HCL.HR

Jesu li recenzije igara danas više ikome potrebne?

Zoran Žalac 29.07.2017.   •   80 komentara


Ima li na internetu još uvijek mjesta i interesa za klasične recenzije igara? Pridružite nam se u kopanju i rovanju do odgovora na to elementarno pitanje za opstanak gaming novinarstva.

AngryJoePortrait

Ako u piš-pauzama volite pratiti internetske drame, vjerojatno vam nije pobjegla ni nedavna histerija oko recenzija popularnog YouTubera pod nadimkom Angry Joe. Za one koji nisu upoznati s materijom, Angy Joe radi iscrpne video recenzije igara još od početka ovog desetljeća. No, otkako je krenuo komentirati filmove i raditi ostale formate pored svojih prepoznatljivih recenzija, dio njegove publike konstantno je izražavao nezadovoljstvo zbog toga. Sve je kulminiralno nedavno kada je Joe najavio kako uzima godišnji odmor od dva mjeseca te da neće recenzirati igre do jeseni. Publika kojoj se to nije svidjelo krenula je ostavljati uvredljive komentare i negativno ocjenjivati sve njegove sadržaje osim recenzija, zbog čega je Joe morao isključiti komentare i prekinuti interakciju sa svojim fanovima.

Iako bih na ovu temu također mogao napisati kolumnu ili dvije, to zapravo nije ono o čemu danas pišem. Dramu oko Angry Joea spominjem čisto u kontekstu (video) recenzija jer njegov slučaj pokazuje suprotnost aktualnim trendovima u izvještavanju o igrama, ali i simptome šire problematike.

Za početak, recenziranje videoigara nije se mnogo promijenilo unazad tridesetak godina. Jest da su igre kompleksnije i o njima se ima više toga za reći, ali suština kritike ostala je jednaka. S druge strane, igre su se zadnjih godina značajno promijenile transformacijom iz proizvoda u uslugu. Recenzija igre piše se po izlasku i donosi sud o proizvodu kakvoga zatečemo u tom trenutku.

Međutim, današnje igre nisu iste po izlasku i za nekoliko mjeseci – uzmite samo za primjer Final Fantasy XIV koji je po izlasku bio jedan od najgorih MMO naslova na tržištu, a danas je među najboljima u ponudi. Prije su se tvorci igara trudili da ih maksimalno testiraju prije izlaska, no danas i igra koja je u razvoju šest godina može izaći u beta izdanju za koje ljudi moraju platiti iako će u punom izdanju biti besplatna (gledam u tebe Fortnite).

fortnite

Naravno, recenzijom se može popratiti i taj razvoj igre nakon izlaska, ali je stvar u tome što tradicionalni gaming mediji jednostavno ne stignu recenzirati svaki novi build igre. Danas izlazi više igara nego ikada prije i nitko ne stigne pokriti apsolutno sve što bi se trebalo/isplatilo recenzirati. Za taj problem imamo rješenja poput korisničkih recenzija na Steamu, no i one su same po sebi razlog zašto je format recenzije igara u opasnosti.

Ja sam dijete devedesetih i odrastao sam na onome što nazivam stručnim recenzijama igara iz gaming časopisa. Znam da ne postoji profesija recenzenta videoigara, ali znam da postoji razlika između bavljenja nečim iz hobija i profesionalnog obavljanja iste stvari. Svi mi znamo kako se igra nogomet i možda netko ima žicu za taj sport pa rastura u tekmama s ekipom. No, to rasturanje ne može se poistovjetiti sa profesionalnim treniranjem nogometa. Slično je i s recenziranjem videoigara i svega drugoga. Ne mislim da su recenzenti vertikala svih mišljenja i dojmova, ali od njih uglavnom očekujete dosljednost i šire poznavanje materije.

Kod korisničkih recenzija na Steamu toga nema. Jedini preduvjet za recenziranje igre jest taj da ju posjedujete, čak ne i nužno da ste ju sami kupili. Velika većina tih korisničkih recenzija ostavlja se nakon prvog ili drugog igranja igre, u rasponu igranja od 1-5 sati. S obzirom da današnje igre traju sve duže kako bi opravdale svoju cijenu, a i razvijaju se s vremenom – kako takve recenzije mogu biti pouzdane?

Odgovor je – nikako, u što sam se uvjerio u slučaju igre zvane Mountain. Jednom prilikom naletio sam na nju dok je bila na popustu i zaintrigirala me kritika igrača – preko sedam tisuća pozitivnih recenzija. U samim recenzijama naletio sam na vrlo kriptične poruke tipa „It’s not made by Ubisoft – 10/10“ ili „Still better than CoD“, iz kojih se baš i nije moglo iščitati o kakvoj se igri radi. Kupio sam dotični Mountain bez detaljnijeg istraživanja te shvatio da to u biti nije igra jer se tu nema što igrati – a ljudi su to, valjda iz sprdnje, nagradili pozitivnim reakcijama.

mountain

Takvih slučajeva ima na bacanje s kojekakvim „nečega-simulator-201X“ igrama, a poseban je slučaj kategorija mobilnih igara na Google Playju. No, problematika ne staje tu. Zahvaljujući tome što je svatko kritičar i misli da zna najbolje, recenziranje se svodi isključivo na definiranje je li igra zabavna. Širi kontekst – tipa donosi li neka igra napredak/novitet za svoj žanr i industriju općenito – stavljen je po strani jer često uopće nije cilj reći nešto pametno nego zabavno/kontroverzno/upečatljivo.

