HCL.HR

Što znamo o gamerima i gamericama u Hrvatskoj?

Krešimir Krolo 10.05.2016.   •   27 komentara


Tko su gameri u Hrvatskoj? Koliko su stari i čime se, pored igranja igara, zapravo bave? Potpomognuti našim velikim znanstvenim istraživanjem uništavamo stereotipe i oslikavamo sliku prosječnog hrvatskog gamera, odnosno gamerice.

gaming-istrazivanje-header

Videoigre obično su stigmatizirane kao niškoristi proizvodi koji od svojih korisnika stvaraju emocionalne, intelektualne i socijalne amebe. Riječ je, prema takvoj percepciji, o dokoličarenju od kojeg ne samo da nema koristi, već se dugoročna izloženost takvim sadržajima i tehnologiji može povezati samo s patološkim oblicima ovisnosti, nasilju i agresiji.

Problem s ovakvim pretpostavkama jest što su uglavnom pogonjene predrasudama, stereotipima i reduciranju složenih fenomena na njegove karikaturalne dimenzije. No, tako moralna panika funkcionira, nerijetko suzbijajući i očite činjenice koje upućuju na suprotnu sliku od onoga što strah i neznanje u takvim situacijama proizvedu.

Činjenice su, međutim, kako kaže jedan stariji hrvatski sociolog, jako tvrdoglave stvari. Prije ili kasnije imaju navadu isplivati na površinu, bez obzira koliko ih se negiralo ili potiskivalo te kao takve imaju i potencijal mijenjati percepciju društvenih fenomena i procesa. Razumijevanje i percepcija videoigara u tom smislu nije ništa drugačija od drugih društvenih i kulturnih pojava, a naš mali doprinos razdvajanju činjenica od predrasuda došao je u obliku istraživanja koji je za cilj imao prvenstveno dati detaljan opis gamera i gamerica, ali i ustanoviti neke druge specifičnosti koje nisu vidljive na prvu ruku prosječnom oku.

Samo istraživanje je provedeno, pretpostavljam da se neki i sjećaju, krajem 2014 godine, a ukupno je prikupljeno 3152(!) u potpunosti ispunjenih anketa. Naglašavam ovo „u potpunosti ispunjenih“ jer je upitnik bio dugačak i složen pa je onda rezultat tim impresivniji. Iz tog razloga, ova kolumna će doći u nekoliko nastavaka kako bi se dodatno približili najzanimljiviji podaci istraživanja, bilo da je riječ o stereotipima, rodnim dimenzijama, vrijednostima i nekim drugim kulturnim i kulturološkim karakteristikama gamerske populacije u Hrvatskoj, kao i usporedba tih podataka u odnosu na istraživanja u svijetu.

Danas će riječ biti o stereotipima, odnosno vidjet ćemo kroz ove podatke, u usporedbi s drugim istraživanjima, odgovara li ova donja slika onome što pokazuju podaci prikupljeni znanstvenim istraživanjem.

gaming-stereotipi-1

Odmah na početku valja naglasiti kako još od razdoblja gamerskog paleozoika (ovdje mislim na osamdesete godine prošlog stoljeća) postoje sociološka i istraživanja medijskih studija koja opovrgavaju neke od uvriježenih stereotipa o gamerskoj kulturi. Tako se, primjerice, Mateo Bittanti kroz svoje istraživanje o socijalnim navikama tinejđera koji igraju videoigre poziva na prijašnje studije te zaključuje kako nije riječ o samačkoj aktivnosti onda, a nije ni danas, odnosno kako gameri itekako imaju tendenciju druženja i interakcije i kako su upravo videoigre jedan od ključnih poveznica vršnjačke kulture.

