HCL.HR

Ponestaje mi igara za koje imam velika očekivanja

Zoran Žalac 13.12.2017.   •   40 komentara


Nedavnom najavom MediEvila za PlayStation 4 uslišene su mi skoro sve gamerske molitve. Sve osim one koja ima broj tri na kraju.

beyond-good-and-evil-2

Ako to slučajno niste primijetili, videoigre danas polako prestaju biti proizvodi i prenamjenjuju se u usluge. To u prijevodu znači da vrlo vjerojatno nećemo tako skoro vidjeti Minecraft 2, Rocket League 2.0., PUBG v2 ili kako god se već zvali nastavci tih uspješnih hitova. Dodatni sadržaji za te igre stizat će kroz besplatna ažuriranja i plaćena proširenja sve dok bude interesa za njima. Ili će igre, poput Star Citizena, vječno biti u razvoju. Sviđala se vama ta promjena ili ne, zanimljivo je razmišljati hoće li zbog igara po tom modelu gameri u budućnosti više ikada imati želje u stilu: „Kad bi barem najavili nastavak XY igre, to bi bilo super“. Je li moguće da svjedočimo zadnjem valu ispunjavanja gamerskih želja prije nego bez njih u potpunosti ostanemo?

Ako gledam po sebi, mislim da nije nemoguće. Uvijek sam imao želje vidjeti nastavke najdražih mi igara, a u 90% slučajeva sam ih i dočekao. Uh, što će taj Metal Gear Solid 2 biti dobar! (i bio je, svih onih 20% igre sa Snakeom). Da barem izađe Fallout 3 – joj to će biti zakon! (nije mi bilo zakon sve do New Vegasa). Ajme, šta bih dao da najave Desperadose 2! (bolje da ih nisu ni najavili). Ako Devil May Cry 4 ne bude najbolja igra ikada, onda ne znam… (u biti, pojma o pojmu nemam).

Na stranu to što su mu nabrojani nastavci omiljenih igara razočarali, poanta je da sam stalno želio vidjeti još. Danas je situacija malo drugačija i više me raduje svaka potpuno nova igra (IP) koju developeri najave. Mislim da je to jednim dijelom posljedica drugačijih ciklusa popularnosti na tržištu. Prije petnaestak godina bilo je svega nekoliko serijala koji su brojali više od tri-četiri igre. Danas svaki serijal mora biti franšiza pa je sve češći slučaj da imamo po deset Assassin’s Creedova, dvanaest Call of Dutyja i sl. U takvom okruženju nastavak ne morate željno iščekivati jer znate da će doći u predviđeno vrijeme kako bi napunio kasu izdavaču i navukao osmijeh na lice njihovim investitorima.

Međutim, ne mislim da mi se samo zbog toga smanjio broj novih igara kojima bi se veselio s istinskim nestrpljenjem. Posljednjih nekoliko godina izdavači su u nedostatku drugih ideja odlučili naplatiti nostalgiju te servirati stvari za kojima gaming zajednica slini već više od desetak godina. Godina 2015. bila je posebno karakteristična po tome jer su tada najavljeni Final Fantasy 7 remake, pa zatim Shenmue 3, a onda i Resident Evil 2 remake. Godina 2017. malo me podsjetila na to uslišavanje gamerskih molitava ilitiga usluživanje fanova. Nintendo je napokon najavio Metroid Prime 4, Microsoft je konačno najavio Age of Empires 4, a Sony je iz mrtvih vratio MediEvila.

Novi MediEvil je, makar i kao remaster, jedna od zadnjih istinskih gaming želja koje sam imao, želja za koju sam se možda i potajno nadao da se nikada neće ostvariti, samo da može postojati što duže. U vrijeme dok su MMO naslovi poput WoW-a bili jedini oblik igara-usluga, dvije su mi stvari držale želju za nastavcima i za povratak starih serijala. Prva stvar bila je utaživanje nostalgije. To je relativno lako objasniti u eri remastera, prelaska na digitalno i portova na sve moguće platforme. Malo starijim gamerima nijedna 4K rezolucija i HDR efekt ne mogu zamijeniti uspomene igranja starijih igara poput MediEvila, ali ih mogu nadopuniti novim doživljajima.

