HCL.HR

IGRE U 2018.: Superteška kategorija apsolutnih favorita

Zoran Žalac 02.01.2018.   •   40 komentara


Sigurno je da ćemo u 2018. vidjeti više igara nego ikad prije. No, u tom obilju neke igre pucaju većim potencijalom od ostatka, a naš je zadatak da ih stavimo pod povećalo.

red-dead-2-vijest

Lako je raditi top liste i pritom biti kritičan. Takve bih mogao praviti svakodnevno, počevši sa svojom top listom stvari koje u 2018. neću ostvariti. No, kod novogodišnje euforije koja se prenese i na naše najave igara za 2018. godine optimizam nam predstavlja izazov u nadanju. Iako znamo da ćemo na kraju godine opet kiselo prigovarati kako današnje igre ništa ne valjaju, svejedno ćemo sada reći kako nas čekaju neke nezaboravne stvari. Sve je to prirodni ciklus, nama i obavezan, jer smo odabrali biti velika djeca do kraja života i veseliti se virtualnoj zabavi umjesto da se grizemo nepravdama stvarnog života.

Naša redakcija se posebno veseli 2018. jer je znanstveno dokazano da igre postaju sve bolje što su platforme za igre zrelije. Raduje nas jako veliki broj igara, svaka na svoj način; i pomalo brine što ih sve nećemo stići individualno spomenuti. No, pet naslova vidimo kao velike favorite. I to pet igara koje su do sada potvrđene i najavljene. Bit će tijekom godine iznenađenja i mogućih odgoda; ali oko „superteške kategorije“ prilično smo jednoglasni i uvjereni. A ti teškaši su redom:

5. Far Cry 5

Možda je peti dio i tko zna koja već Far Cry igra po redu. Možda su mu neprijatelji više maloumni nego glupi. Možda je jeftino bockanje društveno-političkog gulaša u zabačenim dijelovima Amerike. Ali ako nam dostavi išta što bi u bilo kojem pogledu nadmašilo Far Cry 3, nećemo se buniti. Osim toga, nije kao da ćemo tako skoro u Ameriku.

Far Cry 5 je jedina igra na ovoj listi koju vidimo kao blesavu, totalno neskriptiranu zabavu. Imali smo ju priliku isprobati već nekoliko puta i odlično smo se zabavili. Ne, ne vjerujemo da je ovo materijal koji će redefinirati žanr i uspostaviti nove vrijednosti u njemu, ali se nadamo da će se polu-kritički osvrnuti na američku kulturu kao što to nijedna Ubisoftova igra ranije nije učinila.

Prije igranja: Ispovjedite se. Javite se onom prijatelju kojega ste blokirali jer s vama nije htio igrati battle royale igre, iz principa. Raspitajte se što vrijedi pecati na sjeveru Amerike.

4. Spider-Man

Zanimljiva činjenica: prošle su skoro četiri godine od zadnje Spider-Man videoigre. Vama se zapravo čini da je prošlo i više od toga, što je dijelom i istina ako pamtite samo zadnju dobru igru s čovjekom-paukom. Ovo djelo u režiji Insomniac Gamesa nije opterećeno prošlošću i zbog toga ima dobar preduvjet za uspjeh. Donosi nam svježu priču, ne samo iz perspektive Spider-Mana nego i Petera Parkera. I prije nego pitate, da – ovo je stvarno grafika kakvu možete očekivati.

Malo nas je zabrinula količina QTE sekvenci u nedavnom prikazu gameplaya, no developer kaže kako je igra izuzev nekih sekvenci u srži avantura u kojoj ste slobodni ići gdje god želite i boriti se kako god želite. Vjerovat ćemo im jer superherojske alternative trenutno baš i nemamo, barem dok ne vidimo Avengers igru u pokretu.

Prije igranja: Utegnite mišiće šake u lokalnoj teretani. Za svaki slučaj provjerite da niste alergični na paukove. Pratite sniženja cijena 4K televizora.

