HCL.HR

FIFA 14

Zoran Žalac 17.04.2013.   •   83 komentara


Novi nastavak uspješne nogometne simulacije donosi niz izmjena u gameplayu koje će utakmice učiniti dinamičnijima i napetijima, a igranju dati još više slobode i kreativnosti.

EA Sports je ove godine prvi započeo nikad zanimljiviju utrku dviju nogometnih simulacija najavivši svoj sljedeći naslov FIFA 14 u „primarnom“ izdanju za PC, X360 te PS3 platforme. Vjerujemo kako ni Konami sada neće dugo čekati s otkrivanjem svog novog PES-a, no ranija najava ove Fife zanimljiva je utoliko što je EA Sports, kako stvari trenutno stoje, zauzeo bitno različit stav po pitanju pripreme za iduću generaciju konzola.

Naime, poznato nam je da će Pro Evolution Soccer 2014 koristiti novi FOX engine s kojim će krenuti u osvajanje novih platformi – PlayStationa 4 i sljedeće Xbox konzole. FIFA će, s druge strane, još ovu godinu ostati na istom pokretaču, a o verzijama za sljedeću generaciju igraćih konzola u službenoj najavi nije rečeno ništa (update: ubrzo nakon službene najave objavili su kako će o drugim platformama za novu FIFA igru pričati “u narednim mjesecima”). Naravno, promjena pokretača je uvijek velika stvar, no za EA Sports očito nije nešto prijeko potrebno kada imaju serijal koji se redovito prodaje u osmeroznamenkastim iznosima. Ove ćemo godine tako dobiti FIFA-u koja se fokusira na sitne čari i draži nogometa, ali zato i značajne novitete koji će obogatiti gameplay, prvenstveno na terenu, ali izvan njega. Pa krenimo redom.


Glavni cilj u nogometu – postizanje zgoditaka – nikad nije rutinski posao i uvijek je drugačije. Do sada to u nogometnim simulacijama baš i nije bilo tako, a FIFA 14 to planira promijeniti svojim Pure Shot sustavom. Riječ je o novom načinu upućivanja udaraca u igri, što ne znači da se pucanje prema golu mijenja u smislu kontrole nego da se proširuje novim mogućnostima koji će ovisiti o uvjetima, odnosno situacijama u kojima se igrač nađe (položaju na terenu, načinu na koji dobiva loptu i sl.). U igri ćemo tako vidjeti više različitih vrsta udaraca – precizne, nebalansirane, preuranjene itd. Animacije koje će pratiti te udarce sada bi trebale biti vjernije i raznovrsnije od onih iz prethodne Fife, a novitet bez kojega Pure Shot ne bi imao nekog smisla jest naprednija fizika lopte.

U dosadašnjim igrama putanja lopte uvijek je bila izravna, da ne kažemo matematički precizna. U Fifi 14 to se mijenja jer je ponašanje lopte u prostoru u potpunosti prerađeno. Let lopte sada će ovisiti o jačini udarca i sposobnostima igrača, što nije samo otežavajuća okolnost nego i prilika za zavrnute udarce među kojima bi neki mogao završiti u golu kada se to ni sami ne biste nadali. Takvo što nije strano u stvarnom nogometu pa bi novoj Fifi moglo dati jednu dozu nepredvidivosti u gameplayu ako se gibanje lopte pravilno izvede i ako ne bude imalo čudnog ponašanja kakvoga je donio Impact engine.

Dva glavna noviteta igre vežu se uz raznovrsnije udarce prema golu i realnije ponašanje lopte u prostoru.

Iako je „napad“ u igri dobio najznačajnije novitete, ni ostale pozicije nisu zanemarene. Sljedeći sustav je Protect the Ball. Riječ je o novoj mehanici čuvanja lopte u posjedu; u suštini – naglašenom građenju koje je već postojalo, ali bi sada po riječima EA Sportsa trebalo biti intuitivnije izvedeno – zasebnom tipkom (L2, izvođenje finti sada je rezervirano samo za desni analog). Osim toga, sada bismo se s igračem za loptu trebali moći izboriti i prije nego mu ona dođe u noge. A kad građenje ne bude uspješno i igrač izgubi loptu, ukoliko je još na nogama može ju brzo pokušati vratiti. Ovo bi trebalo pomoći i „ispadanju“ iz igre pri korištenju tactical defendinga, što znači da greške obrambenih igrača neće biti kažnjene bez ikakve prilike za ispravkom. Uglavnom, građenje na prvim screenshotima izgleda prilično uvjerljivo pa jedva čekamo vidjeti kako će se uklopiti u igru.


Sprintanje i driblanje također će dobiti neke manje preinake. Vješti igrači sada će moći spojiti jedno i drugo – dakle, driblati u sprintu. Manje vještima će to biti dostupno, ali s većim rizikom gubitka lopte i manje atraktivnim driblinzima s mnogo manje dodira kakve npr. imaju Messi i Ronaldo. Planirana je i klasična „nadopuna“ umjetne inteligencije s obje strane, pa bi AI kontrolirani igrači trebali bolje markirati protivnike (čime bi se tempo igre trebao malo usporiti), bolje raspoređivati tempo kretanja, češće uočavati prilike za oduzimanje lopte i sl. To je nešto što slušamo svake godine, ali tko zna – možda baš ove godine vidimo neki značajan napredak. U bilo kojem slučaju, sa svim ovim novitetima i promjenama, cilj Fife 14 bit će stvoriti napetiju igru, ali igru s više slobode u čuvanju lopte u posjedu, tako da će kontroliranje sredine terena (odakle kreću sve akcije) biti ključno za uspjeh u utakmici.

Cilj Fife 14 bit će stvoriti napetiju igru u kojoj će posjed lopte i kontroliranje sredine terena biti ključne stvari za uspjeh momčadi.

Izvan virtualnog travnjaka FIFA 14 donosi promjene kozmetičke naravi uz nekoliko dodataka poznatim elementima igre. Glavni mod karijere ima novo sučelje, slično onome kakvo koristi Ultimate Team mod, a ono bi trebalo biti lakše za korištenje i preglednije za matchday informacije. Cilj redizajna je da na jednom mjestu možemo obaviti više stvari, odnosno da ne ulazimo u desetke različitih menija. To je svakako pozitivna stvar jer će skautiranje igrača sada biti znatno detaljnije i nužno za uspjeh klubova koji nisu moćni po pitanju financija. Navigiranje skautskom mrežom trebalo bi biti jednostavno, uz izvješća koja će dolaziti prije kao statusi na društvenim mrežama nego nametljive poruke koje moramo pročitati odmah kada uđemo u meni.