Druga stvar koja mi je držala želju za nastavcima jest nastavljanje priče i eventualni dovršetak iste. Ovo je vrlo nezgodna stvar jer se nije jednom dogodilo da igra završi cliffhangerom, odnosno naglim krajem bez zaključenja priče. Posebno je pogubno kada na nastavak priče morate čekati po pet-šest godina i više, što mi se događalo u slučajevima igara Beyond Good and Evil te (Dreamfall:) The Longest Journey.

Dreamfall je 2006. godine imao jednu od najzanimljivijih priča koja je završila s više pitanja nego odgovora. Tada je još bilo neobično čekati nastavak duže od dvije-tri godine, pa kad o istom više nije bilo novih informacija, dio fanova Dreamfalla već je zaboravio na igru i izgubio nadu da će nastavak ikada izaći. Šest godina izgledalo je kao da nastavka neće biti, no Dreamfall Chapters ipak je došao i zaključio trilogiju koja je trajala 17 godina. Usporedbe radi, serijal o Harryju Potteru kroz sedam knjiga dovršen je u 10 godina, a snimljeno je i osam filmova u istom vremenskom razmaku.

Beyond Good and Evil 2 još je ekstremniji slučaj. Njegov cliffhanger traje već 14 godina, a kad je igra napokon predstavljena na ovogodišnjem E3 sajmu, zamislite iznenađenja – neće biti nastavak postojeće priče već njezin prequel. S obzirom da sam se prestao nadati najavi te igre još 2015. godine, sada mi to više nije toliko ni bitno, dovoljno mi je samo da BGAE 2 uopće izlazi, što recimo ne mogu reći da treću nesreću zvanu Half Life (2: Episode) 3. Propustio sam priliku napisati zasebnu kolumnu o tome kad je bivši Valveov scenarist otkrio kako bi HL3 završio da je igra bila dovršena, a sad je to već stara vijest pa ne vrijedi mlatiti praznu slamu. Mogu samo reći da sam prihvatio predloženi kraj i pomirio se time da mi ni nakon njega vjerojatno ne bi bilo ništa lakše.

Najlakše mi je zapravo kad više nemam pretjeranih nadanja ni iščekivanja. Naravno da bih jednoga dana volio vidjeti još jedan Horizon Zero Dawn ili novu igru u svijetu Witchera. Međutim, nije još prošlo dovoljno vremena da budem nostalgičan za time, a i same priče tih igara su, na svu sreću, zaokružene i zaključene. Na kraju krajeva, možda jednostavno treba znati kad je dosta i kad je pametno stati s nadanjima. Uvjeren sam recimo da će Silent Hill(s) serijal jednoga dana dobiti sljedeću igru, koju bih volio vidjeti premda od nje najiskrenije ne bih imao nikakva očekivanja.

Ali ako ikada doživimo taj Half-Life 3, bolje mu je da bude najbolja igra svih vremena. U suprotnom mu je bolje da ne izlazi kako ne bi završio kao Duke Nukem Forever.

Komentari (40)

  • Gordon Freeman

    13.12.2017 - 18:02

    Half life 3 … za to se zivii

  • Lucija

    13.12.2017 - 18:04

    Mount and Blade: Bannerlord, Spellfore 3 (u punom izdanju) i do nedavno Star Wars: 1313

    • baDarmageddoN

      @Lucija, 13.12.2017 - 18:31

      Kad vidim Spellforce u komentaru ja lajkam.

  • GAMEmaher

    13.12.2017 - 18:09

    Ja bih volio da Sony opet oživi Resistance za Ps4. Ovo sa ps3 što su servere brzo ukinuli je bilo sramota! Inače trilogija mi je ta zakon a nekako jedinica i dvojka najdraže. PSP verzija me ugodno iznenadila kako odlična. Ps Vita onako…prolazna.

