HCL.HR

Recenzija

Assassin’s Creed 3

Duje Kozomara

U našoj turbo najavi najočekivanijih igara ove jeseni upravo sam Assassin’s Creed 3, u prilično žestokoj konkurenciji, proglasio naslovom od kojeg najviše očekujem. Ta činjenica dovoljno govori o visini ljestvice koju sam, prije nego je igra stigla na police, za nju postavio, a kada sam na autobusnom kolodvoru usred najvećeg pljuska koji je ovaj svemir vidio morao čekati bus koji je kasnio više od pola sata kako bi je napokon imao u rukama, osjećaj kako mi taj peti dio serijala puno duguje dodatno se povećao.

Dakle, Desmondu i svim osobama čiji je lik u ovom nastavku preuzeo putem Animusa, nije bilo tako lako u recenzentskim rukama koje su odlučile da neće tek tako igrinim manama progledati kroz prste. Ruke neće progledati kroz prste. Duboko.Vjerujem kako ste s cjelokupnim serijalom dovoljno upoznati, a nešto mi govori da će recenzija biti dovoljno duga i bez crtica o prethodnim dijelovima, pa ćemo tu formalnost preskočiti i baciti se na seciranje trice. Odnosno petice. Kako hoćete.

Assassin’s Creed 3 smješten je u razdoblje od 1753. do 1783. godine, u središtu radnje je Američki rat za neovisnost, a novi protagonist je Ratonhnhaké:ton, podrijetlom napola Englez, a napola Indijanac. Budući da je ime Ratonknknjhgnhkh pomalo neuobičajeno i teško izgovorljivo, Englezi su ga odlučili nazvati Connor, a mi ga odmilja zovemo Šime. Naravno, tu je i neizostavni Desmond Miles, frajer koji je s nama još od prvog dijela i čiju ćemo priču napokon privesti kraju. Desmond je završio svoj trening pa nećemo biti samo u Animusu, već ćemo se povremeno i s njim verati okolo, a sve s ciljem sprječavanja apokalipse 21.12.2012.

Ovaj serijal poznat je po kirurškoj preciznosti vezanoj uz povijesne događaje, polju na kojem su i ovaj put briljirali – Connor sudjeluje u praktički svakom imalo važnijem događaju vezanom uz Revoluciju, a putem se susreće te bori uz rame ili pak protiv fascinantnog broja ličnosti čija su nam lica dobro poznata iz školskih knjiga. Prilikom brojnih epskih povijesnih trenutaka u priči teško je ostati neimpresioniran, unatoč tome što su neki od njih mrvicu previše skriptirani. O svim događajima, likovima, arhitekturi, kulturi i sličnim zanimljivostima više informacija možete pročitati u opširnom databaseu koji je sročen na prilično neformalan način i često će uspjeti izmamiti osmijeh na lice. Naravno, čak i ako odbijate čitati bazu podataka iz same igre svejedno ćete naučiti nekolicinu podataka o tadašnoj kulturi, običajima i sličnim stvarima. Pa neka netko još netko kaže da igre nisu poučne.


Priča je doista jako dobro napisana, a bavi se i ponešto dubljim temama koje će vas ponekad natjerati da se malo zamislite. Ne baš o smislu svemira, ali o pitanjima poput – što je zapravo dobro, a što zlo te mogu li se te dvije strane uvijek jasno razlikovati? Kvalitetnoj priči pridonosi i dobro odrađena karakterizacija likova o kojima dosta saznamo kako putem cutscena, tako i putem usputnih razgovora do odredišta neke misije. Englezi su digli ponešto buke kada su primijetili da u najavnim trailerima za igru Connor pretežito ubija Redcoatse (Britance), a ako bi radili statistiku, istina je da tijekom igre ubijete dosta više britanskih vojnika, no jasno je kako su ciljevi našeg protagonista sasvim nevezani uz njihovo ratovanje te kako ubija iz drukčijih, možemo reći i viših, motiva. Pozitivno je svakako što nema nepotrebnog te pomalo iritantnog patriotskog uzdizanja Amerike i njenog naroda koje je dosta tipično za neke druge naslove.

Dosta rano ćete primijetiti koliko je igrin svijet veći nego do sada: od gradova koji se osim veličinom diče autentičnošću te uvjerljivim osjećajem kako doista žive i bez vašeg prisustva, do predjela s divljinom koji također obiluje sadržajem. Kretanje je doživjelo nekoliko manjih promjena, animacija izgleda dosta uvjerljivije, lakše preskačemo preko nekih predmeta, a novina je penjanje na stabla, što našem polu-Indijancu omogućuje dosta brže kretanje van gradova. Navedeno zahtjeva ponešto navikavanja dok shvatite princip i povremeno se dogodi da Connor skoči u prazno umjesto na granu na koju ste htjeli, no svejedno je riječ o simpatičnoj inovaciji.

Gradovi se diče veličinom i autentičnošću.

Što se borbe tiče, još uvijek se sastoji od gumba za napad te gumba za protunapad koji treba stisnuti u pravom trenutku, napušten je sistem s „zaključavanjem“ neprijatelja kojeg želite napasti, a dodani su indikatori poviše glava neprijatelja kada vas misle udariti kako biste znali kada kontrirati. Logično za razdoblje u kojem se igra nalazi, baratati ćemo i puškama koje fino posluže za rješavanje prvog neprijatelja u nizu, no nakon toga su gotovo beskorisne jer im treba predugo da se napune. Dakako, to nije igrina krivica, riječ je o pravoj mani vatrenih oružja onomad, koju možete iskoristiti na dovitljiv način: kada neprijateljski vojnici odluče pucati prema vama, uzmete najbližeg vojnika i iskoristite ga kao ljudski štit, nakon čega možete mirno odšetati i potrgati udove zlobnicima s nekim od hladnih oružja kojima naš junak barata.


