HCL.HR

Recenzija

Assassin’s Creed: Syndicate

Nema mjesta kao što je London

Zoran Žalac

Nema mjesta kao što je London! Tako u Burtonovom mjuziklu pjeva Sweeney Todd, demonski brijač koji je Londonom krajem 18. stoljeća navodno puštao hektolitre krvi. Sweeneya nema u novom Assassin’s Creed Syndicateu koji je isto tako smješten u London, ali jedno stoljeće kasnije. Ipak, i za njega vrijedi isti stih. Nakon već osam igara u serijalu (i to samo onih koje se smatraju glavnima), Syndicate donosi lokaciju kakvu Ubisoftov serijal još nije vidio.

Nema mjesta kao što je London – zgrade su ondje raskošno visoke, ulice su podijeljene širokim cestama, a gradom se kreću moderna čudesa poput kočija, vlakova i parobroda. A iako to nije onaj London Sweeneya Todda, ne fali tu ni hektolitara krvi jer je Syndicate najbrutalniji Assassin’s Creed do sada.

U glavnim ulogama su blizanci Jacob i Evie čiji je zadatak spasiti London od zlih Templara koji su toliko zločesti da to vidite već iz brkova kakve nose. Doduše, u glavnoj ulozi zapravo je neki lik iz modernog vremena gdje se Assassini i Templari i dalje kolju. Ali taj dio priče ne igrate nego samo gledate, kao i u prošlogodišnjem Unityju; pa se onda postavlja pitanje zašto se ta paralelna radnja još uvijek forsira kad je očito da ona uopće nije važna za gameplay same igre.

Srećom, glavna priča o Jacobu i Evici je sasvim solidna, barem većinu vremena. Završnica je nažalost dosta slaba, ali dok dođete do nje vidjet ćete zanimljive likove, iritantne neprijatelje i nekoliko interesantnih misija. Jacob i Evie su vibrantni i po karakterizaciji ravno uz bok Eziu iz Assassin’s Creeda 2. Sporedna postava likova pokraj njih, međutim, ostaje u sjeni – nema neke posebne razrade povijesnih faca poput Marxa, Dickensa i Darwina – oni su tu samo da vam daju misije i dobace poneku šalu prije i poslije istih.

Neprijatelji su srećom dosta dobro predstavljeni jer vam je tijekom igranja jasno što su skrivili Londonu. U tom pogledu Syndicate najviše podsjeća na izvorni Assassin’s Creed iz kojega vjerojatno pamtite te karakteristične neprijatelje, dok se iz zadnjih igara ne možete ni sjetiti kako su oni izgledali, a kamoli kako su se zvali. Dobra je stvar što je priča posložena tako da vam se neki od tih Templara osobno zamjere pa prema njima stvorite averziju i onda jedva čekate da ih upoznate sa svojom skrivenom oštricom. Nije to toliko snažna iritacija kao što to može postati u Shadow of Mordoru, ali je definitivno pomak u odnosu na ranije AC igre.

Iako je po temeljnoj mehanici isti kao i većina dosadašnjih igara iz serijala, Syndicate je uz nekoliko varijacija još uvijek zanimljivo Assassin’s Creed iskustvo. Vrlo važan novitet dodan je u kretanju okolišem koje je sada brže jer se na visoke zgrade i preko širokih ulica može prebacivati pomoću užeta. Penjanje na tornjeve sada je tako manje naporno, a i vrebanje neprijatelja je zanimljivije jer za čas posla predatorski skočite s krova i vratite se natrag na krov. Ovaj novitet jednim dijelom oslobađa igru od parkour elemenata, ali ih još uvijek ne zamjenjuje. Jer mjesta za napredak ima, s obzirom da korištenje užeta djeluje kruto. Primjerice, ne aktivira se jednostavno kao u Batman: Arkham igrama nego se često znate zakačiti ondje gdje uopće niste ni ciljali, ili se ne zakačite uopće jer niste dovoljno blizu da to možete napraviti.