To me dovodi natrag do Angry Joea čiji (cjelokupni) rad cijenim. Iz pobune njegove publike izgleda mi kao da ljudi od njega prije svega očekuju da ih zabavlja svojim recenzijama. Ako ga pratite onda znate da Joe nije baš najažurniji u recenziranju, a uglavnom nije ni drastično različitog mišljenja pri recenziranju od klasičnih gaming medija. Jednako voli Witchera koliko i Gamespot, jednako je razočaran Destinyjem kao i Polygon. Dakle, nije kao da ljudi čekaju njegove recenzije kako bi odlučili hoće li kupiti neku igru ili neće? Nije li?

Pa, zapravo je teško reći jer definitivno ima nešto i u tome da ljudi više vjeruju recenzentu čiji ukus poznaju. YouTuber videogamedunkey dobro je to istaknuo u ovom videu:

Reakcija kritičara na Dunkeyjev video bila je prilično komična koliko i sam video, što je po meni promašena prilika za konstruktivan dijalog. A rasprave trebamo jer još uvijek redovito moramo pojašnjavati neke stvari kada su u pitanju recenzije. Stvari poput toga da se ocjene igara po različitim žanrovima ne mogu uvijek direktno uspoređivati, ili to da se igra ocjenjuje prema aktualnim standardima, a ne kriterijima koje smo imali prije nekoliko generacija. Gaming mediji imaju zadaću definirati opće vrijednosti u industriji igara, a ne samo procjenjivati hoće li nekome svidjeti kampanja novog Call of Dutyja.

Često se ta zadaća zaboravlja u borbi isticanjem recenzija koja šteti samom formatu recenzije jer svi razmišljaju o stilu prije sadržaja. A trend je nažalost takav da se stručnost u recenziranju žrtvuje kako bi recenzija bila što zabavnija. Rijetki recenzenti naprave kompromis i dobar balans između stručnosti i zabavnosti, ali u vrijeme kada je svatko kritičar mislim da se ekspertiza poznavanja dizajna igara i gaming industrije sve manje cijeni, dok glupiranje bolje prolazi među novim generacijama gamera. Pitanje je kamo nas to vodi. Ako nam stručni recenzenti kao što su Greg Kasavin i Erik Wolpaw, koji su nekoć radili u Gamespotu, danas donose igre kao što su Bastion i Portal 2, što će nam jednoga dana donijeti komentatori poput JonTrona i PewDiePieja, ne računajući negativan imidž zbog svojih kontroverzi?

pyre-game

Ne bih htio da ovaj tekst bude žalopojka za nekim prošlim i boljim vremenima pa definitivno treba istaknuti da još uvijek imamo hrpu kvalitetnih recenzenata, a onaj tko želi pronaći sadržaj bez glupiranja još uvijek to može učiniti – internet je dovoljno prostran za to. Ne gori nam pod nogama, ali svakako mislim da format recenzije treba evoluirati kako se ne bi sveo na puku ocjenu koja se zatim svodi na prosjek numeričkih vrijednosti na Metacriticsu i sličnim stranicama.

Primijetili ste da na HCL-u nismo imali video recenzije skoro već godinu dana i ovim ste tekstom djelomično dobili odgovor na pitanje zašto. Još uvijek smo u potrazi za odgovarajućim balansom između stručnog i zabavnog. Slaba gledanost video recenzija naspram video komentara nije stvar koja nas demotivira. Dapače, potraga za novim načinima interesiranja publike je izazov, ne samo nama nego i svim drugim gaming medijima. Jer mislim da gameri još uvijek nisu digli ruke od recenzija. Pa čak ni čitanja, ako ste već došli do ovoga retka.

Možda jednog dana više ne budemo razgovarali o recenzijama kakve poznajemo već tridesetak godina. No, mislim da je važno da ono što dođe umjesto njih ne bude dominacija stila nad sadržajem. U konačnici, stil je bliži subjektivnom, a cilj je kritike da bude objektivna koliko god je to moguće.

Označeno sa: ,

Komentari (80)

  • JohnSence

    29.07.2017 - 19:16

    Bravo zoki!

  • mile159

    29.07.2017 - 19:20

    Dunkey je jako dobro objasnio. Previše je recenzija od ljudi za koje nismo nikad čuli, niti ne znamo što oni zapravo vole. Zato da znamo koliko je recenzija valjana trebao bi ju recenzirati upravo netko za koga znamo da voli igrati takve igre ili znati barem kakve igre voli općenito.

    • metalshegy

      @mile159, 30.07.2017 - 01:16

      dunkey je zataškani genije

    • baDarmageddoN

      @mile159, 30.07.2017 - 07:50

      Upravo to. Niti je dobro da svaki recenzent recenzira svaku vrstu igara niti svi mogu recenzirati filmove i serije. Mislim, to svi možemo ali puno puta profesionalci griješe. Ja sam siguran da griješim puno, makar sam gamer preko 20 godina i odigrao sam stotine naslova. Raznih žanrova i kvalitete. Svi skupa smo malo previše kritični na recenzije, to stoji. Razlog je samo jedan- i recenzenti i igrači su subjektivni. Ja to prvi priznajem. Ali interesantno, za razliku od ostalih mana koje pokušacam popraviti ovu ne želim 😛

  • Iris94

    29.07.2017 - 19:30

    Jedini recenzent kojeg gledam ovih dana je ACG (Angry Centaur Gaming). Jednostavno smatram da je među rijetkima evoluirao i njegove su recenzije postale kompletne.