Borba na trenutke može djelovati pomalo naporno, budući da se sastoji od samo dva gumba, no fenomenalno je animirana, a kada Šime posloži par killova za redom te uđe u combo, postaje gotovo nezaustavljiv i čovjek se pomalo neprimjereno uzbudi gledajući ga kako brutalno sječe bespomoćne neprijatelje. Ne nedostaje ni raznolikosti u oružjima, izbor je doista širok, a svaki tip oružja ima svoje prednosti i mane, kao i odgovarajuće fine animacije dok udarate po zlikovcima. Pozitivno je i što neprijatelji više nisu mentalno zaostali i ne čekaju u redu da njihovom kolegi oduzmete život kako bi vas se tek nakon toga usudili napasti. Mali aplauz za momke i njihov evidentan intelektualni napredak, molim lijepo!

Treba spomenuti i simpatičnu ekipicu koja vam se s vremenom svojevoljno pridruži u ulozi regruta, a koju pritiskom gumba možete pozvati da ubiju određenu metu ili pripomognu u bitci u kojoj ste se našli, kao i da na određenom mjestu iskoriste neku od specijalnih vještina koje imaju. Postoje posebne misije koje možete obavljati s regrutima kako bi dobili iskustva i povećali level, čime dobivaju bolje vještine te opremu.

Misije povremeno iritiraju ograničenošću, ali količina sadržaja van njih fascinira.

Spomenuli smo da glavne misije znaju biti epsko i pamtljivo iskustvo, ali povremeno iritiraju ograničenošću, odnosno skriptiranošću, no igra van njih obiluje tolikom količinom sadržaja da je to doista fascinantno. Već pri početku naučit ćete loviti, a van grada možete naletjeti na raznolike divlje životinje od kojih ćete neke morati namamiti kako biste ih ubili, poput srna ili zečeva, dok će vas opakije zvijeri poput vukova ili medvjeda same napasti i natjerati vas da se branite. Nakon što ih ubijete, možete ih oderati, a njihovo krzno, srce, rogove i slične fine blagodati prodati, koristiti za izradu određenih stvari ili pak njima trgovati slanjem karavana iz Connorovog doma. Da, iz doma: Homestead (vidi, ima „home“ u imenu!) je mjesto gdje naš heroj prebiva, a tamo živi Achilles, stari Assassin koji je našeg dragog Šimu podučio svemu što zna.


Stara kuća gdje umirovljeni ubica prebiva u lošem je stanju, a naš junak zadužen je za njenu obnovu, što čini pomaganjem ljudima u selu te nagovaranjem istih da ostanu u njemu, poradi čega dobiva pristup njihovim resursima. Tu je i sistem izrade stvari te trgovine, na kojima je možda premalo fokusa i pomalo su nedovoljno objašnjeni. Kod izrade će vam koristiti raznoliki recepti koje skupljate putem, a segment s trgovinom sastoji se od slanja karavana u koje stavljate predmete koje želite prodati zajedno s najboljim trgovcem kojeg imate na raspolaganju u selu.

Jedna od zabavnijih aktivnosti svakako je upravljanje brodom – Connor će naučiti kako biti kapetan, upravljati posadom, boriti se s vjetrom, potapati neprijateljske brodove, penjati se na tuđe i slično. Igranje kapetana svakako je kul osjećaj, a iako pomorske misije mogu biti pomalo repetitivne, ne traju dugo i doista dođu kao zanimljiv predah od klanja zlih Templara. Mapa je, posebno u gradovima, uvijek pretrpana ikonicama raznih drugih usputnih misija, poput dostavljanja pisama, atentata na točno određene mete u gradu, oslobađanja tvrđavi (čime spuštate porez u trgovinama), oslobađanja dijelova grada od Templara (čime dobivate nove regrute), otkrivanje podzemnih tunela, skupljanje stranica knjige šjor Bena Franklina… Kada obavljate glavne misije tu su uvijek i side questovi koji ponešto otežavaju misiju ukoliko ih odlučite pokušati ispuniti, no najčešće čine i sam proces ponešto zabavnijim.

Iritantno je što treba više od šest sati da počnete igrati „kako treba“.

Segment koji malo koga neće iritirati jest predug uvod – nećemo sad spoilati, ali valja spomenuti da treba više od šest sati da počnete igrati „kako treba“, s onakvim protagonistom kakvog zapravo očekujete od početka te s potpunom slobodom izbora ispred sebe. Praktički je za svaki gameplay segment napravljena po jedna tutorial misija, a nismo sigurni s kojom namjerom jer bi bez pretjeranih sumnji i ponešto inteligentnija čimpanza brže pohvatala sve konce nego što to igra očekuje od igrača. Također, zanimljivo je kako se usred tog izrazito produljenog uvoda nije našlo vremena za detaljnije objašnjavanje stvari poput trgovine ili unaprjeđenja regruta, o čemu ćete se morati sami brinuti.