Mrežni multiplayer i dalje će biti veliki segment igre. EA Sports Club trebao bi dobiti nekolicinu novih mogućnosti, premda u najavi igre nismo čuli o kakvim je to funkcijama riječ. Isto vrijedi i za Ultimate Team mod za koji se spremaju manji dodaci o kojima ćemo detalje znati kasnije. Najznačajniji novitet online komponente zapravo će biti uvođenje novog moda koji još nije imenovan, a za kojega znamo da će poticati natjecanje među društvom. Nemamo još informacija što bi točno taj mod trebao predstavljati, no ako ćemo nagađati, šanse su da bi Skill Challenge mini-igre mogle dobiti svoju kompetitivnu inačicu. A kad već govorimo o njima, dodajmo i to da će te mini-igre i dalje biti prisutne u igri te će biti nadopunjene novim izazovima.

I to je sve što u ovom trenutku znamo o novoj Fifi. Nekima će to biti dovoljno da već sada stvore dojam o igri, no mi ćemo strpljivo pričekati izlazak igre, odnosno demo verzije, kako bismo konkretno vidjeli je li EA Sports ispunio ciljeve koje si je zacrtao i je li ih uopće izveo na pravi način. U krajnjem slučaju, treba pripaziti i na konkurenciju čija bi svježina mogla biti presudni čimbenik u ovoj „utakmici“. FIFA 14 odlučila je igrati na sigurno, a je li to taktika bunkera ili pametnog čuvanja lopte u posjedu, vidjet ćemo u listopadu ove godine.

Komentari (83)

 • kazuya3

  17.04.2013 - 17:09

  PRO EVOLUTION SOCCER 4-EVER

 • Werewolf

  17.04.2013 - 17:26

  Da, argumenti na mjestu. Nemoj radit ovakve gluposti, molim te!

 • PavleC

  17.04.2013 - 17:36

  Meni je animcija mnogo bitnija od grafike.

  • PavleC

   @PavleC, 17.04.2013 - 17:36

   *animacija

  • SonOfOsiris

   @PavleC, 21.04.2013 - 14:43

   hmmmm ajd ok

 • Adam Jensen

  17.04.2013 - 18:05

  Sadašnji PES je imao više noviteta nego sadašnja FIFA, a ovaj novi PES 2014 će imati još mnogo više (krupnih) noviteta nego FIFA 14 i vjerujem da je ovo godina velikog povratka PES-a na tron. Mark my words. EA radi istu grešku kao i Konami prije 6-7 god. misle da su nedostižni i polahko su se uspavali, što će konkurent iskoristiti. Tako to ide, to je prirodan krug. Niko ne može vječno vladati.

 • ivanpehar97

  17.04.2013 - 19:07

  tekst sam "scrollao" držeći miš u lijevoj ruci. if you know what i mean xD

 • IaMarmageddoN

  17.04.2013 - 19:59

  ne mogu riječima opisati kako jedva čekam ovu igru. što je nekome cod ili bf meni je fifa- kraljica igara

 • IaMarmageddoN

  17.04.2013 - 20:05

  pusti čovjeka, neka se nada da će PES biti dostojan protivnik Fifi jer već nije bio, hm, godinama

 • asmir1987

  18.04.2013 - 09:06

  Ko god zeli da se takmic u fifi nek pokusa u nasim online ligama i turnirima na http://www.ps3-fifa.com

  poz :)

 • Zealot

  18.04.2013 - 10:11

  FIFA > PES

 • Gospodar Svemira

  18.04.2013 - 11:22

  Đizus Krajst, kako možete velićan novi PES, nema NIKAKVIH informacija o njemu osim novog engina. ČIl.

  • Adam Jensen

   @Gospodar Svemira, 18.04.2013 - 11:54

   Baš zbog toga što se malo zna o PES-u kako onda većina misli da će FIFA i ove godine razvaliti. Možda i hoće ali sačekajmo prvo da vidimo šta Konami ima za reći. Ne postoji veća novina u jednoj igri nego kada pređu na novi engine jer će to pružiti dosada nezamislive mogućnosti. Konami je vrhunski razvojni studio i vjerujem da će znat iskoristiti moćni FOX engine.

  • Gospodar Svemira

   @Gospodar Svemira, 18.04.2013 - 12:15

   Fifa vrlo vjerojatno hoće ove godine razvaliti, samo je pitanje hoće Konami uspjeti sklepati nešto bolje, jer ruku na srce, zadnji PES ne valja. Igrao sam (i još uvijek ga igram) sa cimerima i jednostavno nije ništa drugo nego izvor beskonačnih frustracija.

  • Adam Jensen

   @Gospodar Svemira, 18.04.2013 - 12:34

   Kako kome, meni je ovaj PES 2013 odličan, ono baš je po mom ukusu. Također i svim mojim prijateljima (i kolegama) gamerima. Zanimljivo, ja nikada nisam imao priliku uživo pričati sa nekim FIFA fanom, svi koje znam više vole PES. Ne znam jel to takva situacija kod nas u Bosni ili se ja ne krećem u tim krugovima.

  • movie

   @Gospodar Svemira, 18.04.2013 - 15:09

   kako jedan engine može sam po sebi biti dostatan pa da igru proglasiš fenomenalnom? Bit svega je da japanci gube doticaj sa stvarnošću, ne razumiju nogomet. Novi engine može donjeti bolju i detaljniju grafiku koji potez više ali ne može nogmetu dati dušu i igrivost. To mora razvojni studio. PES5 i 6 su imali dušu a nisu imali fox engine. FIFA je tada bila blijeda arkadica. No sve se promijenilo definitivno s fifom10 i od tada fifa je za pes svemirski brod. Zar konamiu treba novi engine da bi golman rukom bacio loptu? Pa pogledaj kako ju baca u pes2013? Da umreš od smijeha. I takvih i sličnih traljavih stvari ima koliko hoćeš. Sumnjam da u jednoj godini možeš izbrisati nekoliko godina nerada..

