HCL.HR

GTA: Chinatown Wars [DS]

Matej Majcenović 04.01.2009.   •   9 komentara


Na veselje svih vlasnika DS konzole Rockstar nas je odlučio počastiti GTA naslovom specializiranim za NDS i temeljenim na prošlogodišnjem hitu Grand Theft Auto IV.

Iz trećeg je nastavka GTA serijala nastao Liberty City Stories, iz Vice Citya ”izašao” je Vice City Stories. Logičan slijed događaja bio bi da Rockstar od San Andreasa napravi San Andreas Stories. Ipak, za promjenu se se odlučili razveseliti vlasnike NDS konzole i napraviti GTA: Chinatown Wars, temeljen na vjerojatno najboljoj igri ove godine – GTA IV. Kako od Rockstara nismo navikli na neugodna iznenađenja, odlučili smo vam detaljnije predstaviti prvu GTA igru za DS za koju proizvođači tvrde da će nadmašiti ”stories” verzije sa PSP konzole.

Na žalost, što se informacija o samoj igri tiče, i nema ih previše. Većinu onoga što o igri znamo, vidjeli su samo odabrani novinari iza zatvorenih vrata. Screenshotova je malo, a Rockstar nam još nije pokazao nikakav video materijal, iako ćemo igru zaigrati za nešto više od tri mjeseca. Chinatown Wars biti će četvrta GTA igra izdana na nekoj Nintendovoj konzoli. I prva tri puta, radilo se o prijenosnim konzolama. Vlasnici Game Boy Colora imali su priliku zaigrati Grand Theft Auto i Grand Theft Auto 2, dok je Grand Theft Auto Advance kao što možete pretpostaviti, svijetlo dana ugledao na Game Boy Advance konzoli.

Kako je očito da odugovlačimo početak pisanja o onom bitnom zbog nedostatka informacija, sada bi vam mogli ispričati koji vic o Toši. Ali nećemo. Kao što i sam naslov igre kaže, igra će se pozabaviti ”prijateljskim” odnosima kineskih i korejskih gangstera. Protagonist će po prvi put biti azijskog podrijetla. Zove se Huang Lee, ima 25 godina i pripadnik je Triada. Nakon smrti oca Yu Jiana, Huang upadne u zasjedu na putu prema ujaku Wu Leeu kojem mora reći tužnu vijest. Očev mač kojeg je u tom trenutku nosio sa sobom, vrlo vjerojatno radi samoobrane ili mogućnosti zasjede, biva ukraden. Kako bi vratio mač i osvetio očevu smrt, Huang kreće u osvetnički pohod.

Kao što smo već suptilno napomenuli, igra će se odvijati u smanjenoj verziji Liberty Citya iz igre GTA IV. Smanjena verzija zato jer je maknut otok Alderny, prvi po redu kad gledate mapu u igri. Naravno, određene preinake zbog prilagodbe igre na prijenosnu konzolu će također biti vidljive. Osim što su slične po gradu u kojem se radnja odigrava, igra bi se također trebala vremenski poklapati s čevrtim nastavkom s obzirom da se imena Huang i Wu Lee nalaze u policijskoj bazi kriminalaca iz ”četvorke”. Po prvi puta u GTA serijalu, igra će koristiti cell shaded grafički stil, kao i sasvim novu poziciju kamere koju možemo opisati kao mješavinu starog i novog. Staro zato jer je kamera prilično udaljena od igrača, a novo zato jer ju je moguće zumirati. Do koje udaljenosti, još nam nije poznato. Također, moramo reći da što se toga tiče, igra po screenshotovima izgleda puno bolje i igrivije od starih GTA naslova koji bi se danas teško proslavili čak i na prijenosnoj konzoli.

Gameplay će također biti dosta sličan onome iz četvrtog nastavka. Tu su GPS, PDA, sličan HUD, mogućnost korištenja usluga taksista, ”hotwire” automobila i još mnogo toga. Veliku je promjenu ipak doživio novi sistem bježanja od policije predstavljen u četvrtom nastavku. Ovdje ćete umjesto bježanja iz opasne zone morati eliminirati prijetnju kako bi potraga za vama prestala. Posebnosti NDS konzole proizvođači su iskoristili za brojne stvari, te pomoću njih uveli neke novosti u gameplay. Ono što sada znamo je da će se touch screen koristiti za razbijanje vjetrobrana kod vozila koja tonu (da, ima plivanja), crtanje tetovaža, kopanje po smeću, hotwire automobila i dilanje. U mikrofon ćete žviždati kad se poželite provozati u taksiju. Još jedna novost je narudžba oružja preko interneta. Uštedite si vrijeme i novac, naručeno će oružje stići na vašu kućnu adresu.

S obzirom da se proizvođači hvale sa znatno više sadržaja od PSP verzija, i trajanje glavne priče se produžilo. Za njen završetak će vam trebati od 20 do 30 sati igranja, ovisno o iskustvu, a i kad završite bit će vam drago čuti kako ste završili tek 28 do 30% igre. Iako rijetki idu na 100%, ipak vrijedi napomenuti kako će vam za to trebati 70-80 sati igranja. Kao što možete vidjeti na screenshotovima, grafička strana je više nego dobra s obzirom da se radi o DS igri, a mi se nadamo kako neće biti problema s frame rateom što je slučaj s PSP verzijama. Radio stanice su također prisutne, iako će zbog ograničenog prostora DS kartice većina pjesama biti instrumentali. Multiplayer je također najavljen, no o njemu ne znamo gotovo ništa osim da ćemo biti u mogućnosti uploadati svoje i gledati tuđe gameplay statistike.

Mora se priznati kako nas je ekipa iz Rockstar Leedsa poprilično zainteresirala za ovaj naslov kada su prije par tjedana izjavili kako će DS verzija u mnogočemu biti ”veća” od vrlo dobrih PSP verzija. Iako u većini slučajeva veće ne znači bolje ili kvalitetnije, imamo osjećaj kako je Rockstar u ovaj naslov uložio mnogo truda. A trud će im se vrlo vjerojatno i isplatiti.

A što vi kažete na prvi GTA naslov za DS? Ostavite nam kometar ispod i podjelite s nama vaše mišljenje o ovoj igri. Ako ste za neke dubokoumnije rasprave o Nintendo DS-u i ovoj nadolazećoj igri, pridružite nam se na forumu.

Komentari (9)

  • Pi?kica

    04.01.2009 - 17:04

    Bit će jebob ovo. I bar neće trokavat ko na mrtvom PC-u.

  • [proGABBEing] Ixy

    04.01.2009 - 17:26

    Ane.
    Jedino me brine što DS kartice imaju max 128 mb, što mi se čini premalo za bilo kakav GTA. ;(

  • Pi?kica

    04.01.2009 - 18:03

    Pakiranje ovo ono, mislim da je Cooking Guide na 256MB

  • [proGABBEing] Ixy

    04.01.2009 - 18:11

    Možebit, al ovdje mislim, recimo, na radio. Očito je da će ovdje bit nekako osakaćen. D;
    Al svejedno će rulat.

  • majmun

    04.01.2009 - 21:47

    nemam DS pa neću igrati ovo.

  • Wildboy

    05.01.2009 - 00:37

    Ne mereš igrati.
    Jab igrao, al ne merem. 🙁

  • Dragster

    08.01.2009 - 15:28

    mogli bi se sjetit napraviti i posebnu PC verziju

  • gta_fan

    26.07.2009 - 14:31

    Remek djelo

  • CROguys

    18.08.2014 - 17:39

    Iako je igra dobra,nije bolja od Storiesa.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?