HCL.HR

Recenzija

ASUS G750JZ gaming laptop

Igor Belan

Na test nam je stigla prava mala zvijer iz Asusa – najsnažniji model iz aktualne G serije njihovih prijenosnika – G750JZ. To nije samo Asusov najsnažniji laptop, to je ujedno i najsnažnija prijenosna PC mašina koju trenutno možete kupiti na hrvatskom tržištu. No shvatite ovo “mala zvijer” uvjetno, jer mala je samo u usporedbi s vašim prosječnim desktopom. Stavite li pokraj nje prosječan hrvatski laptop, učinit ćete da taj inače prosječni izgleda smiješno maleno.

Na kraju krajeva, sva sila najmodernijih i najjačih mobilnih PC komponenti uguranih u njeno sklopivo kućište negdje je morala stati, a kad vam kažem da se sve to hladi s dualnom konfiguracijom aktivnih hladnjaka, bit će vam jasno zašto je tako široka u bokovima. Pogledajte što može u 3D Marku, koliko traje baterija i kakva je kvaliteta izrade u našoj video recenziji.

Ako vam je potrebno snažno prijenosno računalo za gaming ili posao, ova zvijer iz Asusa probavit će sve što joj bacite u usta. I tražit će još.

85 Naša ocjena
  • najbolje performanse na tržištu
  • izvrsno hlađenje
  • thunderbolt
  • vertikalni kutevi gledanja ekrana
  • masa i debljina

Igor Belan

Već 10 godina vodi ovaj portal ravno u propast. Kupuje igre iz hira, cijeni Nintendo i stare avanture Tima Schafera, ali zapravo iz gušta igra samo Quake. I one dinosaure.

Komentari (36)

  • Artyom

    16.08.2014 - 16:59

    To i je Lamborghini dizajn. Asus je nekoliko godina u partnerstvu upravo sa Lamborghinijem proizvodio svoje najjace laptope koji su imali i Lamborghini oznake na sebi. Ovo sada je poprilicno slican dizajn samo ocito bez Lamborghini partnerstva.

    • Artyom

      @Artyom, 16.08.2014 - 17:03

      Čak je ostao i Lamborghinijev "shield", samo na njemu sad piše Republic Of Gamers.

    • manjamax

      @Artyom, 17.08.2014 - 07:49

      Lamborghini Aventador je isto inspiriran nevidljiv lovcima. Inače, dobra recenzija, ali gdje je tekstualna?

    • Ementaler

      @Artyom, 17.08.2014 - 07:54

      Zapravo, službeni marketinški materijali će ti reći da je dizajn inspiriran nevidljivim lovcima/bombarderima poput F117- Nighthawk. Ne znam, meni baca na kakvog Lamboa :)

    • Ementaler

      @Artyom, 17.08.2014 - 07:55

      Pa, očito, za ovu recenziju nismo radili tekstualnu i video recenziju.

    • Onaj Koji Igra

      @Artyom, 17.08.2014 - 11:44

      Baš sam htio reći da straga zbog ventilatora izgleda kao Lamborghini.

    • Artyom

      @Artyom, 17.08.2014 - 15:04

      Nema to sad veze sta je bila inspiracija Lamborghiniju za njihove aute. Lovci, dijamanti, stealth sustav. Uostalom, Lambo je imao taj "dijamantni" dizajn godinama prije nego je F117 i postojao. Već je Lamborgihini do sada pomagao dizajnirat Asus-ove laptope (externe HDD-ove, miševe itd), koji su imali i Lamborghini oznake. Ovaj sada i dalje nastavlja taj dizajn, samo bez oznaka tj. promotivnog partnerstva sa Lambom.

  • KarloKarlec

    16.08.2014 - 17:01

    32 GB RAM,vrijedi kupit :)

    • manjamax

      @KarloKarlec, 17.08.2014 - 07:51

      RAM nije toliko bitan, mislim je, ali ti ne treba 32 GB. Mislim da je 8 i više nego dovoljno.