  • Adam Jensen

   @Gospodar Svemira, 18.04.2013 - 15:29

   1) Gdje sam napisao da će novi PES biti fenomenalan (ja očekujem da će biti ali to se još ne zna dok ga ne vidimo u akciji)? 2) Japanci ne razumiju nogomet ali razumili su prije 10-tak godina kada su radili revoluciju na polju nogometnih simulacija. 3) Novi engine im treba da bi popravili animacije (i da bi golman realnije bacao loptu) jer kao najveće mane PES-u se uvijek navodi kako ima lošije animacije nego FIFA, kako je golman loš i takve stvari. E pa to će između ostalog popraviti FOX. 4) PES 5 i 6 kada se uporede sa zadnja 3 PES-a su jedne velike arkade i zato su tebi i imale dušu, zato je tada PES i bio popularniji jer si mogao s jednim igračem sve predriblati i zabiti gol. Novi PES-ovi zahtjevaju pas igru, traženje rupe u odbrani, taktiziranje i sl. drugim riječima novi PES-ovi su mnogo realniji. Pretpostavljam da je to razlog što se mnogima ne sviđa put kojim PES ide (teži ka sve većem realizmu), ali meni se sviđa i nek samo tako nastave.

  • IaMarmageddoN

   @Gospodar Svemira, 18.04.2013 - 19:59

   Adame, daj si molim te pusti mira. Ovo je ipak novost za ljubitelje Fife, nemam ništa protiv da spominješ PES ali si se počeo ponavljati. Svaka čast i tebi i PESu, ali sigurno ćeš imati priliku razvezati jezik kada dođe PES najava, gameplay ili što već. Svi smo pročitali što si napisao, jednim dijelom se i slažem i bilo bi pozitivno za nogomet općenito da i PES postane ono što je FIFA zadnjih par godina. Da ti iskreno kažem, ponekad u PESu kada i pobijedim ne osjećam se dobro jer je većina pobjeda u toj igri na sreću. Bogme, u FIFI se borim s frendovima jače nego na pravom terenu. Sory, kod mene je tako ali nadam se da će PES 14 to barem malo promjeniti jer to je nekad bila dobra igra.

  • Mile_Ronhill

   @Gospodar Svemira, 19.04.2013 - 11:06

   Ako novi PES izadje na Steamu, gotovo je sa Fifom.

  • RocknRolla187

   @Gospodar Svemira, 19.04.2013 - 20:04

   Nisi priča s nikim jer istina je da pes dominira na balkanu, a pogledaj malo prodaje pesa i fife općenito pa će ti bit jasno koliko ljudi ima da pricas s njima od fifi :) a ta teorija kako ce novi pes bit odlican jer se malo zna itd … evo ti jedna tajna… psssst…. SVAKE JEBENE GODINE se tako govori od pesu i uvjeeeeeeeek razočaraju… sve novo sta ubace je uglavnom glupo i nepotrebno… igraci se neprirodno pokrecu… fifa je godinama bila iza njih sta se realizma tiče a sad su ih daleko stigli, i naravno pokupili su punooo ideja od pesa i napravili ih boljim… volio bi i ja da pes 2014 bude dobar ali bojim se da nece…jer vise manje je isti…ako znas igrat jedan pes znas ih sve… svake god kad bi kupio novi pes odma bi prvu utakmicu pobjedio barcelonu na najtezem levelu… toliko od tim "revolucijalnim promjenama i toliko od tome koliko se moras naviknit na njih

  • xPh4rIm

   @Gospodar Svemira, 19.04.2013 - 20:14

   +5 . GG

  • xPh4rIm

   @Gospodar Svemira, 19.04.2013 - 20:14

   +5 . GG

  • movie

   @Gospodar Svemira, 01.05.2013 - 16:26

   Stvarno si smiješan? Ako igri treba novi engine da bi golman rukom bacio loptu onda neka bace igru. Zašto taj problem nisu imali prije dvijegodine? S druge strane pričaš o nekoj realnosti i govoriš o pesu? Daj molim te ne pričaj gluposti. Kao prvo moj stil igre nije nikad bio igra s jednim igračem već sa svih 11. Igram godinama i od 100 utakmica možda u jednoj mi protivnik može uzeti posjed lopte a to ne možeš ako igraš s jednim igračem. PES je jebena arkada u kojoj kako god dodam, dobro dodam. Igra ima fliper efekt i niti malo draži. Pogledaj top listu golova na pesu. Niti jedan nije iz izrađene akcije već su svi sa solo prodorima ili strahovitim udarcem iz velike daljine koji koristi loše postavljenog golmana. Smiješno, zato i ne igram više pes… no slažem se, svatko igra kaj mu paše pa ti i dalje uživaj u ovoj smiješnoj igri. Da si ikada probao i zaronio u FUT, vidio bi kaj je zaraza i kaj je mod od igre…

  • movie

   @Gospodar Svemira, 01.05.2013 - 16:30

   Ha, ha… a tko je do sada pesu branio da ga ljudi kupuju? Ako se ovako nastavi za dvije godine neće biti pesa. 2010 prodali 6 milja, 2011 prodali 3.5 milja a 2012 prodali oko 1.8 milja komade pesa… trend je očit i nimalo pohvalan…
   S druge strane fifa ima uzlaznu liniju….2010 prodali oko 8 milja, 2011 prodali oko 12 milja a 2013 već su na oko 13 milja prodanih komada igre..
   Naravno, steam s tim nema veze. 98 posto prodaje čine PS3 i XBOX. Prodajni rezultati na steamu su zanemarivi u odnosu na konzole… toliko

  • movie

   @Gospodar Svemira, 01.05.2013 - 16:31

   Ispravak netočnog navoda, fifa se prodaje na originu ali to ne mijenja činjenicu koliko se prodala za pojedinu platformu..

