HCL.HR

Vijesti za koje ne želimo da budu prvoaprilska šala

Zoran Žalac 01.04.2017.   •   9 komentara


Mnoge vijesti na današnji će vas dan zavarati, no evo kolekcije onih koje su predobre da bi se s njima šalilo.

mass-effect-vijest

Gaming industrija povodom 01. 04. voli se šaliti na prilično očit način. Rijetko kada su te šale konstruktivne i služe kao svojevrsna kritika trendovima koji sputavaju videoigre. Mi smo se ove godine stoga odlučili napraviti kolekciju imaginarnih prvoaprilskih vijesti koje su zapravo predobre da bi bile istinite. Da su nas veliki bogovi gaminga danas prevarili sa nekim od sljedećih naslova bila bi to vrlo neslana šala.

„Sljedeći Call of Duty podijeljen je na dva dijela“

I pticama na grani je jasno da se igre Call of Duty serijala iz godine u godinu prodaju sve slabije. Još uvijek je to prodaja o kakvoj brojne druge igre mogu samo sanjati, ali silazna putanja je očita. Activision je stoga odlučio prijeći na novi model distribucije Call of Dutyja koji će debitirati sa sljedećom igrom u 11. mjesecu 2017. godine. Novi će CoD, naime, biti podijeljen na dvije komponente, SP i MP, koje će se moći kupiti odvojeno.

Po prvi put u 14 godina dugom serijalu moći ćemo tako kupiti CoD po cijeni manjoj od 60 eura. Ako vas zanima kampanja za jednog igrača, bez multiplayera, moći ćete uživati u visokobudžetnoj, režiranoj akciji po cijeni koja će, kako Activision kaže, opravdati trajnost od petnaestak sati. Ako vas pak zanima mrežni multiplayer, bez kampanje, moći ćete odmah skočiti u igru, i to dosta brže jer će preuzimanje i instalacija biti kraći ako ne preuzimate SP kampanju.

Naravno, standardna verzija igre bit će ona u kojoj dobivate obje komponente u paketu za 60 eura. Nije pojašnjeno koliko će koštati SP kampanja, a koliko MP komponenta, ali za očekivati je da bi omjer cijena mogao biti 50:50. Ovakav pristup donijet će i izmjene u politici DLC paketa pa će CoD po prvi puta u svojoj povijesti dobiti i dodatne story misije, odnosno proširenje sadržaja za jednog igrača. Za njih će biti zadužen zaseban razvojni tim, što znači da na Call of Duty franšizi sada rade čak četiri različita studija.

„Steam Premium donosi mjesečnu pretplatu, ali i iznajmljivanje igara“

Steam je po mnogočemu bio pionir digitalne distribucije PC igara, ali posljednjih godina Humble Bundle i Origin ponudili su nešto što Steam nema – pretplatnički model te iznajmljivanje igara. Valve zato namjerava uhvatiti korak s trendovima predstavljanjem Steam Premium usluge koja će, između ostaloga, igračima davati pristup određenom broju igara za naknadu od 5-15 eura mjesečno.

Premium usluga imat će tri ranga. Za pet eura mjesečno na 30 dana dobit ćete kolekciju od 50 igara. Za deset eura mjesečno kolekcija se povećava na 100 igara, a za 15 eura dobivate pristup bazi od 100 igara, a jedan naslov iz baze, po vašem izboru, ostaje vam u trajnom vlasništvu.

Baza igara mijenjat će se svakog mjeseca, bit će uvijek vidljiva i jednim dijelom izabrana od samih korisnika Steama. Naime, na Steam će tijekom mjeseca imati aktivnu anketu s deset ponuđenih igara od kojih će tri najuspješnije biti uvrštene u bazu za idući mjesec. Valve kaže da će se u bazi nalaziti i novije i starije igre, ali da će uvijek nalaziti u osnovnom izdanju, bez DLC paketa, ekspanzija i drugih sadržaja koji će se i dalje prodavati zasebno.