  • KhorneFlake

    29.07.2017 - 19:32

    Naravno da su potrebne. Kako ću da branim omiljenu igru ako nema visok metašitiks skor. Ili IGN skor, ako već nema na meti. Mislim, pogledajte samo koliko ima nikad_čuo recenzenata koji zvuče i pišu kao bilo koji random levat. Ili kako da pljujem igru koju nikad igrao nisam da nema korisnika (koji nikad i ne moraju dohvatiti igru), koje istovremeno mogu da pljujem kao hejtere i jadnike bez dobrih kompova ako im se ne sviđa igra koja se meni sviđa. Patim za skorovima, jeeeee. Ne mogu da igram ako nema dobar skor, kako da živim ako ne pljujem žanr koji se meni ne sviđa ako ne iščupam neku nisku ocjenu, što znači da sam ja pametan a svi ostali glupsoni koji ne igraju što ja igram.

    • Sackboy

      @KhorneFlake, 29.07.2017 - 21:10

      Skoro sve igre / filmove koje sam gledao / igrao a da imaju lošu ocjenu sam nakon gledanja / igranja vidio zašto je takva ocjena i da je u biti bila opravdana. Nemam ja vremena (ni para) da isprobam sve na svijetu da donesem ocjenu po vlastitom iskustvu.

    • KhorneFlake

      @Sackboy, 30.07.2017 - 13:38

      Postoji razlika između loše igre, i nečega što neko smatra lošom igrom jer nije 90+ metakritiks. Smiješno je da sam dosta puta imao više zabave sa nečim što je dobilo 70-80, nego nekom razvikanom/nahajpovanom 90+ igrom.

    • Igor Belan

      @KhorneFlake, 30.07.2017 - 14:28

      Mnogi ljudi su se više zabavili gledajući The Room nego bilo koji drugi film (i to nisu neuki ljudi, već čak natprosječno inteligentni), ali to ne znači da je The Room objektivno dobar film i da bi ga profesionalni recenzenti trebali hvaliti.

  • Czar

    29.07.2017 - 19:42

    Što se Besnog tiče njegove recke su gledane zato jer on ne radi običnu video recenziju, već cijeli show.
    On utuče na samu izradu recenzije zadnjih godina kakvih 200+ sati, a s takvim režimom da radi non-stop radi može izbaciti do 3 recke mjesečno ako mu se svi planeti poklope.
    Zbog toga meni uopće ne smeta što zna kasniti i po 2-3 tjedna od izlaska igre i što se koji put dogodi da sam već pregazio istu dok se njemu tek materijal počeo uploadati, ali ih je užitak pogledati.👍

    • KhorneFlake

      @Czar, 29.07.2017 - 19:47

      Kasni zato što uzima vremena producirati takav sadržaj. Dok izigraš igru, nabaviš kostime, napišeš scenario za epizodu, sve snimiš, urediš,… Mada se lično ne mogu složiti sa svakom 100% vremena, bar je sadržaj koji izbacuje zabavan, i uvijek se iznova može gledati. Pored toga i na fer način se opiše igra sa svih aspekata, i pozitivnih i negativnih.

    • Czar

      @KhorneFlake, 29.07.2017 - 20:01

      Ne slažem se ni ja sa svakom, neke igre koje recenzira me kao igre čak i ne zanimaju, ali recenziju mi je gušt pogledat.

  • superdeda2000

    29.07.2017 - 19:43

    Ako se mene pita, HCL se slobodno može prebaciti samo na tekstualne recenzije iz nekoliko razloga: 1. Osoba sam koja više voli čitati nego gledati video prilog/recenziju. 2. Video mi ponekad spojla previše stvari 3. I ja sam odrastao na tekstualnim recenzijama i smatram da se igra više može riječima dočarati. Što se tiče stručnog vs. zabavnog mislim da ste u tektualnim recenzijama tj. stilu pisanja i humoru u njima odlično pogodili balans. Samo ne bih volio da se pretvorite u jedan, sada već “pokojni” portal koji je recenzije i “skečeve” u njima pretvorio u humor na razini 10- godišnjaka u kojem je prevladavao tzv. toilet humor. Ostanite profesionalni ali ipak sa dozom humora i zabave. Uostalom takvi i jeste već sada i zato vas svakodnevno pratim :)

    • IvanHR

      @superdeda2000, 29.07.2017 - 19:48

      “Ostanite profesionalni ali ipak sa dozom humora i zabave”
      Eto to je sve što treba :)

    • Czar

      @superdeda2000, 29.07.2017 - 19:51

      Deda nemoj mi tuć po Laušu i Lipeju, njihove recke su se čekale i redovito bih se strgao od smijeha.
      Uostalom da su vrijedili je pokazalo i to što je nakon Lauša, sve otišlo u vražju po kratkom postupku.

    • nikola65478

      @Czar, 29.07.2017 - 20:32

      Da imali su urnebesne skeceve prije video recenzije.

    • baDarmageddoN

      @Czar, 30.07.2017 - 07:53

      A i u recenzijama su bili iskreni, hitovima poput GTA IV i sličnih nisu “zaboravljali” navesti mane za razliku od mnogih koji i u danasnje vrijeme kada nam igre dolaze polu-spremne to ne rade. Ne samo to, danas kod negih igara koje se mogu direktno usporediti nečesto se o lošijoj igri daju bolje ocjene i onda se to sve brani bez ikakvih argumenata.

