobitele koje jedva čekaju da izvuku novce od vas.

Nažalost, ni razvikana mogućnost snimanja igara ne funkcionira kako bi trebala.

Čak je i klasični Solitaire, koji je nekako sinonim za igre koje dolaze s Windowsima, postao gladan novca pa vam u besplatnoj verziji svako malo baca velike reklame preko cijelog ekrana tjerajući vas da platite 10 dolara godišnje za Premium verziju.

Da stvari budu gore, Xbox aplikacija vam ne može složiti listu svih igara na računalu. Ne može vam automatski prepoznati instalirane igre sa Steama ili Origina, a u većini slučajeva one sa Steama uopće ne možete dodati čak ni ručno. Možda se situacija popravi sa budućim ažuriranjima, ali ovo su osnovne stvari bez kojih je jedna ovakva aplikacija praktički besmislena.

Nažalost, ni razvikana mogućnost snimanja igara kroz ‘Game bar’ koji pozovete kombinacijom tipki Windows+G ne funkcionira kako bi trebala, a rijedak je slučaj da uopće i radi. S aplikacijama iz trgovine nema problema, ali druge igre obično ne registriraju snimanje na punom zaslonu nego tek kada ih pokrenete u window modu. Neki naslovi se nikako ne mogu snimiti, recimo Wolfenstein ili Rage koji ne koriste DirectX nego OpenGL. Neki se, poput Witchera 3, snime pa video bude pun smetnji, iz tko zna kojeg razloga. Najžalosnije od svega je to što možete snimati jedino u 30 sličica po sekundi, a sâma aplikacija ima tek dvije postavke kvalitete (standardno i visoko) te nekoliko ograničenja koliko dugo možete snimati.

Windows 10 Start

Nećete se usrećiti ni ako s Game DVR-om želite snimati prozore u Windowsima. Naime, možete snimati samo jedan prozor istovremeno – i to tek aplikaciju koja nije Windows Explorer, što znači da Game DVR ne može poslužiti kao screencasting alat.

Dobra je vijest da Windowsi 10 podržavaju većinu igara pa se ne trebate plašiti da vam nešto neće raditi.

Naposljetku, što se samih igara tiče, prelaskom na nove Windowse po pitanju performansi time ništa ne gubite, ali isto tako ništa ne dobivate. Razlike od maksimalno dva-tri framea više ili manje, ovisno o igri i ovisno o vašoj konfiguraciji, ionako ne idu direktno pod zasluge Windowsa 10 nego novih drivera za grafičke kartice.

Dobra je vijest da Windowsi 10 podržavaju većinu igara pa se ne trebate plašiti da vam nešto neće raditi. Među iznimkama je tek mali broj naslova, među kojima su najpoznatiji Rift, Quake 3 Arena i Stronghold HD. Treba međutim reći da neke igre, poput GTA 5, imaju problema ako se za vrijeme igranja prebacite na radnu površinu novim sustavom prebacivanja – uz Win+Tab. U igru se tada dosta teško vratiti bez da vas Windows ne izbaci ponovno na desktop. Da biste takvo što izbjegli zato bolje koristite staru, provjerenu kombinaciju Alt+Tab. Neke igre, poput Far Cry 4, s druge strane imaju problema u Crossfire modu, no vjerujemo da će to ubrzo biti riješeno kakvim hotfixom za drivere grafičke kartice.

Dakle, kad zbrojimo sve rečeno, Windows 10 za sada ne donosi konkretan pomak iskustvu igranja na PC-u. To ne znači da to nije dobar operativni sustav, daleko od toga, ali ako na njega mislite prijeći samo zbog igara onda time nećete dobiti ništa, barem dok se ne počnu pojavljivati prvi DirectX 12 naslovi negdje tijekom iduće godine. Do tada vam za igranje mogu poslužiti i stari Windowsi, bez Cortaninog smisla za humor. Imajte samo na umu da je nadogradnja Windowsa sa sedmice i osmice za vlasnike originala besplatna tek godinu dana.

