HCL.HR

Crysis 2 [PC, X360, PS3]

Zoran Žalac 24.06.2010.   •   19 komentara


Atraktivni znanstveno fantastični FPS zvan Crysis krajem ove godine dobiva svoj nastavak. Crysis 2 iz divlje prašume skače u urbanu džunglu New Yorka te pritom obećava masu lijepih stvari.

Prošle su nepune tri godine otkako je razvojni tim Crytek svojim zadnjim naslovom opteretio naše zastarjele konfiguracije. Dakako, u međuvremenu smo još dobili i ekspanziju imena Crysis Warhead, no preko nje smo prešli relativno ravnodušno. Jer kako to obično biva, odmah nakon izlaska originalnog Crysisa počele su priče o izradi njegova nasljednika. Warhead nismo priznali kao nastavak, stoga smo željno očekivali daljnje avanture. One su nam pak najavljene još prošle godine, a s vremenom smo dobivali sve više detalja o novoj igri. Dakako, dva glavna noviteta su dolazak igre na konzole (X360, PS3) te promjena tematskog okruženja.

Vjerujemo kako priča prvog Crysisa nije poznata svima (pogotovo konzolaškoj publici), te ćemo ju stoga u kratkim crtama ponoviti. Dakle, u bliskoj budućnosti na dalekom i egzotičnom otočju dolazi do sukoba između SAD-a i Sjeverne Koreje. Povod konfliktu je čudno arheološko nalazište koje upućuje na postojanje izvanzemaljskog života. Da bi riješili krizu, Amerikanci šalju Delta Force – tim specijalno obučenih vojnika koji koriste naprednu tehnologiju kroz tzv. Nanosuit. Igrač preuzima ulogu vojnika pod nadimkom Nomad, te ubrzo otkriva kako je na pomolu mnogo veća opasnost od interesnog sukoba dvaju nacija. Nažalost, Nomad to shvaća prekasno, što nas dovodi do priče u nastavku.


Crysis 2 ovog nas puta baca u samo srce novog sukoba – veliki New York gdje se čovječanstvo u ruševinama bori protiv izvanzemaljske napasti. O priči zasad ne znamo mnogo, no rečeno nam je kako upravljamo sasvim novim likom, jednim kojemu Nanosuit nije namijenjen. No čini se kako se naš junak ipak nekako domogao famoznog odijela, a kao posljedicu na rep si je navukao Crynet Systems, koji ga lovi zbog neovlaštenog korištenja Nanosuita. Ipak, Crynetovi komandosi nisu jedina briga nepoznatog heroja. Izvanzemaljci su odbacili dosadašnje leteće oblike i evoluirali u snažnije predatore.

Na screnariju radi proslavljeni autor znanstvene fantastike Richard Morgan

Kao što je već spomenuto, podrobniji detalji priče trenutno se drže u tajnosti. Otkriveno je tek da poznavanje prethodnih događaja neće biti nužno da bi se uključilo u priču drugog dijela, a pohvalna činjenica je i ta da na scenariju radi proslavljeni SF autor Richard Morgan. Sudeći po interesantnim trailerima, Crytek uistinu stoji iza ideje o puno emotivnijoj priči, što svakako pozdravljamo. Ukoliko se sva obećanja ispune, trebali bismo dobiti jedan od rijetkih FPS naslova s čvrstom i uvjerljivom podlogom u obliku kvalitetne fabule.

Iako je šumski okoliš postao Crytekov zaštitni znak, prelazak u asfaltnu prašumu većina je igrača dočekala s odobravanjem. Naime, New York je gotovo čisti kontrast filipinskom otočju, a to za sobom povlači i nekoliko gameplay noviteta. Najznačajniju “rekonstrukciju” doživio je jedan od glavnih elemenata – Nanosuit. Ako ste igrali prvi Crysis, sjećate se da je tamošnji Nanosuit igraču davao četiri posebne mogućnosti – unaprijeđenu brzinu, snagu, obrambeni mehanizam i nevidljivost. Nanosuit 2 i dalje sadrži te sposobnosti, no one su sada složene u kombinacije, a dodana je i jedna posve nova. Konkretno govoreći, brzina i snaga spojeni su u jedno, a predstavljen je novi taktički dodatak, s kojim ćemo navodno dobiti više detalja o samom neprijatelju, ali i o okolišu u kojem se nalazimo. Valja spomenuti i to da će se Nanosuit odsad moći nadograđivati poput oružja. S kakvim točno nadogradnjama, još uvijek nije razjašnjeno.