Gameri kroz igranje razvijaju bolje razumijevanje tehnologije…

Također, ne samo da se druže, raspravljaju o likovima i pričama iz neke igre, težini pojedinih prepreka, zadataka, zagonetki (i frustracijama koje proizlaze iz istih), već cijeli taj angažman ujedno doprinosi i razvijanju boljeg razumijevanja tehnologije koja će u narednih nekoliko desetljeća postati nezaobilazni dio njihove svakodnevice. Drugim riječima, videoigre su se pokazale kao važan alat socijalizacije u globalni digitalno-interaktivni sustav koji imamo danas pa su tako osobe koje su pokazale sklonost prema gamingu, i koje su nešto više vremena provodile unutar programske i narativne strukture videoigara, jednako tako nastojale i detaljnije upoznati tehnološku pozadinu koja sve to skupa pogoni. Vrijednost tog znanja danas u suštini znači i veću razinu tehnološke pismenosti u odnosu na one koje ne zanimaju ni videoigre ni računalna tehnologija.

Gotovo identični podaci su pronađeni i u sklopu ovog istraživačkog projekta, s tim da su upravo oni za koje se smatra da su najviše u opasnosti od nekakve „socijalne izolacije“ zbog igranja videoigara, ujedno oni koji tu aktivnost prvenstveno prakticiraju sa svojim prijateljima i poznanicima. Bilo je to vidljivo i iz nedavnog Reboot sajma u Zagrebu gdje sam primjetio manje ili veće skupine tinejđera i „tvinejđera“ kako zajedno razgledavaju i sudjeluju u aktivnostima manifestacije.

S druge strane, ako ćemo gledati tko je usamljeniji u igranju, onda su to stariji gameri/gamerice, no teško da se to može prepisati specifičnostima samog gaminga jer u kasnijim godinama dolazi i do smanjenja intenzivnijeg i brojnijeg druženja s drugim ljudima pa onda u konačnici ispašta društveni život općenito, a što uključuje i mogućnost igranja videoigara s prijateljima i poznanicima. Vrijedi zamijetiti da su upravo zbog tih razloga stariji gameri i više skloni igrati s ljudima koji ne pripadaju užem krugu prijatelja, poznanika ili kolega te onda u prosjeku partnere i partnerice za igranje pronalaze online, odnosno u drugim zemljama.

Naravno, ne treba ovdje otkloniti ni jednako tako valjano objašnjenje kako dio gamera i gamerica jednostavno preferira „usamljeni vuk“ tip igranja, no u svakom slučaju teško se može reći da je gaming samačka aktivnost, odnosno da videoigre potiču korisnike na takav oblik ponašanja.

gaming-istrazivanje-1

Posvetimo se malo i drugim stereotipima.

Osim koncepta „usamljenika“, drugi žilavi stereotip je onaj o gameru kao o muškoj osobi koja u prosjeku ima šesnaest godina i cijeli dan ne radi ništa drugo doli igra videoigre. I dok se na rodnu dimenziju može i dan danas pronaći poprilična količina empirije koja sugerira da je riječ o „boys club“ kulturi pa i u sklopu ovog istraživanja (a detaljnije o tome ću pisati u sljedećoj kolumni), prosječni gamer je sve samo ne šesnaestogodišnji zgubidan kako to obično biva porterirano od strane onih medija koji vole senzacionalističko novinarstvo.

Prosječni gamer je sve samo ne šesnaestogodišnji zgubidan kako to obično biva porterirano od strane onih medija koji vole senzacionalističko novinarstvo.

Naime, ovo naše istraživanje govori kako prosječni gamer ima preko 24 godine, zaposlen je ili studira. Istraživanja u svijetu pak tvrde kako je taj prosjek preko 30 godina, a razlog zašto su kod nas vrijednosti nešto niže mogu biti i zbog toga što je samo fragment starije populacije bio aktivan u gamerskoj kulturi tijekom osamdesetih, ali zbog toga što su osobe starije od 45 ili 50 godina u manjoj mjeri ispunjavale ovu anketu. S druge strane, intenzitet igranja, vrlo vjerojatno zbog drugih društvenih i životnih obveza, opada kako rastu godine.

