HCL.HR

Doznali smo što sve donosi povratak u Morrowind

Zoran Žalac 22.02.2017.   •   12 komentara


Posjetili smo ZeniMaxovu prezentaciju u Londonu kako bismo doznali detalje o službenom povratku u Morrowind te vam izvijestili što sve stiže u novoj ekspanziji za The Elder Scrolls Online.

teso-morrowind-screns (9)

Dugogodišnjim fanovima Elder Scrolls univerzuma Morrowind je obično najjači i najveći izvor nostalgije. Točka je to u kojoj je TES serijal bio na vrhuncu orijentiranosti prema tvrdokornom RPG iskustvu prije nego se Oblivionom i Skyrimom pojednostavio za mase. Nije onda čudno da često viđamo korisničke modifikacije koje nastoje vratiti dašak Morrowinda, ako ne i modernizirati čitavu igru kao što to planira projekt imena Skywind.

Na tu kartu nostalgije zaigrat će i ZeniMax Online koji je za sljedeće proširenje svog MMORPG-a TES Online odabrao upravo regiju Morrowinda. Jasno je da jednom ekspanzijom neće od TESO-a napraviti nasljednika Morrowinda kakvog fanovi željno iščekuju, ali u ZeniMaxu vjeruju kako popularnost te 15 godina stare igre nije samo u njezinoj hardcore RPG mehanici.

Kako su nam pojasnila gospoda Matt Firor, Rich Lambert i Brian Wheeler tijekom druženja na prezentaciji u Londonu, Morrowind je prije svega kultna lokacija sa svojom prepoznatljivom arhitekturom, egzotičnim pejsažima i specifičnom kulturom. I doista, teško je zamijeniti Morrowind za bilo koju drugu regiju Tamriela čim vidite ogromne gljive, močvarna područja i lebdeći meteor iznad grada. Zbog takvih detalja nadolazeća ekspanzija za TESO izgleda kao povratak kući kakav se jako dugo čekao.

Ogromne gljive, močvarna područja i lebdeći meteori – teško je Morrowind zamijeniti za bilo koju drugu regiju u Tamrielu.

ZeniMax je za taj povratak pripremao teren zadnje dvije godine. U tom razdoblju od TESO-a su napravili vrlo pristupačan MMO naslov koji nije okovan tradicijama žanra. Primjerice, maknuli su ograničenja u istraživanju svijeta pa igrač u startu može otići u bilo koju regiju bez da njegov level ograničava u tome. Na tom temelju također počiva ideja da nadolazeći Morrowind posluži kao uvod u TESO za nove igrače.

teso-morrowind-screns (6)

To zvuči čudno jer je u pitanju ekspanzija, a ne skroz nova igra. Međutim, ZeniMax umjesto ekspanzije koristi termin „novo poglavlje“, objašnjavajući kako Morrowind ne donosi endgame sadržaj kao većina ekspanzija za MMO igre. Umjesto toga, ovo je zasebna priča u koju igrač može uskočiti kad god poželi. Uostalom, ako još nemate TESO, kupnjom Morrowinda dobit ćete čitavu igru (premda ne i ranije izbačene plaćene DLC pakete), a dočekat će vas i novi tutorial koji će vas uvesti u igru.

Za sve one koji već imaju TESO, Morrowind otključava novi dio mape s 30 sati dodatnog sadržaja, jednu novu klasu, novi PvP mod, The Halls of Fabrication trial, dva public dungeona, sitnije promjene u sučelju, novu glazbu te hrpu referenci na originalnu avanturu u Morrowindu.

Morrowind ekspanzija donosi 30 sati dodatnog sadržaja, novu klasu, dodatni PvP mod i hrpu referenci na originalnu avanturu.

Premda su igrači u TESO-u već mogli posjetiti jedan dio Morrowinda, ovim proširenjem otključava se otok Vvardenfell. Baš kao i u glavnoj priči, radnja je smještena 700 godina prije svih Elder Scrolls igara pa ćemo vidjeti kako su poznate lokacije izgledale u prošlosti. Posjetit ćemo dakako Vivec City, osjetiti hladnu dobrodošlicu rase Dunmera te uz pomoć Naryu Virian nastojati otkriti zašto se Morrowind raspada.

teso-morrowind-screns (2)

S proširenjem dolazi i prva nova klasa nakon izlaska igre. Riječ je o Wardenu koji je arhetip druida i rangera. Njega ste mogli upoznati u atraktivnom traileru pri najavi ekspanzije, zajedno s moćima kojima barata. Warden klasa ima tri stupa vještina. Prva je manipulacija ledom s kojim možete napraviti štit ili ledeni buff. Druga vještina je liječenje, a treća upravljanje životinjskim pomoćnikom – u traileru je to medvjed, no imat ćemo priliku regrutirati i druge životinje. Za igranje Warden klase morat ćete stvoriti novog lika, jer se postojeći likovi neće moći respecijalizirati.

