Najave > Multiplatform igre > Igre u 2011. godini


Formalni ulazak u novo desetljeće nije velika prekretnica u industriji igara. No uz pravu lavinu popularnih hitova i potencijalnih iznenađenja teško je vjerovati da će to ikome smetati. Kao i svake godine, rani pregled tih igara donosi vam naša velika najava.

Igre u 2011. godini

Moramo priznati kako smo se dvoumili pri sastavljanju ove najave. Na prvi pogled bilo je nemoguće obuhvatiti sve naslove koje bi trebalo spomenuti, stoga smo razmišljali u smjeru najave u nekoliko dijelova. No kako gameri vole imati sve na jednom mjestu i na dohvat ruke, bili smo prisiljeni napraviti kompromis. Obzirom da je danas vrlo lako doći do svih potrebnih informacija, odlučili smo listu igara svesti na njihove nazive, dok će nešto detaljnije najave uslijediti uskoro.

U ovoj najavi nismo izdvojili apsolutno sve naslove koji će izaći tijekom 2011. godini čisto jer je toliku količinu informacija nemoguće posložiti iz više razloga. Jedan od takvih su neočekivane najave i izlasci u istoj godini, kojima smo ovoga puta odlučili doskočiti osobnim predviđanjima za naslove o kojima ništa ne znamo, ali nam je jasno da stižu, možda čak i ove godine. Pored toga odlučili smo rangirati spomenute igre po kategorijama čiji nazivi objašnjavaju značenja. I za kraj, na liste nismo uključili ekspanzije, DLC pakete, portove, nove epizode već izdanih naslova, pa dotične ovdje nemojte ni tražiti. Da ne duljimo, evo što nas čeka u bogatoj 2011. godini.


Akcijske avanture u 2011 godini

Akcijski elementi su glavna atrakcija najvećeg dijela današnjih i budućih igara. Stoga ne čudi što je žanr akcijskih avantura ovoliko zastupljen. Sve ove igre krasi različit izričaj, ali na kraju ih ipak trpamo u jedan koš zbog naglaska na akciju. A ima tu stvarno raznovrsnog sadržaja – upravljat ćemo običnim ljudima, superherojima, robotima, demonima, čarobnjacima, mutantima i tko zna čime još, a upoznat ćemo uistinu široku paletu različitih okružja. Teško je reći što ovdje nestrpljivo čekamo jer je uistinu nemoguće ograničiti se samo na jedan naslov. Pogotovo kad se vraćaju neki stari klasici, a novi se samouvjereno guraju na pozornicu.

Favoriti: Uncharted 3: Drake's Deception, Batman: Arkham City, Metal Gear Solid: Rising, The Legend of Zelda: Skyward Sword, Tomb Raider, The Last Guardian
Konkurencija: DmC, Alice: Madness Returns, Playstation Move Heroes, Yakuza 4
Potencijalno iznenađenje: LOTR: War in the North, Silent Hill: Downpour, Sorcery, I am Alive
Ostalo: Hunted: The Demon's Forge, Knights Contract, The Cursed Crusade, The First Templar, Resident Evil: Revelations, Assassin's Creed: Lost Legacy, X-Men: Destiny, Thor: God of Thunder, Captain America: Super Soldier, El Shaddai: Ascension of the Metatron
Najava:Assassin's Creed 3, Resident Evil 6, Bayonetta 2, Darksiders 2, Alan Wake 2, Thief 4


avanture u 2011 godini

Kod onih klasičnih, ne tako nasilnih, avantura, vidljiva je mala stagnacija. No prije te stagnacije može se uočiti poprilična stilska distinkcija među ovim igrama. Iz tog razloga iste si ne tvore konkurenciju u pravom smislu riječi, već se ističu različitom tematikom i novim načinima izvođenja. Rise of Nightmares bi pomoću Kinecta tako mogao označiti prekretnicu za netipične avanture, a ostaje nam za vidjeti kako će novi Professor Layton integrirati 3D prikaz u svoj gameplay.