Istini za volju, najmlađi su najpredaniji gameri, što nije ništa neuobičajeno u tom životnom razdoblju. Riječ je o vremenu kada se traži vlastito mjesto u svijetu, otkrivaju raznorazne strasti i interesi, a druženje s vršnjacima (bilo kroz igranje videoigara ili na neki drugi način) spada u vrh osobnih prioriteta.

gaming-istrazivanje-2

Ono što je također zanimljivo, barem iz naših podataka, jest činjenica kako se s godinama mijenjaju i žanrovske preference. No, to može biti čisto stvar generacijskih razlika (za očekivati je da najmlađi više preferiraju super popularni MOBA žanr i naslove koji tamo pripadaju, dok su stariji više vezani za klasične pucačine poput Medal Of Honor ili Battlefielda), ali i činjenici da se s godinama teže vezati uz one igre koje očekuju cjelodnevnu predanost pa se onda biraju igre i žanrovi u kojima se nešto može započeti i dovršiti ovisno o raspoloživom vremenu.

gaming-istrazivanje-3

Gameri također nisu ni osobe koje imaju manjak obrazovanja, iako se pokazuju razlike prema žanrovskim preferencama. Tako, primjerice, starije i obrazovanije osobe u prosjeku više vole svoje vrijeme odvojiti za neku vrst RPG-a ili strategije, dok oni s nešto nižim obrazovanjem su sklonije više igrati igre u kojima su refleksi i adrenalin glavne komponente programske arhitekture. Valja ovdje istaknuti kako te razlike vrlo vjerojatno nisu vezane samo uz stupanj obrazovanja, već i uz prije spomenutu starosnu dob gamera.

Također, zamjetna je, osim studenata i srednjoškolaca, poprilična količina visokoobrazovanih među kojima se nalazi i nemali broj doktorata. U gamerskoj kulturi očito postoji za svakoga ponešto, a iz svega ovoga što se prethodno iznijelo, vidljivo je kako su gameri i gamerice u Hrvatskoj sve samo ne jednoznačna i jednodimenzionalna pojava.

Vidljivo je kako su gameri i gamerice u Hrvatskoj sve samo ne jednoznačna i jednodimenzionalna pojava.

gaming-istrazivanje-4

Drugim riječima, vratimo li se na početak teksta i onu klasičnu stereotipnu sliku gamera u javnosti, vidljivo je iz ovih podataka kako ih većina ne drži vodu. Nije riječ isključivo o tinejđerima, nisu neobrazovani, nisu zgubidani i nisu u prosjeku introverti koji zaziru od druženja s drugim ljudima. Jedini „stereotip“ koji se pokazao (relativno) točnim jest onaj o gamingu kao o „igralištu“ za muškarce, no s obzirom da je riječ o osjetljivoj temi, strpite se do sljedeće ovakve kolumne kada ću malo više prostora posvetiti tome kako i zašto je tako nizak postotak žena zabilježen u sklopu ovog istraživanja, što govore druga istraživanja te postoji li i s kojim intenzitetom kultura koja zazire ili odbija djevojke da više sudjeluju u radu gamerske scene.

Krešimir Krolo je viši asistent na Odjelu za sociologiju, Sveučilišta u Zadru. Doktorirao je na temu internetskih društvenih mreža i mladih, a istraživački interesi mu se nalaze u sferi digitalnih medija i digitalne kulture te kulture mladih. Zajedno sa suradnicima s odjela i HCL.hr portalom u jesen 2014. godine proveo je dosada najopsežnije istraživanje o gamerskoj populaciji u Hrvatskoj. Pripada metuzalemskoj generaciji gamera, odrastavši na igrama poput Pac-mana, Monkey Islanda, (starog) Fallouta te Panzer Generala. U novije doba, ono malo vremena što ima na raspolaganju, provodi igrajući uglavnom RPG naslove poput Withcera, Fallouta, Starcrafta i World of Warcrafta. Agresivno brani stajalište da je Grim Fandango jedna od najboljih igara ikad napravljena.

