HCL.HR

Recenzija

Assassin’s Creed 4: Black Flag

Duje Kozomara

Teško se bez nostalgije prisjetiti divnih dječačkih dana kada smo bili potpuno bezbrižni, a mašta je bila najrazvijenija pa za najzabavnije igre nije trebalo ništa više od pokoje igračke i običnih kućanskih predmeta koji bi vrlo lako u našim glavama oživljavali te preuzimali čitav niz uloga. Već tada jasno nam je bilo kako su gusari poprilično opaki frajeri za čiji uzbudljivi i slobodan stil života treba solidan par muda, koji svaki dječak obavezno smatra da ima u tim godinama.

Mrvicu kasnije, glavni izvor zabave postale su video igre, a veselju nije bilo kraja kada smo, malo stariji, napokon dobili priliku odigrati jednu koja je omogućila sve ono o čemu smo sanjali kao djeca – ploviti oceanom, pucati po drugim brodovima, mačevati se, krasti blago te zavoditi žene po palubama svojim plesnim umijećem. Zapravo, ovo posljednje totalno nismo imali na umu dok nam je taj Action Man glumio gusara ispod stola koji je služio kao utvrda, ali mini-igra s plesanjem je bila pomalo genijalna, toliko ćemo priznati.

Riječ je, naravno, o igri Sid Meier’s Pirates! (točnije, remakeu iste) iz 2004., a činjenica kako je prošlo gotovo čitavo desetljeće, a kvalitetne piratske igre nigdje na vidiku, već nas neko vrijeme rastužuje. Kada je najavljen novi Assassin’s Creed, zapravo nisam bio ni najmanje oduševljen – imao sam dojam da je najava uslijedila prebrzo nakon prethodnika i smatrao kako studio jednostavno nema dovoljno vremena da napravi ozbiljniji napredak i promjene, a same pomorske borbe u Assassin’s Creedu 3 nisu me se toliko dojmile.

Odmah valja priznati: prilično sam se prevario, jer Assassin’s Creed 4 nije ništa drugo nego Sid Meier’s Pirates! – al’ na opakim drogama.

Edward Kenway djed je protagonista prethodne igre, onog frajera čije originalno indijansko ime nismo znali izgovoriti, a nije loše naglasiti kako je čovjek prilično simpatičniji od svog unuka. Lik je to od krvi i mesa, hrabar te pomalo arogantan, koji odlazi pljačkati te brodove i haračiti oceanom s jednostavnim ciljem zarađivanja ponešto veće svote novca kako bi osigurao mirnu budućnost za sebe i svoju dragu.

Igrom slučaja, nađe se zapleten u priču Assassinsa i Templara, ekipa koje su nam svima već više nego dobro poznate, te njihovog natjecanja u pronalaženju Observatorya, doma prve civilizacije i nevjerojatnih moći za koje smo se više puta borili. No, naš novi protagonist vjeran je jedino vlastitoj posadi, odbija pridružiti se ijednoj od zaraćenih strana te mu je potpuno svejedno za koga obavlja zadatke dok god mu to donosi dobit – što zapravo predstavlja interesantan i uvjerljiv odmak od dosadašnjih protagonista koji su odmah bili spremni glumiti heroje i boriti se te žrtvovati za neki tuđi, viši cilj.


Nema potrebe da previše filozofiramo o priči i spoilamo – Black Flag, očekivano, ipak donosi niz interesantnih obrata te nerijetko igra na emocije, a trudi se na zanimljiv način pokazati ljudsku stranu gusara kao osoba koje nisu bili nenormalni manijaci već samo vrckava ekipica koja silno želi zaraditi te pare, dok im sredstvo za doći do njih nije baš toliko bitno. Scenarij ima i svojih slabih točaka, tu je par rupa, neki likovi ne dobiju priliku za dovoljnu karakterizaciju prije nego „otpadnu“, no u principu možemo više reći da smo zadovoljni pričom nego što nismo.

Black Flag se trudi na zanimljiv način pokazati ljudsku stranu gusara kao osoba koje nisu bili nenormalni manijaci.

Vlastiti brod dobit ćete prilično brzo nakon početka igre i to je zapravo trenutak gdje polagano počinje prava magija Black Flaga. Jackdaw, kako mu Edward nadjene ime, brod je na kojem ćete provesti priličnu količinu vremena i na kojem ćete, ruku na srce, vjerojatno više uživati nego na kopnu. Za razliku od prošle igre, koja je imala fascinantno dug tutorial, ovaj Assassin’s Creed praktički vas odmah baca u pravu akciju – već kada prvi put kročite na brod, čitava golema mapa je otvorena i možete ići gdje god želite. A opcija ima više nego što vjerojatno možete zamisliti: svaki otok, poluotok i komad kopna ima vlastite izvidnice, blaga, divlje životinje te tajne za otkriti.