 • kiki1984

  18.04.2013 - 14:08

  @adame,upravo to što si rekao,ljudi u ovom dijelu europe,tj. točnije na balkanu su jednostavno navikli igrati PES,odrasli su na njemu i to je to..i ja sam odrastao na njemu,ali od fife 10,nema šanse da ću PES igrat,tj. uvijek prodam demo i izbrišem ga razočaran..nadam se da će fox engine nešto promjeniti ali sumnjam,probat ćemo…fifa osim gameplaya ima bolje detalje koji su bitni za nogomet,tj. ugođaj dok igraš,različite boje mreže,komentatori,a navijanje publike da ne govorim,licence,fizika lote po snijegu,kiši itd..kad se sjetim kako je stari pes,mislim pse4 imao recimo zelene mreže u francuskoj ligi kad sam igrao s manacom i te fore,to je bio užitak jer je i u stvarnosti bilo tako..čak mi je prije pes bio arkadniji,ali nekako igriviji,a danas se nezna šta je to zapravo..ništa,čekamo fox engine!

 • snooker

  18.04.2013 - 20:03

  U FIFI igrači pucaju ko totalni debili. A godinama nisu prominili font na dresovima i to im je teško a zarađuju milijune. PES je bolji i zabavniji stostruko. Eto, pa se vi pinite koliko oćete.

  • IaMarmageddoN

   @snooker, 20.04.2013 - 22:51

   snookeru, mislim da su svi na HCL portalu naučili da tvoji komentari zlata vrijede. Hvala ti što postojiš.

 • hellcome

  18.04.2013 - 21:17

  WHY U DONT SAY BRO?? Nisam ocekivao da ce izaci nova Fifa 😛 LoL

 • adycro

  18.04.2013 - 22:47

  Usporedba FIFE I PES A je kao Real a i Barcelone. PES ima vise osvojenih pokala u proslosti i zato ce uvjek imati RESPECT, Dok FIFA je manje bila na tronu ispred PES a ali se naglo digla u zadnjih par godina i daleko presla PES. U danasnjem pogledu FIFA je totalni favorit dok PES treba ponovo se polako vracati na staru slavu. Ali ima jedna najvaznija cinjenica : EA je opcenito veci sponzor, i fifa se daleko vise prodaju i da cudesnu igru napravi pes u danasnje vrijeme tesko da bih ju pretekao s prodajom, a i realno gledajuci veci je korak napravila fifa presavsi pes nego sto to danas moze napraviti pes.

 • enzocro92

  19.04.2013 - 00:56

  PES ima bagova na bacanje,pogotovo kad se treba dati gol,odes na trening naucis korisitt greske kao davanje gola sa centra,iz faula bilo sa 50m ili 20,lobat golmana sa 30 m i slicne gluposti,ima u pesu greska jer bagom nastane akcija koja je unaprijed određena i kad je naučiš protivnik i da oče ne može da obrani te udarce kad lopta mora da uđe u gol iako to nije relano davat takve golove.

  ja igram pes online,sad sam ga kupio i razočaran sa online igrom pesa ,nadam se da pes 14 nece imat iste greske kao pes 13,inace ga necu kupovat.

  fifu sam igrao uvijek al sam presao na pes sam radi be come a legend koji je stigao 2009 i sad me pes polako odbija sa istim greskama svake godine da se vratim na fifu,koja evo u fifa 14 najavljuje da nema predrođenih suteva da je svaki zaseban i ovisan o poziciji,e to pes nije nikad imao valjda ce imat ovaj pes 2014…..

  • IaMarmageddoN

   @enzocro92, 20.04.2013 - 22:42

   Ja sam godinama koristio onu foru kod kornera, kada zafelšaš loptu do golmana i on ju sam skrene u mrežu. Tako sam po tekmi poentirao barem 3-4 gola, igrao sam samo na kornere. Ali da, PESov Become a Legend je jako dobra stvar i jedini razlog zašto ga igram svake godine, da osvojim Ligu prvaka kao igrač svojeg voljenog kluba.

 • apach

  19.04.2013 - 01:42

  Ljudi moji pa zasto se raspravljati oko toga sta je bolje, dovoljno je pogledati koliko je ljudi sa PES-a preslo na FIFU a koliko obrnuto, mislim a koliko ja znam ni jedan, bar one sto licno ponajem, i ja sam jedan od mnogih koji je presao na sigurno nesto sto je bolje u ovom trenutku i to sve govori samo za sebe. Uvijek ce biti ljudi koji su vijerni ovome ili onome i ne vide ono sto bi trebali da vide ili to ne zele. Za mene licno su to samo igre i poligoni na tv-u i nije me briga kako se koja zove i ko je pravi, bitno mi je da mi pruzi ono
  sto zelim a to je da igram, opustim se i uzvam bio to PES,FIFA ili sutra neki fudbal aliens,
  bitno da se igra.

 • LEET

  19.04.2013 - 07:03

  FIFA=PES

  • IaMarmageddoN

   @LEET, 19.04.2013 - 11:00

   TI si jedan od onih "make love not war", je li?

 • Mile_Ronhill

  19.04.2013 - 11:05

  Fox engine ce razvalit !

 • RocknRolla187

  19.04.2013 - 20:08

  AAAAhhhhhh kako je lipo čitat vječita prepucavanja koja je igra bolja. To totalno nisan očekiva :)

 • IaMarmageddoN

  19.04.2013 - 20:17

  Stari, pratim tvoje postove već duže vrijeme. Ti nemaš pojma, ali baš o ničemu i ovo je zadnji komentar kojim se tebi obraćam!

 • KlOpBlaDer

  20.04.2013 - 08:58

  Pro Evolution Soccer 2014 The Best xD

 • kiko01

  20.04.2013 - 10:36

  Fifa mi je odlična…ali sve je to za k…. ako nema hrvatske reprezentacije.

 • RocknRolla187

  20.04.2013 - 13:09

  Pa zato je kriv jebeni Šuker i hns a ne fifa

 • IaMarmageddoN

  20.04.2013 - 22:43

  istina

 • adycro

  21.04.2013 - 09:07

  Da nema PESEDIT Patch a i LigePrvaka koliko bih ljudi igralo PES ?? Kad dodamo te adds na PES onda on i izgleda kao ok igra sto i jest, i trenutno ga igram. FIFA mi je No1 jer je najbolja simulacija opcenito u sportskim igrama. Ako pogledamo PES kad izadje bez patcheva i FIFU kakva onda odluka pada na tako surove proizvode ?? Najveca mi je :( sto nema nase repke i nasih klubova u FIFI, zbog toga ove godine sam iskreno vise i igrao PES, ali nitko ne moze usporediti i reci da je PES bolja simulacija. PES je zabavna igra tj zabavnija od FIFE kad se prvi put susreces s njezinom tezinom, no kad je naucis igrati onda tu nema dileme ni uopce pitanja.