Komentari (27)

  • Marac77

    10.05.2016 - 20:46

    Za sve se nađe vremena,ja radim normalno svaki dan i opet imam vremena i za druženje vani i za gaming. Jednostavno se čovjek treba znat organizirat,ali ujedno imat granice u svemu…

  • EdoShupak

    10.05.2016 - 21:09

    how do you kill that which has no life?

  • Papa6

    10.05.2016 - 21:10

    “You know nothing”

  • Nebitni23

    10.05.2016 - 21:46

    U ovom članku sam saznao jako mnogo toga sto je zanimljivo i istinito!

  • Slash

    10.05.2016 - 22:10

    zanimljivo,znam ljude za koje nikada ne bi rekao da su gameri pa me to iznenadi

  • Mogvaj

    10.05.2016 - 22:27

    cesto kad igram s nekom osobom i pricam kad dodemo do dijela koliko ima godina obicno ako je stranac ioak ja ocekujem da ima oko 14 15 il 16 uvijek kazu 23 24 i tako.

  • Sick Individual

    10.05.2016 - 22:44

    23 godine, šumar, radim sezonski trenutno u struci a radio i keramiku i konobarenje i na pilani i svašta svašta. Živim na selu i bavim se i poljoprivredom uz obitelj. Nisam hardcore gamer ali volim igre i igram od malih nogu a mislim da ću tako nastavit još sigurno godinama. Volim sve žanrove i sve igram, ako je igra dobra i ako mi se svidi nije mi uopće bitan žanr, ipak rekao bih da su mi rpg igre malo draže od drugih. Želim reć da iako sam po zanimanju, po onome od kuda sam i što radim atipični gamer i po nekim stereotipima na pitanje gameinga bih se trebao čudom čudit, ja ipak jesam gamer. Između ostalog i zato volim gameing, jer razbija predrasude, sve nas gamere zbližuje i nije nam bitno tko je što. Iza kontrolera, tipkovnice i ekrana svi smo isti. Zato braćo gameri živjeli vi meni i da nam ekipa s hcla samo ovako nastavi odličnim radom.

  • Rickie

    10.05.2016 - 23:39

    Imam svoju firmu i kad god stignem si volim odigrati igre na plejki. To je ljubav koja traje od playstation 1 pa sve do 4. Naravno, uvijek je bilo vremena i za cure, treninge, škole. Samo si treba posložiti prioritete u životu i uživati u sitnim stvarima.

  • vexvexius

    11.05.2016 - 00:06

    Članak je odličan i jedva čekam nastavke, ali imam jednu zamolbu. Molim vas popravite napisane riječi “tinejđer” u “tinejdžer”. Hvala

  • kroon

    11.05.2016 - 00:40

    Jako zanimljiv članak. Stari sam gamer i imam dosta obaveza, posao, poljoprivreda žena i sve ostalo ali gaminga se ne odričem. Danas ako si gamer i imaš 30 godina to je kao da si uljez u ovom sadašnjem društvu jel gameri su kao klinci koji ništa ne rade i sa ničim se ne bave i život im prolazi bezveze. Pa evo zanima me jedna stvar kako to da ljudi na dan provode i po par sati ispred tv gledajući turske sapunice i ostale serije i napucavanje lopte i to se kao vodi da je to normalno, a gameri koji se druže online pričaju uglavnom strane jezike i saznaju dosta o drugim ljudima i državama u kojima isti žive e to kao nije normalno.

