HCL.HR

Red Dead Redemption [X360,PS3]

Duje Kozomara 01.03.2010.   •   11 komentara


Rockstarov novi naslov na sve strane pršti potencijalom. Divlji Zapad, vestern obračuni, revolveri, dinamit, konji… Dame i gospodo, predstavljamo Red Dead Redemption!

Red Dead Redemption ustvari je sve što prosječan mužjak može poželjeti od igre. Brzo utrkivanje po gradu u nabrijanim autima, s mnoštvom prezgodnih žena? Ne. Nova, vjerodostojna simulacija nogometa, koja dopušta da se, barem u virtualnom svijetu, osvetite susjedima koji idu na Svjetsko prvenstvo? Ne. Onda mora da je simulator vožnje kamiona po Njemačkoj, s nekolicinom različitih, vjerodostojno prikazanih modela kamiona i uvjerljivom umjetnom inteligencijom kolega na autocesti, ultimativna igra svih muškaraca koji su željeli postati kamiondžije! Nažalost, nije ni to, ali slobodno skinite German Truck Simulator u našoj download sekciji, ako vam je do toga.

Red Dead Redemption je sandbox naslov smješten na dobri, stari, Divlji zapad, a najlakše ga je opisati kao GTA u vestern svijetu. Dakle, jasno vam je, osim glavne misije moći ćete free roamati po ogromnom svijetu na svom vjernom konju, ulaziti u interakciju sa gotovo svime na što naiđete, loviti živine koje nevino lutaju po šumi, obavljati raznorazne side questove, ustvari, raditi otprilike sve što vam padne na pamet kada zamislite jedan sandbox vestern.

Početak je dvadesetog stoljeća, a upadamo u čizme (izreka „upadanje u čizme“ napokon ima smisla, likovi ovdje uistinu nose čizme!) Johna Marstona, bivšeg kriminalca koji je prestao sa glupostima i pokušava živjeti normalan, miran, obiteljski život na farmi. Kako to obično biva sa takvim slučajevima, John dobiva ultimatum od Bureaua (prethodnik FBI-a): momcima treba pomoć u provođenju zakona, pa mu otmu obitelj i traže od njega da pronađe sve svoje bivše partnere u kriminalu. U potrazi za bivšim kolegama, naš John će proći New Austin i West Elizabeth u Sjevernoj Americi te Nuevo Paraiso u Meksiku. Kako će putovati? Autentičnim prijevozom, naravno.


Momci iz Rockstara posebno su poradili na sistemu jahanja konja, pa ćemo tako imati posebne kontrole za upravljanje vjernim životinjama koje će biti potrebno zavezati za ogradu kada želite sjašiti s njih i ostaviti ih negdje, a ako se dogodi da vam pobjegnu, nećete vikati „VRATI SE KONJU JEDAN!!1“, već ćete mu moći jednostavno zazviždati, na što konj instantno reagira i galopom se vraća vlasniku. Kad već spominjemo životinje, interesantan je podatak da će igra imati preko 40 različitih vrsta životinja, gotovo sva živuća bića koja su hodala tim prostorima u to vrijeme, očito će šetati i svijetom u igri.

Što se najbitnijeg dijela vesterna tiče, ne treba brinuti – na raspolaganju će biti i mnoštvo autentičnih oružja.

Spominjali smo interakciju sa svime, pa ćete tako, naprimjer, moći u šumici pokraj grada uloviti srnu, oderati joj kožu, i za istu kod trgovca u gradu zaraditi pokoji zlatnik. Momci iz Rockstara su očito pazili na detalje, što gameri uvijek znaju cijeniti. Što se najbitnijeg dijela vesterna tiče, ne treba brinuti – na raspolaganju će biti i mnoštvo autentičnih oružja, a naš John kod sebe će moći držati šest komada, neovisno o tome jesu li to revolveri, sačmarice ili snajperi. Iduća točka su gunfightovi – po onome što smo do sada vidjeli, možemo garantirati da ih neće nedostajati. Konstantna paljba iz oružja stvar je na koju ćete zasigurno naviknuti (i sigurni smo da nećete previše negodovati zbog te činjenice) bilo da hvatate veprove, borite se u napetom 1 vs 1 obračunu, ili pak sudjelujete u sceni masovnog međusobnog klanja dviju protivničkih bandi.