 • RikiMaro

  21.04.2013 - 18:44

  PES u [3 .

 • dame_3

  23.04.2013 - 08:25

  Meni je smiješno kad vidim da se ovako raspravljate, kad vidim da ima fanboyeva. Ja sam kao mali igrao PES, pa kad sam kupio xbox i probao fifu 08, shvatio sam da je prošlo vrijeme pesa. Tvrdim da je fifa trenutno bolja, ali svaku verziju novog pes-a probam i odlučim se za ono što je bolje i tako ce uvijek i biti. Ako pes bude bolji sljedeće godine, igracu njega, ako ne, ostacu na fifi. Moj otac ne radi ni u Konamiju niti u Ea Sportsu, pa ne znam zašto se neko ovdje toliko ljute i svađaju. Zašto fifa nije toliko popularna na ovim prostorima (mada ja znam dosta ljudi koji su napustili pes kad su je probali), pa zato što su naši ljudi takvi (nebitno bosanci, hrvati , srbi). Mi kad jedno probamo, to je to, nema šanse da nečem drugome damo šansu. Realnost je da je fifa trenutno bolja i dok je tako, nju ću i igrati, a kad pes bude bolji, onda se vraćam na pes. Tačka.

 • Jaime Lannister

  23.04.2013 - 09:04

  ne igram sportske igre pa je ironicno citati kako se svadjate , isto tako je sa COD vs BF , PS3 vs XBOX360 , sve je pomalo jadno i nema smisla vrjedjat druge ljude zbog drukcijeg ukusa

 • dvuk

  06.05.2013 - 16:36

  e ljudi . ljudi, sve te "inovacije" sto reklamira fifa, PES vec ima, usavrseno i ne razgalmljeno na sva usta kao mala fifa, fizika lopte i udarca na loptu inovacija? Bitch please, to je esencija simulacije nogometa opcenito, ako su tek sad to uveli?…. jadno, jadno…

 • FILIP0804

  06.05.2013 - 19:25

  Neki se nemogu pomirit da je FIFA bolja…

 • FILIP0804

  06.05.2013 - 19:27

  Definitivno kupujem FIFU 14 kad izađe :))))))))

 • kazuya3

  23.05.2013 - 18:53

  sranje ko i svake godine

 • alen99

  04.06.2013 - 19:27

  Nadam se da će dodati više cut scena pri npr. zamjeni igrača kako nebi ispalo kao u sadašnjoj fifi da imaju 2-3 cut scene i da se samo ponavljaju, ali sve u svemu fifa je savršena simulacija koju vrijedi zaigrati. 😀

 • maras234

  01.08.2013 - 12:55

  kad izlazi demo verzija?

 • Karlo-10

  23.09.2013 - 20:43

  IMA LI I NA PS3 PURE SHOT I REAL BALL PHYSICS ILI JE TO SAMO NA NEXT GEN(PS4 XBOX ONE??!

  FIFA 14 ILI PES 14 BTW. :p

 • Karlo-10

  24.09.2013 - 07:51

  Ima li na PS3 na FIFI 14 real ball physics i pure shot ili je to samo na next-gen konzolama? Hoće li fifa biti korak naprijed i na ps3?

 • Mrga111

  31.10.2013 - 17:49

  Evo i crack ko hoce http://adf.ly/YaCNm

 • Jolle Studex

  08.01.2014 - 12:28

  Kako namjestiti yojstick na fifi ? Sve mi je izmiješano, npr:( dodaje se s trokutom,x-om se šuta :/) ?

 • RikiMaro

  @Seengeer, 21.04.2013 - 18:44

  trebalo je bit srce al jbg

 • IaMarmageddoN

  @SeboSoljanac, 17.04.2013 - 20:04

  jesi li i ti primjetio (ili se samo meni čini) da je PES bolje igrati na PCu nego na konzoli? OK, možda je to posljedica što sam Fifu krenuo prvu igrati pa se teško priviknuti na arkadnost ali stvarno i dan danas imam takav osjećaj. PES jednostavno ne mogu igrati na konzoli, nadam se da će 14ica to promijeniti

 • Adam Jensen

  @SeboSoljanac, 17.04.2013 - 20:52

  Nisam baš sve razumio tu (to da se PES ne može igrati na konzoli jer u zavavnim salonima se samo igra PES, nisam nikada vidio da neko igra FIFU na PS3 u zabavnom salonu), ali mi je odmah zasmetalo povezivanje PES-a i riječi "arkadnost" u istoj rečenici. Da je PES arkada ja je prvi ne bih igrao. Ja u svemu volim simulaciju (bilo da je to nogometna simulacija, ili automobilska, ili ratna, ili survival), arkadnost ne podnosim, volim kompleksnost, da imam slobodu izbora da igram kako hoću, volim taktizirati itd. Sve moje omiljene igre su takvog tipa: DE:HR, Dishonored, Far Cry 3, Splinter Cell-ovi, Hitman-i, BF i CoD ne mogu smislit (nisam ih odigrao ni jedan još od CoD2) jedino ArmA dolazi u obzir. Takav sam ti ja tip gamera, i ja igram PES jer se uklapa u moju gamersku filozofiju. Tako reći da je PES arkada stvarno nema smisla. PES je uvijek bio više simulacija od FIFE još od samih početaka, isitina je da FIFA u zadnje 3-4 god postala kvalitetna simulacija i ne bi mi toliko teško palo da je sada moram igrati (za razliku od svih prijašnjih FIFA koje su bile tolike arkade za razliku od tadašnjih PES-ova npr. PES 3,4…da mi se mučilo na pomen FIFE, tek sa pojavom FIFE 10 ili 11 i FIFA je postala simulacija za razliku od PES-a koji je od početka bio to). Ja ne znam jel vi mislite da je FIFA veća simulacija samo što ima više animacija i bolje simulira npr. faulove, kretnje igrača, šutove, ili što ima realnije i bolje komentatore, ili što publika realnije zvuči itd. Simulacija u fudbalskoj igri se odnosi na gameplay, a u tom segmentu je PES mnogo realniji.