Drugi značajan novitet u Syndicateu je vožnja kočija, koje također ubrzavaju kretanje po gradu. Istina da je u Assassin’s Creedu i prije bilo jahanja, ali u Syndicateu je to spojeno s borbom pa neke potjere kočijama znaju biti prilično napete. Ima tu udaranja samim kočijama, a može se i popeti na njih te skočiti na one koje vas prate. Svemu tome pomažu dobre kontrole, odnosno ugodan model upravljanja koji je otprilike na razini upravljanja brodom u Black Flagu.

Stealthom uvijek možete riješiti stvari na praktičniji način, ali izvlačenje iz nepogodne situacije borbom nešto je kompliciranije nego je to bilo u Unityju.

Borba u Syndicateu izgleda drugačije nego u svim dosadašnjim nastavcima, prvenstveno zbog toga što neprijatelje udarate više puta, ali brže, s manjim oružjima kao što su bodeži, bokseri i slično. No prava razlika je u tome što neprijatelji imaju deset levela težine, jednako kao i oružja kojima ih udarate. Taj vas sustav težine tjera da odigrate i sporedne misije, a ne samo one glavne, što je malo problematično jer baš i ne dopušta da vještim igranjem dorastete izazovu veće težine.

Naravno, stealthom uvijek možete riješiti stvari na praktičniji način, ali izvlačenje iz nepogodne situacije borbom nešto je kompliciranije nego je to bilo u Unityju. Naime, ako ste ovdje niži level od protivnika to znači da ćete ga morati udarati deset puta duže nego inače. Time se otvara prostor da vas okruže ostali neprijatelji, pa bez obzira koliko vi bili vješti u izbjegavanju ili nizanju udaraca, kad vam igra kaže da ste manji level jedini je odgovor za to naći bolju opremu i otključati neku dodatnu vještinu za sebe ili za vašu popratnu bandu čija tri člana možete povesti sa sobom u bitku i davati im naredbe kao u AC: Brotherhoodu.

A da biste dobili bolja oružja morate uokolo otvarati kovčege sa zlatom i materijalima, što baš i nije najzabavnija stvar na svijetu. Naravno, ta mehanika nipošto nije besmislena za Ubisoft jer grindanje u bilo kojem trenutku možete zaobići tako da za materijale iskeširate stvarni novac. Pa sve i da su te mikrotransakcije u singleplayer igri tek opcija, ovo vam je najbolji dokaz kako su prisutne jer uvijek postoji neka kvaka iza njih – neki aspekt igre dizajniran je s njima na umu.

Po mnogim stvarima najbolji dio u svom serijalu, ali je u isto vrijeme i pomalo dosadan.

Kvaka postoji i kompletnom Assassin’s Creed Syndicateu koji je po mnogim stvarima najbolji dio u svom serijalu, ali je u isto vrijeme i pomalo dosadan kao deveti nastavak u osam godina. Uz sve pomake i generalno dobru ispeglanost s tek nekoliko bugova, još uvijek je to poznata igra s jednom te istom pričom, ponavljajućim radnjama, jednakim gameplay konceptima i predvidivim idejama.

Ne može se reći da to u isto vrijeme nije zanimljiv naslov, ali hoćete li u njemu doista uživati najviše ovisi o tome koliko ste prijašnjih Assassin’s Creed igara igrali u zadnje tri ili četiri godine. Ako ste igrali Black Flag ili Unity, ova avantura u Londonu bit će vam samo gomilanje onoga što se u nekom obliku već iskusili. No ako vam je ovo prvi Assassin nakon nekog vremena, ili prvi uopće, čeka vas kvalitetna i još uvijek jedinstvena zabava u žanru akcijskih avantura.

Je li Assassin’s Creed sa Syndicateom naglo uznapredovao baš kao i čovječanstvo nakon industrijske revolucije?

80 Naša ocjena
  • uže i kočije ubrzavaju gameplay
  • najdorađeniji AC do sada
  • forsiranje mikrotransakcija usporavanjem napretka
  • zamor materijala

Zoran Žalac

Dežurno čangrizalo. Primarno je na PC-u, no konzolaškog je porijekla. Voli kad igre filozofiraju, gunđa kad ne idu u 60 frejmova. Najtekstualniji recenzent HCL portala, a u slobodno vrijeme magistar opskurne znanosti koja se naziva kulturologijom. Nije isključiv, ali...