  • Sackboy

    13.12.2017 - 18:12

    Multiplayer igre mogu zamisliti kao usluge i kao igre koje traju godinama i čak mi tako i paše, stvarno ne bih volio da sada čujem najavu za overwatch 2. Sa druge strane ne mogu si zamisliti takvu situaciju u singleplayer naslovima. Igra +100 DLC-a? Priča koja se rasteže kao santa barbara (sapunica)? Čak i da naprave takvu igru novom igraču koji ne igra od početka (kupio igru par godina od izlaska) bi trebalo stotine sati da završi (ako stalno dodavaju sadržaj)?

    • DiamondCutter

      @Sackboy, 13.12.2017 - 18:14

      Takve igre već postoje. Npr. Europa Universalis serijal ili Crusader kings.

  • vlatko2003

    13.12.2017 - 18:16

    ja cekam i cekam the elder scrolls 6…tko ce to docekat

  • reciska

    13.12.2017 - 18:23

    knights of honor 2, a može i neki novi vampire: the masquerade nastavak

    • vojnovic4

      @reciska, 14.12.2017 - 17:04

      knigts of honor mi je bila tako dobra igra samo kad se sjetin po cijeli dan bi je igra a tokom noci bi mi se gradilo

  • baDarmageddoN

    13.12.2017 - 18:32

    Ima desetak potencijalnih nastavaka koje želim ali od toga vjerojatno ništa.

  • Wolfboy

    13.12.2017 - 19:04

    Besplatni multiplayer za ps4 bez ps plusa to čekam

  • vragec25cro

    13.12.2017 - 19:30

    Kako su sjebali večinu igara bolje da ne prave nastavke(čast iznimkama).Meni bi se čak i svidio sistem po modelu usluge ako igra dobra i ima redovita i dobra ažuriranja.Bolje da trošim lovu na dobrw dlc i slično nego na nove igre koje me samo razočaraju,a i pošto sam fan mmorpg taj sistem mi nije stran 🙂

    • pa3k997

      @vragec25cro, 13.12.2017 - 20:26

      Pa neces neki veliki dlc dobiti besplatno tako da ne vidim preveliku razliku. Ista stvar dal se igra zove npr uncharted 2 i platis punu cijenu za novu igru ili izbace samo uncharted dlc od novih 6-7 sati s novom pricom i likovima opet za istu cijenu.

    • vragec25cro

      @pa3k997, 13.12.2017 - 22:12

      Pa nema veze.Ako igra ima mogučnost da dugo poživi vidi samo WoW ili Minecraft ili WoT kolko se dugo drže

  • Stribor88

    13.12.2017 - 19:42

    hehe pa je se nadam da ce se ubuduce na tome temelju pisati i recenzije bez ikakvih očekivanja… veliki je problem što se nešto ludo zamašta u glavi pa se to gle čuda ne dogodi ili još gore kada se kao žena, nešto želi jako, ali ne zna točno što, pa se jako naljutiti ako to ne dobije… možda je nekad i problem priznati da je dobro pred ruljom, neke stvari danas moras ocito mrziti jer druge mrze, uglavnom teško je opravdati da se neki klišeji u radnji u nastavcima ok dok su drugi klišeji loši… recimo AC ne znam koliko je fora raditi više leap of faith u svakom klišej dobu, ili u codu raditi fast paced borbu u svakom klišej dobu, koliko je uzivati u hl3 da se freeman nadje u novom čušpajzu od loših eksperimenata, vanzemaljaca i štoga već ne… u jednom trenutko netko negdje kaže e sad to više nije okej… ne znam zašto bas toliki naglasak na priči toliko… recimo uncharedi su meni toliki klišej što se tiče radnje ali igra što se tiče svega ostataka je super

  • Dragan[MKD]

    13.12.2017 - 19:53

    Najverojatno jedna moja zelja bice ostvarena, a to je novi nastavak Tenchu-jedna posebna igra iz ere prvog PSea. Kao sto su pokazali onu ruku-koja strasno potseca na one ruke iz tenchua i onu recenicu Shadow die twice je zadnja rijec poslednog bosa Tenchua. E sad ne znam kako se From Software uklopuje u svemu ovome, jer koliko mi je poznato Tenchu je Activision franchiza, koliko me sijecanje sluzi.

