HCL.HR

Nije li bolje kad igre izlaze ranije ako ih se najavi kasnije?

Zoran Žalac 26.01.2017.   •   22 komentara


U 2017. godinu ulazimo s nadom da će industrija igara prihvatiti slabašni trend izbacivanja igara unutar dvanaest mjeseci od njihove najave.

Najavljen je Dirt 4

Dirt 4 danas je najavljen bez prethodne pompe, a najveće iznenađenje pri njegovom otkrivanju je datum izlaska – 06. lipnja, ove godine. Dakle, igru za koju do danas nismo ni znali da je u planu igrat ćemo za manje od pet mjeseci. Ne znam za vas, ali meni je takav princip relativno brzog serviranja igre vrlo privlačan. Jer iščekivanje nečega je najgora stvar koja postoji.

Evo baš danas iščekujem da mi kurirska služba pokupi kovčeg. Raspon vremena u kojemu bi kurir trebao navratiti je razuman – tijekom dana. Neće mi doći pred ponoć kada se spremam na spavanje. No, prevedeno u sate taj raspon od devet ujutro do šest navečer je ogroman ako utječe na mene utoliko što u tih devet sati ne smijem mrdnuti iz kuće jer pošiljku nema tko uručiti umjesto mene. Da postoji opcija dogovaranja preciznijeg vremena dolaska, rado bih ju dodatno platio, zbog čega smatram da tvrtka na taj način gubi zaradu na meni.

hl3-wait

Kakve to veze ima s izlaskom igara? Pa, ne baš velike, ali princip je sličan – ako vrijeme utječe na vaše iščekivanje, onda to baš i nije dobro za samu igru. Primjerice, štedite novac za neku igru koju proizvođač odgodi više puta, a istovremeno vam se sviđa još nekoliko igara. Prije ili kasnije zaigrat ćete ih sve, ali u trenutku kada imate novac i želite nešto igrati – hoćete li doista taj novac sačuvati za igru koja je odgađana više puta ili ćete ga potrošiti na nešto što vas također zanima, a u međuvremenu se pojavilo u prodaji?

Odgoda igre je jedan primjer, nažalost ne i jedini. Vrlo često dobivamo najavu neke igre koja je u toliko ranoj fazi izrade da može proći i do dvije-tri godine dok bude spremna za izlazak. U tom razdoblju može se svašta dogoditi. Može niotkud uletjeti neki indie naslov razrađenijeg koncepta od ranije spomenute igre koja neće biti spremna još dvije godine. Nove konzole mogu biti najavljene, novi pokretači mogu biti razvijeni, rat može izbiti pa potjerati developere iz njihove matične države… Dvije su godine za iščekivanje jako mnogo vremena.

civilization-6

Srećom, u zadnje vrijeme viđamo i pozitivne trendove s malim rasponom između najave igre i njezinog izlaska. Uz već navedeni Dirt 4, u manje od godinu dana najavljeni su i izdani Resident Evil 7, Watch Dogs 2, Steep, Dead Rising 4, Civilization 6, Forza Horizon 3, prethodno i Fallout 4 te još neki naslovi, ne računajući igre koje izlaze na godišnjoj bazi. Usporedbe radi, nekad obećavajući DayZ, najavljen davne 2013., još uvijek nije ni blizu dovršetku, slično kao i Cyberpunk 2077.

U vrijeme kada su demo verzije rijetkost, kada izdavači štancaju što više trailera za igre te traže da ih naručite i prije nego išta konkretno znate o njima, vrijedno je ako na igru ne trebate čekati dugo. Ako nešto iščekujete više od dvije godine i u međuvremenu vidite masu stvari o toj igri, uzbuđenje na kraju ne bude jednako efektno kao kad Capcom kaže da novi Resident Evil možete isprobati istog dana kada je i najavljen. Zbog toga se nadam da će ovaj slabašni trend izbacivanja igara unutar godine dana od njihove najave ubuduće zaživjeti još intenzivnije.

Cyberpunk 2077 leteća vozila

Znam da velike izdavačke kuće diktiraju kad će što biti najavljeno ovisno o svojim investitorima i dionicama, jer sve je to jedan veliki biznis. Ali ne bi li bilo lijepo kad bi najava igre bila sadržajan događaj, a ne rastegnut proces tijekom kojega nas prozvođač svako malo mora podsjećati na svoju igru u razvoju?

Komentari (22)

  • Bojko

    26.01.2017 - 18:54

    Sjećam se najave Fallouta 4 kao da je bilo jučer. Slijedećih par mjeseci sam poprilično intenzivno pratio svaki update. Jedan od mojih sretnijih gamerskih perioda 😛

  • Lovac

    26.01.2017 - 19:21

    Čim sam pročitao naslov sjetih se Cyberpunk 2077 i interview-a s tvorcem board game-a. Hype je bio neopisiv, a onda hladan tuš. Ne znam što su to tako rano najavili. Sasvim nepotrebno.