Komentari (51)

  • IaMarmageddoN

    01.08.2015 - 17:39

    Cortane nemam ali od mene je odgovor na pitanje iz naslova jedno veliko DA!

  • Zorro

    01.08.2015 - 17:39

    Mislim da bi trebalo pričekati barem da izađe prvi Service Pack

  • Orionis

    01.08.2015 - 17:40

    Mene i dalje zanima kako da dobijem kljuc od 10.tke kao korisnik legalnih Windows 8.1 ? Ne kuzim proceduru, nije valjda da moram kupiti novog il ?

    • Krpica

      @Orionis, 01.08.2015 - 17:45

      ne treba ti kljuc da bi upgrade na windows 10

    • RikiMaro

      @Orionis, 01.08.2015 - 18:20

      Ali ako hocu clean install, a nije mi jos dosao upgrade?

    • drazensi

      @Orionis, 01.08.2015 - 19:16

      s kljucem od osmice..

    • iStealSkills

      @Orionis, 01.08.2015 - 20:33

      Prvo moraš update sa 8.1 ako imas original na 10. Nakon toga se kod Microsofta kljuc koji si koristio za 8.1 "prebaci" na 10 i to je to. Ako ces napraviti clean install 10 sa 8.1 kljucem nece raditi. Barem su tako pisali po forumima.

      Znaci prvo update na 10 pa clean install sa 8.1 kljucem.

    • Orionis

      @Orionis, 02.08.2015 - 00:24

      Hvala @iStealSkills… i bojao sam se da je tako nest. Eh… ionako mi se neda radit cijela procedura cini se da cu morat ako zelim kljuc :S

    • Mirek

      @Orionis, 02.08.2015 - 03:39

      Ma to s foruma je čista glupost, lijepo odeš na http://www.microsoft.com/en-us/software-download/windows10 skineš download tool za 32 ili 64 napraviš si bootable USB i instaliraš s product keyem koji si koristio za 7, 8 ili 8.1 inače češ čekat danima ili tjednima, sam ti microsoft tako kaže, a s obzirom da samo iz europe + iz hrvatske vjerovatno čemo dobit među zadnjima… Naravno to je clean install

      Btw to da ti product key neće radit, zašto nebi? Pa zna microsoft jel tvoj key s 7 ili 8 ili pak s XP-a

    • Ovcaodnovca

      @Orionis, 02.08.2015 - 09:03

      meni su 2 kompa jedan 7ca drugi 8ca preuzeli w10 automatiko, na 3 druga sam instalirao 10tku preko toga download toola

    • movie

      @Orionis, 02.08.2015 - 20:03

      Zašto bi dobili među zadnjima? Ja sam dobio 28.07. ali mi je crklo nakon 980 MB tako da sam instalaciju napravio drugi dan 29.07. nakon što sam slijedio proceduru i obrisao onaj folder i u CP upisao kaj je trebalo upisati i u win updateu se pojavila nova ikona za upgrade win10 i sve prošlo kako treba..

  • Krpica

    01.08.2015 - 17:43

    Dal je cortana dostupna u Hrvatskoj?

    • Czar

      @Krpica, 01.08.2015 - 18:50

      Cortana is available in the following countries/regions: China, France, Germany, Italy, Spain, United Kingdom, and United States. Cortana is available in these languages: Chinese (Simplified), English (U.K.), English (U.S.), French, Italian, German, and Spanish

      To use Cortana, all these settings must be set to the same language:
      – Languages (this is your device language)
      – Speech language (language pack must be installed)
      – Country or region
      Note: If you change your region, you might not be able to shop at Store, or use things you've purchased, like memberships and subscriptions, games, movies, TV, and music.

    • Dragan[MKD]

      @Krpica, 01.08.2015 - 20:09

      Postavis region i jezik na US i imas cortana

  • Missionary

    01.08.2015 - 17:55

    Znaci ne brisu se aplikacije poput Premiera itd. i igrica?