    • davke00

      @KarloKarlec, 17.08.2014 - 08:46

      Ma i 6 GB, je superdovoljno

    • Apocalypse4987

      @KarloKarlec, 17.08.2014 - 08:52

      kod RAM-a uvik vridi pravilo: šta više, to bolje 😀

    • gamerman

      @KarloKarlec, 17.08.2014 - 09:19

      Sto vise imas to nepotrebnije bar sto se tice perfomansi….naravno valja se opremiti za buducnost,al trenutno je 8 GB dovoljno sve preko je neprimjetno

    • Apocalypse4987

      @KarloKarlec, 17.08.2014 - 13:08

      doć će standard 16 giga u roku godinu dana, a i DDR4 je pred vratima. a i triba se nekako borit protiv neoptimiziranih igara :)

    • gamerman

      @KarloKarlec, 17.08.2014 - 19:17

      Doci ce standard od 64 gb al nece uskoro,ja sam rekao da je sad nepotrebno….dokad vidjecemo

    • KarloKarlec

      @KarloKarlec, 15.11.2014 - 20:13

      mislim znam da je manje više nepotrebno jer današnji recommended idu do 8 gb najviše pa ti je beskorisno 32 gb,ali će uz ostale specove na ovome itekako biti korisno,i ako imaš para zašto ne

  • superdeda2000

    16.08.2014 - 17:23

    Bravo. Neka je što više i ovakvih hardverskih recenzija.

    • MrWilkos

      @superdeda2000, 16.08.2014 - 18:19

      +1 😀

  • oxanodrolone

    16.08.2014 - 18:35

    Ja sam ponosni vlasnik G750JX-a preko godinu dana.. I nije neki napredak u odnosu na njega. Osim malo jace grafulje (kod mene je GTX770) i 8GB RAM-a vise (u JX-u je 24 po defaultu). Ovaj notebook je odlicna stvar za ljude koji vole gaming a cesto su u pokretu, ali je s druge strane dosta precijenjena. U poredjenju sa Alienwareom je jeftin recimo, ali MSI nudi solucije koje su veoma slicne a prilicno jeftinije. Ovaj laptop mi je bio debitovanje sto se tice gaminga na notebooku, jeste masina ali ja planiram svoj zamjeniti za neku high end desktop konfu u skorije vrijeme…

    • Ementaler

      @oxanodrolone, 17.08.2014 - 07:04

      Istina, MSI ima neke zanimljive modele u toj najvišoj kategoriji, malo sam to istraživao dok sam pisao ovu recenziju – sjećam se imaju neke tanje i lakše od ovoga, ali opet – s lošijim hldađenjem. U principu, svi proizvođači koji rade modele takve klase rade poprilično slične stvari po pitanju same snage – samo je pitanje kako će koji proizvođač balansirat hlađenje i dizajn/dimenzije – nema tu nekih previše zanimljivih posebnosti i kombinacija hardvera. Zna se jednostavno što je najjači hardver za prijenosnike trenutno i nema tu previše mjesta za nekakve egzibicije. Dobro, osim, ajde, Alienwareova s duplim grafičkama :)

    • poske13

      @oxanodrolone, 09.02.2015 - 23:40

      skroz razumljivo.. ja putujem puno.. ali igram i igrice. Desktop kompic mi ne treba to imaju brat i sestra. bas sam uzeo http://www.saturn.at/mcs/product/ASUS-G751JY-T7016H,90452,542019,1676228.html?langId=-15 , i ima jacu konfiguraciju nego ovaj sto se kod nas prodaje.. sva sreca zivim tu blizu i uzeo sam ga dok ga imaju. 16 giga standard , grafika 4 giga geforce980, pogledajte link zapravo. I kosta vise od 1000 kn manje. Kontaktirao sam preko emaila nekoliko trgovina u rijeci zg .. i nemaju ovako jak laptop uoce za prodaju. Cak ni MSI nemaju, sto me zapravo i necudi jer ljudi bas neamju para da uziamju takve laptope. za te par ekupis desktop za monitorm i to masine prave ali to meni ne koristi nista. 980 graficka je mislim top class sada i mogla bi dugo trajat.. a ako ramovi zatrebaju to se uvijk doda kao sto sma radio na svim laptoppima sto sma imao. poz

  • danijel0009

    16.08.2014 - 19:28

    Alienwere 18 je jači on njega

  • Cr0Raz3r

    16.08.2014 - 20:06

    cemu takav laptop,mislim za igrice je najbolji pc od pamtivjeka,a uostalom zasto tako glomazan laptop mislim da izmisljaju toplu vodu za igrice su konzole i pc najbolji,laptop je nesto drugo,a i od tog silnog pretjerivanja sami kazete nestane ni u jedan ruksak onda si dosta ogranicen sa njime a i sa trajanjem baterije,a i ako je baterija kratkog trajanja znaci da se mora cesto puniti dakle pitanje je koliko baterija opcenito traje i koliko ce kostati nova baterija za takav laptop bezveze uglavnom

    • Cr0Raz3r

      @Cr0Raz3r, 16.08.2014 - 20:10

      a i usput kada bi se isla slagati ista takva pc konfiguracija mislim da bi se to dosta odrazilo na konacnucijenu

    • Ementaler

      @Cr0Raz3r, 16.08.2014 - 21:09

      Ma stane on u ruksak, samo eto – trebaš malo veći od onoga što možda već imaš za svoj standardni laptop. I ajde molim te stavi točku tu i tamo, završi rečenicu normalno – da se lakše razumijemo.