    • nikola65478

      @superdeda2000, 29.07.2017 - 20:34

      Ja nemogu znat dali cu kupit igru dok ne vidim video recenziju,.

    • superdeda2000

      @nikola65478, 29.07.2017 - 20:57

      A da li ćeš je kupiti kad za istu igru IGN da ocjenu 6.2, Gamespot 75 a HCL 90? I prije su se igre kupovale dok nije bilo video recenzija. Jedino što tekstualnom recenzijom ne možeš dočarati je grafika, koja meni nije bitna. Priču i gameplay ti netko sa stilom može fino dočarati.

    • Czar

      @superdeda2000, 29.07.2017 - 22:09

      Recenzije se čitaju/gledaju da se stekne nekakva opća slika igre, pa i to kako je netko drugi doživio igru ali definitivno nikad nisam kupio igru(mada ne pitaš mene) radi toga jer je dobila negdje visoku ocjenu.
      Evo upravo pegluckam Mafiju 3 koja je na hclu a bome i drugdje prošla s prilično skromnim ocjenama a ja sam ju ipak kupio skupa sa season passom na plejkači, ili recimo Mad Max koji je po ocjenama isto prošao jako skromno dok sam ja onako bogobojazno popdglao završivši svaku sporednu misiju na puceku itd.

  • Vexido

    29.07.2017 - 20:01

    Ja sam prije znao pratit angry joea, ali od ove godine koliko sam skuzio poceo je izbacivati puno rjedje recenzije, te sam nakraju i potpuno zaboravio na njega, i koliko vidim jos uzima 2mjeseca pauze, ulijenio se, vjerojatno mu se vise i neda nego samo radi stvari koje se snimi u sto kracem roku, a ni game recenzije mi se cine da vise nisu te kvalitete koje su prije bile… ne sikaniraju ga bzvz…

    • Czar

      @Vexido, 29.07.2017 - 20:09

      Pogledaj video na njegovom kanalu na tu temu pa ćeš vidjet da to što pričaš nema veze s vezom.
      Ove godine je napravio već nekih desetak video recenzija a još nismo u august ušli, dok mu je inače prosjek godišnje od 15-20 igara.
      Znači nek napravi još 4-5 recki do 31.12. pa je u prosjeku.
      To da drugi sadržaj preferira na uštrb video recenzija ti se samo čini jer sad imaš brdo ostalog sadržaja za koje treba samo šteknut kameru i drobit pred njom, dok pred koju godinu između video recenzija nisi imao ništa a izlazile su više manje istim režimom.

    • metalshegy

      @Czar, 30.07.2017 - 01:25

      problem je sto je kvaliteta recenzija malo opala. prvo od tih 10 recenzija 1 je za nitendo konzolu, ona za ME Andromedu je nepotpuna i podosta povrsna (ok tu nije kriv, nisu stigli kostimi bla bla…), power rangers i friday 13 je sklepao u doslovno par sati jer su blesave igre i malog sadrzaja, cijeli for honor review mu se svodio na kenjanje po peer to peer connectionu itd itd… nek onda izbaci 6 recenzija pa nek budu bombe. nekad sam se na skoro svakom videu nasmijao par puta, ove godine sam se u tih 10 2 puta nasmijao. tip se previse opterecuje misljenjem mase, da je samo nastavio radit sve kao i do sad mozda bi izgubio pola milijuna subova ali nebi doslo do ovakvih drama. ovako mu pati sve od sadrzaja do privatnog zivota

  • darijoman

    29.07.2017 - 20:01

    I mi ćemo početi izražavati ne zadovoljstvo ako HCL nastavi recenzirati filmove. Ma šalim se 😛

  • CroKec

    29.07.2017 - 20:01

    Vaš format recenzija mi najviše odgovara. Ja sam jedan od onih koji čezne za nekim starijim vremenima kada nisi imao raznorazne debile koji prave “show” za ekipu od 12 godina i onda uz to uklopi recenziju igre. Žao mi je što nema više videa u kojima recenzirate igre. Angry Joea, Pewdiepie-a i ostale redikule ne smatram recenzentima.

    Nema veze, bit će uvijek tekstualne recenzije i gaming časopisa. A klinci nek gledaju xy simulatore, Ark i Pewdiepie-a. Ja u njihov pješčanik ionako ne zalazim :)

    • Sackboy

      @CroKec, 29.07.2017 - 21:06

      Baš me interesira koliko imaš godina? Ja imam 37 i obožavam video recenzije.

    • pleto

      @Sackboy, 29.07.2017 - 23:41

      Di si matori 😉

    • Darcoolio

      @Sackboy, 30.07.2017 - 10:31

      Eto, dve godine sam mlađi i za razliku od nekad kad smo mogli da čitamo i gledamo samo slike u novinama danas imamo mogućnosti da vidimo kako igra izgleda i pre nego što izađe.
      Mišljenje recenzenta me ne interesuje uopšte, tako da za sve te godine valjda mogu sam da procenim bez da mi mišljenje kroji tamo neki Angry Joe, Pewdiepie i ne znam ko još.
      A i njih dvojicu sam zajedno pogledao možda minut.
      Otvorim YT, pogledam gameplay i sam procenim, za toliko smo valjda sposobni kao vrsta.