Favoriti: Journey, Stacking, The Witness, Prof. Layton: Mask of Miracle
Potencijalno iznenađenje: Rise of Nightmares, Asylum
Ostalo: A Vampyre Story 2, Jurassic Park: The Game, Black Mirror 3
Najava: Dreamfall Chapters


FPS igre u 2011 godini

Mogla bi ovo biti godina FPS-a, jedna kakvu još nismo vidjeli od legendarne 2007. kada su u istom loncu našli Stalker, BioShock, Unreal Tournament 3, Halo 3, Crysis, Modern Warfare i mnogi drugi. Neki od spomenutih ove godine dobivaju svoje nastavke, neki se vraćaju nakon oveće pauze, a neki tek nastoje izboriti svoje mjesto na nemilosrdnoj sceni pucačina iz prvog lica. Njima dodajte i još nenajavljene, ali sasvim izvjesne naslove poput CoD-a i Battlefielda, pa ćete dobiti jasnu sliku najzastupljenijeg žanra današnjice.

Favoriti: Killzone 3, Crysis 2, Deus Ex: Human Revolution, Rage, Duke Nukem Forever
Konkurencija: Bulletstorm, Brink, Resistance 3, Ghost Recon: Future Soldier, Red Orchestra 2
Potencijalno iznenađenje: Firefall, XCOM, Homefront, Aliens: Colonial Marines
Ostalo: F3AR, Bodycount, MechWarrior, Operation Flashpoint: Red River, The Conduit 2
Najava: Doom 4, Battlefield 3, Serious Sam 3, Modern Warfare 3


TPS igre u 2011 godini

Već smo u nekoliko navrata govorili o tome kako se linija između TPS-a i akcijskih avantura sve više stanjuje, tako da to ne treba ponovno isticati. Oko nekih smo naslova još uvijek skeptični, za jedne smo uvjereni da ne mogu razočarati, a drugima se podsmjehujemo zbog neoriginalnosti. No sve u svemu, bit će tu zanimljivih pucačkih dionica, nevezano uz to okreću li one novu stranicu u serijalu ili pak zatvaraju jedno poglavlje istoga.

Favoriti: Dead Space 2, Socom 4, Gears of War 3, Max Payne 3
Konkurencija: Shadows of the Damned, Red Faction: Armageddon, Kid Icarus Uprising
Potencijalno iznenađenje: Spec-Ops: The Line, W40K: Space Marine, Hybrid
Ostalo: Mindjack, The Grinder, Postal 3, Scivelation, Afterfall Insanity, Binary Domain
Najava: Hitman 5


RPG igre u 2011 godini

Dvije i desetu smo već zaboravili, a kako i ne bismo kada je godina pred nama jedna od najzanimljivijih otkako gaming pratimo. Sukobljavaju se tako stari titani Elder Scrolls i Diablo, a stižu nam i nastavci modernih franšiza Dragon Agea i Witchera. No nabrajanje ne staje ni tu – očekujemo još neke povratnike, a bome i novitete od kojih ponajviše Kingdoms of Amalur. Stoga se dobro pripremite – uz ove igre vjerojatno ćete potrošiti više vremena nego što biste smjeli.

Favoriti: Dragon Age 2, The Witcher 2: Assassin's of Kings, Elder Scrolls V: Skyrim, Diablo 3, Mass Effect 3
Konkurencija: Torchlight 2, Dungeon Siege 3, Kingdom under Fire 2, Pokemon: Black & White
Potencijalno iznenađenje: Kingdoms of Amalur: Reckoning, Darkspore, Grim Dawn
Najava: Project Dark, Neverwinter Nights 3


MMO igre u 2011 godini

Zanimljiva stvar kod MMO igara je u tome što popularni naslovi ne stječu tu popularnost pukim spominjanjem imena. Pa iako prvi pravi Star Wars MMO čekamo kao žedni vodu, ipak smo malo rezervirani. A vi dakako znate da iza ove postave istaknutih, visoko budžetnih MMO igara negdje u kutku stoji niz besplatnih, pa i daleko isplativijih naslova među kojima bi svatko trebao naći svog favorita.