  • l)oolvl

    11.05.2016 - 01:50

    eh sad još kad bi oni zatucani ljudi s predrasudama zapravo čitali ovakva istraživanja… iako, mislim da je danas situacija dosta bolja što se tiče prihvaćenosti gaminga nego prije 10-15 godina

    • baDarmageddoN

      @l)oolvl, 11.05.2016 - 06:14

      Da, čak se i u filmovima to stanje mijenja. IT ljudi i gameri postaju frajeri i frajerice koji ruše stereotipove o nekakvim nerdovima i sličnim bullshit-ima. Makar je interesantno gledati CoolZeroa i Jolie curu kako se bore 😛 Ne znam kako se njen lik zvao, znam da je nešto sa Burn a on da je odustao od Zero pa je bio Crash ili tako nekako… Svi smo mi normalni ljudi, mnogi nisu iz elektroničkog sektora.

  • funky0308

    11.05.2016 - 08:18

    Jako dobro i , zapravo, precizno. Barem, ukoliko gledam sebe. Prosao sam kroz faze mjenjanja zanrova i odrastao uz PC gaming. Imam 35god, ozenjen i tata cetverogodisnjeg sina,- vecina ljudi ne spada pod te stereotipe, a cak i ako padaju pod neke, sumnjam da se radi o neinteligentnim ili “sirovim” ljudima. Koliko sam ja vidjeo, a “zivim za” hardware, software i PC gaming, ekipa je inteligentna, zanimljiva i u prosjeku osjetno starija od 16god. Ekipa koju se trpa pod glupave gamere nisu gameri neko cajkarosi koji svaki vikend locu uz Ilica i onda se cetiri puta potuku na putu kuci, zdrobi para za tri AAA igre uz muziku i lake zene 😀
    Kazu u tekstu : (igranje igara u mladosti) Vrijednost tog znanja danas u suštini znači i veću razinu tehnološke pismenosti u odnosu na one koje ne zanimaju ni videoigre ni računalna tehnologija. – jako dobro receno ..

  • Slazar

    11.05.2016 - 09:02

    Dobar članak 🙂 Također sam stariji gejmer 34god. Oženjen sam, imam svoju firmu, ali i dalje nađem vremena da igram i na plejki i na pc-u (zavisi o kojoj igri je riječ). Kao osoba koja ima daleko više obveza od nekog srednjoškolca ili studenta, ne mogu više igrati mmo-e ili visokokompetitvne time consuming igre 🙂 Ali zato su mi npr. witcher 3, dark souls i last of us, bili čisti užitci. Pozz

  • zorinho20_hr

    11.05.2016 - 09:35

    Gamer sam već 25 godina, a online igranje sam se zaljubio za vrijeme Mass effecta 3.
    Posao,obitelj,gaming,sve stižem uz malo planiranja.
    PS.
    Ak netko slučajno još uvijek igra the Division,volio bih poigrati malo i sa domaćim ljudima,a ne samo Kinezima:) Uplay Zorinho20

  • UrbanFsk

    11.05.2016 - 11:56

    Gameri, zivjeli vi meni 100 godina. A ovi kaj nas sude nek se hebu. Samo pametno.
    Ponosni gamer sa 27 godina staza. 🙂

  • MyWishIsToEndThisWorld

    11.05.2016 - 12:00

    Isuse bože, ko je radio ove grafikone? Zake je sve označeno istom bojom? Kaj bi ovaj predzadnji trebao predstavljati točno?!?

  • AceRimmer

    11.05.2016 - 14:35

    Jedan od stereotipa koje ja osobno susrecem (a koji je dio generalne negativne percepcije video igara u drustvu) da su gaming, odnosno video igre jednoznacan i homogen pojam, te se sve trpaju u jedan te isti kos.
    Mogu reci da osobno, koliko mi obveze i drusteveni zivot koji su ipak na prvom mjestu dopustaju, posvecujem dosta vremena video igrama i da su me dosta oblikovale, ali to ne znaci da prema svima dijelim jednako zanimanje, dapace, neke zanrove i igre doslovno ne mogu podnijeti.
    Ono sto igrate ovisi o vasem karakteru, osobnosti i interesima, za svakoga se nadje ponesto, pa mi je potpuno nejasno da postoje ljudi koji video igre potpuno odbacuju (valjda pod utjecajem tih drustvenih stereotipa).
    I video igre, kao i ljudi, su medjusobno razliciti pa ih se ne moze generalno promatrati, gotovo svaka je za sebe zasebna u odredjenom pogledu.