    • CroKec

      @Sackboy, 30.07.2017 - 17:22

      Vjerujem da ti onda još više ovi novi trendovi idu na živce. Ja sam trenutno na 25 levelu :)

    • Toma_HR

      @CroKec, 30.07.2017 - 07:36

      Bravo sve stoji

    • Robotz

      @CroKec, 30.07.2017 - 10:07

      Pretezno i ja volim da citam navikao sam tako jos od Hackera i PC gamera dok sam kupovao nekada :) ,koliko me sjecanje sluzi GameTrailers dok je postojao jos je imao fin nacin video recenzija koje sam volio gledati.

  • bert_raccoon

    29.07.2017 - 20:16

    Kao da mi Zoran čita misli – baš sam se jučer pitao kad su zadnji put napravili video recenzciju i zašto to više ne rade.

    • Dukindra

      @bert_raccoon, 29.07.2017 - 21:24

      Nema sta drugo raditi neko tebi citati misli.

  • Sackboy

    29.07.2017 - 21:04

    Ja se niti najmanje ne slažem sa člankom video recenzija mi je MUST prije nego kupim neku igru, pošto ste ih vi iz nekog razloga ukinuli idem na youtube kod onih koji je nisu ukinuli. Kaže se da slika govori 1000 riječi a koliko onda govori video? Osobno mi nije jasno tko bi radije gledao video komentar (dosadno) umjesto recenzije… I ne samo da gledam video recenziju za kupiti neku igru nego i bilo koji komad hardvera (upravo sam pogledao barem 15 video recenzija za kupiti monitor…). Sve u svemu ili ćete vi recenzirati igre kako treba (VIDEO) ili ću ga pogledati negdje drugdje, jednostavno. Šta se recenzenta tiče svatko bi trebao recenzirati igre iz žanra kojeg voli (isto vrijedi za filmove i ostalo). Na primjer da ja recenziram filmove svi mjuzikli bi imali automatski ocjenu 1 jer ih organski ne podnosim i koja je svrha tome?

    • Czar

      @Sackboy, 29.07.2017 - 22:11

      Potrgo si me ovo s mjuziklima!!!😂

    • Igor Belan

      @Sackboy, 30.07.2017 - 08:23

      Čekaj, kakve veze ima ovaj članak s ovim tvojim komentarom… jer napisao si da se “niti najmanje ne slažeš s člankom” i onda nastavio pisati o tome kako su video recenzije ultimativna forma recenzije… kao da je Zoran posvetio članak formama recenzije, a ne dosta drugačijoj temi. Članak uopće nije o tome. Podsjećam, napisao si da se niti najmanje ne slažeš s cijelim člankom.

    • Sackboy

      @Igor Belan, 30.07.2017 - 12:59

      Možda nisam bio jasan, recenzije su MUST i to u VIDEO formatu.

    • Sentiel FH-016

      @Sackboy, 30.07.2017 - 09:47

      Zatp sto je igra u vecini slucaja necije misljenje, npr. Recenzija wildlandsa, Zoran govori kako se sve svelo na setkanje i obavljanje jednog te istog, ja mislim da nije, naprotiv, igram ju vec od 6 mj. I zadovoljan sam konceptom igre, mada je ona na Hclu dobila oko 60 ocjenu od vas, a ja bi joj dao 90, i sta sad da ti kazem! De gustibus non est dispudantum!

  • marko1106

    29.07.2017 - 21:33

    sve je pitanje koliko taj isti voli igre…? Da li su mi igre dosadile sa vremenom pa misli da su danasnje igre lose (sto se pitam i sam)…da li voli samo jedan tip igre…100 ljudi 100 cudi…svi mi volimo razlicito…a ono sto zelim od recenzije je da mi kaze koliko je gameplay igriv i koliko je prica orginalna….

  • HappyBloodyUser

    29.07.2017 - 21:37

    Za igre i filmove recenzije još uvijek valja pogledat, ali npr. za muziku danas nikako

    • Sackboy

      @HappyBloodyUser, 29.07.2017 - 21:40

      Prvi puta čujem pojam “recenzija za muziku” nije mi ni palo na pamet da bi netko to mogao raditi.

    • HappyBloodyUser

      @Sackboy, 29.07.2017 - 21:43

      Pff pa to postoji još odavno, al dobro ja govorim najviše za metal jer tu najviše recenzija i ima i jedan je od rijetkih zanreva kojeg vrijedi recenzirat

  • GameFan

    29.07.2017 - 21:40

    Sto se mene tice vase su recenzije zabavne, profesionalne i znate da docarate igru i videom i tekstualno. Sto se tice drugih videa takodjer je 10/10. Radite ekstra posao i samo tako nastavite.

  • Retr0

    29.07.2017 - 21:54

    Jako dobar članak svaka čast.

  • Goran1234

    29.07.2017 - 21:56

    Pa dečki s HCL-a se trude i odrade pošteno svoj posao…meni osobno su draže vaše pisane recenzije,jer me to podsjeća na naše stare gamereske časopise pogledam tu i tamo koji video recenziju….Ali slabo i napratim gamere na YouTube.Manje više znam što kupujem,ja sam od onih koji neigra sve nego tokom godina sam stvorio nekakvom “znanje” o gamingu pogotovo prema žanrovska koje volim,ali volim kupiti i na slijepo igru i uvjek me je to pozitivno iznenadilo(Rouge Galaxy,Valkyrie profile Silmeria,Okami) a bilo je i negativnih poput Ff13…Uglavnom u mom slučaju recenzije su potrebne,a ujedno i nepotrebne.