  • Andrash

    16.08.2014 - 20:54

    Imate istog i za 10 500kn, samo sa 8gb ram i bez SSD-ova. Ionako nebitno za gaming performanse (fps jel)

    • Ementaler

      @Andrash, 16.08.2014 - 21:41

      Istina, isto dobar izbor ako tražiš takve performanse u takvom formatu.

    • Lovac

      @Andrash, 17.08.2014 - 10:53

      Dati takvu lovu za nešto bez SSD-a danas je neisplativo (OS stvarno leti naspram HDD-a). Ali da, 8gb RAM-a je i više nego dovoljno. Sve ostalo je pres*ravanje osim ako se gore vrti još par virtualnih strojeva ili neki žestoki rendering. Vidim da ima 2xSSD. Jedan za OS je dovoljan i spomenutih 8GB RAM-a, već cijena pada cca 2000 – 2500kn.

  • l)oolvl

    16.08.2014 - 23:07

    vrhunska recenzija za vrhunski laptop, nadam se da ćete praviti još (video) gejmerskih hardver recenzija

  • Vailent

    17.08.2014 - 12:08

    Ja da imam novaca ja bih ga kupio al jbg nemam xD

  • MoGaming

    17.08.2014 - 12:48

    nije ovo za gejmere ovo je za tajkune,svaki normalan gejmer za ove pare bi kupio "stolno" računalo.Mislim da je prevelik luksuz ovaj laptop ali pohvale timu za izgradnju :)

    • SuperSaiyan86

      @MoGaming, 17.08.2014 - 15:04

      +5 Po meni, sve si rekao

    • -X3M-W1k1n6

      @MoGaming, 07.09.2014 - 21:17

      Ja sam baš skoknuo do garže da usporedim dizajn – da isti moj Lamborgini :-)

  • goldfinger

    19.08.2014 - 21:52

    +1

  • krakenov45

    21.08.2014 - 16:09

    aj nemojte srat, laptop i nije nesto, "napucan" je sranjima… a i najjači laptop na našem tržištu je Alienware (nezz model) koji kosta sitnih 25000 kn 😉 koga zanima, neka pogleda u Linksa

  • surface

    25.08.2014 - 06:37

    pomalo cudni komentari. no vec videno…

    imam ovaj laptop, iako JH varijantu znaci sa 780 grafom. oprema je full, od 32GB rama, nepotrebnog jel' SSD pa BRja i 3D ekrana koji fantasticno radi (u paketu se dobije i nVidija vision 2 gogle a na lapu je ugradena podrska za 3D pa ne treba cube). Jedina je razlika jh i jz u grafama 780/880. SSD je sistemski a terabajtni obicni kos za smece :)

    sad kad znamo cinjenice da se vratimo komentarima. koji su kao i 32 gige rama potpuno nepotrebni kao i krajnje besmisleni citajmo tupavi. ili djecica ili netko tko citav zivot nije shvatio da se ne mjesaju kruske i jabuke. pa komentar tipa: mozes kupiti super stolno racunalo: moze dati samo ludak. jer ovo je PRENOSNO igrace racunalo. NE MOZES uzeti sa sobom STOLNO racunalo u park izlet godisnji odmor preseravanje u igraonici ili gdje vec…ili pametnjakovici vlasnici takvih komentara to prakticiraju- na ledima kutija od piceka a na kapi drzac monitora..a u prikolici mali agregat za struju LOL

    i za te novce ne mozes sloziti ekvivalentno stolno racunalo takve snage..i ne, pliz, ne treba nam sada cjenik..komentar je vise simbolicno metaforicki 😉

    kaj se samog hardwera tice, laptop je fenomenalan. nakon par sati igranja 3D igara, da da PRAVIH 3D igara, recimo 3D Tomb rider Batman ili Americas Army 3D (da igra podrzava 3D mod iako to nigdje ne pise i treba navika za nisanjenje no radi fantasticno) ili da spomenem 3D iskustvo sa Crysys 3…da, laptop je zagrijan, ne mogu reci hladan, cak je i rekli bi ponekada vruc (osjetis kakav zrak ispuhuje), no zaista fenomenalno rjesenje hladenja odvodi toplinu full uspjesno a najbolje je kaj dno laptopa i sam laptop nije vruc cak naprotiv. NAJVECI plus je kaj uopce ne cujes hladenje…a za one stol-tehnicare, cak i moje vodeno hladenje nije tako tiho..vase je?