  • delight353

    11.05.2016 - 15:07

    Volio bih nadodati kako je igranje videoigara sustiglo dozivljaj koji nam prireduju filmovi, serije, knjige… Igre imaju razvijenu pricu, likove, prekrasan dizajn koji su, nerijetko, hvale vrijedni za ljude koji ih osmisljaju. Da ne pricamo o budetima produkcije. Ponekad mi je draze odigrati dobru pricu nego ju gledati, ili citati.

    • Sackboy

      @delight353, 11.05.2016 - 17:40

      Trenutno igram uncharted 4 i otprilike sam na pola. Priča ne da je dobra nego praktički letim kroz dio koji se igra samo da opet počne priča da vidim nastavak. (prošli mjesec sam odigrao 1, 2, 3 zato mi je još super sjelo)

  • cera031

    11.05.2016 - 19:35

    Ponosnih 20 godina gejminga, samo hrabro dalje:). Predrasude su tu da se ruše….

  • cera031

    11.05.2016 - 19:45

    Ponosnih 20 godina gejminga:). Predrasude su tu da se ruše….

  • Leon Gal

    11.05.2016 - 21:06

    Mišljenja o gaming su u našoj zemlji još u razvoju, ljudi tek sada počinju shvaćati što je gaming i ruše se stereotipi!
    Odličan članak!!! 😉

  • ZhatCRO96

    11.05.2016 - 22:02

    Sjećam se kad sam ovo popunjavao imao sam totalno drugačija stajališta o životu i malo drugačiji pogled na igre i gaming. Od tada sam završio srednju, prvi put se zaposlio pa i kupio pokoju igru (koliko se sjećam bila su pitanja i o “nabavi” igara) te upisao tehnički faks i započeo programirati upravo zbog gaminga.
    Zanima me također ime hrvatskog sociologa koji je izrekao tezu o činjenicama, ako nije tajna, jer mislim da sam tu izreku već negdje čuo.

  • CoBE10

    12.05.2016 - 18:01

    Poceo sam da igram sa 6. Prva igra mi he bila Need for Speed most wanted.Prvi put kad sam igrao ovu igru zavolio Sam gaming I neprekidno igram I danas

  • goldfinger

    12.05.2016 - 18:54

    Dobar članak,i usput pozdraf cjelokupnoj gejmerskoj populaciji,koja je još uvijek,na određeni način,stigmatizirana kod nas…Ali takav stav o gejmerima i o gejmingu se isfurava već desetljećima,i nije se s godinama ništa naročito promijenilo..To znam pošto sam u tome već jako dugo,a krenulo je sa zx spectrumom(gumenjara)..Totalno nostalgija…….

  • Lazy

    12.05.2016 - 19:22

    Hahaha, čitam i sve mi čudno malo, pa ima nas starijih po godinama, ne mali broj…nisam baš to očekivao,bar ne na ovom našem području,al ajde i tu se granice i stereotipi pomiču što mi je, jelte, baš drago.Eto kad ste izašli iz anonimnosti vi neki s tim godinama pa bum i ja.Znači 38 godinica,žena,jedno dijete + drugo u dolasku.Nikakv problem mi ne predstavlja gaming, sve se posloži ako čovjek hoće, nije to nikakav problem.U pravilu ne igram online igre jerbo se dosta socijaliziram sa ekipom,što iz gaminga,što sa planinarenja(koje aktivno odrađujem),što sa biciklom, a do neko vrijeme prije i yamahica se vozila pa je tu ekipa iz motokluba… stoga isključivo single player, RPG,avanture,horrory,point’n click itd.Čovjek sampo mora bit organiziran i sve može,a godine, godine su,kako bi moj dobri prijatelj rekao, samo modni detalj.Uživajte dečki i da,članak je persu!

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?