HCL.HR

Kristijan Tenčić aka Gemisht

Blaster32 23.02.2007.   •   0 komentara


Intervjuirali smo Kristijana “Gemisht” Tenčića sa sajta Crofc.net, autora 1.HNL patcha za FIFA igre.

Blaster32: Pozdrav Gemišt :). Evo, za početak, standardna procedura neće ni tebe zaobići. Dakle, predstavi nam se. Tko si, što si, od kud si i od kad si, čime se baviš i što te zanima…

Gemisht: Da ovo preskočimo da mi sutra novinari ne pokucaju na vrata, šalim se. Kao što ste u setupu patcha mogli pročitati zovem se, odnosno, drugi me zovu Kristijan Tenčić. Imam 16 godina. Živim u okolici Ludbrega. Čudim se kako uspijevam napraviti patch i ne pokvariti uspjeh u školi. U slobodno vrijeme se bavim programiranjem, editiranjem i igranjem FIFA-e i još nekih drugih igara. Nerijetko znam zaigrati stolni tenis i nogomet, da izbacim višak negativne energije. To bi bilo to jer ne znam kaj da više napišem.

Blaster32: Kada si ušao u CROFC i možeš li nam reći nešto o samom portalu?

Gemisht: Ja sam na CROFC-u od samog početka. Još dok je CROFC bio u sklopu sajta gamer.hr pitao sam se jrl postoji hrvatska liga za tadašnju FIFA-u 2004. Otvorio sam google, upisao fifa 2004 hnl i bio je to pun pogodak. Od tad sam stalni član CROFC-a. Nakon što se CROFC preselio na današnju “adresu” počeo sam se uključivati i u sam rad CROFCA.

Blaster32: Kada je nastala ideja o 1. HNL patchu za FIFAu? I zašto baš za FIFAu, a ne neku drugu nogometnu igru? Je li u to doba uopće bilo neke druge nogometne igre za PC?

Gemisht: Ideja o 1. HNL patchu postoji još od 2003. godine. Ne znam kako je sama ideja o patchu nastala jer ja tada još nisam bio u to uključen. Mislim da je autor prvog patcha za FIFA-u 2003 bio Hrvoje Bajlo pa to njega pitajte. 2004. godine izradu su preuzeli “velika trojica” ( Tomislav Juričev – Sudac, Mario Kratki i Mario Jukić) koji su to uspješno radili sve do izlaska FIFA-e 2006 kada je crofc zatvoren, pa se ekipa raspala. Bilo mi je žao patcha pa sam ja tu uskočio i počeo sve od nule. Morao sam učiti na svojim greškama. Patch se radi za fifu zato jer FIFA, realno gledajući, ima najbolju grafiku. Oni koji su radili patch prije mene su vjerojatno radili patch za fifu zato jer druge igre nisu još bile tako poznate. Koliko ja znam danas se još rade patchevi za FIFA Manager, Football Manager i Pro Evolution Soccer. Naravno, PES je postojao i prije, al nije imao nikakvu grafiku, bio je težak za editiranje i nije bio na razini FIFAe.

Blaster32: U kojem programu radiš sve to?

Gemisht: Ima puno toga, da ne nabrajam. Za početnike je dovoljan Creation Master 07, a dresovi i ostala grafika se rade u Photoshopu.

Blaster32: Opiši ukratko proces rada svega toga. Od prikupljanja materijala, pa do konačne obrade i finalizacije projekta, te ubacivanja svega toga, na kraju, u patch.

Gemisht: Nije to neka mudrost. Prvo pokupim podatke s neta, pa razvrstam po mapama tak da se lakše snađem. Zatim napravim dresove, transparente i reklame za klubove u photoshopu. Kad je to gotovo u bazu ubacim podatke za HNL (klubove, igrače…) i svu grafiku programom koji se zove Creation Master. Još mi jedino preostaje sve datoteke na kojima su rađene izmjene staviti u jedan folder (sve mora biti isto posloženo kao u glavnoj mapi FIFA-e 07). Na kraju samo napravim setup u Install Creatoru i patch je spreman za upload na net.

Blaster32: Jeste li zadovoljni svojim projektom?

Gemisht: Naravno. To je lagan, ali dugotrajan posao, ali trud se na kraju isplati. Koliko ja znam patch se nalazi i na PC Play-evom DVD-u broj 94.

Blaster32: Kakve su reakcije publike? Kakvi su komentari igrača, a i tvojih osobnih prijatelja koji slučajno igraju FIFAu?

