HCL.HR

Igrali smo Pokemon Sun i Moon

Žarko Ćurić 07.11.2016.   •   14 komentara


Drugačiji način napredovanja bez Pokemon Gymova, izbacivanje HM-ova, novi specijalni napadi, realne proporcije likova – hoće li Pokemon Sun i Moon napokon uzdrmati već pomalo uspavane ljubitelje serijala?

pokemon-sun-moon

Kako nam se približava izlazak sedme generacije džepnih čudovišta, bombardirani smo tolikom količinom podataka, trailera i slika da je postalo pomalo teško to sve ispratiti, čak i za istinske ljubitelje serijala. Upravo zbog toga smo zasukali rukave, skupili informacije (znate onu Gotta catch’em all), zaigralii demo i pripremili za vas najavu uoči izlaska Pokemon Suna i Moona koji će na europskom tržištu biti dostupni od 23.11 za 3DS porodicu prijenosnih konzola.

POKEMONOVO NOVO RUHO

Prva stvar koja će svima odmah zapeti za oko je promjena u vizualnom pravcu serijala – uobičajeni lizalo odnosno chibi stil likova gdje su glava i tijelo jednake veličine i širine napokon je prebačen u malo realnije proporcije koje sada više liče na anime junake. Jasan je smjer u želji za moderniziranjem vizualne strane samih Pokemona, a ovo je vjerojatno i prvi korak prema punim 3D Pokemonima koji bi možda kroz koju godinu mogli zaživjeti na Nintendovoj novoj Switch konzoli.

Vidljiv je pomak i u izgledu okoline koja ima različite visine pojedinih dijelova te napokon ne izgleda kao dvodimenzionalni tlocrt. Inače nova regija Alola otočja svoju inspiraciju vuče od Havaja, a sastoji se od četiri prirodna otoka te jednog umjetnog otoka u sredini.

Nova regija Alola otočja svoju inspiraciju vuče od Havaja, a sastoji se od četiri prirodna otoka te jednog umjetnog otoka u sredini.

Svaki od četiri prirodna otoka neće imati standardne Pokemon Gymove iz prošlih nastavaka, nego neku vrstu izazova gdje ćemo trebati riješiti zagonetke, pronaći iteme te se na kraju boriti sa specijalnim Totem Pokemonom. U demou kojeg smo zaigrali u jednom izazovu morali smo slikati Pokemone koji su se kretali po mapi; ako je netko igrao Pokemon Snap na Nintendu 64, ozbiljno upozorenje, poslije ovog iskustva u demou možete osjetiti iznenadan val nostalgije. Pokemon Company napokon je uvidio da je standardni recept od osam gymova postao izlizan te odlučio riskirati. Ishod ovog poteza saznat ćemo uskoro, no meni se osobno jako svidio pristup u demou.

NOVI I STARI PRIJATELJI

Jedna od glavnih pokretača serijala je (pokušaj) skupljanja svih Pokemona, makar to značilo i kupovinu dvije slične igre. Osim standardnih novih članova koji će puniti Pokedex, uskoro ćemo loviti i spomenute Totem Pokemone, čudnovate Ultra Beastove čije porijeklo još nije poznato te Alola oblike Pokemona prve generacije koji su se evolucijom prilagodili novoj okolini. Novi Alola oblici ostavili su nas do sada podijeljenog mišljenja, budući da je novi vatreni Marowak već osigurao mjesto u našem timu, za razliku od Persiana koji izgleda idiotski, a njegova glava ostavlja dojam kao da je podlegla napadima stršljena.

Sve Pokemone skupljat ćemo u moderni Rotom Pokedex koji će navodno pričati te zauzimati donji ekran na našem 3DS-u. Naš novi virtualni prijatelj, kao da smo ih do sada imali malo.

Bitna novina je i to da Pokemone koje uhvatimo više nećemo slati na računalo nego na Poke Pelago skup otoka. U zavisnosti na otok gdje ih budemo slali, Pokemoni će moći za vas tražiti iteme, druge Pokemone ili napredovati treniranjem – sve dok vi postajete najbolji Pokemon trener ikad.

Osim starih Pokemona u novom ruhu, na Battle Tree sekciji trebali bismo susresti stare poznanike iz serijala, među kojima i legendarnog Reda i Bluea iz prve generacije. Kad smo se već dotaknuli likova, bilo bi šteta ne spomenuti nove glavne zlikovce Team Skull koji se čine savršeno lošim, svakim svojim potezom u trailerima su nas nasmijali do sada, nadam se da će podjednako loši biti i u punom izdanju. Osim Team Skulla vidjeli smo i Aether Foundation, čudnovatu organizaciju koja posjeduje privatni otok i zvuče utopijski dobri. Možda čak i malo previše dobri – hoće li ovo biti prvi Pokemoni gdje će zlikovci isplivati tek poslije?

SVATKO ZA SEBE

Ni borba, kao glavni oslonac cijelog gameplaya, nije zanemarena s poboljšanjima. Prva i najznačajnija novost u borbama su Z-Moves. U samoj suštini Z-Moves su super-moćni napadi koje je moguće izvesti samo jednom tijekom borbe. Za korištenje Z-poteza potrebno je imati Z-Ring i odgovarajući Z-Crystal za tog Pokemona te će kasnije sigurno značajno utjecati na kompetitivnu scenu.