  • Tomek_G

    13.12.2017 - 20:43

    Ja se radujem nekoliko igra za 2018.

  • darkness666

    13.12.2017 - 21:05

    ..jako mi se svidja naslov!!!

  • crolink07

    13.12.2017 - 21:09

    Do 2021. 7D hologramska Zelda,naravno da će biti igra godine

  • PppPP

    13.12.2017 - 21:56

    imam velika očekivanja za dosta igara koje izlaze dogodine. primarno detroit become human

  • Sentiel FH-016

    14.12.2017 - 06:27

    A da sad Minecraft, igra koja uopce nema poente tj. nema pravog kraja i sad ce oni praviti novi Minecraft!

    • SanKa

      @Sentiel FH-016, 14.12.2017 - 10:40

      minecraft je meni osobno najveća idiotarija ikad

    • Smoolex

      @SanKa, 14.12.2017 - 17:16

      Dobro sad da je najveća idiotarija ikad je malo pregrub, mislim čak da i nije idiotarija, to što si se zasitio kao i većina nas, druga stvar. Igra pruža velike mogućnosti i za djecu do 14-15 godine života sigurno može potaknuti kreativnost, čak i neke studije pokazuju to.

    • SanKa

      @Smoolex, 15.12.2017 - 11:23

      istina, slazem se

  • Gregor Stojev

    14.12.2017 - 10:17

    Medievil je i moj osobni favorit kojega lijepo pamtim i godinama cekam novi, ali Zorane izgleda da ces se morat razocarat jos jednom. Ako je suditi prema novom teaseru, radi se o remasteru remakea, znaci onog shitty Ressurectiona za PSP koji je tek bio polovican Medievil s PSXa, bleh.

    • Zoran Žalac

      @Gregor Stojev, 14.12.2017 - 10:31

      Po čemu to? Zbog zvuka? Jer teaser nije pokazao praktički ništa…

    • Gregor Stojev

      @Zoran Žalac, 14.12.2017 - 11:06

      Yep, zalosno da nisu pokazali ni jednu sekundu igre a vec je disappointing. Jedine dvije stvari koje su tu otkrili su likovi onog crva i grim reapera/ferrymana ili stogod da je vec bio, oba lika koji su u Ressurectionu a ne u originalu. Taj crv mi je bio posebno annoying jer je zamjenio spike onih gargoyle glava, ali nije ko da se nekih konkretnih detalja vise sjecam… U najboljem slucaju mozda bude mish-mash obje igre pa vrate levele koji su falili, al ne nadam se tome previse.

    • Zoran Žalac

      @Gregor Stojev, 14.12.2017 - 11:17

      Ma Ferryman je bio u originalu, ne sjećaš se.

    • Gregor Stojev

      @Zoran Žalac, 14.12.2017 - 11:57

      Bio je da, ali imao je drugaciji personality i drugog voice actora, a ovaj iz teasera je taj iz Ressurectiona. U svakom slucaju, slazem se da me sjecanje slabo sluzi, sad sam isao provjeriti i ispada da nije bio crv nego neki goblin, ali svejedno mi to ne dize nadu jer su bas njega tu medu prvima morali istaknuti. Takoder ispada da je bilo i onih gargoyla, ali ako sam ih u potpunosti zaboravio onda to vec govori o njihovom doprinosu igri…

      Ako bas hoces, mozes ih tu usporediti pa ces vidit na sto mislim
      https://youtu.be/7Dmb54wtUDk?t=99
      https://youtu.be/TU31eceZJBk?t=2348

    • Gregor Stojev

      @Zoran Žalac, 14.12.2017 - 12:11

      Nasao sam neke usporedbe ali cini mi se da mi je komentar zapeo negdje u CMSu zbog tih linkova. Ne moras ga odobrit ak neces al mozes tamo bacit oko da vidis na sto mislim.