 • movie

  @SeboSoljanac, 17.04.2013 - 22:19

  ti se šališ? Više noviteta od fife? Probao si obje igre ili samo laprdaš? Čudno mi je da toliko noviteta tako sjajnoj igri donose najgori prodajni rezultat u povijesti? Predprošle godine pes je imao negativan rekord s 3.5 milja prodanih komada a prošle se to srozalo na 1.5 milja pordanih komada a kažeš igra sjajna. Zar to igrači ne vide? Inače fifa svake godine obori rekord. OVa fifa 13 se prodala u gotovo 13 milja komada. Izgleda da se pes u toliko primjeraka neće prodati cijelo desetljeće ako ga prije toga ne ugase zbog neisplativosti…

 • apach

  @SeboSoljanac, 17.04.2013 - 23:15

  Slazem se, ako laze koza ne laze rog. uvijek bilo i ostalo :),
  PES da je uveo toliko novina nebi bio gdje jeste, ako su im oni krugici novine onsta stvarno hm..Nekome su to novine kao i nesto drugo za mene licno koji sam igrao PES od prvog nastavka a FIFU igram od kada je PES u k..u nekih 4-5 godina to nisu nikakve novine sto ih je kao PES uveo.
  Da budem realan ni FIFA 13 nije donijela neke novine cak sto vise meni je FIFA12 mnogo bolja, ali brate mili jos uvijek kad uzmem da je igram osjecam da igram taj neki fudbal dok u PES-u tog osijecaja vise apsolutno nemam, sve mi je plasticno i neralno da ne kazem predijetinjasto, FIFA je mnogo ozbiljnija htijeli to neki priznati ili ne.

 • JaBitiTarzan

  @SeboSoljanac, 18.04.2013 - 04:50

  Sadašnji PES je ima više noviteta nego sadašnja FIFA, ali je prošla FIFA imala toliko noviteta da je zakopala i naredni PES koji izlazi. Pišeš gluposti, ti si čisti fanboy, prognoziraš da će FIFA pati a PES zasjesti na tron iako je tek FIFA u najavi uz par slika, a PES nije ni u toj fazi. Možeš li bar pričekati da igre izađu pa onda trolovati.

 • Adam Jensen

  @SeboSoljanac, 18.04.2013 - 08:12

  Nisam ja to rekao bez osnova. Iz ove najave FIFE se vidi da neće biti nikakvih značajnijih unaprjeđenja i inovacija. Za razliku od novog PES-a koji već ima jednu krupnu inovaciju FOX engine, koji će omogućiti još mnogo inovacija (koje nisu bile moguće na starom engineu) i vjerovatno će ispraviti sve nedostatke koje su mu često prigovarali (http://www.youtube.com/watch?v=klxTQZqDmEw). Novi PES će biti jedna od prvih next gen igara. Tako da razuman čovjek može zaključiti da će novi PES smanjiti prednost FIFE (a možda je čak i prestići), kad su igre u pitanju uvijek možeš očekivati razočarenje ali je vjerovatnije da će PES 2014 biti jedna odlična simulacija (meni je i ovaj sadašnji bolji od FIFE ali ovaj novi bi mogao i većini postati bolji od FIFE)

 • IaMarmageddoN

  @SeboSoljanac, 18.04.2013 - 08:55

  Oprosti, Adame. Ako je PES manje arkadni od jedine prave nogometne simulacije što je Fifa onda ću pojesti cijelog živog konja za večeru, snimiti to i "postati" na youtube. Ja sam igrao sve PES naslove od 2004. godine isto kao i Fifu. Ne volim kada netko ima mišljenje o nekoj igri a da ju nije niti odigrao. Fifa je dobra simulacija, PES je meni zabavna arkadetina u kojoj ti je dosta jedan dobar igrač da se dobije utakmica, promjene taktika se jedva osjete a golmani su tako loši kao da su ih radili prema meni a ne nekom profi golmanu. A što se noviteta tiče, da opet ponovim. Ako igra zaostaje za konkurentom godinama, normalno da će biti vidljivije promjene što ne znači da je zato bolja igra. Mislim da je tebi teže suditi ako ne igraš i arkade i simulacije i ako ne pokušaš odigrati nešto novo. Malo mi je žao svih igara koje si nabrojio da ne igraš jer nisu sve tako loše kao što misliš. BTW, hvala što si me nasmijao izjavom da je PES uvijek bio veća simulacija od Fife, ja to tako ne vidim ali pričekajmo novi PES, za Fifu znam da će biti fenomenalna 😀 Da mi nije tako dobra, teško da bi je igrao svakodnevno.

 • Adam Jensen

  @SeboSoljanac, 18.04.2013 - 09:33

  Zašto je tebi smiješna izjava da je još od svojih početaka PES bio veća simulacija od FIFE. Moj prvi PES je bio PES 3 i kad ga uporedim sa FIFA 2003 (koju sam igrao od FIFA 2001), fifa čista arkada u to vrijeme. Kad se sjetim FIFA 2002 Korea Japan kada zvijezda igrač ošuta lopta se zapali i vatra je prati. Jbt i tebi to simulacija. Na tim Fifama nisi mogao uopće igrati pas igru, za razliku od PES-a 3 u kome si već tada mogao raditi duge pasove, proturiti loptu između 2 protivničkih igrača, mogao si raditi lažnjake itd, a da ne govorimo kako se lopta realnije kotrljala. Fifa je meni od FIFE 11 odlična i na njoj bih mogao igrati svoju igru (Barcelonin i Arsenalov stil) a to na prijašnjim fifama je bilo nemoguće. Vi to ne znate jer ne igrate tako. A na PES-u se uvijek moglo tako igrati. Druga stvar ti kažeš da je na PES-u dovojlan jedan dobar igrač da se dobije utakmice. Iz toga mogu zaključiti da ti je zadnji PES koji si igrao bio PES 6 (ili PES 2009) i zato je i bio najpopularniji jer ljudi više vole taku arkadnu igru nego realniju igru na pasove (svi PES-ovi od 11 su prvenstveno bazirani na pasove a driblanje je znatno otežano). Što se tiče onoga da ti je žao što ne igram CoD i BF, meni nije. Ne kažem da su to loše igre, naprotiv to su odlične (arkadne) igre. Ali nisu moj stil.