Favoriti: Star Wars: The Old Republic, Guild Wars 2
Konkurencija: Rift: Planets of Telara, Tera Online, The Agency
Potencijalno iznenađenje: DC Universe Online, Earthrise, Neverwinter
Najava: The Secret World, Fallout Online


Strategije u 2011 godini

Klik amo, klik tamo – strateškim igrama mogu se nadati isključivo PC gameri. Iako kroz Kinect i Move dobivamo zanimljiva sučelja za strateške igre, na takve projekte ćemo pričekati još neko vrijeme. Srećom, praznog hoda neće biti – Total War je već postao franšiza na godišnjoj bazi, no sve ostalo zvuči kao povratak u prošlost. Novi Stronghold, Dota i Age of Empires hvale se zanimljivim idejama za koje se iskreno nadamo da će privući što širu publiku. A ako to ne bude slučaj, Sid Meier već neko vrijeme najavljuje svoj Civilization Network.

Favoriti: Shogun 2: Total War, Might & Magic: Heroes VI, Dota 2
Konkurencija: Stronghold 3, Tropico 4, Age of Empires Online
Potencijalno iznenađenje: Kings and Castles, End of Nations
Najava: Jagged Alliance 3


Platformeri u 2011 godini

Marginalizirani žanr platformera polako se vraća u velikom stilu – i ovoga puta Nintendo nema nikakve veze s time. Red akcije s naglaskom na skakanje ponajviše će iskusiti korisnici PlayStation 3 konzole, no uz LEGO naslove s platformerima će se družiti i ostali igrači. Ovaj žanr možda ne doživljava hype kao neki ostali, no bacimo li pogled na listu naslova dolazimo do zaključka kako nas čekaju uglavnom provjerena i kvalitetna imena. A još kada bismo konačno dobili neke konkretne vijesti o Ubisoftovom vapourwareu, nitko ne bi bio zadovoljniji od nas.

Favoriti: Little Big Planet 2, Ratchet & Clank: All 4 One, Trine 2
Konkurencija: Bionic Commando Rearmed 2, deBlob: Underground
Potencijalno iznenađenje: Outland, Rayman Origins
Ostalo: LEGO Star Wars III: The Clone Wars, LEGO Pirates of the Caribbean, LEGO Harry Potter: Years 5-7, Kung Fu Panda 2
Najava: Beyond Good and Evil 2


Racing igre u 2011 godini

Srećom, ove godine na listi nema novog GT-a pa možemo okrenuti ploču i okaniti se hvalospjeva kojima smo ga obično obasipali. A ponuda racing igara u 2011. stvarno je šarolika – od ozbiljnog pristupa nekih simulatora do atraktivnog stila prepunog arkadne akcije, provozat ćemo se uistinu svakakvim krajolicima. Velik naglasak stavljen je na igre koje tek trebaju biti najavljene, pa budućnost žanra izgleda primamljivo. Nadamo se samo da na neke od njih nećemo morati čekati duže od godinu, eventualno dvije.

Favoriti: Forza Motorsport 4, Test Drive Unlimited 2, Dirt 3
Konkurencija: Motorstorm: Apocalypse, Driver: San Francisco, Twisted Metal, F1 2011
Potencijalno iznenađenje: NFS: Shift 2 Unleashed
Najava: Grid 2, GTR 3, Trackmania 2, rFactor 2


Sandbox igre u 2011 godini

Sandbox igre većinom su veliki projekti, a u ovoj recesiji sve se manje pristaje na riskantna ulaganja. Stoga ponuda i nije nešto bajna – Rockstar će se izvući uz obećavajući LA Noire, te eventualno Agent (ako ga uopće izbace ove godine), dok će konkurenciju predstavljati i otpor pružati True Crime te InFamous 2. Dakle, zanimljivo, ali ne treba očekivati mnogo, inače se lako možemo razočarati. U tom slučaju ostaje nam samo nada da ćemo u 2011. dočekati i pompoznu najavu koju se najavljuje svako malo.