… uz kombinaciju unaprijeđene brzine i snage s lakoćom ćemo skakati po visokim zgradama razrušenog grada.

Nove mogućnosti u novom okruženju vodit će do još većeg izbora i raznovrsnijeg gameplaya, tvrde momci iz Cryteka. Primjerice, uz kombinaciju unaprijeđene brzine i snage s lakoćom ćemo skakati po visokim zgradama razrušenog grada. Dakako, ograničenja će i dalje biti, stoga je taktiziranje nužno kako bi igrač preživio. Pogotovo iz razloga što je AI neprijatelja uvelike unaprijeđen. Ne samo da će sva sila ljudskih i elijenskih neprijatelja pametnije koristiti prednosti okoliša, odnosno zaklona, već će i reagirati na vašu vatrenu moć. Drugim riječima, ako na protivnika krenete običnim pištoljem, on će se ohrabriti i napasti vas agresivnije. No ako izvadite bacač raketa ili neko slično oružje, neprijatelj će dvaput razmisliti prije nego izleti pred vas.


Ostali elementi igre nisu toliko eksponirani, tako da nam tek ostaje za vidjeti čime će Crysis 2 upotpuniti napetu akcijsku atmosferu. Jasno nam je da nas čekaju borbe s opakim bossovima, no još uvijek nas muči pitanje hoćemo li moći upravljati vozilima kao u prethodniku? Također, možemo li očekivati nešto veći naglasak na multiplayer komponentu? Crytek o svemu tome zasad pametno šuti. Poznato nam je da će britanski ogranak tvrtke, nekadašnji Free Radical (Timesplitters serijal), biti zaslužan za MP iskustvo, ali o dotičnom u ovom trenutku nema konkretnih informacija.

Srećom, na grafičkom polju Crytek nam je ustupio sve moguće i nemoguće podatke. Crysis 2 pokreće novi engine, odnosno nova verzija prethodnog – CryEngine 3. Isti je dizajniran s konzolama na umu, ali da odmah oraspoložimo sve PC igrače – ograničenost konzola neće utjecati na grafički tretman PC verzije. Drugim riječima, bit će to i dalje naprednija inačica, to je svima jasno. Dobra vijest je da Crytek poručuje kako će nastavak biti ljepši, a manje zahtjevan. Jako lijepo, no u to se tek trebamo uvjeriti. Kakogod, razina destrukcije je veća, grafički efekti impresivniji, a kao šlag na kraju stiže nam suluda informacija o podršci za pravi stereoskopski 3D prikaz u sve tri verzije igre.


Obzirom na to da je Crytek u više navrata tvrdio kako su s Crysisom 2 dosegnuli limite trenutne generacije konzola, nije nam jasno gdje su i taj “pravi” 3D uspjeli ugurati. Naime, gledajući s tehnološke strane, takvo što je zapravo nemoguće. A tu su i gnjusne naočale. No eto, tko voli nek’ izvoli, mi ćemo ovaj 3D prikaz uzeti s velikom dozom skepticizma.

Što se tiče same igre, ne treba očekivati nekakvu revoluciju, no uvjereni smo kako borba za najbolje FPS iskustvo 2010. godine neće proći bez ovog naslova. Nadamo se da su Crytekovci uočili nedostatke prvog Crysisa te da će iste nadoknaditi u nastavku. Jer Crysis 2 zasigurno ima veliki potencijal, ali ga tek treba opravdati. Ukoliko se ovaj put bude fokusirao na gameplay i priču više nego na vrhunsku prezentaciju, dobit ćemo pravog konkurenta legendarnim serijalima kakvi su Halo i Call of Duty.

Očekujete li i vi sa napetošću novi Crysis? Što mislite o prelasku u New York? Ukoliko ste registrirani ostavite nam komentar i svoju ocjenu ove igre u dolasku.

Komentari (19)

  • ReFlex

    24.06.2010 - 12:40

    Kakva god bila grafika ipak to nije onaj stari Crysis,ona dzungla,otoci idr….