  • chupacabra1

    14.12.2017 - 10:50

    Nazovimo stvari pravim imenom – Call of Duty, Creed i ostale pizdarije koje se stancaju jednom ili vise puta godisnje tu su samo zato da se iscijedi zlatna koka sve dok ima apoena u njoj, iako nisu kao takve pocele, ali tu smo trenutno. Ono sto danasnja generacija mladih gamera ne kuzi (a i nemaju kako) jest da su im maksimalno zaglupili i automatizirali gameplay, tako da se sad akcija svodi na stisni iks kad je na ekranu golemi iks i slicno. Inace, moj sveti jelen je remaster (remake, rebirth, sta god) Parasite Eve, po mogucnosti u paketu s trecim nastavkom i onda ako industrija nastavi ovako moglo bi lagano gasi mijesalicu, motaj kablove i PS na policu do pojave dostojnog nasljednika

    • apach

      @chupacabra1, 14.12.2017 - 16:18

      Parasite Eve uh 🙂
      Da mi sve igre koje sam do sada odigrao, probao itd. iscure iz glave ta igra bi mi sigurno jedina ostala u sjecanju. Ocekivao sam nastavak jos na ps2 pa i na ps3 ali sa manje nade, vise se niti ne nadam bilo cemu u vezi tog dragulja. Kakve su igre nekad ljudi pravili prosto da ne vjerujes da su i postojale.

    • chupacabra1

      @apach, 15.12.2017 - 16:35

      I ja sam vec bio odustao, ali onda ti uvale nesto ovakvo:

      https://gamerant.com/final-fantasy-7-remake-trailer-parasite-eve-3rd-birthday/

  • Master88

    14.12.2017 - 13:00

    Hoziron Zero Dawn još nije zaključen, nadao sam se da će biti u ekspanziji ali ništa od toga.

  • tryon

    14.12.2017 - 13:41

    za neke igre i super je da postanu usluga. recimo meni koji igram fifu samo s frendovima i u nekom društvu, apsurd je davat 500 kn svake godine za neke minijaturne promjene u igri. kad bi to bila usluga, uzeo bih jednom (i nadoplacivao) i bok. A za sp igre ce uvijek (nadam se) ostat taj lijepi osjecaj iscekivanja novog proizvoda.

  • croBilly394

    14.12.2017 - 17:30

    Slično se osjećam, odavno sam ravnodušan po pitanju novih igara, jedino čemu se nadam je novi The Elder Scrolls i eventualno novi Metro. Ostalo me ni ne zanima previše.

  • Shadow king

    14.12.2017 - 17:42

    Metroid Prime 4 je bil najavljen… ja jako zadovoljan 😀

  • nixon227

    15.12.2017 - 00:12

    Ja ne mogu docekat Insomniacovog Spidermana i znam da nece razocarat jer su vrhunski developeri koji slusaju fanove. Cekam pravu Spiderman igru jos od ere playstationa 1 (ajd web of shadows je bio solidan). Takodjer i The Last of Us Part 2 se iscekuje nestrpljivo samo zbog toga jer znas da ga radi “zlocesti pas”

  • moordrak

    17.12.2017 - 18:59

    Ma šta pričaš….. Red dead redemption 2, Cyberpunk 2077, Beyond good & evil 2, Biomutant,Anthem,God of War, ona bolest od Death stranding, sonyev Spider-man, pa Darksiders 3, Last of us 2, pa onaj krasni platformer Bloodstained ritual of the night, ona hillbilly napucačina od Far crya 5, a bome i Detroit Become human i Metro exodus isto. Ma ima toga cijela hrpa i od svih očekujem vrhunsku zabavu.

  • aqwsed

    30.03.2018 - 13:16

    po meni su nove shudowrun igre pun pogodak !

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?