3. Anthem

Electronic Artsu ne vjerujemo više ni da nam ponudi nešto besplatno. Ipak, treba biti realan pa priznati kako je njihov Anthem trenutno najhrabriji novi IP najavljen za 2018. godinu. Malo se fura na Division, malo na Destiny, vizualno podsjeća na Halo i daje nam materijala za desetke drugih usporedbi, no recimo da je to ono što je Mass Effect Andromeda u startu trebala biti.

Još samo da mikrotransakcije ne budu vrištale iz ovoga kao Lidija Bačić sa svih živućih medija… Znamo da je to mnogo tražiti od Electronic Artsa, no ako se ovom igrom žele iskupiti za sva sranja iz 2017., ništa drugo ne prihvaćamo. Osim da ju možda udijele besplatno, to bi bilo sasvim pristojno od njih.

Update: Anthem je u međuvremenu ipak odgođen za 2019. godinu.

Prije igranja: Pobrinite se da su vam svi bankovni računi blokirani. Zaboravite da ste ikad prije igrali Titanfall, Destiny i hrpu jedno te istih generičnih pucaljki.

2. God of War

Htjeli smo Kratosa još prošle godine vući za bradu, ali nije išlo. No, sada više nema izlika. Velika nordijska avantura koja će se odviti u jednom neprekidnom kadru (tako barem kažu) ujedno je i najduža u čitavom serijalu. Igra je poprimila nešto realističniji ton priče po uzoru na The Last of Us, a po uzoru na Uncharted imat će i malo veću slobodu kretanja, odnosno istraživanja levela.

Kao i brojne druge ekskluzive za PlayStation 4, God of War bi trebao biti raskošan po pitanju vizuala. No, ako u 4K eri očekujete vidjeti 18+ sadržaje po kojima je serijal inače poznat, morat ćemo vas razočarati – u novom God of Waru ipak neće biti onih mini-igara. Ne bi bilo uredu prema malom Atreusu.

Prije igranja: Pustite bradu. Na gamepadu si urežite nordijske rune. Razvijte roditeljske instinkte i smislite neku nevjerojatnu lovačku priču koju ćete svima ispričati.

1. Red Dead Redemption 2

A što drugo? Ponekad se zapitam što bismo u 2018. iščekivali da su prošle godine izašle neke od igara s ove liste. No, sudbinskim rasporedom Take Two Interactivea došli smo do toga da ćemo kaubojsku avanturu generacije zaigrati u prvoj polovici godine. Još samo da dobijemo konkretan datum i onda možemo planirati godišnje odmore, bolovanja i sve ostalo.

Fascinantno je zapravo koliko Rockstarov pedigre utječe na očekivanja za ovu igru, s obzirom da smo od RDR-a 2 do sada vidjeli svega dva kratka trailera i nekoliko slika iz igre. Još uvijek nismo dobili konkretan prikaz gameplaya, nemamo pojma kako će funkcionirati online komponenta. Međutim, ekipa iz Rockstara davnih je dana ovladala zanatom pričanja odličnih priča i dizajniranja otvorenih svjetova, tako da se oko ovoga ne brinemo, uopće.

Prije igranja: Očistite replike revolvera. Ako ih nemate, nabavite. Odsedlajte konja. Ako nemate, i susjedov magarad može poslužiti.

Označeno sa:

Komentari (40)

  • movie

    02.01.2018 - 19:54

    Veselim se RDR2 a ostale navedene igre me ne privlače…

  • hyperion

    02.01.2018 - 19:57

    Taman se zadivim izborom navedene petorke i onda se sjetim da sam pc igrač većinom orijentiran na singleplayer… jbg.

  • vragec25cro

    02.01.2018 - 20:17

    Mene iz ove liste zanima samo far cry.Pošto prvi dio Rdr nije me baš nešto oduševio a Ea igre do daljnega izbjegavam jer su sjebali skoro sve dobre naslove

    • darkstar

      @vragec25cro, 02.01.2018 - 21:23

      Ko zna možda Athem ispadne i dobra igra.