  • vilim

    24.06.2010 - 13:42

    a kvragu, taman sam komp kupio prošli tjedan… znači morat ću novi kad igra izađe… ma oču frišku figu

  • Ementaler

    24.06.2010 - 14:29

    Hehe, ma nećeš baš novi komp trebati :), kao što i piše u najavi, trebala bi igra biti optimiziranija od prošlog Crysisa pa bi sve treblao biti glatko igrivo na osrednjoj gamerskoj konfiguraciji današnjice.

  • RoboWarrior

    24.06.2010 - 14:35

    @vilim : nećeš trebati, pa jel ti čitaš, piše da će bit manje zahtjevan nego orginal

  • lukaa00

    24.06.2010 - 21:01

    ovo će mi biti bolje od prvog Crysisa jer me bilo nekak strah ić po džungli kad ti izlete oni vojnici xD i mislim da će dvojka bit predobra 😉

  • Kreza

    25.06.2010 - 07:25

    Ako grafika bude bila bolja,onda ce biti i zahtevnija,ali izgleda da grafika nece biti bolja…

  • tarankula

    25.06.2010 - 08:46

    ovo ce sigurno bolje ići nego crysis obični,mislim bit će optimizovanije,pa vidjeli ste gameplay to je sve nesto po gradu i u unutarnjim prostorima,tako da igra ni neće imat neki view distance koji danas najvise jebe naš hardware

  • svaba

    25.06.2010 - 10:26

    @ReFlex sad ti se sve igre skoro fokusiraju na to da im radnja bude smjestena u gradu…npr. unisten grad tj. svijet nakon nuklarnog rata METRO 2033… isto tako FALLOUT (i njegovih 100 nastavaka…da sad ne nabrajam)…RESISTANCE–FALL OF MAN….TIMESHIFT…jako puno ce biti sad takvih igara…sve u svemu mislim da ce igra biti OK…igro sam zadnje dvije i onaj WARHEAD mi se uopce nije svidio….grafika mu je 2 puta losija nego u prvom dijelu

  • Bela

    26.06.2010 - 09:03

    Odlično. Uff tek 11 mjesec 🙁

  • Ementaler

    26.06.2010 - 11:09

    Eh, treba to dočekat :), ali to samo znači da nas još gameplay i raznih cinematic videa i screenshota očekuje u narednim mjesecima.

  • ganzzi

    26.06.2010 - 18:48

    Igra izgleda dobro, nadam se da će imati bolju priču nego original.

  • Ementaler

    27.06.2010 - 12:25

    Opa, prosjek vaših ocjena 97, lijepo lijepo, baš očekujete da će igra biti hit a? 🙂

  • patafix

    14.08.2010 - 18:37

    Igra če definitivno bit hit,možda ne dobar, al če bit hit iskreno mena najviše veseli modanje u cryenginu3 🙂

  • ...cry...

    16.11.2010 - 20:53

    mislim da nebu ko prvi … al mozda me iznenade :DD

  • cod 4 ever moh 4 ever

    19.11.2010 - 20:17

    sinko otac mi ga je kupio kada je bio na brodu igram ga po cile dane takva se igra više nikada neće napraviti grafika je najbolja na svijetu igrica namoze biti realnija tek zvuk majko moja

  • aske602

    20.11.2010 - 15:51

    ja sam zbog ove igre sa stare kante od kompjutera presao na moderni kamion za smece…
    interesuje me samo kada izlazi jer zbog ove igrice sam se zarazio…

  • cod 4 ever moh 4 ever

    23.11.2010 - 11:22

    imas je u americi i u eng ,u njemackoj itd kompjuter netreba bo+iti neki gejmerski ja igram crysis 2 na laptopu veci je dozivljaj nego u đungli grafika je odlicna a igra ne kosta puno

  • aske602

    29.11.2010 - 10:16

    znaci vec se poceo igrati jer ja ovdje u gradu nemogu nigdje naci a koga god pitam svi se prave pametni kazu treba da dodje …pa KAD??

  • xboxer

    15.02.2011 - 13:00

    igra dobra biti neće jer crytek nije kvaliteten studio i svaka njihova igra (osim far crya 1 ) je bila tech demo)
    ništa drukčije neće bizi ni sa dvojkom

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?