Osim iznajmljivanja igara, Steam Premium usluga pretplatnicima će također omogućiti kupovanje uz 10% popusta na gotovo sve igre – 10% za preorder novih igara, a 10% za one koje su stare minimalno godinu dana. Doduše, popusti Premium usluge neće se moći zbrajati s redovnim popustima. Valve nije obznanio kada će Premium usluga biti dostupna i hoće li spomenuti popusti biti jednaki za sva tržišta, ali više detalja o svemu trebali bismo dobiti tijekom ove godine.

„Ubisoft najavio igru bez otvorenog svijeta“

Francuska tvrtka napokon je najavila jednu igru bez sandbox elemenata, a da se ne radi o novom nastavku Just Dance serijala. Nekad slavni Prince of Persia serijal iduće godine doživjet će svoj potpuni reboot, a kako to danas obično ide, zvat će se samo Prince of Persia. Premda su skromni s informacijama, iz Ubisofta su otkrili kako će se radnja odvijati za ere Novoperzijskog carstva te da ćemo sudjelovati u najvažnijim bitkama rimsko-perzijskih ratova. Drugim riječima, čini se da će Prince of Persia odbaciti fantazijske elemente u korist historijski precizne tematike.

Iako će struktura igre biti donekle otvorena, u Ubisoftu ističu kako se žele držati tradicije serijala i ne mijenjati previše ono što je dobro funkcioniralo još u Sands of Time. Iz tog razloga na razvoju igre sudjelovat će i tvorac samog serijala, Jordan Mercer, kojemu će to biti povratak PoP igrama nakon gotovo 14 godina. Prince of Persia najavljen je za PC, PS4, XBO, a bit će prva Ubisoftova igra koju će ciljano raditi za 4K rezoluciju i najsnažnije modele aktualnih platformi. Igru će pokretati treće izdanje Anvil pokretača u režiji Ubisoft Montreala.

„Kanye West htio na naslovnicu Fife 18, jedva mu objasnili da nije ni na soundtracku“

Tko bi se nadao tome da će ovogodišnja FIFA najviše prašine podići segmentom koji se obično ne spominje dok igra ne izađe. Službeni soundtrack za Fifu 18 službeno je još posvađao dva svjetski poznata repera, Drakea i Kanyea Westa. Sve je počelo time što je EA Sports po prvi put u povijesti serijala angažirao vanjskog suradnika za slaganje glazbe koja će se naći u igri. Kanadski reper Drake rado se odazvao na tu dužnost s obzirom da je i sam veliki fan Fife, ili tako barem kaže, ali je očito veći fan vlastitog stvaralaštva pa je bez pardona na soundtrack Fife 18 uvrstio čak deset svojih pjesama.

Doznavši za to, njegov kolega, a često i rival, Kanye West ismijao je čitavu stvar te svojim fanovima odlučio pokazati tko je veća faca. Kanye je na svom Twitteru napisao: „Može on raditi glazbu za Fifu, ali ja ću mu se pojaviti na naslovnici tog albuma. Taj čovjek može raditi što hoće, ali ja sam Bog.“

Iz EA Sportsa su potvrdili kako ih je Kanye doista kontaktirao inzistirajuće da se njegovo lice nađe na naslovnici Fife 18. Međutim, u EA Sportsu nisu se dali potkupiti kao u slučaju s Drakeom pa je Kanye završio u slijepoj ulici. Tko zna, možda pravdu pronađe angažmanom u Konamijevom PES-u, no jedno je sigurno – zajednički album Kanyea i Drakea nakon ove svađe ponovno je stavljen pod upitnik.

„Nintendo shvatio da fanovi žele Pokemon igru za kućne konzole“

Poznato je da si je Nintendo sam poremetio odnos snaga na tržištu prijenosnih konzola lansiranjem Switcha. Poznato je i da će Switch vjerojatno dobiti Pokemon igru, premda nije točno razjašnjeno hoće li to biti neki port s 3DS-a, ispljuvak poput Pokemon Snapa ili Stadiuma, ili pak potpuno nova igra skrojena prema mogućnostima Switch konzole. No, čini se kako su zaposlenici The Pokemon Companyja igrajući Pokemon Go izašli u stvarni svijet, upoznali Pokemon trenere i napokon čuli što oni žele. S obzirom na rigidnost Nintenda i njegove podružnice, i to je veliki napredak.