S grafičkog aspekta, igra izgleda odlično i konstantno joj uspijeva impresionirati nekim novim prizorom. Zanimljiva novost su i dinamični vremenski uvjeti pa ćete gledati kako američki gradovi prolaze kroz različita godišnja doba, predivne proljetne zalaske sunca te vrhunski odrađen snijeg kada dođe zima. Nerijetki su trenutci u kojima ne želite napraviti ništa drugo nego na par trenutaka zastati i diviti se onome što vidite. Spomenuli smo kako gradovi djeluju uvjerljivo i živo, a sviđa nam se i kako građani reagiraju na vremenske uvjete te se ponašaju u skladu s njima.

Animacija je doista dosegnula vrhunac serijala – kretanje, penjanje i borba nikad nisu izgledali uvjerljivije. U cut scenama do izražaja dolazi dobro odrađen motion capture, pokreti likova djeluju uvjerljivo i na trenutke se doista čini kao da gledamo film, čemu svakako pomaže i kvalitetan voice acting. Glazbena pozadina također je na visokoj razini, mijenja se ovisno o situaciji te mjestu gdje se nalazite, napete trenutke čini još napetijima, kod emotivnih i nas muškarčine skoro natjera na suze, a kod seoskih veselica u divljini ponekad se kao poseban gost pojavi Dražen Zečić. Dobro, lažem. Ali ne bi li to bilo baš divno?

Puške ostaju u vratima, životinje trče u prazno, lik zapinje za nevidljive zidove…

Tehnički dio nažalost ima i svoju mračnu stranu – ozbiljne probleme s bugovima. Ubisoft je bio svjestan toga i odmah po izlasku igre izbacio nepopularni day one patch koji je dosta toga popravio, no svejedno smo često nailazili na razne greške. Vidjeli smo tako puške koje iz nekog razloga ostaju u vratima, životinje koje se zabiju u kamen pa trče u prazno po nekoliko minuta, zapinjali smo o nevidljive zidove, tijekom jedne cut scene lik uopće nije otvarao usta prilikom govora koji je trajao par minuta, a čini se kako se uvjerljivo najviše problema pojavljuje dok jašete na konju. Tako se nekoliko puta dogodilo i da moramo učitavati posljednji checkpoint jer jednostavno nismo mogli nastaviti s misijom zbog nekog divnog buga. Učestao problem su i primjetni padovi frameratea, a loading vremena kad prelazite iz jednog područja u drugo također bi trebala biti ponešto kraća. Studio se sam hvalio kako je igra u razvoju gotovo tri godine i nekako iznenađuje da rade ovakve tehničke propuste kod ovako bitnog naslova.


Multiplayer ovog tipa uveden je u Brotherhoodu, većina modova bit će vam dobro poznata ukoliko ste igrali posljednje naslove serijala, no riječ je o svakako „glađem“ te ispoliranijem iskustvu. Sistem je dosta drukčiji od singleplayera, no tu je tutorial koji nas upoznaje sa svim bitnim segmentima i nije potrebno mnogo vremena da pohvatate sve konce. Stvarno je poseban osjećaj igranje protiv živih protivnika. Zamislite situaciju gdje se skrivate u gomili NPC-ova i čekate da naiđe točno vaša meta, dok u isto vrijeme trebate pobjeći od zlog igrača kojem ste meta upravo vi. No ukoliko niste baš kompetitivno nastrojeni, tu je i Wolfpack, novi mod koji nudi priliku da sastavite tim od četiri igrača s kojima zajedno morate eliminirati NPC-ove. Nisam iskusio nikakve probleme s lagom, a matchmaking sustav funkcionira kako treba i nema nekih konkretnijih problema ili previše dugog čekanja.

Assassin’s Creed 3 bez dvojbe je prava zvjerka od igre. Toj činjenici u prilog prije svega ide odličan setting, razdoblje u koje se ovaj serijal vrhunski uklopio i koje nam je omogućilo da s užitkom proživimo brojne važne trenutke o kojima smo nekada učili na satovima povijesti. Dakako, jako je važna mudro napisana priča koju potpomaže dobar voice acting te fino odrađen motion capture zbog čega dobiva pravi filmski štih.

Veličina svijeta te uistinu impresivna količina sadržaja omogućuju da vam nikada ne bude dosadno jer uvijek ima toliko toga za raditi i van glavnih misija, a uz sve to ćete učestalo ostajati bez daha poradi predivnih prizora koje igra konstantno baca u lice. Ubisoft je ipak odlučio kako ne bi bilo u redu da ovu igru proglasimo naslovom koji je blizu savršenstva pa je vjerojatno namjerno ubacio nekoliko stvari kako bi nas uspješno iživcirao. PeCto bugova, recimo, skupa s povremenim padom frameratea. Pomalo je nejasan i taj predug, skriptirani uvod, kao i nedosljednost oko nekih stvari, odnosno nedovoljan fokus na određene aktivnosti. Ova igra nije savršena u svakom pogledu, ali kvragu, svejedno ima dovoljno asova u rukavu. Nabavite je. Ozbiljno. Šime vas spremno čeka.

by Zoran “wyzard” Žalac Nepunih mjesec dana nakon verzija za konzole, Connorovim avanturama svjedočili smo i na PC-u. U ovom dodatku originalnoj recenziji osvrćemo se na specifičnosti te inačice te otkrivamo je li riječ o najboljoj verziji ove igre.

Po ustaljenom Ubisoftovom običaju, Assassin’s Creed III na PC je stigao nešto kasnije, i ovoga puta pod izlikom da će ta verzija igre dobiti nešto bolji grafički tretman i još dodatnog poliranja. U slučaju igre koju je po izlasku pratio pozamašan broj bugova, to i nije loša stvar. Ubisoft je uistinu riješio većinu tehničkih propusta pa se u PC verziji po tom pitanju može bez problema uživati. Dakako, s vremena na vrijeme pojavi se tu neki sitniji bug, ali to nije ništa strašno u usporedbi sa situacijom koju su imale inačice za konzole.