  • armin221186

    29.07.2017 - 22:24

    Ja kad sam bio vise aktivniji na HCL-u to je neka 2011-2014(srednja skola ) realno tad smo se bunili ako izadje recenzija bez video recenzije, i realno to je razlog koji odvaja IGN,gamespot… od obicnih jutjubera, ja bar mislim da vam recenzije a i video recenzije trebaju biti prioritet na portalu.I mani te se video komentara sa 356 epizoda 😀 i zasto se igor ne zove ementaler? lol

  • nixon227

    29.07.2017 - 22:54

    developeri su zadnjih godina počeli pokazivati toliko gameplaya, dijelova priče i sličnih stvari vezanih uz igre, da su recenzije praktički postale nepotrebne (vrlo često prikazuju i previše što me živcira jer nestaje gušt otkrivanja tog istog tijekom prelaženja igre), uglavnom pogledam recenziju da vidim kako je igra optimizirana, a ostalo usput

    • Czar

      @nixon227, 29.07.2017 - 23:11

      Polako s takvim idejama. Pokazala su Braća Warner svašta i kod B:AK ali na verzijama za plejkaču i box, dok su picek verziju skrivali ko zmija noge i tako su mene bili nasanjkali…

  • IloveCRO

    29.07.2017 - 23:00

    Mišljenja sam da trebate vratiti video recenzije u slijedećem stilu: Ekipa sa HCL-a piše recenziju (detaljnu) te tko si ne želi spojlati igru a ima nedoumice oko iste pročita recenziju. Igor snimi par video komentara te na kraju objavljuje video recenziju u kojoj kritički govori o svom iskustvu gameplay-a kroz protekle video komentare. Znači na taj način pokrivaš uvod (pisana recenzija), razradu (video komentar) te završetak (video recenzija prema vlastitom iskustvu gameplaya). Možda griješim ali ja bih svakako volio vidjeti ovakav format.

  • IloveCRO

    29.07.2017 - 23:05

    I još nešto: Dali ste razmišljali da uvedete nekakvu tablicu (nešto kao top gear što ima za najbrže krugove) sa najbolje (po vašem mišljenju) ocjenjenim igrama u tekućoj godini?
    Ili možda ima a ja nisam vidio?

    • Czar

      @IloveCRO, 29.07.2017 - 23:29

      Imaš Dabrinja krajem svake godine.

    • IloveCRO

      @Czar, 29.07.2017 - 23:52

      Ma znam za to ali nešto tipa ovog gore što sam rekao, pa dodes na naslovnicu a sa strane tablica za najbolje ocjenjenom igrom u tekucoj godini. A đuku trebamo svakako mi davati jer na kraju mi smo ti koji s tim kipićem šaljemo poruku: Hej, vaša igra nam je najzanimljivija ove godine 😀

    • Igor Belan

      @IloveCRO, 30.07.2017 - 08:35

      To si možeš sam izvuć kroz naš Dormeo Custom Made Filter Recenzija! Prekrasan proizvod koji se nalazi u Recenzije sekciji s desne strane (ispod bannerića) i gdje možeš samo izabrati raspon ocjena koji te zanima (recimo one od 80 do 100 su vrhunski proizvodi) i onda udariti magičnu tipku FILTRIRAJ! Lista recenzija koje ćeš dobiti automatski će se poredati po datumu objave recenzije, što znači da ćeš na vrhu dobiti najaktualnije recenzije s najvišim ocjenama. A ako te zanima oko kojih od tih igara je bilo najviše rasprave u komentarima, možeš prikazati listu i tako da na vrhu budu “najpopularnije recenzije”, što znači da imaju najviše komentara.

    • IloveCRO

      @Igor Belan, 30.07.2017 - 14:15

      Hvala na (možda preopširnom :P) objašnjenju, ali legendo, nisi ti mene skužio, nema veze 😀

  • Darcoolio

    29.07.2017 - 23:23

    Meni je dovoljno da vidim gameplay, a mišljenje onoga što recenzira me ne interesuje ni najmanje.

  • BananaBoy

    29.07.2017 - 23:34

    Ja nikada nisam gledao recenziju neke igrice koje sam igrao samo trailere i onda vidio dali mi se svida ili ne..! Opet; da nema recenzija proizvodaci igrica nikada nebih znaali kako se nekome svida igrica npr. na YouTube zbog komentara…

  • Dilo_trasul

    30.07.2017 - 00:23

    Odlican clanak,obozavam pisane recenzije,na njima sam odrastao i nekako vise gotivim taj format.

  • moordrak

    30.07.2017 - 00:34

    Danas su recenzije potrebne više nego ikada prije jer nekvalitetnih sadržaja, da ne kažem smeća ima u ogromnim količinama, a marketing čuda radi. Citirati ću jedan klišej: “Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari”. Igre su roba kao i sve ostalo na tržištu. Ako nešto ne poznajem dovoljno dobro, pročitati recenziju ili nekakvu specifikaciju ili makar tehničke zahtjeve prije kupovine je obvezno štivo svakoga tko zna koristiti google.
    Ne mislim samo na kupovinu igara i multimedijalnih sadržaja, nego općenito, na bilo koju robu. Jednostavno ne želim trošiti svoje vrijeme i novac na stvari koje nisu dovoljno kvalitetne ili koje imaju/stvaraju hrpu dodatnih problema na čije otklanjanje ću izgubiti sate i dane. Vjerojatno svi imamo neke svoje preferencije, imam ih i ja i bez obzira na ocjenu nekog agregatora poput metacritica, svejedno ću nabaviti određeni naslov jer, eto, volim taj žanr. Ako kritika i publika popljuju određeni naslov, naravno da ću se počeškati iza uha. Recenzija mi nije jedino mjerilo za nabavu ali svejedno ću je pročitati/odgledati jer volim čuti/vidjeti što drugi ljudi misle. Angry Joe ne misli. On glumi. Ako je on nekakva referenca za kvalitetu, onda smo svi otišli u 3pm. Ako mu je zaštitni znak praviti klauna od sebe, hvala lijepo. Meni je odavno prestao biti zabavan. Međutim, kada se Igor glupira iza mikrofona, to još uvijek radi na prilično duhovit način i obično se odvalim smijati. Sve dok je to tako, HCL-ove recenzije i podcastovi će mi biti na dnevnom repertoaru. Samo vi nastavite u istom stilu!