 • Adam Jensen

  @SeboSoljanac, 18.04.2013 - 09:40

  Ti si mene pogrešno razumio kada sam nabrajao kakve igre volim. DE:HR, Dishonored, Far Cry 3, Splinter Cell-ovi, Hitman-i su moje omiljene igre. CoD i BF su primjer kakvih igara ne volim. Samo da ne bude zabune :)

 • xPh4rIm

  @SeboSoljanac, 18.04.2013 - 09:54

  Kakve to mrtve veze ima sa FIFom I PES-om -.- . Neznam zasto ovdje neki likovi konstantno gone protiv argumenata, cinjenica iz stvarng svijeta te postavljaju neke svoje debilske dijagnoze, kao u FPS vodama I svemu slicnom tako ovdje tipa kako ce PES biti bolji od FIF-e *(JEDNOG DANA) te koliko FIFA ima inovacija I svega sto je oduvjek drzi na #1 mjestu *(sto sve I jest istina) . Kada kazes pogledaj igrivost opcenito, prodaju, popularnost za te iste stvari, dobijes odgovor kako danasnji ljudi nemaju pojma sta valja, sve je to obicna balavurdija isl. LOL . Ocito su ovdje neki likovi pokupili svu pamet svijeta, doslovno svu .. ili barem to misle . EPIC . FIFA 4EVER

 • Adam Jensen

  @SeboSoljanac, 18.04.2013 - 10:22

  Ukusi su različiti i svako igra šta mu odgovara i šta voli. Pola od najprodavanijih igara ja neću nikada zaigrati (prodaja nikada nije mjerilo kvaliteta npr. Resident Evil 6 se mnogo bolje prodaje nego prijašnji stari RE a svi znamo da je 5x lošiji, ili Aliens Col Marines u Velikoj Britaniji dugo držao 1. mjesto najprodavanijih, primjera je bezbroj) Nisam nikada rekao da ti što igraju takve igre (CoD, BF itd.) nemaju pojma. Jedini koji se pravi pametan ovdje si ti. Ja nisam rekao da će novi PES prestići FIFU, nego sam rekao da je racionalno razmišljati kako će "novi PES smanjiti prednost FIFE (a možda je čak i prestići), kad su igre u pitanju uvijek možeš očekivati razočarenje ali je vjerovatnije da će PES 2014 biti jedna odlična simulacija" i šta tebi ovdje ima nejasno. Za razliku od FIFA fanboyeva koji stalno pljuju PES, ja FIFU poštujem i uvijek kažem da je to odlična igra. De nađi moj post u kojem sam rekao da FIFA ne valja. Ti se ponašaš kao dijete kad neko ne spomene tvoj CoD ili FIFU onako kako ti očekuješ. Nauči se argumentovano raspravljati sa ljudima koji drugačije misle. RESPECT DIFFERENCES. Jesam li ja ikada ikoga na ovome forumu uvrijedio na bilo koji način?

 • IaMarmageddoN

  @SeboSoljanac, 18.04.2013 - 15:40

  Samo da te upitam jednu stvar… Kada si zadnji puta odigrao Fifu?

 • xPh4rIm

  @SeboSoljanac, 18.04.2013 - 15:45

  Kad ce je igrati kad su njegovi mocni frendovi *(gameri) I cijela okolina PES fanboyi, ali on takodjer "voli" FIFU I sve to … HAHA ;facepalm

 • Adam Jensen

  @SeboSoljanac, 18.04.2013 - 18:52

  Nisam nigdje rekao da volim FIFU, ali je poštujem to su dvije potpuno drugačije stvari. Kad staviš riječ voli pod navodnike to znači da citiraš mene. Pa de reci gdje gore u mojim postovima vidiš da piše da volim FIFU. Stvarno si smiješan sa tim tvojim izjavama. A zadnju sam igrao FIFA 13 demo dovoljno utakmica tako da znam kakva je.

 • adycro

  @SeboSoljanac, 18.04.2013 - 22:35

  Opcenito svi smo mi odrasli na PES u, ja to ne mogu osporiti i zato cu ga uvjek igrati. FIFA se tad nije mogla nositi s PEs om koji je tad bio simulacija kao sto je i sad. FIFA se pocela dizati kad je promjenila engine preko konzola pa do PC a. Do FIFE 11 sve prije toga mi je bilo nesmisljivo u vezi EA tadasnje arkade. PES je u danasnje vrijeme zabavna simulacija koja ima dosta sadrzaja kao i Ligu Prvaka, ali ima i kardinalnih gresaka kad prokuzis na koji nacin uvjek mozes zabiti gol onda to ti i u dosta slucajeva i uspjeva. FIFA je danas opcenito ispred PES a i to je neosporno, kao i to da je bolja simulacija, osobno se jos navikavam na nju jer nije bas jednostavna za Masterizirati se na njoj i treba odredjeo vrijeme kao i strpljivost. Ali opcenito ako hocu pravu simulaciju za Odlicnu Online komponentu biram FIFU, ako hocu s drustvom igrati zabavnu simulaciju bez puno ucenja to je PES. Volio bih da se dogodi preokret, ali svejedno FIFA je danas dosla na veoma visoku razinu i PES je ne moze preci po gameplayu tek tako. Volio bih da PES popravi greske koje imaju, od golmana pa nadalje, uvedu novi engine i relaniju fiziku, ali da i dalje to ostane zabavan nogomet koji je svakome prihvatljiv. Dok kod fife nemam zamjerki osim takodjer stimanja sto bolje fizike i uvodjenja licenci klubova iz lige prvaka, kao recimo Dinamo. Na kraju kako god ispalo ja cu uvjek teziti da si nabavim obje simulacije, jer svaka ima svoju osobnost sto je cini u tome djelu boljom od suparnika.

 • JaBitiTarzan

  @SeboSoljanac, 19.04.2013 - 05:22

  I ovdje treba da bude kraj rasprave, nema se što za dodati niti oduzeti. Objektivan Post.