Sadržajno gledajući, PC igrači dobili su identičnu igru, kako u SP segmentu, tako i u MP komponenti. Ono što trenutno nije poznato jest hoće li za nekoliko mjeseci ova verzija igre ostati identična onima s konzola kada uslijedi parsto DLC paketa jer Ubisoft u prošlosti nije bio baš vičan DLC podršci na PC-u. U bilo kojem slučaju, Duksy je ovoga Assassina opisao sasvim objektivno, a pošto smo obojica skloni ovom serijalu, dijelimo i mišljenje o kvaliteti igre.

U slučaju PC verzije ostaje mi stoga samo iznijeti situaciju oko tehničke izvedbe. Po pitanju kontrola, gamepad je preporučljiv, no ako ste prijašnje igre iz serijala igrali uz miš i tipkovnicu, u kontrolnoj shemi nema neke razlike pa ćete vrlo brzo pohvatati konce kontroliranja agilnog Connora. Štoviše, njegov je parkour sada jednostavnije izvoditi jer je skakanje automatizirano i treba držati samo tipku za trčanje i smjer (dakle nema tipke za skakanje – barem ne kada nižete skokove s jednog objekta na drugi).

S tehničke strane, AC3 na PC-u izgleda daleko ljepše nego na konzolama. Teksture su čišće i oštrije, u daljini je vidljivo više objekata. Osim toga, korisnici Nvidijinih grafičkih rješenja počašćeni su ponekim dodatnim efektom, u prvom redu novom TXAA tehnologijom koja efikasno rješava probleme s aliasingom na rubovima objekata pri kretanju. O čemu se točno radi, pogledajte u sljedećem videu.


Nažalost, sve ove ljepote PC verzije nisu bez cijene. Igra zahtijeva prilično snažan hardver (a nudi jako malo grafičkih postavki), te čak i na preporučenim konfiguracijama zna stvarati užasne padove frameratea unutar gradova, dok s druge strane u ostalim okolišima radi jako glatko. Iskreno se nadamo da će se ovo riješiti u budućim zakrpama i driverima, jer performanse u ovom trenutku toliko osciliraju da je igra mnogim igračima doslovno neigriva (govorimo o padu na 12-15 sličica u sekundi, nevezano za postavke u igri). Dakle, ako ste ljubitelj serijala, imate preporuku, ali uz nju i savjet da se dobro pripremite u smislu hardvera.

Otkrijte kako smo se zabavili s herojem neizgovorljivog imena u najzanimljivijem settingu Assassin’s Creed franšize do sada.

86 Naša ocjena
  • setting
  • količina sadržaja
  • vizualni tretman
  • bugovi
  • predug uvod

Duje Kozomara

HCL-ov doktor lošeg humora. Odbija sebi i drugima priznati koliko već dugo piše o igrama. Kad ne baulja mračnim podrumima u potrazi za muzikom s gitarama, radi na preuzimanju titule najdugovječnijeg studenta splitskog Prava, osvaja kvartovske turnire u PES-u, dira tuđe pse i promatra odraz u ogledalu.

Komentari (93)

  • Cole™

    09.11.2012 - 18:10

    GG ♡

  • AM_Live

    09.11.2012 - 18:28

    ove kritike koje ste naveli seve stoje ali ja mislim da je bolje imati 6 sati uvoda i jos 10 sati igre nego sa 10 sati igre jer AC nije igra koja se 10 puta prelazi pa mislim da je lijepo da sto duze uzivamo u tom epskom djelu
    i jos mi nije sam jasna ona kritika da su misije previse skriptirane-pa AC serial nikada nije imao mogucnost biranja hocemo li ovo napraviti ili ono(jedino se moze izabrat ocemo li se suljati ili cemo ih sve zaklati)kao mass effect ili takve neke igrice
    jos bih vam htio reci samo da onaj day one patch je zapravo dobra ne u smislu da je dobro sto su izbacili igricu s bugovima nego nam je to dokaz da ce se devolperi brinuti za igricu i da ce za mjesec dana biti besprijekorna ako budu izasla jos 2-3 patcha
    sve u svemu mislimda ste ovoj igrici ipak trebali dati malo visu ocjenu i da je zasluzila nagradu za igru godine

    • KaznEd

      @AM_Live, 09.11.2012 - 19:55

      sve cool ali po cemo AC nije igra koja se prelazi 10 puta?

    • AM_Live

      @AM_Live, 09.11.2012 - 20:55

      pa bas zato sto je jednom predjes 100 posto i glupo ti je ponovo igrati iste misije mozda je mos prec 3-4 puta al ostalo je pomalo ludo

    • Fil0z0f

      @AM_Live, 09.11.2012 - 22:18

      presao sam sve ac nastavke za pc osim jedinice 100% 2 puta i mogu jos toliko jer igra jednostavno nikad ne dosadi

    • Dalipod

      @AM_Live, 09.11.2012 - 22:27

      Šta si ti ovu igricu vec downlodo ili kupio jer nije jos izasla 😀 i jos ja mislim da bi je moj komp dobro podrzo amd athlo x2 dual core 2.71 ghz ati radeon hd 4650 1 gb 2 gige rama 😀