  • Juraj Bevandić

    26.01.2017 - 19:58

    Baš dok sam pisao DiRT 4 vijest danas sam razmišljao o ovoj temi i sam sebi rekao većinu ovoga što je Zoran pokrio u tekstu. I eto vraga on napiše tekst o tome, kako me prisluškuje tip! Inače on topic – najugodniji primjeri toga u zadnje vrijeme ovako s vrha glave Fallout 4 i Civ 6, a još mi je slađe što su mi obje igre na kraju bile super.

  • MHLBLSC

    26.01.2017 - 20:09

    Slažem se da je to dosta velik problem kod video igara, ali ne mislim da će se to popraviti. Već sad znamo za neke igre koje su najavljenje, a izlaze tek 2018. godine, ako ne i kasnije. Kao na primjer “The Last of Us Part II”. Ali još mi je gore kada developeri objave datum izlaska igre, a igra onda bude odgodena. Na primjer “Outlast 2” kojeg sam planirao igrati prošle jeseni (kako je bio i najavljen), a pomaknut je za ožujak ove godine.

    • baDarmageddoN

      @MHLBLSC, 26.01.2017 - 23:59

      Ili GT Sport koji ima sličnu priču i još njih. Da ne govorim o meni jako očekivanom StarCitizenu koji će doći do 2020. 😛

  • Eldar Tutnić

    26.01.2017 - 20:55

    Potpuno se slažem i jako lijep tekst. Prošle godine sam ostao razočaran što nismo dobili još jednu AC igru, s obzirom da sam veliki fan, ali šta ćeš. Kad su najavili RDR 2, pojeo sam se živ 😀 S obzirom da nisam imao priliku igrati prvi dio, a svi o njemu pričaju, čekanje do drugog dijela će me osijediti.

  • Vulture51

    26.01.2017 - 21:09

    Najgori po pitanju najava je definitivno Hideo Kojima – najava igre i po 3 godine prije izlaska :). Takodjer mrzim kada nam najave igru bez okvirnog datuma izlaska – The last of Us 2, God of War, Detroit: Become Human (koja je najvjerojatnije naslov za 2018.g.), Days Gone, Final Fantasy VII Remake, Kingdom Hearts 3…… Uh, mora san ovo izbaciti iz sebe 🙂

    • phoda

      @Vulture51, 27.01.2017 - 15:06

      Mount and blade 2 bannerlord skoro 5 godina od prvih teasera i koje 4 godine od prvih trailera. Molim lijepo znamo ko je na tronu

  • FOYE

    26.01.2017 - 21:10

    Normalno da se svi slažemo svako hoce neku igru koja mu se svidi da sto prije zaigra al sto se mene tice kad vidim najavu neke predobre igre ko sto je bila od RDR 2 tjedan dana me muci razmisljanje al onda nadem neku novu igru i potpuno zaboravim na ovu dok ne izade.

    • Czar

      @FOYE, 26.01.2017 - 22:19

      Tako i ja. Evo danas su najavljeni Pillarsi 2 i ne sumnjam da će prikupit potrebnu milju ali to po meni ne izlazi prije jeseni 2018.-e
      Ili recimo novi Torment koji ide u gold za mjesec dana, to je igra koja je odavno najavljena a onda još par godina pomican gold-mislim da su prvi izlazak najavili još za jesen 2014., a ustvari fali nekih 20 dana pa bi izašla u rano proljeće 2017.-e.

  • Czar

    26.01.2017 - 22:09

    Teško da to može brže sa sadašnjim trendovima da se najprije ide u crowdfounding, pa onda neko vrijeme steam ea itd.
    Kod onih pak koji imaju lovu, jasno da rano najave kako bi podgrijali atmosferu i čim više je moguće love digli kroz preordere

  • Mixa

    26.01.2017 - 22:22

    Dobar tekst. Slazem se sasvim.

  • trulex

    26.01.2017 - 23:37

    Jest da je malo offtopic al super ste objasnuli ovo sa kurirskom službom, baš tako i sa igrama kad čekamo, ono niđe veze. Ovaj text bi trebali prevesti veliki gamerski sajtovi svjetskih razmjera, jer HCL ovdje pametno zbori.

  • l)oolvl

    26.01.2017 - 23:53

    sreća pa uopće nemam problema s tim… nek izađe kad bude spremna, ionako postoji hrpa drugih stvari za odigrati

  • Tony Ghost 1811

    27.01.2017 - 07:24

    Meni je bolje kad kazu dolazi igra za par mjeseci. Slazem se sa clankom. Sta ja imam od toga kad oni kazu izaci ce igra za 1-2 godine. I na kraju je odgode jer tesko se moze predvidjeti da mogu zavrsit igru u tom roku.