  • pesek32

    01.08.2015 - 17:56

    Kupit premium verziju solitaira. Hahaha.

  • pesek32

    01.08.2015 - 17:58

    Znači save-ovi igara se ne obrišu?

  • Dusan12

    01.08.2015 - 17:58

    Bio bih veoma zahvalan ako neko može da pomogne.
    Instalirao sam win 10, putem one ikonice koja se pojavi u donjem desnom uglu, i posle nekoliko dana, kada sam startovao racunar, na desktopu mi je stojao prozor sa tekstom "Kriticna greska, start meni i cortana ne funkcionisu"
    Ako neko zna kako ovo mogu da resim, neka napise, unapred hvala 🙂

  • CroatianFighter4

    01.08.2015 - 18:05

    danas sam instalirao win 10,sve super i vidim bolje performanse ali se pali 5 minuta i dok se upali prvih 2 minute nist nebre otvoriti…imam 4gb ram,4 jezgre 2.5ghz..Inače igram igre preko ps4 i ps3 pc mi sluzi za net.

    • Czar

      @CroatianFighter4, 01.08.2015 - 18:47

      Ništa čudno, danas ti je već standard 8-12 giga rama.

    • Dragan[MKD]

      @CroatianFighter4, 01.08.2015 - 20:12

      I kod mene je tako posto nije clean install

    • movie

      @CroatianFighter4, 02.08.2015 - 19:50

      Niti kod mene nije clean install a windowsi se podižu poput munje. Vidno brže od 8.1.
      Ne znam što si time htio reći što instalacija nije clean install?

  • MiškoBrzojebi?

    01.08.2015 - 18:16

    Ako nekog zanima, testirao sam Grid 2 na Win10 i Win8.1 čisto da vidim kako radi DX12 sa starim igrama. Koristio sam built-in benchmark tool da bude pravilno na istom računalu i s istim driverima na istim postavkama i dobio sam 5fps-a u minimalnom i prosječnom frame rateu, maksimalni se nije promijenio. 🙂

    • drazensi

      @MiškoBrzojebi?, 01.08.2015 - 19:18

      normalno da se nista ne mijenja kad ti grid ne radi na dx12 kao ni jedna druga igra za sad :)…tako da dx12 jos ne radi uopce :)..

    • MiškoBrzojebi?

      @MiškoBrzojebi?, 01.08.2015 - 19:54

      Bio sam malo znatiželjan da vidim kako DX12 radi sa starim stvarima. Znam da nema DX12 igara, ali je i ovih 5 frameova nekima odlučujućih između igrivog i neigrivog, mislim da imaš 20 fpsa u nekoj igri i da ti besplatni Win10 da dodatnih 5, tko ne bi koristio 10ku. U novojim i loše optimiziranimim naslovima se i sam pronalazim u ekipi koja jedva pokreće igru pa je i meni bitno. 🙂 Budem još igara testirao, zanimljivo je ako ništa hahah

  • Pe?ena_Patka

    01.08.2015 - 18:17

    Skinuo prije dva dana, prezadovoljan sam

  • ffranz13

    01.08.2015 - 19:57

    Imao Windows 7, instalirao jučer ovaj novi i prezadovoljan sam, dosta je brži a neke igre rade puno bolje npr. Batman AK na sedmici se rušio pa sam odustao od igranja, danas ajde da probam i igrao par sati bez greške 🙂

  • Luka007

    01.08.2015 - 20:27

    Koju opciju treba izabrati od ponuđene tri (prvu mi neda,zacrnjena) kada instaliram Windows 10 uz pomoć programa sa MS stranice da bi mi sve sačuvao(igre,programe i ostalo)?