    • Fil0z0f

      @AM_Live, 10.11.2012 - 17:15

      rekao sam ac nastavke za pc ac3 jos nije dosao za pc

    • Metalni

      @AM_Live, 11.12.2012 - 11:48

      Imam X2 5200+ i 3 gige rama, pa mi užasno šteka u gradu… A grafa je ista kao i kod tebe. Jbg…

  • armin221186

    09.11.2012 - 18:38

    pa dajte malo posla i igoru da nam malo video izmiska 😀

    • Me666

      @armin221186, 09.11.2012 - 18:43

      Još uvijek ne radimo video recenzije ako je recenzirana igra s konzole 😉

    • armin221186

      @armin221186, 09.11.2012 - 19:13

      bolje da ste kupili opremu nego sto ste isli u NY xd ocjena 90…

    • Mario_Ri

      @armin221186, 10.11.2012 - 15:41

      slažem se

    • -Aragorn-

      @armin221186, 10.11.2012 - 17:11

      također

  • ANONYMNY

    09.11.2012 - 18:51

    Nadam se da ce bugove popravit za PC verziju

  • siw

    09.11.2012 - 18:51

    sta je ovo,neko se za***o s imenom-Ratonknknjhgnhkh hahahaha

  • CroDruid

    09.11.2012 - 18:58

    Dajte i video recenziju!

  • ivanpehar97

    09.11.2012 - 19:07

    !Upalim gaa…sinoc nikad da zavrsii taj uvood..bla bla..reko upalit cu ga ujutro pa kad se vratim iz skole igrat cuu..sve supp, kad kuci, pocnem igrati,steeeeeeeeekaaa bratee a neznaam sta je..imaam gigu gige ramaa ddr2 grafu ati radeon x550 512 mb i procesoor amd athlon 3200+ 1.99Ghz,rreko mi prijatelj Zoka da overclockaam procesor ko mora radiiitiii…i ja to uradiim i sad stopa joos vise..moze mala pomoc sta nije ureduu :S haha

  • Dishonored

    09.11.2012 - 19:26

    Igra iz vase recenzije izgleda fascinantno!Neznam bas da li je to tako.Pa bih zelio pitati da li da igru kupim za pc????

    • Me666

      @Dishonored, 09.11.2012 - 19:29

      Ako ne vjeruješ nama, kome ćeš?

    • Dishonored

      @Dishonored, 09.11.2012 - 19:35

      Da u pravu si!

    • Dishonored

      @Dishonored, 09.11.2012 - 19:36

      Renato

    • Aves

      @Dishonored, 11.11.2012 - 02:03

      Ako nisi siguran, čekaj da izađe pa vidi što ostali PC igrači kažu o igri… Ja sam prednaručio, jer sam hardcore fan AC serijala, a ovo je prvi koji ću KUPIT, a ne skinut. :pirateface:

    • Chocomaniac

      @Dishonored, 11.11.2012 - 10:33

      Same here.

  • Rogue

    09.11.2012 - 19:36

    odlična je igra , jedino mi ide na živce pad framerate-a kad god sam u gradu .

  • maxim.x

    09.11.2012 - 19:41

    Umro sam na ovo "Iritantno je što treba više od šest sati da počnete igrati „kako treba“." hahaha vecinu igara danas za toliko stignes jednom i po' puta proci haha

  • KaznEd

    09.11.2012 - 19:46

    Ja sam relativno zadovoljan igrom,main story je za moj ukus prekratak i poprilicno nezanimljiv i kraj je katastrofa, bagova ima jako puno, morske bitke su pre monotone.Što se tice gradova poprilicno su lijepo napravljeni ali ovaj puta su preveliki i fast travel sistem nije bass najbolje odrađen.Igra je u konacnici super ima puno stvari koje su mogle biti bolje napravljene ali sto je tu je.

  • Edi

    09.11.2012 - 20:36

    Blago vama! Ja još uvijek čekam da dođe na PC :(((

    • maxim.x

      @Edi, 09.11.2012 - 20:39

      Također :S

  • goldfinger

    09.11.2012 - 21:03

    I još jedan u fazi iščekivanja…

  • marksman900

    09.11.2012 - 21:14

    jbg ljudi super ste svi iz hcl-a ali za vakav naslov trebala je video recenzija bolje je 😀

  • Zeus_CM

    09.11.2012 - 23:29

    Čitajte i zapamtite za ubuduće igre sa konzola nemaju video recenziju.

    Ontopic: Jedva čekam je probat na PC-u pa ću dat svoju ocjenu.

  • CAwe

    10.11.2012 - 08:05

    Možda je ubisoft namjerno napravio te bugove kako bi smanjili piratstvo jer da je prvi dan izbacen patch koji ispravlja dosta toga(koda su znali i prije sta triba popravit) zvuci malo sumljivo!!!

  • MateUbisoft55

    10.11.2012 - 09:09

    Igrica je odlicna i ljepo je recenzirano….Hoce li biti video recenzija?'

  • tajger

    10.11.2012 - 14:37

    "Borba na trenutke može djelovati pomalo naporno, budući da se sastoji od samo dva gumba, no fenomenalno je animirana, a kada Šime posloži par killova za redom te uđe u combo, postaje gotovo nezaustavljiv i čovjek se pomalo neprimjereno uzbudi gledajući ga kako brutalno sječe bespomoćne neprijatelje."

    evo, ovo me najviše smeta u modernim igrama.klikćem dva gumba naizmjenice (možda ponekad čak i jedan dva put pa drugi tri put) i gledam animaciju u kojoj neprijatelji bespomoćno padaju ko kruške pred nezaustavljivom silom protagonista kojim mi "upravljamo", ali zapravo već po 20-ti put gledamo istu akcijsku scenu nekog filma.