Drugi značajan dodatak Morrowinda bit će Battlegrounds PvP mod, za kojega i nije slučajno da ga se tijekom prezentacije zabunom preimenovalo u Battlefield. Naime, taj mod je pokušaj da TESO dostavi sadržaj koji bi se igrao kao nekakva pucačina – s kratkim PvP obračunima, bez ograničenja oko alijansi. Usporedio bih to s Overwatchem, no ekipa ZeniMaxa napravila je precizniju komparaciju opisavši Battlegrounds kao sporu verziju Quakea.

Battlegrounds PvP mod je pokušaj da se kratkim timskim mečevima u TESO uvede nešto poput FPS napucavanja u stilu Quakea.

Riječ je o timski baziranim 4v4v4 mečevima kroz tri tipična FPS moda – CTF, TDM i Domination (osvajanje četiri točke mape). U ekspanziji će se igrati na tri različite mape, uz obećanje da će kasnije uslijediti još nekoliko dodatnih. Mape su dizajnirane tako da PvP okršaji budu brzi i bez puno praznog hoda. U suštini, od početka meča trebat će vam svega 5-10 sekundi da dođete do prvog suparnika. Osim za Alliance bodove koji će se dijeliti na kraju meča, igrači će se boriti i za slavu na leaderboardsu.

teso-morrowind-screns (4)

Ekspanzija će zasebno koštati 40 dolara što nije mala cijena, ali iz ZeniMaxa ističu kako ju ne plaćate za polovičnu igru otprije tri godine. The Elder Scrolls Online sada je znatno dorađeniji MMO naslov, što su igrači prepoznali. Prema zadnjim podacima, igra trenutno ima oko 8,5 milijuna igrača, a posebno je popularna na konzolama gdje je prvi izbor u MMO žanru bez nužnog plaćanje mjesečne pretplate.

Dolaskom Morrowinda koji je najavljen za 06. 06. ove godine, TESO bi mogao ponuditi čvrst argument da njime utažimo žeđ za fantazijom. Kako sada stvari stoje, Bethesdin sljedeći uradak ne stiže nam tako skoro, a sam TESO proteklih je godina sređen tako da se što više približi glavnom serijalu, makar i pod cijenu pojednostavljenja onoga što igru svrstava pod MMORPG žanr.

Komentari (12)

  • ivanakamarkus

    22.02.2017 - 19:49

    hype 😀

  • Darcoolio

    22.02.2017 - 20:32

    ESO je u startu bio tipičan Bethesda projekat koji nije mogao da prođe bez tone bagova, tako da sam sačekao poprilično dok nisam uzeo igru.
    Međutim, kao i sve njihove igre, peč po peč i sve reše vremenom.
    Sad kad imam preko 250 sati igre jedva čekam Morrowind 🙂

    • departed1983

      @Darcoolio, 22.02.2017 - 21:13

      ja imam 250 u zadnjih mjesec dana… moram se lijeciti 😀

    • Darcoolio

      @departed1983, 22.02.2017 - 22:19

      Nisam bio ništa bolji, možda sam nekih 30 sati nagurao postepeno, ostalo kao da sam nenormalan 😀

    • departed1983

      @Darcoolio, 23.02.2017 - 10:15

      Mah, ja sam igrao tamo negdje krajem 2014te. I iz nekog razloga sam prestao. Nije mi se bas svidjela toliko. Vratim se prije 2-3 mjeseca i bio sam oko cp100. Odigram 2-3 dana, odusevim se igrom. Uplatim ESO plus i sad sam na cp 310. Nevjerovatno je koliko su unaprijedili igru i popravili stvari. Zergovi u Cyrodilu mi se i dalje ne svidjaju ali mislim da ce ovaj pvp mode koji dolazi sa Morrowindom biti pun pogodak.

    • nikola2222253

      @Darcoolio, 22.02.2017 - 21:31

      Mislim da cu probat igru.

  • invictum

    22.02.2017 - 20:46

    Jedva cekam….

  • Pero Zdero

    23.02.2017 - 07:59

    300 kn dlc? How yes no…

    • Zoran Žalac

      @Pero Zdero, 23.02.2017 - 12:50

      Dobivaš s njime i čitavu igru ako ju već nemaš.

    • Pero Zdero

      @Zoran Žalac, 23.02.2017 - 22:09

      Imam igru i dvije dodatne zone

    • Darcoolio

      @Pero Zdero, 24.02.2017 - 12:28

      Pa ti na Kinguin kupi za manje para i eto.

  • N1ko i N1sta

    10.06.2017 - 17:17

    Hah p

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?