  • krolesi

    27.01.2017 - 07:41

    Najgore je kad čekaš godinama igru s hrpu odgoda i svega i onda konačno izađe totalno razočara u svim spektima

  • GogoGoce

    27.01.2017 - 08:25

    Moje je mišljenje da bi se igre trebale najavit odprilike 6 mjeseci prije izlaska kao šta su recimo to sada napravili za Dirt 4. Ne vidim razlog za najave igre koju budemo čekali godinama i onda se još odgađaju ili puste u prodaju igru koja nije 100% gotova. Napravite igru i kada bude pri kraju najavite ju, 6 mjeseci prije izlaska se zna dali će igra biti spremna ili ne. Što se duže zna za igru to se više stvara hype i igrači imaju velika očekivanja pa se razočaraju, ne uvijek naravno ali u dosta slučajeva.

  • hpollowda

    27.01.2017 - 08:56

    Puno je bolje kad je najave kasnije, izdaju 2 trailera i igra izađe za od 3 do 6 mjeseci. Ovo kad je najave 2 godine unaprijed, pa onda da održe interes izdaju 55 teasera, 75 trailera, 65 story trailera već mi dosadi i/ili mi spoilaju i demistificiraju pola igre. Jedino pozitivno u ranijim najavama bi mi eventualno bilo nekakvo planiranje što kako i za koju platformu u kojem mjesecu kupiti.

  • crolink07

    27.01.2017 - 11:12

    briga me za odgode, toliko toga imam za odigrati a malo vremena
    kupio sam pred Božić na PS storeu nekoliko najnovijih hitova pa onda praznike proveo igrajući po tko zna koji put Castlevaniu,Symphony of the Night,pa nekoliko Zeldi a evo sada ponovo guštam u FF12 dok ne objave remake pa ponovo,haha

  • phoda

    27.01.2017 - 15:09

    Mislim da valja spomenuti Mount&Blade 2: Bannerlord. Igra imala prvi teaser jos prije kojih 5 godina ako ne i vise, prvi trailer pola godine nakon teasera a igra jos nije najavljena za izlazak, neznam hoce li bit beta faze uopce a developer blog bio prije pola godine.
    Slazem se da igru treba dovrsit lijepo ali najavit igru 5-6 godina prije izdavanja je puno.
    Istina da smo vidjeli malo gameplaya i ocekuje se skori izlazak. Jedva cekam.

  • funky0308

    28.01.2017 - 12:37

    Zoki dobro zbori. Rekao si tocno ono o cemu svi isto mislimo. Mislim da ce izdavaci morati promjeniti plocu, htjeli to oni ili ne, jer se u praksi dogadja upravo to o cemu govoris i ne samo to, dogadja se nesto sto developeri, a vjerujem i izdavaci nikako ne zele – overhajp igre. Igra se toliko hajpa da se nakon nekoliko godina trailera i obecanja od igre ocekuje da bude novi mesija i otkupi grijehe No Man Skya. Posto to ni jedna igra ne moze, redovito sasujemo sve zivo i ne zivo po “jadnim” developerima. Netko tu reda mora uvesti, a taj netko bi morao biti Valve kroz Steam. Neka Ubisoft i EA rade sta hoce, zna se tko vodi pricu i taj netko je Valve. Nema preordera ako izdavac ne moze jamciti igru u nekom razumnom roku, a to je max god dana. Ukoliko izdavac prijedje u drugu god neka plati penale svima koji su igru preorderali, neka vrate 30 ili cak i 50% placenog iznosa kupcu (pored opcije za 100% povrat para) i da vidis kako bi se brzo uvelo reda. A razlog zbog kojega je odgodjen je njihov problem. Ni kod mene u poslu nije drugacije, moje kuoce ne zanima razlog zbog kojega roba kasni, to je moj problem, zasto bi ovdje bilo drugacije. Iako, ako cemo iskreno, sami smo si sve zakuhali. Umjesto da u preorderu dobijemo veliki popust, besplatnu igru istog izdavaca ili nesto drugo, mi se zadovoljavamo jednom mapom, cipelama u drugoj boji za Marcusa ili pristupom beti?! Ponavljam, nekada su nas placali da testiramo igre, danas mi molimo izdavaca da nam da pristup? Zasto? Da vidimo nesto prije nego damo 50-60€?! Totalna ludost. Izdavaci nikada nece promjeniti nesto ako im to ide na ruku, a trenutno stanje im ide na ruku. Ja igru ne bih preorderao po ovakvim uvjetima nikada ali da mi ponude 20-30% popusta, sigurno bih (za neka naslove) napravio preorder. Sve je na nama, izdavaci nas trebaju, sutra da se igre prestanu proizvoditi oni propadaju, ne mi, mi bi jos jako dugo imali sta igrati, a oni bi tesko opstali bez svjezeg kapitala. Razmislite malo o tome kada iduci puta, na “majke im” dajete svojih krvavo zaradjenih 400-500kn i onda proklinjete neduzne im majke.

  • Jakovvvvv

    06.02.2017 - 17:41

    Što se više radi na njima to će biti bolje.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?