Komentari (40)

  • TeroXCro

    08.11.2015 - 18:21

    Odlična igra,nadam se samo da će biti bolje optimizirana za PC,priča je kao i obično za AC vrh.

  • Antimadridista9

    08.11.2015 - 18:29

    Zadnji AC koji sam igrao bio je AC 3, al ovaj mi itekako izgleda zanimljivo, morati ću probati.

    • Pegla

      @Antimadridista9, 08.11.2015 - 19:03

      igraj AC 4: Black Flag prije ovog.. neces pozalit.. black flag je jedan od najboljih ac-ova ikad :).. po mojem a i po misljenju mnogih drugih :)

    • emixman

      @Antimadridista9, 08.11.2015 - 20:15

      Najbolji ac je black flag, 2 puta sam ga prešao, definitivno se isplati odigrati

    • pesek32

      @Antimadridista9, 08.11.2015 - 21:46

      Je to kažeš jer si ga igrao 2 puta ili imaš neke argumente?

    • Antimadridista9

      @Antimadridista9, 09.11.2015 - 13:41

      Probao sam Black Flag al jednostavno nije mi sjeo, možda zbog te piratsko gusarkse tematike, to mi baš ne paše.

  • trulex

    08.11.2015 - 18:46

    Baš volim kad je asasin dosadan

  • Bredli

    08.11.2015 - 19:49

    OK redakcijo, recite jasno ne volimo AC i kraj priče, ovako igri dajete minus gdje taj minus realno ne postoji.
    AC nije igra koju ćeš preći za 5 sati, to je igra koja ostavlja iskustvo, jer pronalaženjem kovčega i igranjem sporednih misija(koje su u AC serijalu uvijek bile zanimljive skoro kao i glavne) uživate u otkrivanju grada i ovom vrhunskom ostvarenju grafike.

    Zar nije uživanje raditi nešto u igri, a igra vas za to nagrađuje?
    A mikrotransakcije? Ko je kriv ljudima što uzimaju igru, a nemaju vremena da je igraju.

    Da ste kao minus naveli bugove(ako ih ima) pa hajde, ali igra jedna od najboljih ove godine, nudi skoro sve, jedna od najboljih u ovom fantastičnom serijalu, ali nekakva zavist prema Ubisoftu nema granice.

    AC ne može dosaditi, ljudi iz Ubisofta znaju posao, a dokaz je da nakon i 10 nastavaka ta igra i dalje traje i prodaje se višemilionski, protiv naše vojske jeftini kritičari nemaju šanse, jer realno AC može zayebati samo nedorađenost i bugovi.

    Živio AC, želimo još barem 50 nastavaka, ako je ikako moguće da izlaze 3 godišnje.

    • 9mlg9

      @Bredli, 08.11.2015 - 20:06

      meni je dosadio i osim dvojke nisam prešao nijedan, a igrao sam 1,2,3 i black flag :) dakle dosaditi može.

    • pesek32

      @Bredli, 08.11.2015 - 20:15

      3 godišnje? Hahaha. Kad bi treći u godini izašo prvi bi i dalje bio neigriv xD.

    • lucho-CRO

      @Bredli, 08.11.2015 - 20:19

      Ja sam na tvojoj strani, samo treba ukinut ovu igru za pc i da bude playstation exkluziva..jer na pc il steka ili se skida sa torrenta sto je jadno po meni, ne govorim u ime svih, a i pc igraci umiru u prosjeku brze od ps igraca tj ps fanboyeva zbog zivciranja i neoptimiziranih igara..tako da od sljedece god AC treba biti samo ps3/4 exkluziva a pc-u dozvoliti samo skidanje AC tema i slikica koje podijelimo 😀

    • Bredli

      @Bredli, 08.11.2015 - 20:30

      nije ti dosadio, nego jednostavno ne voliš ovaj žanr. Ja sam prešao samo prvi Bioshock, i kao sad trebam reći dosadio mi, nije mi dosadio nego ne sviđa mi se ta igra.