  • mariovracun

    01.08.2015 - 22:17

    Mene zanima jeli moguće instalirati da obrisem samo c disk zato sto zelim sve obrisat ali imam neke vazne stvari na D disku jel to moguće prilikom upgrade-a ili clean install-a

    • Mirek

      @mariovracun, 02.08.2015 - 03:46

      To radiš preko clean install, formatiraš C, a D ( i ostale ne diraš ) samo neznam kako će to radit jer nikad nisam dizao windowse da nisam sve particije formatirao, tako da je moguče da bude svašta. Nagađam stvarno neznam kako to radi, možda ti sve bude ok

    • Apocalypse4987

      @mariovracun, 02.08.2015 - 07:35

      Napraviš boot dvd ili još bolje boot USB, restartiraš, u BIOS-u postaviš prioritet bootanja sa USB-a ili DVD-a, ovisno sa čega bootaš, i pokrene se izbornik, samo odabereš particiju na koju želiš snimit, formatiraš je i snimiš čiste windowse. jednostavno nema potrebe za formatiranjem svih particija

    • movie

      @mariovracun, 02.08.2015 - 20:00

      Ne može biti ništa. Format c je uobićajena radnja bez obzira ako imaš još koju particiju. Ja uvijek imam 4 particije i od win 98 uvijek radim samo format c pri instalaciji novog OS-a. Druge particije ne diram i sve radi kao podmazano što je i logično.

  • trulex

    01.08.2015 - 23:22

    E ovo sam čekao, da neko malo o igrama u ovom windowsu kaže. Lijepo od HCL-a, ipak ću još malo ostati na sedmici.

  • SnowGamer

    01.08.2015 - 23:34

    Ipak ja čekam neko vrijeme da se poprave te neke stvarčice..
    A to tada: Win7 majka [3

  • goldfinger

    02.08.2015 - 08:48

    Win 7 za sad šljaka vrhunski,tak da nemam potrebe yamarati se sa 10-tkom…….

  • FeNiX

    02.08.2015 - 12:01

    Koristim Windows 10 vec duze vreme, posto sam Inseder korisnik. Windows je zaista odlican. Naravno, ima svojih mana i problema, ali koji je Windows savrsen? Svakom nesto fali, i to je tesko promeniti.

    E sad, o nekim problemima koje ste pomenuli u vezi Xbox aplikacije i funckije za snimanje pod imenom "GameDVR".

    Kao sto ste vec rekli, Xbox aplikacija ne prepoznaje nijednu igru, osim onih iz prodavnice. To ce se nadam se promeniti. Preko Xbox Support live chat-a sam to napomenuo, i rekli su mi kako je to odlicna ideja, i da ce verovatno i uvrstiti, nadam se.

    Takodje, taj problem sa GameDVR-om i nemogucstvu snimanja igara u Full Screen rezimu je poznat problem, na cijem otklanjanju, verujem da Microsoft tj. Xbox tim, vec radi.

    Treca stvar… Sto se tice onim problema sa snimanjem oko npr. The Witcher 3. Tu nije problem do Xbox aplikacije i GameDVR-a, vec drajvera za graficku. Koliko znam, i vi koristite AMD, zar ne? AMD-ovi 15.7.1 drajveri imaju problem i svaka igra nakon snimanja ima neke smetnje (dok snimate nikakav problem, ali kad pustite klip…). Taj problem sam vec napomenuo Xbox timu preko live support chat-a, i takodje sam podneo survey AMD-u (onaj survey za probleme sa drajverima), pa se nadam da ce to u narednim drajverima biti otklonjeno.
    Dakle, ko koristi GameDVR, preporuka je da se vrati na obicne 15.7 WHQL drajvere. Nakon toga skinite onu Microsoftovu aplikaciju za blokiranje update-a, i blokirajte drajvere koje vam Windows Update nudi (15.200.1046.2 im je verzija, a 15.7 WHQL su 15.200.1046.0). Nemojte dozvoliti da vam Windows Update skine te AMD drajvere (verzija napisana u recenici pre – 15.200.1046.2) posto i oni imaju isti problem kao 15.7.1 WHQL.