 • IaMarmageddoN

  @SeboSoljanac, 19.04.2013 - 10:58

  A jesi se napisao…

 • brunojekralj

  @SeboSoljanac, 19.04.2013 - 14:17

  pes je srane!!!!!! ove godine je PROPO ,uveli su gluposti evo primjer :ja uklizem igracu onak s ledja lijepo on se laganica digne opet u pes-u igrac se vise nemoze ozljediti usred utakmice.Neznam za fifu al to mi je pravo glupo pa sjecam se one 2009 -tke kada mogao ozljedivat od moga brata igrace ne ovo GLUPO

 • RocknRolla187

  @SeboSoljanac, 19.04.2013 - 19:55

  Ma daj molin te, pes je sranje već par godina… Viruj mi kad ti hard core pesovac ka ja to kaze onda je…. doslovno sam ih sve igrao od prvog djela do 2012, ja i moja ekipa smo bili tezi frekovi, lagali bi cure vikendom pa bi se okupilo nas 10,12 skupili 3 plejke i tri plasme i igrali napuseni cilu noc ligu… toliko san volio pes… i sad od 2012 smo svi na fifi… ako pes gubi hard core igrace ka mi onda tu nesto nestima

 • Badass_Bunny

  @SeboSoljanac, 19.04.2013 - 20:15

  Molim te nemoj koristiti prodaju kao argument za to šta je bolja igra. FIFA ima ogroman marketing

 • IaMarmageddoN

  @SeboSoljanac, 19.04.2013 - 20:30

  Ja ti vjerujem. Imam neke susjede koji su blagoslivljali PES godinama, igrali ga satima i odbijali igrati FIFU dok ih nisam nagovorio na 12ticu, sada pitaju "Koji PES?". Pazi jednu stvar, svi mogu dobro igrati PES. Čak i moj mačak može igrati PES (OK, namjerno pretjerujem :P), ali biti dobar u FIFI. E, tu se traži mnogo truda. Mnogo, mnogo truda, razmišljanja, taktike i predanosti. Dok se igra PES to je samo igra, kada se igra FIFA to je kao Liga prvaka.

 • RocknRolla187

  @SeboSoljanac, 20.04.2013 - 13:20

  pa zato mi i je fifa sad zanimljvija… izazovnija je… a UVIK san sra protiv fife… i fifa prije je bila sranje prema pesu… ali meni se osobno od 2012 to sve promjenilo… svake god bi odigra demo od fife i 2012 je prvi koji mi se svidio… sta se simulacije tice fifa je momentalno daleko ispred pesa… kao da su zamjenili uloge… sad fifa ide vise simulaciji a pes arkadi… kad pogledas par god unazad bilo je totalno suprotno ali sad… pokreti igrača,pucanje ,driblinzi itd… fifa je daleko ispred pesa… i pes vec godinama najavljuje promjene bla bla i godinama razocavaju… kad bi kupio novi pes ima bi osjecaj da san kupio neki dlc od proslog djela a ne novu igru..a i nije konami mala firma… da u 10 jebenih godina nisu u stanju kupit dozvole da im ekipe i igrači imaju prava imena je sramota…ALIII pes zna bit zabavna igra… ja kazem… ako oces zabavnu arkadnu nogometnu igru kupi pes a ako hoces pravu nogometnu simulaciju kupi fifu :)

 • LSDjeKvalitetan

  @SeboSoljanac, 20.04.2013 - 14:26

  sta ti pricas balavac jedan? pa ti nemas pojma o cemu pricas. PES odnso ISS (da nisi toliko balav mozda bi i znao za to) kako se nekad zvao je oduvijek bio simulacija dok je FIFA bila šugava arkadetina, međutim to se promjenilo u zadnjih par godina ja mislim od 2010. ili tako nesto kad je FIFA pocela ocito kopirati PES te ga naravno i prestigla posto EA sports ima višestruko veci budzet od konamija. A ove kontrole koja FIFA dns ima (R1 -sprint..itd) su skroz preuzete iz PESa, prije je Fifa imala sasvim drugacije kontrole. FIFA je mnogo vise kopirala PES nego PES Fifu. Stoga ne pricaj gluposti balavac jer je ISS oduvijek bio prava simulacija a Fifa šugava arkadetina sto se ponavljam promjenilo u zadnjih par godina posto EA SPORTS ima mnogo vise para.

 • IaMarmageddoN

  @SeboSoljanac, 20.04.2013 - 22:35

  hahaha Gdje si našao baš "balavac"? Ti svojim primitivizmom vrijeđaš čovjeka koji za očitu razliku od tebe zna čitati. Ajde, da vidimo radije malo kako si ti "pametan". "Fifa je kopirala PES i onda ga je prestigla zbog većeg buđeta" – kao prvo, kada nešto kopiraš ne možeš biti bolji od originala a kao drugo Fifa je obogaćivala gameplay a ne samo grafiku i time sam sve rekao, pametnom dosta (tebi, vjerojatno … ne). Što se kontrola tiče, to je nešto sasvim normalno. Jedan od razloga zašto igre napreduju je taj što se uče od drugih, ne kužim zkj ti je to tako jako bitno, baš si sitničav. A osim toga ti pametnjakoviću, Fifa je izašla godinama prije tog ISSa koji se danas zove PES. "PES je oduvijek bio simulacija a FIFA arkadetina"-PES nikad, ali baš nikad nije bio simulacija nogometa, ama baš nikad. Neću se truditi objasniti ti što je simulacija jer vjerojatno ne bi shvatio, ne mogu ti dovoljno pojednostaviti. Iz godine u godinu sve manja arkada ali simulacija? Možda kada na vrbi zasvrbi. Očito je da koristiš dio svojeg imena kao prehrambeni proizvod koji ti šteti, baš mi te je žao :(

 • IaMarmageddoN

  @Deadwalker, 18.04.2013 - 15:42

  slažem se u potpunosti, a ako PES postane jednako dobar ili bolji od Fife igrat ću i njega više a ne svakih nekoliko tjedana po par tekmi

 • wyzard

  @Yuber66, 18.04.2013 - 12:33

  :))) najjači kompliment tekstu. ikad.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!