  • oaleeBiH

    10.11.2012 - 15:13

    može biti igra godine :) ali ipak ostajem na tome da iako su sve nevjerovatne,dvojka je najbolja igra ikada za mene :)

  • rsv051

    10.11.2012 - 16:06

    Neda mi se čitati zato neke recenzije gledam na IGN-u

  • matic95

    10.11.2012 - 17:14

    Igra je do poda…jedva čekam 23.11 [3

  • The one

    10.11.2012 - 18:55

    Pa koliko traje igra nakon uvoda(to me jako zanima zat pls odgovor) i imali u igri kupovanje opreme i oruzja i nadogradnja istih istrazivanje podzemlja,ekonomija popravljanje oruzja kada se osteti.

    • KaznEd

      @The one, 11.11.2012 - 10:34

      Ja sam igru presao u 14 sati.Naravno da kupujes oruzje ali nema nadogradnje.

  • Codeman90

    10.11.2012 - 19:21

    Ipak ste trebali napraviti video recenziju za ovako dobru igru

    • KaznEd

      @Codeman90, 11.11.2012 - 10:34

      daj dosadni ste jebote kaj neznate citat

    • maxim.x

      @Codeman90, 11.11.2012 - 11:06

      Pa zasto bi morao procitati sve komentare?! @ Codeman90- niakada ne rade video ako recenziraju igru na konzolama.

  • apach

    11.11.2012 - 03:00

    Definitivno najbolji Assassin do sada,dosao sam do 7 chaptera a igram je vec dugo
    dugo,ne da mi se gledat koliko vec sati ali se nakupilo dosta.
    Ima dosta sadrzaja a nekad samo u lovu provedem po dva sata,lutam po sumicama,
    ganjaju me medvjedici,zaskacu vukovi,pume i divlje mackice,zeke i rakuni mi se kake ispred nosa,nekad cak i na mokasinke,jeleni me pokusavaju probosti rogovima,skakucem po drvecu ko tarzan i ko mi se nadje ispod guze zaskocim ga sa grancice i slomijem mu vratic ili ga probodem cim stignem.
    Ma igra je odlicna sto jest jest,nikad dosadna,borba je poboljsana za 70%,cut scene fantasticne,kill streak takodjer,oruzja za svaciji ukus,kombinezona,misije mozes raditi po svom izboru na vise nacina nego ikad,plovidba i bitke sa brodom su prica za sebe
    (neke igre sa tom tematikom bi se mogle ugledati ),protivnici su mnogo tezi i zahtjevniji
    ( blizi si zemlji nego ikad do sada,vise se gine,u vecini slucajeva je preporucljivo i ne upustat se u borbu ako nisi primoran),kad si treci stupanj pa i drugi na potjernici sto prije trazi papiric da smanjis potragu jer si osudjen na borbu za golu kozu,ganja te i ko treba i ko ne treba ne mozes se kretati kako zelis i gdje zelis,stealh je mnogo tezi jer te primjete u tren oka iz vecih daljina ( nema cile mile),kupivina,prodaja,nadogradnje,gore dole svega ima pa i podosta bagova koji ipak ne utjecu mnogo na sam gust igranja,jer ako se igra i prekine zbog neceg sve je uredno sejvovano samo par secundica prije toga tako da samo nastavis gdje si stao.
    Mogu slobodno rec da sam ugodno izmemadjen,pogotovo sto u danasnje vrijeme developeri iizdaju smece za smecem ovo je dobro osvjezenje.
    Pc igracima mogu jedino reci,naravno onima koji se misle dal kupiti igru,KUPITE je a onima koji ce je skinuti SKINITE je :))

  • edo666

    11.11.2012 - 07:23

    IGRA ME PODSJECA NA ROMANE KOMADANTA MARKA.

  • xxxxVenomxxxx

    11.11.2012 - 21:28

    definitivno jedna od najboljih igara što sam ikada igrao…govorim za prošle nastavke jel?Jedva čekam ovaj da izađe za pc…Također mi je zasmetala jedino ta stvar da se radi o Americi,ali onda me je utješila rečenica da se ne osjeti toliko amerikanizacija.Uglavnom garant ću uživati kao u svako dijelu i ponavljam jedva čekam da ju instaliram i u hladnim zimskim danima uživam….

  • Jaime Lannister

    22.11.2012 - 09:31

    dao sam 86 , ostali korisnici 86 , i hcl 86 , sve jasno

  • adycro

    11.12.2012 - 10:47

    Igra je preodlicna jos je nisam zavrsio.Nekih 10h na 10chapteru sam. naravno bez puno lutanja i side questova skoro pa uopce radi vec izrecenog pada frame a na doticnih 10-12-15 frameova o_O. Bar donekle su rijesili problem Nvidi jini korisnici ali kod AMD a problem i dalje stoji. ( AMD 64 x2 2.8Ghz..4Gb RAM..HD 6670 DDR5 ) Problem je taj sto graficka usage radi na samo 25-30%. Nadam se skorijem povratku da mogu normalno zapoceti s igrom ispocetka..ali definitivno najbolji dio u serijalu…!!!!

