HCL.HR

Grand Theft Auto IV [ X360, PS3]

Lovro Golac 29.02.2008.   •   10 komentara


Prije nekoliko mjeseci smo već pisali o ovoj igri, no u međuvremenu izašlo je mnoštvo novih i zanimljivih informacija koje smo za vas pripremili u ovoj apsolutno novoj najavi igre GTA IV.

Davne 1997. rodio se serijal koji je promijenio gaming industriju. Grand Theft Auto ilitga GTA bio je nešto potpuno novo. Igra koja je dala igraču potpunu slobodu kretanja, te ga nije vezala samo za zadatke, bila je veliko osvježenje i naravno postigla veliki uspjeh među publikom i kritikom. Par oproštajnih koncerata Stonesa, Dinamovih ispadanja iz Europe, odnosno jedanaest godina kasnije, potpuno drugačija priča… GTA je među najuspješnijim serijalima svih vremena, ruši granice gaminga i postavlja nove pritom podižući veliku prašinu oko svog sadržaja koja mu je, budimo iskreni, donijela više koristi nego štete. Naravno, s ovim nastavkom ništa nije drugačije. Austrailja je spremna sa zabranom, Jack Thompson je spreman za parnicu, a mi svi smo spremni za novu dozu dobrog starog GTA. Čitali ste našu prvu najavu ove igre prije par mjeseci, no u tih par mjeseci mnogo toga novoga se saznalo o igri, pa da vam ne bi ostali dužni donosimo apsolutno novu najavu sa novim-starim informacijama. Krenimo redom…

Okosnicu priče u GTA IV više-manje svi znate, no za one koji su hibernirali proteklih godinu dana, rado ću je ponovno ispričati. Glavni lik je Niko Belić ( smijeh dopušten ). Da dobro ste pročitali, dobri stari Niko, dečko tu iz susjedstva odlučio otići u Amerku i zaradit nešto para za sebe. Bez šale, glavni lik je uistinu Niko Belić, no nacionalnost je nepoznata. Zna se samo da je iz istočne Europe, što znači da bi Niko mogao biti i naše gore list. No što Nikola radi u Americi? Nikin bratić Roman ga poziva u Liberty City da okusi sve čari života u SAD-u, no zapravo je pravi motiv taj da je Roman u teškim dugovima i zove našeg Niku da mu pomogne. Ovaj naravno prihvaća poziv i ubrzo shvaća da nije sve tako bajno kao što je mislio.

Priča je tipična GTA-ovska, prvo ste obični kurir koji skakuće po mapi i obavlja bezvezne zadatke da bi se s vremenom postali uspješan i “uzoran” građanin s nevjerojatno mnogo novaca i imovine. Sustav je poznat, obavljati ćete misije koje vam zadaje u početku samo Roman, a kasnije stječete veći krug poslodavaca koji će uvijek imati posla za vas. Rockstar je naglasio da će sa GTA IV po prvi put pokušati napraviti razliku između misija koje su bitne za priču i onih koje nisu na način da će «dodatne» misije na neki način mijenjati samu priču, dajući dodatnu važnost samim zadacima. Niko će uvijek uza sebe imati svoj veoma moderni mobitel preko kojeg će komunicirati sa svojim prijateljima što nam do sad nije bilo omogućeno, već samo javljanje na pozive.

Omogućiti će mu čak i da zove policiju te hitnu pomoć u slučaju da mu zatreba vozilo ili slično. Zvuči mnogo realnije nego prije što uostalom i je nakana programera. Nema više srca za oznaku healtha i zvjezdica za oznaku policijske potjere. U slučaju da vas lovi policija, a 75 posto vremena i hoće, više se neće moći samo otići u Pay ‘n Spray i prebojati auto što nas čini neprepoznatljivima policiji makar oni stajali odmah izvan garaže. Sada će se auto morati potpuno promijeniti i zamaskirati. Isto tako više nema ulaska u prazan auto koji odmah krene. Prvo ga Niko treba upaliti ( hot wireati), a zatim krenuti dalje s njim. Čak su i kretanja napokon sva na broju. Može se penjati po telefonskim stupovima ( bit će zanimljivo vidjeti iskorištavanje ovoga u misijama ), jesti, piti, zvati djevojke na spojeve i igrati igre poput biljara i pikada. Čak će moći i otići u Internet cafe i tamo prosurfati netom, a potvrđeno je čak preko 100 cafea u samoj igri koji su postavljeni po čitavom Liberty Citiyu.

Iako je lokacija manja od najveće do sad, države San Andreas, Liberty City je najveći grad do sad, i prema nekim navodima potrebno je čak sat vremena da bi se došlo s najjužnije do najsjevernije točke grada. Sam LC je rađen prema uzoru na New York, pa će tako i sadržavati četiri boroughsa, Broker, Dukes, Bohan, Algonquin te New Jersey odnosno Alderney. Mnoge građevine su rađene prema stvarnima pa se mogu naći GTA verzije Kipa slobode i Fuller Buildinga te Times Squarea. Sve je vjerno preneseno i zbilja izgleda sjajno. Engine koji je korišten u igri je Rockstarov rage ( Rockstar Advanced Game Engine ) koji je do sad korišten u Table Tennisu gdje je pokazao svoju moć. Ni ovdje nije drugačije i napokon se GTA-u ne može ništa zamjeriti po pitanju kvalitete grafike. Sustav borbe je drugačiji, mogli bi reći i bolji. Uvedena je opcija skrivanja iza zaklona i pucanja na slijepo ( novi trend u igrama očito ) što bi trebalo olakšati relativno nespretnu borbu kakva je bila do sad. U tim borbama će često doći i do stradavanja okoliša i nesretnih prolanika. Oštećenja na okolišu su trajna, i ako koji slučajem opalite RPG-om u kakvu kućicu, proći će vremena dok se ona ne obnovi.