  • 1oR

    30.07.2017 - 01:22

    Kome se jebe sta misli recimo Angry Joea, budaletina… Sta ce mi njegovo misljenje, i pored njega ima debila na pretek. Kome treba prava recenzija ote na Gamesrangking i metacritics i rijesi stvar.

  • metalshegy

    30.07.2017 - 01:35

    pisane recenzije su mi ok kad imam vremena i koncentracije ali nisu ni do koljena kvalitetnoj video recenziji koja ti prikaze gameplay, uz demonstraciju objasni malo kakva je igra i pritom ubaci koju pošalicu… fale mi malo iskrneo, zbog njih sam poceo pratiti HCL. IGN i Gamespot sad imaju 1000000 ljudi koji ih rade a nemaju pojma sto igraju ni govore u njima, Angry Joe je sve deblji i ljeniji xD, a Dunkey vecinom trolla

  • closingtime

    30.07.2017 - 05:01

    Osobno gledam/čitam recenzije čisto jer je zanimljivo znat što ljudi misle o nečemu i u koliko toga se slažem s recenzentom… npr. kad vidiš da nešto što je tebi GOTY dobije nisku ocjenu, ili obrnuto, pa da sagledaš igru iz drugog kuta… i naravno za detalje o igri, a to kolika je ocjena obično ne utječe na mene. Kao što kaže 1oR gore, postoji Metacritics koji ti pokaže lijepo prosječnu ocijenu, i od recenzenata ‘profesionalnih’ i igrača, čisto da vidiš kakav je kolektivni dojam, jel igra smeće ili nije. A svaka recenzija zasebno… pa tu ima toliko drukčijih umova kojima su različite stvari važne i koji cijene različite aspekte u različitim mjerama, da na kraju te recenzije ne vrijede ništa osim kao osvrti na igru koji su često zanimljivi za čitat. Nema te recenzije koja bi mene natjerala da kupim/ne kupim igru.

  • baDarmageddoN

    30.07.2017 - 05:06

    Ne

  • JADRO

    30.07.2017 - 05:48

    Najgore je kada recenzije prave djeca. Nemaju pojma, pročitaju na netu i samo bla bla bla… Najbolje je kad ih Igor pravi 😀

  • Toma_HR

    30.07.2017 - 07:47

    HCL nastavi pisati recenzije, ostanite profesionalni kakvi ste uglavnom bili, ostavite mogućnost naknadnog recenziranja igre i držite se činjenica a recenzenti neka budu specijalisti žanra. Općenito o HCL – Ja ne igram sportske i trkaće igre, ne otvaram te teme i ne komentiram. Kad komentiram onda imam potrebu, a poruka tebi Igore da se ne mješaš u korisničku raspravu dok je ta razmjena mišljena pristojna.

    • superdeda2000

      @Toma_HR, 30.07.2017 - 10:02

      Vidiš meni se baš sviđa što Igor i ostali HCL-ovci ponekad i odgovore na naše komentare jer se svi skupa činimo povezaniji da raspravimo određenu tematiku. Sviđa mi se što su dovoljno “prizemni” da se upuste u neku diskusiju i ne drže se kao da su iznad nas. Ljepota ovog portala je u tome što svatko koga video igre zanimaju može doći i reći svoje mišljenje u određenoj tematici. I stvarno mi je drago što se skoro svi korisnici lijepo znaju ponašati i izražavati bez vrijeđanja i prostačenja koje se mogu vidjeti na ostalim forumima nekih drugih tematika. Gušt je biti dio takve jedne zajednice koja je povezana svima nam dragom tematikom a to su video igre.

  • m4r1ju4n

    30.07.2017 - 08:28

    Što reći osim odličan članak. Recenzije čitam od doba kada su po definiciji postojala samo četiri tipa igara. Recenziranje igara u to doba je također bio nezahvalan posao samo što onda nisu imali online publiku jer je brzina analognog signala bila 300 bauda a modem je bio izuzetno smiješna naprava (pogledati film Ratne igre). Razvojem telekomunikacijske tehnologije publika koja prati recenzije jest proširena ali je recenziranje igara i dalje rudarski posao u kojem se mora zadržati objektivnost. Na stranu što sada i korisnici daju svoje recenzija i ocjene ali je tu zamka takvog načina ocjenjivanja jer ocjene idu u krajnost na obje strane. Portal je ipak zadržao svoju objektivnost. Sada će netko napisati da danas svatko može biti novinar, treba biti samo funkcionalno pismen i ne biti slijep kraj vlastitih očiju što je prilično loša tvrdnja jer i tu opet imamo odlazak na obje strane krajnosti pa mi već idu na testise obožavatelji i hejteri. I ja sam pročitao i pogledao hrpu teksta i videa prije kupovine Switcha (a bilo je tu puno i hoaxa) te formirao odluku jer marketinški stručnjaci znaju dizati hype do neslućenih visina gdje jednostavno ti se pomuti zdravo prosuđivanje. E baš tu na scenu stupaju recenzenti koji spuštaju loptu na zemlju. Video recenziranje je odlično u kratkoj formi kada je dužine između 4 do 7 minuta, pogotovo kada se uz razumljiv tekst pokaže gameplay te video mogućnosti igre jer jer razvoj grafičkih kartica i dalje prati Murphy-jevu krivulju tehnološkpg razvoja. Ali također ne treba pretjerivati sa video sadržajem jer hiper produktivnost video recenzija zna biti štetna. Iako smo u eri kvantnih računala ja sam sretan jer neću doživjeti dan kada će neki Googleov kvant napisati recenziju za igru. Zato sam nastavite i dalje tako, Vama i Vašim kolegama želim još puno ispisane e tinte uz poneki video.