Kako čujemo od momaka i cura na koje smo jako ljubomorni, a koji su imali priliku odigrati dijelić igre koji im je Rockstar ustupio, tu je standardni cover sistem, no ovdje je izveden dosta fluidnije nego što smo navikli. Dobro je znati i podatak da se health regenerira čim naš protagonist uleti u cover, a poseban element je takozvani „Dead eye meter“, koji se puni ubijanjem neprijatelja, a jednom kada se napuni, možemo aktivirati slow motion kada god želimo. Iako će biti koristan u situacijama kada je neprijatelj brojčano debelo superiorniji, poseban gušt je koristiti ga za uživanje u stylish ubijanju.

Ide primjer: naš John ima sačmaricu u rukama, suočava se sa zlim kriminalcem Garyem (random ime) i u trenutku kada nemoćni Gary prima metak u prsa, aktivirate Dead eye meter. Svijet se usporava, a vi možete pucati po Garyu dok leti i gledati kako svaki vaš novi pogodak mijenja smjer njegovog padanja. Shvatili ste, osim izlaza iz naizgled bezizlaznih situacija, urbani Meter nuditi će vam priliku da se sa stilom iživljavate na neprijateljima. Ako se to kosi sa vašim etičkim uvjerenjima ili pak uvjerenjima vašeg fratra Don Mije, nakon par sati igranja vjerojatno ćete morati otići do crkve i izmoliti par očenaša. Nakon ispovijedi, vratiti ćete se Red Dead Redemptionu. Zajedno sa Don Mijom. Da, očekujemo da će igra biti toliko dobra.

Nadalje, kako nas je Rockstar već navikao, tu su impresivni i uvjerljivi likovi, kojima duhovite šale i pošalice nisu stran pojam. Igrači će ustvari sami krojiti svoj put u igri, gotovo svaka misija se može odraditi na više načina, a tu bitnu ulogu igra „Fame and honour“ sistem. Naime, s obzirom na način na koji se odnosite prema drugim likovima i obavljate misije, postajete poznati po svojim dobrim, odnosno zlim djelima, a usporedno s tim mijenja se i odnos određenih likova prema vama, posebice odnos provoditelja zakona.

…sustav za dinamične vremenske efekte, podosta će utjecati na okoliš, a time i na sam gameplay.

Nećemo vam puno dosađivati sa tehničkim aspektom, moramo samo spomenuti da je tu Rockstarov Advanced Game Engine te NaturalMotionov Euphoria engine za animacije (fiziku). Dakle, sličan engine kao u GTA IV, samo još malo unaprijeđen. Nadalje, imamo sustav sa dinamičnim vremenskim efektima, koji će podosta utjecati na okoliš, a time i na sam gameplay. Animacije imaju pravi, uvjerljivi vestern ugođaj, pa se doista nije pretjerano teško uživiti i dobiti feeling kao da gledate neki stari spaghetti. Sa malo boljom grafikom, doduše. Do sada je viđen samo singleplayer mode igre, no najavljen je i multiplayer, za koji se pitamo kakve će nam sve blagodati donijeti.


Rockstar je maestralno kreirao uvjerljivi svijet Divljeg zapada, svijet koji ustvari živi svoj život i bez našeg Johna: ljudi rade svoj posao u gradu, bande vode svoje bitke, dok u zapuštenim područjima divlje životinje u skupinama traže hranu… Jedva čekamo vidjeti čitav taj svijet u akciji, sudjelovati u divljim obračunima, pucati iz autentičnih revolvera, potjerati konja u galop, upoznavati zanimljive likove i čuti njihove priče. Ako imate Xbox 360 ili Playstation 3 konzole, zabilježite 27. travnja na svom kalendaru kao datum kada trčite do obližnje trgovine sa video igrama. I ne zaboravite pripremiti Don Miju za ispovijed. Red Dead Redemption nije naslov koji se propušta.

A sada nakon što ste pročitali sav tekst, pogledali trailere i screenshote očekujemo vaše komentare na ovaj novi Rockstarov naslov, igru koja će vrlo vjerojatno biti instant hit. Kako vam se čini ideja sandboxa na Divljem zapadu, očekujete li hit ili vam se igra ne čini toliko dobrom? Sve nas to zanima, pa ukoliko ste registrirani svakako ostavite svoj komentar i uranjenu ocjenu igre.

UPDATE! U međuvremenu je ova igra izašla, te smo ju mi sa HCL-a odigrali i recenzirali u detalje. Kliknite na link ispod i pročitajte našu recenziju ovog epskog vestern sandboxa!

RECENZIJA: Red Dead Redemption

Komentari (11)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!