      Neki kažu AC se ponavlja? šta se bolan ponavlja kad svaki nastavak svoje nešto donosi, bilo u gameplayu, sporednim misijama, ili dodavanju skilova, levela protivnicima, osvajanju teritorija…(vjerujte kad bi nabrajao šta je svaki novi nastavak ponudio, koliko novih sadržaja, vilica bi vam se otegla).

      Ja ne volim Deus ex, Mass effect, Bioshock, Dark Souls, Fallout…, i naravno neću re igre ni komentarisati niti me zanimaju, ali kad dođe neko i priča o AC kao recikliranju, dosadi blablabla nije ništa drugo nego za dobrog degeneka. Ne sviđa ti se igra zaobiđi, sviđa ti se, ali imaš mana – iznesi to argumentovano, bujrum, pa ja.

    • Jared Leto

      @Bredli, 08.11.2015 - 20:34

      Zašto ti još uvijek nisi dobija ban, to je pravo pitanje…

    • drazensi

      @Bredli, 08.11.2015 - 20:39

      Zasto bi? Covjek sam sebe ne shvaca ozbiljno, zasto bi ga netko drugi :)

    • markogal

      @Bredli, 08.11.2015 - 20:53

      9mlg9 slicna situacija sa mnom

      bredi ja obozavam ovaj zanr ali AC je uvjek bio i ostao repetitivan jedina velika promjena u serijalu je bila u black flagu gdije si bio pirat i imao borbe brodova zato ga i kriticari toliko vole i hvale jer je drugaciji

    • MrMagarac

      @Bredli, 08.11.2015 - 21:08

      Dali su joj mozda najvecu ocjenu koju je igra dobila od nekog portala,i jos je i vise nego darezljiva za ono sta igra nudi. Uredu je biti fan necega,ali prozivati ih tu da ne vole igru samo zato sta nisu dali ocjenu koju bi joj ti dao ( a ionako su joj dali i previse ) je smijesno.

    • lucho-CRO

      @Bredli, 08.11.2015 - 21:09

      A zasto je tebi u nick-u Leto a sad je Jesen? I kako bi dobio ban kad hcl od mene dobije vise informacija nego od bilo koga drugog..i ovo cu im reci za tebe da jesen ne shvacas ozbiljno i mislim da ces biti do leta banan, lp

    • markogal

      @Bredli, 08.11.2015 - 21:16

      boze lucho smiri

    • pesek32

      @Bredli, 08.11.2015 - 21:51

      A zašto nebi bila xbox ekskluziva? Ili konzolaška samo? Shvatili smo da si ps fanboy pa se možeš prestat sramotit.

    • lucho-CRO

      @Bredli, 08.11.2015 - 22:30

      Ja te podrzavam..lik je ocigledno ps fanboy..mozda je htio i to napisat sto ti kazes za xone hmmm pa da zasto ne..sta fali xone? Po meni bas nista..izgleda prelijepo a i koristan je kao cetkica za zube nosorogu..tako da sve kuzis, kaj ne? Btw da rijesimo ovo, nisam ps fanboy igram se ja i na pc-u..crtam u paintu, radim prezentacije u power pointu i slusam glazbu, zapravo radim sve na pc-u za sta je i napravljen..da je dobar za igre mozda bi i instalirao koju..i nemojte mislit da se love nema za dobar ili da ga nisam imao nekad..para imam ko zaba dlaka a pc ne mrzim nimalo…obozavam vidit kuciste pokraj kontejnera za smece hh jeste vidjeli kad ps konzolu?

    • pesek32

      @Bredli, 08.11.2015 - 23:00

      Superiornija platforma za gaming od konzola nije dobra za igre? Ili si preglup da ga uplaiš? Nisi ti fanboy nego troll. Uživaj u svojoj već last-gen konzoli.