Veći gradovi standardno su detaljno rekreirani – karakteristično za serijal, a sam ocean također sadrži svoje tajne, podvodne olupine uništenih brodova i špilje, kao i kitove te morske pse koje možete hvatati harpunima. Dodatan osjećaj imerzivnosti dobiva se praktički nepostojanjem tranzicije s broda na kopno – kod većine lokacije jednostavno zaustavite brod, bacite se u more i otplivate do obližnje plaže, a kod većih gradova i podvodnih dionica čeka vas tek kraće učitavanje. Riječ je doista o pravom naslovu otvorenog svijeta koji pršti količinom sadržaja, u tom segmentu daleko nadmašuje svoje prethodnike i uspješno se nosi s konkurencijom.


Plovidba oceanom predstavlja poseban užitak, a developeri su se potrudili stvoriti autentičnu atmosferu koja igrača lako uvjeri kako je uistinu kapetan tog vražjeg broda – prilično je pamtljiv trenutak kada viknete posadi da spusti jedra, oni pomalo započinju s grupnim pjevanjem karakterističnih mornarskih pjesama, a vi gledate Edwarda kako okreće kormilom te vadite dalekozor da pažljivo istražite okolinu. Ništa manje uvjerljivi nisu trenutci kada osjetite moć oceana – punom brzinom plovite otvorenim morem, čujete samo hukanje vjetra u jedra i odjednom se nađete u opakoj oluji kroz koju treba pažljivo proći sijekući goleme valove.

Čavku (Jackdaw) treba unaprjeđivati kako bi bila dorasla opakim brodicama koje vrebaju morskim pučinama, a kako bismo to učinili trebat ćemo novac i resurse – što jedan gusar može dobiti na čitav niz načina. Najpredvidljivija opcija zasigurno je napadanje brodova za koje smatrate da ste im sposobni pružiti ozbiljniju prijetnju, no možda ste tip kojem ta razmjena topovske paljbe nije uvijek po volji pa ćete radije krenuti u potragu za skrivenim, zakopanim blagom koristeći kartu koju ste pronašli ili pak šuljajući se provaliti u vojno skladište na nekom otoku kako biste ukrali resurse potrebne za unaprjeđenje Čavkinog trupa. Opcija je više nego dovoljno, svaka nudi dostatnu količinu zabave, a izbor je isključivo na vama.

Pomorske bitke spoj su strateškog postavljanja broda kombiniranog s pucanjem iz oružja najprigodnijeg za zadanu situaciju. Naime, po protivničkom plovilu možete derati iz šarolikog arsenala koji uključuje obične topove koji čine pristojnu štetu u okviru svog dometa, one koji opako razvale protivnički trup izbliza, zatim eksplozivne bačve koje možete ostaviti na njihovom putu, kao i minobacač koji opako dere iz daljine i možda čak nudi pomalo nepravednu prednost u borbi. Topovima možete pucati samo sa strane broda, dok bačve ostavljate iza sebe, ali tu je i opcija direktnog naleta prednjom stranom broda, zbog čega uvijek treba voditi računa o poziciji vlastitog, kao i paziti na pozicioniranje protivničkog broda kako biste mogli predvidjeti njegove napade.


Jednom kada porazite neprijatelja i njegovo jadno plovilo je očito pred raspadom, slijedi možda i najuzbudljiviji dio – ako brod pred raspadom uništite, pridobit ćete samo polovicu njegovog tereta, zbog čega je prilično mudrija i zabavnija opcija ukrcavanje: akrobatskim manevrom konopom se prebacite na neprijateljski brod, izvadite svoja dva mača, razmijenite udarce sječiva s nizom protivničkih mornara, pokojeg frajera riješite i pištoljima, a povremeno je potrebno i upustiti se u epski duel s kapetanom njihove posade. Kada pobijete dovoljan broj neprijateljskih mornara, preživjeli će shvatiti kako je vrag odnio šalu te se dobrovoljno predati, uz pobjedničko hukanje vaše posade, a vi ćete se zadovoljno smješkati dok odlučujete kako utrošiti resurse koje ste hrabro pridobili. Ono bitno je da pomorske bitke te ukrcavanja na protivničke brodove ne postaju repetitivni i uspijevaju biti podosta zabavna iskustva čak i nakon što porazite zavidan broj brodica.

Lako je zamijetiti da je osnovna gameplay mehanika na kopnu ostala ista, ali tu je i nekoliko novina usvojenih iz Far Crya 3 – za unaprjeđivanje Edwardove opreme potrebna su životinjska krzna koja po prilično skupoj cijeni možete kupiti u trgovinama, no logičnija opcija je novac trošiti na sređivanja broda te krzna sam nabaviti lovom. Također, tu je opcija sabotiranja zvona za alarm u neprijateljskim bazama, koja ponešto olakšava šuljanje u istima. Igra je ove godine općenito malo više fokusirana na stealth element, što pokazuje na pomalo banalan način – jednostavnim razbacivanjem grmlja u kojem možemo biti skriveni na otprilike svaki drugi metar kopnene površine.