  • xxxxVenomxxxx

    11.12.2012 - 11:11

    skoro sam prešao temeljno sve,ostao mi je još samo mali dio main questa..igra je fantastična..moje osobne mane igri su i to me je izuzetno živcira i razočaralo,ne toliko da ju ne igram,ali budući da sam veliki fan te igre zato:u svakoj animaciji Connor nosi bijelo assassin odijelo,iako sam ja promijenio boju ili čak nosim gusarsko koje dobiješ kada riješiš niz questova(nebitno),dok u prijašnjim dijelovima su animacije bile takve da kakvo ti nosiš takvo je i u animacijji,također me živcira onaj bug s pištoljima kada si napraviš twin holsters,nekada zbilja me iziritira što me neprijatelji vide s druge strane zida(kroz zid),kuće itd,ali to je manje frustrirajuće,jer je borba super kao i u svakom nastavku…također nevidljive prepreke…još nekako je kad pješke ideš,ali kad si na konju onda je dosta izraženo…to su moje zamjerke…najviše zbog animacija i pištolja,ali opet ponavljam nije mi toliko to bitno da ju ne igram,zato što je jednostavno prelijepa i ambijent i atmosfera,također i priča….

  • JaBitiTarzan

    11.12.2012 - 11:52

    Može li mi neko dati link beta drajvera za Radeon 7950, nekako imam problema sa FPS.

    • BsTyLer

      @JaBitiTarzan, 11.12.2012 - 14:27

      http://sites.amd.com/us/game/downloads/Pages/radeon_win7-64.aspx
      eto ti tarzane, ali neče ti pomoč driveri do igre je znam jer imam isto 7950 i nove zadnje beta drivere i pada fps,čekaj patch od igre i zato vrime igraj Far Cry 3.
      btw Ovaj nastvak AC je odličan on u šumi jbt ki Skyrim!

    • JaBitiTarzan

      @JaBitiTarzan, 14.12.2012 - 16:40

      Završio FC3, daj sad nešto drugo zaista mnogo pada FPS. Nije igrivo. A GPU usage 10%.

  • Dishonored

    11.12.2012 - 12:49

    Sada vidite da je igra bolja na pc-u.Jebes konzole zivio PC!

    • nnnnn99

      @Dishonored, 11.12.2012 - 13:13

      +1

    • adycro

      @Dishonored, 11.12.2012 - 16:23

      Naravno da je bolja u svim aspektima…ali meni osobno nije do grafike i namjestanja detalja i igranja igre na 15 frame ova. Nekoka mi se cini ugonijim upalis konzolu bez brige za icim upalis igru i uzivas…a rezolucije texture meni osobno manje vazan detalj. Mada nemam konzolu..a imam neki low prosjecan pc pa s svakom novom igrom muke oko frame a itd. !! Eto i s navedenom grafuljom od 2000+ kn a problemi samo sto je amd i obrnuto o_O. PC je moc definitivno u svemu smislu grafike ali konzola je samo za gaming pa je stime i ugidnije napravljena za gaming iskustvo. onaj tko pati za grafikom daci ce od 5-10k za novi PC da imas sve na max u vecini danas igara..a onaj kome je stalo do nekih ekluziva i nebitno toliko grafike uzet ce konzolu.

    • Dishonored

      @Dishonored, 11.12.2012 - 16:34

      Sto se tice PC-eva za gaming onaj ko ima dobar PC moze uzivat u svakoj igri.A onaj ko nema dobar PC ima ce grafiku kao na konzoli.I ja sam nekad igrao na konzoli ali sada sam vec i zanoravio kako to izgleda.Kada sam kupio PC ja sam zaboravio sve konzole.Jedino sto me trenutno sada od konzola interesuje jeste Wii U a ostalo ne!Jebes konzole?zivio PC!!!! ?

    • BsTyLer

      @Dishonored, 11.12.2012 - 17:45

      Bravo,,, savjet ne kupuj nadogradi PC.

  • Edi

    11.12.2012 - 14:52

    Sada možete dati video recenziju hehe

  • ZgodanElegantanŠarmantan

    16.12.2012 - 11:53

    Igra godine, definitivno :)

  • skyy

    16.12.2012 - 20:29

    igra je dobra al neuspjevaju nadmasit drugi dio

    • xD17

      @skyy, 20.12.2012 - 15:30

      Slazem se :))

  • xD17

    19.12.2012 - 17:12

    Igrica nije tolko dobra u praksi kao u teoriji…
    Ima sitnijih bugova i od grafike sam očekivao puno više.
    Zapravo za cijelu igru sam očekivao puno više. Samo pojedine stvari u igri nude super iskustva a ostalo je moglo puno bolje .

  • brunojekralj

    17.01.2013 - 18:20

    igra je izvrsna neam tolko zamjerki nisam naso bug tak da nis nekazem jedino malkice dug uvod al bolje bar je igra duza

  • HDZombikila

    10.08.2013 - 18:19

    Igra je fakat odlična, posebno sam se veselio pomorskim bitkama i traganjem za peharima koji dajo posebne karte s blagom. malo stvarno je dugi uvod ali svim pravim gamerima to neće predstavljati dugačak uvod jer on traje oko 3 sata a pravi gameri igraju 10 sati u komadu 😀

  • supergaimer

    19.01.2014 - 19:27

    To mi je najdraža igrica, super je.