„Izašao sam iz ureda toga dana i u zraku sam osjetio miris japanske trešnje. Znao sam da je to znak. U parku Koukouriku upoznao sam stariji bračni par koji se svađao oko toga tko je kriv što im je Squirtle utekao. Rekli su mi da mora postojati način hvatanja Pokemona bez da im se igra ugasi usred igranja. Uzvratio sam im da je Nintendo upravo lansirao konzolu koja se može puniti dok ju koristite na TV-u. Upitali su me ima li Pokemona na njoj. Ustuknuo sam, začuđen, i potiho rekao – pa nema. Duboko sam se zamislio. Moj život u tom trenutku izgledao je kao haiku poezija.“ – ispričao je za Rolling Stone zaposlenik Pokemon Companyja, Hibichibo Fukuyou.

„HCL.hr prestao s lošim šalama, Belan i ekipa razotkrili svjetsku zavjeru u knjizi: Život s gmazovima“

Gornje vijesti bile bi smiješne da nisu toliko moguće i ostvarive. Tko zna, možda je šala na nama pa se jednoga dana i ostvare. Do tada, pazite se FAKE NEWS-a, ne vjerujte nikome, pogotovo ne ljudima koji tvrde da postoji dinastija guštera. A za kraj evo još nekih naslova vijesti koje su predobre da bi bile istinite:

„Sony priznao da PS Plus pretplatnicima dijeli škart igre jer nije humanitaran kao Angelina Jolie“
„Microsoft potvrdio da je Xbox Scorpio zapravo otrovan ako ga poližete“
„Bethesda kaže da je veličina ipak važna, novi Elder Scrolls bit će veći od čitavog svemira“
„Konami u Las Vegasu otvorio kockarnicu s Metal Gear automatima“
„Oculus je glavni sponzor dodjele nagrada za pornografska ostvarenja 2018.“
„Red Dead Redemption 2 prije će doći na PS Vitu nego na PC“

Označeno sa:

Komentari (9)

  • TeroXCro

    01.04.2017 - 18:02

    I niste ubacili GeForce Assist,pa kako to…

    • Igor Belan

      @TeroXCro, 01.04.2017 - 18:22

      I nisi pročitao članak, kako to? 🙂

    • TeroXCro

      @Igor Belan, 01.04.2017 - 20:04

      Ja se krivo izrazio,mislio sam kao vijest inače usred dana zasebno ne na ovo,ali vidim da sad jeste tako da sve sup 🙂

  • JogurtNinja

    01.04.2017 - 18:32

    svaka cast na clanku, stvarno znate zapaprit, a bilo bi dobro da se vijesti ne ostvare.

  • Dragan[MKD]

    01.04.2017 - 19:02

    Ove prvoaprilske (prvotravnjanske-tako se kaze, jelda?) sale su dobar korak sprema buducnost, najvise mi se svidga ovu zamislu za mjesecnu pratplatu, i jos jedna od meni, kad bi Telekom bio tako fin da postavi optiku niz citavu zemlju i naplacivao za upolu cjenu, nema srecniji od meni.

  • vragec25cro

    01.04.2017 - 20:15

    Ova s cod bi bilo dobro da nije šala,a ubisovt meni sasvim super u open world pošto od njih igram samo far cry 🙂

    • funky0308

      @vragec25cro, 01.04.2017 - 21:32

      Zato ti i je super 😉

  • funky0308

    01.04.2017 - 21:34

    Haha…odlican je tekst. Neki dijelovi su skroz ostvarivi – recimo vijest za RFR2 😀

  • sedf

    06.04.2017 - 12:46

    Ja bi volip da microsoft zauvek da nestane za trzista.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?