Favoriti: LA Noire, InFamous 2
Konkurencija: True Crime: Hong Kong
Potencijalno iznenađenje: Agent
Najava: Grand Theft Auto V, Saints Row 3


Fighting igre u 2011 godini

Preporod borilačkih igara počeo je sa Street Fighterom, a trebao bi se nastaviti povratkom još nekih klasika žanra. Na dobar Mortal Kombat čekali smo godinama i vjerujemo kako je čekanju došao kraj, baš kao i u slučaju drugog favorita, omiljenog nam sukoba Marvelovih i Capcomovih likova. O sljedećem iskoraku u žanru još uvijek ne razmišljamo, no ostaje nam za vidjeti kako će se tabačine snaći na 3DS-u. Dead or Alive sise u tri dimenzije? Zvuči tako... opipljivo.

Favoriti: Mortal Kombat, Marvel vs. Capcom 3
Konkurencija: Street Fighter X Tekken, Fight Night Champion
Potencijalno iznenađenje: Dead or Alive Dimensions
Najava: Soul Calibur V, Killer Instinct 3


Ostale, razne igre u 2011 godini

Kada bismo pojedinačno isticali svaki žanr, gdje bi nam bio kraj. Ali nitko ne voli duge tekstove, pa žanrove koje nismo spomenuli moramo strpati u jedan koš. Sportske igre, puzzle avanture, ritam igre, simulacije leta i kotrljanja, građenja utvrda i manipulacije zemljom – ovo su predstavnici alternativnih žanrova. Našlo se tu dosta zanimljivih igara - stilski unikatnih i konceptualno primamljivih, stoga ih nikako ne treba podcijeniti jer smo se u više navrata uvjerili kako upravo ovakvi naslovi mogu biti najveća iznenađenja u gamerskoj godini.

Favoriti: Portal 2, Patapon 3, Okamiden, From Dust, Minecraft
Potencijalno iznenađenje: Child of Eden, Rock of Ages
Ostalo:Ghost Trick: Phantom Detective, The Sims: Medieval, SSX: Deadly Descents, Ms. Splosion Man, Top Spin 4, Mario Sports Mix, Virtua Tennis 4, Ace Combat: Assault Horizon, Microsoft Flight, DJ Hero 3D
Najava: Fifa 12, Pro Evolution Soccer 2012, NBA 2K12, NBA Elite, Football Manager 2012

Ovakvom popisu ne treba točka na i, ali kako mi imamo nevjerojatnu tendenciju filozofiranja u svojim tekstovima, spomenut ćemo kako 2011. nije neka velika prekretnica za industriju igara, ali je možemo gledati kao prolog nove ere gaminga – ere gdje će prijenosne konzole koristiti tehnologiju trodimenzionalnog prikaza slike, vremena u kojemu će maloprodaju zamijeniti digitalna distribucija, razdoblje u kojemu nećemo imati konzole, a možda ni kontrolera, doba u kojemu će se industrija igara obračunati s piratstvom.

Naznake toga viđali smo prošle godine, pa iako nam se neke od navedenih stvari trenutno čine kao znanstvena fantastika, jednom kada se ostvare, znat ćemo odakle je sve počelo. I nadamo se da ćemo tada moći izjaviti: „Bila je to uistinu dobra godina za gaming“. Stoga vam poručujemo da pokušate u njoj uživati što više – zaboravite na komercijalnu narav ove industrije, ne pristajte na kompromise i u igrama tražite ono što ste oduvijek voljeli i što ste oduvijek željeli doživjeti. Ugodno igranje u 2011. želi vam redakcija HCL portala.

A kojim igrama se vi veselite u 2011. godini? Što mislite o našem masivnom tekstu najavljivačke naravi? Sve nas to zanima, pa ne budite stranci - ostavite nam svoje komentare ukoliko ste registrirani.

Autor: Zoran "wyzard" Žalac

Objavljeno: 16.01.'11

 
 

Info Box

Gamerska 2011. godina možda neće označiti prekretnicu u industriji video igara, ali uz pravu lavinu popularnih hitova i potencijalnih iznenađenja teško je vjerovati da će to ikome smetati.

Donosimo vam najveću najavu svega igrivog u 2011. godini, a na vama je samo da sve to pročitate i ostavite nam svoje komentare.
 
 

Portali HCL mreže

Download.hr  Gadgeterija  1Klik.hrPC Zenith  Assemblio.hr  Otkrij-igre.comBlogeri.hr  Usporedi.hr  Trazi.hrPC Play
 

Beam me up