  • SuvaVrba

    13.11.2015 - 15:58

    Meni je to najbolji dio AC serijala

  • Robi123

    21.01.2016 - 23:33

    J

  • siw

    @bobrock55, 09.11.2012 - 19:22

    i tipkovnica ti steka

  • maxim.x

    @bobrock55, 09.11.2012 - 19:42

    Cini se meni da tebi i mozak malo steka…

  • AM_Live

    @bobrock55, 09.11.2012 - 20:59

    hahahahhaha carcino

  • zoransoce

    @bobrock55, 09.11.2012 - 21:18

    ko je taj zoka???hahhah…da nisam ja??!!!:)

  • ivanpehar97

    @bobrock55, 09.11.2012 - 21:31

    Evo provjerio sam svaku tipku 4 puta,jednom,pa nakon 5 s drugi put,i ova druga dva su bila u sekundii..sve rade…samo mi enter nekad upadne nakon izvodenja ovog 3 i 4 puta,al imam neku multifunkcionalnu tipkovnicu sa dva entera pa se nesekiram toliko za ovaj:)

  • ivanpehar97

    @bobrock55, 09.11.2012 - 21:34

    Hvala ti prijatelju,imas jos kakvih prijedloga da mi upali ova igrica iz prve..komp mi masnina noov bola,dobio ga prije 7 8 godina kreno u 5 razreduu ma sta ti je bola,,tetris vrtii na ultra grafici neznam sta je sa ovom :(

  • zoransoce

    @bobrock55, 09.11.2012 - 21:37

    ma moras izcupat visak kablova…to ti je jedino rjesenje.
    ja to u sebe uradio i da vidis kako je odma bolji..i moj komp. je nov nema mu 10 godina,tek se razradio.Samo mu nekad oni ventilator zabruji,ti ga udaris pet,sest puta sakom i on is prve prestane..masina zesca!!! :)))))))))

  • ivanpehar97

    @bobrock55, 09.11.2012 - 21:37

    Tvoj se nemoze ni pokrenut…

  • zoransoce

    @bobrock55, 09.11.2012 - 21:46

    ma more na ultra mi ide solitaire!!!

  • Dalipod

    @bobrock55, 09.11.2012 - 22:27

    Šta si ti ovu igricu vec downlodo ili kupio jer nije jos izasla 😀 i jos ja mislim da bi je moj komp dobro podrzo amd athlo x2 dual core 2.71 ghz ati radeon hd 4650 1 gb 2 gige rama 😀

  • Dalipod

    @bobrock55, 09.11.2012 - 22:29

    Šta si ti ovu igricu vec downlodo ili kupio jer nije jos izasla 😀 i jos ja mislim da bi je moj komp dobro podrzo amd athlo x2 dual core 2.71 ghz ati radeon hd 4650 1 gb 2 gige rama 😀

  • -Aragorn-

    @bobrock55, 10.11.2012 - 17:14

    pa jel ti pržiš te komentare…msm 3 ista u 2 minute…

  • Gamer101

    @bobrock55, 22.11.2012 - 15:49

    Hahahaha… Koji si ti n00b. OMG! Pa mene čudi što mi možeš na tome vrtiti Super Marija… Ja na svojem "prastarom stvorenju" vrtim uredno na "Ultra High" sve nastavke do sada:

    AMD Athlon(tm) LE-1620 Processor
    ATI Radeon HD 5570 1GB
    5GB RAM
    Windows 7 x64

    A i vrtim neke druge, novije igre, kao Mass Effect 3 ili Fable 3, sve na High…

    ONT:
    Igra mi je presuper, samo me malo (pazi, malo xD) živcira predugi uvod koji mora (al pazi, moraš xD) odigrati… Inače, po meni dobiva 92, jer sam igrao s najnovijim patchem (1.01 SKiDROW [ALL HAIL]) i mislim da nema skoro ni jedan Bug, a i popravljeno je sve u vezi onih problema u gradu, s padom FPSa i tako to… Sve u svemu, hit godine.

  • adycro

    @bobrock55, 11.12.2012 - 10:51

    Ponavljas uvod par puta dok ne izadje patch da utvrdis gradivo !!

  • Nedda

    @bobrock55, 11.12.2012 - 12:29

    aa kad izlazi za PC ? hvala. .

  • Nedda

    @bobrock55, 11.12.2012 - 12:29

    aa kad izlazi za PC ? hvala. .

  • Fil0z0f

    @pesek32, 10.11.2012 - 17:14

    pa to samo pokazuje kakav si

  • rsv051

    @pesek32, 10.11.2012 - 17:41

    hahaha kakav to?

  • buby8992

    @pesek32, 10.11.2012 - 17:49

    IGN-ove recenzije vrijede isto koliko i predizborna obećanja naših političara.

  • Fil0z0f

    @pesek32, 10.11.2012 - 17:52

    lijen i pomalo zatucan

  • rsv051

    @pesek32, 11.11.2012 - 23:00

    Buby ne seri nemaš pojma što pričaš.
    Filozofe ti si mali psiholog stvarno sam oduševljen,NOT!
    hahaha

  • Rogue

    @pesek32, 11.11.2012 - 23:07

    IGN ima recenzije na nivou Glasa Slavonije.

  • rsv051

    @pesek32, 12.11.2012 - 15:34

    Želiš reći da Glas Slavonije ne valja???
    😛

  • JaBitiTarzan

    @pesek32, 11.12.2012 - 11:46

    U suštini IGN ne bi trebao biti nikakav orjentir. Radije nađi demo ili skini pirata pa kupi ako ti se igra sviđa, meni je nekad žao vremena za koje je kompjuter radio da skinem neku igru.

  • Chocomaniac

    @pesek32, 11.11.2012 - 10:31

    Pa kad mu ime stvarno izgleda kao kad mačka se prošeta po tipkovnici

  • ScaR

    @bobrock55, 09.11.2012 - 19:11

    3ći odgovor iznad ..

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!