Još jedan potez koji bi napokon mogao pomoći igračima u ravnopravnoj borbi je Hyper trening uz pomoć kojeg ćemo moći trenirati IV-ove, posebna svojstva Pokemona koja smo do sada mogli dobiti samo mukotrpnim parenjem Pokemona. Napokon ću moći s kolegom, koji je također fan serijala, bez problema pričati o novim Pokemonima, jer prijašnje teme o parenju su stvarale čudne poglede drugih prijatelja.

Svoje dobro istrenirane Pokemone moći ćemo ponovno suprotstaviti brojnim drugim igračima, ovaj put u Festival Plazi. Osim online borbi, s drugim igračima moći ćemo igrati razne mini-igre te razmjenjivati Pokemone. Osim toga, novi stil borbe pod nazivom Battle Royal omogućit će borbe četiri trenera, svatko protiv svakoga što će sigurno izazvati lude mečeve, paktove i preokrete.

Nekima možda nebitan detalj, no osobno se najviše radujem izbacivanju HM poteza koji su nam nepotrebno zauzimali jedno od četiri napada koliko ih Pokemon može znati, a bili su obavezni za prelazak. Sada su isti zamijenjeni Poke Ride opcijom koja nam nudi korištenje Pokemona za transfer i prelazak određenih dionica koje možemo prijeći pješke.

Manje od mjesec dana ostalo je do nove dionice u svijetu Pokemona, i prvi put u puno godina nadamo se da će s ovim nastavkom Pokemoni napokon uraditi neke drastične promjene koje su serijalu zaista potrebne. Zaostatci vremena poput HM-ova, bezbroj sati potrošenih na uzgajanje Pokemona i istog ustroja napredovanja kroz osam Gymova napokon su izbačeni ili modernizirani te bi ovo mogao konačno biti dašak svježeg zraka koji će privući nove igrače.

Komentari (14)

  • Lidija D

    07.11.2016 - 20:38

    Energetski napitci su fujj i opasni po zdravlje

    • Žarko Ćurić

      @trulex, 07.11.2016 - 21:36

      Tnx, upravo sam našao novu pjesmu za melodiju na mobitelu 🙂

  • bucc

    08.11.2016 - 08:38

    Niste spomenuli ružan dizajn novih pokemona.

    • Žarko Ćurić

      @bucc, 08.11.2016 - 08:51

      Ljepota je u oku promatrača. A ima nešto i u nostalgiji ljudi koji ne vide dalje od prve generacije 😀

    • bucc

      @Žarko Ćurić, 08.11.2016 - 18:19

      uspoređivao sam ovu sa svim ostalim generacijama, osim možda pete (i tamo je bilo dosta slab dizajn)

    • Tony Ghost 1811

      @bucc, 08.11.2016 - 15:14

      Realno kao da je dalo djeci u vrticu da slikaju pa su uradjeni po crtezima.

    • Žarko Ćurić

      @Tony Ghost 1811, 08.11.2016 - 15:35

      Eto prilike da se zaposliš

    • Tony Ghost 1811

      @Žarko Ćurić, 09.11.2016 - 01:46

      Ne znam jesi ti corav ili sta vec? Pogledaj realno na sta to izgleda. I mani se one price da se pokemoni igraju zbog uzitka a ne zbog grafike. Danas je 2016 a ne devedesete.

    • Žarko Ćurić

      @Tony Ghost 1811, 09.11.2016 - 08:17

      Nisam ćorav, barem tako doktor kaže 🙂 A što se tiče dizajna Pokemona, kao i uvijek, ima mi lijepih i ružnih, ništa novo. Inače, ti shvaćaš razliku između dizajna i grafike, zar ne? Po tvom komentaru bih rekao da ne, no možda me pozitivno iznenadiš 😉

    • Tony Ghost 1811

      @Žarko Ćurić, 09.11.2016 - 13:20

      Ruzan je i dizajn pokemona i grafika. Ovo je moglo proc prije desetak godina ali sada ne vjerujem. Moze proc kod nekih fanova ali kod mene kao fana ne. Dosta mi je toga da se sa malo ulozenog novca zaradi masa na racun nostalgije. Imaju jednu astronomsku mogucnost zarade da naprave 3D open world ali oni ne zele ulozit novac. Zasto bi ja ovo podrzavao? Zamisli da su sve igre na razini ovoga.

    • deltafors

      @bucc, 08.11.2016 - 16:23

      Ima dobro dizajnranih i loše dizajniranih, kao u svakoj generaciji. Zar su za tebe Voltorb, Electrode, Grimer, Muk, Mr. Mime, Diglett, Dugtrio dobro dizajnirani i lijepi pokemoni? A da ne spominjem kralja lošeg dizajna; pokemon Exeggcute, šest jaja, od kojih je jedno okrhnuto i vidi se unutra. Stvarno nevjerojatan dizajn i ljepota.

  • baDarmageddoN

    08.11.2016 - 16:38

    Svaka je Pokémon igra dobra. Samo predugo Nintendo čeka da jednom potroši nešto love i napravi Pokémon igru kakvu svi treneri sanjamo. Pravu open-world RPG 3D igru sa grafikom Zelde. Nebitno koja generacija (makar je meni prva srcu najdraža) 😀 Govorim već dugo i to je žalosno na više načina ali kada takvu igru naprave- to će biti prva Nintendova konozola koju će se meni isplatiti kupiti nakon dugo vremena. Ma to bi mi bio dan ultimativne sreće, dan kakav se niti sanjati ne može 😀

    • Tony Ghost 1811

      @baDarmageddoN, 09.11.2016 - 01:47

      Ja sam odustao od toga, vise se tome ne nadam ?

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?