Mačevanju bi svakako dobro došlo malo inovacije, budući da se još uvijek bazira na prilično jednostavnom sistemu frenetičnog stiskanja gumba za udarac te kvalitetnom tempiranju pritiska gumba za protunapad.

Htjeli vi to ili ne, svejedno će doći do brojnih situacija gdje je potrebno izvaditi te mačeve iz korica, kada uvidite kako borba nije doživjela ozbiljnije promjene – možda je mrvicu brža nego do sada, no sama mehanika u potpunosti je identična. Brzina nije nužno i vrlina, a mačevanju bi svakako dobro došlo malo inovacije, budući da se još uvijek bazira na prilično jednostavnom sistemu frenetičnog stiskanja gumba za udarac te kvalitetnom tempiranju pritiska gumba za protunapad. Samo da znate, mi vam u Dalmaciji kažemo „botun“ za gumb i totalno je čudno napisat tu, navodno književnu inačicu. Gumb. Nikako ne podržavam.


Pohvalno je uvođenje slobodnog ciljanja s dalekometnim oružjima, zbog čega napokon možemo precizno odabrati frajera kojem želimo zabiti metak u čelo, a pozitivna inovacija je i „pljuca“ (blowpipe) kojom metu možemo uspavati ili je natjerati da pobjesni i napadne bližnjeg svoga.

Manje pohvalno je forsiranje istog tipa misija: od prvog dijela serijala dobro nam poznato „eavesdropping“ praćenje mete te pomalo naporno prisluškivanje njenog dijaloga sa šašavim prijateljima još jednom se vraća, i to malo prečesto, valjda jer je trebalo nekako iskoristiti sve te grmiće razbacane unaokolo. Riječ je o tipu misije do sada iskorištenom daleko previše puta koji je odavno dozlogrdio, a sliče mu i misije praćenja određenog broda po oceanu, tijekom kojih ne smijete biti zamijećeni – jest novo, no samo jer se odvija na moru i svejedno dosadi brzo. Misijama bi tako definitivno dobro došlo malo inovativnosti i originalnosti.

Trčanje, penjanje po zidovima i skakutanje po krovovima izvedeni su kako i očekujemo – fino i fluidno. Tek povremeno ipak se pojavi koji minorni problemčić kada Edward skoči gdje ne želimo ili se usred trčanja krene penjati po objektima koji nam nisu bili na zamišljenom putu, a suočili smo se i s nekoliko bugova te dva puta morali ponovno učitati checkpoint jer nismo mogli nastaviti s misijom. Ipak, problemi rijetko ozbiljnije utječu na gameplaya i definitivno su rjeđi nego u Assassin’s Creedu 3.

Zamjena sistemu trgovanja iz trojke je Fleet, mini-igra koja omogućava kreiranje flote od brodova koje osvojite u svojim putovanjima te korištenje iste za trgovinu i borbu po svijetu, na što zapravo ne utječete, već ih samo pošaljete na zadanu poziciju – što u konačnici donosi nove novčiće te resurse. Sistem je korektno odrađen i usto nerijetko uspješan način solidne zarade, no pomalo iritantna problematika pojavljuje se kod činjenice da segment zahtjeva konekciju na Ubisoftove servere pa, ako u zadanom trenutku zajebava PSN ili Uplay, ništa od stjecanja tih novčića.


Dio koji otprilike nijednom igraču ikada nije bio omiljen, onaj u modernom vremenu, ipak se vraća i ovog puta, no ispoštovano je ono obećanje da nas neće baš pretjerano gnjaviti s tim, kao i ono da je Desmondova priča doista gotova. Vjerojatno kako bi ostvarena bila dodatna distinkcija (jer prelazak iz piratskih Kariba u futurističke urede ne nudi dovoljno različitosti), taj dio igrat ćemo u prvom licu, a upadamo u čizme novog zaposlenika Abstergo Enterteinmenta, tvrtke koja je očito Ubisoftova parodija na vlastiti račun. Abstergo je, jeli, zadužen za pretvaranje snimki iz Animusa u zabavne proizvode, a obožavatelji serijala vjerojatno će biti voljni dublje istražiti tvrtkine tajne, koje će dovesti do novih otkrića o Desmondovoj priči, kao i nekakve nagovještaje o budućnosti serijala. Dio je to koji ni ovdje zapravo nije bio nimalo nužan, no svakako je izveden manje naporno nego do sada.