    • vragec25cro

      @darkstar, 02.01.2018 - 21:37

      Vidjet čemo kad ju recenziraju i kad bude više gameplay videa

  • baDarmageddoN

    02.01.2018 - 20:28

    Far Cry 5 bi mogao biti manji flop jer se ne mogu dovoljno odmaknuti od četvorke a Anthem će imati mikrotransakcije. Nadam se u oba slučaja da se varam ali ono…

  • darkness666

    02.01.2018 - 20:44

    ako anthem dadne dobru multiplayer zabavu mislim da bi mogao biti cisti pogodak

  • ck7

    02.01.2018 - 21:21

    Znači God of War i Spiderman…ostalo me uopce ne privlaci. S tim da ja prizeljkujem mini igre u GoW, a Atreus si nek pokrije oci…mislim ako je dovoljno star da ubija onda se moze podruzit sa Desankom…mislim

  • spoony

    02.01.2018 - 21:25

    samo se bojim da rdr2 ne bude upropasten kao i mafia serijal. bezrazlozno nasilje s idiotskom neuvjerljivom pricom (looking at you, mafia 3).

  • edviiN

    02.01.2018 - 21:53

    Athem mi isto vuce na warframe ali ako bude vukao prema njemu bit ce odlicno jedva cekam Athem ne vjerujem da ce bit mikrotransakcija posto su naucili od gresaka … valjda

  • striborino

    02.01.2018 - 21:53

    Sve igre izgledaju odlično.Nadam se da EA neće nekako upropastiti i ovaj anthem 😀
    Inače,treba početi štedjeti za ove igre.

  • LuckyPro GamingExper20745

    02.01.2018 - 22:14

    Far Cry 5 mi se cini fora ali nisam previse hype oko njega,nezz zass…Spider-Man mi se cini supp i to ne samo zbog grafike nego igra jednostavno ima ono nesto,xD,Anthem nezz sto bi reko jer igra stvarno izgleda ko spin-off nekih stvari tamo nabrojanih,ali se cini okey…a RDR 2…epic 😀

  • Toma_HR

    02.01.2018 - 22:35

    RDR2 i Spider-man u prednarudžbi, Anthem kad bude za 100 kn jer je od EA, a ostale nakon TLOU2 i Days gone

  • Oblakoder

    02.01.2018 - 22:41

    Metro Exodus 🙂

    • hyperion

      @Oblakoder, 02.01.2018 - 22:55

      Uuu definitivno.

    • baDarmageddoN

      @Oblakoder, 02.01.2018 - 22:59

      To je to. Izbacimo Anthem za kojeg nismo sigurni i stavimo Exodus za koji se zna što bude. Singleplayer među milijunima multiplayera koji su sve samo grind i loot i mikrotransakcije 😀

    • Oblakoder

      @baDarmageddoN, 02.01.2018 - 23:17

      Pravo da ti kazem ne obracam puno paznje na te loot i mikrotransakcije igre jer i kad bih hteo ne mogu igrati toliko igara ali uvek nadjem vremena za igre poput Metroa, BioShock Infinitea, Borderlands 2 i tako nekih zanimljivih igara. Sto se tice multiplayer igara ne volim da budem kanta za napucavanje pa se sve svede na odabir 2-3 multi igre i njima se posvetim maksimalno, trenutno su to Splatoon 2, MK8 Delux i Arms. Tebi se divim jer koliko vidim ti sve igras i sve stizes, cak si i u movie sekciji glavna faca 😉

    • baDarmageddoN

      @Oblakoder, 02.01.2018 - 23:40

      Trenutno imam vremena. Ali znam da to neće još dugo

    • croBilly394

      @Oblakoder, 03.01.2018 - 00:21

      Hvala. Jedino što se čeka ove godine 🙂

    • Toma_HR

      @Oblakoder, 03.01.2018 - 16:49

      Obavezno, broj jedan – to sam izostavio

  • BeLLicus

    02.01.2018 - 22:53

    Šteta što dosta lijepih stvari odavde izlazi samo na PS4. Pa te lijepe stvari nećemo imat priliku zaigrati.