    • drazensi

      @Bredli, 08.11.2015 - 23:15

      Svaka ti dala i zivio jos 100 godina. Lucho za premijera :)

    • Ementaler

      @Bredli, 08.11.2015 - 23:24

      Tip je banan zbog ovih komentara inače, pa ne očekuj odgovor kojih tjedna dana :) Osim ako mu je od igranja svih tih PS igara zabavnije raditi novi acc na HCL-u da bi mogao opet trollati. Ma uglavnom, nedajte da mučki provokatori unište komentare – tema je AC: Syndicate, da podsjetim.

    • delight353

      @Bredli, 26.11.2015 - 14:46

      Koji si ti kreten, dijete drago… Kakvih ljudi na ovom svijetu! Pa ti nemaš niti 12 godina procjenom tvojih komentara. Ja te ne bih pustio niti na jedan portal/forum dok te pubertet ne pusti… Stvarno mi te žao…

    • delight353

      @Bredli, 26.11.2015 - 14:46

      Mislim na lucho-CRO lika…

  • markogal

    08.11.2015 - 20:25

    misije i gameplay su mi dosta repetitivni kao i u prijasnjim AC igrama mozda to fanovima i nije toliko ocito ili ne smeta ali ja izgubim volju i zelju igrati
    prica nije losa bolja od proslogodisnjeg naslova grafika je odlicna bugova ima, a sto se tice mikrotranzakcija cudno mi je da to ubisoft nije ranije uveo u serial

    sve u svemu dobra je to igra ali izlizana i vecinu toga je vec videno po meni ce morat ubisoft tu nesto promjenit nesto kao sto je black flag uveo potpuno novu temu ili izbacivat AC svakih nekoliko godina jer kao sto sam rekao vecina je toga vec videno sto same ocjene recenzija govore

  • Vejn

    08.11.2015 - 21:01

    Od Akre, Majsafa, Damaska i Jerusalima dosli su do fascinantno rekreiranog Pariza i Londona u gotovo sadasnjem vremenu… Gotovo 700 godina desavanja, likova i lokacija su obuhvatili kroz sve dosadasnje nastavke ovog legendarnog serijala. Mozda je mnogima dosadio, mozda ima bagova, i mozda je zahtjevan ali to ne mjenja cinjenicu niti je iko moze potuci da je ovo jedan od najboljih serijala svih vremena u gejming industriji. Paznja, nisam rekao najbolji, rekao sam jedan od najboljih :) Izadje svake godine po jedan ali ljudi opet imaju petlju da ubace toliko inovacija da igra u svakom momentu djeluje osvjezavajuce. Kad vidim ovako brutalnu grafiku koja u prasini ostavlja sve sto postoji do dana danasnjeg, kad vidim ovoliki grad ovako dizajniran, mastovite borbe sa ovoliko naoruzanja, ovu dobro odradjenu foru sa ovom kukom, u sustini kad vidim cijelu ovu igru u kompletu mogu da tvrdim da je grehota ovako nesto propustiti ! A propustice je samo oni koji nemaju konzolu ili nemaju mocan PC. Ovi treci su nista drugo nego nubovi koji pljuju po igri jer je ne mogu igrati, a igrali bi ovo prije nego ovi sto mogu :)

    • Robi123

      @Vejn, 29.12.2015 - 15:44

      Extra komentar… Slažem se. :)

  • barba_Foka

    08.11.2015 - 21:13

    Ja sam fan AC i igrao sam ih svih do sad i prosao falabogu 😀 cak sam ac 2 presao 100% jer me zanimalo sve o Eziu al tad mi se prica cinila zanimljivom tj obe… nakon smrti Desmonda prica puca i AC serial mi jednostavno vise nije nesto. Znaci nakon 9 igara NPC i AI je katastrofalan svaka 3 misija je tail ovog do onog da te ne vidi .. a do prosle igre nisi se mogo skriti izad zida ili cucnut . Jako malo ubisoft mjena AC serial i postaje monoton moze prica bit super al kad je nacit pricanja te price isti to je jedno te isto postaje poput COD-a. Imas Assassina koji radi sve iste stvari vec 8 igara unazad samo mu dodaju 1 gadget vise i to na principu starog crossbow–>pipe–>phantom blade… onda se ubrzaju penjanje po zidu i assassin preskace 2 prozora preskoci 3 puta svoje visine … i svi koji su volili pricu koja se vrtila oko sadasnjosti su ostali visit jer nema nikakvog pomaka po tom pitanju … ja cu i ovaj AC odigrat kao i svaki u nadi da ce se nesto promjenit no imam osjecaj da cu se malo razocarat :)