Multiplayer nije doživio ozbiljnije izmjene: novost je Game Lab alat kojim možete kreirati vlastite modove uključivanjem te isključivanjem određenih opcija i pravila te zatim podijelivši rezultat s prijateljima. Wolfpack mod dobio je mini-kampanju u kojoj se s prijateljem možete sukobljavati protiv AI-ja u različitim scenarijima kojima postupno raste težina, a svi modovi dobili su, logično, prigodne tropske mape. Uklapanje u okolinu te zavaravanje protivnika da ste običan NPC, kako biste mu podmuklo zabili nož uz vrat čim vam okrene leđa još uvijek je zabavno, no tu je jednostavno nedovoljno inovacija kako bi vas zadržale na duži period i pomalo je razočaravajuće da i multiplayer nije dobio jedno fino rafiniranje poput singleplayera. A sve bi bilo divno i krasno da su samo ubacili te proklete borbe brodova i u ovaj segment, namijenjen ludoj zabavi većeg broja igrača.

Vizualni aspekt ove igre očito tjera hardver trenutnih konzola do samih granica njihovih mogućnosti. Ne, zapravo ne možemo opet iskoristiti tu frazu, mislim da stoji u valjda svakoj recenziji koju smo napisali u zadnjih pola godine. AC4 uistinu predivno izgleda i to je činjenica: nažalost (još) nismo imali priliku zaigrati tu next-gen verziju, no prostranstva karipskih mora i tropskih otoka dovoljno impresivno izgledaju i na ovoj, trenutnoj. Ili ovu zapravo već smatramo starom, budući da su nove konzole službeno izašle? Nisam siguran.


Teško je odlučiti izgledaju li više kul opaki vremenski uvjeti kada se nađete usred oluje i trudite se izbalansirati Čavku protiv divljih valova ili pak tijekom sigurne plovidbe smirenim prostranstvima, dok vjetar puše u jedra, a sunce pomalo zalazi iza obzora i pretvara boju pučine u krvavo narančastu. Atmosferi osim predivnog vizualnog dojma nedvojbeno potpomažu spomenute mornarske pjesme, bez kojih nakon kratkog vremena jednostavno nećete moći zamisliti plovidbu. Među navedenima je, dakako i „What Shall We Do With a Drunken Sailor“, stvar koju niste mogli izbjeći ako ste za nekog svetog Patrika odlučiti popiti koju bačvicu pive kako biste se na jednu večer osjećali poput ludih Iraca. Glasovna gluma je standardno na razini, kao i soundtrack, čiji opus sadrži sve od uzbudljivih orkestralnih komada do jednostavnih, akustičnih, smirujućih balada, a ekipa zadužena za zvuk znala je ubosti prigodnu glazbenu pozadinu u svakom trenutku.

Baš kada bi čovjek pomislio kako serijal više nema kamo, jer su pentranje po zgradama i monotona mehanika borbe svima dosadili, Ubisoft nas je prevario i dao nam potpuno novo, do sada neistraženo igralište – golemo morsko prostranstvo, sa svim svojim kopnenim površinama i tajnama. Assassin’s Creed 4 donosi najveći otvoreni svijet do sada koji sadrži i uvjerljivo najviše sadržaja te daje igraču potpunu slobodu izbora kako će i kada što realizirati. Plovidba oceanom jako je atmosferična, pomorske bitke vrlo su uzbudljive, a sama priča nudi malo zabavnog odmaka od uobičajene filozofije i zavjera karakterističnih za franšizu.

Znate, prilično je očito kako mi gameri zapravo nikada nismo odrasli, a dijete koje još čuči u mojoj podsvijesti neopisivo je sretno što je dobilo najbolju piratsku videoigru do sada. Ruku na srce, rekao bih i kako je riječ o najboljem Assassin’s Creedu, no vjerujem kako se svi obožavatelji serijala neće složiti upravo jer se igra u nekoliko segmenata odmiče od nekih ideja tradicionalnih za serijal – na kraju, zapravo uopće i nema toliko atentata, mada nosi to „Assassin’s“ u nazivu. Svakako, ako biti dijete podrazumijeva zabavljanje s igrama poput ove, iskreno se nadam kako nikada ni nećemo odrasti.

Tekst i video recenzija o tome kako zapravo nikada nismo odrasli. Niti zaigrali bolju igru s piratima.

87 Naša ocjena
  • Otvoren i sadržajan svijet
  • plovidba i pomorske bitke
  • piratska atmosfera
  • repetitivne misije
  • manji bugovi

Duje Kozomara

Umirovljeni haceelov doktor lošeg humora. Još voli Plejstejšn, ali mnogo više priča o GDPR-u.

Komentari (64)

  • SenkeM

    04.12.2013 - 17:12

    Jesam li ja jedini kojemu se ovo sve čini već odrađeno u prijašnjim verzijama?

