HCL.HR

Banjo Kazooie: Nuts and Bolts [ Xbox 360 ]

Ivan Renić 25.06.2008.   •   6 komentara


Platformske igre u posljednje vrijeme nisu česta pojava, a one koje se pojave rijetko ostave dobar dojam te su brzo zaboravljene. Ovaj put pišemo o novom nastavku Banjo Kazooie serijala. Što nas očekuje?

Kao što vjerojatno već znate, Microsoftova kupnja Rare-a bila je jedna od najskupljih gaming kupnja u povijesti. Rare nam je od tada „podario“ tri X360 naslova – Perfect Dark Zero, Kameo i Viva Pinata. Nije da su te igre loše, dapače; Viva Pinata bila je odlična zabava za sve uzraste (sin pređe prvih 10 levela pa preda kontroler tati), a Kameo je bio odličan… za launch igru. Ali niti jedna od tih igara nije postigla velike prodajne brojke niti samom kvalitetom opravdala sve te novce koje je Microsoft izrigao za kupnju legendarnog studija. Tko zna, možda upravo Banjo Kazooie 3 bude naslov kvalitete kakva se očekuje od Rare-a.

A po najavama i screenshotovima nemamo se zašto brinuti. Banjo Kazooie: Nuts and Bolts će pokušati osvojiti kritiku i gamere „novim, revolucionarnim, nikad-prije-viđenim sustavom kreacije vozila“. Ah, koliko smo samo puta čuli ovakve fore pa na kraju ostali razočarani. No, oni koji su igrali igru kažu da su ostali oduševljeni. Hmmm, još uvijek sam skeptičan. Pa u čemu je fora? Osnovna ideja je da ćete vi, šetajući ili vozeći se velikim prostranstvima ugledati neki izazov ili zadatak na mjestu do kojeg trenutnom opremom ne možete doći, što bi vas trebalo nagnati da odete u radionicu te složite vozilo koje će poslužiti svrsi. A tu se krije prava zabava jer, što god vi izradili, radit će gotovo upravo onako kako ste vi to zamislili. Jedino ograničenje je prostorno, pa će tu biti i određena količina taktiziranja. Ugradite velika sjedala, topove i ogromne kotače i ostat će vam malo mjesta za motor i spremnik goriva. A svaki dio možete upotrijebiti na nekoliko načina. Uzmite metalnu oprugu, primjerice. Osim što je možete postaviti na bok vozila pa će odbijati protivnike od vas, slobodno je možete postaviti i ispod vozila, čime ćete dobiti vozilo na nešto drugačiji pogon (čuvajmo šume). Krećete od kokpita, dodavajući mu razne nastavke. Slobodno stavite koliko god guma mislite da je potrebno, a ako treba, ma stavite i krila.

Dakako, dozlaboga dosadni zakoni fizike ovdje će se upetljati te vam upropastiti ideje ukoliko nepravilno rasporedite masu ili nešto slično. No, mogućnosti su i dalje gotovo neograničene, pa tako možete čak izgraditi i vozilo u obliku Super Marija (naravno, onog 2D). Trebate probiti rekord u skoku u dalj s vozilom? Nema problema, probajte napraviti vozilo kojim ćete se zaletiti niz rampu te u zraku odbaciti sve osim vozačke kabine. Ili je možda bolja ideja napraviti oprugu kojom ćete, kad jednom sletite, nastaviti skakutati. A možda je ipak najbolje napraviti vozilo koje lebdi iznad tla? Koncept definitivno zvuči i više nego obećavajuće, no ukoliko dečki iz Rare-a ne osmisle dovoljno raznolike i zanimljive izazove, sve će ostati na zanimljivom konceptu.

Naravno, tu će biti i onaj konvencionalniji dio igre, gdje ćete trčkarati po nivoima, mlatiti protivnike, skupljati… nešto i boriti se protiv bossova, no Rare ne želi odati previše informacija. Nadam se samo da to nije jer nemaju što pokazati. Zapravo, ova igra definitivno ima barem nešto za pokazati. Grafiku. Iako je izlazak još prilično daleko, screenshotovi već sad pokazuju vrlo kvalitetnu grafiku. I ne mislim tu na neke šejdere 5.0 ili volumetrične oblake, drop-dead čestične efekte i slična sra*a koja su obično mjerilo kvalitetne grafike. Daleko od toga da su teksture loše, razmuljane ili da je voda loše odrađena, no to nije ono što osvaja na screenshotovima. Bogatstvo boja i odlično dizajnirani likovi odmah upadaju u oči, a nivoi su navodno ogromni, što je veliki plus.

Igra će, ofkors, podržavati i multiplayer igru, gdje ćemo se natjecati u modovima poput Queen of the Knoll (varijanta King of the Hilla), a u kombinaciji sa uradi-sam vozilima zvuči odlično. Nadam se da će postojati i neki oblik kooperativnog rješavanja zagonetki, jer je koncept stvaranja vozila dušu dao za takve stvari.

Igra je najavljena za kraj godine, tako da ćemo se još načekati, no to ima i svoju dobru stranu – Rare ima više vremena za poliranje ove obećavajuće igre. Imamo li božićni hit ili samo dobru ideju zapakiranu u legendarno ime? Oživljavanje franšize i istovremeno mijenjanje cijele mehanike igre naizgled ne zvuči kao dobra ideja. No, ako itko to može izvesti, to je Rare.

Za kraj donosimo par trailera iz ove igre, no prvi put u ovako kul Video Player izdanju. Nema više embedanja sa gametrailersa. Evoluirali smo! Osim što sve sada izgleda dizajnerski ljepše, ujedno je i funkcionalnije poradi playliste u kojoj jednostavno izaberete trailer koji želite pogledati. Ostavite nam kakav komentar ako vam se sviđa što vidite i što ste upravo pročitali, a tu je i naš forum za sve vas sa pitanjima i za one željne dobre, tvrdokorne diskusije.

Komentari (6)

  • Pi?kica

    25.06.2008 - 22:25

    N64 B&K = Isus
    X360 B&K = mrtvi kurac

    ako je ko igra staru igru filmek mu garant saka 🙁

  • Pi?kica

    25.06.2008 - 22:32

    “adding “fun physics” to the franchise and making it more about vehicles than traditional platforming.”

    ajme :((

  • Ementaler

    25.06.2008 - 23:07

    Meni isto to sa pretjeranim naglašavanjem na ta nekakva vozila malo sumnjivo…rađe bi da je standardni platformer.. ipak, izgleda simaptično skroz :shy

  • Duksy

    26.06.2008 - 11:53

    Sviđa mi se video player :apruv
    Inače, moglo bi bit interesantno ovo s vozilima. Vidim da je kolega Renić pun ideja.

  • Pi?kica

    26.06.2008 - 14:08

    duje veze isusove nemaš 🙁

  • Ljenjak

    26.06.2008 - 19:13

    Odlična najava Ixy, stvarno sve odlično prezentirano i objašnjeno. Što se igre tiče, meni inače uvođenje vozila ide na živce, ali ovdje bi to moglo ispasti više nego dobro.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?