HCL.HR

Recenzija

Amnesia: The Dark Descent [PC]

Zoran Žalac

Strah je uistinu čudan osjećaj. Teško ga je obuhvatiti nekom općenitom definicijom jer broji mnogo vrsta i varijacija. No zasigurno ste čuli za onaj otrcani izraz “suočiti se s vlastitim strahom”. E pa, Amnesia: The Dark Descent temelji se upravo na tome – glavni junak (iako zapravo jako daleko od uloge junaka u pravom smislu riječi) kroz svoju avanturu suočava se sa stvarima koje je odlučio zaboraviti.

Obzirom da se igrač poistovjećuje s njim, strah dolazi prelazi na osobnu razinu. I tu nas Frictional Games vješto provocira pitanjem: Što vas to točno plaši? Tama, reanimirana trupla, zadah smrti… ili pak ono što ste postali bježeći od navedenoga?

S Amnezijinom pričom upoznali smo vas u nekoliko navrata – naznačili smo ju kada je igra najavljena, opisali u našoj najavi, a onda su nam i developeri igre osobno pojasnili o čemu se tu radi. Nakon svega toga prava je umjetnost izbjeći ponavljanje, ali idemo još jednom – zovete se Daniel, nalazite se u srednjovjekovnom dvorcu Brennenburg i ničega se ne sjećate, navodno po svom izboru. I da, proganja vas drevno prokletstvo jer ste gurali nos ondje gdje mu nije mjesto. No pored toga sve je super – osim što dvorac nastanjuju razni užasi iza kojih stoji barun Alexander prema kojemu, iz nekog nepoznatog razloga, osjećate neopisivu mržnju popraćenu gađenjem.

Dakako, tu ćemo stati jer vam ne želimo spoilati daljnji razvoj priče, ili bolje rečeno jer ne želimo prouzročiti želučane tegobe onima koji baš i ne podnose tematiku sadističkog mučenja, razvlačenja iznutrica i slično. Ne brinite se dakle, reći ćemo samo da nam je priča suviše kriptična jer se oslanja na tekstualne zapise i naraciju u prošlom vremenu. A to je već pomalo istrošen način prezentiranja fabule.


Važnijih preokreta u radnji nema, a uz protagonista tu su svega još dva lika. Da stvari budu gore, njihove uloge teško je shvatiti ako priču ne pratite pozorno. A pozorno je možete pratiti tako što skupljate razbacane fragmente Danielovog dnevnika. Promašite li dakle koju stranicu, elementi priče polako vam postaju nejasni. I sad se zapitajte koliko je to zanimljivo kad priča ima nekoliko slojeva od kojih je svaki obavijen velom misterija. Na nekakvoj psihološkoj ili moralnoj bazi ideje Frictional Gamesa imaju dobru podlogu, ali treba znati da kompleksne (ili nepotrebno komplicirane) priče nisu uvijek i zanimljive.

Po pitanju gameplaya Amnezija je čitava suprotnost priči. Koncept je u suštini vrlo jednostavan – igra se u prvom licu, borbe nema, a zagonetke se svode na traganje za predmetima te interakciju s okolišem. Fizikalni model predstavljen u Penumbra serijalu ovdje ponovno ima značajnu ulogu kod imerzivnosti, ali konkretnom gameplayu ne donosi ništa novo. Zagonetke izgledaju kao da su rađene po nekakvom poznatom kalupu te im općenito fali maštovitosti. Pozitivno je što su logične, ali to nije napredak koji smo očekivali.


Iako ćete pravu borbu zapravo voditi s mrakom, igra broji i nekoliko neprijatelja. Dobar dio neprijatelja nema pravu formu pa ispada da praktički bježite od zadaha smrti, ali tu su i dvije vrste humanoidnih neprijatelja. Takve ćete pak susretati na određenim dijelovima igre, a strah koji oni pobuđuju može se svrstati pod paniku jer se u tim situacijama najčešće trebate brzo sakriti kako biste ih izbjegli. Obzirom da je riječ o mrtvim mrtvacima, ne možemo vrijeđati umjetnu inteligenciju, no pomalo je komično kako ti neprijatelji na pojedinim mjestima u igri nestaju bez ikakve animacije. A još je smješnije kako igra to prikriva – naime, neprijatelje je bolje ne promatrati, inače vam pada “mjerač psihe”, a ekran se muti do razine iritacije.