    • BANELUKA

      @SenkeM, 02.04.2015 - 08:54

      ukusi su razliciti…ali jedno je sigurno da assassin 4 je predobra i orginalna igra…ja nisam igrao nista slicni a ako neko zna neku priblizno slicnu igru neka preporuci..pozdrav

  • Stormrage

    04.12.2013 - 17:16

    Nakon što sam bio nahajpan na AC3 koji me malo razočarao, od AC4 sam očekivao fail. Pogotovo zbog razmaka od 1 godinu između nastavaka – očekivao sam novi COD. Međutim, dobio sam igru koja me oduševila raznolikošću i atmosferom. Dosta dugo nisam bio ovako navučen. Toliko me oduševila da sam ju prešao do 100 %. Sve – atmosfera, piratska priča, mehanika borbe i penjanja (koje je još brže i nije tako zamorno kao prije), pomorske bitke, dodatne misije i izborni sadržaji – sve je pogođeno kako treba. Ajde, jedina mala zamjerka je poneki bug, ali ništa strašno. Definitivno jedna od boljih igara u zadnje 2-3 godine. Od mene 95.

  • Madridista1902

    04.12.2013 - 17:19

    jaooooo ovo moram kupiti za novu konzolu

  • Darac20

    04.12.2013 - 17:22

    sve je super samo sto je sistem borbe napravljen glupo da ti mozes sam pobit njih 50 tako da mi uopce nema smisla skrivati se

    • aspirant

      @Darac20, 04.12.2013 - 18:36

      Hm, ja sam baš ostao dojma da je borba nijansu izazovnija od prijašnjih dijelova i više nije toliko jednostavno nanizati 25 countera te neprijatelji baš forsiraju mješoviti pristup.

    • Darac20

      @Darac20, 05.12.2013 - 10:17

      Nezn ja kako ti igras al ja ih golim rukama naredam 20 bez problema tak da uopce nema smisla bjezat kad te otkriju il neki toboze stealth pristup koristit

    • Badass_Bunny

      @Darac20, 05.12.2013 - 18:59

      Naredaš ih 20 rukama? Kako se onda izboriš sa onim likovima što pucaju na tebe? Mada ipak mislim da nije stvar u tome da se forsira neki stealth već jednostavno opcija je tu a na tebi je da radiš šta hoćeš. Meni je mnogo veći izazov da sam neotkriven nego da ih lagano pobijem u borbi.

    • Darac20

      @Darac20, 05.12.2013 - 20:32

      Borim se bez orzuja jer na isto izade…s njim il bez njega ih ubijem bez problema..cisto iz fore ih onda rade nasamram..protiv ovih koju pucaju sam brzo dotrcis do njih I onda ih ubijes jer treba vise od jednog hica da te ubiju..meni je veci gust bit neotkrivena takv pristup igri stalno korstim kad igram SC..al mi ga nema smisla koristi ovdje kad znm da mi nemogu nista

  • CyberTigerCro

    04.12.2013 - 17:34

    Danas kupio Buccaneer Edition za Wii U. Samo slinim po artbook-u

  • Andjo

    04.12.2013 - 17:43

    Piratska tematika mi se nikako ne uklapa u tu neku pricu Assasina i Templara, tako da me ne interesira previse. Istina, igra je bogata sadrzajem, izgleda impresivno.. ali prava ljepota igre je u oku promatraca, zbog toga ova igra (za mene) nikad nece nadmasiti dijelove u kojemu igramo s Eziom. 70.

    • Brko28

      @Andjo, 04.12.2013 - 17:55

      andjo ja se u potpunosti slažem sa tobom.

    • Rockavella

      @Andjo, 04.12.2013 - 18:14

      To je sve stvar navike i onoga što su ti nametnuli u prijašnjim djelovima. Da je bilo obratno, onda bi vjerojatno rekao da ti se Ezio ne uklapa.

    • Andjo

      @Andjo, 04.12.2013 - 18:40

      Ezio je vjerojatno jedan od najkarizmaticnijih likova u povijesti gaminga, tesko da bih rekao obratno. Assassin's Creed je svoje odradio za doba renesanse, tj. srednjeg vijeka. Sto se vise priblizavamo 'sadasnjosti' kroz AC serijal, sve vise se gubi osjecaj stealtha, opasnosti.. igre gube na dubini (opet, govorim za sebe, ali pokusavam pisati objektivno). 'Ko voli nek izvoli.

    • Red Falcon 2

      @Andjo, 04.12.2013 - 18:58

      Pa ne bih baš Assassin's creed II nazvao stealth igrom.

    • Rockavella

      @Andjo, 04.12.2013 - 22:13

      Ma sve pet, nemam ja ništa protiv Ezia. Dapače, meni je osobno također jako dobar karakter tj. oba karaktera su mi jednako dobra. Ono što sam mislio je generalno, da je Edward bio prije Ezia drugačije bi gledao, iz druge perspektive na cijeli serijal, pošto su to dvije različite tematike.