    • sedf

      @BeLLicus, 03.01.2018 - 08:07

      Pa kupi ps4

    • GAMEmaher

      @BeLLicus, 03.01.2018 - 14:17

      Do ljeta ne izađeš vani i lova od vikenda uložiš u ps4 i eto 🙂

  • Skyprotokol

    02.01.2018 - 23:22

    Stvarno sve izgledaju odlično mada mene osobno jedino far cry 5 ne zanima to ubisoftovo recikliranje je ne zanimljivo. Al spiderman se cini extra.

  • Cholla

    03.01.2018 - 05:05

    Najviše hypea imam oko Overkillovog The Walking Deada. Vjerovat no zato što sam ljubitelj TWDA općenito. A što se tiče ove liste, najviše se radujem RDRu ?

  • Robert_zg

    03.01.2018 - 08:09

    Spidermana kupujem istog trena, ostatak na january sale ?

  • sedf

    03.01.2018 - 08:27

    Days Gone,Spider man,God of war.Nemogu cekati da ih pre oderujem.God of War ce biti strari gow,Evo dokazahttps://mobile.twitter.com/Wario64/status/944581036259737601/photo/1?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=http%3A%2F%2Fwww.goodgame.hr%2Fbrutalne-scene-i-krv-do-koljena-u-novoj-god-of-war-igri-naravno-ipak-je-kratos-u-pitanju%2F(zanimljiv sto nije pokrio hcl Tim,Days Gone,napokon drugs sonijeva zombi igra,Spider man,najzad dobro koriscenje lin

  • sedf

    03.01.2018 - 08:35

    Days Gone,Spider man,God of war.Nemogu cekati da ih pre oderujem.God of War ce biti strari gow,Evo dokazahttps://mobile.twitter.com/Wario64/status/944581036259737601/photo/1?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=http%3A%2F%2Fwww.goodgame.hr%2Fbrutalne-scene-i-krv-do-koljena-u-novoj-god-of-war-igri-naravno-ipak-je-kratos-u-pitanju%2F(zanimljiv sto nije pokrio hcl Tim,Days Gone,napokon drugs sonijeva zombi igra,Spider man,najzad dobro koriscenje licence,Days Gone najzad druga sonijeva druga zombi igra.To su moje igre.

  • crolink07

    03.01.2018 - 09:43

    1. Bloodstained:Ritual of the Night
    2. Dragon Quest 11
    3. RDR 2
    4. Metro Exodus
    5. Rainbow Skies

    Ovih 5 a ostalo što bude?

  • racetherace

    03.01.2018 - 10:40

    Athem i RDR 2 ja SE na ovo nadam najvise 🙂

  • ffranz13

    03.01.2018 - 10:45

    Sve od navedenog kupujem osim Anthema. Previše dobrih igara izlazi ove godine i jadan moj novčanik.

    • sedf

      @ffranz13, 03.01.2018 - 11:13

      Da,R.I.P novcanik

  • ANGMAR

    03.01.2018 - 11:09

    Evo iskreno: FAR CRY – daj Bože da me oduševi, ali mi zasad okruženje nije sjelo
    SPIDERMAN – ne pada mi na pamet kupiti, nisam fan
    ANTHEM – mislim da će bit tresla brda rodio miš
    Za RDR I GOW ne sumnjam da će biti kandidati za GOTY

    1. RED DEAD REDEMPTION
    2. GOD OF WAR
    3. METRO: EXODUS
    4. LAST OF US 2 ( ako ne izađe onda BIOMUTANT )
    5. KINGDOM COME: DELIVERANCE

  • the_godfather

    03.01.2018 - 12:55

    Najvece nade polazem u Anthem. Nadam se da ce se EA iskupiti za sve sto su igracima pruzili u poslednjih par godina uobicajenim nastavcima starih naslova. Ovaj novi IP mi deluje kao novi pocetak za EA. Voleo bih da tako i bude 🙂

  • Bakar

    03.01.2018 - 20:14

    Jedva cekam far cry 5. Nadam se da ce biti slican cetvorki.

  • goldfinger

    05.01.2018 - 12:56

    Ovaj popis je,bogami,s razlogom dospio pod povećalo…Very,very nice…

  • Kr4t0s

    06.01.2018 - 02:24

    Ne sviđa mi se ovakav Kratos bez onih svojih lanaca!

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?