    sljedeca cinjenica je brzina laptopa. ok, gejmerska zvjer, to je jasno svima.no sam sistem…7 sekundi do operativnog podizanja sistema ili sekunda iz sleep moda, kaj reci. laptop je brz u svakom pogledu-mreza,prijenos fajlova, obrada podataka zvuka i videa.. Sve to govori da su u njega ugradene samo vrhunske komponente i da je sve upakirano u jedan skladan sustav koji RADI!!

    onda, zvuk..pa hebaga led, koji laptop trese stol? eto, ovaj da..ugraden je cak i subwoofer i sve zvuci sasvim ok..iako vrlo vrlo rijetko koristim njegove zvucnike, recimo na pocetku dok nisam sve upogonio hi-fi sistemom, a opcenito koristim sluske, no bila je dovoljna ta kratka prezentacija njegovih mogucnosti.

    mogu jos pisati sve i svasta o njemu, no tu je video pa lepse gledat, kaj ne..uglavnom, niti mu dizem cijenu niti sam zastupnik asusa))) i NIKADA u zivotu nisam imao igraci laptop..do sada..i kako sam zbog vrste posla stalno na terenu, dugo sam mjerkao kaj kupiti jer sam bio nevjeran uopce pomisliti kupiti gejmerski laptop…fakat dugo…i kako stvari stoje nisam pogrijesio. kolega ima MSIa i ok, zadovoljan je i super radi no kada je probao asusa, dobro ga odmjerio veli da je korak ispred. alienware ne znam..no citajuci recenzije i nije bas tako nadmocan za skoro pa duplu cijenu.a o izgledu bi se dalo i komentirati 😉

    uglavnom, zavidni ne kakajte o g750. asus je odradio odlican posao, ima tu i nedostataka iako oni NIMALO ne ogranicavaju koristenje vec su "nikad zadovoljan korisnik" smisla-smjestaj led lampica na sredinu boka pa kad gledas film po noci, pogotovo 3D, ubijaju oci, ili recimo ogroman i tezak adapter, pa PRElako izvlacenje strujnog prikljucka iz lezista ili recimo recimo…recimo…hmmm :)

    uglavnom, odlicnog izgleda te savrsenog rashladnog sustava, odlicnog zvuka, odlicne brzine, odlicnog ekrana vidljivog iz svakog kuta (u mom slucaju 3D), odlicne osvjetljene tipkovnice i touchpada..odlicno odlicno samo odlicno..znaci rekli bi odlican laptop?

    je, skup je, no to je dugorocna investicija koju nece pozaliti ni jedan ozbiljni gejmer, a na kraju krajeva, i sam sam se dugo bavio moddingom piceka, slozio podosta lijepih i naravno skupih konfi sto sebi sto drugima, i jako dobro znam koliko kosta sastavljanje racunala ovakvih performansi..tako da je asus zapravo podosta povoljna prilika za dobiti vrhunsko igrace racunalo cijene nekih 15tak tisuca kuna…pobrojit se lako da cijena takvog proca, meme, grafulje..pa 3D monitor+nVidija 3D oprema, pa tipkovnica hladenje napajanje kuciste a da sve bude u top formi pa se lijepo vidi da bi stolno racunalo izaslo na koncu i skuplje…a moj full opremljeni JH 1800€..a vanila model bez djidja midja fensi opreme na njemu i puno jeftinije..stoga mislim dakle..

    eto, uz odlican video malo i slova nece biti na odmet. cista preporuka old school gejmera. i ZAPAMTITI: ali bas SVE igre rade odlicno u ultra detaljima!! mozda umanjenje za pokoji detaljcic za onlajn (iako recimo Planetside2, novi AA,BF4 rade na ultri i onlajn sasvim udobno-i to u 3D), no u single…mama mia!!!

    *savjet-ubavezno updejt BIOSa na 206-ispravljena greska pri radu na bateriji-proc je ostajao na 0.77 i lap je radio ko krepani konj. novi bios sve rjesava.

    mogu dodati jos jedno, tice se jednog komentara za ruksak..da, ogroman je, tezak..no sve rjesi asus nomad ruksak. dodatna investicija od sto jureka no osim kaj stane potpuna oprema modernog gejming geeka nade se mjesto u njemu i za jos stosta..a izgleda mrak..onako s izgledom rimskog centuriona..crno crven..

    sve u svemu, prava oprema za kurcenje, necu vas lagati 😀

  • surface

    25.08.2014 - 06:45

    sry na ovakvom dugackom i necitkom tekstu..nisam znao da komentari ne podrzavaju obradu teksta….pa sve stave kao kobasicu..lol

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!