  • MudPieMan

    04.12.2013 - 17:50

    Igra je stvarno odlična, glavne misije sam prešao u 2 dana, a sad mi je malo dosadnije pa polagano igram! 🙂

  • Marizzard

    04.12.2013 - 18:27

    Nisam ocekivao ovako visoku ocjenu, ali meni svejedno treba pauza od ovoga. Odigrao sam svih 5 u zadnju godinu dana i ovo ce morati sacekati dok jednog dana ne odlucim nabaviti PS4.

  • armin221186

    04.12.2013 - 18:31

    mislim da je doslo vrijeme da se scene iz sadasnjosti ili buducnosti ukinu… desmond umro nema potrebe vise za tom pricom i gejmpleyom…

  • Majstorceremonije

    04.12.2013 - 18:35

    Ovo je prvi AC koji sam kupio i igrao uopće..I igra je strava,vrh…Nije mi nimalo žao što sam je platio,žao mi što nisam dodao još koji euro koliko je dobra..

    • Ka-Bar

      @Majstorceremonije, 05.12.2013 - 08:23

      Mozes dodati koji euro na moj steam account ako ti je zao. Ja ću ima dati umjesto tebe.

  • skyy

    04.12.2013 - 18:43

    dobra igra,samo mi smeta to sthealt pracenje zapeo sam na jednoj misiji i neda mi se nesto igrat(kao da je hitman il sam fisher).ipak mi je dvojka daleko bolja i zabavnija,al nije losa

  • ZhatCRO96

    04.12.2013 - 20:07

    izgleda da je AC3 bio beta za AC4

  • lukakeanu

    04.12.2013 - 20:20

    nisamo imo ikakvih bugova-grafika je vrhunska,gradovi-vrhunski,borbe brodovima-vrhunski,minimisjije-vrhunski- a prica mi je predobra,edward mi je zasjenio enzia,cak i moderno doba mi je bilo zanimljivo i odlicno za igrati,dajem 95 (5 sam skinuo samo zbog tail misija) iako ih nisam puno osjetio jer nisam samo igro glavne misije nego i sve ostalo…uz bioshock ovo mi je definitivno najbolja igrica 2013.godine

  • Tucaros

    04.12.2013 - 20:26

    Definitivno je jedna od boljih AC … meni iskreno AC3 nije nešto dok mi je ovako odlična igra i sviđa mi se Edward

  • BalkanGaming

    04.12.2013 - 21:01

    Nabavih Black Chest edition za PC prije par dana. Od tad se igram non stop.
    I igra ima dobrih i losih strana pa evo ovako stoji moje misljenje:

    Grafika – odlicna
    Zvukovi u borbama, prirodi te opcenito sve sto su uklopili je stvarno odlicno odradjeno.
    Prica je zabavna, medjutim nije uopce smijesna. Naravno ovo mozda niste toliko primjetili , no dijalozi izmedju igraca i svi oni mini filmici izmedju misija nisu bas nesto pretjerano duhoviti. Kad smo gledali filmica iz AC II i Revelationsa te Brotherhooda bilo je smijeha na sve strane, i prica je samim time bila zanimljiva.

    Uz to, nekako mi je Edwardova prica pre kratka i preplitka. Prvo, prica mu pocinje dok je bio puno stariji nego Ezio, i zavrsava u srednjim godinama zivota dok smo Ezia pratili do same smrti. Nadalje, prica je pre.. kak da to kazem.. pre ravna?! pre ocita?!
    Jej upoznate par frendova, oni vas sjebu pobijete njih, pobijete templare i the end.
    Eziova prica je puno opsirnija i puno bolje opisana, te su cak i pozadinske price i dodatni eventi jako dobro napravljeni, ovdje mi se cini da je sve samo nabacano da ima puno stvari ali su jako lose objasnjene.

    Na kraju, smatram da su ovoga puta oruzja pre glupo napravljena i pre pre malo ih je.

    Ocjena 90/100

    P.S. Ono sto nikako nema smisla je da svi legendary itemi su zapravo srot, cisto sranje, ne vrijedi ih se ni trazit osim za kolekciju.. fail!

  • MirkoErvacic

    04.12.2013 - 21:36

    Dobra je igra, definitivno pravi nastavak jedino je prelose odradjen dio izvan animusa, ali ipak bolje nisu mogli odradit taj dio kad je, kraj AC3 takav kakav je da ne spoilam mozda nekom.

  • oskullop

    04.12.2013 - 22:00

    Probah i …sve več viđeno ,gameplay isti,grafika dobra,priča predvidljiva,ne promjenjene smotane kretnje koje se još vuču iz prijašnjih naslova koje su zamor totalni:) i ubijaju volju za dužim igranjem te konstanto loša optimizacija za high end PC konfiguracije itd itd sve u svemu AC 1 I AC 2 i dalje bolji .

