HCL.HR

Fortnite

Zoran Žalac 12.04.2014.   •   3 komentara


Nova igra tvoraca Unreal Tournamenta i Gears of Wara sve je samo ne ono što biste od jednog Epicovog uratka inače očekivali.

Pomalo čudne i neočekivane stvari događale su se u studiju Epic Games nakon što je ujesen 2011. dovršen Gears of War 3. Iste godine najavljen je žanrovski nedefiniran naslov Fortnite, a studio su netom nakon toga napustili voditelj Michael Capps te istaknuti dizajner Cliff Bleszinski. Gearsi su u međuvremenu prešli pod okrilje Microsofta, a Unreal Engine 4 počeo se dijeliti za „siću“ od dvadesetak dolara mjesečno. Uz sve te promjene, Epic je bio šutljiv u vezi gore spomenutog Fortnitea – i to sve donedavno, kad je magazin Game Informer došao do prvi konkretnih informacija i odgonetnuo nam o kakvom to naslovu točno radi.

Fortnite je PC ekskluzivna free-to-play igra i po svemu sudeći prilično drugačija od Epicovih prijašnjih uradaka.

Fortnite je PC ekskluzivna free-to-play igra s pogledom iz trećeg lica i po svemu sudeći prilično drugačija od Epicovih prijašnjih uradaka. Riječ je o multiplayeru orijentiranom naslovu koji kombinira mehanike građenja utvrde i odbijanja valova neprijatelja. Slikovitije rečeno – Fortnite bi bio nešto poput izvanbračnog djeteta Minecrafta i Orcs Must Diea.

 


Cilj igre bit će zaustaviti invaziju čudovišta tako da se izgradnjom baza zatvore svojevrsne točke, odnosno portali kroz kojih dolazi takozvana „Oluja“ s raznolikim kreaturama. Da bi to ostvarili, igrači će morati istraživati okoliš u potrazi za opremom, oružjima i resursima za utvrđivanje baze. To će raditi za vrijeme dana, dok će dolaskom noći odbijati valove neprijatelja u stilu tower defence igara.

Kako bi si olakšali tu borbu, igraći će moći međusobno surađivati – grupno izmjenjivati resurse, povezivati utvrde i slično. No igra neće biti samo kooperativna već bismo trebali vidjeti i PvP modove. S obzirom da je riječ o F2P naslovu uvijek postoji izvjesni strah da bi to moglo učiniti igru nepoštenom, ali u Epicu navode kako im je primarni cilj napraviti zabavnu i nadasve poštenu igru za sve. Uzore za to pronašli su u samom vrhu F2P ponude, odnosno naslovima kao što su League of Legends i Team Fortress 2.

Mehanički gledano, Fortnite ne izgleda kao posebno originalan naslov, ali ima nešto šarmantno u načinu na koji spaja poznate nam elemente skupljanja resursa te izgradnje. Kao što u gore priloženom videu možete vidjeti, sustav izgradnje objekata čini se iznimno dobro osmišljen. Za razliku od Minecrafta, Epicov naslov se neće voditi filozofijom „kamen po kamen – palača“ već „zid po zid – palača“, s tim da zid ovdje nije jedan blok već set više blokova pa ga se po želji može dizajnirati na intuitivan način. Stoga možemo pretpostaviti da na izgradnju utvrda nećemo trošiti toliko vremena kao u Minecraftu, ali ćemo na kraju ipak imati kreativne i impresivne tvorevine – samo na mnogo manjoj skali.

 


Mapa na kojoj će se glavna kampanja odvijati strukturirana je po dijelovima koji imaju određene zadatke, a njihovim izvršavanjem otključavaju se nove regije. Zanimljivo je da su ti segmenti mape proceduralno generirani, odnosno da su svaki put drugačiji kada u njih uđete. Ako pak niste toliko zainteresirani za tu glavnu kampanju, razveselit će vas kreativni mod u kojemu bi trebali moći slobodno graditi svoju utvrdu bez uplitanja drugih igrača.

Fortnite će pokretati Epicov vlastiti Unreal 4 pokretač, no od njega tu ne treba očekivati neko grafičko iznenađenje jer je vizualni stil igre bliži Team Fortressu negoli Gears of Waru.

Sve u svemu, od Fortnitea još uvijek nismo vidjeli toliko da bismo o njemu imali čvrstu predodžbu. Međutim, ono što jesmo vidjeli čini nam se totalno zabavnim. Bez nekog kompliciranog filozofiranja, Epic s ovom igrom nastoji spojiti nekoliko popularnih gameplay elemenata u jednu pristupačnu cjelinu koju će u suradnji sa svojom zajednicom dorađivati duže vremena, počevši od ove godine.

Premda na tržištu ima već nekoliko igara koje obećavaju slične stvari, Epic je ipak dokazana ekipa kojoj je ovaj zaokret prema žanrovski drugačijoj igri drugačijeg modela itekako dobrodošao – tako da od Fortnitea definitivno treba očekivati interesantno iskustvo.

Komentari (3)

  • Gvags

    12.04.2014 - 13:55

    ummm nesto slicno sanctumu? Oo

  • goldfinger

    13.04.2014 - 07:56

    U,ideja je u p.m…….

  • trulex

    21.04.2018 - 11:35

    na kraju posto betl rojal ahahahhaha omg

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?