Gemisht: Reakcije su različite. Većinom stižu same pohvale, jer su fifaši sretni samim time što tako nešto postoji. Neki članovi crofc-a smatraju čak da je ovo jedan od najboljih patcheva za fifu uopće, s čime se i ja slažem, znam da nije sve savršeno, ali neki drugi patchevi mu nisu ni do koljena. Čak se desila situacija da su pesaši na anketi, pod ocjenu patcha stavili nedovoljan. Znam to jer mi se jedan od njih pohvalio da stavlja nedovoljan svaki dan. Uglavnom žao mu je što takvo nešto ne postoji za pes. Nagovara me da prijeđem na PES, ali ja se ne dam. Moji prijatelji dosad nisu ni znali što ja to šljakam već godinu i pol dana. Mnogi još i danas ne znaju. Oni koji znaju su oduševljeni i nikako im ne ide u glavu kak mi se to da raditi.

Blaster32: Trenutno se radi patch za 2. HNL? Nešto o tome?

Gemisht: Da, to je još jedan od naših projekata. Već je dosta toga gotovo ali je proces izrade jako težak jer nam nedostaju podaci o klubovima, pa moramo improvizirati.

Blaster32: Jeste li ikad kontaktirali EA u vezi ovog patcha? Recimo, da vas zaduže za official patch ili da za samu igru napravite 1. HNL? :)

Gemisht: Nema šanse, ako Hrvoje Bajlo koji puno više zna od mene i patcheve za FIFA-u radi od samog početka, dok još fifa nije bila ni blizu onome što je danas ne radi za EA Sporta onda ja nemam nikakve šanse. Ja sam prema njemu amater.
Btw. ništa od posla dok ne završim školu.

Blaster32: Glasine govore da je bilo planova da se uvede i kompletni prijevod,odnosno, da se ubaci i hrvatske komentatore? Je li to samo puka želja ili u budućnosti možemo očekivati i to?

Gemisht: Istina, to nije samo plan, to je već u realizaciji. Prijevod radi jedan član našeg foruma pod nickom TorcaManiac. Čuo sam nekoliko isječaka i mogu reći da se komentator odlično čuje.

Blaster32: Jesu li reklamni natpisi ubačeni u igru plaćeni ili je to samo zbog općeg dojma? :)

Gemisht: Naravno da su samo zbog općeg dojma. Nismo htjeli da na svakoj reklamnoj ploči piše samo crofc.net, ak smo već išli na realnost.

Blaster32: FIFA ili PES? I zašto..

Gemisht: FIFA, jednostavno mi nekak’ bolje leži od pes-a. Iskreno, nikad mi se nije sviđao pes i taj japanski stil izrade igara. Igrači izgledaju kao likovi iz crtića, grafika je puno slabija nego na FIFA-i, igrači su nekak’ nepokretni, rade netipične poteze… Do sada su se pesaši mogli izvlačiti na fifin gameplay, ali ove godine je EA Sports napravio velik korak. Gameplay je totalno poboljšan, o tome govori činjenica da je prošle godine izašlo 10 ispravaka gameplay-a, a ove godine samo jedan. Uz to što ima izvrsnu grafiku, prava imena, prave novce, fifa po meni ima puno pokretljivije igrače, dok ovi pes-ovi trče kao kosturi. I uz to, u pes-u me užasno živciraju oni dresovi koji izgledaju kao oklop i ona glupa slova i znakovi kao da igram na playstationu (krug, kocka,..), a igra je za PC. Evo, zato je meni FIFA bolja.

Blaster32: Osim patcha, ima li još koji projekt na kojemu možda rade članovi CROFC tima? Npr. online lige i slično?

Gemisht: Tu je patch za FIFA Manager koji je već gotov, u planu je update 1. HNL s novim transferima i dresovima. Osim toga u planu je bila i 1. HNL Online liga u suradnji s HCL-om, ali su u EA Sportsu spajanje preko direct ip-a nekako glupo i komplicirano složili, pa je samo spajanje teško izvedivo. U svakom slučaju probat ćemo to organizirati.

Blaster32: Koji žanr igara preferiraš? Jesu li su to samo sportske simulacije ili se ponekad/često uvališ i u kakvu FPS koljačinu, online ili offline?

Gemisht: Uglavnom sportske simulacije. Znao sam odigrati i koju pucačinu, ali sam ih sve posudio frendovima. Nekako mi je draži online, teže je igrati. Ovo pogotovo vrijedi za FIFA-u gdje rasturam na najjačoj razini.

Blaster32: Pozdravi Marka (možda me se sjeća još :) ) i ostale u ekipi…za kraj…posljednja riječ?

Gemisht: Drago mi je što sam odradio ovaj interview. Zahvaljujem svima onima koji su dosad pomagali u izradi patcha i u samom radu crofc-a. Nadam se da će crofc vratiti broj članova koji je imao krajem 2005. kada je doživio svoj vrhunac.

Blaster32: Zahvaljujem na odvojenom vremenu kako bismo odradili ovaj interview i želim vam još puno uspjeha, plodnih dana, sreće, para, lijepih žena, dobre pive i svega ostaloga što prosječnom gameru u životu treba.

Gemisht: Hvala na lijepim riječima. Živjeli!
>> www.crofc.net

Komentari (0)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!