  • Luka007

    04.12.2013 - 23:20

    Jedno pitanje.Ako ja kupim ps4 u inozemstvu, hoće li on bit na Hrvatskom jeziku i hoće li podržavat sve svoje aplikacije ili ću morati čekat dok ne dođe u nas?Tnx 🙂

  • Jure

    04.12.2013 - 23:30

    U moru odlicnih stvari i inoviteta uvijek se potkradu neke sitinije greske. Po meni veliki plus evi su zanimljiviji napadi i osvajanja tvrdava, skupljanje resursa pljackom brodova, istrazivanje olupina ( iako je i taj dio ostao dosta neiskoristen ), spasavanje ljudi na moru, ronjenje (stealth swim), pravi piratski zivot: samo je novac bitan :P. Sad na stvari koje su ostavile losiji utisak, pocnimo: sitniji bugovi (par puta mi se dogodilo da sam usao u brod i nisam mogao izac), neiskoristenost podmorja( pr. kad nas napadne morski pas ili ona druga zivotinja nemogucnost obrane), osvajanje dvoraca je ostalo isto jos od AC3 (mogli su dodati nesto novo, a ne uvijek isto ubij zapovjednika i oficire), pojava repetitivnost u misijama itd. Da zakljucim, iako ima gresaka i bugova po meni ovo je jedan od bolji AC djelova, iako je AC2 jos daleko nenadmasiv. Igra mi je prikazala zivot pravog pirata i pustolova, vidljivo je da su koristeni elementi iz Pirata s Kariba. Od mene ocijena 90
    lp

    • Jure

      @Jure, 04.12.2013 - 23:35

      ovo sta pise da je minus osvajanje dvoraca to zanemarite.

  • Maximum

    05.12.2013 - 07:36

    Po meni najbolji AC nakon AC2.

    • Jure

      @Maximum, 07.12.2013 - 15:33

      +1

  • mickolopi

    05.12.2013 - 10:30

    Bravo za HCL, pogodili su ocjenu tacno u centar, recenzija je odlicna, totalno se slazem sa recezentom, mada ja bagova nisam imao osim ovog prelijepog za koji i ne bih dao minus 😀 http://www.youtube.com/watch?v=9pQ_ZozZIio

  • markogal

    05.12.2013 - 12:19

    GTB (Grand Theft Boat) Black Flag xD

  • nnnnn99

    05.12.2013 - 15:12

    Predobro izgleda, ali neću ga zaigrati u skorije vrijeme, jer ni AC3 još nisam igrala. Ovaj nastavak je ispao bolji nego što sam očekivala, dodane su neke stvari koje me baš privlače i jedva čekam da i on dođe na red da se igra.

    • maxim.x

      @nnnnn99, 05.12.2013 - 17:48

      AC3 mozes lagano preskociti, neces nista posebno propustiti.

    • Adam Jensen

      @nnnnn99, 05.12.2013 - 22:51

      Nemoj je na zlo navraćati maxime 🙂

    • Budoka

      @nnnnn99, 06.12.2013 - 10:27

      ja nisam ni revelations završio tako da će ovaj još pričekati

  • djolence

    06.12.2013 - 12:49

    trenutno sam na 20% igrice (tako pise u mainmenu), koliko jos otprilike sati iam do kraja igre ak neko zna ??

  • nebitno

    06.12.2013 - 17:35

    Ima još netko problem sa "Area not available at current memory",kada god pokušam ići na main mission A single madman,samo me izbaci i piše gore navedeno :/.Ako netko može reći što je,bio bih mu zahvalan.

    • lukakeanu

      @nebitno, 16.12.2013 - 10:18

      imas 2-3 lokacije koje nemozes odmah posjetiti nego tek kasnije u igrici tako da ne brini…to je normalno

  • DragoCar

    06.12.2013 - 20:17

    Lepo napisano. Black Flag je nadmasio sve deleve jedino sto mi se i dalje nesvidja jeste to penjanje do vrha towera. Koliko god to bili lepa arhitektura Renseansa, baroko i dalje je naporno ;)…

  • Antony123

    08.12.2013 - 10:09

    Igra je jako dobra, to se uvijek ocekivalo u svako ac igrici i sve su igre to dobile.
    I za one koji misle da je Desmond mrtav, on nije mrtav tocnije prema teroriji od jednog yotubera je:
    On je uzeo od Ezia apple of eden koji stvara iluziju, znaci on je uzeo apple i stvorio drugog sebe da izgleda da je to on a on je zapravo ziv.