Borbe dakle nema. A nema bome ni bježanja. Jer kad vas neprijatelj spazi, srećković ste ako mu uspijete umaknuti. Moglo bi se raspravljati o tome koliko to utječe na atmosferu igre, ali nećemo ulaziti u takve rasprave čisto jer je atmosfera sama po sebi itekako kvalitetna za standarde horor igara. Jer moramo priznati kako Amnesia nije ugodno iskustvo. Baš suprotno, to je jezivo, zastrašujuće i bizarno putovanje ispunjeno gnjusnim scenama koje se ne zaboravljaju tako lako. Inače, rekli bismo kako upravo ta gnjusnost igri daje zasebnu dimenziju, te ju odvaja od spiritualnog prethodnika Penumbre. Nećemo otkrivati o kakvim se točno gadostima radi, no bacite li oko na screenshote bit će vam jasno. Sveukupnom dojmu u korist idu i odlična glazba, te impresivna grafička strana igre, pogotovo na polju dočaravanja kontrasta svjetlosti i tame.

Može vam zvučati kako o igri nismo rekli ništa što već niste znali, no konačni proizvod upravo je takav – unatoč tendenciji nepredvidivog zastrašivanja, točno znate što očekivati od njega. Mučno iskustvo Amnezije traje otprilike pet sati, što je u ovom cjenovnom rangu sasvim pristojna trajnost. Shodno tome, primjedbe koje joj upućujemo mogu se lako ignorirati ako ste željni straha kakvog vam ne mogu ponuditi drugi mediji.

Jer Amneziji uspijeva ono što mnogim sličnim naslovima danas ne polazi za rukom – utjecati na igrača: držati ga u konstantnoj napetosti i strahu, te kod istoga izazvati paniku i jezu. Zaključak je stoga jasan: ako ste već zaboravili kako je to kad vam niz kralješnicu prolaze trnci zbog jedne igre, krajnje je vrijeme da se uz ovaj naslov podsjetite na to.

Jeste već izgubili pamćenje uz ovaj zastrašujući naslov? Kako vam se svidjela ova strašna avantura? Ostavite koji komentar i recite nam kako vam se sviđa igra i što mislite o našoj recenziji iste.

VIDEO RECENZIJA: Od kreatora Penumbra serijala stiže novi horor iz prvoga lica kojeg vrijedi isprobati.

79 Naša ocjena
  • zastrašujuća atmosfera
  • grafika i zvuk
  • suviše kriptična priča
  • nemaštovite zagonetke

Zoran Žalac

Dežurni urednik. Voli kad igre filozofiraju, gunđa oko estetskih rješenja u sučeljima. Preferira fantaziju nad fikcijom, framerate nad rezolucijom.

Komentari (15)

  • KingMortal

    19.09.2010 - 19:44

    Ja čekam neki popust na steamu, al sigurno nabavljam ovo.

  • gtrifun

    20.09.2010 - 08:50

    Igram igru i mogu reći da sam se već dva puta pošteno
    preznojio,koristite SLUŠALICE bez njih nemoj te ni igrati jer
    tek onda dobije te pravu horror igru…
    IGRA JE BRUTALA

  • silent_snake

    20.09.2010 - 16:31

    Apsolutno se radi o maestralnoj horor igri koja uspijeva izazvati strah i gotovo cijeli spektar emocija kao možda nijedna druga igra dosada! Doista se ne može riječima opisati kako se igrač osjeća dok igra ovo pravo remek djelo.