Što se neprijatelja i prolaznika tiče, AI je znatno poboljšan u odnosu na prijašnje nastavke. Pješaci više neće bezglavo tumarati ulicama, već će imati svoje navike i ponašanje. Naporno je bilo gledati glupave prolaznike kako samo lutaju stalno po ulicama bez ikakvog cilja. Istina, nekima je to bio povod za iživljavanje na njima dok iz auta trešti Hladnio (Coolio jel), Dr Dre, Laci na ulici poznatiji kao 75 cents ili neki drugi ultra mega popularni rapper. Po običaju, GTA je veoma, veoma dobro pokriven na području zvučne podloge. Serijal je oduvijek bio poznat po svom fantastičnom soundtracku i živopisnim radio stanicama koje smo preslušavali tijekom vožnje. Našlo se ponešto za svakoga, bilo da se radi o rocku, jazzu, rapu, popu ili samo talk show emisijama, svi su bili zadovoljni. Soundtrack je opisan kao savršen te da odlično pristaje ugođaju.

Po prvi puta u serijalu ( ne računajući GTA: Vice City i Liberty City Stories ) je uključen službeni multiplayer za do 16 igrača u koji se ulazi preko Nikinog mobitela. Omogućit će i potpunu slobodu kretanja i istraživanja grada. Teško koja igra ima ovakav potencijal što se tiče multiplayera i gotovo sigurno će community biti velik. U multiplayeru će biti i sva oružja iz single playera. Od najavljenih su to većina oružja iz prijašnjih nastavaka, no ima i par novih poput skalpela, Glocka, SW MP 10 i Winchester Defendera. To sigurno nije konačan popis i konačnu potvrdu dobit ćemo tek u utorak, 29.4. kada je najavljen konačni izlazak igre. Izaći će za PS3 i X360, a X360 verzija bi trebala imati više sadržaja za skidanje od PS3 verzije poput novih misija i epizoda. Vlasnici gamerskih PC-a na svoju će kopiju igre morati čekati čak do listopada tekuće godine, no i to je dobra informacija gledajući da do nedavno nismo znali hoće li PC verzije uopće biti ( dobro ajde znali smo, logično je ).

Preostaje nam samo čekati i vidjeti kakva će igra biti. Do samog izlaska možemo samo nagađati i sagledati sve dostupne podatke ,čemu uostalom i ova najava služi, i donijeti nekakvu pretpostavku o samoj igri. Uz sve što će igra ponuditi, teško da neće biti dobra, gotovo je nemoguće. Ako sve bude kako je obećano, možda nas očekuje i najbolja GTA igra do sad, ako ne i jedna od najboljih igara uopće. No, ne valja se požurivati, treba se strpiti još ova dugačka dva mjeseca, a onda ćemo donijeti konačni sud o Niki i njegovoj veseloj američkoj avanturi.

Osim ovoga, pripremili smo za vas i najnovije trailere za GTA IV, koje je Rockstar izbacio povodom otvaranja službenog web sitea igre.

Pogledajte ih sve na donjim linkovima:

Traileri 1 (5 trailera) Traileri 2 (2 trailera) UPDATE:Pročitajte i našu recenziju ove igre klikom ovdje i pogledajte kakve je igra na kraju ispala.

Komentari (10)

  • ?iz

    29.02.2008 - 21:16

    Odlična najava.Bravo Lovro :]–<

  • Under

    29.02.2008 - 21:53

    Yeap, Sve je lepo i opširno napisano. Baš kako treba biti.

  • frost135

    29.02.2008 - 22:32

    To će bit igra godine sigurno.

  • Ementaler

    29.02.2008 - 23:03

    Igra će bit predobra, traileri su mi odlični. Ali nažalost morati ću čekat PC verziju koja dolazi tek u 10-om mjesecu… Do tada će se vlasnici Xboxa i PS-a već naigrat 🙁 … GG za tekst Ljenjak, fino napisano.

  • Duksy

    29.02.2008 - 23:57

    jebena najava lovro, svaka cast…

  • Blaster32

    01.03.2008 - 22:33

    trebat ce nesto snazno da pogoni jedan takav grad

  • Ementaler

    02.03.2008 - 12:05

    Ma ne vjerujem da ce biti osobito zahtjevna. Stvar je jedino optimizacije za PC. Čim radi na ng konzolama trebala bi i na prosječnom današnjem PC-u letit. Osim ako ne uprskaju sa portanjem na PC i igra ispadne totalno neoptimizirana. Dobra najava btw. GG

  • Tozimirov

    12.03.2008 - 21:54

    šta drugo reći GTA sve govori samo zanima me kakva će biti razlika imeđu GTA i Mafie 2

    do sada mafia je po mom mišljenju bolje napravljena, a GTA je imao širinu vrijednu spomena

  • Ementaler

    13.03.2008 - 21:36

    Dobro, GTA je ipak imao nešto više nastavaka od Mafie :). Ali što se tiče kvalitete priče i nekakve dorađenosti tu se definitivno slažem da Mafia prednjači nad recimo GTA 3 ( njih dvoje su tu negdje izašli pa njih i uspoređujem )…

  • gta_fan

    25.08.2008 - 10:52

    Po viđenom za mene je GTA IV najbolja igra dosada

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?