  • Black_Pirate

    09.12.2013 - 23:16

    Konacno jedna visokog kvaliteta piratska igra.. nakon , sada vec davnog Sid Meier Pirates.. Sem toga ovdje se desilo jos nesto zanimljivo i vrijedno pomena.. Jedan nastavak, od koga se nije puno ocekivalo uspio je da zablista, uprkost cinjenici da je serijal krenuo nizbrdo i da je malo ko vjerovao u novi sjaj.. Sta reci, nego .. Tako se to radi, Ubisoft.

    • Antony123

      @Black_Pirate, 10.12.2013 - 18:50

      Slazem se, jedna najbolji piratskih igra igrao sam sid meier pirates i bio je zakon igrao sam druge piratske igre ali niti jedna me nije iznenadila kao sid meier pirates i ac4

  • Vailent

    15.12.2013 - 23:13

    igra je smeće grafika je užasno smeće skroz bezveze…

  • goldfinger

    16.12.2013 - 00:30

    Probaj si nabaviti neku malo bolju mašinu,pa da vidiš kak to u stvari izgleda…Igra je odlična i od mene ima 90.

  • tarciiiiii

    16.01.2014 - 19:05

    najbolji ac ikada sve je tako animirano i budete uzivljeni u piratski zivot ali druga losa strana zahtjevnost ova igra trosi do 2 gb rama kada nista ne radi a kade se borite npr protiv men of wara baguje zesce treba vam minimalo 4 gb rama na srednoj rezoluciji
    pc verzija je mnogo bolja od next gen konzola ako zelite kupovati
    ps mali bagovi se skoro nikada ne dese ako ne forsirate uza zid,znate sta mislim 😉

  • supergaimer

    26.01.2014 - 09:48

    Igrica je super.

  • trova?

    15.02.2014 - 19:06

    Linearna igra. Loša grafika,manjak akcije, sve u svemu jako dosadna igra, ocjena 22.

    • MrWilkos

      @trova?, 16.02.2014 - 20:11

      igra dosta smara to je istina

  • edviiN

    26.08.2014 - 19:09

    Za mene je od boljih igara koje sam igrao
    igram je na:
    radeon hd 5570 2gb ddr3,
    intel quad core q8200
    4gb rama

    na high textura,medium ostalo 😀
    Ocjena: 90 (jer mi je glupo sto mogu 50ljudi sam satrat)

    • edviiN

      @edviiN, 26.08.2014 - 19:09

      (Preporucujem je svakom) nece se pokajati

    • edviiN

      @edviiN, 26.08.2014 - 19:10

      P.S -.- 😀

      Igram je na 1024×767

  • SuvaVrba

    13.11.2015 - 16:02

    2 puta sam ju prešao i stvarno je super

  • ivancrogaming

    05.02.2016 - 18:57

    Assassin s creed IV black flag je dobar,samo me bugovi nerviraju,ali na sreću rijetki su.

  • Dragan 1985

    02.09.2017 - 09:57

    Od drugih serijala igrao sam samo UNITY,jako kratko,nekako mi nije sjeo.Što se samog Black Flaga tiče mogu samo reći :Fenomenalna igra. Zaista je originalna,i veoma igriva. OK,zna se dešavati ponavljanje nekih podmisijai sličnih radnji ,ali to je zanemarljivo u odnosu na ostatak igre.Vožnja brodom,posada,napadi drugih pirata,osvajanje tvrdjava,vodenih teritorija,nadogradnja samoga broda ,ronjenje ,neke su od aktivnosti u sklopu same igre.Naravno tu su i glavne misije
    Meni je ovo jedna od najboljih igara ,iako nisam strastveni ljubitelj Asassin”s serijala. Ocijena 90/100

  • Edward

    20.04.2018 - 13:14

    Igra je odlicna, malo je drugacija od ostalih AC naslova međutim sve je dobro odrađeno i uklopljeno. Osobno mi se ne sviđa radnja u 2 vremena tj, preskakanje iz price u sadasnjost kako bismo prislilno odradili neke poslove koji nam oduzimaju vrijeme a nemaju veze sa pravom pricom.

  • Relio

    07.08.2023 - 13:20

    Iskreno ovo je igra koja bi mi svako malo donijela osmijeh na lice kada bih je igrao stvarno je nesto divno. Sada replayam igru i ne moze bolje od ovoga

  • MrWilkos

    @xbox_one_360, 16.02.2014 - 20:08

    made my day

  • ReaLitieS-101

    @xbox_one_360, 16.12.2013 - 12:52

    Jedina poštena igra ove godine, grafika je odlična, mada nije mjerilo za kvalitetu igre, nabijem ti grafiku u dupe!

  • Jure

    @loading, 08.12.2013 - 18:04

    zanimljivo, nadajmo se da je istinito 🙂

  • Antony123

    @loading, 08.12.2013 - 20:22

    http://www.youtube.com/watch?v=PZHJTaLsMuY Po ovome izgleda istinito 😀

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?