  • Sentiel FH-016

    30.07.2017 - 09:44

    Ali slusajte ovo, zasto citati neku recenziju kad mozes pogledati gameplay video jer on najbolje objasnjava kakva je ustvari igra i sta se sve moze raditi u njoj, tekstom mnogi ne mogu docarati srz igre! :-)

    • Igor Belan

      @Sentiel FH-016, 30.07.2017 - 10:06

      Valjda želiš reći – pogledati “video recenziju s gameplayom”, a ne samo “gameplay video”?

    • Sentiel FH-016

      @Igor Belan, 30.07.2017 - 13:02

      Aha!

    • Zoran Žalac

      @Sentiel FH-016, 30.07.2017 - 10:24

      Nemam ništa protiv video recenzije, da se razumijemo, kažem da je novim generacijama gamera nekako više praksa to što ti kažeš – pogledati nekakav let’s play da vide o čemu je igra i onda na temelju toga odluče je li to za njih. S obzirom da youtuberi često igraju igre koje nisu nužno dobre ali su istaknute nekom idejom, mislim da se vrednovanje kvalitete stavlja u drugi plan. Npr. kod nas je gledan Hello Neighbor, ali Igor je objasnio u jednom članku zašto misli da to nije temelj za kvalitetnu igru. Toga se ja bojim, kužiš, da će se igre što više popularizirati zbog glupiranja, a onda će nam se moći proturiti svakakav šrot. Prije kad je neka igra izašla nedovršena to se osuđivalo. Danas su neke od najpopularnijih igara još u beti, dobrim dijelom zbog toga što takve ne vrednujemo klasičnim recenzijama, video ili tekst svejedno, nego samo opičimo komentar u kojemu je cilj prvenstveno biti zabavan.

    • Sentiel FH-016

      @Zoran Žalac, 30.07.2017 - 13:04

      Ili kao npr. Goat Simulator hahahahaahahha!

    • Toma_HR

      @Sentiel FH-016, 30.07.2017 - 15:30

      Krivo, tekst mi kaže šta recenzent- osoba sa iskustvom misli da je dobro, šta nije. Nije presudno ali koristi. Gameplay daje često krive dojmove jer ne osjetiš kretanje, oružja, odgovor na komande itd

  • BONZO

    30.07.2017 - 14:30

    Upravo zbog svega navedenog jedino uvažavam recenzije na HCL-u. Jako mi je drago da se pridržavate vlastitih principa i da niste podležni komercijali.
    Usprokos vašoj orginalnosti i tome što imate svoj “stil”, iz godine u godinu vas sve više ljudi prati. Tako da dokle god je HCL-a, nema straha.

  • movie

    30.07.2017 - 17:45

    Volio sam ih čitati ali mi nikada nisu krojile mišljenje što ću igrati i kupiti…

  • Slim1992

    30.07.2017 - 19:37

    Fino posluzi ocjena neke igre…da se bezveze ne gubi vrijeme. Jos bolje prosjecna ocjena koju skupljaju neki sajtovi poput Metacriticsa ili Gamerankingsa…

    • movie

      @Slim1992, 31.07.2017 - 10:40

      Ničem ne služe te ocjene korisnika po raznim portalima Skužio sam da frustrirani ljudi ocjenjuju igru snižavajući joj prosječnu ocjenu iz osobnih razloga. Kada pročitam neke komentare ne znam jel bih se smijao ili plakao? Kako mi takvi komentari i ocjene mogu pomoći u bilo čemu?

    • Slim1992

      @movie, 31.07.2017 - 19:32

      Ne mislim korisnika, nego recenzita. Kakvi korisnici…nista od njih. Budala najvise

  • IvanHR

    30.07.2017 - 20:13

    Dobro idemo to sagledati iz drugog kuta,da bi se napravila jedna manja recenzija kao što hcl radi od jedno 5 minuta,ovako izgleda jednostavno ali ipak treba dosta vremena,a koliko onda treba joeu za polusatnu recenziju.

  • MoGaming

    31.07.2017 - 17:42

    Ja sam za ukidanje tekstualnih i prelazak na video recenzije potpuno.Nije mi mrsko čitati nego mislim da je došlo doba da sve bude u video obliku a i nekako su mi objektivnije video recenzije.

  • chupacabra1

    01.08.2017 - 22:00

    Apsolutno su potrebne, ja nakon 25 godina od C64 do PS4 i dalje sam nikad ne bih znao u koliko se bajtova to sve vrti

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!