    • markogal

      @barba_Foka, 08.11.2015 - 21:18

      slazem se +100

  • Vegeta123

    09.11.2015 - 00:09

    Jedini AC koji san prije dva tijedna igra i zavrsija je Black Flag i igra je super pogotovo zato sto obozavam piratsku tematiku,nadam se da ce ovaj bit dobro optimiziran jer ga namjeravm odigrat jer viktorijanski london mi je super lokacija ali naravno sve ovisi o optimiziranosti PC verzije,vidjet cemo :)

  • mickolopi

    09.11.2015 - 16:03

    Razmisljam se dzabe neko da mi ga da, da li bi ga odigrao. Sve je isto, samo druga mapa. Sto rece Igor, level neprijatelja se svodi na to da ga moras vise udarati i nista vise. Toliko nemastovitosti kod developera, da ne zasluzuju vise nikakvu podrsku za ovaj serijal.

  • SuvaVrba

    13.11.2015 - 15:52

    Ja sam igrao AC 3 i Black Flag i jedan i drugi su mi super.

    • SuvaVrba

      @SuvaVrba, 13.11.2015 - 15:57

      Ali meni je AC 3 najbolji dio.

  • funky0308

    26.11.2015 - 20:10

    Genijalna je igra..govorim o grafici i mrvicu promjenjenom gameplayu. Priča, ništa posebno ali OK..
    Kao što rekoh, AC kupim radi atmosfere i spektakularno izvedenih gradova/otoka i općenito mapa.
    London je toliko dobro modeliran, nacrtan i oživljen da je užitak samo popeti se na kočiju i vozati se gradom…
    Stvarno, ništa ljepše u svijetu gaminga nisam do sada vidio od ovoga.
    Svjetlost, sjene, teksture..savršeno..
    Koliko vidim izašao je jedan day-one patch ali i nekoliko manjih bez changelogsa ali igra mi sve bolje i bolje radi..
    Gotovo mi je sve na ultra i igra i dalje drzi poprilicno visok broj fpsa (oko 60ak).. TXAA ne zelim uključiti jer zamulja texture..igra bolje izgleda bez tog "filmskog" efekta.

    Uglavnom..zadovoljan sam Syndicateom..u svakom slučaju, bolji je od Unitya..iako je od Unitya, barem u početku, bio bolji i tetris iz 86 :)

  • lukakeanu

    03.12.2015 - 02:06

    nakon unitya ocekivo sam reprizu,ali stvarno sam ugodno iznenaden…tom londona,likovi…i naravno WWI sto sam totalno osto paf da su to zadrzali tajnom…u mojim ocima iskupili su se za unity…90

  • cile002

    08.12.2015 - 19:57
  • MrPhillips

    03.01.2016 - 17:22

    25 Zbog loše optimizacije i bagova, nisu ništa naučili od AC Unity-a, ima tu poboljšanja ali slabo skroz.

  • Jokerhere

    25.03.2016 - 09:13

    Bas nisam zadovoljan ovim nastavkom. Volim AC, ali zaista nekako mi je ovaj pao loše. Sve glavne misije nekako mi nisu dobro pale, mnoštvo sadržaja ali nekako bez posebne autentičnosti, više onako da ga puno ima, posebno u godini kada je izašlo toliko open world igara. Najviše su mi smetali glavni likovi, kao mladi blizanci ajde da se zezamo po Londonu i ( Jackob posebno ) i pobijemo sve živo bez nekog posebnog motiva …kao parodija. Dao 79.

  • lukakeanu

    @Dragan[MKD], 23.11.2015 - 21:34

    prica.??..unity je bio smece sto se tice price

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!