    Eto toliko od mene, za sad. 🙂 BTW, Windows 10 je odlican! 🙂

  • Virty

    02.08.2015 - 18:00

    Svakako isplati, dosad najbrži OS i meni oku najugodniji.

  • Undertaker

    03.08.2015 - 09:59

    U ovom trenutku imamo dosta problema s ljudima koji su nadogradili.
    Naime, baca BSOD pa se restarta i tako je u petlji cijelo vrijeme. Ajde da je samo jedan takav slučaj ali ima ih previše u ovom trenuku.
    Ipak, većini radi normalno.

  • Optimystify

    03.08.2015 - 12:44

    Ako ste rezervirali,a još niste dobili update-nema potrebe za čekanjem:otvorite windows update,a u cmd (kao admin) upišite: wuauclt (razmak) /updatenow Skidanje win 10 počinje kroz koju minutu 🙂

  • zoki25

    04.08.2015 - 09:25

    win 10 radi savrseno isto kao i win 7,prezadovoljan sam

  • Optimystify

    04.08.2015 - 10:04

    Radi odlično,jedina zamjerka je sporo bootanje,što sam riješio onemogućivši da se OneDrive pokreće zajedno s Windowsima.

  • SharkAlphaMale

    04.08.2015 - 10:47

    jedini problem koji imam sa windows10 je sa 4:3 stretched resolucijom, ako neko ovdje igra CSGO sa 4:3 stretched ostani na 8.1

  • mrxa

    05.08.2015 - 10:00

    CCleaner? Fakat? Šta to itko koristi? Ikakve cleanere? Ne znam dal znate ali to je blago rečeno muljaža..

    • wyzard

      @mrxa, 05.08.2015 - 10:33

      Nema muljaže, sve čisto ku suza.

  • tsvecak

    05.08.2015 - 11:30

    Win 10 radi kao podmazan 🙂 svi programi sada funkcioniraju, neki nisu na prvu bili kompatibilni ali sada tjedan dana kasnije sve što sam koristio na 7-ici i 8-ici funkcionira odlično ako ne i bolje nego na prethodnima.
    Čini mi se da mi je štednja baterije puno bolja tj. uz to potrošnja rama čini mi se isto tako je smanjena… Definitivno dobar potez je bio prelazak na desetku 🙂

  • Ah_Navi

    08.08.2015 - 14:21

    Jeli dovoljno 2GB rama za win10???

    • Doomguard

      @Ah_Navi, 08.08.2015 - 15:44

      Dovoljno je, ali više nebi škodilo. Upitno je kak će ti se ponašat kada imaš više aplikacija upaljeno.

  • HackerMAG

    09.08.2015 - 11:11

    Čini se kako neke od igara mogu djelomice ili možda čak i u cijelosti iskoristiti dx12, jedna od njih je Witcher III Wild Hunt. Neki korisnici su već postavili video gdje pokazuju razliku od 2x-3x veće performanse, primjerice na High postavkama 40-50 fps na GTX 750 kartici… ima i link na video: https://www.youtube.com/watch?v=h1BDaRcrb8g Uostalom, upravo sam odlučio staviti Windows 10 pa vidjeti jel čemu to 🙂

  • movie

    @Disc0, 02.08.2015 - 19:47

    Po toj logici nabolje da pričekaš win 11 ili win 12 ili win 13, … Pričate glupsoti. Instalirao sam win 10 bez ikakvih problema i sve radi savršeno. Ako netko ima mogućnost prijeći na win10 ne vidim niti jedan razlog zašto to ne bi napravio?

  • vlaho741

    @Disc0, 11.08.2015 - 20:07

    A vidis meni se deslio bas suprotni. sve programe koje sam imamo poput primjerice skype, divx playera i sl svi su izbrisani i sve sam trebao ponovno instaliravati

  • Ementaler

    @vilim, 01.08.2015 - 17:59

    Ne ne, ništa se ne briše, samo se Windowsi updateaju. Ako si izabrao takvu vrstu instalacije, naravno.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?