    Možda pretjerujem, ali mislim da Amnesia: The Dark Descent predstavlja jedno od najvećih dostignuća u video igrama uopće, i to ponajviše zbog načina na koji je igrač uvučen u igru i kreiranju pravog, istinskog straha što je i bit horor igara. U svakom slučaju topla preporuka, pogotovo u vremenima kada se većina igara radi “po šabloni” bez ikakvih inovacija na polju gameplaya i novih ideja koje bi proširile mogućnosti video igara kao interaktivnog medija.

    I zato svaka čast ekipi iz Frictional Gamesa koji su napravili igru koja košta samo 15 €, a nudi puno više nego većina naslova koji se prodaju po ~50 €.

    I da, bez kvalitetnih slušalica se dosta gubi, jer je upravo zvučna strana igre jedan od najvećih faktora u stvaranju zastrašujuće atmosfere i straha.

  • Shimmy

    30.09.2010 - 14:52

    Haha, ovo mi je novo. Nisam aktivan ovdje već dulje vrijeme, i sada tek vidim novost (koja možda to više i nije) u vidu video recenzija. Pa eto, da pohvalim taj meni novi fičr, zaista je ispalo bolje nego sam prvobitno mislio da će biti. Svaka čast “spikeru”! 🙂

  • neno76

    12.10.2010 - 00:55

    Igra je u biti jako zanimljiva, pogotovo tematika …jedino bi se ful usprotivio plusu koji je dan u recenziji za grafiku…mislim da zaostaje dobrih godinu do dvije dana za modernim naslovima..

  • Ementaler

    29.10.2010 - 11:26

    Misli se dakako na grafiku u cjenovnom rangu ove igre, ali i bez toga na umu je grafika poprilično dobra jer uspjeva ono što bi i trebala postići kod ovakvih igara – stvoriti mračnu i zastrašujuću atmosferu.

  • ReoTheYokel

    19.03.2011 - 21:07

    Nisam ovo igrao, al zato sam igrao spomenutu Penumbru. Gameplay je totalni šit. Borba je još užasnija. Lijep video: http://www.youtube.com/watch?v=VxidKnDXwd4

    Al atmosfera je nešto drugo. Tako predivno mračna, bolesna, tjeskobna i tjera na paniku da je to nevjerojatno. Pa pretpostavljam da je slična situacija i ovdje. Možda s nešto boljim gejmplejem.

  • GamerTM

    08.04.2012 - 19:49

    Amnesia je kao packman.ti si packman(danyman)tvoji neprijatelji su duhovi(Čudovišta)
    Hraniš se kružićima(šibicama),a veliki zalogaji su veliki krugovi(ulje),a ona trešnja je ona bačva punjena uljem
    🙂
    ( u zagradi piše ono u Amnesiji )

  • Black_Pirate

    17.04.2012 - 22:40

    79 !!! za ovu igru ??? 😀 hahah… sad vidjeh ovo. znao sam da je wizard recenzirao!

  • Gamingreactor

    17.06.2012 - 13:51

    Moja 2. najbolja igra
    dajem 100
    Ali jedva cekam ovaj novi dio:Machine for pigs

  • mariomikulic

    23.06.2012 - 12:52

    Kako to zvuci- Amniža xD

  • Gamingreactor

    27.08.2012 - 10:23

    Preporucujem ovu najbolju horror igru
    Igra je napeta i jako strasna na momentima
    Ovaj horror je nazvan najboljim hororom
    Jer developeri su napravili da igraca uvedu u igru u nocnu moru
    da igrac bude dio igre igra je jako napeta i zastrasujuca
    Preporucujem morate biti raspolezeni za horror igru
    STAVITE SLUSALICE SAMI U MRAKU I UZIVITE SE UZ PRICU IGRE I NAPETE SITUACIJE

  • Himand

    29.08.2014 - 13:49

    NAJBOLJA HORROR IGRA IKAD! Ne mogu nista drugo rec

    • SandraDerin

      @Himand, 31.01.2018 - 18:22

      kasko da igram ovu igruu

  • SandraDerin

    31.01.2018 - 18:18

    kako da igram ovu igru il je skinem

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?